Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου 2010

Έκκληση βοήθειας στις φυλακές Σταυρακίου

Από εργαζόμενους και κρατούμενους

Υπό κατάρρευση βρίσκεται η φυλακή Σταυρακίου, σύμφωνα με τις δηλώσεις της προέδρου του Σωματείου υπαλλήλων δικαστικών φυλακών Σταυρακίου, Ελένης Αγαπητού, αφού όπως είπε περισσότεροι από 260 κρατούμενοι στοιβάζονται σε κελιά που έχουν κατασκευαστεί να χωρούν μόνο 90 με 100.Επιπρόσθετα, οι συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν οι κρατούμενοι και εργάζονται οι υπάλληλοι είναι εντελώς ανθυγιεινές, αφού δεν υπάρχει θέρμανση, ενώ δάπεδα και στέγη βρίσκονται σε άθλια κατάσταση.Τόσο οι υπάλληλοι όσο και το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ που βρέθηκε στις φυλακές για να δει από κοντά τα προβλήματα που υπάρχουν, ζητούν να υπάρξει άμεση μέριμνα έτσι ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση.

Χαλασμένα καλοριφέρ και κοριοί...

Η κ. Αγαπητού απηύθυνε έκκληση στους αρμοδίους να κάνουν πράξη τα όσα έχουν ακουστεί κατά καιρούς για άμεση συντήρηση των φυλακών, τονίζοντας ότι εφόσον η κατασκευή μιας νέα φυλακής στην περιοχή, κάτι που θα άμβλυνε σημαντικά το πρόβλημα, είναι χρονοβόρα, πρέπει άμεσα να γίνουν ενέργειες που θα καταστήσουν τη διαβίωση των κρατουμένων αλλά και την εργασία των υπαλλήλων πιο ανθρώπινη.«Κοριοί και κάθε είδους ζωύφιο που μπορεί να φανταστεί κανείς υπάρχει εδώ μέσα», είπε συμπληρώνοντας ότι το μόνο που ζητούν οι υπάλληλοι είναι να γίνει μια συντήρηση.«Δεν υπάρχει καλοριφέρ στα κελιά. Βρισκόμαστε υπό κατάρρευση», τόνισε η κ. Αγαπητού.Παράλληλα απέδωσε ευθύνες για την κατάσταση αυτή και στις υπηρεσίες της νομαρχίας οι οποίες, όπως είπε, κωλυσιεργούν ενώ υπάρχουν ήδη μελέτες για την κατασκευή ενός νέου κτιρίου 50 τ.μ. μέσα στο χώρο των φυλακών, αλλά και άλλες για την βελτίωση των καλοριφέρ, των δαπέδων και της στέγης.«Δύο μελέτες εκκρεμούν εδώ και ενάμιση χρόνο. Τα υπουργείο δίνει τα χρήματα, αλλά οι υπηρεσίες της Νομαρχίας καθυστερούν», είπε.Αξίζει να θυμίσουμε ότι θέμα της αποσυμφόρησης των φυλακών είχε συζητηθεί και στο νομαρχιακό συμβούλιο το περασμένο Ιούλιο, με την απόφαση τότε να είναι η δημιουργία μιας διαπαραταξιακής επιτροπής η οποία θα επισκεφτεί τις δικαστικές φυλακές, θα εξετάσει τις συνθήκες που επικρατούν και θα εισηγηθεί συγκεκριμένα και υλοποιήσιμα μέτρα βελτίωσης των συνθηκών λειτουργίας τους.Κάτι που όπως φαίνεται, αν έγινε, δεν έφερε κανένα αποτέλεσμα.

Μόνη λύση οι νέες φυλακές

Για το θέμα αναφέρθηκε και ο αντιπρόεδρος των Εργαζομένων Εξωτερικής Φρουράς στις φυλακές Σταυρακίου, Παύλος Νικολός, ο οποίος τόνισε ότι οι συνθήκες κάτω από τις οποίες κρατούνται οι φυλακισμένοι και εργάζονται οι υπάλληλοι θέτουν σε κίνδυνο ακόμα και τη ζωή τους.Ταυτόχρονα σημείωσε κι αυτός ότι η μονή λύση για να λυθεί μόνιμα το πρόβλημα είναι, η κατασκευή νέων φυλακών.Τέλος από την πλευρά του Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ ο γραμματέας Θοδωρής Τζαρούχης δήλωσε πως θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια να ενημερωθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες εγγράφως ώστε να βρεθεί το συντομότερο δυνατόν μια λύση.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Ομιλία Βαγγέλη Αργύρη στην Κόνιτσα


Στην Κόνιτσα μίλησε ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Ηπείρου Βαγγέλης Αργύρης, όπου περιόδευσε μαζί με τον υποψήφιο Αντιπεριφερειάρχη κ. Χρίστο Παπαβρανούση και υποψηφίους περιφερειακούς σύμβουλους της παράταξης «ΗΠΕΙΡΟΣ – ΤΟΠΟΣ ΝΑ ΖΕΙΣ».Ο κ. Αργύρης στην ομιλία του αφού αναφέρθηκε διεξοδικά στην σημασία των εκλογών της 7ης Νοεμβρίου, παρουσίασε τους άξονες του προγράμματος που έχει στόχο μια Ήπειρο με αυτοδύναμη περιφερειακή ανάπτυξη, με ανάδειξη των συγκριτικών της πλεονεκτημάτων, μια Ήπειρο σταυροδρόμι ανατολής και δύσης, που παράγει τα δικά της αγαθά, τρόφιμα, υπηρεσίες, κοινωνικά αγαθά στην υγεία, στην παιδεία, στον τουρισμό, στην καινοτομία.Στη συνέχεια ο κ. Αργύρης αναφέρθηκε σε σημαντικά ζητήματα που απασχολούν την επαρχία Κονίτσης.« Μας κατηγορεί ο κ. Καχριμάνης ότι δεν ήμασταν εδώ. Δεν ήμασταν μόνο εμείς εδώ όταν έγινε το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Επαρχίας Κονίτσης; Μάλλον ο κ. Καχριμάνης έλλειπε. Όλα τα έργα που έγιναν από τότε γίνονται μέσω αυτού του προγράμματος. Ότι χρήματα έχει δώσει η Νομαρχία Ιωαννίνων τα έδωσε από αυτό το πρόγραμμα.Εμείς ήμασταν εδώ, αγωνιστήκαμε και δημιουργήσαμε το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κόνιτσας, το τελωνείο Μέρτζιανης, τις υποδομές στην περιοχή, τις Σχολές εκπαίδευσης Κόνιτσας, τις ειδικές μορφές τουρισμού, τις παρεμβάσεις στο περιβάλλον της επαρχίας Κόνιτσας. Μόνο ο κ. Καχριμάνης απουσίαζε».«Πριν οχτώ χρόνια χρηματοδοτήσαμε μελέτη για την άρδευση του Κάμπου Κόνιτσας. Με ευθύνη της Νομαρχίας ακόμα το έργο δεν άρχισε. Ανικανότητα και αδιαφορία του κ. Καχριμάνη. Η παράταξη “Ηπειρος τόπος να ζεις” στην οποία είμαι επικεφαλής δεσμεύεται να υλοποιήσει το μεγάλο αυτό έργο που θα δυναμώσει την αγροτική παραγωγή, θα αυξήσει το αγροτικό εισόδημα αλλά και θα προστατεύσει τον Αώο.Υπάρχει όμως και η προχειρότητα του κ. Καχριμάνη η οποία αποδείχθηκε στην κατασκευή έργων τα οποία τώρα είναι προβληματικά, όπως του οδικού άξονα Κόνιτσα – Δίστρατο – Βασιλίτσα ή Παλιοσέλι – Βρυσοχώρι, όπου ξοδεύθηκαν εκατομμύρια και σήμερα είναι σε εγκατάλειψη. Τα έργα χωρίς μελέτες, χωρίς σχεδιασμό, χωρίς σωστή κατασκευή είναι τα πρότυπα του κ. Καχριμάνη και για την Περιφέρεια» είπε ο κ. Αργύρης.Στη συνέχεια ο κ. Αργύρης προσδιόρισε το σημαντικό ρόλο που θα διαδραματίσει η επαρχία Κονίτσης στην υλοποίηση του προγράμματος της παράταξης «Ήπειρος τόπος να ζεις».«Η Κόνιτσα έχει μια νευραλγική και καθοριστική γεωγραφική θέση. Με το τελωνείο Μέρτζανης, την κατασκευή της Ιόνιας οδού η οποία πρέπει να φτάσει μέχρι την Κόνιτσα και τα σύνορα με κάθετους άξονες, αλλά και τη βελτίωση του δρόμου με την Μακεδονία, η Κόνιτσα του φυσικού περιβάλλοντος, των βουνών και των ποταμών της θα γίνει ένα από τα ηπειρωτικά κέντρα ανάπτυξης, διασυνοριακού εμπορίου και επιχειρηματικότητας» τόνισε ο κ. Αργύρης.

ΑΥ.ΡΙ.Ο:Ανακοίνωση για τις εξελίξεις στο Ριζάρειο Ίδρυμα


Κλιμάκιο της παράταξής μας, κατά την περιοδεία του στον Δήμο Κεντρικού Ζαγορίου, επισκέφθηκε το Δημοτικό Σχολείο του Μονοδενδρίου και τη Χειροτεχνική Σχολή του Ριζαρείου Ιδρύματος. Παράλληλα είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί από δημοσιεύματα στον τύπο και το διαδίκτυο για τα ζητήματα, που έχουν ανακύψει σχετικά με τη λειτουργία του Ριζαρείου. Από όλα τα στοιχεία, τα οποία έχουν αναδειχθεί στη Βουλή με ερώτηση της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώς Διώτη, προκύπτουν σοβαρά ερωτήματα, που σε καμιά περίπτωση δεν αποτελούν «εσωτερικό ζήτημα» της Διοίκησης του Ιδρύματος αλλά αφορούν άμεσα τους εργαζόμενους σ’ αυτό και την κοινωνία στο σύνολό της.Θεωρούμε ότι ορθά, αν και με μεγάλη καθυστέρηση, ξεκίνησε ο διαχειριστικός έλεγχος από τους ελεγκτές του Υπουργείου Οικονομικών. Υπενθυμίζουμε ότι οι καταγγελίες μέλους του Δ.Σ. του Ιδρύματος για διασπάθιση δημοσίου χρήματος και κακοδιοίκηση κατατέθηκαν στο Υπουργείο Οικονομικών τον Μάρτιο του 2008.Επισημαίνουμε ότι η νόμιμη υποχρέωση του Ιδρύματος, σύμφωνα με τη βούληση του διαθέτη, να διαθέτει το 30 % των προσόδων του σε συγκεκριμένους σκοπούς στο Ζαγόρι φαλκιδεύεται με μεθόδους δημιουργικής λογιστικής και με την κατακράτηση σημαντικού ποσού.Υπενθυμίζουμε ότι στους σκοπούς του διαθέτη συμπεριλαμβάνεται η λειτουργία του οικοτροφείου για τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου στο Μονοδένδρι. Πρόκειται για ένα σχολείο που λειτουργεί διαρκώς από το 1750, επιτελεί σπουδαίο έργο και συνεχίζει τη μεγάλη παράδοση των Ζαγορίσιων δασκάλων. Οι πληροφορίες ότι μεθοδεύεται η διακοπή λειτουργίας του οικοτροφείου, και μάλιστα με ρατσιστικά επιχειρήματα λόγω της Αλβανικής καταγωγής των σημερινών μαθητών, μας δημιουργούν ανησυχία και αγανάκτηση.Θεωρούμε επίσης απαράδεκτη την επίκληση αυξημένων φορολογικών υποχρεώσεων, ώστε να προωθηθεί περικοπή μισθών των εργαζομένων στο Ίδρυμα, σε αντίστιξη με τις παχυλές αμοιβές του κεντρικού μηχανισμού και τις παροχές σε τρίτους. Υπενθυμίζουμε ότι 43 υπάλληλοι στο Μονοδένδρι επιβαρύνουν λιγότερο από τους μισθούς 16 κεντρικών στελεχών στην Αθήνα. Χαιρετίζουμε την ίδρυση και λειτουργία σωματείου των εργαζομένων στο Ίδρυμα.Το «ΑΥΡΙΟ για την Ήπειρο» θα συνεχίσει να παρακολουθεί από κοντά το ζήτημα, να διεκδικεί τους οφειλόμενους πόρους στο Ζαγόρι, να υπερασπίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων αλλά και των μαθητών ανεξαρτήτως καταγωγής και να ζητά διαφάνεια και κοινωνικό έλεγχο στη λειτουργία του Ριζαρείου και όλων γενικά των κληροδοτημάτων.

ΑΥΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ

Για το Μέτσοβό μας, τον τόπο των ευεργετών μας και όχι των λαμόγιων!!!!


Οι εκλογές της 7ης Νοεμβρίου πρέπει να αναδείξουν εκείνον το δήμαρχο που είναι ικανός να κάνει πράξει το σχέδιο του Καλλικράτη! Να χρησιμοποιήσει όλα τα πολιτικά μέσα, να τα αξιοποιήσει και να φέρει το δήμο Μετσόβου κοντά στους πολίτες! Άραγε πόσο ικανός είναι ο κ. Τζαφέας όταν τάζει στις γυναίκες ότι θα διοριστούν στο Δημαρχείο; Πόσες άραγε θέσεις έχει αυτό το Δημαρχείο; Άραγε πόσο ικανός πολιτικός είναι ο κ. Τσομπίκος που γυρνάει σπίτι με σπίτι για να πιει καφέ; Αυτές είναι οι σύγχρονες πολιτικές; με αυτό τον τρόπο θα πάει μπροστά ο τόπος; Δεν έχουν καταλάβει οτι η Ελλάδα πρέπει να αλλάξει, να μη δρα μικροκομματικά και συμφεροντολογικά αλλά να παλεύει για το καλό όλων; Μήπως περιμένει ο κ. Τζαφέας και ο κ. Τσομπίκος να ξεχάσω εγώ ο Μετσοβίτης τις πρακτικές τους; υπευθυνοι είναι και οι δύο για την κατάσταση του Μετσόβου, για τη υπερχρέωση του δήμου!! Σαν παλιά φιλαράκια καλά τα πηγαίνανε κάπου όμως τα χαλάσανε και χωρίσανε τις τύχες τους. Και τώρα τι γίνεται; μα φυσικά κατηγορεί ο ένας τον άλλον, σαν να μη γνωρίζονται, σαν να μην τα κανόνιζαν όλα μαζί τόσα χρόνια... λες και ο κ. Τσομπίκος νομίζει όλτι έχουμε μνήμη χρυσόψαρου και δεν θυμόμαστε ότι στις προηγούμενες εκλογές τον επιλέξαμε στο αξίωμα της αντιπολίτευσης...και τι έκανε; Σήκωσε ψηλά τα χέρια και δεν άσκησε το αυτονόητο..τον έλεγχο απέναντι στο δήμαρχο! Πολύ εύκολα παραδίδει τα όπλα ο κ. Τσομπίκος..Μήπως έτσι θα τα παραδώσει άμα οι πολίτες τον τιμήσουν με τη ψήφο τους; Εγώ πάντως τους σιχάθηκα....Όλο τα ίδια και τα ίδια, προσεγγίζουν συμφεροντολογικά τον πολίτη, του τάζουν θέσεις και μεγαλεία για να γραπώσουν αυτοί τις καράκλες..λες και το Μέτσοβο που γεννηθήκαμε και μεγαλώσαμε είναι τσιφλίκι τους..λες και πρέπει να τους αφήσουμε να το διαλύσουν τελείως!!! Όχι πια!!!!!!!!!! Ξυπνήσαμε και θα δώσουμε την απάντησή μας!!! Αυτό δεν είναι το Μέτσοβο που ονειρευόμαστε!!!! Φτάνει πια η κατρακύλα! φτάνει πια η λεηλασία των συνειδήσεων μας..Είμαστε ελεύθεροι πολίτες, αποφασίζουμε για το μέλλον του τόπου μας και δεν εξαγοραζόμαστε, δεν πουλάμε τα όνειρά μας σε κανέναν..τα διεκδικούμε, τα απαιτούμε!!! Για το Μέτσοβό μας, τον τόπο των ευεργετών μας...όχι των λαμόγιων!!!!

