Πέμπτη, 2 Σεπτεμβρίου 2010

Βελτίωση-ασφαλτόστρωση δρόμου Άρτας-Κομμένου


Από τη Δ/νση Σχεδιασμού & Προγραμματισμού της Ν.Α. Άρτας ανακοινώνεται ότι έχει ήδη ξεκινήσει η κατασκευή του έργου: «Βελτίωση – ασφαλτόστρωση δρόμου Άρτας – Κομμένου (1η επαρχιακή οδός) Υποτμήμα Β', συνολικού προϋπολογισμού 3.000.000,00 €, το οποίο είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ. Ακόμη άμεσα πρόκειται να ξεκινήσει και το έργο: «Κατασκευή τεχνικού στην διασταύρωση της επαρχιακής οδού Άρτας-Σαλαώρας με οδό προς Καλόβατο», ύστερα από έγκριση αύξησης του προϋπολογισμού του από 100.000,00 € σε 200.000,00 € στο τελευταίο Νομαρχιακό Συμβούλιο. Τέλος σε ότι αφορά το έργο: «Βελτίωση δρόμου στα Αμπέλια Αμμοτόπου», προϋπολογισμού 110.000,00 €, η ανακοίνωση αναφέρει ότι έχει ενταχθεί στο Νομαρχιακό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ΚΑΠ – 2010 (Συγκοινωνίες – Νέα Έργα) και πρόκειται να υλοποιηθεί υπό την επίβλεψη της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών Ν.Α. Άρτας, εντός του τρέχοντος έτους.

Καθαρισμός του ποταμού Αχέροντα


Η Σκακιστική Ένωση ''ΝΙΚΟΠΟΛΗ'' Πρέβεζας σε συνεργασία με τον Αχέρων Kayak θα προβεί σε καθαρισμό του ποταμού Αχέροντα το Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου και ώρα 11:00.Ο καθαρισμός θα γίνει με Kayak μέσα στο ποτάμι, θα ξεκινήσει από την βάση του Αχέρων Kayak στην ευθεία Μεσοποτάμου – Αμμουδιάς και θα τερματίσει στις εκβολές του Αχέροντα στην Αμμουδιά.Καλείστε όλοι να παρευρεθείτε και να βοηθήσετε στον καθαρισμό του Αχέροντα.

Αποχώρησε η ΝΔ και από την Εξεταστική για τα ομόλογα


Την αποχώρηση της και από την Εξεταστική Επιτροπή που ερευνά την υπόθεση των δομημένων ομολόγων - μετά την Εξεταστική για το Βατοπέδι - ανακοίνωσε πριν από λίγο, η ΝΔ καταγγέλλοντας «δομημένο αποπροσανατολισμό, δομημένους εκβιασμούς και δομημένα ψεύδη». Σε δηλώσεις τους, οι βουλευτές της ΝΔ και μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής τόνισαν ότι είχαν προειδοποιήσει ότι δεν θα ανεχτούν τέτοιες συμπεριφορές και κατηγόρησαν το ΠΑΣΟΚ ότι αρνήθηκε επανειλημμένα να διερευνηθεί σε βάθος η υπόθεση των ομολόγων από το 1997, ενώ ακολούθησε την τακτική εκβιασμών και τρομοκράτησης μαρτύρων. «Από την πρώτη μέρα λειτουργίας της Επιτροπής το ΠΑΣΟΚ αμφισβητεί εμπειρογνώμονες και ενυπόγραφα έγγραφα και στηρίζεται σε ανυπόγραφα ή και ανώνυμα κείμενα. Είναι προφανές ότι έχει βγάλει πόρισμα. Έχει δικάσει και καταδικάσει. Έχει προαποφασίσει για ενόχους χωρίς στοιχεία, χωρίς ούτε μία μαρτυρία. Αποδείχθηκε άνθρακες ο θησαυρός», τονίζουν μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση τους οι βουλευτές της ΝΔ. Και καταλήγουν: «Η ΝΔ υπηρέτησε εξ αρχής το δημόσιο συμφέρον, τη διαφάνεια δίχως σκοπιμότητες και υπεκφυγές. Κατόπιν αυτών, με αίσθημα ευθύνης, αποχωρούμε από την Εξεταστική Επιτροπή. Μια επιτροπή που το ΠΑΣΟΚ μετέτρεψε σε πολιτική αρένα με τάσεις «ανθρωποφαγίας. Δεν ψάχνουν την αλήθεια, παραπληροφορούν, συκοφαντούν και κυρίως επιχειρούν να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη, καθηλωμένοι στο μνημόνιο τους. Τους παραδίδουμε στην κρίση του ελληνικού λαού».

