Πέμπτη, 28 Οκτωβρίου 2010

Ο Βαγγέλης Αργύρης στο Παλαιοχώρι Μπότσαρη για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου


Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και υποψήφιος Περιφερειάρχης κ. Βαγγέλης Αργύρης, επισκέφθηκε σήμερα 28 Οκτωβρίου το Παλαιοχώρι Μπότσαρη, όπου κατέθεσε στεφάνι για την εθνική επέτειο, συμμετέχοντας σε μια σεμνή και λιτή εορταστική εκδήλωση που διοργάνωσαν οι τοπικές αρχές της κοινότητας.Ο κ. Αργύρης στο πέρας της εκδήλωσης έκανε την ακόλουθη δήλωση :«70 χρόνια μετά η 28η Οκτωβρίου 1940 για εμάς τους Ηπειρώτες είναι επίκαιρη όσο ποτέ. Τότε ο λαός μας με μπροστάρη τα νιάτα προάσπισε μόνος του την αξιοπρέπειά του, την επιβίωσή του. Αγωνίσθηκε για ανεξαρτησία και ελευθερία. Νίκησε. Η συνέχεια της εθνικής αντίστασης αυτό απέδειξε.Σήμερα σε μια από τις δυσκολότερες στιγμές της νεότερης ιστορίας μας καλούμαστε όλοι μας να ανταποκριθούμε με δύναμη, στην σοβαρότητα των περιστάσεων όπως και τότε, παίρνοντας πολιτικές αποφάσεις που προτάσσουν το συλλογικό πατριωτικό συμφέρον , το οποίο είναι προς όφελος του ελληνικού λαού και της χώρας, δίνοντας παρακαταθήκη στη νέα γενιά μία Ελλάδα ισχυρή με μέλλον».

Επίσκεψη Φίλιππα Φίλιου στην Καλούτσιανη


Την δέσμευση της παράταξής του για μείωση των τελών και των τιμολογίων επανέλαβε ο επικεφαλής της «Ενότητας Πολιτών- Νέα Γιάννενα» Φίλιππας Φίλιος, στην συνάντηση που είχε χθες το βράδυ με τους κατοίκους της Καλούτσιανης.«Η πολιτική του κ. Γκόντα είναι αυτή που έχει χαρατσώσει τους Γιαννιώτες και έχει οδηγήσει το Δήμο στην χρεοκοπία. Δεν πάει άλλο… Έχουμε πρόταση ολοκληρωμένη που βγάζει τον δήμο από το αδιέξοδο και επιτρέπει να προχωρήσουμε σε μείωση των τιμολογίων κατά τον πρώτο χρόνο της θητείας μας έτσι ώστε να στηρίξουμε τα νοικοκυριά και τους επαγγελματίες», επεσήμανε ο κ. Φίλιος.Ο υποψήφιος δήμαρχος Ιωαννίνων συζήτησε με τους κατοίκους της περιοχής τα σοβαρά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί με κυρίαρχο την διαχείριση της οδού ΚΑ Φεβρουαρίου, καθώς ένας ιστορικός εμπορικός δρόμος των Ιωαννίνων έχει οδηγηθεί στην πλήρη παρακμή.«Έπρεπε έγκαιρα να αντιμετωπιστούν οι αλλαγές των εμπορικών, οικονομικών και κοινωνικών όρων και μπορούσε να γίνει μέσα από το Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Αστικής Ανάπλασης που υλοποιήθηκε στην περιοχή» τόνισε ο κ. Φίλιος και υπογράμμισε ότι η οικονομική και εμπορική υποβάθμιση της περιοχής μπορεί να αντιμετωπιστεί με κίνητρα που θα δοθούν για την ανάπτυξη άλλων δραστηριοτήτων.Οι κάτοικοι της Καλούτσιανης τόνισαν με έμφαση ότι τα έργα στην ΚΑ Φεβρουαρίου με την τμηματική αύξηση του πλάτους του πεζοδρομίου και την τοποθέτηση φωτισμού, έτσι όπως εκτελέστηκαν δεν αποτελούν αισθητική αναβάθμιση αλλά υποβάθμιση της περιοχής και επεσήμαναν ότι θα πρέπει να ολοκληρωθεί τάχιστα η ανάπλαση της πλατείας Τζαβέλα.Εκτενή αναφορά έκαναν στα προβλήματα που έχουν ανακύψει από ορισμένες δραστηριότητες που βρίσκονται στα όρια του νόμου και οι οποίες οδηγούν στην περαιτέρω υποβάθμιση της περιοχής και καλλιεργούν έντονα το αίσθημα της ανασφάλειας.