Αγανακτισμένος πολίτης του Μετσόβου

Η ελπίδα θα νικήσει την μιζέρια

Θετική η ανταπόκριση των προτάσεων του Γιάννη Σεντελέ για τα Τζουμέρκα

«... Η ελπίδα μας για το αύριο είναι ισχυρότερη από την μιζέρια μας από το παρελθόν.Τούτος ο τόπος αδικήθηκε από όλες τις κυβερνήσεις και δεν θα πρέπει πλέον εμείς να τον αφήσουμε άλλο στο περιθώριο. Μπορούμε να κάνουμε το βήμα μπροστά, μπορούμε να μετατρέψουμε την εγκατάλειψη σε ανάπτυξη...».Αυτά μεταξύ άλλων τόνισε ο υποψήφιος δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων και δήμαρχος Πραμάντων σήμερα, Γιάννης Σεντελές απευθυνόμενος στους κατοίκους των χωριών Αμπελοχώρι, Μιχαλίτσι, Βαπτιστή και Χουλιαράδες στα οποία περιόδευσε το πρωί της Κυριακής συνοδευόμενος από συνεργάτες του υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους.Ο Γιάννης Σεντελές αναφέρθηκε με έμφαση στις μεγάλες δυνατότητες που έχει η ευρύτερη περιοχή των Τζουμέρκων για να διευκρινίσει ότι οι δυνατότητες αυτές δεν μπορούν να αναδειχτούν μονόπλευρα.«... Εμείς δεν βλέπουμε ανάπτυξη στηριζόμενη μόνο την Πράμαντα, ή μόνο στο Συρράκο και τους Καλλαρίτες. Εμείς βλέπουμε μια ανάπτυξη συνολική στην οποία το καθένα από τα χωριά μας θα έχει το δικό του ισότιμο ρόλο. Το καθένα από τα χωριά μας θα αναπτύξει τα δικά του προτερήματα...», συνέχισε ο κ. Σεντελές για να προσθέσει ότι η τουριστική ανάπτυξη της περιοχής είναι άμεσα συνδεδεμένη με την βελτίωση της οδοποιίας αλλά και με τη σύνδεσή της με τους μεγάλους οδικούς άξονες.«... Για να διανύσουμε την απόσταση ενός χωριού του δήμου μας με ένα άλλο απαιτούνται δύο ώρες. Και αυτό γιατί το οδικό δίκτυο είναι σε κακή κατάσταση. Πρέπει λοιπόν αυτό το δίκτυο να το βελτιώσουμε έτσι ώστε να μπορέσει ο κόσμος να έρχεται και πιο γρήγορα και ασφαλέστερα. Έτσι θα δώσουμε την δυνατότητα σε δεκάδες πολίτες να επισκεφθούν τον τόπο μας. ..», πρόσθεσε ο υποψήφιος δήμαρχος για να αναφερθεί στην συνέχεια στα υπέροχο τοπία του δήμου, στον Άραχθο, τον Καλαρύτικο, τα Βλαχοχώρια και τόσα άλλα σημεία τα οποία όταν αναπτυχτούν σωστά θα διαφοροποιήσουν τη σημερινή εικόνα, θα ενισχύσουν την τοπική οικονομία, θα δημιουργήσουν εκείνες τις προϋποθέσεις μέσα από τις οποίες θα μπορέσουν οι κάτοικοι που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στον τόπο τους.«... Ο νέος νόμος για την τοπική αυτοδιοίκηση, ο «Καλλικράτης», δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για να βγάλουμε τον τόπο μας από τη σημερινή απομόνωση. Εμείς πιστεύουμε σε αυτόν και έχουμε όραμα, σκέψεις, προτάσεις...», κατέληξε ο κ Σεντελές ο οποίος υπενθύμισε ότι όλα αυτά τα χρόνια που ήταν δήμαρχος Πραμάντων δεν περιόρισε το ενδιαφέρον του στο δικό του δήμο, όπως έπραξε ο ανθυποψήφιός του και πρόεδρος της κοινότητας Συρράκου. Αντίθετα ήταν μπροστά στην αγωνία των κατοίκων του Ελληνικού για τον ΧΥΤΑ, ήταν δίπλα στους αγώνες για την προστασία του Αράχθου.

Ομιλία Σταύρου Γκορτζή
Τον Γιάννη Σεντελέ συνόδευε ο σημερινός δήμαρχος Τζουμέρκων και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με την νέα παράταξη, Σταύρος Γκοτρζής ο οποίος τόνισε ότι η επιλογή του Γιάννη Σεντελέ ως επικεφαλής ήταν η καλύτερη δυνατή. Στην συνέχεια αναφέρθηκε στα όσα έπραξε η απερχόμενη δημοτική αρχή.«Έγιναν πολλά θα μπορούσαν να γίνουν περισσότερα, κάναμε ότι μπορούσαμε αφήνοντας έναν δήμο με αποθεματικό» κατέληξε ο κ. Γκορτζής καλώντας τον κόσμο να στηρίξει το ψηφοδέλτιο Σεντελέ.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ Ο ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΤΟΥ Β. ΑΡΓΥΡΗ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

«Ποιος θα ζητήσει τώρα συγγνώμη για το ασυμβίβαστο;»

Το Μονομελές Πρωτοδικείο Ιωαννίνων ανακήρυξε και επίσημα τους συνδυασμούς και τους υποψήφιους για τις επερχόμενες Περιφερειακές Εκλογές.Ο Βαγγέλης Αργύρης με αφορμή την ανακήρυξη του ψηφοδελτίου του χωρίς νομικά προβλήματα επιτίθεται στον Αλέκο Καχριμάνη και στις κατηγορίες του τελευταίου περί νομικού ασυμβίβαστου ψηφοφόρων της παράταξης «Ήπειρος-Τόπος Να ζεις».«Η απόφαση του Πρωτοδικείου αποτελεί την καλύτερη απάντηση στην προσπάθεια που ζήσαμε το προηγούμενο χρονικό διάστημα για αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης και δήθεν ασυμβίβαστα υποψηφίων του συνδυασμού. Οι Δικαστές και η νομιμότητα έχουν διαφορετική άποψη από τους ‘νομικούς φωστήρες’ του κ. Καχριμάνη» αναφέρεται στην ανακοίνωση της παράταξης του κ. Αργύρη.

«Να ζητήσει συγγνώμη»

Υπενθυμίζουμε ότι ο Αλέκος Καχριμάνης είχε θέσει θέμα ασυμβίβαστου για τέσσερις υποψηφίους της παράταξης του Βαγγέλη Αργύρη:Πρόκειται για τον Μιχάλη Παππά, διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας του Χατζηκώστα, το Νίκο Γρηγορίου, αναπληρωτή προϊστάμενοι της διεύθυνσης διοικητικών υπηρεσιών του ΙΚΑ Ιωαννίνων, της Καλιρρόης Ζηκίδου, αναπληρώτριας προϊσταμένης της διεύθυνσης Κοινωνικής Πρόνοιας της νομαρχίας Ιωαννίνων και της Κέλλυς Μωυσιάδη, εργολήπτη δημοσίων έργων και αναδόχου έργου της νομαρχίας Ιωαννίνων. Για κανέναν από τους τέσσερις δεν προέκυψε ζήτημα, ενώ και οι ίδιοι οι σύμβουλοι είχαν υποστηρίξει τη νομιμότητα των υποψηφιοτήτων τους.«Δεν πρέπει ο κ. Καχριμάνης, να ζητήσει μία συγνώμη για την προσπάθεια αποπροσανατολισμού και για τις ανακοινώσεις που προσπάθησαν να θίξουν πρόσωπα και υπολήψεις πολιτών επειδή ‘έκαναν το λάθος’ να στηρίξουν το συνδυασμό μας;» αναφέρεται στην ανακοίνωση της παράταξης του κ. Αργύρη.

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Ο Γιώργος Αρλέτος εκπροσώπησε την «Ενότητα Πολιτών- Νέα Γιάννενα» στην συνάντηση για την τηλεμαχία


Ο κ. Γιώργος Αρλέτος εκπροσώπησε την «Ενότητα Πολιτών- Νέα Γιάννενα» στην συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο δημαρχείο, με αντικείμενο την κοινή τηλεοπτική εμφάνιση των υποψηφίων δημάρχων Ιωαννίνων.Θέση της «Ενότητας Πολιτών» είναι μία τέτοια συζήτηση οφείλει να δώσει την δυνατότητα στους υποψηφίους για έναν όσο το δυνατό πιο ελεύθερο διάλογο και ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων.Προϋπόθεση για αυτό είναι να μην οδηγηθούμε στο μοντέλο των ντιμπέιτ των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων, αλλά να καταρτίσουμε ένα πλαίσιο που θα στοχεύει στην ουσιαστική ενημέρωση.Μεταξύ των άλλων προτάθηκε:
* Να εκπροσωπηθούν όλα τα τοπικά μέσα ενημέρωσης
* Προτείνουμε την παρουσία κοινού. Σε έναν αριθμό συμπολιτών, με κλήρωση, να τους δοθεί η δυνατότητα να απευθύνουν ερωτήσεις στους υποψήφιους.
* Οι υποψήφιοι να έχουν το δικαίωμα του απευθείας διαλόγου μεταξύ τους.
* Η διάρκεια να μην είναι μικρότερη των ενενήντα λεπτών.
* Προτείνουμε την μετάδοση της συνέντευξης των υποψηφίων και στο διαδίκτυο, με χρήση της υποδομής που έχει δημιουργήσει ο Δήμος Ιωαννιτών.
Είμαστε ανοιχτοί σε κάθε άλλη πρόταση που θα προάγει τον διάλογο και ευελπιστούμε οι υπόλοιπες παρατάξεις να μην επιλέξουν το αποστεωμένο μοντέλο τηλεοπτικού διαλόγου και μονολόγου που παρακολουθούμε και κατακρίνουμε όλοι κατά τις παραμονές των εθνικών εκλογών.
ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΟΛΙΤΩΝ-ΝΕΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ομιλία Καχριμάνη στην Πεδινή


Με κεντρική ομιλία στο Δ. Δ. Πεδινής ολοκλήρωσε τις περιοδείες του Σαββατοκύριακου, ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης. Αναφέρθηκε στα έργα και στις παρεμβάσεις που έγιναν στις υποδομές στο Δήμο Μπιζανίου και στην ευρύτερη περιοχή του Λεκανοπέδιου, τονίζοντας ότι κατά τη θητεία του στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ιωαννίνων ήταν αρωγός, χωρίς διακρίσεις, χωρίς διαχωρισμούς, στις δημοτικές αρχές και σε όλους τους φορείς. Παράλληλα τους ενημέρωσε για την προώθηση προς ένταξη της πρότασης στο ΕΣΠΑ για το έργο της «συνδετήριας οδού μεταξύ Εθνικής Οδού Ιωαννίνων – Άρτης (6ο χλμ) με την Εθν. Οδό Ιωαννίνων – Δωδώνης (Λατομεία Πεδινής) με προϋπολογισμό 3.200.000 ευρώ.

Ομιλία Βαγγέλη Αργύρη στην Καμπή Άρτας


Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Ηπείρου Βαγγέλης Αργύρης, μίλησε στην Καμπή Άρτας, συνοδευόμενος από τον υποψήφιο Αντιπεριφερειάρχη κ. Κώστα Μπόβολο και υποψηφίους περιφερειακούς σύμβουλους του Νομού Άρτας της παράταξης «ΗΠΕΙΡΟΣ – ΤΟΠΟΣ ΝΑ ΖΕΙΣ».Ο κ. Αργύρης στην ομιλία του χαρακτήρισε καταλυτικές τις εκλογές για την τύχη και πορεία της Ηπείρου.«Στις εκλογές αυτές δεν ψηφίζουμε για μνημόνιο ή αντιμνημόνιο, ψηφίζουμε ποιον θεωρούμε ικανό, με ποια ομάδα θα δουλέψει και πάνω σε ποιο πρόγραμμα θα δουλέψει για να κυβερνήσει την Ήπειρο» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αργύρης και παρουσίασε τους άξονες του προγράμματος της παράταξης « Ήπειρος τόπος να ζεις».Ο κ. Αργύρης επεσήμανε ότι η καμπή Άρτας αλλά και το δυτικό κομμάτι του αρτινού κάμπου μπορεί να γίνει πρότυπο αστικής ανάπτυξης της υπαίθρου, αντιμετωπίζοντας με επιτυχία τα προβλήματα που έχει.« Χαίρομαι ιδιαίτερα που μιλάω σε ένα χωριό με τόσο πολλούς νεολαίους. Για εσάς τη νιότη θα αγωνιστούμε ώστε η Καμπή, η Άρτα αλλά και όλη η Ήπειρος να γίνει τόπος που μπορεί να ζήσει και να δημιουργήσει ο κάθε Ηπειρώτης.Γι αυτό προτεραιότητά μας είναι ο άνθρωπος και η ζωή του. Με μια Περιφερειακή Διοίκηση που θα ασκείται με διαφάνεια, συνέπεια και αποτέλεσμα στην υπηρεσία και εξυπηρέτηση του πολίτη, με την υλοποίηση ενός σχεδίου ανάπτυξης με επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του, με την αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας και υγειονομικής περίθαλψης όχι μόνο στα Γιάννενα αλλά και στην Άρτα, Πρέβεζα και Θεσπρωτία ώστε η Ήπειρος να γίνει πρότυπη υγειονομική Περιφέρεια παροχής υπηρεσιών Υγείας, με την Ήπειρο των ολοκληρωμένων και λειτουργικών υποδομών».Ο κ. Αργύρης μίλησε για τους οδικούς άξονες που για να γίνουν αναπτυξιακοί πρέπει να έχουν σωστό σχεδιασμό. «Κάναμε πολλούς αγώνες και τους πετύχαμε ώστε η Ήπειρος να έχει σύγχρονο λιμάνι, την Εγνατία. Να ολοκληρώσουμε και την Ιόνιο οδό. Πρέπει όμως να γίνουν σωστοί και λειτουργικοί Κόμβοι, όπως στον Αμμότοπο, ώστε όλες οι περιοχές του Νομού Άρτας, να έχουν άμεση και κυρίως ασφαλή πρόσβαση στην Ιόνια οδό» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αργύρης.Στη συνέχεια μίλησε για τον μεγάλο στόχο η Ήπειρος και τα αγαθά που έχει να έχουν ποιότητα και ταυτότητα. « Το διαβατήριο στην Ευρώπη και στον κόσμο είναι η διαμόρφωση του ηπειρωτικού διατροφικού πολιτισμού και της ηπειρωτικής γαστρονομίας με ιστορία, με ταυτότητα, η οποία πρέπει να είναι πιστοποιημένη. Γι αυτό εμείς ως αιρετή περιφερειακή αρχή ιδρύουμε Φορέα Πιστοποίησης Ηπειρωτικών προϊόντων που θα πιστοποιεί και δημιουργεί την Ήπειρο της ταυτότητας και ποιότητας.Τέλος ο κ. Αργύρης κάλεσε τους κατοίκους να κρίνουν αυστηρά το πρόγραμμα της παράταξης «Ήπειρος τόπος να ζεις» , το οποίο θα πάει σε όλα τα σπίτια.Η Ήπειρος των ανοιχτών οριζόντων των ανθρώπων της, η Ήπειρος της απασχόλησης και της εργασίας, η Ήπειρος του μέλλοντος, η Ήπειρος τόπος να ζήσεις αυτή είναι η ψήφο σας είπε καταλήγοντας ο κ. Αργύρης.