ΑΡΤΑ: Οι νέοι στο επίκεντρο του Φεστιβάλ της ΚΝΕ – Οδηγητή


Το δικό της δρόμο διεξόδου από την καπιταλιστική κρίση προβάλει η νεολαία της ΚΝΕ μέσα από το 36ο Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή που θα διεξαχθεί την Παρασκευή 3 και το Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου στην πλατεία Σκουφά στην Άρτα. Με κεντρικό σύνθημα «Με το ΚΚΕ υπάρχει λύση – Να συναντηθούμε στο δρόμο της ανατροπής», ξεκινάει την Παρασκευή «η μεγάλη γιορτή της νεολαίας, των παιδιών της εργατικής τάξης, της νεολαίας των φτωχών λαϊκών στρωμάτων» όπως χαρακτηρίζεται από τους διοργανωτές. Στο χαρακτήρα και στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ αναφέρθηκαν σε συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο ξενοδοχείο ΚΡΟΝΟΣ.ο Άρης Στούμπος, γραμματέας του Ν.Σ. Άρτας της ΚΝΕ και το μέλος Εύα Αρβανιτοπούλου. Στο επίκεντρο του Φεστιβάλ βρίσκονται οι νέοι, οι οποίοι βιώνουν έντονα τα προβλήματα της ανεργίας, της ανασφάλιστης εργασίας, της παιδείας «που έχει μετατραπεί σε ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα για λίγους» όπως τόνισε ο Α. Στούμπος.Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ έχει ως εξής:

Την Παρασκευή 3/9
-Μουσική από τα μαθητικά συγκροτήματα «Μέσα στην τρέλα» και “i f(x) άει στην ευχή”
-Μουσική από τους “1656 blues band”
-Θέατρο Σκιών για τις εκλογές στην τοπική διοίκηση
-Λαϊκό γλέντι από τους Β. Κορακάκη και Π. Τσίτσικα

Το Σάββατο 4/9
στις 21:30 θα μιλήσει το μέλος του Γραφείου Περιοχής ΒΔ Ελλάδας του ΚΚΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης Ηπείρου της ΛΑΣ Κώστας Κωτσαντής.
Το ίδιο βράδυ το πρόγραμμα περιλαμβάνει:
-Αφιέρωμα στο Ν. Μπελογιάννη
-Μουσική από τους “Wahnsinn”
-Μουσική από το συγκρότημα του Θωμά Φώτη
-Λαϊκό γλέντι από σπουδαστές του τμήματος Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής.
Ώρα έναρξης εκδηλώσεων 20.30. Είσοδος και για τις δύο ημέρες 10 ευρώ.

ΣΟΒΑΡΕΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΠΟ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΑΜΠΙΝΓΚ ΔΡΕΠΑΝΟΥ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ!


Σοβαρές καταγγελίες δεχθήκαμε από κατασκηνωτές που βρίσκονται στο Δημοτικό Κάμπινγκ Ηγουμενίτσας στην παραλία Δρεπάνου, το οποίο δεν λειτουργεί τα 2 τελευταία χρόνια.

Όπως μας ανέφεραν, πριν 4 ημέρες επισκέφθηκε το κάμπινγκ ο Αντιδήμαρχος Ηγουμενίτσας κ. Κυπριανός Γιάννης κόβοντάς τους το τρεχούμενο νερό και δίνοντάς τους διορία λίγων ημερών για την άμεση απομάκρυνση από τον χώρο του Κάμπινγκ, ενώ τον καταγγέλλουν για ανάρμοστη συμπεριφορά προς το πρόσωπό τους.

Για να καταλάβετε τι ακριβώς έχει γίνει ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή:
Από την μεριά τους οι κατασκηνωτές λένε ότι έρχονται 30 χρόνια στο Κάμπινγκ του Δρεπάνου και ότι και φέτος στη αρχή του καλοκαιριού ήρθαν με τις οικογένειες τους για τις καλοκαιρινές διακοπές, βρίσκοντας τις πόρτες ορθάνοιχτες και μην βρίσκοντας κανέναν υπεύθυνο για να τον πληρώσουν.

Από την μεριά του ο Δήμος Ηγουμενίτσας αναφέρει ότι η είσοδος του Κάμπινγκ ήταν κλειδωμένη και ότι παραβιάστηκε από τους κατασκηνωτές.

Οι κατασκηνωτές καταγγέλλουν επίσης τις άθλιες συνθήκες υγιεινής στις τουαλέτες αλλά και σε όλους τους υπόλοιπους χώρους του Κάμπινγκ.


Δείτε όμως καλύτερα τα Βίντεο που ακολουθούν, με τις καταγγελίες αλλά και τις απαντήσεις του αρμόδιου Αντιδημάρχου Ηγουμενίτσας Γιάννη Κυπριανό:

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ κ. ΓΙΑΝΝΗ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ

Από ότι καταλάβατε, και οι δύο πλευρές έχουν δίκιο, αλλά ταυτόχρονα έχουν και οι δύο άδικο.