Επεισοδιακή η παρέλαση στα Γιάννενα


Ο Φοιτητικός Σύλλογος των Μηχανικών Επιστήμης Υλικών, μετά από Γενική Συνέλευση, αποφάσισε την παρέμβαση στην παρέλαση για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου, με σκοπό την ανάδειξη του προβλήματος που απασχολεί τη σχολή από τη δημιουργία της, την απόκτηση επαγγελματικών και εργασιακών δικαιωμάτων και την ένταξη της σχολής στο ΤΕΕ.Θεωρήσαμε σωστό να παρέμβουμε τη συγκεκριμένη μέρα και ώρα, καθώς εκείνη τη στιγμή ήταν μαζεμένοι όλοι οι τοπικοί πολιτικοί αρχηγοί, εκπρόσωποι της κυβέρνησης και πολλοί θεσμικοί παράγοντες του τόπου. Θέλαμε να το κάνουμε αυτό για να πάρουν όλοι θέση για το συγκεκριμένο θέμα και να τοποθετηθούν για το αυτονόητο, την απόκτηση επαγγελματικών δικαιωμάτων.Αντί αυτού, συναντήσαμε μια πρωτοφανή αστυνομική βία και αυθαιρεσία, με τις αστυνομικές δυνάμεις να δέρνουν, να βρίζουν και τελικά να συλλαμβάνουν 8 από τους συναδέλφους που ήταν εκεί. Μόνη αιτιολογία για την παραπάνω ενέργεια ήταν ότι χαλούσαμε τη “φιέστα” που είχε στηθεί.Σε μια περίοδο διάλυσης της Δημόσιας και Δωρεάν Παιδείας, όπου τα εργασιακά δικαιώματα καταργούνται το ένα μετά το άλλο, η κυβέρνηση και οι εκπρόσωποι της όχι μόνο κλείνουν τα αυτιά τους σε οποιαδήποτε προσπάθεια για αξιοπρέπεια στην εργασία, αλλά επιλέγουν να την καταστείλουν με το χειρότερο τρόπο.Τέτοιου είδους συμπεριφορές δε μας φοβίζουν. Θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για τα επαγγελματικά μας δικαιώματα. Ζητάμε από όλους να πάρουν θέση και να καταδικάσουν τα συγκεκριμένα γεγονότα, ενώ παράλληλα να αγωνιστούν μαζί μας για άμεση ένταξη στο ΤΕΕ και απόκτηση επαγγελματικών και εργασιακών δικαιωμάτων.

Φοιτητές-φοιτήτριες από το Σύλλογο Μηχανικών Επιστήμης Υλικών

Με μεγάλη συμμετοχή πολιτών συνεχίζονται οι προεκλογικές εμφανίσεις του Αθανάσιου Λιόλιου στο Νέο Δήμο Πάργας