Η επιστροφή ΦΠΑ σε αγρότες ειδικού καθεστώτος


Η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών για την επιστροφή ΦΠΑ στους αγρότες του ειδικού καθεστώτος για πωλήσεις που υπάγονται στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ, δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα.Ειδικότερα, η επιστροφή που προβλέπεται από τις διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 41 του Κώδικα ΦΠΑ (ν. 2859/2000), για τους αγρότες του ειδικού καθεστώτος του ίδιου άρθρου, οι οποίοι πωλούν αγροτικά προϊόντα παραγωγής τους από δικό τους κατάστημα ή από λαϊκές αγορές ή τα εξάγουν ή τα παραδίδουν σε άλλο κράτος - μέλος, πραγματοποιείται δια συμψηφισμού με το φόρο εκροών που προκύπτει για κάθε φορολογική περίοδο από τις ανωτέρω δραστηριότητες που υπάγονται στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ.Στην περίπτωση που για την δραστηριότητα αυτή προκύπτει πιστωτικό υπόλοιπο, επιστρέφεται με την απόφαση 1060481/4643/810/Α0014/ΠΟΛ1073/21.07.04.

Αποπληρωμή χρεών προς προμηθευτές έως το τέλος του έτους προαναγγέλει το υπουργείο Υγείας


Η Ελλάδα θα αποπληρώσει χρέη δημοσίων νοσοκομείων προς προμηθευτές, που αφορούν στην περίοδο 2005 έως το Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους, έως το τέλος του έτους, ώστε από το 2011 να μην υπάρχουν εκκρεμείς οφειλές ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας Νίκος Πολύζος, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο Ρόιτερ από την Αθήνα. "Στόχος μας είναι να ξεκινήσουμε από διαφορετική βάση το 2011", είπε ο κ.Πολύζος στη διάρκεια συνέντευξής του στο Ρόιτερ.

Συνέντευξη Γιάννη Ραγκούση στα "Νέα"


Μόνο με τη συμπαράταξη του λαού η κυβέρνηση θα μπορέσει να οδηγήσει τη χώρα στην έξοδο από την κρίση, τονίζει σε συνέντευξή του στα "ΝΕΑ" ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης.Ο υπουργός Εσωτερικών κάνει λόγο για ευθύνες του υποψηφίου περιφερειάρχη Αττικής Γιάννη Δημαρά, λέγοντας ότι δεν γίνεται να κάνει πως δεν καταλαβαίνει ότι εκ των πραγμάτων βοηθά την αποσταθεροποίηση της πρώτης κυβέρνησης από το 1974 που χρειάστηκε να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο χρεοκοπίας και καταστροφής της χώρας."Εξ αντικειμένου εξεργάζεται, δηλαδή (θέλω να πιστεύω ασυνείδητα) μαζί με όλα τα κατεστημένα εναντίον της", τονίζει.Οσον αφορά την επαναφορά του 50% στις αυτοδιοικητικές εκλογές, όπως θεσμοθετήθηκε με τον "Καλλικράτη", ο κ. Ραγκούσης αναλαμβάνει, όπως λέει, πλήρως την ευθύνη για αυτή την απόφαση, ενώ σχετικά με το ρόλο που του αποδίδεται ως συντονιστή της κυβέρνησης, τον αρνείται και δηλώνει ότι η ευθύνη του και η συμβολή του σχετίζεται με την παραγωγή του στρατηγικού σχεδιασμού για την προώθηση του κυβερνητικού έργου, κατ' αντιστοιχία με ό,τι συνέβαινε τα τελευταία δυο χρόνια που ήταν το ΠΑΣΟΚ στην αντιπολίτευση και πάντοτε, στο πλαίσιο συλλογής δουλειάς, που εξελίσσεται βάσει των κατευθύνσεων του πρωθυπουργού.

ΑΡΤΑ:Συνεχίζει τις περιοδείες της η Όλγα Γεροβασίλη


Επίσκεψη στο Τοπικό Διαμέρισμα Καμπής του Δήμου Ξηροβουνίου πραγματοποίησαν το πρωί της Κυριακής 24 Οκτωβρίου υποψήφιοι Δημοτικοί και Τοπικοί Σύμβουλοι του Συνδυασμού «ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ» με επικεφαλής την υποψήφια Δήμαρχο Αρταίων Όλγα Γεροβασίλη.Οι παρευρισκόμενοι στα καφενεία της περιοχής καλωσόρισαν την επικεφαλής και τους ανθρώπους της «ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ» και τους δήλωσαν τη στήριξή τους στον προεκλογικό αγώνα που κάνουν για τη Δημαρχία του νέου Δήμου Αρταίων.Το βράδυ της Κυριακής 24 Οκτωβρίου κλιμάκιο της «ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ» επισκέφτηκε το Γλυκόρριζο. Στη συζήτηση που άνοιξαν οι κάτοικοι μετέφεραν στην Όλγα Γεροβασίλη τις αγωνίες και τις προτάσεις τους για τα σοβαρότερα προβλήματα που αφορούν την καθημερινότητα στην περιοχή τους. Την ολοκλήρωση της σύνδεσης του αποχετευτικού δικτύου με τον βιολογικό καθαρισμό, την ολοκλήρωση της διαπλάτυνσης του δρόμου που διασχίζει τον οικισμό, την κακή κατάσταση του αγροτικού οδικού δικτύου και τον ελλιπή ηλεκτροφωτισμό.Η υποψήφια Δήμαρχος Αρταίων τόνισε πως γνωρίζει από πρώτο χέρι τα θέματα που απασχολούν τους κατοίκους του Γλυκορρίζου, η ίδια τα έχει εισάγει πολλές φορές στο Δημοτικό Συμβούλιο Αρταίων και η αντιμετώπισή τους εμπεριέχεται στο πρόγραμμα της παράταξής της. Σημείωσε με έμφαση πως «……το πρόγραμμα της ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ δεν είναι καταγραφή προβλημάτων και απαρίθμηση στοιχείων αλλά επεξεργασμένες θέσεις και προτάσεις. Το πρόγραμμα της ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ είναι αποτέλεσμα δουλειάς πολλών χρόνων μέσα κι έξω απ’ το Δημοτικό Συμβούλιο. Και οι άνθρωποι που στελεχώνουν το δημοτικό μας ψηφοδέλτιο και θα παίρνουν αποφάσεις στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο, πολύ δε περισσότερο οι σύμβουλοι της Δημοτικής Κοινότητας Αρταίων, στην άμεση ευθύνη των οποίων θα είναι η αντιμετώπιση των προβλημάτων των Αγίων Αναργύρων, της Άρτας και του Γλυκορρίζου μετά την 1η του Γενάρη, είναι η καλύτερη εγγύηση για την επίλυση των προβλημάτων.»Το πρωί της Δευτέρας 25 Οκτωβρίου η Όλγα Γεροβασίλη με συμβούλους της ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ, επισκέφθηκαν την Μητρόπολη Άρτας και συναντήθηκαν με τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Άρτας κ.κ. Ιγνάτιο.Συζήτησαν για την οικονομική κρίση, τις επιπτώσεις της στην ελληνική κοινωνία και τους τρόπους που έχει η νέα Δημοτική Αρχή να ανακουφίσει τους πλέον αδύναμους συνδημότες μας. Η Όλγα Γεροβασίλη ανέφερε ότι κατόπιν εισήγησης της παράταξης της ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ είχε γίνει ομόφωνα δεκτή από το απερχόμενο Δημοτικό Συμβούλιο η πρόταση να εξαιρούνται από την υποχρέωση καταβολής των δημοτικών τελών οι άποροι συμπολίτες μας.Έγινε εκτενής συζήτηση γύρω από την ανάγκη ανάδειξης και προβολής της πλούσιας Βυζαντινής κληρονομιάς του τόπου μας και σύνδεσής της με τον τουρισμό. Τέλος συζήτησαν για τις εργασίες στην πίσω πλευρά της Παρηγορίτισσας, επί της οδού Τζουμέρκων, συμφωνώντας πως πρέπει το συντομότερο να ολοκληρωθούν. Εκτός αυτών πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες επεμβάσεις και εντός του ναού, με αγορά επίπλωσης και εξοπλισμού, ώστε να καταστεί ένας λειτουργικός χώρος και όχι απλά ένα απογυμνωμένο μνημείο, όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Άρτας κ.κ. Ιγνάτιος.

Σε δημοτικά διαμερίσματα της Παμβώτιδας και της Ανατολής ο Φίλιππας Φίλιος


Σε δημοτικά διαμερίσματα της Παμβώτιδας και της Ανατολής περιόδευσαν το Σαββατοκύριακο ο επικεφαλής της Ενότητας Πολιτών Φίλιππας Φίλιος και υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης.Το Σάββατο και την Κυριακή το πρωί τα κλιμάκια της «Ενότητας Πολιτών» επισκέφθηκαν την Βασιλική, τους Λογγάδες, το Δροσοχώρι, την Ηλιόκαλη, την Δαφνούλα και την Πλατανιά και την Κυριακή το απόγευμα την Μπάφρα και τη Νεοκαισάρεια.Ο κ. Φίλιος σε δύο μεγάλες συγκεντρώσεις στο Δροσοχώρι και την Μπάφρα ανέλυσε τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσει το δημαρχείο του νέου δήμου, υπογραμμίζοντας με έμφαση ότι όλες οι υπηρεσίες θα παρέχονται επί τόπου.«Η εξυπηρέτηση των κατοίκων θα γίνεται στον τόπο κατοικίας τους. Τα τοπικά συμβούλια θα έχουν αρμοδιότητες και οι αποφάσεις τους θα είναι δεσμευτικές για το Δημοτικό Συμβούλιο» υπογράμμισε ο κ. Φίλιος και καυτηρίασε την πολιτική του απερχόμενου δημάρχου ο οποίος επί οκτώ χρόνια αγνόησε προκλητικά τα δημοτικά διαμερίσματα Μαρμάρων, Σταυρακίου και Νεοχωρόπουλου, όπως και τις δεκάδες εκκλήσεις κατοίκων στα Καρδαμίτσια.Δεσμεύτηκε ότι θα δοθεί άμεση προτεραιότητα στην ολοκλήρωση του δικτύου ύδρευσης στα δημοτικά διαμερίσματα του σημερινού δήμου Παμβώτιδας, ενώ μείζονος σημασίας είναι ο άμεσος σχεδιασμός για την ολοκλήρωση του αποχετευτικού δικτύου σε όλη την παραλίμνια περιοχή.«Πρόκειται για έργο ζωτικής σημασίας, το οποίο θα συμβάλλει όχι μόνο στην προστασία του περιβάλλοντος και της λίμνης αλλά και στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής», υπογράμμισε ο κ. Φίλιος.Σχετικά με την οριοθέτηση της λίμνης, ο επικεφαλής της «Ενότητας Πολιτών» σημείωσε ότι πρέπει να γίνουν σεβαστά τα αιτήματα των κατοίκων των Λογγάδων και η συμφωνία με την Περιφέρεια Ηπείρου.Ειδική αναφορά έκανε στην ανάγκη υποστήριξης της τοπικής αγροτικής παραγωγής και της σύνδεσής της με την τοπική αγορά.Τέλος, στο καυτό ερώτημα όλων των κατοίκων, σχετικά με την τιμολογιακή πολιτική που θα ακολουθηθεί, ο κ. Φίλιος έδωσε ξεκάθαρη απάντηση. Δεν θα υπάρξει καμία αναπροσαρμογή και σε καμία περίπτωση οι κάτοικοι των περιφερειακών δήμων που ενσωματώνονται δεν θα επωμιστούν τα βάρη του σημερινού δήμου Ιωαννιτών.