Οι μεν κατασκηνωτές έχουν δίκιο εάν βρήκαν τις πόρτες ανοιχτές και άδικο που δεν έψαξαν να βρουν κάποιον υπεύθυνο για να συνεννοηθούν.Ο δε Δήμος Ηγουμενίτσας έχει δίκιο εάν οι πόρτες ήταν κλειδωμένες και άδικο γιατί δεν μερίμνησαν να τους απομακρύνουν άμεσα άφου είχαν μπει παράνομα.Όπως και να έχουν τα πράγματα οι μόνοι χαμένοι είμαστε όλοι εμείς και κυρίως οι επαγγελματίες της Ηγουμενίτσας, για όσο διάστημα παραμένει κλειστό το Κάμπινγκ του Δρεπάνου.Και για να κλείσω και με κάτι ελπιδοφόρο, κατά την παρουσία μας στον χώρο του Κάμπινγκ, συναντήσαμε ένα ζευγάρι Γερμανών, με το τροχόσπιτό τους, οι οποίοι μόλις είχαν φτάσει στο Κάμπινγκ για δεύτερη φορά αυτό το καλοκαίρι, αφού είχαν επισκεφθεί ξανά και είχαν μείνει για μία εβδομάδα στο Κάμπινγκ πριν δύο μήνες.Αυτό που μας δήλωσαν στην κάμερα ήταν ότι δεν γνώριζαν ότι το Κάμπινγκ ήταν κλειστό, αλλά το σημαντικότερο, ότι δεν τους ενοχλούσε ούτε η έλλειψη καθαριότητας ούτε η έλλειψη τρεχούμενου νερού, αφού όλα τα παραπάνω ΩΧΡΥΟΥΝ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΟΜΟΡΦΙΑ ΤΟΥ ΔΡΕΠΑΝΟΥ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΛΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΖΕΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ.


Ας "πιάσουν" αυτό το νόημα λοιπόν όλοι οι εκκολαπτόμενοι Άρχοντες που θα προκύψουν από τις επερχόμενες εκλογές και ας εκμεταλλευτούν το μεγαλείο της Θεσπρωτικής Γης προς όφελος όλων των κατοίκων της, όχι μόνο για τους καλοκαιρινούς μήνες, άλλα για όλο το χρόνο, τώρα που με την Εγνατία είμαστε λίγο πιο κοντά για τους επισκέπτες μας.Πηγή: ΡΑΔΙΟ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ 89,2