Το πρόγραμμά σας περιήγησης μπορεί να μην υποστηρίζει την προβολή αυτής της εικόνας. Συνεχίζεται το πρόγραμμα των περιοδειών σε δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Πάργας του Υποψήφιου Δήμαρχου Αθανάσιου Λιόλιου.Η υποψηφιότητα του Αθ. Λιόλιου βρίσκει μεγάλη απήχηση σε όλα τα χωριά της περιοχής μας και παντού αναπτύσσεται ένας γόνιμος διάλογος. Την Τετάρτη 27/10/2010 επισκέφθηκε τα χωριά Χόχλα –Τσουκνίδα – Βαλανιδορράχη και συζήτησε με τους κατοίκους προβλήματα των χωριών.Στην Βαλανιδορράχη μίλησε σε μεγάλη συγκέντρωση των κατοίκων και δεσμεύτηκε ότι ¨ μεγάλες προτεραιότητες του συνδυασμού είναι η αξιοποίηση της γης με σχέδια επέκτασης και πολεοδόμησης αλλά και ανάπτυξης του τουρισμού¨.

Αναστοχασμός

thumb

Εβδοµήντα χρόνια από το μεγάλο «Όχι» της Ελλά­δας στον φασισμό. Επέτειος «της σειράς» τις τε­λευταίες δεκαετίες, αλλά με νέο περιεχόμενο στις μέρες μας. Το «Όχι» του ’40 δεν ήταν απλώς «αντιφασιστικό». Ήταν εθνικό. Το εξέφερε ο δι­κτάτορας Μεταξάς κι από τη φυλακή ο Ζαχαρι­άδης ζήτησε, με την περίφημη επιστολή του, να βγουν από τις φυλακές οι κομμουνιστές για να πολεμήσουν στο μέτωπο. Το «Όχι» υπερέβη τις πολιτικές διαφορές και ένας ολόκληρος λαός, στρατιωτικά απαράσκευος, δεν επέτρεψε στην Ιταλία να περάσει.Ύστερα ήρθε η παντοδύναμη Γερμανία, νικήτρια, αλλά όχι αμαχητί. Κυβέρνηση δωσιλόγων (Τσολάκογλου), κατάρρευση του κρατικού μηχανισμού και λεηλασία της χώρας απ’ άκρου εις άκρο, όχι μόνο δημοσιονομική (εξωφρενικά «έξοδα κατο­χής», κυκλοφορία ακάλυπτου νομίσματος), αλλά και κατασχέσεις, επιτάξεις, δέσμευση προμηθει­ών σε τρόφιμα υπέρ της Γερμανίας. Σε μια Ελλάδα τεμαχισμένη από την τριπλή (γερ­μανική, ιταλική, βουλγάρικη) κατοχή και συνεχώς λεηλατούμενη, τον πρώτο κιόλας χειμώνα επέρ­χεται ο λιμός μαζί με επιδημίες, με αποτέλεσμα κάπου 250.000 νεκρούς, ενώ οι μαυραγορίτες θησαυρίζουν.Έως τότε ο τσακισμένος από την πολεμική κακου­χία λαός γλείφει τις πληγές του και στενάζει από τη ναζιστική βαρβαρότητα, αλλά η πείνα αποτε­λεί το εφαλτήριο για μερικές από τις πιο λαμπρές παγκοσμίως σελίδες αντίστασης. Η οποία, χωρίς να καταργεί, επιχειρεί πάλι να υπερβεί τον πολι­τικό διαχωρισμό, με κορυφαία συμβολική στιγμή τον Γοργοπόταμο.Το ΕΑΜ ιδρύεται με πρωτοβουλία του ΚΚΕ, αλλά η σηματοδότηση του ονόματός του είναι πανεθνι­κή (Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο), με ιδρυτι­κό σκοπό την «απελευθέρωση του Έθνους από τον ξένο ζυγό...» και την «κατοχύρωση του κυρι­αρχικού δικαιώματος του ελληνικού λαού όπως αποφανθεί περί του τρόπου της διακυβερνήσεώς του...».Σήμερα, 70 χρόνια μετά το παράτολμο και πανε­θνικό «Όχι», η χώρα εισέρχεται σε μια μεγάλη περιπέτεια, από την οποία είναι άγνωστο αν, πότε και πώς θα βγει. Στην πραγματικότητα την κατά­ληξη αυτής της δοκιμασίας θα την αποφασίσει ο λαός της. Με όποιον τρόπο αυτός επιλέξει...


