Τρίτη, 12 Οκτωβρίου 2010

Συνεχίζεται η συζήτηση με τους πολίτες από το συνδυασμό ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΡΑ με επισκέψεις σε χωριά του Δήμου Πρέβεζας

Γιώργος Νίτσας: «Ακούμε τους πολίτες πραγματικά και σχεδιάζουμε μαζί το μέλλον μας, χωρίς κομματικές υπαγορεύσεις»

Ο ανεξάρτητος υποψήφιος Δήμαρχος Γιώργος Νίτσας, επικεφαλής του συνδυασμού ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΡΑ συνεχίζει τις επισκέψεις του σε χωριά του Δήμου Πρέβεζας. Μαζί με το επιτελείο του, οργώνει τα δημοτικά διαμερίσματα, και αφουγκράζεται τις ανησυχίες και τα προβλήματα των πολιτών και τα καταγράφει. Η καταγραφή αυτή αποτελεί τη βάση πάνω στην οποία χτίζεται η στρατηγική και το σχέδιο Δημαρχίας. Ο Γ. Νίτσας επισκέφτηκε τη Δευτέρα και την Τρίτη 11 και 12 του Οκτώβρη το Κανάλι, τον Αρχάγγελο, τη Σινώπη, Σαμψούντα, τα Φλάμπουρα, το Μιχαλίτσι και τη Νικόπολη.Ο Γ. Νίτσας τόνισε ότι είναι πολύ σημαντική αυτή η διαδικασία συνομιλίας με τους πολίτες, όχι ως μια προεκλογική διαδικασία προσέλκυσης ψηφοφόρων. Αλλά, ως ξεκίνημα μιας διαδικασίας που θα συνεχισθεί και μετεκλογικά, εδραιώνοντας έναν δίαυλο επικοινωνίας «διαρκείας» με τους πολίτες για το σπάσιμο της απόστασης εξουσίας-πολιτών.Η διαδικασία αυτής της επικοινωνίας δεν έχει σε καμμία περίπτωση το χαρακτήρα κομματικής προπαγάνδας, υπαγορευόμενης από ένα κεντρικό, αθηνοκεντρικό κομματικό κέντρο, αλλά έχει χαρακτήρα και στόχο να είναι αυθόρμητη, πηγαία, ανθρώπινη, ειλικρινής και απροκατάληπτη. Και κυρίως να αναδεικνύει τα προβλήματα και να δημιουργεί προϋποθέσεις για την εύρεση λύσεων.

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΑΡΓΥΡΗΣ: Εργατικός επί… πληρωμή ο νομάρχης


Είχε χρηματικές απολαβές από την εργασία του ο Αλέκος Καχριμάνης όσο ήταν νομάρχης ή όχι; Σύμφωνα με τις καταγγελίες της παράταξης «Ήπειρος, τόπος να ζεις» πάντως, ο κ. Καχριμάνης εργαζόταν ως ηλεκτρολόγος μηχανικός και είχε χρηματικές απολαβές για τις υπηρεσίες του από το 2004 ως και το 2008, βεβαιωμένες με τιμολόγια.Ο νόμος δεν επιτρέπει παράλληλη επαγγελματική δραστηριότητα στους εκλεγμένους νομάρχες, με επίπτωση ακόμη και την παύση, εφόσον οι κατηγορίες αποδειχθούν.Κάτι τέτοιο πάντως δεν είναι στις προθέσεις της παράταξης του Βαγγέλη Αργύρη, αφού όπως ο ίδιος είπε «ο κ Καχριμάνης θα κηρυχθεί έκπτωτος από τον ηπειρώτικο λαό στις 7 Νοεμβρίου». Ο κ. Καχριμάνης ερωτήθηκε πολλές φορές από τη νομαρχιακή αντιπολίτευση για να απαντήσει εάν είχε ή όχι εισοδήματα από τη δουλειά του όσο ήταν νομάρχης. Κατά την ανακοίνωση του «πόθεν έσχες» του ο κ. Καχριμάνης είπε πως κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του «ενδεχομένως να απαιτήθηκε, παλιές ανειλημμένες υποχρεώσεις του γραφείου μου (πριν το 2003) να διευθετηθούν μόνο για την ανάγκη ηλεκτροδότησης στη ΔΕΗ. Αυτά διευθετήθηκαν από συνεργάτες μου, με τους οποίους είχαμε κοινή στέγαση. Αυτά αποδεικνύονται και από τα εισοδήματα που έχω δηλώσει στην Εφορία».Αυτό ωστόσο απέχει κάπως από το να παρουσιάζει εισοδήματα για πέντε χρόνια, εν μέσω νομαρχιακής θητείας ο κ. Καχριμάνης και να καταγγέλλεται γι αυτό μετ’ επιτάσεως από την παράταξη «Ήπειρος τόπος να ζεις». Ο επικεφαλής του συνδυασμού Βαγγέλης Αργύρης είπε χθες ότι «ένας ασυμβίβαστος επί οκτώ χρόνια νομάρχης είναι ο τελευταίος που μπορεί να μιλάει για ασυμβίβαστα», μεταξύ άλλων.

Πού είναι οι υπηρεσίες;
Το θέμα είναι σοβαρότατο. Εφόσον οι καταγγελίες αποδεικνύονται με έγγραφα, γεννιέται το ερώτημα γιατί δεν αντέδρασαν οι δημόσιες υπηρεσίες (εφορία, αρμόδια υπηρεσία της περιφέρειας κ.λπ.) μια και ο νόμος καθορίζει το εξής: «Το αξίωμα του νομάρχη δεν είναι ασυμβίβαστο με την ιδιότητα του δικηγόρου. Οποιαδήποτε επαγγελματική δραστηριότητα του Nομάρχη αναστέλλεται κατά τη διάρκεια άσκησης των καθηκόντων του».Ο κ. Αργύρης πάντως ήταν κατηγορηματικός για την ύπαρξη τιμολογίων στο όνομα του κ. Καχριμάνη με αμοιβές για τα συγκεκριμένα χρόνια. Ο νομάρχης πάντως δεν είχε δώσει συνέχεια στο θέμα με απάντησή του, μέχρι αργά χθες το βράδυ. Άφησε επίσης αιχμές για την ένταξη επιχειρηματικών προτάσεων της οικογένειας Καχριμάνη στον αναπτυξιακό νόμο, λέγοντας ότι το ύψος των αιτήσεων για 4,5 εκ. ευρώ δεν αντιστοιχούν με το οικογενειακό εισόδημα του κ. Καχριμάνη και την απαιτούμενη συμμετοχή του στη χρηματοδότηση.

«Συμβατοί» οι υποψήφιοι
Ο κ. Αργύρης χθες απάντησε και στα περί ασυμβιβάστου τεσσάρων υποψηφίων του συνδυασμού του. Η κα Ρόη Ζηκίδου, ήδη από πιο νωρίς (το Σάββατο) ζήτησε με ανακοίνωσή της προς την παράταξη του κ. Καχριμάνη «να αποκαταστήσει την αλήθεια». Ο κ. Αργύρης παρουσίασε έγγραφο με το οποίο τις 6 Σεπτεμβρίου ο κ. Καχριμάνης ορίζει άλλη υπάλληλο της νομαρχίας ως αναπληρώτρια διευθύντρια στη διεύθυνση Κοινωνικής Πρόνοιας της νομαρχίας και όχι την κα Ζηκίδου, την οποία κατηγόρησε η «Αξιοβίωτη Ανάπτυξη» για ασυμβίβαστο υποψηφιότητας και επαγγελματικής ιδιότητας.Για την κα Κέλλυ Μωυσιάδου, ο κ. Αργύρης τόνισε ότι το έργο της νομαρχίας που έχει αναλάβει, έχει ολοκληρωθεί από τις 30 Ιουλίου του 2010. «Η υπηρεσία ήταν υποχρεωμένη να προχωρήσει σε προσωρινή παραλαβή του έργου» είπε ο υποψήφιος περιφερειάρχης, υπενθυμίζοντας ότι στην αρμόδια υπηρεσία, πολιτικός προϊστάμενος είναι ο κ. Καχριμάνης ως νομάρχης. Η ενημέρωση που είχε η κα Μωυσιάδου, ήταν ότι η σχετική βεβαίωση για την ολοκλήρωση του έργου θα δινόταν χθες από τη νομαρχία.Για τον κ. Νίκο Γρηγορίου, αναπληρωτή προϊστάμενο της διεύθυνσης διοικητικών υπηρεσιών του ΙΚΑ Ιωαννίνων από την 1η Σεπτεμβρίου, ο κ. Αργύρης παρουσίασε έγγραφο-γνωμοδότηση για ομόλογό του στο ΙΚΑ Δράμας. Σύμφωνα με το έγγραφο, ο υπάλληλος του ΙΚΑ Δράμας που ορίζεται σε θέση αναπληρωτή προϊστάμενου νωρίτερα από τον κ. Γρηγορίου, δεν έχει κώλυμα εκλογιμότητας.Τέλος, για τον κ. Μιχάλη Παππά, διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας του Χατζηκώστα, ο κ. Αργύρης επικαλούμενος το νομοθέτη, είπε ότι η συγκεκριμένη υπηρεσία δεν συνιστά «οργανική μονάδα» όπως την ορίζει ο νόμος, με διοικητικές αρμοδιότητες δηλαδή. Αντίθετα, η Ιατρική Υπηρεσία κρίνεται ως επιστημονικός φορέας και γι αυτό, δεν υπάρχει ασυμβίβαστο.

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Πλήρης η εγκατάλειψη του Ρυθμιστικού των Ιωαννίνων και του Οργανισμού του

Νέα ερώτηση Στ. Καλογιάννη για την υπουργό Περιβάλλοντος

Ούτε το Ρυθμιστικό των Ιωαννίνων θεσμοθετείται, ούτε ορίζονται τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής του Οργανισμού Ρυθμιστικού, παρόλο που έχει ιδρυθεί με σχετικό Προεδρικό Διάταγμα το 2009. Ο βουλευτής και πρώην υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Σταύρος Καλογιάννης κατέθεσε προ ημερών νέα ερώτηση για την αρμόδια υπουργό Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη, στην οποία κάνει λόγο για εγκατάλειψη του Ρυθμιστικού και του Οργανισμού, την ώρα που για την Αθήνα συγκροτείται νέο, 25μελές όργανο για το εκεί Ρυθμιστικό.Καμία απολύτως εξέλιξη δεν υπάρχει στο ζήτημα του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου Ιωαννίνων επισημαίνει ο Βουλευτής και υπενθυμίζει ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ την περίοδο 2004 - 2009 προώθησε την εκπόνηση Ρυθμιστικών Σχεδίων στα μεγάλα αστικά κέντρα της μεταξύ αυτών και στα Γιάννινα.

Δεν ορίστηκαν τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής

«Παράλληλα, αναφέρει ο βουλευτής στην ερώτηση του, είχαμε καταρτίσει και σχέδια Προεδρικών διαταγμάτων για την σύσταση αντίστοιχων Οργανισμών Ρυθμιστικών Σχεδίων. Με Προεδρικό Διάταγμα (ΦΕΚ 377 Δ΄/2009) θεσμοθετήσαμε τον Οργανισμό Ρυθμιστικού Ιωαννίνων, τον πρώτο που ιδρύθηκε σε πόλη της ελληνικής περιφέρειας, μια εικοσιπενταετία μετά από τους αντίστοιχους Οργανισμούς της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Η ίδρυση του Οργανισμού, προσθέτει, αποτελεί την πιο σημαντική παρέμβαση για την ενιαία και συντονισμένη αντιμετώπιση των πολεοδομικών και περιβαλλοντικών ζητημάτων του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων».Όμως, επισημαίνει, παρ' ότι παρήλθε ένας χρόνος, το Υπουργείο Περιβάλλοντος δεν έχει ακόμη ορίσει τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής του Οργανισμού!Αντ' αυτού, σημειώνει ο βουλευτής, στο σχέδιο νόμου περί «Χρηματοδότησης περιβαλλοντικών παρεμβάσεων» που συζητείται στη Βουλή προβλέπεται η σύσταση, στον Οργανισμό Αθήνας, ενός νέου «Συμβουλίου Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθηνών», πέραν της Εκτελεστικής Επιτροπής του Οργανισμού Αθήνας, το οποίο θα είναι «συμβουλευτικό όργανο» για την εφαρμογή του Ρυθμιστικού της Αθήνας! Μάλιστα, στο νέο αυτό όργανο θα μετέχουν είκοσι πέντε μέλη!

Το υπουργείο ασχολείται με την Αθήνα
«Δηλαδή το Υπουργείο Περιβάλλοντος από την μια πλευρά έχει εγκαταλείψει πλήρως το Ρυθμιστικό Σχέδιο Ιωαννίνων, καθώς και για το Προεδρικό Διάταγμά δεν υπάρχει καμία απολύτως εξέλιξη από πέρυσι, ενώ ο Οργανισμός του δεν έχει ακόμη συγκροτηθεί, και από την άλλη συστήνει νέα εικοσιπενταμελή Συμβούλια για την Αθήνα, τα οποία όχι μόνον δε θα προσφέρουν τίποτα απολύτως αλλά είναι αμφίβολο και εάν κατορθώσουν να συγκροτηθούν σε σώμα», τονίζει ο κ. Καλογιάννης και σημειώνει ότι το «ενδιαφέρον» του υπουργείου εξαντλείται σε άνευ ουδεμιάς σημασίας ρυθμίσεις για τον Οργανισμό Αθήνας, ενώ έχει καταδικάσει τους αντίστοιχους Οργανισμούς των μεγάλων αστικών κέντρων της περιφέρειας.Ο Σταύρος Καλογιάννης ερωτά την αρμόδια Υπουργό:
-Σε ποιο στάδιο βρίσκεται το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος του Ρυθμιστικού Σχεδίου Ιωαννίνων και των άλλων μεγάλων αστικών κέντρων της χώρας, που όφειλε το Υπουργείο να έχει ολοκληρώσει από πέρυσι;
-Για ποιους λόγους δεν έχουν οριστεί ακόμη τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής του Οργανισμού Ιωαννίνων;
-Γιατί το Υπουργείο δεν έχει δείξει κανένα απολύτως ενδιαφέρον για τον χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων, το μεγαλύτερο τμήμα του οποίου ανήκει, βάσει του προγράμματος «Καλλικράτης», στον ενιαίο δήμο Ιωαννιτών;

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Συνάντηση Κώστα Κωτσαντή με την διευθύντρια Περιφερειακής Εκπαίδευσης