Η απαξίωση του θεσμού και η περίπτωση του Δήμου Ζίτσας

Του Τάσου Βασιλείου

Ο επικεφαλής, μέχρι πρότινος του Συνηγόρου του Πολίτη κ.Γιώργος Καμίνης στην περσινή του έκθεση σημείωνε με έμφαση: «Οι ΄Ελληνες δεν εμπιστεύονται βασικούς παράγοντες του πολιτικού συστήματος: κόμματα, Βουλή, Δημόσια Διοίκηση». ΄Ενας από τους μόνιμους φόβους του, η ενίσχυση της δυσπιστίας των πολιτών έναντι των θεσμών. «Η δυσπιστία καλλιεργεί την ιδιώτευση, δηλαδή την απομάκρυνση των πολιτών από την αναζήτηση του δημόσιου συμφέροντος»υποστηρίζει. (ΤΑ ΝΕΑ, 28-29 Αυγούστου 2010).Η διαπίστωση αυτή αποτυπώνεται σε όλες σχεδόν τις κατά καιρούς δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας και η ‘’ απομάκρυνση των πολιτών από την αναζήτηση του δημόσιου συμφέροντος’’ είναι άκρως ανησυχητική για την πορεία της χώρας μας.Κατά κανόνα, η πλησιέστερη προς τον πολίτη εξουσία, αυτή του κοινοτάρχη και του Δημάρχου δεν παρουσίαζε φαινόμενα τέτοια που να συνηγορούν στην απαξίωση του θεσμού. Ο κοινοτάρχης και ο Δήμαρχος ήταν ψηλά στην εκτίμηση του πολίτη και δεν είναι τυχαίο το γνωστό ‘’ τα παράπονά σου στο Δήμαρχο’’.Με όσα όμως τραγελαφικά συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό κι εννοώ τις διαδικασίες που ακολουθούνται στην ανάδειξη υποψηφίων δημάρχων σε συνδυασμό με τις συμπεριφορές ορισμένων εξ αυτών, και ο τρόπος άσκησης της εξουσίας τη δωδεκαετία που μας πέρασε, τείνει να απαξιωθεί πλήρως ο θεσμός του Δημάρχου και όσων ασκούν διοίκηση, (αντιδημάρχων, προέδρων δημοτικών επιχειρήσεων κ.λ.π.) και ίσως δικαιολογημένα, οι πολίτες-δημότες, να έχουν διαφορετική άποψη ως προς τις προθέσεις των ενδιαφερομένων για τα τοπικά αξιώματα (για το προσωπικό τους και μόνο συμφέρον ,λένε, για την ‘’καρέκλα’’ νοιάζονται και όχι για μας και τα χωριά μας) και παθητικά παρακολουθούν τις διεργασίες ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου. Την άποψη αυτή των πολιτών, ενισχύει και η έκθεση του επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, του κ. Λέανδρου Ρακιτζή, όπου τα φαινόμενα διαφθοράς στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, παρουσιάζουν αυξητικές τάσεις τα τελευταία χρόνια.Στο ότι, όλοι οι δήμαρχοι, εκτός ελαχίστων περιπτώσεων, επιμένουν να είναι εκ νέου υποψήφιοι δήμαρχοι (ή αν αυτό δεν είναι εφικτό, να οδεύουν προς την Περιφέρεια) διότι θεωρούν τους εαυτούς τους αναντικατάστατους, συνέβαλλαν τα μέγιστα και τα τοπικά ΜΜΕ, κυρίως τα ηλεκτρονικά, τα οποία τους ..λιβανίζουν υπερβολικά.Τα τεκταινόμενα στο δήμο Ζίτσας παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ήταν ο μόνος δήμος με το μεγαλύτερο αριθμό υποψηφίων για το αξίωμα του δημάρχου, (δέκα συνολικά), οι οποίοι, εκτός του νυν δημάρχου Πασσαρώνος του κ. Βλέτσα, (ο οποίος, χωρίς να έχει εσωκομματικό αντίπαλο, άρχισε νωρίς τις περιοδείες του με το βασικό κορμό του συνδυασμού του- πήρε και τη στήριξη από το κόμμα του και βαδίζει ακάθεκτος προς τις εκλογές), ζήτησαν να αξιολογηθούν όχι από την τοπική κοινωνία, αλλά από το κόμμα στο οποίο ανήκουν. Μερικοί δε από αυτούς, ενδεχομένως και άθελά τους και προφανώς από έλλειψη αυτογνωσίας, και μόνο με την πρόθεσή τους να είναι υποψήφιοι, εκτιμώ ότι απαξίωσαν το θεσμό. Θα ήταν πολύ καλύτερα τα πράγματα για την αυτοδιοίκηση και για τους ιδίους, εάν απευθύνονταν πρώτα στους πολίτες. Να συγκροτούσαν τους συνδυασμούς, να τους έλεγαν το πρόγραμμά τους και μετά ας ζητούσαν και τη στήριξη των κομμάτων. Κάτι τέτοιο ,ως γνωστόν, δε συνέβη. Έγινε η ‘’αξιολόγηση’’, αμφισβητείται η εγκυρότητά της και είναι άγνωστο, προς το παρόν τουλάχιστο, τι ‘’μέλει γενέσθαι’’. Είναι ανησυχητικό πάντως το ότι και οι τοπικές κοινωνίες, παραμένουν απλοί θεατές. Και μιλάμε για ένα δήμο με πολλά προβλήματα, με σημαντικές αντιθέσεις. Από τη μια, ένα πολύ μεγάλο τμήμα του παρουσιάζει τεράστιο δημογραφικό πρόβλημα (πλήρης η ερημοποίηση του δήμου Μολοσσών, αλλά και χωριών των δήμων Ευρυμενών και Ζίτσας), με χαμηλό βιοτικό επίπεδο, και από την άλλη, το τμήμα που βρίσκεται στο δυτικό λεκανοπέδιο, με οικισμούς που σφύζουν από ζωή, με νέους ανθρώπους και σαφώς καλύτερη ποιότητα ζωής, αλλά και με προβλήματα, κυρίως περιβαλλοντικά (βιομηχανική περιοχή, διάσπαρτες πτηνοτροφικές κ.λ.π. μονάδες, βιολογικός, τάφρος Λαψίστας κ.λ.π.).Μου άρεσε αυτό που επισημαίνει στη διακήρυξή του φίλος υποψήφιος δήμαρχος γειτονικού νομού . Το παραθέτω και τελειώνω. «..΄Ολοι έχουμε μερίδιο ευθύνης για την όχι καλή κατάσταση του δήμου μας. Ο Ηράκλειτος είπε: Την ευθύνη για όσα συμβαίνουν στον κόσμο δεν την έχουν μόνο ‘’οι εγρηγορότες’’(όσοι ενεργούν), αλλά και ‘’οι καθεύδοντες’’ (όσοι αδρανούν). Όλοι μας, λοιπόν, έχουμε, σύμφωνα με το φιλόσοφο και αγωνιστή της δημοκρατίας, μερίδιο ευθύνης για τα τεκταινόμενα σήμερα στην τοπική αυτοδιοίκηση. ΄Ολοι, ξεκινώντας από τον πιο απλό συμπολίτη μέχρι τους συλλογικούς φορείς, τα πολιτικά κόμματα, τις ενώσεις πολιτών, τη διανόηση, τα ‘’φωτισμένα’’ μυαλά». Προσυπογράφω την άποψή του.