Έναρξη έργων υποδομής ύψους 6 εκατομμυρίων ευρώ στο λιμάνι της Πρέβεζας


Συγκροτώντας ένα κοινό μέτωπο αιτημάτων στο οποίο κυριαρχεί η άμεση έναρξη έργων υποδομής ύψους 6 εκατομμυρίων ευρώ στο λιμάνι της Πρέβεζας, οι φορείς της πόλης διεκδίκησαν σήμερα από το Υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων κάτι περισσότερο από έναν απλό σχεδιασμό.Στην σύσκεψη που συγκάλεσε η αρμόδια αρχή του Υπουργείου και αφορούσε την εκπόνηση της οριστικής πρότασης για το Μάστερ Πλαν του Λιμανιού, συμμετείχαν ο Δήμαρχος Πρέβεζας κ.Κλάπας, ο λιμενάρχης κ. Δούκας, ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου κ.Πουρσαλίδης, οι εκπρόσωποι του ΤΕΕ κύριοι Κανιώρης, Μήτσιος και Σταμουλάκης αλλά και ο Nομάρχης κ.Ιωάννου,αφού η αρμόδια αρχή απέδωσε την μη πρόσκλησή του σε λάθος το οποίο αποκαταστάθηκε τελικά την Παρασκευή.Οι φορείς επέμειναν στην πρόταση που διαμορφώθηκε κατά την διάρκεια της σύσκεψης στο Δημαρχείο και αφορά τον διαχωρισμό του εμπορικού από τον τουριστικό λιμένα με παράλληλη όμως έναρξη εργασιών έτσι ώστε η μία δραστηριότητα να μην επηρεάσει την άλλη.Η εκτίμηση είναι ότι προκειμένου να υλοποιηθεί το μάστερ πλάν στο λιμάνι πρέπει να γίνουν μακροπρόθεσμα-και συγκεκριμένα σε ορίζοντα 25 ετών- έργα ύψους 32 εκατομμυρίων ευρώ ενώ για κάθε έργο που συμπεριλαμβάνεται στην πρόταση των μελετητών απαιτούνται μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων , τεχνικές μελέτες κλπ, διαδικασία που καθιστά ακόμη πιο δύσκολη και χρονοβόρα την κατασκευή τους.Με δεδομένο λοιπόν το γεγονός αυτό αλλά και την έλλειψη κονδυλίων που αυτή την στιγμή επικαλείται το Υπουργείο οι φορείς της περιοχής αποφάσισαν να διεκδικήσουν από κοινού τέσσερα σημεία και συγκεκριμένα:
ü Την ανάθεση μελέτης για την υπόδειξη του χώρου κατασκευής του εμπορικού λιμένα(δεδομένου ότι στις υφιστάμενες εγκαταστάσεις οι φορείς φιλοδοξούν να εγκαταστήσουν τις υποδομές του τουριστικού λιμανιού).
ü Την άμεση ολοκλήρωση του Μάστερ Πλαν
ü Την εκπόνηση μελέτης για την ενίσχυση των κρηπιδωμάτων από τα Δικαστήρια μέχρι το Τουριστικό Περίπτερο και
ü Την κατασκευή έργων συντήρησης μέσα στο λιμάνι ( ύψους 6 εκατομμυρίων ευρώ).
Σε κάθε περίπτωση οι φορείς είναι αποφασισμένοι να διεκδικήσουν παρεμβάσεις και όχι άλλους «σχεδιασμους επί χάρτου» για το λιμάνι θεωρώντας ότι έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος με τις επιπτώσεις που αυτή η καθυστερηση έχει τόσο στην ανάπτυξη όσο και στην άρση της απομόνωσης της περιοχης.

Η ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΘΕΜΑ 600 ΣΥΝΕΔΡΩΝ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΙΝΑ

Τα παιδιά φορτώνονται με περιττή ύλη…

«Τα παιδιά σήμερα δεν μαθαίνουν αυτά που χρειάζονται. "Φορτώνονται" με περιττή ύλη.Σε πολλές περιπτώσεις το περιεχόμενο των βιβλίων είναι ακατάλληλο».Αυτά και πολλά άλλα ακούστηκαν στο 2ο διεθνές συνέδριο Προσχολικής Αγωγής (το πρώτο είχε ξαναγίνει στα Γιάννινα πριν 16 χρόνια!), με θέμα «Σύγχρονες τάσεις και προοπτικές στην Προσχολική Αγωγή και Εκπαίδευση του 21ου αιώνα».

600 ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ!
Με 600 περίπου συμμετοχές και 100 Έλληνες και ξένους εισηγητές, το συνέδριο, που ξεκίνησε την Παρασκευή και ολοκληρώθηκε χθες, αποτέλεσε σταθμό στον χώρο της προσχολικής αγωγής.Δόθηκαν απαντήσεις σε ερωτήματα επιστημονικού περιεχομένου και διατυπώθηκαν ερεθίσματα για νέες συζητήσεις. Ακόμη παρουσιάστηκαν ερευνητικές και θεωρητικές προσεγγίσεις από διακεκριμένες προσωπικότητες στο χώρο της εκπαίδευσης, που αναφέρθηκαν στις σύγχρονες τάσεις για τα θέματα προσχολικής αγωγής.

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ
Μεταξύ άλλων τονίστηκε ότι «με την είσοδο νέων δεδομένων και τεχνολογιών στην εκπαίδευση, έχει αλλάξει ριζικά και ο ρόλος του νηπιαγωγείου σήμερα. Το νηπιαγωγείο και οι νηπιαγωγοί δεν μπορούν να ακολουθούν πλέον πρακτικές παλαιοτέρων ετών, αλλά καλούνται να εναρμονιστούν με τις επιστημονικές εξελίξεις και τα τεχνολογικά επιτεύγματα. Ζούμε στην εποχή των συνεχόμενων τεχνολογικών εξελίξεων. Η τηλεόραση, οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, το Ίντερνετ, οι ξένες γλώσσες έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας και μπαίνουν και στη ζωή του σημερινού παιδιού από την πρώτη στιγμή της ύπαρξής του».

ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ
Ακόμη επισημάνθηκε ότι τα σύγχρονα εκπαιδευτικά προγράμματα εισάγουν τη διδασκαλία των ηλεκτρονικών υπολογιστών, των πολυμέσων, του Ίντερνετ και των ξένων γλωσσών στην προσχολική ηλικία ήδη από τα τρία έτη.Παρέμβαση στο συνέδριο έκανε ο Μιχάλης Παντούλας, ως εκπρόσωπος της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.Το Συνέδριο συνδιοργάνωσαν ο Τομέας Παιδαγωγικής του Τμήματος Βρεφονηπιοκομίας του ΤΕΙ Ηπείρου, το Εργαστήριο Παιδαγωγικής και Διδακτικής Μεθοδολογίας του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Παν/μίου Ιωαννίνων και το Παράρτημα Ηπείρου της Παιδαγωγικής Εταιρείας Ελλάδας.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Ομιλία υποψήφιου Αντιπεριφερειάρχη Ηπείρου Κώστα Αρβανίτη στο Θεσπρωτικό


Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο το απόγευμα στην κατάμεστη αίθουσα του Λυκείου Θεσπρωτικού η προεκλογική ομιλία του υποψήφιου αντιπεριφερειάρχη Πρέβεζας κ. Κώστα Αρβανίτη.Παρευρέθηκε και προλόγησε το στέλεχος του ΠαΣοΚ και δ/ντης της νεφρολογικής κλινικης Γ.Ν.Π. κ. Μάνθος Δαρδαμάνης, ο οποίος μίλησε με θερμά λόγια για τον Κώστα Αρβανίτη.Επίσης παρευρέθηκαν ο Βουλευτής ΠαΣοΚ Πρέβεζας Β. Παπαχρήστος, ο Γραμματέας ΠαΣοΚ Πρέβεζας Σπ.Κατσάνος, ο Γραμματέας Δ.Ο. ΠαΣοΚ Κρανέας Κ. Βάσσιος οι νομαρχιακοί σύμβουλοι Κώτσης Δημήτρης και Βέργος Θεόδωρος, οι πρώην Δήμαρχοι Θεσπρωτικού κύριοι Παπαφωτίου Γεώργιος και Σιώρος Γιώργος, ο υποψήφιος Δήμαρχος Ζηρού Κ. Βογιατζής αλλά και πολίτες της περιοχής από όλους τους πολιτικούς χώρους για να τον ακούσουν.Στην ομιλία του ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης, αναφέρθηκε στην Πρέβεζα της σημερινής πραγματικότητας αλλά και στην Πρέβεζα που οραματιζόμαστε όπως είπε χαρακτηριστικά.Ποια είναι όμως η σημερινή πραγματικότητα Κατά τον κ. Αρβανίτη χωρίς να μηδενίζει κανείς τις μέχρι τώρα προσπάθειες εδώ στο νομό της Πρέβεζας έχουμε παρακαταθήκη τη θητεία της νομαρχιακής θητείας του Βασίλη Ιωάννου. Θα στηριχθούμε σε όσα έγιναν και δρομολογήθηκαν και παράλληλα θα ανοίξουμε και νέους δρόμους. Ο ίδιος απαντώντας σε όσους αναρωτιούνται αν η νέα ομάδα του Βαγγέλη Αργύρη που διεκδικεί στην Πρέβεζα την Περιφέρεια ξέρει τα προβλήματα και τις ανάγκες σημείωσε κατηγορηματικά ότι « Είναι δικά σας παιδιά, νέοι που ξεχώρισαν σε ότι ασχολήθηκαν, που εκπροσωπούν όλες τις γωνιές του νομού, νέοι που δεν έχουν συμβιβαστεί με συμφέροντα και κατεστημένες αντιλήψεις Πιστεύουμε στην ανάδειξη των άξιων και των αξιών και ζητάμε να συμπορευτούν μαζί μας χωρίς αποκλεισμούς όλοι όσοι έχουν διάθεση προσφοράς για τον τόπο τους. Τόνισε δε με έμφαση ότι «δεν λείπει στο συνδυασμό μας η πολιτική εμπειρία και το ξέρετε. Έχουμε επικεφαλής μια ιστορική πολιτική φυσιογνωμία για την Ήπειρο, τον Βαγγέλη Αργύρη»

Προτάσεις για ανάπτυξη
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο σχέδιο για το αύριο όπως αυτό το έχει διατυπώσει και σε κάθε γωνιά της Πρέβεζας ο Βαγγέλης Αργύρης.Υπογράμμισε ότι «στοχεύουμε στην Πρέβεζα της πράσινης ανάπτυξης και του ολοκληρωμένου παραγωγικού ιστού και τόνισε ότι το όραμα αυτό έχει περιεχόμενο, είναι χειροπιαστό» Τι πρέπει να γίνει; Τι μπορεί να αλλάξει; Ποιες μπορεί να είναι οι προτάσεις για μια ουσιαστική ανάπτυξη; Και ο κ. Αρβανίτης κατέθεσε μια σειρά προτάσεων για την Πρέβεζα με τον ξεχωριστό πολιτισμό της, την Πρέβεζα του Αμβρακικού, της λίμνης του Ζηρού, του ποταμού Λούρου, του Αχέροντα, του Ζαλόγγου,της Πάργας και της παράκτιας ζώνης. Την Πρέβεζα των κτηνοτροφικών της προϊόντων, της ελιάς, των κηπευτικών, των ψαράδων του Αμβρακικού και του Ιονίου. Ανέλυσε τους τομείς που θα βασιστεί το πρότυπο πράσινης ανάπτυξης και στάθηκε στα πάντρεμα των τοπικών προϊόντων με τον τουρισμό, τον τουρισμό με τον πολιτισμό, το περιβάλλον με τον τουρισμό και τα τοπικά προϊόντα. Και θα πάρουμε από το πάντρεμα αυτό το πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα για την ανάπτυξη της περιοχής.Μίλησε για τις μάχες που πρέπει να δοθούν για να λυθούν βασικά προβλήματα-όπως σύνδεση της περιοχής με τους μεγάλους άξονες (την Εγνατία και την ΙΟΝΙΑ), το λιμάνι, τη βιομηχανική περιοχή, που μόνο κατ’ όνομα είναι τέτοια, τον Αμβρακικό που χρειάζεται άμεσα μέτρα. Χαρακτήρισε σημαντική ευκαιρία το πρόγραμμα ΑΝΑΣΑ για τον Αμβρακικό που όπως είπε με την επίσημη έγκρισή του που με τόση προσπάθεια διασφαλίσαμε τη χρηματοδότησή του είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για να πετύχουμε την άμεση προστασία αλλά και την ανάπτυξή του. Δεν παρέλειψε δε, να αναφερθεί και στα κτηνοτροφικά προϊόντα και τη γεωργία τα οποία μπορούν να γίνουν η ατμομηχανή της ανάπτυξης για ολόκληρο το διευρυμένο δήμο. Επανέλαβε τα όσα είπε ο Βαγγέλης Αργύρης στην ομιλία του στη Φιλιππιάδα για τη στήριξη της κτηνοτροφίας και σημείωσε και αυτός με τη σειρά του ότι θα δοθεί αγώνας για να παραμείνει η γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ στο πλευρό των Ηπειρωτών κτηνοτρόφων.Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Αρβανίτης κάλεσε όλους τους πολίτες να συστρατευτούν με το συνδυασμό «Ήπειρος τόπος να ζεις» και τόνισε ότι «Οι δημότες του Θεσπρωτικού αλλά και της Φιλιππιάδας, της Κρανιάς και συνολικότερα της Πρέβεζας είναι άνθρωποι καθαροί, ντόμπροι και δυναμικοί. Ξέρουν να δίνουν και να κερδίζουν μάχες. Και τις μάχες αυτές θα τις δώσουμε μαζί. Θα χτίσουμε το όραμα και τους στόχους και θα βάλουμε και την Πρέβεζα μαζί με όλη την Ήπειρο στις ράγες της τροχιάς της ανάπτυξης. Όλοι μαζί για να γράψουμε τη νέα σελίδα για τηνΉπειρο. Να κάνουμε την κρίση ευκαιρία»

Παρουσίαστηκε το πρόγραμμα και το ψηφοδέλτιό του Δημήτρη Ρογκότη


Το Σάββατο παρουσίαστηκε το πρόγραμμα και το ψηφοδέλτιό της η παράταξη ΔΗΜΟΣ ΖΙΤΣΑΣ – ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ με επικεφαλής το Δημήτρη Ρογκότη.Πλήθος κόσμου από το νεοσύστατο Δήμο Ζίτσας παρευρέθηκε στην Ελεούσα. Η ανάλυση του προγράμματος και η παρουσίαση του συνδυασμού έγινε από τον κ. Στέφανο Κωλέττα.Χαιρετισμό στην εκδήλωση απεύθυνε ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ κ. Μιχάλης Παντούλας που τόνισε ότι η αθρόα συμμετοχή του κόσμου στέλνει το μήνυμα της νίκης στις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου. Εξήρε το πρόγραμμα και το συνδυασμό του Δημήτρη Ρογκότη καθώς και το ήθος του επικεφαλής της παράταξης.Επίσης χαιρέτησαν την εκδήλωση οι Δήμαρχοι Μολοσσών και Ευρυμενών κ.κ. Γ. Παργανάς και Μιχ. Κατσάνος. Ο κ. Παργανάς δήλωσε ότι τα προτερήματα του συνδυασμού είναι τρία: α) ο ίδιος ο Δημήτρης Ρογκότης με το ήθος του και τους χαμηλούς τόνους που είναι ‘’προτέρημα για την εποχή που ζούμε’’ κατά δήλωσή του, β) το ψηφοδέλτιο που το χαρακτήρισε ποιοτικό και γ) το ίδιο το πρόγραμμα που αποτελεί εγγύηση για το μέλλον του Δήμου Ζίτσας.Ο κ. Κατσάνος εξήρε τον επικεφαλής και ζήτησε τη στήριξη του εγχειρήματος του Καλλικράτη από το σύνολο της κοινωνίας.Ο κ. Ρογκότης σε μια έντονη προεκλογική ατμόσφαιρα που δημιούργησαν οι 1.000 και πλέον παρευρισκόμενοι δήλωσε ότι ‘’αυτή η μεγαλειώδης συγκέντρωση δεν είναι παραταξιακή. Είναι μια συγκέντρωση προοπτικής, υπόσχεσης και Νίκης του νέου Δήμου Ζίτσας. Του Δήμου μας’’.Ανέλυσε το όραμα της παράταξης του για το νέο Δήμο Ζίτσας που πρέπει να έχει μια Δημοτική Αρχή η οποία θα ελέγχεται για τις αποφάσεις της. Οι πολίτες – δημότες θα διαμορφώνουν την πολιτική του Δήμου και θα είναι το δημοκρατικό εργαλείο διοίκησης μιας τοπικής κοινωνίας.Ένα Δήμο ενεργών και ανήσυχων πολιτών. Των κινημάτων, των φορέων, των συλλογικών πρωτοβουλιών, των εργαζομένων, της νέας γενιάς, των οικονομικά αδυνάτων. Ένα Δήμο που καταπολεμά την ανεργία, που προωθεί την κοινωνική πρόνοια και ποιότητα ζωής, που θα διαφυλάττει και αναδεικνύει την ιστορική ταυτότητα, την πολιτιστική του κληρονομιά. Που θα διεκδικεί πόρους χωρίς να είναι φορομπήχτης. Που δεν θα παραχωρεί στους ιδιώτες κρίσιμους κοινωνικούς τομείς και πεδία δικής του δραστηριότητας.Ένα Δήμο που θα φροντίζει και θα προωθεί την προστασία του περιβάλλοντος, κυρίαρχα στον Καλαμά, στη ΒΙΠΕ και στο Λεκανοπέδιο.
Δεσμεύτηκε για