Ενημερωτική συνάντηση με την διευθύντρια της Περιφερειακής Εκπαίδευσης για ζητήματα που αφορούν την επαρκή και ολοκληρωμένη λειτουργία των σχολείων όπως οι ασφαλείς κτιριακές εγκαταστάσεις, η επάνδρωση με εκπαιδευτικό προσωπικό για τα μαθήματα όλων των ειδικοτήτων, η επαρκή κρατική χρηματοδότηση για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών κ.α πραγματοποίησε σήμερα το πρωί στα Γιάννενα κλιμάκιο της"Λαικής Συσπείρωσης "με επικεφαλή τον Κώστα Κωτσαντή υποψήφιο Περιφερειάρχη Ηπείρου και τον Δημήτρη Τασιούλα υποψήφιο Δήμαρχο Ιωαννιτών. Παραβρέθηκαν επίσης οι υποψήφιοι με την “Λαική Συσπείρωση” στους δήμους Ζίτσας, Τζουμέρκων, Δωδώνης Δημήτρης Τζίμας, Γιάννης Σταυρού και Τάσος Τόκας.Οι χαμένες διδακτικές ώρες ένα περίπου μήνα μετά την νέα σχολική χρονιά λόγο κενών σε μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό που προσπαθούν να καλυφθούν με αναπληρωτές και η μεταφορά στις πλάτες των γονιών λειτουργικών εξόδων λόγο της κρατικής υποχρηματοδότησης βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης.Όπως αναφέρθηκε υπήρχαν πολλές συνταξιοδοτήσεις σε διάφορες ειδικότητες και ειδικά σε φιλολόγους που καλύφθηκαν με αποσπάσεις χωρίς μέχρι και σήμερα ένα μήνα μετά να λείπουν τα κενά. Είναι χαρακτηριστικό πως στα πιλοτικά ολοήμερα δημοτικά σχολεία υπάρχουν κενά σε ειδικότητες όπως καλλιτεχνικά, θεατρολογία, γυμναστική και αγγλικά. Κενά υπάρχουν και σε ειδικά σχολεία με πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα το σχολείο επαγγελματικής κατάρτισης ειδικής αγωγής στην Σαμψούντα Πρέβεζας που ξεκίνησε την σχολική χρονιά με τον διευθυντή καλύφθηκαν ορισμένα κενά αλλά μέχρι και σήμερα εξακολουθούν να υπάρχουν ελλείψεις φιλολόγου, γυμναστή, μουσικού, φυσικοθεραπευτή και βοηθητικού προσωπικού. Στα δε ολοήμερα σχολεία δεν έχουν φτάσει εκπαιδευτικοί και η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών των ειδικοτήτων για τα 800 πιλοτικά ολοήμερα θα γίνει το Σαββατοκύριακο 23 και 24 Οκτωβρίου Προβλήματα επισημάνθηκαν και σε κτιριακές εγκαταστάσεις νηπιαγωγείων που βρίσκονται στο ενοίκιο ενώ οι έλεγχοι και τα μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων όπως κατέδειξε και η νέα πτώση σοβάδων στο 6ο γυμνάσιο αποτελούν κενό γράμμα. Αβεβαιότητα επικρατεί όσο αφορά την κάλυψη των λειτουργικών σχολικών αναγκών καθώς τα χρήματα στις σχολικές επιτροπές όχι μόνο έχουν περικοπεί κατά 1/3 αλλά και δεν καταβάλλονται από το δήμο με αποτέλεσμα όπως καταγγέλθηκε από την “Λαική Συσπείρωση” να ζητούνται χρήματα από μαθητές για να καλυφθεί η χαρτική ύλη.Για αυτά τα προβλήματα που αποτελούν πλευρές της εντεινόμενης πολιτικής υποβάθμισης και εμπορευματοποίησης της παιδείας η Φωτεινή Τσώλου εκ μέρους της “Λαικής Συσπείρωσης” σε δηλώσεις σημείωσε πως δεν χωράνε φτιασιδώματα. “Απαιτούνται, είπε ριζικές αλλαγές ανατροπές και η ψήφος στις εκλογές του Νοέμβρη θα πρέπει να είναι σε κατεύθυνση καταδίκης της πολιτικής που γεννά όλα αυτά τα προβλήματα στα σχολεία. Καταδικάζοντας την πολιτική ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και των κομμάτων του ευρωμονοδρόμου τα οποία άκριτα δέχονται όλες αυτές οι αναδιαρθώσεις στην εκπαίδευση και στην χώρα μας, ενισχύοντας μαζικά την Λαική Συσπείρωση. .

Σε "Πίνδο" και "Δωδώνη" ο Βαγγέλης Αργύρης


Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Ηπείρου, κ. Βαγγέλης Αργύρης, συνοδευόμενος από τον υποψήφιο Αντιπεριφερειάρχη κ. Χρίστο Παπαβρανούση και κλιμάκιο υποψηφίων Περιφερειακών Συμβούλων του συνδυασμού «ΗΠΕΙΡΟΣ – ΤΟΠΟΣ ΝΑ ΖΕΙΣ», επισκέφθηκε σήμερα τον Αγροτικό Πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό «ΠΙΝΔΟΣ» και την Γαλακτοβιομηχανία «ΔΩΔΩΝΗ».Ο κ. Αργύρης στην ΠΙΝΔΟ συναντήθηκε με τους εργαζόμενους και την διοίκησή της.Κατά την διάρκεια της συνάντησής του με τους εργαζόμενους, έκανε την ακόλουθη δήλωση.«Βρίσκομαι σε ένα γνώριμο περιβάλλον. Σε μία μεγάλη πρότυπη Ηπειρωτική συνεταιριστική μονάδα, αξιοζήλευτη στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, όπου στηρίζει την οικονομία όχι μόνο της υπαίθρου, κρατώντας τα χωριά ζωντανά αλλά και της πόλης των Ιωαννίνων. Η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση στηρίζει έμπρακτα συνεταιριστικές αλλά και ιδιωτικές επιχειρήσεις που συμβάλλουν στην απασχόληση και στην ανάπτυξη του τόπου μας».Στη συνέχεια ο κ. Αργύρης επισκέφθηκε την γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ όπου συναντήθηκε με τους εργαζόμενους της εταιρίας.Κατά τη διάρκεια της συνάντησης δήλωσε τα ακόλουθα : «Αποτελείτε εσείς μαζί με τους παραγωγούς, ένα βασικό καθοριστικό στοιχείο της ύπαρξης και ανάπτυξης της ΔΩΔΩΝΗΣ. Χωρίς τον ζήλο και τον ιδρώτα του εργαζόμενου δεν θα μπορούσε να ήταν σήμερα η ΔΩΔΩΝΗ μία μεγάλη γαλακτοβιομηχανία. Η παράταξή μας, «Ήπειρος Τόπος να Ζεις», ως εκλεγμένη Περιφερειακή αρχή, με το κύρος και τις αρμοδιότητες που έχει, διασφαλίζει το ομαλό εργασιακό περιβάλλον, την αναπτυξιακή πορεία της ΔΩΔΩΝΗΣ και τον ηπειρωτικό της χαρακτήρα και μέλλον».

Στον αέρα το πετρέλαιο θέρμανσης


Νέα συνάντηση με τον υφυπουργό Οικονομικών, Δημήτρη Κουσελά, θα έχει αύριο η διοίκηση της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών, για το πετρέλαιο θέρμανσης.Η συνέντευξη Τύπου της Ομοσπονδίας, που είχε προγραμματισθεί για σήμερα το μεσημέρι, αναβάλλεται.Στη χθεσινή συνάντηση, ο υφυπουργός δεσμεύθηκε ότι οι επιστροφές του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του πετρελαίου θα γίνονται σε διάστημα δύο ημερών από την υποβολή των τιμολογίων στο σύστημα "Ήφαιστος", ενώ η Ομοσπονδία επέμεινε στη θέση να καταργηθεί η προκαταβολή του φόρου από τους βενζινοπώλες, οι οποίοι, όπως αναφέρει, δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να χρηματοδοτούν το κράτος.Υπενθυμίζεται ότι εκτός από τους βενζινοπώλες πετρέλαιο διανέμουν οι εταιρείες εμπορίας και οι μεταπωλητές.Στο μεταξύ, η τιμή πώλησης του πετρελαίου θέρμανσης θα κυμανθεί περίπου στα 0,67 ευρώ το λίτρο, σύμφωνα με τη δέσμευση των εκπροσώπων των Συνδέσμων Εμπόρων Υγρών Καυσίμων Αττικής και Θεσσαλονίκης όπως προέκυψε από συνάντηση που είχαν με το γενικό γραμματέα Εμπορίου, Στ. Κομνηνό.

Επίσκεψη Όλγας Γεροβασίλης στο Δημαρχείο Ξηροβουνίου


Επίσκεψη στο Δημαρχείο Ξηροβουνίου στον Αμμότοπο πραγματοποίησε στις 11 το πρωί η υποψήφια Δήμαρχος Αρταίων Όλγα Γεροβασίλη, συνοδευόμενη από υποψήφιους Δημοτικούς και Τοπικούς Συμβούλους του συνδυασμού «ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ». Συνομίλησε με τους υπαλλήλους του Δήμου για διοικητικά και λειτουργικά ζητήματα που προκύπτουν από το σχέδιο «Καλλικράτης» και τα οποία από κοινού θα κληθούν να αντιμετωπίσουν μετά την 1η Γενάρη του 2011 και στη συνέχεια με το Δήμαρχο Κώστα Κοσμά για μια σειρά θεμάτων που αφορούν την ενότητα του Ξηροβουνίου.Ιδιαίτερα αναφέρθηκαν σε ζητήματα αδειοδοτήσεων και λειτουργίας κτηνοτροφικών και μεταποιητικών μονάδων, στο πρόβλημα σταδιακής μετατροπής της περιοχής της Αλαφόστερας Καμπής σε λατομική περιοχή, στα προβλήματα του οδικού δικτύου, στην εξεύρεση τρόπου επιτάχυνσης των διαδικασιών με ταυτόχρονη όμως εξασφάλιση των συμφερόντων των κατοίκων της περιοχής για την κατασκευή της Ιόνιας οδού στο τμήμα της που διέρχεται από το Δήμο Ξηροβουνίου, στην αναγκαιότητα κατασκευής κόμβου παράκαμψης του Αμμοτόπου για ευχερέστερη σύνδεση της περιοχής των Δυτικών Τζουμέρκων με την Ιόνια οδό , στην αξιοποίηση της ορεινής περιοχής του Δήμου και της παραλίμνιας περιοχής με αγροτουριστικές και άλλες δράσεις εναλλακτικού τουρισμού και μια σειρά άλλων ζητημάτων που αφορούν τις υποδομές και την ανάπτυξη της περιοχής με αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων προγραμμάτων.Στη συνέχεια η Όλγα Γεροβασίλη συνομίλησε με κατοίκους του Αμμοτόπου για προβλήματα και προοπτικές της περιοχής, λέγοντας μεταξύ άλλων:«Εγώ δε βλέπω την αυτοδιοίκηση ούτε ως επάγγελμα ούτε ως πολιτική καριέρα. Είμαι στην αυτοδιοίκηση από το 1994 δουλεύοντας στο ιατρείο μου και αγαπώντας πολύ τη δουλειά μου. Πίστευα όμως και εξακολουθώ να πιστεύω βαθιά πως ο καθένας μας οφείλει να προσπαθήσει να καλυτερέψει τις συνθήκες στον τόπο που ζει. Και η αυτοδιοίκηση σου δίνει αυτή την ευκαιρία. Προσωπικά και ξέρω και θέλω και μπορώ. Και φυσικά έχω μαζί μου ανθρώπους, υποψήφιους Δημοτικούς Συμβούλους που γνωρίζουν καλά τον τρόπο που θα αντιμετωπίσουν τα προβλήματα και θα δουλέψουν για την ανάπτυξη της περιοχής. Στην ενότητα Ξηροβουνίου είναι:Η Λιλή Γραμματικού από τη Ροδαυγή, επιχειρηματίας και πρώην Δημοτική Σύμβουλος
ο Φίλιππος Καραμούτσος από τον Αμμότοπο, Αγρότης Χοιροτρόφος
ο Γιώργος Κοντός από τα Πιστιανά, Δημοτικός Σύμβουλος και πρώην Πρόεδρος Πιστιανών
ο Βασίλης Λάμπρης από τη Ροδαυγή παθολόγος γιατρός, διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και
ο Θανάσης Στούπας από την Καμπή, υπομηχανικός, εργαζόμενος στη ΔΕΗ και Γραμματέας της Τοπικής Διοκούσας Επιτροπής Πουρναρίου.
Και μαζί τους είναι και 25 υποψήφιοι τοπικοί σύμβουλοι που θα εκπροσωπήσουν με τον καλύτερο τρόπο τα συμφέροντα των Τοπικών Διαμερισμάτων του Δήμου Ξηροβουνίου. Επειδή εμείς στη «ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ» πιστεύουμε πολύ στη δύναμη των τοπικών κοινωνιών θα διοργανώσουμε μία εκδήλωση στην έδρα του Δήμου για να τους παρουσιάσουμε.Και είμαι σίγουρη, ότι στις εκλογές της 7ης Νοέμβρη οι συμπολίτες μας με την ψήφο τους θα τους διαλέξουν ως εκπροσώπους τους και θα αποδείξουν εμπιστευθούν τη ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ως μοναδική καθαρή, αξιόπιστη και ουσιαστική λύση για το νέο Δήμο Αρταίων».

ΦΙΛΙΠΠΑΣ ΦΙΛΙΟΣ: Απάντηση στην Δημοτική Αρχή, πρόσκληση σε διάλογο


Χειρότερος σύμβουλος είναι ο πανικός. Μία τέτοια απρεπής ανακοίνωση, όπως η σημερινή της απερχόμενης δημοτικής αρχής, υποδηλώνει τον πανικό της. Είναι πολύ κολακευτικό για μας, να επιστρέφει ο κ. Γκόντας στην οκταετία 1986-1994, καθώς φαίνεται ότι για τα τελευταία δώδεκα χρόνια δεν έχει να πει τίποτα.Η επιστροφή στο παρελθόν όμως δεν μπορεί να δώσει πολιτικό άλλοθι στον κ. Γκόντα. Ο ίδιος είναι υπόλογος έναντι των Γιαννιωτών. Για τα χρέη, για τα τιμολόγια, για την αναξιοπιστία του Δήμου, για τις οφειλές της ΔΕΥΑΙ, για τα απλήρωτα ημερομίσθια των εργαζομένων στο Δήμο, για τα χρέη στο ΙΚΑ και τους προμηθευτές.Είναι υπόλογος για την διαχείριση των οικονομικών, με τα οποία ήταν προσωπικά χρεωμένος, όπως τα κατέγραψαν οι οικονομικοί επιθεωρητές.Είναι υπόλογος για την «μαύρη τρύπα» των 15 εκατομμυρίων στην ΑΔΕΙ, όπως την κατέγραψαν οι ορκωτοί λογιστές.Είναι υπόλογος για τα σχέδια πόλης που η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν του ενέκρινε.Είναι υπόλογος για την πλημμελή λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού, όπως την κατέγραψαν οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος.Είναι υπόλογος για τα δέκα μεγάλα ψέματα που είπε στους Γιαννιώτες το 2006.Τώρα είναι ώρα για αλήθειες. Απευθύνουμε σήμερα δημόσια, πρόσκληση στον απερχόμενο δήμαρχο Ιωαννίνων Νίκο Γκόντα, για ανοιχτό τηλεοπτικό διάλογο. Και μία, και δύο και τρεις φορές μέχρι τις εκλογές, με όποιους όρους εκείνος επιθυμεί και ενώπιον των κατοίκων του νέου Δήμου, να συζητήσουμε για όσα έγιναν και για όσα δεν έγιναν. Τον προκαλούμε σε διάλογο και περιμένουμε την απάντησή του.