Ανακοίνωσε και επίσημα τον Φίλιππα Φίλιο το ΠΑΣΟΚ


Τα ονόματα υποψηφίων δημάρχων για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου ανακοίνωσε η Επιτροπή Ανάδειξης Υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ.Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, πρόκειται για τμήμα της πρότασής της προς το Εθνικό Συμβούλιο, ενώ μέχρι την Κυριακή, οπότε έχει ορισθεί η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, στην οποία θα αποφασιστεί η στήριξη που παρέχει το ΠΑΣΟΚ, η Επιτροπή θα προχωρήσει και σε άλλη ανακοίνωση.
ΔΗΜΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ

ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ - ΗΠΕΙΡΟΥ Φίλιππος Φίλιος
ΑΡΤΑΙΩΝ - ΗΠΕΙΡΟΥ Γιάννης Παπαλέξης
ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ - ΗΠΕΙΡΟΥ Γιώργος Κάτσινος
ΔΩΔΩΝΗΣ - ΗΠΕΙΡΟΥ Κώστας Κατσανάκης
ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ - ΗΠΕΙΡΟΥ Σταυρούλα Καραβασίλη
ΚΟΝΙΤΣΑΣ - ΗΠΕΙΡΟΥ Παναγιώτης Γαργάλας
ΜΕΤΣΟΒΟΥ - ΗΠΕΙΡΟΥ Λεωνίδας Ευθυμίου
ΠΡΕΒΕΖΑΣ - ΗΠΕΙΡΟΥ Χρήστος Μπαϊλης
ΣΟΥΛΙΟΥ - ΗΠΕΙΡΟΥ Σταυρούλα Μπραϊμη - Μπότση

Αλλοδαπός φοιτητής εξυμνεί την πόλη των Ιωαννίνων!


Αλλοδαπός σπουδαστής του Κέντρου Διδασκαλίας Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων προχώρησε στη δημοσίευση αφιερώματος για την πόλη των Ιωαννίνων. Ο Carmel Serracino από τη Μάλτα με αφορμή την παραμονή του και τη συμμετοχή του σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Κέντρου Διδασκαλίας Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού ξετυλίγει έναν δισέλιδο «οδηγό» για την πόλη των Ιωαννίνων στην κυριακάτικη εφημερίδα της Μάλτας «The Sunday Times». Αναφέρεται εκτενώς στην πόλη των Ιωαννίνων, στα αξιοθέατά της αλλά και στο πλούσιο φυσικό περιβάλλον της περιοχής. Η ξενάγησή του συνεχίζεται στο Νησάκι και στο Πέραμα. Φτάνει ως το αρχαίο θέατρο της Δωδώνης και συνεχίζει μέχρι τα Ζαγοροχώρια και το Μέτσοβο, ενώ δεν παραλείπει τις παραθαλάσσιες περιοχές της Πρέβεζας και της Πάργας.

ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ:Ευρωπαϊκές μπούρδες


Τελικά πρέπει να μας περνούν για πολύ ηλίθιους, επιεικέστατος όρος για χαρακτηρισμό, όταν μας λένε ότι πρέπει να μπούμε σε πρόγραμμα («ΠΟΛΕΙΣ ΔΙΚΥΚΛΙΣΤΩΝ: ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΓΙΑ ΒΙΩΣΙΜΗ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ – CYCLO» Διακρατικό Πρόγραμμα Εδαφικής Συνεργασίας Μεσογειακού Χώρου MED Operation Programme 2007-2013), για να καταφέρουμε να βάλουμε κατά κάποιο τρόπο στη ζωή μας και την καθημερινότητά μας το ποδήλατο.Πρέπει λέει να ανταλλάξουμε εμπειρίες με άλλα μεσογειακά κράτη, να μας δοθούν χρήματα για να φτιάξουμε σταθμούς ποδηλάτων και τρίχες.Δεν χρειάζονται προγράμματα, ούτε και χρήματα από την Ετρώπη για να δημιουργήσει κανείς ένα δίκτυο ποδηλατοδρόμων στην πόλη. Απλή βούληση χρειάζεται, μια συγκοινωνιακή μελέτη από αυτές που κάθονται στα συρτάρια, διαχωριστικά στο ήδη υπάρχων οδικό δίκτυο,(ξέρει ο κολονάκιας) απαγόρευση πάρκινγκ σε ορισμένους δρόμους ή παρκάρισμα αυτοκινήτων μόνο από τη μία πλευρά, δέκα σημεία με ειδικούς χώρους πάρκινγκ ποδηλάτων και τίποτε περισσότερο.Τα χρήματα για να αγοράσουμε ποδήλατο, ευτυχώς ακόμη μας περισσεύουν, δε περιμένουμε την Ευρώπη να μας τα χαρίσει.Μας πρήξατε με τα ευρωπαϊκά σας προγράμματα και με τις μεγαλοστομίες σας. Μόνο λίγο ευρωπαϊκό αέρα χρειαζόμαστε στην πόλη μας κι αυτόν δεν είστε ικανοί να μας τον φέρετε κύριοι και κυρίες του μεγάρου.Άντε να μαζέψετε καμία ψήφο από αυτούς που φτιάχνονται με αερολογίες, μπουρδολογίες και ευρωπαϊκά προγράμματα, που στην τελική τις περισσότερες φορές υλοποιούνται ίσα-ίσα για να γίνει η φιέστα κι αφήστε τους υπόλοιπους να καβαλήσουν τα ποδήλατά τους και να φύγουν από αυτή τη πόλη.Όσο για σας, έχουμε να σας προτείνουμε το ποδήλατο της φωτογραφίας. Να το πάρετε και να πάτε στη λίμνη να πνιγείτε.