- πολλαπλασιασμό των πολιτιστικών και αθλητικών υποδομών
- χώρους καλλιτεχνικής έκφρασης και δημιουργίας για τη νεολαία
- βιβλιοθήκες και κέντρα πολιτισμού
- ολοκληρωμένα δίκτυα αλληλεγγύης και κοινωνικής στήριξης
- ενιαίο πολεοδομικό σχεδιασμό.
Έναν σύγχρονο και δημοκρατικό Δήμο που πρωταγωνιστεί στην αποκέντρωση, που παρέχει ποιοτικές υπηρεσίες και έχει πιστοποιημένο σχέδιο για κάθε χωριό.Έναν Δήμο με την Πασσαρώνα και την Εκάλη οικονομικές εστίες μιας και εκεί χτυπάει ο βιομηχανικός και βιοτεχνικός σφυγμός του νομού Ιωαννίνων.Με τη Ζίτσα, τη Πρωτόπαππα, την Κληματιά και τα υπόλοιπα χωριά της περιοχής πρωτοπόρα στην βιολογική αμπελουργική καλλιέργεια.Με τη Βουτσαρά και τη Βροσίνα πρότυπη περιοχή εξαίρετου φυσικού κάλλους όπου αναδεικνύει τον Καλαμά ως πρώτιστο αγαθό που χρήζει αυστηρής προστασίας.Έκανε επίσης αναφορά στην απουσία οράματος για τον πρώην Δήμο Πασσαρώνος και καταλόγισε στον σημερινό δήμαρχο κ. Βλέτσα την έλλειψη σχεδιασμού και ιεράρχησης.Για τις ευκαιρίες που χάθηκαν και τα χωριά που παραμελήθηκαν. Την περιβαλλοντική υποβάθμιση και την αισθητική απαξίωση. Την καταστροφή της ταυτότητας.Η αδιαφάνεια και οι πελατειακές σχέσεις, το να νοιάζεσαι μόνο για τη δική σου προσωπική εικόνα και όχι για τον Δήμο, η βιτρίνα και οι μίζερες εκδηλώσεις αποτέλεσαν το πρότυπο του πρώην Δήμου Πασσαρώνος και της Δημοτικής Αρχής. Οι πολίτες δεν θα επιτρέψουν να αποτελέσουν και πρότυπα του νέου Δήμου Ζίτσας.

Οι… παραστάσεις των υποψηφίων ζωντανεύουν για λίγο τα χωριά μας

Τσιπουρο-κουβέντες, υποσχέσεις, διανομή καρτών…

Το προεκλογικό σκηνικό στα χωριά των Ιωαννίνων θυμίζει - αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό - παλαιότερες εποχές. Κεράσματα στα καφενεία, χτυπήματα στην πλάτη, υποσχέσεις, διανομή καρτών…Ώρα 6 το απόγευμα. Σε καφενείο της περιοχής Δωδώνης οι θαμώνες είναι όλοι και όλοι δύο. Ξαφνικά αυτοκίνητα φτάνουν στην πλατεία του χωριού, αποβιβάζονται 20 περίπου άτομα και δίνουν ζωντάνια στην υποτονική έως τότε ατμόσφαιρα του καφενείου.Είναι οι υποψήφιοι ενός συνδυασμού, με επικεφαλής τον αρχηγό τους και αυριανό, όπως θεωρούν, Δήμαρχο, που κάνουν προεκλογικό αγώνα, προκειμένου να πείσουν τους κατοίκους, όσους έχουν απομείνει στα χωριά, να τους ψηφίσουν.

ΤΟ ΣΚΗΝΙΚΟ…
Πριν αυτοί φτάσουν, στην άδεια πλατεία του χωριού η φθινοπωρινή φύση ανέδυε έναν ρομαντισμό. Θα πείτε ότι η πολιτική δεν είναι ρομαντική, όμως μερικοί πολιτικοί είναι ρομαντικοί. Αλλά αυτό είναι άλλο θέμα.Σιγά-σιγά μαζεύονται και άλλοι χωριανοί και οι απαραίτητες σε τέτοιες περιπτώσεις χαιρετούρες δίνουν και παίρνουν. Τα χαμόγελα περισσεύουν και μερικές φορές ο ενθουσιασμός, μετατρέπεται σε παιάνα νίκης: "Γειά σου, Δήμαρχε". Δηλαδή ο υποψήφιος εκλέχτηκε ήδη Δήμαρχος!Ένας παράγοντας του συνδυασμού στο χωριό, σηκώνεται όρθιος και με λίγα λόγια καλωσορίζει τους πολιτευόμενους. Τους εκφράζει, φυσικά, τη βεβαιότητά του ότι θα αναδειχθούν πανηγυρικά νικητές στις εκλογές. Και δίνει, με θριαμβευτικό τόνο, το λόγο στον υποψήφιο Δήμαρχο.Όση ώρα... ξετυλίγει το πρόγραμμά του ο υποψήφιος Δήμαρχος, οι συμμετέχοντες στο συνδυασμό ή συζητούν μεταξύ τους ή προσπαθούν, το συχνότερο, να... πλευρίσουν κάποιον παρακαθήμενο ψηφοφόρο.

ΜΕ ΤΣΙΠΟΥΡΑ…

Μόλις τελειώσει ο υποψήφιος Δήμαρχος την ομιλία του, αρχίζει ο καφετζής να σερβίρει τσίπουρα στα τραπέζια, τα οποία, βέβαια, πληρώνονται από το συνδυασμό."Στην υγειά σας. Και με τη νίκη", λένε ο ένας στον άλλο. Και ξεκινάει μια συζήτηση, όπου ο καθένας υποστηρίζει το "μακρύ και το κοντό του"...Συνήθως καλείται ο υποψήφιος, αν στηρίζεται από κάποιο μεγάλο κόμμα, να απολογηθεί για τις κεντρικές πολιτικές επιλογές της παράταξης. Τώρα ποια σχέση μπορεί να συνδέει έναν υποψήφιο σε έναν δήμο με τις κομματικές αποφάσεις και επιλογές στην Αθήνα, είναι ένα ζήτημα μάλλον αδιευκρίνιστο...Λίγο πριν την αναχώρηση οι υποψήφιοι αφήνουν τις κάρτες τους στο καφενείο, για να τους μάθουν οι πολίτες. Το πιθανότερο είναι αυτές την επομένη να καταλήξουν σε κάποιο καλάθι σκουπιδιών, όμως ο σκοπός έχει επιτευχθεί. Ο υποψήφιος έκανε μια απόπειρα γνωριμίας. Αν λειτούργησε προς όφελός του ή όχι, θα φανεί με την καταμέτρηση των ψήφων.Αυτή, εν συντομία και σε γενικές γραμμές, είναι η προεκλογική εικόνα. Η οποία έχει τα αστεία και τα θετικά στοιχεία της. Αυτό, τουλάχιστον, καταλάβαμε εμείς παρακολουθώντας για λίγες ώρες την δράση-αντίδραση ενός συνδυασμού.Μέσα στο κλίμα μιζέριας, αδιαφορίας και απαξίωσης των πάντων, που ζούμε, αποπνέει αισιοδοξία το γεγονός ότι ασχολούνται με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και άνθρωποι συγκροτημένοι, άνευ κομματικών αγκυλώσεων, και με διάθεση να προσφέρουν στον τόπο τους, χωρίς να περιμένουν ανταπόδοση. Ότι ενδιαφέρονται για το κοινωνικό σύνολο και είναι αποφασισμένοι να στερηθούν προσωπικό και επαγγελματικό χρόνο για να το υπηρετήσουν…

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Πανταζείς – Πανταζείς, εσύ μας οδηγείς!!!

Εμπρός στον έτσι (Γκόντας) που χάραξε ο τέτοιος (Καχριμάνης)

Γράφει ο Πυρπολητής Κανάρης

Αυτές τις μέρες απολαύσαμε πραγματικά τον «Σμήναρχο» και Αρχιτέκτονα του Γκόντα που ακούει στο όνομα Σπύρος Πανταζής την «κατάθεση ψυχής» που φιλοξένησε ευγενικά το epirusgate και βέβαια τώρα που έπεσαν οι μάσκες του αφού τον ξεμπροστιάσαμε στα μάτια της σεμνής Γιαννιώτικης κοινωνίας, τώρα λοιπόν αξίζει να ασχοληθούμε με αυτό το «αυτοδιοικητικό αστέρι» που έχει περάσει και έχει φιλοξενηθεί κατά καιρούς, ως σύγχρονη «πολιτική εταίρα» στους διάφορους πολιτικούς αυτοδιοικητικούς σχηματισμούς.Ο Σπύρος Πανταζής είναι το «διπλό πρόσωπο του Ιανού», ένας σύγχρονος πολιτικός «δόκτωρ Τζέκυλ και μίστερ Χάυντ», και ο οποίος πιθανών χρήζει ψυχολογικής υποστήριξης. Γιατί πραγματικά πως μπορείς να αναλύσεις μια τέτοια «προσωπικότητα» που λειτουργεί στο διαδίκτυο άλλοτε μεν σαν «κλούβια ομελέτα» (omeleta) και άλλοτε σαν spirospantazis. Έτσι λοιπόν αυτό το «αγγελούδι» που έχει φορέσει με έπαρση τον χιτώνα της πολιτικής αθωότητας, αναφέρεται γενικά και αόριστα για κάποιους στο πρόσωπό του χρησιμοποιώντας τις φοβικές εκφράσεις «απόπειρα φίμωσης», «καλλιέργειας φόβου» και «επιθέσεις από χάκερς». Μα ποιος είσαι τελικά «Σμήναρχε» Σπύρο Πανταζή γιατί δεν το έχουμε καταλάβει, μήπως είσαι ο «κομαντάντε Τσε Γκεβάρα» της άνω Πλατείας του Νομάρχη Αλέξανδρου Καχριμάνη, η της κάτω Πλατείας του Νίκου Γκόντα, διάλεξε και πάρε αλλά μάλλον κουβαλάς τους τενεκέδες της λάσπης και από τις δύο Πλατείες, όπως λένε όλοι τώρα στην πιάτσα για σένα.Είσαι όμως κ. «Σμήναρχε» Σπύρο Πανταζή όπως λέει το σλόγκαν «Ιπτάμενος και τζέντλεμαν» απέναντι στις γυναίκες και στο ασθενές φίλο γιατί στην επιστολή σου από αβρότητα και ταπεινή σεμνότητα, αναφέρεις πως «…αν θέλετε μια μικρή κι΄ασήμαντη λεπτομέρεια ότι δηλαδή με τη σύζυγο του κ. Βαγγέλη Αργύρη, είμαστε συγγενείς…». Μα σε ποιους απευθύνεσαι «Σμήναρχε»; μήπως μιλάς στο Κοινοβούλιο στη Βόρεια Ιταλία σαν εκπρόσωπος του Φίνι στην Λέγκα του Βορρά, που δεν γνωρίζουν ότι η Ρίτα η Μέγα είναι η γυναίκα του Βαγγέλη του Αργύρη; Και όμως σαν αχάριστος που είσαι είσαι μέσα από το δικό σου Blog την «κλούβια ομελέτα» (omeleta) της σέρνεις και της Ρίτας της Μέγα τα χίλια μύρια χωρίς ντροπή και αξιοπρέπεια έστω κι αν την έχεις κοντοχωριανή.Αλλά από την λύσσα της «κλούβιας ομελέτας» (omeleta) δεν ξέφυγε ούτε και ο Μωυσής ο Ελισάφ που είναι ο Πρόεδρος της Εβραϊκής κοινότητας εδώ στα Γιάννενα, λέγοντας πως «φταίμε και μείς που αφήσαμε τις διαδικασίες (για το Δημαρχείο) στα χέρια των Λύκων στις ορέξεις του Φίλιου και του εβραίου του Ελισάφ».Μα ποιοι είστε εσείς «Σμήναρχε» Σπύρο Πανταζή, μήπως είστε όλα τα ακροδεξιά κατάλοιπα Ζόμπι που «φιλοξενείτε» με αυτές τις δηλώσεις σας όλα εκείνα τα «καλαπαίδια» της Ναζιστικής «Χρυσής Αυγής» εδώ στα Γιάννενα, γιατί σίγουρα είστε. Γιατί εσύ Σπύρο Πανταζή ξέθαψες τα Ζόμπι του Ναζισμού και της εβραιοφοβίας μέσα από το Blog της «κλούβιας ομελέτας» (omeleta) και έσπασες το αβγό του χιτλερικού φιδιού και του αντισημιτισμού μέσα στην φιλήσυχη Γιαννιώτικη κοινωνία, βρίζοντας ακατονόμαστα αυτόν τον σεβαστό εκπρόσωπο των λιγοστών Εβραίων Γιαννιωτών που κατοικούν αυτή την πόλη.Γιατί ξέχασες «Σμήναρχε» Σπύρο Πανταζή τι τράβηξε αυτός ο κοσμάκης από τους Ναζί που τους έκαψαν στο Άουσβιτς και έρχεσαι και μιλάς σήμερα το 2010 για πώληση του εβραϊκού Νεκροταφείου ούτως ώστε να αγορασθεί πολεμικό υλικό για το Ισραήλ!!! (Τι άλλο θ΄ακούσουμε τώρα). Και δεν φτάνουν όλα αυτά θέλεις να μπλέξεις και τις μυστικές υπηρεσίες και την Μοσάντ με τα Γιάννενα. Βέβαια στην επιστολή προς το epirusgate «ποιείς την νήσσαν» και δεν αναφέρεις τίποτα για όλα αυτά, και δεν καταδικάζεις αυτές τις ξενοφοβικές πράξεις αντισημιτισμού αυτού του κατάπτυστου διαχειριστή του Blog, ενός νεόκοπου Νεοναζί, αυτής της «κλούβιας ομελέτας» (omeleta). Αλλά τι να καταδικάσεις αφού εσύ είσαι ο διαχειριστής του Blog με την άλλη διχασμένη προσωπικότητα ως σύγχρονος πολιτικός «δόκτωρ Τζεκυλ και μίστερ Χάυντ».Αλλά ακάθεκτος πλέον αφού δεν έχεις πολιτική τροχοπέδη στα όσα λες μέσα από αυτή την «κλούβια ομελέτας» (omeleta) ώρμηξες να ξεσκίσεις και να σπιλώσεις τον Χρίστο Παπαβρανούση, που κουβαλάει ένας ήθος και μια αξιοπρέπεια στην κοινωνία, εδώ «στην μικρή μας πόλη όπως έλεγε και ο Γιαννιώτης λογοτέχνης Δημήτρης Χατζής. Να πεις τι και για ποιο πράγμα; Αλλά ότι και να κανείς δεν πρόκειται ποτέ να σπιλώσεις το επώνυμο των Παπαβρανούσηδων που κουβαλάνε το βαρύ φορτίο αυτού του ονόματος αυτών των ανθρώπων που συμμετείχαν σε κοινωνικούς αγώνες στην κατοχή στην Αντίσταση με το ΕΑΜ και στα επόμενα χρόνια όταν εσύ ήσουν ένα τίποτα ένα σημερινό Νεοναζιστικό κτήνος. Ούτε και σ΄αυτό λοιπόν απάντησες στην επιστολή στο epirusgate έστω και μια λέξη για να καταδικάσεις τις πρακτικές σπίλωσης του ονόματος του Χρίστου Παπαβρανούση.Έτσι λοιπόν είναι τα πράγματα «Σμήναρχε» Σπύρο Πανταζή, εμείς πάντως σου ευχόμαστε καλά μαγειρέματα στην «κλούβια ομελέτα» (omeleta), στα γραφεία της «Σμηναρχίας» του Γκόντα και του Καχριμάνη.Όσον αφορά τον Βαγγέλη τον Αργύρη και τον Φίλιππα τον Φίλιο σίγουρα θα αναλογίζονται την πολιτική κατάπτωση αυτού του Σπύρου Πανταζή που έχει κατρακυλήσει στο βάραθρο της καταισχύνης και συνεχίζει τον πρόστυχο κατήφορο που επέλεξε μέσα στο τηγάνι της δικιάς του «κλούβιας ομελέτας» (omeleta).Τελικά τα κατάφερες «Σμήναρχε» Σπύρο Πανταζή, (αν και άστεγος και ανέστιος) και έγινες για λίγο «διάσημος» σε λίγο χρονικό διάστημα στις εκλογές του Καλλικράτη, εκτοξεύοντας κάθε είδους βωμολοχίες σε πτήσεις με χαμηλό βαρομετρικό, μέσα από το Blog της «κλούβιας ομελέτας» (omeleta).Αυτά τα λίγα κι άλλα πολλά, πάντως εμείς θα είμαστε εδώ με την γραφίδα του Πυρπολητή.