ΦΙΛΙΠΠΑΣ ΦΙΛΙΟΣ

Ανακοίνωση Νίκου Γκόντα


Ο μόνιμος υποψήφιος δήμαρχος και πάλαι ποτέ δήμαρχος Ιωαννίνων, ο εκπρόσωπος των συμφερόντων, ο άνθρωπος που υπονόμευσε κάθε αναπτυξιακή προσπάθεια, ο υβριστής μέχρι πρότινος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και ικέτης του σήμερα, θα πρέπει να εξηγήσει στους πολίτες των Ιωαννίνων:
* Για ποιο λόγο διαφωνούσε με την επέκταση του Σχεδίου Πόλης που θα έδινε ανάσα στην πόλη και θ’ αξιοποιούσε χιλιάδες στρεμμάτων γης; Ποια συμφέροντα αδιάντροπα εξυπηρετούσε; Από το 1986 υπόσχονταν την επέκταση του Σχεδίου Πόλης, για να υφαρπάσει την ψήφο των Γιαννιωτών. Όταν όμως ήρθε η ώρα να το κάνει πράξη ο δήμαρχος κ. Νικόλαος Γκόντας, προσπάθησε να τορπιλίσει τον νέο πολεοδομικό σχεδιασμό, ο οποίος από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής ολοκληρώθηκε και έχει προ πολλού αποσταλεί στην Περιφέρεια.Αυτός, ο συμπεριφερόμενος ως πολιτικός καιροσκόπος-γυρολόγος, πρέπει ακόμη να εξηγήσει στους πολίτες των Ιωαννίνων, για ποιον ακριβώς λόγο πρέπει να θυμούνται τη δήθεν προσφορά του στην πόλη και να τον εμπιστευτούν πάλι:
* Μήπως για το εργοστάσιο του Βιολογικού Καθαρισμού, που το έφτιαξε με Πολωνική τεχνολογία, σε λάθος θέση, κοντά στο Πέραμα, κοντά σε πηγές και στη λίμνη και στα «θεμέλιά» του ενταφιάστηκαν, μαζί με τη νομιμότητα και τη διαφάνεια και δισεκατομμύρια; Ποιο φτηνό νερό υπόσχεται εκείνος που βούλιαξε στα χρέη τη Δ.Ε.Υ.Α.Ι. και μέχρι σήμερα πληρώνουν οι Γιαννιώτες την ολέθρια τακτική του; Ο κ. Γκόντας ολοκλήρωσε το βιολογικό καθαρισμό, τον έκανε τριτοβάθμιο κι έφτιαξε αποχετευτικό δίκτυο στο 95% της πόλης. Ένας βιολογικός που εξυπηρετεί, εκτός από την πόλη των Ιωαννίνων, τους Δήμους Περάματος, Παμβώτιδας, Ανατολής, την Κοινότητα Νήσου και τη Βιομηχανική Περιοχή! Τα λάθη όμως του παρελθόντος ήταν εγκληματικά, μ’ αποτέλεσμα να παρουσιάζονται μέχρι σήμερα προβλήματα.
* Μήπως για την επιθυμία του ν’ απολυθούν όλοι οι συμβασιούχοι;
* Μήπως για τον Οίκο Ευγηρίας που υπόσχονταν ανελλιπώς από το 1986 και ως δήμαρχος επί οχτώ χρόνια δεν έκανε τίποτε, για να αρχίσει το έργο ο κ. Παπασταύρος και να το ολοκληρώσει ο κ. Γκόντας;
* Μήπως για τις μαζικές αναθέσεις έργων-και μάλιστα 22 σ’ έναν εργολήπτη- όπως είχε καταγγείλει ως δήμαρχος ο κ. Γκλίναβος;
* Μήπως για το δήθεν… πάρκο στην περιοχή Μάτσικα, που θα έφτιαχνε, για τη μεταφορά της λαχαναγοράς από την Αβέρωφ που διαρκώς υπόσχονταν κι έγινε από τον κ. Γκλίναβο ή για το… «πρόγραμμα κατοικίας»(!) για τους δημότες που ξεφούρνιζε χωρίς να ντρέπεται;
Επιτέλους ας σοβαρευτεί. Είναι αξιοθρήνητο να περιφέρει την αλαζονεία του, την καταγγελιομανία του, τη ματαιοδοξία του και την ανικανότητά του ως δείγματα επάρκειας και επιτυχίας. Ανήκει στο παρελθόν, όπως έλεγε η Ν.Ε. του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και κατά δήλωση του κ. Γιάννη Μελανίδη «τρεις φορές τον έχουν αποκλείσει οι συμπολίτες». Τώρα θα τον αποκλείσουν πλέον άπαξ δια παντός.Η νέα πόλη των Ιωαννίνων θέλει ηρεμία και έργα. Αυτά τα εγγυάται με απόλυτη ευθύνη ο δήμαρχος κ. Νικ. Γκόντας.

Μεγαλειώδης συγκέντρωση στα εγκαίνια του εκλογικού κέντρου του Κώστα Βογιατζή στην Φιλιππιάδα


Η μεγαλειώδης συγκέντρωση στα εγκαίνια του εκλογικού κέντρου του συνδυασμού του Κώστα Βογιατζή στην Φιλιππιάδα, επισφραγίζει την νικηφόρα πορεία του στις εκλογές της 7ης Νοέμβρη.Παρά την καταρρακτώδη βροχή πλήθος πολιτών, από όλες τις περιοχές του Δήμου ακόμη και από τις πιο απομακρυσμένες, γέμισε την αίθουσα του Δημαρχείου.Εντυπωσιακή ήταν και η παρουσία στελεχών του ΠΑΣΟΚ, γεγονός που μαρτυρά ότι η ενότητα των πολιτών επικρατεί στον Δήμο Ζηρού.Κεντρικός ομιλητής ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας κος Παναγιώτης Κουρουμπλής. Παρόντες ο βουλευτής του νομού Πρέβεζας κος Βαγγέλης Παπαχρήστος, ο βουλευτής Ιωαννίνων κος Θανάσης Οικονόμου ο οποίος έχει αναλάβει σημαντικό ρόλο στα κομματικά πράγματα στον νομό Πρέβεζας, ο νομάρχης Πρέβεζας κος Βασίλης Ιωάννου, ο υποψήφιος περιφερειάρχης κος Βαγγέλης Αργύρης, υποψήφιοι Περιφερειακοί σύμβουλοι με επικεφαλής τον υποψήφιο Αντιπερειάρχη Πρέβεζας κο Κώστα Αρβανίτη καθώς και ο πρώην Νομάρχης Ιωαννίνων Νίκος Ζαρμπαλάς.Σημαντική και η παρουσία κομματικών στελεχών του νομού, διακρίναμε τον Γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής κος Κατσάνου, αλλά και πρώην Δημάρχων και Νομαρχιακών Συμβούλων.Με μια ουσιώδη πολιτική ομιλία του, χαρακτηρίστηκε από πολλούς σαν η καλύτερη ομιλία που έχει γίνει ποτέ από υποψήφιο Δήμαρχο, ο κος Κώστας Βογιατζής αφού επισήμανε ότι:«Οι πολίτες σήμερα απαιτούν μια νέα ποιότητα στην συμπεριφορά του πολιτικού προσωπικού. Οι πολιτικοί φορείς και τα στελέχη τους κρίνονται αυτή την περίοδο και από την συμβολή τους στην δημιουργία των πολιτικών μορφών που θα έχουν την δυνατότητα, τώρα και στο μέλλον, να αποτελέσουν τον πυρήνα της οργάνωσης των πολιτών μπροστά στις προκλήσεις της νέας εποχής.»Τόνισε ότι:«Οι πολίτες, ως ενεργά πολιτικά υποκείμενα, έχουμε επίσης σημαντική ευθύνη. Δεν υπάρχει χρόνος και χώρος για προσωπικές στρατηγικές και παραγοντίστικες συμπεριφορές. Η ενότητα πρέπει να υπηρετηθεί από όλους στην βάση κοινών αρχών, στόχων και προοπτικών. Σε διαφορετική περίπτωση θα αποδειχθούμε όλοι μας υποδεέστεροι των περιστάσεων.»Και έστειλε ένα σαφές μήνυμα προς την κυβέρνηση:«Εμείς σαν πολίτες αναλαμβάνουμε την ευθύνη να υλοποιήσουμε την διοικητική αναδιάρθρωση της χώρας τον Καλλικράτη για να βοηθήσουμε το τόπο μας και την χώρα μας στις δύσκολες σημερινές συνθήκες. Προειδοποιούμε όμως ότι δεν θα δεχθούμε και θα αντιδράσουμε σθεναρά, σε όποια προσπάθεια επιβολής μέτρων σε βάρος του εισοδήματος του απλού πολίτη που πάντα στις δύσκολες στιγμές στάθηκε στο πλευρό της πατρίδας και που πάλι σήμερα καλείται να πληρώσει τα λάθη και τις πολιτικές άλλων.Απαιτούμε εδώ και τώρα την λήψη συντονισμένων μέτρων που θα θέσουν την χώρα και τον τόπο μας σε μια αναπτυξιακή προοπτική.»Ο κος Βογιατζής στην συνέχεια αφού ανέδειξε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει ο Δήμος Ζηρού, σκιαγράφησε τους άξονες πάνω στους οποίους θα πρέπει να στηριχθεί η ανάπτυξη στον Δήμο Ζηρού και καθόρισε τις άμεσες προτεραιότητες της Νέας Δημοτικής Αρχής.Τέλος αφού τόνισε ότι:«Οι αυτοδιοικητικές εκλογές δεν χρειάζονται στείρες αντιπαραθέσεις και κομματικές καταγραφές. Το ψηφοδέλτιο μας σηματοδοτεί την απόφαση των κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων της περιοχής μας να συμβάλλουν σε μια Δημιουργική Πορεία για το μέλλον του Δήμου μας μακριά από στενούς κομματικούς εναγκαλισμούς και παραγοντίστικες συμπεριφορές. Δεν έχουμε, το δικαίωμα να είμαστε απόντες από αυτή την μάχη.Τώρα είναι η ώρα να συμβάλουμε αποφασιστικά στην διαμόρφωση του μέλλοντός μας.»Κάλεσε τους πολίτες «στον αγώνα για τη νίκη στις εκλογές της 7ης Νοέμβρη αλλά και από την 1 του Γενάρη του 2011, έτσι ώστε ο Δήμος Ζηρού να είναι τόπος σύγχρονος, προκοπής, τόπος δημιουργίας για το μέλλον της νέας γενιάς.»

Έχουν μετατρέψει το ΚΕΠ της Κοινότητας σε εκλογικό Κέντρο!!!


Τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών δημιουργήθηκαν για να βάλουν τέλος στην ταλαιπωρία των πολιτών στις συναλλαγές τους με το δημόσιο ή για να στηρίξουν την υποψηφιότητα του κάθε Κοινοτάρχη; Αυτό το ερώτημα απευθύνουμε σήμερα σε υποψήφιο δήμαρχου ορεινού Καλικρατικού δήμου, μιας και φαίνεται, ότι μπέρδεψε τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματά του. Ειδικά όταν είναι και... τζάμπα! Προσεχώς περισσότερα και με ακράδαντα στοιχεία...

Υποψηφιότητα ευθύνης και ελπίδας του Καθηγητή Γιώργου Νάκου


Η απόφαση του διακεκριμένου Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Γιώργου Νάκου να ασχοληθεί με τα κοινά της πόλης, μέσα από την υποψηφιότητά του στο ψηφοδέλτιο νίκης του Φίλιππα Φίλιου, ενδυναμώνει το όραμα των συμπολιτών μας για συμπόρευση και συνεργασία όλων των ζωντανών και παραγωγικών δυνάμεων του τόπου.Ο Γιώργος Νάκος είναι γνωστός για το ήθος του, την εργατικότητα και την διαρκή ανιδιοτελή προσφορά του μέσα από το πλούσιο επιστημονικό του έργο.Ένα έργο, το οποίο πέρα από τον ερευνητικό και συγγραφικό του χαρακτήρα, έχει άμεση επίδραση στην προαγωγή της ιατρικής επιστήμης σε τοπικό επίπεδο, τόσο μέσα από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, όσο και μέσα από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.Απομένει οι πολίτες στις 7 Νοεμβρίου να τιμήσουν με την ψήφο τους, την υποψηφιότητα του διακεκριμένου Καθηγητή κ. Γιώργου Νάκου, που αναμφίβολα κοσμεί το ψηφοδέλτιο του Φίλιππα Φίλιου.

Δεν διστάζει να παίξει με τον πόνο και την αγωνία των Stagers ο Καχριμάνης!


Ακόμη και την αγωνία των εργαζομένων στα προγράμματα Stage προσπαθεί να εκμεταλευτεί ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης,ο οποίος δεν διστάζει να τους τάζει λαγούς και πετραχήλια προκειμένου να τους αποσπάσει τι άλλο, την ψήφο τους! Όπως μας αποκάλυψε πρώην εργαζόμενη στα Stage η οποία συμμετέχει στο τοπικό συντονιστικό όργανο αγώνα για μόνιμη και σταθερή δουλειά στο δημόσιο, ο κ. Καχριμάνης κάλεσε στο γραφείο του ορισμένους εξ' αυτών, οι οποίοι είναι "καραμπινάτοι" νεοδημοκράτες και τους ζήτησε να έρθουν σε επαφή με όλους όσους εργάζονταν κατά καιρούς στα Stage και να τους πείσουν να ψηφίσουν στις 7 Νοέμβρη την... "Αντιβιωτική Ανάπτυξη", έτσι ώστε να τους βολέψει από την 1-1-2011 στην Περιφέρεια!!! Υπενθυμίζουμε, ότι δεν νοείται σήμερα πολιτική εκμετάλευση του πόνου και της αγωνίας του κάθε άνεργου που εργαζόταν στα Stage, αφού και οι πέτρες γνωρίζουν ότι οι συμβάσεις που υπέγραψαν οι stagers ήταν ρητές και κατηγορηματικές και όριζαν 8ωρη απασχόληση, ανασφάλιστη και φυσικά με διάρκεια 18 μήνες.

Να μη φύγει η ΔΕΗ αλλά το... Σχολείο!


Το ακούσαμε κι αυτό! Χθες το βράδυ σε... "debate" υποψηφίων του δήμου Ζίτσας, ένας εκ των υποψηφίων πέταξε τη μακακία του αιώνα! Τι είπε; Ότι δεν γίνεται να φύγει ο υποσταθμός της ΔΕΗ από την Ελεούσα αλλά το Γυμνάσιο και το Λύκειο που βρίσκονται ακριβώς δίπλα!!! Στην πράξη δηλαδή ακύρωσε τους σκληρούς και μακροχρόνιους κοινούς αγώνες σύσσωμου του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Πασσαρώνας αλλά και των πολιτών, φορέων, μαθητών και εκπαιδευτικών της περιοχής. Το μόνο που δνε μας είπε, είναι το τι προτείνει για τους κατοίκους που ζούνε δίπλα στην καρκινογέννεση της ΔΕΗ. Να φύγουν κι αυτοί; Και αν το κάνουν που να πάνε; Λέτε να τους δώσει οικόπεδα στο χωριό του; Σαν δεν ντρεπόμαστε λέω εγώ, που έχει μούτρα και ζητά και την ψήφο των κατοίκων της περιοχής. Τώρα μη μου πείτε, ότι δεν καταλάβατε ποιος από τους τέσσερις το είπε. Δεν υπάρχει άλλος, παρά μόνο ο ένας και... μοναδικός! Μαυρίστε τον στις 7 του Νοέμβρη. Του αξίζει...