topontiki

Δικαιωμένοι οι ιδιοκτήτες περιπτέρων

Μετά τις δυναμικές κινητοποιήσεις περιμένουν την υλοποίηση της δέσμευσης του Υπουργείου Οικονομικών για το ποσοστό προμήθειας στα τσιγάρα

Την υλοποίηση της δέσμευσης του Υφυπουργού Οικονομικών Δημήτρη Κουσελά, πως θα θεσμοθετηθεί με νόμο το ελάχιστο ποσοστό προμήθειας των περιπτερούχων για τα βιομηχανοποιημένα τσιγάρα, αναμένουν οι ιδιοκτήτες και ενοικιαστές περιπτέρων σε ολόκληρη τη χώρα.Η κυβερνητική δέσμευση αναμένεται να υλοποιηθεί μέχρι τις 25 Νοεμβρίου, όπως αυτό εκφράστηκε από την πλευρά του Υπουργείου, παράλληλα με την κατάθεση του νομοσχεδίου για το φορολογικό.Η δέσμευση αυτή είναι αποτέλεσμα δυναμικών κινητοποιήσεων του κλάδου, καθώς την περασμένη εβδομάδα πραγματοποίησαν τριήμερη απεργία, με στόχο τη διασφάλιση του ελάχιστου ποσοστού προμήθειας για τα συγκεκριμένα προϊόντα.Στο πλαίσιο αυτό, σε ένδειξη καλής θέλησης η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Ενοικιαστών Περιπτέρων και Καπνοπωλών (ΟΠΚΕ), που μετρά 36.000 μέλη σε 45 νομούς της χώρας, αποφάσισε να σταματήσει κάθε απεργιακή κινητοποίηση. Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΟΠΚΕ, Κώστας Γκώνιας, ανέφερε ότι θα σταματήσει και την απεργία πείνας που ξεκίνησε την Παρασκευή, έξω από το υπουργείο Οικονομικών.Υπενθυμίζεται ότι σήμερα το ελάχιστο ποσοστό προμήθειας των περιπτερούχων και ψιλικατζήδων στα βιομηχανοποιημένα καπνά ανέρχεται στο 2% και αίτημά του αποτελεί αυτό να διαμορφωθεί στο 8,2%.Σύμφωνα με τον πρόεδρο του τοπικού Σωματείου Βασίλη Τασηνίκο, η εξέλιξη αυτή είναι σημαντική για τον κλάδο, καθώς το μειωμένο ποσοστό προμήθειας αποτελούσε «γάγγραινα» για τους λιανοπωλητές. Βέβαια, αναμένουν και τη στάση της κυβέρνησης μέχρι τις 25 Νοεμβρίου, ελπίζοντας πως οι δεσμεύσεις θα τηρηθούν μέχρι το τέλος.Από την πλευρά του Υπουργείου δεν υπήρξε σαφής δέσμευση για το ποσοστό προμήθειας, όπως σημείωσε ο κ. Τασηνίκος, με τον Υφυπουργό να δηλώνει πως θα θεσμοθετηθεί βιώσιμο ποσοστό. Και αυτό το ποσοστό είναι το 8,2%, υπογράμμισε ο κ. Τασηνίκος.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ

Καταναλωτές και έμποροι "απέναντι" στην κερδοσκοπία και τις πολυεθνικές


Τη στιγμή που οι μισθοί στη χώρα μας έχουν μειωθεί, οι Έλληνες εξακολουθούν να ακριβοπληρώνουν τα βασικά καταναλωτικά προϊόντα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.Για το λόγο αυτό, οι εκπρόσωποι των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και οι καταναλωτικές οργανώσεις κάνουν σαφές ότι θα στηρίξουν κάθε ενέργεια του υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ενάντια στην κερδοσκοπία και τις εναρμονισμένες πρακτικές των ενδοομιλικών συναλλαγών των πολυεθνικών εταιριών.Στοχεύοντας στην εξάλειψη του φαινομένου της αισχοκέρδειας, το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, μεταξύ άλλων, θα ενισχύσει και το ρόλο της Επιτροπής Ανταγωνισμού και το τελευταίο διάστημα, έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια ανοιχτού διαλόγου με τους φορείς της αγοράς, προκειμένου να μην παρατηρούνται στρεβλώσεις στην αγορά.