ororra

Προεκλογικό ξεκίνημα από το ΠΑΣΟΚ

ΠΑΣΟΚ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΚΑΙ ΦΙΛΩΝ ΧΘΕΣ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το ΠΑΣΟΚ εγκαινίασε χθες την προεκλογική περίοδο ενόψει των εκλογών της 7ης Νοεμβρίου με την ολομέλεια της διευρυμένης δημοτικής οργάνωσης Ιωαννίνων που συγκλήθηκε στο κοσμικό κέντρο «Αγνάντι» στο Μώλο.Η νέα δημοτική οργάνωση αποτελεί στην ουσία συνένωση των οργανώσεων των δήμων Ιωαννιτών, Ανατολής, Παμβώτιδας, Περάματος, Μπιζανίου, Πεδινής και κοινότητας Νήσου. Το ΠΑΣΟΚ οργανωτικά εναρμονίζεται με τις ανάγκες που καθορίζει ο Καλλικράτης.Η χθεσινή συνάντηση ήταν επιτακτική για έναν ακόμη λόγο. Όπως είπε ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Δημήτρης Παπαγεωργίου «αποτελεί κοινή διαπίστωση το έλλειμμα συμμετοχής των μελών του ΠΑΣΟΚ στις προσεχείς τοπικές εκλογές». Έτσι χθες παρουσιάστηκε μια πρώτη ευκαιρία ώστε το κόμμα και τα τοπικά μέλη και φίλοι να δώσουν το παρών στις διαδικασίες.

Επίτευγμα

Ήδη το ΠΑΣΟΚ έχει δώσει τη στήριξη του στη δημοτική κίνηση που προέκυψε από τη συνένωση των δύο δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης με αρχηγό το Φίλιππα Φίλιο.Ο κ. Παπαγεωργίου μάλιστα χαρακτήρισε επίτευγμα τη στρατηγική επιλογή του ΠΑΣΟΚ: «Θεωρούμε πολύ σημαντικό επίτευγμα της πολιτικής μας κουλτούρας το γεγονός ότι για πρώτη φορά ως κίνημα στα Γιάννενα εκχωρήσαμε τις πολιτικές μας εξουσίες στις δημοτικές παρατάξεις οι οποίες συνενώθηκαν μετά από κοπιώδη και αγωνιώδη προσπάθεια τριών ετών», είπε χαρακτηριστικά.Τα θερμά λόγια του γραμματέα φανερώνουν την ανάγκη του τοπικού ΠΑΣΟΚ να διαλύσει τις όποιες αμφιβολίες έχουν ενδεχομένως στελέχη του κινήματος για αυτή την «εκχώρηση» της πρωτοβουλίας σε μία κίνηση που ασφαλώς δεν είναι κομματική. Σχεδόν με τις ίδιες εκφράσεις αναφέρθηκε στη συνένωση και ο γραμματέας πόλης του ΠΑΣΟΚ Κώστας Νάστος. Χαρακτήρισε «επίπονη διαβούλευση των αυτοδιοικητικών παρατάξεων» τη διαδικασία μέσω της οποίας δημιουργήθηκε η «Ενότητα Πολιτών».Μία ακόμη αγωνία που φάνηκε από τις τοποθετήσεις των στελεχών είναι να μπορέσει το ΠΑΣΟΚ να εκφράσει το νέο πολιτικό χάρτη που έχει διαμορφωθεί. Ο κ. Νάστος τόνισε ότι στο μεγάλο, ενωμένο δήμο «απαιτούνται πλατύτερες κοινωνικές και πολιτικές διαδικασίες προκειμένου να μπει τέλος στην πολιτική της βιτρίνας που σήμανε την εγκατάλειψη των γειτονιών».