Περιβαλλοντική Εκπαίδευση μόνο για... τσάμπα διακοπές!


Την προσεχή Παρασκευή στην Πάτρα, το Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας (ΜΕΤ) του Πανεπιστημίου Πατρών και η Διεύθυνση Δευτεορβάθμιας Εκπαίδευσης του Ν.Αχαΐας, σε συνεργασία με το Ελληνικό Τμήμα της IEΕΕ και το Παράρτημα Αχαΐας της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών, διοργανώνουν Επιμορφωτική Ημερίδα για τους εκπαιδευτικούς θετικών επιστημών της Δ/βάθμιας Εκπαίδευσης του Ν. Αχαΐας και τους φοιτητές του ΠΠ και άλλων Πανεπιστημίων, με θέμα:«Η Επίδραση της Ηλεκτρομαγνητικής Ακτινοβολίας στον Άνθρωπο και στο Περιβάλλον». Όπως πληροφορηθήκαμε σε επικοινωνία που επιχαμε μαζί τους, η ημερίδα είναι ανοιχτή στο κοινό, ενώ για όσους δεν μπορέσουν να παρευρεθούν, δίνεται η δυνατότητα να παρακολουθήσουν την εκδήλωση μέσω on line τηλεδιάσκεψης. Μάλιστα, τοτεράστιο ενδιαφέρον σχολείων, περιβαλλοντικών ομάδων αλλά και ευαίσθητων πολιτών είναι τόσο μεγάλο, που θα την παρακολουθήσουν διαδικτυακά μαζί με τους καθηγητές τους, ως μάθημα ακόμη και μαθητές από το εξωτερικό, προκειμένου να ενημερωθούν από σημαντικούς επιστήμονες για την επίδραση της Ηλεκτρομαγνητικής Ακτινοβολίας στονάνθρωπο και στο περιβάλλον.Το άσχημο στην υπόθεση είναι, ότι από το Νομό Ιωαννίνων,ουδείς εκπαιδευτικός δεν δήλωσε φυσική ή διαδικτυακή συμμετοχή για το τμήμα, την τάξη, το σχολέιο ή την περιβαλλοντική ομάδα του. Λέτε στην εποχή της ευρυζωνικότητας και της χρήσης των νέων τεχνολογιών οι καθηγητές μας να μην τα καταφέρνουν; Σωστό κι΄ αυτό. Ή μήπως φταίει το γεγονός, ότι η Ημερίδα γίνεται Παρασκευή, οπότε θα αργήσουν στο σχολείο και θα χάσουν την ευκαιρία για αραλίκι ολόκληρο το ΠαρασκευοΣαββατοΚύριακο! Πάντως όπως και να έχει, για ακόμη μία φορά αποδεικνύεται στην πράξη,πως όταν σε δράσεις της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης δεν υπάρχει το δέλεαρ των τσάμπα διακοπών, ουδείς εκπαιδευτικός δεν μπαίνει στον κόπονα ασχοληθεί με αυτές. Αλήθεια, η υπεύθυνη του τοπικού Γραφείο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ιωαννίνων, τι άποψη έχει για το θέμα; Όπως μαθαίνουμε, στο Γραφείο της γίνεται "σκοτωμός" μόνο όταν πραγματοποιούνται οι κληρώσεις για τα δωρεάν τριήμερα! Και εις ανώτερα...

Ποιος υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος της παράταξης Γκόντα, έκοβε 3άρια το πρωί στη λαϊκή;


Αν δεν τον βλέπαμε με τα μάτια μας δε θα το πιστεύαμε! Σήμερα το πρωί,λίγο μετά τις 10 υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος της παράταξης Γκόντα επιδόθηκε σε ένα απίστευτο ρεσιτάλ λαϊκισμού στο χώρο της λαϊκής αγοράς της Αγίας Μαρίνας. Τι συνέβη; Πλησίαζε τους παραγωγούς και τους μικροπωλητές που βρίσκονταν στο χώρο και τους έταζε, ότι από το νέο έτος που αυτός θα είναι Αντιδήμαρχος, θα καταργήσει στη λαϊκή αγορά τη χρήση ταμειακών μηχανών και κατά συνέπεια και το κόψιμο των αποδείξεων!!! Μάλιστα τους προέτρεπε να κάνουν υπομονή δυο μήνες ακόμη και όπου μπορούν να μην... κόβουν αποδείξεις!!! Επειδή το 3άρι ακόμη και στην προεκλογική περίοδο έχει και όρια, καλό θα είναι κάποιοι που διεκδικούν την ψήφο μας, να σέβονται όχι μόνο τους συμπολίτες μας αλλά και τους νόμους αυτού του κράτους, στους οποίους δίνουν και όρκο!

Παρουσιάστηκε το ψηφοδέλτιο Πρέβεζας από τον Γιάννη Παπαδημητρίου


Παρουσιάστηκε χθες το μεσημέρι στην Πρέβεζα το ψηφοδέλτιο του νομού Θεσπρωτίας της παράταξης «ΑΥ.ΡΙ.Ο. για την Ήπειρο» με επικεφαλής τον Γιάννη Παπαδημητρίου. Στη συνέντευξη Τύπου, που δόθηκε στο ξενοδοχείο Preveza City, παραβρέθηκαν τα μέλη του ψηφοδελτίου, πολίτες της Πρέβεζας και ο Αντιπεριφερειάρχης Ιωαννίνων Κώστας Λούκας.Ο Γιάννης Παπαδημητρίου ξεκίνησε την παρουσίαση με τον ήδη γνωστοποιημένο υποψήφιο Αντιπεριφερειάρχη Πρέβεζας Ηλία Χάϊδα, χαριτολογώντας ότι «τον διεκδικούμε και μεις στα Τζουμέρκα κατά το ήμισυ, αφού γεννήθηκε στο Προσήλιο».Ο Ηλίας Χάϊδας με σπουδές στις Πολιτικές Επιστήμες και τη Δημόσια Διοίκηση εργάζεται στην Περιφέρεια Ηπείρου, με αρμοδιότητα θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης, είναι στέλεχος του Συνασπισμού και του ΣΥΡΙΖΑ, συμμετέχει ενεργά στα κινήματα πόλης και συνεργάζεται στην έκδοση της εφημερίδας Φόρουμ Πρέβεζας.Στη συνέχεια παρουσίασε τους υποψηφίους Περιφερειακούς Συμβούλους Πρέβεζας, που, με την εκκρεμότητα κάποιας προσθήκης, είναι οι εξής :
Δημήτρης Αλμπάντης: Πτυχιούχος ΤΕΙ, ιδιωτικός υπάλληλος συμμετέχει στα κινήματα της πόλης
Κώστας Αυγέρης: Φοιτητής Αγγλικής Φιλολογίας στη Θεσσαλονίκη, από τη Φιλιππιάδα
Τασία Γιάννου – Μπάρκα: Συνταξιούχος μαία, μέλος περιβαλλοντικών κινήσεων, από τη Φιλιππιάδα
Γιώργος Ζούλας: Δικηγόρος από την Πάργα, με πρωτοβουλίες για την προστασία του περιβάλλοντος
Νίκος Λαμπρακούλης: Έμπορος – Επαγγελματίας, μέλος του Δ.Σ. της Φιλαρμονικής Πρέβεζας, πρώην πρόεδρος Α-Ο Πρέβεζας
Νίκος Λιβιεράτος: Γιατρός καρδιολόγος, μέλος της συντακτικής επιτροπής του Φόρουμ Πρέβεζας, και της Πρωτοβουλίας Πολιτών ενάντια στην τσιμεντοποίηση της Ακτής του Παντοκράτορα
Αγησίλαος Μπέλλης: Οικονομολόγος – Μελετητής, υπάλληλος του Δήμου Ζαλόγγου, μέλος του Δ.Σ. του συλλόγου υπαλλήλων ΟΤΑ Ν. Πρέβεζας
Χρήστος Νικολάου: Αγρότης, επαναπατρισμένος μετανάστης από τη Γερμανία, υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του 2009, από το Μεσοπόταμο Φαναρίου
Αφροδίτη Παπουτσή: Υπάλληλος του Δήμου Πρέβεζας, μέλος συλλόγου εργαζομένων των ΟΤΑ Ν. Πρέβεζας
Μαρία Σπυράκου: Ιδιωτική υπάλληλος, με ενεργό συμμετοχή στην Κινηματογραφική Λέσχη Πρέβεζας.
Τσαμποδήμου Ευτυχία: Ηθοποιός, απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Θεάτρου Τέχνης του Καρόλου Κουν, πρώην μέλος Δ.Σ. του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών και υποψήφια βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του 2009.

Πορεία νίκης για την Σταυρούλα Μπραΐμη στο δήμο Σουλίου


Καθημερινά κερδίζει τη μάχη των εκλογών, η γνωστή οδοντίατρος της Παραμυθιάς και υποψήφια δήμαρχος Σουλίου Σταυρούλα Μπραΐμη, καθώς στις επαφές της με τους πολίτες δείχνει να γνωρίζει τα προβλήματα αλλά και τις προτεραιότητες της περιοχής. Ταυτόχρονα αναπτύσσει έναν ρεαλιστικό προεκλογικό λόγο, σε αντίθεση με κάποιον συνυποψήφιό της,που τάζει ασύστολα έωλες και ανέφικτες λύσεις. Σε λίγες ημέρες οι πολίτες της περιοχής θα δώσουν τη δική τους απάντηση και θα αναδείξουν από την πρώτη κιόλας Κυριακή, τη Σταυρούλα Μπραΐμη δήμαρχο.

Αξέχαστες στιγμές στο Δημοτικό Συμβούλιο...


Μία από τις… αξέχαστες στιγμές στο Δημοτικό Συμβούλιο. Στις 2 Φεβρουαρίου του 2009 ο κ. Κώστας Γιωτάκης εμφανίζεται με τρία μπουκαλάκια νερό. Ένα από αυτά περιέχει το νερό της εκροής του βιολογικού καθαρισμού. Ο δήμαρχος Πασσαρώνος Σάκης Βλέτσας τον παροτρύνει να το πιει για να πείσει τον κόσμο ότι δεν υπάρχει πρόβλημα.

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Ύποπτη ανοχή του Διευθυντή Β/θμιας Εκπαίδευσης στο ΠΑΜΕ


Κύριοι του epirusgate
Είμαι εκπαιδευτικός σε κεντρικό Λύκειο της πόλης και θέλω να καταγγείλω την προκλητική στάση των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ που καθημερινά πλησιάζουν τους μαθητές και προσπαθούν να τους πείσουν να πραγματοποιήσουν κατάληψη. Αυτό όμως που ξεπέρασε κάθε όριο λογικής ήταν η αφόρητη πίεση που άσκησαν την περασμένη Πέμπτη στους μαθητές μας για να συμμετάσχουν στην απεργία και την πορεία του ΠΑΜΕ. Γνωρίζω πολύ καλά ότι ύστερα από τις διαμαρτυρίες μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών αυτές έφτασαν μέχρι και τον Δ/ντή Β/θμιας Εκπ/σης Ιωαννίνων. Αντί όμως πρωτοβουλιών βλέπουμε ανοχή. Γιατί;

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

Παράταση στην προθεσμία υποβολής αιτήσεων ενίσχυσης – φακέλων για τους αγρότες


Η Α.Σ.Η.Κ. ΑΕ, ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έδωσε παράταση της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων ενίσχυσης – φακέλων υποψηφιότητας των Μέτρων 3.11, 3.12, 3.13 του ΠΑΑ 2007-2013 με νέα καταληκτική ημερομηνία την 1η Νοεμβρίου 2010, ημέρα Δευτέρα και ώρα 14: 30 μ.μ. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο τηλέφωνο : 2651022262.

Στη Γαριβάλδη ΤΩΡΑ μέσα στα καταστήματα καπνίζουν ελεύθερα


Άσχετα με το εάν κανείς συμφωνεί ή διαφωνεί με την καπνοαπαγόρευση,αυτό που θα πρέπει να ισχύει είναι η ισότητα όλων απέναντι στους νόμους και τις διατάξεις της πολιτείας. Γιατί όμως οι καταστηματάρχες της Γαριβάλδη είναι υπεράνω των νόμων; ΤΩΡΑ που μιλάμε, υπάρχουν σε όλα τα τραπέζια (εντός καταστήματος) τασάκια και λογικό είναι οι λίγοι θαμώνες που βρίσκονται ΤΩΡΑ εκεί να καπνίζουν ανενόχλητοι! Μάλλον έχουμε να κάνουμε με δύο κατηγορίες επιχειρηματιών στην πόλη. Αυτούς που τηρούν το νόμο και έχουν υποστεί οικονομική ζημιά και αυτούς που τον γράφουν στα... "πα-πούτσ(ι)α" τους και δεν τους ελέγχει κανένας. Συγχαρητήρια προς κάθε ανευθυνο-υπεύθυνη αρχή της πόλης.