Οι υπερτιμολογήσεις αυξάνουν τις τιμές
Οι καταναλωτικές οργανώσεις συγκλίνουν στην άποψη ότι η χώρα μας είναι "οικονομικός παράδεισος" για τις πολυεθνικές εταιρίες, απορρίπτοντας, με αυτό τον τρόπο, το ενδεχόμενο μετεγκατάστασής τους σε άλλες χώρες."Οι πολυεθνικές κάνουν "πάρτυ" με τη δραστηριοποίησή τους στην ελληνική αγορά", δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών Ελλάδος, κ. Μιχάλης Τσιφάκης. Όπως ανέφερε, αυτές διαμορφώνουν τις τιμές σε υψηλότερα επίπεδα, για καθαρά φορολογικούς λόγους. "Δηλαδή, όταν η μητρική εταιρία γνωρίζει πως στη χώρα, που δραστηριοποιείται η θυγάτρική της, υπάρχει υψηλή φορολόγηση, θα τιμολογήσει το προϊόν ακριβότερα, για να αποφύγει μεγάλο φόρο στα κέρδη της, μειώνοντας, ταυτόχρονα, τα περιθώρια κέρδους στον ισολόγισμό της", ανέφερε χαρακτηριστικά.Ο πρόεδρος του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ), κ. Νίκος Τσεμπερλίδης, δήλωσε ότι οι πολυεθνικές κερδοσκοπούν στην Ελλάδα, μέσω των ενδοομιλικών χρεώσεων, και διαμορφώνουν πολιτικές, όπως τις θέλουν. Αυτό το γεγονός το απέδωσε στο ότι αυτές ελέγχουν μεγάλα κομμάτια της αγοράς και διακινούν σχεδόν το 80% των προϊόντων, που κυκλοφορούν.

Ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Δικαστικών για τις εκλογές


Η Ομοσπονδία Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΔΥΕ) με ανακοίνωσή της, εκφράζει φόβους για την ομαλή διεξαγωγή των Δημοτικών και Περιφερειακών εκλογών.Όπως επισημαίνει, μέχρι στιγμής δεν έχουν υπογραφεί οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις που θα καθορίσουν τα διαδικαστικά και οικονομικά θέματα.Η ΟΔΥΕ αναφέρει στην ανακοίνωσή της, ότι "οι Εισαγγελίες της χώρας, δεν μπορούν να εκδώσουν διατακτικές στους δικαστικούς αντιπροσώπους, ενώ παράλληλα σε όλες τις δικαστικές υπηρεσίες της χώρας, λειτουργούν εκλογικά συνεργεία για τους διορισμούς δικαστικών αντιπροσώπων, εφορευτικών επιτροπών και ανακήρυξης συνδυασμών υποψηφίων χωρίς να έχουν συγκροτηθεί νόμιμα, αφού δεν υπάρχουν οι υπουργικές αποφάσεις".Ακόμη, η Ομοσπονδία σημειώνει, ότι για "πρώτη φορά στα χρονικά εκλογικών διαδικασιών υπάρχει τέτοια ανασταλτικότητα και αδιαφορία".