Το βάρος στην οικονομία

Στο νέο χάρτη αναφέρθηκε και ο Γιώργος Παπαδιώτης που παρουσίασε τους βασικούς άξονες του προγράμματος της παράταξης «Ενότητα Πολιτών-Νέα Γιάννενα». Μίλησε για νέα μεγάλη πόλη στο λεκανοπέδιο που αντικαθιστά τα παλιά Γιάννενα και στάθηκε ιδιαίτερα στο ρόλο που θα έχουν στο δήμο Ιωαννιτών οι νέες κοινότητες -οι πρώην δήμοι δηλαδή. Έσπευσε μάλιστα να δώσει διευκρινίσεις για την οικονομική πολιτική της παράταξης στην παρούσα χρονική συγκυρία. Αναφέρθηκε στο τεράστιο χρέος του δήμου (φτάνει τα 70 εκατομμύρια ευρώ) και τόνισε ότι θα υπάρξουν συγκεκριμένες πολιτικές έτσι ώστε οι κάτοικοι των πρώην ανεξάρτητων δήμων να μην επωμιστούν τα βάρη των χρεών του δήμου Ιωαννιτών. Είναι προφανές ότι η οικονομική πολιτική θα έχει κεντρικό ρόλο στην προεκλογική περίοδο που έρχεται, ιδίως σε μία πόλη που οι κάτοικοι της κλήθηκαν να πληρώσουν ακριβότερα τέλη κατά 130% εν μέσω κρίσης. Ο κ. Παπαδιώτης είπε ακόμη ότι θα υπάρξουν συγκεκριμένες προτάσεις προκειμένου τα Γιάννενα να αποτελέσουν ισχυρό εμπορικό κέντρο, να αναδείξουν τον πολιτισμό και το περιβάλλον τους.

Η συνέχεια
Μετά τις ομιλίες των στελεχών έγιναν τοποθετήσεις φίλων προκειμένου αυτές να αξιολογηθούν και να περιληφθούν στο προεκλογικό πρόγραμμα της νέας δημοτικής παράταξης. Μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή θα υπάρξει δυνατότητα να κατατεθούν στη γραμματεία της νομαρχιακής επιτροπής αυτοπροτάσεις όσων επιθυμούν να συμμετάσχουν στο ψηφοδέλτιο του Φ. Φίλιου.

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Οι προτάσεις της επιτροπής για τη μέθοδο επεξεργασίας των απορριμμάτων μετά τη διαβούλευση


Με σταθερά και προσεκτικά βήματα και ακολουθώντας πιστά τα χρονοδιαγράμματα που έχει θέσει η Γενική Γραμματέας Περιφέρειας, Δήμητρα Γεωργακοπούλου-Μπάστα προχωρούν οι διαδικασίες χωροθέτησης του εργοστασίου επεξεργασίας των αστικών στερεών αποβλήτων και του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων(ΧΥΤΥ) στην Ήπειρο. Έτσι, το απόγευμα της Τετάρτης,στην αίθουσα συσκέψεων της Περιφέρειας πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση της επιτροπής Επίβλεψης και Παραλαβής της μελέτης κατά τη διάρκεια της οποίας τα μέλη της λαμβάνοντας υπόψη τις επισημάνσεις που προέκυψαν από τη διαβούλευση για το τεύχος της μελέτης, κατέθεσαν τις δικές τους παρατηρήσεις-συμπεράσματα τις οποίες θα αποστείλουν στον ανάδοχο μελετητή για να τις συμπεριλάβει στο πρώτο παραδοτέο της μελέτης που σύμφωνα με τη σύμβαση αφορά την «Ανάλυση και εξέταση των διαθέσιμων τεχνολογιών επεξεργασίας Αστικών Στερεών Αποβλήτων(ΑΣΑ) για την Περιφέρεια Ηπείρου».Να σημειωθεί ότι δύο μέρες πριν από τη συνεδρίαση της επιτροπής είχε πραγματοποιηθεί, στο πλαίσιο της διαβούλευσης, συνάντηση στο ΤΕΕ Τμήμα Ηπείρου, παρουσία της Γενικής Γραμματέα Περιφέρειας και με τη συμμετοχή ομάδας καθηγητών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με επικεφαλής τον πρύτανη Τριαντάφυλλου Αλμπάνη, όπου οι μελετητές παρουσίασαν τη σχετική μελέτη και ακολούθησε διάλογος τα συμπεράσματα του οποίου υπήρξαν πολύ σημαντικά.Η Επιτροπή λαμβάνοντας υπόψη τα συμπεράσματα εκείνης της συνάντησης και έχοντας ως γνώμονα μια λύση η οποία θα είναι οικονομικά βιώσιμη, κοινωνικά αποδεκτή και φιλική προς το περιβάλλον κατά τη συνεδρίαση της την Τετάρτη, αποφάσισε τα εξής:
* Να επεξεργαστεί ένα όγδοο σενάριο το οποίο θα βασίζεται σε ένα μικτό σύστημα αερόβιας επεξεργασίας για τα σύμμεικτα απορρίμματα και αναερόβιας χώνευσης για τα οργανικά προδιαλεγμένα.
* Να υπάρχει στη μελέτη πιο σαφής και αναλυτική αιτιολόγηση της βαθμολογίας σε κάθε κριτήριο αξιολόγησης των διαφόρων σεναρίων επεξεργασίας των απορριμμάτων
* Να υπάρξει μια αποτύπωση του προγραμματισμού των περιβαλλοντικών υποδομών που σχεδιάζουν οι όμορες Περιφέρειες ώστε να εξετασθεί αν στα επόμενα χρόνια μπορεί να υπάρξει συντονισμός κάποιων δράσεων και ενεργειών, όπως π.χ. κοινή ενεργειακή αξιοποίηση του RDF .
* Να αποτυπωθεί η ευρωπαϊκή εμπειρία όσον αφορά στην υλοποίηση προγραμμάτων διαλογής του οργανικού στην πηγή και να τεκμηριωθεί με βάση αυτά τα στοιχεία η δυνατότητα επίτευξης των στόχων που προβλέπονται στην παρούσα μελέτη για την Ήπειρο.
Από όλα τα μέλη της επιτροπής αναγνωρίστηκε η σπουδαιότητα, η μεθοδικότητα και η αξιοπιστία των διαδικασιών που ακολουθούνται έως τώρα και εκφράστηκε η πεποίθηση πως το κλίμα ομοφωνίας και συνεργασίας που χαρακτηρίζει τις έως τώρα συνεδριάσεις να συνεχιστεί προκειμένου να προκύψει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα όπως είναι η διαχείριση των απορριμμάτων.