Πόρισμα-σοκ για τη ΔΕΥΑΙ

ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ ΟΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ

Οι επιθεωρητές περιβάλλοντος είναι σαφείς στο πόρισμά τους για τη λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού της ΔΕΥΑΙ: «Η ελεγχόμενη επιχείρηση και οι κατά νόμο υπεύθυνοι υποβαθμίζουν το περιβάλλον». Το πόρισμα το οποίο φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα ο «Ηπειρωτικός Αγών» έχει ήδη πάει στον εισαγγελέα.Ένα πόρισμα-καταπέλτης για τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Ιωαννίνων (ΔΕΥΑΙ) και ντροπή για την πόλη βρίσκεται από την περασμένη εβδομάδα στα χέρια του εισαγγελέα. Οι επιθεωρητές περιβάλλοντος καταγράφουν την πλημμελή λειτουργία του εργοστασίου βιολογικού καθαρισμού και κατ’ επέκταση τη συμμετοχή των υπευθύνων σε περιβαλλοντικό έγκλημα. Το συμπέρασμα των επιθεωρητών είναι σαφές: «Η ελεγχόμενη επιχείρηση και οι κατά νόμο υπεύθυνοι υποβάθμιζαν το περιβάλλον», και προφανώς συνεχίζουν να το υποβαθμίζουν αφού τίποτα σχεδόν από όσα διαπιστώνονται στο πόρισμα, δεν έχει διορθωθεί.Και τι δεν βρήκαν οι επιθεωρητές, κατά τον επιτόπιο έλεγχο στις 7 Δεκεμβρίου 2009. Βρήκαν ότι δεν λειτουργούσε η μονάδα τριτοβάθμιας επεξεργασίας, ότι βιομηχανίες συνδέονται με το αποχετευτικό δίκτυο της ΔΕΥΑΙ χωρίς την προβλεπόμενη άδεια, ότι δεν πραγματοποιούνταν αποχλωρίωση των χλωριωμένων αποβλήτων, ότι δεν γίνονταν μικροβιολογικές αναλύσεις, ότι το εργοστάσιο δεχόταν για επεξεργασία μεγαλύτερες ποσότητες αποβλήτων από αυτές που μπορούσε να επεξεργαστεί, ότι δεν υπήρχαν μέτρα αντιρρυπαντικής τεχνολογίας για τη διαχείριση στερεών και αέριων αποβλήτων, ότι υπήρξε ελλιπής παρακολούθηση των υδάτινων αποδεκτών κ.λπ.Οι παραβάσεις είναι πολύ σοβαρές και τα επιχειρήματα-απαντήσεις της ΔΕΥΑΙ, οι οποίες δόθηκαν γραπτά μετά την αυτοψία, δεν έπεισαν τους επιθεωρητές. «Η ΔΕΥΑΙ δεν μπορεί να γνωρίζει αν το εργοστάσιο λειτουργεί ορθά και επομένως αν επιβαρύνεται ο υδάτινος αποδέκτης από τη διάθεση αμφιβόλου ποιότητας επεξεργασμένων αποβλήτων σε αυτόν» καταλήγουν στο πόρισμά τους.Το καμάρι της δημοτικής αρχής, ο τριτοβάθμιος βιολογικός καθαρισμός, φαίνεται ότι τελικά έχει σοβαρά προβλήματα. Η ΔΕΥΑΙ παραδέχεται ότι η μονάδα τριτοβάθμιας επεξεργασίας (μηχανική φίλτρανση) δεν λειτουργεί πλήρως… από άποψη όμως. Κι αυτό επειδή, όπως σημειώνει στην απολογία της, δεν ήταν απαραίτητη η λειτουργία της για την επίτευξη της απαιτούμενης ποιότητας εκροής των επεξεργασμένων λυμάτων -«άσκοπη κατανάλωση ενέργειας» (!) επισημαίνει- υπονοώντας ότι προστατεύει το περιβάλλον. Μόνο που με αυτή την ενέργειά της θέτει σε κίνδυνο το περιβάλλον, καθώς τα λύματα που καταλήγουν στην τάφρο της Λαψίστας μπορεί να είναι ανεπαρκώς επεξεργασμένα.Μείζον περιβαλλοντικό θέμα προκύπτει κι από το γεγονός ότι τα χλωριωμένα απόβλητα δεν υπόκεινται αποχλωρίωση εδώ και 12 χρόνια. Η ΔΕΥΑΙ επικαλείται την έλλειψη μονάδας αποχλωρίωσης, την οποία προγραμματίζει να δημιουργήσει όταν αναβαθμίσει και επεκτείνει το εργοστάσιο – ένα φιλόδοξο σχέδιο εδώ και χρόνια, το οποίο ακόμα δεν έχει προχωρήσει όμως. Προσπαθεί δε να δικαιολογήσει την απουσία της μονάδας, αναφέροντας ότι ακόμα και χωρίς αυτήν, «το υπολειμματικό χλώριο στην εκροή είναι εντός των ορίων». Ωστόσο, στην ίδια απολογία, σε ένα άλλο απόσπασμα, η ΔΕΥΑΙ πέφτει σε αντίφαση. «Δεν γίνονται καθημερινές μετρήσεις υπολειμματικού χλωρίου εκ παραδρομής»! Και για να γίνει κατανοητό με πόσο εγκληματικό τρόπο αντιμετωπίζει η ΔΕΥΑΙ την όλη ιστορία, πρέπει να σημειωθεί ότι η διάθεση χλωριωμένων αποβλήτων σε επιφανειακά ύδατα διαταράσσει την ισορροπία του οικοσυστήματος.Ένα οικοσύστημα το οποίο η ΔΕΥΑΙ το αντιμετωπίζει ως εχθρό της, αφού ούτε μικροβιολογικές αναλύσεις των αποβλήτων που καταλήγουν στην τάφρο της Λαψίστας κι από κει στον Καλαμά δεν κάνει, ούτε δείγματα παίρνει. Οι δικαιολογίες της βέβαια είναι αστείες. Κάθε φορά που οι επιθεωρητές περιβάλλοντος της επισημαίνουν τις ελλείψεις, η ΔΕΥΑΙ απαντά με την περίφημη φράση «εκ παραδρομής δεν έγινε». Εκ παραδρομής δεν γίνεται κάτι μία φορά, κι όχι επί πολλά χρόνια.Και η αδιαφορία δεν σταματά εδώ. Η διαχείριση των στερεών αποβλήτων (παραγόμενη ιλύς και παραπροϊόντα, όπως άμμος) δεν υφίσταται στην ουσία. Η ΔΕΥΑΙ προσκόμισε κάποιες αποσπασματικές συμβάσεις με την εταιρία Cosmocleanμόνο για τη μεταφορά ιλύος στη χωματερή της Δουρούτης –κάτι που δεν επιτρέπεται (η ιλύς πρέπει να πάει σε οργανωμένο χώρο διάθεσης αποβλήτων). Και μια ακόμη αστειότητα: Η δημοτική επιχείρηση δεν κατέγραφε τα στοιχεία (προέλευση, ποιότητα, ποσότητα) των βοθρολυμάτων με το επιχείρημα ότι ενδεχόμενη προσπάθειά της κατέληγε σε απεργιακές κινητοποιήσεις των βυτιοφορέων! Σημειωτέον ότι η ΔΕΥΑΙ από την ημέρα της αυτοψίας, 7 Ιανουαρίου 2009, μέχρι την ολοκλήρωση του πορίσματος, 23 Σεπτεμβρίου 2010, προχώρησε σε κάποιες μικρές διορθωτικές κινήσεις για τα μάτια των επιθεωρητών.

Όταν έλεγαν ότι δεν υπάρχει «κανένα πρόβλημα»

Στις 2 Φεβρουαρίου του 2009, ο γενικός διευθυντής της ΔΕΥΑΙ Κώστας Γιωτάκης εμφανίστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο έχοντας μπροστά του τρία μπουκαλάκια με νερό: ένα από την Παμβώτιδα, ένα με προϊόν εκροής από τον βιολογικό καθαρισμό και ένα ανεπεξέργαστο προϊόν του βιολογικού, για να ενισχύσει την άποψη της δημοτικής αρχής ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Η πρωτότυπη αυτή παρουσίαση είχε γίνει με αφορμή το περιστατικό υπερχείλισης του βιολογικού καθαρισμού, η οποία είχε γίνει τον Δεκέμβριο του 2008. Ο δήμαρχος Νίκος Γκόντας δε, είχε ρίξει μεταξύ άλλων την ευθύνη στους «ανάλγητους συμπο­λίτες μας» κατηγορώντας όσους έχουν παράνομες συνδέσεις. Από τις εξηγήσεις της δημοτικής αρχής και της ΔΕΥΑΙ δεν είχαν πειστεί οι δήμαρχοι των παρακαλάμιων δήμων, αλλά ούτε και η αντιπολίτευση του Δήμου, οι οποίοι επέμειναν ότι η υπερχείλιση δεν είναι καθαρή. Εκείνη την περίοδο, με αφορμή το περιστατικό της υπερχείλισης, είχαν κάνει έλεγχο και οι υπηρεσίες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ιωαννίνων, με τον νομάρχη Αλέκο Καχριμάνη να έχει πάρει σοβαρά το έργο της προστασίας του υδάτινου οικοσυστήματος και να κοντράρεται με τον κ. Γκόντα. Οι υπηρεσίες είχαν διαπιστώσει πλημμελή λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού, ακόμα και ύπαρξη τοξικών. Ο νομάρχης κ. Καχριμάνης είχε δεσμευτεί τότε ότι θα δώσει στη δημοσιότητα το πόρισμα των υπηρεσιών –κάτι που δεν έκανε-, ενώ είχε προειδοποιήσει με επιβολή βαρύτατου προστίμου και μήνυση κατά παντός υπευθύ­νου. Μήνυση δεν έγινε ποτέ. Από ό,τι φαίνεται η ευαισθησία του νομάρχη εξαντλήθηκε στις δημόσιες δηλώσεις.Όσο για το πρόστιμο, «έπεσε» στις 20 Μαρτίου 2009, αλλά δεν ήταν βαρύτατο. Μόλις 5.000 ευρώ, λες και η ΔΕΥΑΙ είναι κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος.Ερωτήματα δε προκύπτουν από την όλη ιστορία και για τον πρώην υφυπουργό Περιβάλλοντος Σταύρο Καλογιάννη. Ο κ. Καλογιάννης είχε δώσει εντολή τότε, τέλη Δεκεμβρίου 2008-αρχές Ιανουαρίου 2009, στους επιθεωρητές περιβάλλοντος να ασχοληθούν με την υπόθεση. Όπως προκύπτει από το εν λόγω πόρισμα που πήγε στον εισαγγελέα, η αυτοψία των επιθεωρητών περιβάλλοντος έγινε στις 7 Δεκεμβρίου του 2009, όταν δηλαδή η κυβέρνηση της ΝΔ είχε αποχωρήσει. Στα επισυναπτόμενα έγγραφα του πορίσματος, οι επιθεωρητές αναφέρονται σε καταγγελία των δημάρχων των παρακαλάμιων δήμων η οποία έγινε τον Μάιο του 2009. Το πόρισμα αυτό, δηλαδή, είναι πολύ μεταγενέστερο της εντολής του κ. Καλογιάννη.

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

ΕΠΙΔΕΡΜΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΚΙ ΟΧΙ ΟΥΣΙΑ

ΜΙΚΡΟΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΕ ΕΝΑ ΚΥΡΙΑΡΧΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΖΗΤΗΜΑ - ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ


Γράφει ο οικονομολόγος Θανάσης Μπούσης


Ένα ταξίδι χιλίων χιλιομέτρων αρχίζει με ένα βήμα, έλεγε ο φιλόσοφος, ή και με ένα βήμα προς τα πίσω ενίοτε, θα πρόσθετα εγώ.Στον τόπο μας αυτό γίνεται ταχτικά, τα τελευταία δε χρόνια είναι και πιο οδυνηρό γιατί κάθε αδράνεια και κάθε λάθος σκέψη και ενέργεια κοστίζει πλέον, αφού πήρε αξία αυτός ο τόπος κι αυξήθηκαν οι προσδοκώμενες χρησιμότητες.Αυτές τις μέρες έχουμε αναζωπύρωση αντιπαραθέσεων για το λιμάνι ,για τη χερσαία ζώνη για τα διορισμένα συμβούλια του ΟΛΗΓ και τους θεματοφύλακες Αιρετούς .Όλα αυτά είναι θεμιτά αφού ζούμε σε μια εποχή που μπορεί να κυριαρχείται από το ΜΝΗΜΟΝΙΟ και τα πάθη του Λαού, αυτό όμως δε σημαίνει πως το οικονομικό σύστημα αποποιείται το ρόλο του ,ούτε και οι εκφραστές του συγκινούνται από τις δύσκολες συγκυρίες.Το πρόγραμμά σας περιήγησης μπορεί να μην υποστηρίζει την προβολή αυτής της εικόνας.

ΜΕΛΕΤΕΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ
Εμείς οι Θεσπρωτοί έχουμε την τάση να Θεοποιούμε ή να Δαιμονοποιούμε τους πολιτικούς και τους άρχοντές μας γενικά. Όλα τα καλά μα και τα άσχημα από αυτούς. Ίσως κατάλοιπα από τη μακρόχρονη απομόνωση και εγκατάλειψη συντελούν σε αυτό.Είναι ζήτημα και της λειτουργίας των Θεσμών και των κομμάτων συμπεριλαμβανομένων ,ο αποπροσανατολισμός από τον βασικό στόχο που είναι ένας και μοναδικός: Η αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών Πόρων και φυσικά του Ανθρώπινου δυναμικού μιας περιοχής με συστηματικό και μελετημένο τρόπο έτσι που να βγαίνει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την οικονομία και πρωτίστως για την περιοχή και τους κατοίκους.Εμάς το λιμάνι άρχισε να αλλάζει τη γεωγραφία και τα οικονομικά μας χαρακτηριστικά από αρχές της δεκαετίας του ΄60.Από τότε μεγάλωνε δειλά μα σταθερά χωρίς φυσικά ποτέ να ξεφύγει από το να είναι μια απειροελάχιστη κουκίδα στο χάρτη των Ευρωπαϊκών, πόσο μάλλον των Διεθνών Λιμένων.Η Ευρωπαϊκές Πολιτικές για τις Μεταφορές και η Βούληση της Ελληνικής Πολιτείας σχεδίασαν και όρισαν την Ηγουμενίτσας κομβικό σημείο συνδυασμού μεταφορών. Το Λιμάνι και η Εγνατία εξυπηρετούσαν έναν γενικότερο στόχο. Η εξειδίκευση ήταν έργο και υποχρέωση δική μας.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΣ ΚΑΤΑΚΕΡΜΑΤΙΣΜΟΣ

Το όλο εγχείρημα εξαντλούνταν κατά καιρούς σε μικροκομματικές ή και προσωπικές εκμεταλλεύσεις ενώ συνολικός ουσιαστικός προγραμματισμός και σχεδιασμός δεν έγινε μέχρι σήμερα. Είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι γι αυτό ,κάποιοι σίγουρα πιο πολύ. Δεν είναι εκεί η ουσία.Το ζήτημα είναι τι μέλλει γενέσθαι. Οι καιροί είναι δύσκολοι αλλά και πονηροί.Απαριθμώ: Έγινε το Λιμάνι με πίεση να έχει προσανατολισμό επιβατικό ,ήταν η συγκυρία της Γιουγκοσλαβίας και νομίζαμε οι ορδές των επιβατών κυρίως Τούρκων θα έλυνε το ζήτημα λειτουργίας του Λιμένα και ανάπτυξής μας. Μάταια κάποιοι από τότε, αρχές της δεκαετίας του 90 ,υπάρχουν κι επίσημα πρακτικά, επισημαίναμε την αναγκαιότητα προσανατολισμού ενός μέρους του Λιμανιού σε εμπορικό.Θεωρούμασταν γραφικοί. Να όμως που οι καλές στιγμές για τα τουριστικά γραφεία και την περιοχή γενικότερα πέρασαν και ήρθαν δύσκολοι καιροί.Μη βιαστεί κάποιος να πει ότι αυτόν τον ρόλο θα παίξει το λιμάνι του Αστακού..Εμείς δε λέμε για ελλιμενισμό απευθείας εμπορικών πλοίων από το εξωτερικό με εξειδικευμένα φορτία που προβλέπεται για το λιμάνι του Αστακού.Εμείς μιλάμε για μικρότερης δυναμικότητας εξυπηρετήσεις κοντέινερς μέσω συστήματος FIDER SERVICE από τα ενδιάμεσα λιμάνια Ιταλίας και Γαλλίας και εξυπηρέτησης των αναγκών της Βόρειας Ελλάδας, των άλλων Βαλκανικών χωρών και της Τουρκίας.Εμπορευματικός Σταθμός.Συνυφασμένος με τη λειτουργία εμπορικού τμήματος στο λιμάνι ήταν και η άμεση λειτουργία του Εμπορευματικού Σταθμού σε μια έκταση έξω από το Λιμάνι, Μακρυχώρα ή Νεοχώρι και γιατί όχι με εξειδίκευση και στις δύο περιοχές.Το έργο μπήκε στις καλένδες χωρίς ποτέ να δοθεί στο Θεσπρωτικό Λαό και στα Θεσπρωτόπουλα που ξεροσταλιάζουν από συνέντευξη σε συνέντευξη να βρουν μια δουλειά στα αστικά κέντρα ή που περιμένουν άνεργα και υποαπασχολούμενα στον τόπο τους ,γιατί δεν προχώρησε ένα τέτοιο έργο που θα δημιουργούσε εκατοντάδες πραγματικές θέσεις εργασίας και ακόμα περισσότερες έμμεσες.