Βρόμικος πόλεμος μέσω φυλλαδίων

Η «ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΟΛΙΤΩΝ» ΠΡΟΣΦΕΥΓΕΙ ΣΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Φυλλάδια με συκοφαντικό περιεχόμενο κατά του υποψήφιου δημάρχου Ιωαννιτών Φίλιππα Φίλιου αλλά και με ρατσιστικά σχόλια κατά του υποψήφιου δημοτικού συμβούλου Μωϋσή Ελισάφ μοιράστηκαν προχτές το βράδυ στο κέντρο της πόλης. Τα φυλλάδια αυτά είχαν την υπογραφή ενός μπλογκ.Την πρωτόγνωρη αυτή κίνηση κατήγγειλε χτες η παράταξη «Ενότητα Πολιτών. Νέα Γιάννενα» η οποία κάλεσε και τις άλλες παρατάξεις που συμμετέχουν στις αυτοδιοικητικές εκλογές να πάρουν ξεκάθαρη θέση. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη.Εκ μέρους της «Ενότητας Πολιτών», το μέλος της παράταξης Ελένη Κόλλια έκανε λόγο για «πληρωμένο μηχανισμό» πίσω από τη διακίνηση των φυλλαδίων αυτών «με περιεχόμενο βρώμικο, κατασυκοφαντικό, απαράδεκτο από κάθε άποψη και ξένο με τα ήθη, την πολιτιστική παράδοση και την ιστορία της πόλης». «Αυτές οι μέθοδοι του σκοτεινού παρελθόντος δεν έχουν σήμερα αποδέκτες και οι εμπνευστές, καθοδηγητές και διακινητές θα καταδικαστούν στη συνείδηση των συνδημοτών μας, οι οποίοι αρνούνται να γίνουν συμμέτοχοι των βρώμικων παιχνιδιών τους» τόνισε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χτες το μεσημέρι. «Εμείς πορευόμαστε με ήθος, με σύγχρονο λόγο και με προτάσεις. Οι λασπολόγοι έχουν καταδικαστεί στην συνείδηση των πολιτών και γι’ αυτό κρύβονται» πρόσθεσε. Στη συνέχεια, η κ. Κόλλια ζήτησε από όλες τις παρατάξεις να καταδικάσουν την ενέργεια αυτή. «Αυτό που προέχει είναι η πολιτική καταδίκη τέτοιων ενεργειών» είπε. Η παράταξη ανακοίνωσε ότι θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη. Ήδη σε πρώτη φάση έχει γίνει καταγγελία στον εισαγγελέα και μελετώνται τρόποι προκειμένου να γίνει γνωστή η ταυτότητα των εμπνευστών του μπλογκ.

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

ΑΡΤΑ:Πουλούσαν σε αστυνομικούς πλαστά χαρτονομίσματα


Στην Φιλοθέη Άρτας, αστυνομικοί της Άρτας, σε συνεργασία με αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Οικονομικών Εγκλημάτων, συνέλαβαν τρεις αλλοδαπούς υπήκοους Νιγηρίας και Καμερούν (ηλικίας 45, 43 και 39) οι οποίοι κατηγορούνται για «απόπειρα απάτης». Και οι τρεις παρουσίασαν στους αστυνομικούς, που εμφανίσθηκαν σαν ενδιαφερόμενοι για την συναλλαγή, δεσμίδες φύλλων χαρτιού και ισχυρίστηκαν ότι πρόκειται για γνήσια χαρτονομίσματα τα οποία είχαν χρωματίσει μαύρα προκειμένου να τα εξαγάγουν από τη Χώρα τους και με τη χρήση ειδικών υγρών θα μπορούσαν να τα αποχρωματίσουν. Κατόπιν ζήτησαν χρηματικό ποσό 100.000 ευρώ προκειμένου οι αστυνομικοί-αγοραστές να εξαγοράσουν διπλάσιο χρηματικό ποσό. Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα Άρτας, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται για παρόμοιες απάτες και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Λαθροθήρες… στο απυρόβλητο

Σοβαρά ερωτηματικά από την αποσιώπηση δύο κρουσμάτων λαθροθηρίας στο Νομό Ιωαννίνων