Προεκλογικές απευθείας αναθέσεις στην Κοινότητα Πέρδικας Θεσπρωτίας!

Μέσα σε οκτώ ημέρες ο Πρόεδρος της κοινότητας μοίρασε 32.000 ευρώ,χωρίς διαγωνισμούς και χωρίς απόφαση του Κοινοτικού Συμβουλίου

Προεκλογικές απευθείας αναθέσεις στην Κοινότητα Πέρδικας!Με απλές αποφάσεις του ο κ.Πρόεδρος της Κοινότητας, χωρίς απόφαση από το Κοινοτικό Συμβούλιο,έκανε ανάθεση παροχής υπηρεσιών,χωρίς καν πρόχειρο διαγωνισμό!!!Προκαλεί οργή και αγανάκτηση στους κατοίκους της Πέρδικας η πολιτική του κ.Προέδρου, ειδικά σε μια εποχή άγριας λιτότητας που μας θυμίζουν άλλες εποχές.Κι όλα αυτά εν μέσω προεκλογικής περιόδου,ένα μήνα πριν τις εκλογές.Να τονίσω ότι ο νυν Πρόεδρος είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με το ψηφοδέλτιο του κ.Γιόγιακα.Τα γνωρίζει αυτά ο κ.Γιόγιακας;Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε στη κατοχή μας,έχουμε τις εξής απευθείας αναθέσεις:
1.-Αρ.Πρωτ.3646/22-09-2010(ΑΡ.ΑΠΟΦ. 116):5999,94 Ε.
2.-Αρ.Πρωτ.3647/22-09-2010(ΑΡ.ΑΠΟΦ.117)3999,96 Ε.
3.-Αρ.Πρωτ.3463/14-09-2010(ΑΡ.ΑΠΟΦ.109)6000 Ε.
4.-Αρ.Πρωτ.3464/14-09-2010(ΑΡ.ΑΠΟΦ.110)6000Ε.
5.-Αρ.Πρωτ.3465/14-09-2010(ΑΡ.ΑΠΟΦ.111)6000Ε.
6.-Αρ.Πρωτ.3466/14-09-2010(ΑΡ.ΑΠΟΦ.112)5000 Ε.
Μέσα σε οκτώ ημέρες μοίρασε 32.000 ευρώ,χωρίς διαγωνισμούς και χωρίς απόφαση του Κοινοτικού Συμβουλίου.Να τονίσω ότι μερικές απ' αυτές τις συμβάσεις είναι ολιγόμηνες(τριών-τεσσάρων μηνών).Βέβαια ο νόμος του δίνει το δικαίωμα να το κάνει.Είναι όμως δίκαιο και αξιοκρατικό;Ένα άλλο θέμα που προκύπτει είναι των αναγραφόμενων ποσών,τα οποία θεωρώ πρόκληση.Για να καταλάβει ο απλός αναγνώστης για τι ποσά μιλάμε, θα αναφέρω μια σύμβασηπαροχής υπηρεσιών με ίδιο αντικείμενο εργασιών -συντήρηση δικτύου ηλεκτροφωτισμού-του έτους 2007.Πρόκειται για τη σύμβαση 40/2007 με ποσό 3600 ευρώ συν ΦΠΑ 18% ,σύνολο 4248 ευρω!!!Και μάλιστα ετήσια σύμβαση (12 μηνών),ενώ η αντίστοιχη του 2010 (109/2010) με συνολικό ποσό 6000 ευρώ είναι διάρκειας 4 μηνών!!!!Στην πρώτη περίπτωση έχουμε 3600/12=300 το μήνα και στη δεύτερη 4900/4=1225 το μήνα!!!Μεγάλος κουβαρντάς ο Πρόεδρος!Αλλά με τα χρήματα της Κοινότητας!!!

perdika-thesprotias

ΦΙΛΙΠΠΑΣ ΦΙΛΙΟΣ:Επίσκεψη στο Νησί, παρουσίαση υποψηφίων


Τους υποψηφίους στο Νησί παρουσίασε το βράδυ της Παρασκευής η Ενότητα Πολιτών.Πρόκειται για μία ισχυρή ομάδα νέων που συστρατεύεται για την μεγάλη αλλαγή στο νέο δήμο Ιωαννιτών.Υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι της εκλογικής περιφέρειας είναι:
1. Γκέκας Κωνσταντίνος
2. Τσιτώνης Βασίλης
3. Χαρατσάρης Παναγιώτης

Υποψήφιοι σύμβουλοι της δημοτικής κοινότητας Νήσου είναι:
1. Λιούμπος Αριστοτέλης
2. Μπέσιου Ελένη
3. Παγωτός Θεοδόσης
4. Τσίρκας Κώστας

Η εκδήλωση έγινε στην κατάμεστη αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου. Ο επικεφαλής της παράταξης και υποψήφιος δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος αναφέρθηκε αναλυτικά στο νέο ρόλο που καλείται να διαδραματίσει το Νησάκι, το οποίο μπορεί και πρέπει να μετατραπεί σε ένα ιστορικό, περιβαλλοντικό και θρησκευτικό κέντρο υπερτοπικής εμβέλειας.«Με πρωταγωνιστή την τοπική κοινωνία και με μέσο ένα νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, μπορούμε να μεταβάλουμε το νησί σε κάντρο πολιτισμού, ιστορίας και περιβάλλοντος. Μπορεί να γίνει το μέσο προβολής του ευρύτερου οικοσυστήματος. Μπορούμε να φέρουμε μία σειρά εκδηλώσεων, όχι απαραίτητα πολιτιστικών, οι οποίες θα αποτελούν γεγονότα», τόνισε ο κ. Φίλιος.Ο επικεφαλής της παράταξης και υποψήφιος δήμαρχος υπογράμμισε ότι η Ενότητα Πολιτών θα εφαρμόσει ένα αποκεντρωμένο σύστημα διοίκησης, όπου ο πολίτης θα εξυπηρετείται στον τόπο διαμονής του και τόνισε ότι καμία απόφαση δεν θα λαμβάνεται χωρίς την σύμφωνη γνώμη των τοπικών φορέων.Δεσμεύτηκε δε κατηγορηματικά ότι δεν θα υπάρξει καμία αναπροσαρμογή στα τιμολόγια, ενώ άμεση προτεραιότητα θα δοθεί στην σύνδεση του αποχετευτικού δικτύου.Τον κ. Φίλιο προλόγισε ο αντιπρόεδρος της Κοινότητας Νήσου ενώ στο κλείσιμο της εκδήλωσης μίλησαν οι δύο πρώην Πρόεδροι Θεόδωρος Γκέκας και Θανάσης Θαυμαστός, οι οποίοι τόνισαν πως «οι δυνάμεις του νησιού είναι στοιχισμένες στον αγώνα για την αλλαγή στο Δήμο Ιωαννιτών».

Εντυπωσιακή συγκέντρωση του Γιάννη Ντόντη στην Αθήνα!


Ο υποψήφιος δήμαρχος Πωγωνίου Γιάννης Ντόντης, επικεφαλής του συνδυασμού «Δύναμη Ενότητας και Ευθύνης για το Πωγώνι» πραγματοποίησε την κεντρική του ομιλία προς τους ετεροδημότες της Αττικής την Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2010, στο Περιστέρι. Η ανταπόκριση των Πωγωνισίων ετεροδημοτών στο κάλεσμα της παράταξης ήταν μεγάλη και ενδεικτική της διάθεσης του κόσμου για ένα νέο ήθος στον Δήμο Πωγωνίου.

Έμποροι ναρκωτικών συνελήφθησαν στα Γιάννενα!


Στις 15.00΄ χθες, στην Εθνική Οδό Ιωαννίνων-Ηγουμενίτσας αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων συνέλαβαν τρεις Έλληνες (44, 50 και 57 ετών) έμποροι ναρκωτικών.Συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια επιχείρησης που οργανώθηκε μετά από πληροφορίες για διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, αστυνομικός προσποιούμενος τον αγοραστή ήρθε σε επαφή με τον έναν εκ των τριών δραστών για αγορά ποσότητας ακατέργαστης κάνναβης τριών κιλών (3) κιλών έναντι χρηματικού ποσού δύο χιλιάδων επτακοσίων (2.700) ΕΥΡΩ σε προκαθορισμένο σημείο. Οι δράστες μετέβησαν στο σημείο με δύο Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα και μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής συνελήφθησαν.Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημ/κών Ιωαννίνων, ενώ τα ναρκωτικά και τα οχήματα κατασχέθηκαν από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων που διενεργεί την προανάκριση.

Αλλαγές στην κυβερνητική σκηνή και το μνημόνιο


Η κυβέρνηση γνωρίζει, και μαζί της οι ξένοι τοκογλύφοι, οι επονομαζόμενοι και ως δανειστές που μας συμπάθησαν διότι είμαστε οι πρώτοι στην ιστορία της τοκογλυφίας ευχαριστώ στους τοκογλύφους, ότι ως έχουν τα πράγματα δεν μπορούν να συνεχιστούν.Δύο γεγονότα δείχνουν ότι έστω και με καθυστέρηση οι κυβερνώντες αντιλαμβάνονται την πραγματικότητα. Το πρώτο είναι η προοπτική δανεισμού από την Κίνα, καθώς και η ήδη υπάρχουσα αγορά ομολόγων από την Κίνα. Πρόκειται για μια μεγάλη στροφή ρεαλισμού που δημιουργεί, ταυτόχρονα, σειρά ερωτημάτων. Ερωτήματα όπως: γιατί η κυβέρνηση δεν δανείστηκε από τους Κινέζους πριν αναγκαστεί να συμφωνήσει το μνημόνιο; Θα κάνουν οι εγχώριοι υποστηρικτές των τοκογλύφων αυτοκριτική για τις επιθέσεις που οργάνωσαν στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ενάντια σε όσους είχαν τολμήσει να κάνουν προτάσεις αξιοποίησης των αναδυόμενων αγορών;Η δεύτερη αλλαγή που γίνεται, είναι ότι οι πλέον ρεαλιστές κατανοούν ότι η χώρα θα πρέπει άμεσα να ζητήσει την επιμήκυνση του χρόνου περιορισμού των ελλειμμάτων. Και αυτό διότι ακόμα και η απλή αριθμητική των οικονομικών της Ελλάδας της ύφεσης καταδεικνύει ότι η χώρα δεν θα είναι σε θέση να πληρώσει το 2013 και το 2014 τα τοκοχρεολύσια. Μια τέτοια η επιμήκυνση ασφαλώς θα αποτελέσει αντικείμενο νέων διαπραγματεύσεων της Ελλάδας στους δανειστές της, Δεν θα πρέπει, όμως, να συνοδευτεί με καινούργιες παραχωρήσεις σε τοκογλύφους από την κυβέρνηση. Ασφαλώς όλα θα ήταν πιο εύκολα αν είχε διαπραγματευτεί εξαρχής, όπως την συμβουλεύαμε, τα αναγκαία χρονοδιαγράμματα.Οι νέες συνθήκες και απαιτήσεις που θα διαμορφωθούν ακόμα και στη βάση της κυβερνητικής λογικής, θα δημιουργήσουν τριγμούς στην ίδια. Θα αποδιοργανώσει δε, την αίσθηση αποστολής που είχε αποκτήσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός για τον εαυτό του. Είναι σίγουρο ότι θα υπάρξει προσπάθεια να πειστούν οι πολίτες ότι αυτές οι αλλαγές είναι αποτέλεσμα των «επιτυχιών της κυβερνητικής πολιτικής», αλλά εξίσου πιθανό είναι οι πολίτες να μην την πιστέψουν, διότι ήδη βρίσκεται σε μια πορεία αυξανόμενης έλλειψης εμπιστοσύνης από τον κόσμο που την στήριξε. Κανείς δεν μπορεί να αποκλύσει σε τέτοιες συνθήκες να υπάρξουν φωνές στην κυβέρνηση να λάβει μέτρα απόστασης από το τι πράττει σήμερα και από τα πρόσωπα φορείς αυτής της πράξης. Σε μια τέτοια περίπτωση, πιθανότατα να υπάρξουν κυβερνητικά θύματα.Το πρόβλημα για τον πρωθυπουργό είναι ότι δεν θα είναι εύκολη μια τέτοια μετακίνηση. Μπορεί να του προκύπτουν επιμέρους μέτρα, όπως οι αναπτυσσόμενες σχέσεις με Κίνα και κάποια ψήγματα κοινωνικής πολιτικής, καθώς και η διαπραγμάτευση για την επιμήκυνση πληρωμών, αλλά όλα αυτά δεν είναι ενταγμένα σε κάποιο σχέδιο. Προκύπτουν εξ’ ανάγκης κόντρα στις αρχικές επιλογές. Το μόνο κοινό που έχουν, είναι ότι αποδεικνύουν τον λανθασμένο χαρακτήρα των σημερινών επιλογών. Με τις σχέσεις εμπιστοσύνης να έχουν διαταραχθεί, με ψυχολογία «μαύρης – μαυρίλας» πλάκωσε καθώς και την έλλειψη ενός σχεδίου η όποια δυνατότητα δημιουργηθεί στροφής για την κυβέρνηση πιθανά να είναι άτσαλη. Επιπλέον, δεύτερο, το ΠΑΣΟΚ δεν διαθέτει πειστικό μπάγκο. Εκείνα από τα κατά τα άλλα λαλίστατα στελέχη του, που στο παρελθόν δεν έχαναν καμιά δυνατότητα κριτικής στην ηγεσία του και για του ψήλου το πήδημα, σε αυτό τον χρόνο διακυβέρνησης, λούφαξαν. Φωνακλάδες στα μικρά και ασήμαντα. Μουγγοί στα σπουδαία και μεγάλα.Ο μόνος δρόμος για να μπορέσει να κάνει μια ουσιαστική στροφή η κυβέρνηση είναι να κάνει μια γενναία αυτοκριτική. Να απομακρύνει τους πλέον ακραίους νεοφιλελεύθερους από τις γραμμές της. Να αξιοποιήσει τους επαγγελματίες διαπραγματευτές που διαθέτει. Να αποκαταστήσει τη δημοκρατική λειτουργία των θεσμών, πριν από όλα της ίδιας ως συλλογικό όργανο που εκτελεί τη θέληση της Βουλής, την βούληση του ίδιου του λαού. Αλλιώς, που είναι πιθανό, οδεύει προς την γλύκα του γκρεμού.