Ιόνια –Δυτικός Άξονας

Άλλο τραγελαφικό και τούτο. Η Ιόνια που έγινε Παραιόνια! Και τελικά Δυτικός Άξονας. Μπορεί αναπτυξιακά για τη συνολικότερη περιοχή να είναι αποδοτικότερος αυτός ο σχεδιασμός ,δεν παύει όμως να είναι η βασική αιτία που συστηματικά τορπιλίστηκε η δημιουργία έγκαιρα του Εμπορευματικού Σταθμού που θα άλλαζε το Αναπτυξιακό τοπίο της περιοχής και θα προκαλούσε τη δημιουργία κι άλλων συμπληρωματικών υποδομών.

Μαρίνες , Κρουαζιερόπλοια, τουριστική Αξιοποίηση
Όλοι γνωρίζουμε τα θετικά από τη λειτουργία Μαρίνων σε μια περιοχή και τα πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα από τη σωστή αξιοποίησή τους.Ουδέποτε έγινε μια σοβαρή και συστηματική συλλογική προσπάθεια για τον σχεδιασμό Μαρίνας στην Ηγουμενίτσα ,τη χωροθέτηση , τη δυναμικότητα ,το ρόλο της, το ιδιοκτησιακό καθεστώς.Ο ΟΛΗΓ που διέθετε τα χρήματα ,μέχρι σήμερα δεν προέβη σε μια ανοιχτή και διάφανη διαδικασία για έναν σωστό προγραμματισμό, την κατάσταση δε αυτή επιδείνωνε το γεγονός του ιδιοκτησιακού όπου η Αυτοδιοίκηση αισθάνονταν και δικαιολογημένα μάλιστα ότι δεν έχει λόγο σε εκτάσεις και σε έργα μέσα στην καρδιά του ζωτικού της χώρου.Όμως ουδέποτε και η Αυτοδιοίκηση έβαλε συστηματικά τα ζητήματα αυτά σε κυρίαρχη προτεραιότητα με αποτέλεσμα να τρέχει συνήθως πίσω από ξεκομμένες από το συνολικό σχεδιασμό αποφάσεις των διορισμένων του ΟΛΗΓ σήμερα, του Λιμενικού Ταμείου παλιότερα. (Αλησμόνητοι αλλά και άκαρποι τελικά παλιότερα οι αγώνες των Τοπικών Φορέων να μη μπαζωθεί η θάλασσα που έκανε την Ηγουμενίτσα χερσαία!!πόλη).Όσο για το κράτος είναι ο Αυτουργός της όλης κατάντιας με τις αλλοπρόσαλλες όχι όμως και αθώες πολιτικές του.Τελευταία με χαρά μάθαμε ότι το Λιμάνι της Ηγουμενίτσας θα είναι τόπος που θα τον επισκέπτονται Κρουαζιερόπλοια. Σημαντικό γεγονός και φυσιολογική εξέλιξη για όσους γνωρίζουν τον τρόπο λειτουργίας του τουρισμού κρουαζιέρας. Η Ηγουμενίτσα είναι κοντά στην Κέρκυρα που υποδέχεται χρόνια τώρα κρουαζιερόπλοια άρα ήμαστε δίπλα στη ΡΟΤΑ τους και το πιο σημαντικό ότι η Ηγουμενίτσα είναι πολύ κοντά πλέον οδικώς για ημερήσιες εκδρομές στους δύο πιο σημαντικούς τουριστικούς προορισμούς τα ΜΕΤΕΩΡΑ και τη ΒΕΡΓΙΝΑ.Ευκαιρία να αναδείξουμε ως προορισμούς και τις σπάνιες ομορφιές της Ηπείρου.Για τους ίδιους και άλλους παρεμφερείς λόγους αναθερμάνθηκε το ενδιαφέρον για τη Μαρίνα αλλά και για το ιδιοκτησιακό της..Μη μας πουν αναχρονιστικούς. Συμφωνούμε να δοθεί η Μαρίνα για εκμετάλλευση σε εξειδικευμένες εταιρίες ,όχι όμως εκ των προτέρων και η γη.Ο Δήμος πρέπει να είναι ο Φορέας που θα έχει τη χρήση της χερσαίας και λιμενικής ζώνης καθώς και τον τελικό λόγο στη χωροθέτηση και στο σχεδιασμό της Μαρίνας. Την κατασκευή και εκμετάλλευση μπορεί με διάφανες και επωφελείς για τον τόπο διαδικασίες να εκχωρήσει στη συνέχεια.Η σπουδή για ανάκληση των αποφάσεων παραχώρησης στο Δήμο Ηγουμενίτσας της χερσαίας ζώνης και όχι η συνεργασία για την ολοκλήρωση της προμελέτης της Μαρίνας ,δικαιολογημένα δημιουργούν ερωτηματικά που οδηγούν σε συμπεράσματα πως υπάρχει πίεση να παραχωρηθεί εκ τα προτέρων και ο χώρος σε όσους προτίθενται να επενδύσουν στη Μαρίνα με ότι αυτό συνεπάγεται για τα οφέλη από τη λειτουργία της.Το παράδειγμα γειτονικών περιοχών που διασφάλισαν σωστή λειτουργία Μαρίνων με σημαντικά οικονομικά οφέλη για την τοπική οικονομία και έσοδα στην Αυτοδιοίκηση , εκχωρώντας τη χρήση και μόνον αυτή, είναι χρήσιμος και σίγουρος οδηγός.

Ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΕΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Η παρελθοντολογία είναι χρήσιμη για να βοηθάει το μέλλον.Δεν υπάρχει σιγουριά σ’ αυτόν τον κόσμο. Υπάρχουν μόνο ευκαιρίες. Αν εμείς πιστέψουμε ότι το Λιμάνι θα μας τα φέρει από μόνο του δουλειές και έσοδα, θα έχουμε κάνει ένα ανεπανόρθωτο λάθος.Εμείς με τις ενέργειές μας θα προκαλέσουμε τη ζήτηση για υπηρεσίες που θα προσφέρουμε. Αυτό απαιτεί συγκροτημένες πολιτικές ,θέλει συνεργασίες, γνώση, αποφασιστικότητα και πάνω απ όλα επιστημονικό σχεδιασμό της ανάπτυξης.Πιστεύω οι νέες Αυτοδιοικητικές Αρχές που θα προκύψουν να αξιοποιήσουν τον αυξημένο θεσμικό τους ρόλο και να χαράξουν συνολική αναπτυξιακή πολιτική κι όχι να τρέχουν ξανά πίσω από τα γεγονότα. Τότε θα έχει χαθεί οριστικά η ελπίδα.

Υ.Γ Θα ήταν ακόμα πιο χρήσιμη η συνεισφορά αυτού του κειμένου αν βοηθούσε στην ανάπτυξη ενός αναπτυξιακού προβληματισμού και στην κατάθεση θέσεων και απόψεων συνδυασμών και υποψηφίων. Καλό είναι οι πολίτες να γνωρίζουμε τις σκέψεις και τους προβληματισμούς τους έγκαιρα πριν τις εκλογές.

Σσσσσσσσσσσσσσς Η Κυβέρνηση κοιμάται...


Ένα νέο παιδί χάθηκε πρόσφατα σε δυστύχημα στo Θεσπρωτικό, το τρίτο τα τελευταία δυο χρόνια. Λίγη σημασία έχει πια τι έγινε αν και θα έπρεπε να έχει μεγάλη. Το θέμα είναι ότι χάθηκε ένας νέος άνθρωπος ακόμα. Οι συνθήκες θα είχαν σημασία αν παραδειγματιζόταν κάποιος ή αν παίρνονταν κάποιο μέτρο για όλα αυτά. Οι συμμαθητές του οι ίδιοι αναρωτιούνται πως είναι δυνατόν για μια εβδομάδα μετά το δυστύχημα να υπάρχει αστυνομία και αμέσως μετά να πάνε να κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου. Αλήθεια πως απέχουν από την τήρηση των υποχρεώσεων όταν ξέρουν ότι την επόμενη μπορεί να χύνουν ξανά κροκοδείλια δάκρυα? Εδώ τίποτε δεν αλλάζει και ότι θυμόμαστε από τότε που είμαστε παιδιά επαναλαμβάνεται βασανιστικά σα να ζούμε τη μέρα της Μαρμότας.Όλοι ξέρουμε τι γίνεται και πως χάνονται τόσες ζωές. Όλοι μασάμε τα λόγια μας όταν πρέπει να έρθουμε στο δια ταύτα. Το μηχανάκι που επέβαινε ο νεαρός δεν αλλάζει πορεία. Τα όνομα του έχει σημασία για όσους θα τον θυμούνται και όχι για την καταγραφή του περιστατικού. Αυτό έχει σημασία για τους κρατούντες και τις στατιστικές τους που δεν βοήθησαν ποτέ.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

ΣΤΗΝ ΠΑΡΓΑ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΕ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ


Στην Πάργα φαίνετε ότι δεν έμαθαν ότι Απαγορεύετε το κάπνισμα και γιαυτό σε κανένα εστιατόριο , καφετέρια κλπ δεν έχουν τις προβλεπόμενες απαγορευτικές πινακίδες και ούτε έχουν προμηθευτεί το σχετικό «Βιβλίο Αναφοράς για την εφαρμογή του αρθ. 17 του Ν. 3868/2010».Σε μιά (κεντρική) καφετέρια αριστερά από την πόρτα υπάρχει ακόμα κολλημένη στον τοίχο πινακίδα «χώρος Καπνιστών» και σε όλα γενικώς τα τραπέζια σταχτοδοχεία.Σε ποιόν οφείλουμε δώσουμε συγχαρητήρια;Επόπτες υγείας δεν έχουμε στην Πάργα , δημοτική αστυνομία δεν έχουμε, εδώ που τα λέμε ούτε Δημαρχείο έχουμε, από όταν ο Καλλικράτης τους πήρε το όνομα από δική τους εγκληματική αδράνεια και ανικανότητα αλλά και την έδρα του νέου Δήμου.Έχουμε Λιμενικό Σταθμό αλλά οι υπάλληλοι εκεί εκτελούν μόνον υπηρεσία γραφείου και δεν τους έχουμε δει να περιπολούν ούτε μία φορά την ημέρα στον παραλιακό δρόμο , πόσο μάλλον το απόγευμα και το βράδυ.Είναι αλήθεια ότι το υπουργείο υγείας ζητά να του υποβάλλονται καθημερινά στοιχεία από τους ελέγχους ; Τι υποβάλουν ;Ποιος θα μας δώσει μιά απάντηση ;Τι πρέπει να γίνει για να εφαρμοστεί και εδώ ο νόμος ;Η ασυδοσία και η αναρχία δεν αρμόζουν σε πολιτισμένους ανθρώπους και στις οργανωμένες κοινωνίες.Κύριε Δήμαρχε του Καναλακίου τι λέτε ,επειδή το πράγμα παράγινε , μήπως πρέπει να έρθεις από τώρα προς τα εδώ για να βάλεις επιτέλους και εδώ μιά τάξη που είναι άγνωστη λέξη τόσο στην τελευταία Δημοτική αρχή της Πάργας όσο και στους υπαλλήλους που πληρώνονται για την εφαρμογή των νόμων του κράτους την ασφάλεια και την εξυπηρέτηση των πολιτών ;

Πάργα 12-10-2010
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

Τι να κάνουμε;

Του Νίκου Κοτζιά

Η σημερινή κρίση είναι βαθιά, πολύπλευρη και πιθανά πολύχρονη. Στη διάρκειά της πολλοί συμπολίτες μας θα περάσουν από την κατάσταση της ελπίδας σε εκείνη της απαισιοδοξίας, ακόμα και απελπισίας. Και πάλι, κάποιες στιγμές θα επιδιώκουν να συσσωρεύουν δυνάμεις προκειμένου να δουν τα πράματα πιο αισιόδοξα. Ορισμένοι θα κινδυνεύσουν ακόμα και με φαινόμενα κατάθλιψης. Άλλοι πάλι θα αντιμετωπίσουν τα πράγματα στωικά με βάση την φιλοσοφία «βλέποντας και κάνοντας». Μια διαφορετική κατηγορία ανθρώπων θα χάσουν κάθε υπομονή και θα επιδιώξουν να απαντήσουν «πρακτικά στο σύστημα». Θα υποστηρίξουν κάθε είδους αντίσταση, ακόμα και την τυφλή. Θα επιθυμούν συνεχώς την διαμαρτυρία και την εξέγερση.