Δύο περιστατικά με μικρή χρονική απόσταση μεταξύ τους, και κοινό σημείο αναφοράς την ίδια περιοχή, έρχονται να εκθέσουν τον κόσμο των κυνηγών, κυρίως όμως την τοπική Αστυνομική Διεύθυνση. Το ένα από τα δύο περιστατικά είχε μάλιστα ως κατάληξη τον σοβαρό τραυματισμό δύο λαθρομεταναστών που δέχθηκαν πυροβολισμό από κυνηγετικό όπλο σε ημέρα που δεν επιτρέπεται το κυνήγι!Και τα δύο περιστατικά, λεπτομέρειες των οποίων παραθέτουμε πιο κάτω, δεν αναφέρθηκαν πουθενά στα αστυνομικά δελτία τύπου και αυτό είναι κάτι που προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση, ειδικά μάλιστα για το περιστατικό, όπου υπήρξε απόπειρα ανθρωποκτονίας και σχηματίστηκε ήδη δικογραφία με αυτήν την κατηγορία.Οι λόγοι της αποσιώπησης του γεγονότος μπορεί σύμφωνα με πολλές ερμηνείες να ποικίλλουν, σε κάθε περίπτωση όμως, εξηγήσεις θα πρέπει να δώσει η Αστυνομική Διεύθυνση Ιωαννίνων, που δεν έδωσε στη δημοσιότητα το συμβάν, παρότι είχε στα χέρια της το σήμα από το ΑΤ Ζίτσας από την ίδια κιόλας ημέρα του περιστατικού.Το πιο σοβαρό περιστατικό εκ των δύο έγινε την Παρασκευή 15 Οκτωβρίου στις 8 το βράδυ σε δασική έκταση μεταξύ των χωριών Ριζού και Βρυσούλας στο δήμο Μολοσσών.Τρεις λαθρομετανάστες που είχαν εισέλθει παράνομα στη χώρα μας από το αλβανικό έδαφος, κινούνταν στην περιοχή με κατεύθυνση προς τα Ιωάννινα. Οι δύο ήταν ηλικίας 40 ετών και ένας 13 ετών γιος ενός εκ των δύο ενηλίκων, που μάλιστα είχαν προμηθευτεί και κάποια τρόφιμα από καφενείο στο Ριζό λίγη ώρα πριν.Σύμφωνα με τη δική τους μαρτυρία, στις 8 το βράδυ και ενώ περπατούσαν στην περιοχή αυτή, ξαφνικά είδαν ένα φακό να ανάβει μέσα από τα δένδρα και πριν προλάβουν να κάνουν ή να δουν οτιδήποτε, ακούστηκε ένας πυροβολισμός και οι δύο από τους τρεις έπεσαν χτυπημένοι στο έδαφος.Ο 13χρονος, που δεν τραυματίστηκε, έτρεξε στο χωρίο και κάλεσε σε βοήθεια, για να σπεύσουν κάτοικοι του χωριού να μεταφέρουν τους τραυματίες, τους οποίους παρέλαβε το ασθενοφόρο από το ΚΥ Βουτσαρά. Και οι δύο είχαν τραύματα από κυνηγετικό όπλο στα πόδια, με τον έναν να έχει τραυματιστεί σοβαρά, έχοντας σπάσει την κνήμη του. Το ΚΥ ειδοποίησε το ΠΠΓΝΙ και οι δύο τραυματίες διακομίστηκαν για νοσηλεία.Του συμβάντος επιλήφθηκε το ΑΤ Ζίτσας που πήρε μαρτυρικές καταθέσεις και έκανε αυτοψία το πρωί της επόμενης ημέρας στο σημείο, όπου έγινε το περιστατικό, χωρίς όμως να βρει κάποια αξιοποιήσιμο στοιχείο, όπως κάποιον κάλυκα.
Από τους κατοίκους του χωριού δόθηκαν καταθέσεις χωρίς να προκύψουν ενοχοποιητικά στοιχεία για τον ή τους δράστες, που έτσι κι αλλιώς πάντως κυνηγούσαν παράνομα. Εξετάστηκε ακόμη και το ενδεχόμενο να είχε τοποθετηθεί κάποια παγίδα με παγιδευμένο όπλο με πετονιά, κάτι που είχε συμβεί και παλαιότερα, όμως ούτε και για αυτό υπήρξαν σχετικά στοιχεία.