Συναντήσεις Δημήτρη Ρογκότη στην Αθήνα


Ο Υποψήφιος Δήμαρχος Δήμου Ζίτσας , Δημήτρης Ρογκότης , είχε συναντήσεις και ομιλίες με τους ετεροδημότες του νέου διευρυμένου Δήμου, στην Αθήνα την Κυριακή 24 και τη Δευτέρα 25 Οκρωβρίου . Συγκεκριμένα την Κυριακή παραβρέθηκε στο καφενείο «Θεολόγου Ράπτη» στο Ίλιο και ώρα 10:30, στο καφενείο «Λεμονιά» Αγίου Νικολάου 89 Ίλιου και ώρα 12.00 μ.μ. Επίσης δέχτηκε ετεροδημότες στο Ξενοδοχείο Stanley (καφετέρια) και ώρα 19.00 έως 22.00 . Σήμερα Δευτέρα θα δεχθεί επίσης συμπατριώτες που ζουν στη Αθήνα στο Ξενοδοχείο Stanley (καφετέρια) και ώρα 17.00 έως 19.00.

Ο Γιάννης Παπαλέξης σχεδιάζει την Άρτα του μέλλοντος

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΡΤΑΙΩΝ ΣΤΟΥΣ ΑΠΟΔΗΜΟΥΣ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Του Χαράλαμπου Γαλιάνδρα Αρτινού-Φωτογραφίες: Κώστας Μπατσής

Ζέστανε τις καρδιές μας με όσα μας είπε ο υποψήφιος δήμαρχος Αρταίων κ. Γιάννης Παπαλέξης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στους απόδημους Αρτινούς της Αττικής, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, στη φιλόξενη αίθουσα εκδηλώσεων της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας (ΠΣΕ), εκεί όπου πάλλεται η καρδιά όλων των απόδημων Ηπειρωτών.Ο κ. Παπαλέξης παρουσιάζοντας το πρόγραμμα του συνδυασμού του «Γέφυρα στο Μέλλον» μας γέμισε ελπίδες και προοπτική αφού μέσα απ΄αυτό δημιουργούνται οι προϋποθέσεις ανάπτυξης και ανάδειξης της Άρτας σε μητροπολιτικό δήμο οικονομικής και κοινωνικής δύναμης της περιοχής. Γεγονός που συνεπάγεται με επιστροφή στην πατρώα γη πολλών απόδημων, ο οποίοι μπορεί και σήμερα να το επιθυμούν αλλά δυστυχώς δεν συντρέχουν τα πρεπούμενα που θα επιτρέψουν κάτι τέτοιο, όπως οι θέσεις εργασίας, οι κατάλληλες υποδομές, η ανάλογη μέριμνα από την πολιτεία, την κεντρική εξουσία.Κι όμως, η Άρτα μπορεί να γίνει μεγάλη, πλούσια, ακμαία και ανθηρή με σωστό προγραμματισμό, αγώνα και δουλειά, που θα δίνει στα παιδιά της τις ευκαιρίες που τους αξίζουν. Και ο κ. Παπαλέξης μας διαβεβαίωσε πως μαζί με τους συνεργάτες του θα εργαστούν δυναμικά ώστε το πρόγραμμα να γίνει πραγματικότητα, αφού και το θέλουν και το μπορούν. Άλλωστε πρόκειται για ένα πρόγραμμα με φρέσκιες, σύγχρονες και καινοτόμες ιδέες που θα άρει όλα αδιέξοδα και θα δώσει ώθηση στο νέο καλλικράτειο δήμο. Ένα πρόγραμμα στο οποίο καλούνται να συνδράμουν στην εφαρμογή του για το καλό του τόπου όλοι όσοι πιστεύουν στο κοινό συμφέρον, τη συλλογική δράση, τις δημοκρατικές διαδικασίες, τη συναίνεση.Προϋπόθεση για να το κατορθώσουν είναι η κοινωνική συναίνεση, η συμπόρευση και η συστράτευση όλων των πολιτών, πέρα από κάθε διαχωριστική γραμμή. Αφού οι πολίτες είναι στο επίκεντρο του προγράμματός του και καλούνται να συμμετάσχουν σ΄αυτό καταθέτοντας τις προτάσεις τους και αναλαμβάνοντας νέες επενδυτικές πρωτοβουλίες.Στις βασικές προτεραιότητές του, όπως τις κατέθεσε κατά την ομιλία του, περιλαμβάνονται η ανάπτυξη, η πρόοδος της πόλης και των δημοτών της, η αξιοποίηση και προβολή των αξιόλογων βυζαντινών και άλλων μνημείων που διαθέτει, η προστασία του περιβάλλοντος και του πλούσιου υδάτινου δυναμικού, η ενίσχυση της αλιείας, της γεωργίας και της κτηνοτροφίας, η τουριστική αξιοποίηση των φυσικών ομορφιών του τόπου, παραθαλάσσιων και ορεινών, η προσέλκυση τουριστών όλες τις εποχές του χρόνου, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, η ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, οι συγκοινωνίες. Και βεβαίως πάνω απ΄ όλα ο άνθρωπος, ο δημότης, ο κάθε πολίτης.Απευθυνόμενος προς τους απόδημους Αρτινούς τους κάλεσε να συμμετάσχουν στην προσπάθειά του καταθέτοντας απόψεις και προτάσεις, συνεισφέροντας στη δημιουργία της νέας Άρτας. Και οι απόδημοι συμπατριώτες, που αν και ενδημούν στην Αττική η άλλη μισή καρδιά τους στην πατρίδα βρίσκεται, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά του με θερμό-παρατεταμένο χειροκρότημα. Με χειροκροτήματα υποδέχτηκαν και τους υποψήφιους συμβούλους του συνδυασμού «Γέφυρα στο Μέλλον» που παρουσίασε ο κ. Παπαλέξης.Παραβρέθηκαν ο πρόεδρος της Πανηπειρωτικής κ. Κ. Αλεξίου, ο Έφορος Δημοσίων Σχέσεων της ΠΣΕ και υποψήφιος για την Περιφερειακή Ενότητα της Περιφέρειας Αττικής με το συνδυασμό «Αττική» του υποψηφίου Περιφερειάρχη κ. Γιάννη Σγουρού, κ. Κώστας Κωνής, ο οποίος και προλόγησε την εκδήλωση, εκπρόσωποι αρτηνών αδελφοτήτων και συλλόγων αποδήμων, φίλοι και δημοσιογράφοι οι οποίοι κάλυψαν την ομιλία και του υποψηφίου δημάρχου Αρταίνων.

Έρχεται η απόφαση για το ΚΤΕΛ

Πλησιάζει η ώρα για την απόφαση του ΣτΕ σχετικά με την παράνομη ή όχι εγκατάσταση του υπεραστικού ΚΤΕΛ στην οδό Παπανδρέου

Το ΚΤΕΛ μετακόμισε «νύχτα» πριν από ενάμιση 1,5 χρόνο περίπου στην οδό Παπανδρέου, όπου δηλώθηκε «φιλοξενούμενο» στην καφετέρια του σταθμού. Ωστόσο, ο σταθμός έχει ήδη βεβαιωμένα πρόστιμα γιατί είναι αυθαίρετος σε αρκετά του τμήματα, όπως τα στέγαστρα, ενώ του έχει επιβληθεί και πρόστιμο για την αλλαγή χρήσης. Όλα αυτά τα πρόστιμα έχουν «παγώσει» στο δημαρχείο, παρότι είναι βεβαιωμένα. Η απόφαση του ΣτΕ αναμένεται με πολύ ενδιαφέρον, καθώς η υπόθεση έχει αποκτήσει ιδιαίτερο πολιτικό χαρακτήρα αφού ο πρόεδρος του ΚΤΕΛ είναι υποψήφιος με την Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία του δημάρχου, Νίκου Γκόντα. Η εισήγηση στο αρμόδιο τμήμα του ΣτΕ ήταν αρνητική για την ύπαρξη του σταθμού στο συγκεκριμένο σημείο, ενώ η μεταφορά του έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από κατοίκους και φορείς των Ιωαννίνων.Ένα ακόμη ενδιαφέρον σημείο είναι ότι αρχικά η άδεια που κατέληξε σε κανονικό σταθμό λεωφορείων, ήταν για... γκαρσονιέρα, ενώ επί σειρά μηνών το ΚΤΕΛ αρνιόταν ότι αυτός είναι ο βασικός του σταθμός, μια και είχε άδεια «σταθμού μετεπιβίβασης», ακόμη και όταν οι δύο παλιοί σταθμοί στην Καλούτσιανη και τη Ζωσιμάδων είχαν κλείσει οριστικά.

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Μονάδα Χορήγησης Υποκατάστατων του ΟΚΑΝΑ στα Γιάννενα


Τη βεβαιότητα πως ο σχεδιασμός του ΟΚΑΝΑ για τη λειτουργία Μονάδας Χορήγησης Υποκατάστατων στο Νομό Ιωαννίνων θα εφαρμοστεί κανονικά εξέφρασε ο επιστημονικός σύμβουλος του Συμβουλευτικού Σταθμού Καταπολέμησης Ναρκωτικών Νομού Ιωαννίνων Βασίλης Κούτρας, λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση του σχεδιασμού του Υπουργείου Υγείας για 16 μονάδες χορήγησης σε ολόκληρη τη χώρα.Την πρόθεση του ΟΚΑΝΑ για τη λειτουργία αντίστοιχης μονάδας και στα Γιάννενα, ώστε να εξυπηρετούνται όσοι σήμερα παρακολουθούν αντίστοιχα προγράμματα σε άλλες πόλεις, όπως η Πρέβεζα και η Κέρκυρα, είχε ανακοινώσει πριν λίγες εβδομάδες η πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ΟΚΑΝΑ Μένη Μαλλιώρη από τα Γιάννενα. Μάλιστα, πρόθεση του ΟΚΑΝΑ είναι η λειτουργία της Μονάδας στο Πολυδύναμο Κέντρο του Νοσοκομείου «Γ. Χατζηκώστα».Με βάση το σχεδιασμό που έχει θέσει και το Υπουργείο Υγείας οι Μονάδες αυτές θα λειτουργήσουν το επόμενο εξάμηνο σε επιλεγμένες περιοχές της χώρας. Σύμφωνα με τον κ. Κούτρα, είναι εξασφαλισμένα τα κονδύλια όχι μόνο για τη λειτουργία της Μονάδας, αλλά και για την κατασκευή των εγκαταστάσεών της.

ΠΡΕΒΕΖΑ:Εναρξη της συγκομιδής ακτινιδίων


Αρχισε την Παρασκευή 22 Οκτωβρίου η έναρξη της συγκομιδής και της συσκευασίας ακτινδίων γαι την εμπορική περίοδο 2010-2011, όπως ανακοινώθηκε από τη Διεύθυνση Γεωργικής Ανάπτυξης Πρέβεζας.Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση τα ακτινίδια θα πρέπει να έχουν τον κατάλληλο βαθμό ωριμότητας, 6,2ο Brix.Για τη διάθεση των ακτινιδίων σε όλα τα άλλα στάδια εμπορίας που έπονται της τυποποίησης-συσκευασίας, της εισαγωγής και της εξαγωγής, απαιτείται αυτά να έχουν αποκτήσει τουλάχιστον 9,5ο Brix.

600.000 ευρώ από το ΕΣΠΑ για εξοπλισμό στα Αρχαιολογικά Μουσεία της Ηπείρου


Με στόχο την ενίσχυση του εκπαιδευτικού ρόλου των αρχαιολογικών μουσείων της Ηπείρου και την προσέλκυση περισσότερων επισκεπτών, η Περιφέρεια Ηπείρου ενέταξε για χρηματοδότηση μέσω του ΕΣΠΑ, τον εξοπλισμό τους ώστε να λειτουργήσουν, σε αυτά, περιοδικές εκθέσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα.Στο πλαίσιο αυτό, εντάχθηκαν και χρηματοδοτούνται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας-Ηπείρου 2007-2013» τέσσερα έργα για τα αντίστοιχα Αρχαιολογικά Μουσεία των Νομών, συνολικού προϋπολογισμού 600.000ευρώ.Τα νέα έργα που εντάχθηκαν στον Άξονα Προτεραιότητας 6 «Αειφόρος ανάπτυξη και ποιότητα ζωής Ηπείρου» και τον κωδικό θεματικής προτεραιότητας «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ » του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας-Ηπείρου 2007-2013» και συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης είναι τα ακόλουθα:
* «ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΑΙΘΟΥΣΑΣ ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΧΡΗΣΕΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ» προϋπολογισμού 150.000ευρώ.
* «ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΑΙΘΟΥΣΑΣ ΠΕΡΙΟΔΙΚΩΝ ΕΚΘΕΣΕΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΑΡΤΑΣ» προϋπολογισμού 150.000ευρώ.
* «ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΑΙΘΟΥΣΑΣ ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΧΡΗΣΕΩΝ ΝΕΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΝΙΚΟΠΟΛΗΣ», προϋπολογισμού 150.000ευρώ.
* «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ», προϋπολογισμού 150.000ευρώ.