A. Διαφορετικές Προσεγγίσεις

Παρά την κρίση, δεν είναι λίγοι εκείνοι που ελπίζουν, κάποιοι λιγότεροι το πιστεύουν και τους «κάθεται», ότι στην αναπομπούλα χαίρονται οι λύκοι, αρκεί να ανήκουν οι ίδιοι στουςλύκους. Ότι η σημερινή κρίση είναι μια καλή περίπτωση για να τα αρπάξουν στα γρήγορα και νόμιμα (ασφαλώς δε ανήθικα). Να υφάνουν καλύτερες σχέσεις με την εξουσία και να την στηρίξουν με ισχυρά ανταλλάγματα. Οι απλοί πολίτες προκειμένου να εξυπηρετηθούν στα καθημερινά. Οι δε μεγαλοκαρχαρίες προκειμένου να αποκτήσουν μεγάλες ποσότητες αμάσητης τροφής.Κάποιοι άλλοι, πιστεύουν ότι αυτή η κυβέρνηση δεν θα αντέξει αρκετά και σίγουρα θα υπάρξουν αλλαγές. Μια μερίδα εκείνων που περιμένουν τις αλλαγές ελπίζουν ότι ο δικομματισμός θα εξακολουθεί να λειτουργεί παρά την κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ και έχουν αρχίσει να προσανατολίζονται στην αυριανή ημέρα της ΝΔ. Μια άλλη μερίδα όσων αναμένουν τις αλλαγές, εκτιμούν, παγιδευμένοι στις αυταπάτες τους, ότι θα υπάρξουν μεγάλες πολιτικές αλλαγές, σεισμοί στο πολιτικό σύστημα, και δεν έχουν παρά να περιμένουν την επόμενη ημέρα ώστε αν και παλιοί να εμφανιστούν ως το καινούργιο. Ορισμένοι τρίτοι, από πλευράς τους, δεν ενδιαφέρονται τόσο για το τι θα απογίνει ο δικομματισμός, όσο το να αποσπάσουν ορισμένες δυνάμεις από αυτόν δια μέσω της καταγγελίας τους. Μιλάνε για το μέλλον της χώρας και εννοούν είτε το κατάστημά τους στην υπάρχουσα πολιτική αγορά, είτε το τάχα επαναστατικό τους φρούριο, που μοιάζει περισσότερο με γραφειοκρατικό Πύργο όπως το περιέγραψε ο Κάφκα.Ακόμα και σε αυτές τις δύσκολες εποχές της κρίσης, οι περισσότεροι εκ των κυρίαρχων ομάδων – ελίτ της χώρας αναλογίζονται τα κέρδη, ενδεχόμενα ή διαφεύγοντα, που θα έχουν εξαιτίας ή χάρη της κρίσης. Δείχνουν να έχουν στο μυαλό τους, ακόμα και τώρα, το προσωπικό τους κέρδος. Την αύξηση της επιρροής των ιδίων ή των συστημάτων (θεσμικών ή μη) που συμμετέχουν. Πολύ λιγότερο τους απασχολεί πραγματικά το μέλλον του τόπου και των πολιτών του. Ξεκινώντας από την κυβέρνηση που νοιώθει να είναι σε αποστολή και κατά συνέπεια δεν οφείλει να ρίχνει και πολλές ματιές στους ανθρώπους μέχρι την αριστερά που αποδεικνύεται βαθιά συντηρητική και αντιαριστερή αφού έχει βάλει το «εγώ» για πρώτη φορά τόσο ισχυρά πάνω από το «εμείς». Ίσως και να μην είναι σε θέση να απασχοληθούν με αυτό το μέλλον, διότι έχουν αφυδατωθεί από τις δεκαετίες επαγγελματικής ενασχόλησης με την πολιτική. Διότι δεν διαθέτουν ένα όραμα, ένα ιδανικό, ένα όνειρο για το μέλλον της πατρίδας και της θέσης που θα έχουν οι νεότερες γενιές σε αυτό τον τόπο.

Β. Άμεσα καθήκοντα

Σε αυτές τις συνθήκες καλούνται οι διανοούμενοι να ξυπνήσουν από τον ύπνο του δικαίου που έχουν περιπέσει μέσα από δημόσιες θέσεις και προγράμματα. Να σκεφτούν και να αναστοχαστούν με παρρησία. Να συμπαραταχτούν στους ανθρώπους του μόχθου που δεν είναι σε θέση να αρθρώσουν με εύκολο τρόπο τους καημούς, τις αγωνίες και τα όνειρά τους. Για να σωθεί αυτός ο τόπος οφείλουμε εμείς όλοι που ασχολούμαστε με τα γράμματα και τις τέχνες να δώσουμε δημόσια ψυχή στην αγωνία ενός ολόκληρου λαού που η βροχές του Οκτώβρη μπορούν να γίνουν δάκρια απελπισίας. Εξάλλου, αυτή η υπόθεση αφορά άμεσα τους ίδιους τους πνευματικούς ανθρώπους. Η ιδιομορφία της κρίσης στην εποχή της παγκοσμιοποίησης είναι ότι δεν υποφέρουν μόνο οι φτωχότεροι που γίνονται ακόμα πιο φτωχοί, αλλά για πρώτη φορά μεταπολεμικά και σε βάθος τα μεσαία στρώματα, ακόμα και τα σχετικά πιο εύπορα.Ανάλογα, καθήκον της αριστεράς είναι να θυμηθεί ότι ο εγωισμός και η μικροψυχία κάθε άλλο παρά είναι στάση προοδευτική και ριζοσπαστική. Τα μεγάλα λόγια του εγώ δεν είναι ούτε πρόγραμμα, ούτε κατεύθυνση. Οφείλει να συμμαζευτεί και να ξαναβρεί την δημοκρατική συλλογικότητά της. Στο ίδιο το ΠΑΣΟΚ η ουσιαστική έλλειψη οργανώσεων έχει καταστεί θεμελιακό πρόβλημα για την μακρόχρονη ύπαρξή του, ιδιαίτερα όταν μελλοντικά θα καταρρέει με μεγάλο κρότο η σημερινή κυβέρνηση. Ακόμα χειρότερο είναι ότι η αριστερά στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ δεν έχει αρθρωμένο λόγο και δεν έχει συγκροτημένη συλλογική λειτουργία. Όσο για την ΝΔ δεν χρειάζεται να γίνεται εδώ πολύς λόγος. Οι φιλότιμες προσπάθειες του Α.Σαμαρά δεν συναντάνε τον εύκολο δρόμο, διότι ΛΑΟΣ και Ντόρα Μπακογιάννη προτιμούν την κυριαρχία του ΠΑΣΟΚ και την κατάρρευση της σημερινής ΝΔ, παρά την νίκη της χωρίς αυτούς και όχι για αυτούς.Eάν η κυβέρνηση συνεχίζει να κυβερνά με τον τρόπο που κυβερνά το οικονομικό της επιτελείο, εάν αυτό συνεχίσει να εξυπηρετεί αποκλειστικά τους δανειστές της χώρας και τους τραπεζίτες, τα λαμόγια των πλαστών τιμολογίων και της φοροκλοπής, τότε σε μερικούς μήνες δεν θα υπάρχει ΠΑΣΟΚ ως ζωντανός κοινωνικός οργανισμός, αλλά μόνο ως ένας προθάλαμος κυβερνητικών και κρατικών στελεχών, ως μια αποθήκη συντήρησής τους, ως το συνεργείο του μνημονίου. Μια τέτοια τυχόν διάλυση του κεντροαριστερού χώρου δεν θα οδηγήσει στην νίκη της αριστεράς, όπως την ονειρεύονται ορισμένοι από το 1989, αλλά σε μια στερέωση της ηγεμονίας νεοφιλελεύθερων συνταγών στην οικονομία και συντηρητισμού στην κοινωνία. Η υποχώρηση των προοδευτικών δυνάμεων θα είναι συνολική. Τόσο αυτών που ανέχονται (λάθος, μεγάλο λάθος) το μνημόνιο, όσο και εκείνων που (ορθά) το αντιπολιτεύονται.Για τον πολίτη δεν είναι λύση η απόσυρση. Ούτε και ο αναχωρητισμός. Χρειάζεται να στρατευτεί. Το ερώτημα είναι γύρο από ποια ζητήματα, με ποιο τρόπο και που; Σε αυτά τα ερωτήματα θα προσπαθήσω να δώσω μια πρώτη απάντηση, χωρίς αυτή να είναι πλήρης αφού ακόμα βρίσκεται στη διαδικασία ωρίμανσης και προκειμένου να αποκρυσταλλωθεί απαιτείται μεγάλος δημόσιος διάλογος, αναζήτηση και αναστοχασμός. Διαδικασίες που θα επιτρέψουν τα πρώτα ουσιαστικά και αποφασιστικά βήματα.

Γ. Το δέον πράττειν

Το άμεσο καθήκον για την κεντροαριστερά δεν είναι ούτε να πάει σπίτι της, ούτε να προσαρμοστεί στην σημερινή άδικη και ανήθικη πολιτική του μνημονίου, αλλά να δημιουργήσει ένα θεσμό δημόσιου διαλόγου, διατύπωσης προτάσεων, συνεργασίας στην δράση με άλλες δυνάμεις πέραν του χώρου της κεντροαριστεράς, ιδιαίτερα της αριστεράς, της οικολογίας, των ανένταχτων, των απογοητευμένων και των εχόντων δημιουργικές θετικές προσμονές.Η χώρα έχει ανάγκη επεξεργασίας προτάσεων, προγραμματικών θέσεων, εναλλακτικών σχημάτων ενόψει των εν δυνάμει ακόμα πιο δύσκολων καταστάσεων που έρχονται. Έχει ήδη απολέσει μέρος της κυριαρχίας και κινδυνεύει να απολέσει τμήματα εδάφους και θαλάσσης που κυριαρχεί. Έχει χάσει το ηθικό της. Τις προοπτικές της. Δεν διαθέτει προσμονές, ελπίδες, προσδοκίες. Όλα αυτά θα πρέπει να αποκατασταθούν μέσα από την συγκέντρωση δυνάμεων που έχουν έρθει σε ρήξη με το μνημόνιο και την λογική που αυτό εκφράζει. Υπάρχει επείγουσα ανάγκη ενός κοινού μετώπου αυτών των δυνάμεων, ιδιαίτερα η άρθρωσή τους στο εσωτερικό του ίδιου του σοσιαλιστικού χώρου.Το πρόβλημα, βέβαια, δεν είναι οργανωτικό. Τα οργανωτικά οφείλουν να εξυπηρετούν την υλοποίηση μιας πολιτικής. Είναι πρώτα από όλα πολιτικό. Ο κεντροαριστερός λεγόμενος χώρος οφείλει να συμμαζέψει τις διάσπαρτες προτάσεις, σκέψεις κριτικές και να τις ενοποιήσει σε μια πλατφόρμα μάχης, προοπτικής και εναλλακτικής πορείας. Δηλαδή, οφείλει συγκεντρωμένα, να πείσει τον λαό ότι όχι μόνο υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις, αλλά αυτές είναι υλοποιήσιμες και συνδέονται, επιπλέον, με τη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων. Συνεργασία στην πράξη που θα δοκιμαστεί μέσα σε αυτήν κατά πόσο μπορεί να αρθρωθεί και σε ένα σύστημα αποτελεσματικών συμμαχιών.

ΑΡΤΑ:Δηλώσεις Γερουλάνου για Κάστρο-ΞΕΝΙΑ και συμβασιούχους


Δηλώσεις για τις προθέσεις του υπουργείου σχετικά με την τύχη του Κάστρου και του ΞΕΝΙΑ της Άρτας καθώς και για το θέμα των συμβασιούχων της Αρχαιολογίας, έκανε στα ΜΜΕ ο υπουργός Πολιτισμού & Τουρισμού κ. Παύλος Γερουλάνος ο οποίος ρωτήθηκε σχετικά με αφορμή την παρουσία του στην Άρτα για τα εγκαίνια του Αρχαιολογικού Μουσείου. Ειδικότερα για το κάστρο και το ΞΕΝΙΑ ο κ. Γερουλάνος είπε: «Νομίζω ότι θα κινηθούμε στα πλαίσια των προτάσεων που έχουν υποβληθεί από την Τ.Α. Πρέπει να δούμε όμως τις λεπτομέρειες βεβαίως για να βεβαιωθούμε πως οτιδήποτε γίνει θα είναι προς όφελος του μνημείου. Καταλαβαίνετε ότι το κάστρο είναι πρώτη μας προτεραιότητα. Θεωρούμε ότι με τις σωστές παρεμβάσεις ο χώρος του ΞΕΝΙΑ μπορεί να ‘ρθει και να αναβαθμίζει το χώρο του μνημείου και προς αυτή την κατεύθυνση έχω ζητήσει απ’ τις Υπηρεσίες να συνεργαστούν με την Τ.Α.». Σε ερώτηση που δέχτηκε για το θέμα των συμβασιούχων του ΥΠ.ΠΟ και αν υπάρχει φως στο τούνελ σε ότι αφορά την άρση του 24μηνου ο κ. Γερουλάνος είπε: «Υπάρχουν μια σειρά από αιτήματα από συμβασιούχους του ΥΠ.ΠΟ πολλά από τα οποία μπορούμε να ικανοποιήσουμε. Ήδη ικανοποιήσαμε την αποπληρωμή των δεδουλευμένων. Ένα νομοσχέδιο το οποίο περάσαμε και τουλάχιστον εξασφάλισε αυτό το οποίο ήταν το πρώτο βήμα, μια τεράστια αδικία που είχε δημιουργηθεί απ’ την προηγούμενη κυβέρνηση τώρα αποκαταστάθηκε. Υπάρχουν δύο – τρία αιτήματα ακόμα. Αυτό που μπορώ να πω σ’ αυτή τη φάση, είναι πως κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν σ’ αυτά τα οποία έχουμε πει και θα δουλέψουμε για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε αυτό το θέμα».

ΚΑΤΣΟΥΛΗ ΒΟΥΛΑ - ΟΙ ΑΞΙΟΙ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ!!!

"ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΤΥΧΙΑ ΣΟΥ ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ ΕΣΥ"

Ονομάζομαι Βούλα (Παρασκευή) Κατσούλη και κατάγομαι από τους Σπαθαραίους Μαργαριτίου.Είμαι μέλος πολύτεκνης οικογένειας.Γεννήθηκα το 1978 με αναπηρία.Από τότε κινούμαι με αναπηρικό αμαξίδιο.Λόγου αυτού του γεγονότος, μόλις φέτος τελείωσα το εσπερινό γυμνάσιο Ηγουμενίτσας.Σε λίγο καιρό παίρνω το «proficiency» στους υπολογιστές και προχωράω…Είμαι αισιόδοξος άνθρωπος, πιστεύω στον εαυτό μου, βάζω στόχους και με μικρά βήματα τους πετυχαίνω.Στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές συμμετέχω ως υποψήφια με το ψηφοδέλτιο του Γιώργου Κάτσινου στην Τοπική Κοινότητα Σπαθαραίων του νέου Δήμου Ηγουμενίτσας και ζητώ από τους συνδημότες μου να με τιμήσουν με ψήφο τους.

ΚΑΤΣΟΥΛΗ ΒΟΥΛΑ

13 νέοι κάθετοι άξονες στην Εγνατία Οδό


Επέκταση της Εγνατίας Οδού στις Βαλκανικές χώρες αλλά και σύνδεση με αεροδρόμια, λιμάνια και αναπτυξιακά κέντρα της Ηπείρου, της Θεσσαλίας, της Δυτικής Μακεδονίας, της Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας, και της Θράκης. προβλέπει το master plan που παρουσίασε την Δευτέρα στην Θεσσαλονίκη ο υφυπουργός Υποδομών κ. Γιάννης Μαγκριώτης μαζί με την διοίκηση της Εγνατίας Οδού ΑΕ.Συνολικά το μαμούθ τεχνικό έργο μήκους 670 χλμ. που ξεκινά από την Ηγουμενίτσα και καταλήγει στους Κήπους του Έβρου, βρίσκεται στην τελική ευθεία της ολοκλήρωσής του μετά από 14 χρόνια λειτουργίας και προβλέπει 13 νέους κάθετους άξονες σύνδεσης.Όπως φαίνεται η Εγνατία Οδός Α.Ε. αποκτά στρατηγικό ρόλο για την κυβέρνηση στον τομέα των υποδομών καθώς θα έχει την ευθύνη και την αρμοδιότητα να σχεδιάσει, να συντονίσει και να κατασκευάσει τον άξονα Βορρά – Νότου από τη Νίκη, τα σύνορα με τη FYROM, τη Φλώρινα, την Πτολεμαΐδα, την Κοζάνη, τη Λάρισα.Έναν άξονα που χαρακτηρίζεται ιστορικής σημασίας και θα είναι προβλεπόμενης δαπάνης περίπου 1 δισ. ευρώ. Ο άξονας θα περνά από δύο Περιφέρειες και από πολλούς Νομούς. Επιπλέον, θα αναλάβει να σχεδιάσει, να μελετήσει και να κατασκευάσει τον Ε61, που θα ξεκινά από την περιμετρική των Σερρών, θα πηγαίνει προς το Νομό Δράμας και από εκεί θα συνδέεται με την Εγνατία στο Νομό Καβάλας.