Που «χάθηκε» το σήμα;

Το ΑΤ Ζίτσας ολοκλήρωσε τη διαδικασία, σχηματίστηκε δικογραφία για απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος τριών ατόμων, όπως επίσης και σε βάρος των ιδίων με την κατηγορία της παράνομης εισόδου στη χώρα. Οι δύο τραυματίες νοσηλεύθηκαν για μία εβδομάδα στο ΠΠΓΝΙ αρχικά και στο Χατζηκώστα στη συνέχεια, και ακολούθως πήραν εξιτήριο και επαναπροωθήθηκαν μαζί με τον 13χρονο στη χώρα τους.Έκτοτε και μέχρι σήμερα, ουδεμία ανακοίνωση για το περιστατικό υπήρξε από την Α.Δ Ιωαννίνων, γεγονός που δημιουργεί πλείστα ερωτηματικά για τη σκοπιμότητα της αποσιώπησης του γεγονότος.Από το Α.Τ Ζίτσας πάντως τονίζεται κατηγορηματικά, ότι ολοκληρώθηκαν όλες οι απαιτούμενες διαδικασίες με την παραμικρή λεπτομέρεια και στάλθηκαν όλα τα στοιχεία στην Α.Δ, που έχει και την ευθύνη της δημοσιοποίησης του γεγονότος.

Πιάστηκαν επ’ αυτοφώρω

Μαζί με το παραπάνω περιστατικό έρχεται στο προσκήνιο και ένα δεύτερο επίσης με αναφορά στον κυνηγετικό κόσμο της περιοχής και ειδικότερα με εκείνους που δεν έχουν αντιληφθεί το ότι για την άσκηση της θήρας υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες και περιορισμοί.
Στην περιοχή Χίνκας – Κουρέντων την Παρασκευή 22 Οκτωβρίου η Θηροφυλακή της Ε’ ΚΟΗ ειδοποιήθηκε για την άσκηση παράνομης θήρας και κλιμάκιο θηροφυλάκων έφτασε στο σημείο, όπου εντόπισε μία ομάδα πέντε ατόμων, που είχαν μαζί τους τα κυνηγετικά όπλα, ενώ όπως είναι γνωστό την Παρασκευή το κυνήγι απαγορεύεται.Οι πέντε ισχυρίστηκαν, ότι βγήκαν για να δοκιμάσουν ένα καινούργιο σκυλί για το κυνήγι αγριόχοιρου, πλην όμως το επιβαρυντικό στοιχείο ήταν πως είχαν μαζί τους και τα κυνηγετικά όπλα.Τα όπλα κατασχέθηκαν και ξεκίνησε η διαδικασία υποβολής μηνύσεων σε βάρος τους, πλην όμως από την επόμενη κιόλας ημέρα υπήρξαν πολιτικές παρεμβάσεις(!) από πολιτικό γραφείο των Ιωαννίνων προκειμένου να μην υποβληθούν μηνύσεις σε βάρος των πέντε και να περάσει το θέμα στα ψιλά…Κάτι τέτοιο όμως δεν είναι δυνατό να γίνει, όπως τονίζουν επιτελείς της Ε΄ ΚΟΗ και της Θηροφυλακής που ξεκαθάρισαν χθες, ότι οι μηνύσεις σε βάρος των πέντε θα υποβληθούν κανονικά «κι ο Θεός ο ίδιος να μας πάρει τηλέφωνο…» όπως χαρακτηριστικά μας ανέφεραν.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