Δεν έχει υπογράψει μετεγκατάσταση ιχθυοκαλλιέργειας στη Σαγιάδα δηλώνει η Περιφέρεια


Η Περιφέρεια Ηπείρου δεν έχει υπογράψει καμία απόφαση για μετεγκατάσταση μονάδας ιχθυοκαλλιέργειας στην Σαγιάδα Θεσπρωτίας αναφέρει με ανακοίνωσή της, με αφορμή, όπως επισημαίνει, «το θόρυβο που προκλήθηκε στην τοπική κοινωνία της Θεσπρωτίας για το ενδεχόμενο μετεγκατάστασης μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας στην περιοχή». Ωστόσο, υπάρχουν αιτήματα που διερευνώνται.Συγκεκριμένα, η Περιφέρεια Ηπείρου ξεκαθαρίζει τα εξής:
-Η Γενική Γραμματέας Περιφέρειας Ηπείρου Δήμητρα Γεωργακοπούλου-Μπάστα δεν έχει υπογράψει καμιά διοικητική πράξη μετεγκατάστασης μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας στο Νομό Θεσπρωτίας και δη στην περιοχή της Σαγιάδας.
-Υπάρχουν αιτήματα ωστόσο, η αρμόδια υπηρεσία μας (Διεύθυνση Γεωργικής Ανάπτυξης) βρίσκεται στο στάδιο της διερεύνησης και αναμένει σχετικές προτάσεις από του αρμόδιους τοπικούς φορείς.
-Η Προκαταρκτική Περιβαλλοντική Εκτίμηση (Π.Π.Ε.) δεν αποτελεί ποτέ δεσμευτικό στοιχείο για την υπογραφή διοικητικής πράξης μετεγκατάστασης μιας μονάδας ιχθυοκαλλιέργειας, καθώς ακολουθούν πριν την υπογραφή και άλλα στάδια όπως αυτό της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.)

ΑΡΤΑ:Επίσκεψη του συνδυασμού «Μαζί και αύριο!» στα χωριά Γαβριά, Ψαθοτόπι, Απόμερο και Μύτικα


Το βράδι της Κυριακής ο συνδυασμός «Μαζί και αύριο» με επικεφαλή τον υποψήφιο Δήμαρχο Χρήστο Παπάζογλου, επισκέφθηκε τα χωριά Γαβριά, Ψαθοτόπι, Απόμερο και Μύτικα.Σε ομιλίες του, αφού έδωσε έμφαση στο ανεξάρτητο του συνδυασμού του, που αποτελείται από νέους και άφθαρτους ανθρώπους που προέρχονται από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, κατέθεσε προτάσεις για την ανάπτυξη του κάμπου και των χωριών του.Συγκεκριμένα δεσμεύτηκε ότι θα υλοποιήσει πρόγραμμα αναδιάρθρωσης καλλιεργειών, που θα γίνουν πειραματικά υπό την αιγίδα του Δήμου σε δημοτικές εκτάσεις, ούτως ώστε να αποτελέσουν πρότυπο καλλιέργειας από τους αγρότες.Αναφέρθηκε εκτενώς στον κόλπο του Αμβρακικού που από πλούσιος ψαρότοπος φθίνει συνεχώς λόγω της μόλυνσης που υφίσταται από διάφορες παραγωγικές μονάδες. Ανέφερε πως θα είναι αμείλικτος στη ν εφαρμογή των περιβαλλοντολογικών δεσμεύσεων που οφείλουν να τηρούν, ούτως ώστε ο Αμβρακικός να αποκτήσει την παλιά του αίγλη.Δεσμεύτηκε πως από κοινού με το ΤΕΙ Ηπείρου θα αγωνισθεί να λειτουργήσει γεωπονική σχολή στη ν Άρτα ως παράρτημα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.Ζήτησε από τους πολίτες να στηρίξουν τον συνδυασμό του για να έχουν «Μαζί και αύριο» καλύτερη προοπτική για τον τόπο τους.

 Σύσκεψη για το μάστερ πλαν του Λιμανιού της Πρέβεζας


Mε ενιαία άποψη και με την επισήμανση ότι πρόσκληση θα έπρεπε να είχαν λάβει όλοι οι φορείς, ο Δήμος, το Λιμενικό Ταμείο και η Νομαρχιακή Επιτροπή Πρέβεζας του ΤΕΕ θα συμμετάσχουν στην σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο Υπουργείο Θαλάσσιων Υποθέσεων για το μάστερ πλαν του λιμανιού της Πρέβεζας. Ο Δήμαρχος Πρέβεζας Μιλτιάδης Κλάπας, ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Σάββας Πουρσαλίδης ο πρόεδρος της Ν.Ε του ΤΕΕ Σπύρος Κανιώρης και το μέλος Γιώργος Μήτσιος συζήτησαν για τα ζητήματα που θα θέσουν στην σύσκεψη της Δευτέρας καταλήγοντας σε ομόφωνη πρόταση η οποία προβλέπει την ενίσχυση των υποδομών του λιμανιού προκειμένου αυτό να λειτουργήσει ως τουριστικό, παράλληλα με τον σχεδιασμό της νέας εγκατάστασης που θα υποδεχθεί τις εμπορικές δραστηριότητες.«Ζητούμενο για εμάς είναι η Πρέβεζα να γίνει το τουριστικό κέντρο της Δυτικής Ελλάδας χωρίς όμως να χάσουμε στο παραμικρό από τις εμπορικές δραστηριότητες που έχουμε σήμερα» τόνισε ο κ.Κλάπας υπογραμμίζοντας ότι τα έργα αυτά θα ζητηθεί να γίνουν παράλληλα έτσι ώστε μέχρι να υλοποιηθεί η νέα υποδομή να μην δημιουργηθούν προβλήματα στις υφιστάμενες δραστηριότητες. Παράλληλα ο Γ.Γ. Λιμένων του Υπουργείου με επιστολή του προς το Νομάρχη Πρέβεζας Βασίλη Ιωάννου, αποδίδει τη μη πρόσκληση της Ν.Α στη σύσκεψη σε εκ παραδρομής λάθος των υπηρεσιών λόγω του τεχνικού χαρακτήρα της σύσκεψης.

Νέο Δημοτικό Ιατρείο και αίθουσα ΚΑΠΗ στη Ζωοδόχο

Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι που τα παραδίνουμε στους κατοίκους τόνισε ο Δήμαρχος κ. Σάκης Βλέτσας

Με παρουσία του συνόλου σχεδόν των κατοίκων της Ζωοδόχου, Νομαρχιακών και Δημοτικών Συμβούλων καθώς και των υποψηφίων δημάρχων του Δήμου Ζίτσας κ. Τάκη Τζίμα, Χρυσ. Βούζα και Δ. Ρογκότη, ο Δήμαρχος Πασσαρώνος κ. Σάκης Βλέτσας εγκαινίασε το νέο Δημοτικό Ιατρείο και την αίθουσα του Κ.Α.Π.Η. Ζωοδόχου, ο οποίος στην ομιλία του τόνισε ότι αυτό το έργο δείχνει το κοινωνικό πρόσωπο του Δήμου και την προσφορά του στους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας.«Πρόκειται για δύο νέες σύγχρονες εγκαταστάσεις που αναβαθμίζουν σημαντικά τις υποδομές του Δήμου για την υγεία και την τρίτη ηλικία» επισήμανε στην ομιλία του ο κ. Βλέτσας και συνέχισε « η ανάγκη για την κατασκευή του νέου σύγχρονου Δημοτικού Ιατρείου που θα παρέχει πλέον άνετες και σύγχρονες συνθήκες στους κατοίκους, όσο επίσης και της μεγάλης νέας αίθουσας συγκέντρωσης των ανθρώπων της τρίτης ηλικίας του Κ.Α.Π.Η. Ζωοδόχου ήταν επιτακτική ανάγκη και αποτελούσε δέσμευσή μας. Το έργο αυτό δείχνει την μεγάλη κοινωνική ευαισθησία του Δήμου Πασσαρώνος».Στη σύντομη ομιλία του ο Δήμαρχος Πασσαρώνος κ. Σάκης Βλέτσας έκανε ιδιαίτερη μνεία στη συμβολή του Τ.Σ. Ζωοδόχου και του προέδρου του κ. Θωμά Μάστακα, του συλλόγου γυναικών Ζωοδόχου και των πολλών χορηγών.Τέλος σε δηλώσεις του ο κ. Βλέτσας τόνισε ότι «Ο Δήμος Πασσαρώνος είναι ιδιαίτερα περήφανος που παρέδωσε στους κατοίκους της Ζωοδόχου το νέο Δημοτικό Ιατρείο και την αίθουσα του Κ.Α.Π.Η.» και ανέφερε ότι σε τέτοια μεγάλα κοινωνικά έργα κάθε εξόφθαλμη προσπάθεια αυτοπροβολής «παραγόντων» βλάπτει τόσο τους ίδιους όσο και το έργο.

Παρουσίαση προγράμματος από τον Βαγγέλη Αργύρη


Ο συνδυασμός του Βαγγέλη Αργύρη, «Ήπειρος-Τόπος Να Ζεις», παρουσίασε το Σάββατο στα ΜΜΕ και τους κοινωνικούς Φορείς το πρόγραμμα του συνδυασμού για τη νέα Περιφερειακή Διοίκηση Ηπείρου.Η παράταξη κάνει λόγο για αυστηρό, λιτό και συγκεκριμένο πρόγραμμα με στόχους, προτεραιότητες και χρονοδιάγραμμα. Το όραμα της για την Ήπειρο-όπως υποστηρίζει η παράταξη- είναι «η ανάπτυξη της Ηπείρου, μέσα από την λειτουργία ενός σύγχρονου και αποτελεσματικού μοντέλου διοίκησης, για την δημιουργία όλων των προϋποθέσεων που κάνουν την Ήπειρο ελκυστική και προσφέρουν συνθήκες ποιοτικής διαβίωσης στους κατοίκους της και δυνατότητες ανταγωνιστικότητας και οικονομικής ανάπτυξης». Μεταξύ άλλων υπόσχεται πως το πρώτο εξάμηνο θα κατοχυρώσει Περιφερειακή Διοίκηση με Διαφάνεια, Συνέπεια και Αποτέλεσμα, ενώ την ίδια χρονική περίοδο θα δημιουργηθεί αναλυτικό στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης (master plan) για την Ήπειρο με προοπτική δεκαετίας, το οποίο θα περιλαμβάνει αυστηρό καθορισμό των χρήσεων γης, των οικονομικών δραστηριοτήτων και των αξόνων ανάπτυξης της Περιφέρειας.

Καλύτερες τιμές για το ακτινίδιο απαιτούν οι ακτινιδοπαραγωγοί της Άρτας


Καλύτερες τιμές για το ακτινίδιο απαιτούν οι ακτινιδοπαραγωγοί της Άρτας οι οποίοι συγκεντρώθηκαν χθες στην αίθουσα ΔΙΩΝΗ μετά από πρόσκληση της ΕΑΣΑ-Φ προκειμένου να συζητήσουν για τα προβλήματα στην εμπορία του προϊόντος και πώς θα κινηθούν απέναντι στους εμπόρους. Η σύσκεψη είχε θέμα «Η εξέλιξη στην εμπορία των ακτινιδίων της φετινής χρονιάς» και στο κάλεσμα της Ένωσης ανταποκρίθηκαν αρκετοί ακτινιδοπαραγωγοί της περιοχής. Η πρώτη σύσκεψη για το θέμα είχε γίνει από την ΕΑΣΑ-Φ στα μέσα Σεπτεμβρίου αλλά επειδή, παρά τις ευνοϊκές συνθήκες που διαμορφώνονται φέτος ως προς την τιμή του ακτινιδίου λόγω της μειωμένης παραγωγής, οι τιμές που ζητούν οι έμποροι δεν είναι οι αναμενόμενες, η Ένωση αποφάσισε να επαναλάβει τη σύσκεψη με τους παραγωγούς προκειμένου ν’ ανταλλάξουν απόψεις. «Έγκαιρα κάναμε την πρώτη σύσκεψη αλλά τώρα επειδή βλέπουμε ότι δεν κινείται όπως περιμέναμε γι’ αυτό ξανακάναμε μία μάζωξη» ανέφερε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΕΑΣΑ-Φ Βαγγέλης Βαγγέλης. Όπως είπε ο κ. Βαγγέλης εδώ και μια βδομάδα περίπου δόθηκε η άδεια για την συλλογή των ακτινιδίων και οι παραγωγοί βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο της συγκομιδής. «Κοινή πεποίθηση είναι ότι η φετινή χρονιά θα είναι μια καλή χρονιά από άποψης τιμών. Από άποψης παραγωγής βέβαια δεν έχουμε την αναμενόμενη παραγωγή, έχουμε λιγότερη. Η παραγωγή φέτος στα ακτινίδια είναι λιγότερη και πανελλήνια και στην Ιταλία κι επομένως όλα αυτά βοηθάνε να πάρουμε καλύτερες τιμές. Ήρθε τώρα η στιγμή της πώλησης. Οι τιμές είναι καλύτερες από πέρυσι όμως δεν είναι οι αναμενόμενες. Υπάρχει και διαφορά σ’ αυτό που περιμέναμε και σ’ αυτό που πληρώνεται ετούτη τη στιγμή στους παραγωγούς μας. Γι’ αυτό μαζευτήκαμε πάλι σήμερα να δούμε τι κάνουμε, όλοι μαζί να ανταλλάξουμε πληροφόρηση τι έχει ο κάθε ένας και να συνεννοηθούμε τι κάνουμε από αύριο». Οι παραγωγοί έχουν να αντιμετωπίσουν και τον καιρό αφού οι παρατεταμένες βροχοπτώσεις δεν βοηθούν στη συγκομιδή των ακτινιδίων. Ο κ. Βαγγέλης μίλησε και για «διασπορά ψευδών» σε βάρος παραγωγών, ότι δίνουν τα ακτινίδια με 33 Λ και 35 Λ. Διαδόσεις που όπως είπε ο κ. Βαγγέλης, σκοπό έχουν «να σπάσουν τις τιμές» και που όπως αποκάλυψε, θύμα τέτοιων ψευδών διαδόσεων έπεσε και ο ίδιος. Ο κ. Βαγγέλης τόνισε ότι θα πρέπει οι παραγωγοί να είναι πιο απαιτητικοί σχετικά με το θέμα των τιμών αλλά και να προσέχουν με ποιους εμπόρους, συνεταιρισμούς κλπ. συνεργάζονται αναζητώντας τραπεζικές πληροφορίες πριν αποφασίσουν να συνεργαστούν μαζί τους.