ΠΡΕΒΕΖΑ:Σε ημοτικά Διαμερίσματα του Δήμου Ζαλόγγου περιόδευσε ο Χρήστος Μπαίλης


Με στόχο να καταγράψει όλα τα προβλήματα του νέου διευρυμένου Δήμου Πρέβεζας ,ο επικεφαλής της «Δημοτικής Συνεργασίας» κ. Χρήστος Μπαϊλης συνέχισε τις επισκέψεις τους σε Δημοτικά Διαμερίσματα του Δήμου Ζαλόγγου αυτή τη φορά.Ο υποψήφιος Δήμαρχος Πρέβεζας είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τους κατοίκους των Δημοτικών Διαμερισμάτων για ζητήματα που αφορούν την βελτίωση της καθημερινότητάς τους αλλά και τις αναπτυξιακές προοπτικές της περιοχής τους.Η ύδρευση και η αποχέτευση της παράκτιας ζώνης αποτελούν τα σημεία στα οποία επικεντρώθηκαν οι αναφορές των κατοίκων ενώ δέσμευση του κ.Χρήστου Μπαϊλη είναι ότι οι δύο αυτοί τομείς θα αποτελέσουν βασικές προτεραιότητες για τη νέα δημοτική αρχή.O υποψήφιος Δήμαρχος Πρέβεζας κατέγραψε επίσης προβλήματα που αφορούν ασφαλτοστρώσεις , διανοίξεις δρόμων, προσβάσεις σε οικισμούς αλλά και προτάσεις των κατοίκων για μικρότερης εμβέλειας παρεμβάσεις οι οποίες όμως μπορούν να διευκολύνουν σημαντικά την καθημερινότητά τους.«Οι πολίτες είναι εκείνοι που θα χαράξουν το μέλλον του νέου Δήμου και οι προτάσεις τους αποτελούν τον δρόμο πάνω στον οποίο θα βαδίσουμε» τόνισε ο υποψήφιος.Δήμαρχος Πρέβεζας υπογραμμίζοντας ότι οι δημότες είναι θεμέλιος λίθος της «Δημοτικής Συνεργασίας».

«Συντεταγμένη στήριξη» ΠΑΣΟΚ σε Φίλιο

ΣΗΜΕΡΑ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΡΙ ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟ

Στις 20.30 απόψε η «Ενότητα Πολιτών- Νέα Γιάννενα» εγκαινιάζει το εκλογικό της κέντρο στην οδό Πυρσινέλλα με ομιλία του υποψηφίου δημάρχου Φίλιππα Φίλιου και παρουσία του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Πάρι Κουκουλόπουλου.Ο εκπρόσωπος της παράταξης Γιώργος Αρλέτος καλώντας στην αποψινή εκδήλωση τόνισε ότι «η παράταξή μας, η οποία προήλθε, από την σύμπραξη και την συνεργασία πολλών αυτοδιοικητικών κινήσεων κι έχοντας την στήριξη του ΠΑΣΟΚ, της Δημοκρατικής Αριστεράς, των Οικολόγων κι άλλων κινήσεων, έρχεται να καταθέσει μία ολοκληρωμένη πρόταση, που ανταποκρίνεται στις αρχές του Καλλικράτη και στις απαιτήσεις του νέου δήμου». Ο κ. Αρλέτος πρόσθεσε ότι «μία μακρά περίοδο οπισθοδρόμησης, αδιαφάνειας και κακοδιαχείρισης λαμβάνει τέλος. Στις 7 Νοεμβρίου όλοι μαζί κάνουμε μία νέα αρχή». Στην αποψινή εκδήλωση κάλεσε και ο γραμματέας της νομαρχιακής Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Παπαγεωργίου. Μεταξύ άλλων, ο κ. Παπαγεωργίου τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ πάει «συντεταγμένα» σε αυτές τις εκλογές με σκοπό να ανατρέψει το αυτοδιοικητικό σκηνικό στο δήμο Ιωαννιτών. «Σκοπεύουμε να ανατρέψουμε τη δημοτική αρχή της αδιαφάνειας και του υπερχρεωμένου δήμου, των πελατειακών και διαχειριστικών σχέσεων, την απομακρυσμένη από τους πολίτες δημοτική αρχή. Έχουμε πολύ σοβαρό αυτοδιοικητικό λόγο και σοβαρό αυτοδιοικητικό πρόγραμμα. Είναι μεγάλη πρόκληση ο Καλλικράτης και πρέπει να τον χειριστούν οι άνθρωποι που πιστεύουν σε αυτόν» τόνισε ο κ. Παπαγεωργίου.

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Συνεχίζονται οι περειοδίες του Χρήστου Μαντά


Ιδιαίτερη ανταπόκριση βρήκε χτές, Δευτέρα, το κλιμάκιο της Δημοτικής Κίνησης Γιαννίνων "3 ΚΛΙΚ ΑΡΙΣΤΕΡΑ - Αντίσταση-Αλληλεγγύη-Αλλαγή" που επισκέφτηκε την περιοχή Σεισμοπλήκτων, ειδικά από νέους και πολίτες μεγαλύτερης ηλικίας, οι οποίοι έχουν πληγεί σφοδρότερα από τα εξοντωτικά αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης του «μνημονίου».Σήμερα άλλο κλιμάκιο με επικεφαλής τον υποψήφιο Δήμαρχο Χρήστο Μαντά θα επισκεφτεί την Αγορά της πόλης στην οδό Ανεξαρτησίας και τους γειτονικούς δρόμους στα πλαίσια των επαφών με τους επαγγελματίες και εμπόρους, που στενάζουν τόσο από την απραξία όσο και από τα απομυζητικά κυβερνητικά μέτρα, όπως αυτό της «περαίωσης» που εξελίσσεται σε ένα ακόμα χαράτσι εναντίον των συνεπών φορολογούμενων, αφήνοντας στην πραγματικότητα στο "απυρόβλητο" τους κατά συνήθεια φοροφυγάδες.

Βασίλης Τσιμογιάννης και Αναστάσιος Μπάος στο ψηφοδέλτιο του «Ήπειρος, τόπος να ζεις»


Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Ηπείρου, κ. Βαγγέλης Αργύρης, σε συνάντηση που είχε χθες με εκπροσώπους των ΜΜΕ στο εκλογικό κέντρο του συνδυασμού «ΗΠΕΙΡΟΣ – ΤΟΠΟΣ ΝΑ ΖΕΙΣ», ανακοίνωσε τα ονόματα δύο νέων υποψηφίων Περιφερειακών Συμβούλων για την Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων.Πρόκειται για τον κ. Βασίλη Τσιμογιάννη , Τοπογράφο Μηχανικό, και για τον κ. Μπάο Αναστάσιο, πρωταθλητή της Άρσης Βαρών και Αναπληρωτή Γραμματέα της Ένωσης των ΑΜΕΑ Ιωαννίνων.Ο κ. Αργύρης ευχαρίστησε τους δύο υποψήφιους για την αποδοχή της πρότασης αποδοχής στο ψηφοδέλτιό μας και δήλωσε: «Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή και χαρά η συμμετοχή δύο ακόμη νέων ανθρώπων, οι οποίοι μαζί με τους άλλους συνυποψήφιους της νέας γενιάς θα αποτελέσουν μία μάχιμη και φρέσκια δεξαμενή ιδεών στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η νεολαία και ο τόπος.Ο κ. Τσιμογιάννης, νέος διακεκριμένος επιστήμονας τιμά ιδιαίτερα το ψηφοδέλτιό μας δίνοντας μία νέα πρωτοπόρα και προοδευτική σφραγίδα σε συνδυασμό με την επιστημονική του κατάρτιση.Ο κ. Μπάος, ο Παγκόσμιος πρωταθλητής άρσης βαρών είναι άλλο ένα μήνυμα ότι στόχος μας είναι η αξιοποίηση όλων των ενεργών και δυναμικών πολιτών της Ηπείρου και βέβαια, η συμμετοχή στη νέα σελίδα που ξεκινά για τον τόπο μας και των ατόμων με ειδικές δεξιότητες, με ίσες ευκαιρίες».Ο κ. Μπάος , ευχαρίστησε τον κ. Αργύρη «για την τιμητική πρόταση να συμμετάσχει στο ψηφοδέλτιο του συνδυασμού «ΗΠΕΙΡΟΣ – ΤΟΠΟΣ ΝΑ ΖΕΙΣ». Η πρόταση αυτή αποτελεί άλλη μία απόδειξη του ενδιαφέροντος του κ. Αργύρη για το σύνολο των πολιτών της Ηπείρου και ιδιαίτερα για όσους έχουν πραγματικά ανάγκη για αλληλεγγύη και ισότητα ευκαιριών».Από την μεριά του ο κ. Τσιμογιάννης δήλωσε ότι αποτελεί και για αυτόν τιμή να είναι στο ψηφοδέλτιο «Ήπειρος – Τόπος να ζεις» λέγοντας ταυτόχρονα ότι οι νέοι επιστήμονες δίνουν δυναμικό παρών στην προσπάθεια να πάει η Ήπειρος μπροστά.

ΚΕΝΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

«Θύμα» και η ειδική αγωγή

Ένα μήνα περίπου μετά την έναρξη της σχολικής χρονιά πολλά είναι τα κενά των εκπαιδευτικών σε διάφορες ειδικότητες με το μεγαλύτερο πρόβλημα να αντιμετωπίζει μια ξεχωριστή κατηγορία μαθητών, που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής.Πρόκειται για τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και άλλες ιδιαιτερότητες, όπως αυτισμός, για τα οποία απαιτούνται εξειδικευμένοι εκπαιδευτικοί ειδικής αγωγής, ώστε να μπορούν να αφομοιώνουν την γνώση, αλλά και να κοινωνικοποιούνται με την βοήθεια των υπολοίπων μαθητών και των εκπαιδευτικών.Για τους μαθητές αυτούς, λόγω έλλειψης ειδικών σχολείων, σε διάφορα σχολεία έχουν δημιουργηθεί τμήματα Ένταξης και τμήματα Παράλληλης Στήριξης, ανάλογα με την ιδιαιτερότητα κάθε παιδιού.Με το χτύπημα του πρώτου κουδουνιού, οι μαθητές ήταν όλοι στις θέσεις τους, όχι όμως και οι ειδικοί εκπαιδευτικοί που απαιτούνται με αποτέλεσμα να δημιουργούνται κενά στα μαθήματα, προβλήματα στην λειτουργία των τμημάτων αλλά και να υπάρχει ανησυχία στους γονείς και τους ίδιους τους μαθητές.Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του 6ου Γυμνασίου Ιωαννίνων, όπου ο Σύλλογος Γονέων διαμαρτύρεται για την έλλειψη εκπαιδευτικών, ειδικής αγωγής και μη. Στο συγκεκριμένο σχολείο 10 μαθητές των τμημάτων Ένταξης και Παράλληλης Στήριξης απασχολούν μόλις δύο εκπαιδευτικούς, όταν για κάθε παιδί της Παράλληλης Στήριξης απαιτείται ένας εξειδικευμένος εκπαιδευτικός. Παράλληλα, μόλις χθες παρουσιάστηκε Μαθηματικός για τους μαθητές της Β’ Γυμνασίου, ενώ λείπουν ακόμη Καθηγητές Χημείας, Οικιακής Οικονομίας και Ιταλικών, όπως σημείωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, Βασίλης Σιχλιμίρης.«Έχουμε την αμέριστη συμπαράσταση των καθηγητών του σχολείου, αλλά πρέπει η Πολιτεία να στηρίξει τα τμήματα αυτά, γιατί και αυτά τα παιδιά είναι παιδιά μας και πρέπει να τους δώσουμε ότι καλύτερο μπορούμε», σημείωσε.Ο Σύλλογος είχε θέσει το πρόβλημα υπόψη του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού πριν 15 ημέρες περίπου, από τον οποίο ενημερώθηκαν ότι σύμφωνα με το Υπουργείου θα πρέπει πρώτα να καλυφθούν οι ανάγκες στα τμήματα Ένταξης και έπειτα αυτά της Παράλληλης Στήριξης.

Ειδική Αγωγή στα…χαρτιά
Στην συγκεκριμένη ωστόσο περίπτωση τίποτα από τα δύο δεν έχει γίνει. Όπως σημείωσε η μητέρα μαθήτριας με μαθησιακές δυσκολίες, το τμήμα Ένταξης έχει μόνο φιλόλογο, και μάλιστα έναν για 8 παιδιά από τις τρεις τάξεις του Γυμνασίου, ενώ απαιτούνται και καθηγητές Μαθηματικών και Φυσικής τουλάχιστον.Την απόγνωση του εξέφρασε και ο πατέρας ενός μαθητή της Παράλληλης Στήριξης. Μάλιστα το συγκεκριμένο παιδί βρίσκεται τρία χρόνια στο σχολείο και η κατάστασή του είναι γνωστή. Όπως σημείωσε ο πατέρας Χρήστος Θέμος, φέτος το τμήμα έχει δύο μαθητές και μόνο έναν εκπαιδευτικό, μετά την παραίτηση του δεύτερου, δέκα ημέρες πριν. Αυτό είναι αντίθετο στους σχετικούς κανονισμούς, αφού κάθε ένα από αυτά τα παιδιά θα πρέπει να συνοδεύεται συνεχώς από κάποιος εξειδικευμένο εκπαιδευτικό.«Δεν είναι δυνατόν παιδιά με ιδιαιτερότητες και μεγάλες δυνατότητες παράλληλα να μένουν στο «κενό». Έπρεπε να έχουν ήδη έρθει οι εκπαιδευτικοί. Είμαστε σε απόγνωση γιατί οι γονείς δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα για να βοηθήσουμε τα παιδιά», σημείωσε.

Και λειτουργικά προβλήματα

Εκτός βέβαια, από την έλλειψη εκπαιδευτικών, το συγκεκριμένο σχολείο δεν διαθέτει ούτε ξεχωριστή αίθουσα διδασκαλίας για τα ειδικά τμήματα Ένταξης, κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για την λειτουργία τους.Αντίστοιχα προβλήματα υπάρχουν και σε άλλα σχολεία που λειτουργούν τέτοια τμήματα, σύμφωνα με πληροφορίες από γονείς και εκπαιδευτικούς.Την ίδια ώρα οι μαθητές φοβούνται μη τους πέσει ο «ουρανός» στο κεφάλι, αφού όπως και πέρυσι, υπάρχουν προβλήματα στους τοίχους με αποτέλεσμα συχνά πυκνά να πέφτουν σοφάδες από το ταβάνι. Από τις αρμόδιες αρχές υπάρχουν μόνο δεσμεύσεις, αλλά κανείς δεν εγγυάται ότι δεν κινδυνεύει κάποιο παιδί.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