Μη νόμιμο το σχέδιο πόλης των περιοχών Ζευγάρια-Τσιφλικόπουλο-Πεντέλη-Δροσιά!!!

Γράφει η Ελένη Βασιλείου*

Δυστυχώς για ακόμη μια φορά το Συμβούλιο της Επικρατείας του Β΄Τμήματος Διακοπών, που συνήλθε στις 9 Αυγούστου 2010, γνωμοδοτεί αρνητικά και κρίνει το σχέδιο στην περιοχή μας "μη νόμιμο και χωρίς νόμιμη αιτιολογία", διαψεύδοντας για άλλη μια φορά τις ελπίδες όλων των κατοίκων της Δροσιάς και της Πεντέλης.Αυτή τη φορά το πρόβλημα προέκυψε για δύο ουσιαστικά λόγους.Ο πρώτος αφορά το κατά πόσο ο χαρακτηρισμός των περιοχών Δροσιά-Πεντέλη-Τσιφλικόπουλο-Ζευγάρια ως πυκνοδομημένες (ο οποίος χαρακτηρίζει την έκταση των δυνατών παρεμβάσεων κατά την πολεοδόμηση, τη διαδικασία των θεσπίσεως των σχετικών πολεοδομικών ρυθμίσεων και κυρίως την υποχρέωση και τον τρόπο υπολογισμού της εισφοράς σε γη), ισχύει σύμφωνα με το Π.Δ. που εγκρίθηκε το 1986 και όχι σύμφωνα με την απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Ηπείρου, που με γνωμοδότησή του το 2004 χαρακτήριζε τις περιοχές μας πυκνοδομημένες.Αυτό προέκυψε γιατί Κ.ΣΧΟΠ και κατ' αποδοχή σχετικών ενστάσεων, γνωμοδότησε "το όριο των πυκνοδομημένων τμημάτων να είναι, όπως είχε καθοριστεί στην καταργούμενη Απόφαση του Γ.Γ. Περιφέρειας Ηπείρου (του 2003) και όχι κατά το χρόνο της πρώτης ένταξης του σχεδίου το 1986.Σύμφωνα με το ΣτΕ "δεν επιτρέπεται από το σχέδιο η εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων ως προς τον ακριβή χαρακτήρα της υπό πολεοδόμηση περιοχής ως περιλαμβανούσης περιοχές αραιοδομημένες, πυκνοδομημένες εκτός ορίων οικισμών...."
Ο δεύτερος λόγος είναι ότι δεν «συνιστά νόμιμη δικαιολογητική βάση η προστασία των καλόπιστων τρίτων, όπως αναγράφεται στην εισήγηση», δηλαδή αυτών των οικοπέδων που παρέκκλιναν από αυτά που όριζε το διάταγμα του 1986, ως προς την αρτιότητα-οικοδομησιμότητα, βασιζόμενοι σε Νομαρχιακές αποφάσεις.«Με τα δεδομένα αυτά», όπως αναφέρεται στη γνωμοδότηση, «οι παρεκκλίσεις που μπορούν επιτρεπτώς να θεσπιστούν με το προτεινόμενο σχέδιο, χάριν προστασίας καταστάσεων που δημιουργήθηκαν από την ισχύ του ακυρωθέντος από 17/18-2-1986 π.δ./τος, δεν μπορούν να υπολείπονται ως προς τα μεγέθη προσώπου και εμβαδού των οικοπέδων από τα ως άνω μεγέθη του διατάγματος τούτου».Ο Σύλλογος επικοινώνησε με το Υπουργείο Περιβάλλοντος σχετικά με τη μετέπειτα πορεία της υπόθεσης. Μας ενημέρωσαν ότι θα γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις, λαμβάνοντας υπ’ όψη τις υποδείξεις του ΣτΕ και έπειτα θα ακολουθήσει εκ νέου η διαδικασία με το χαρακτηρισμό του κατεπείγοντος.Δυστυχώς, όπως έχουμε πολλές φορές τονίσει, μια ολόκληρη περιοχή στο κέντρο σχεδόν των Ιωαννίνων πληρώνει από το 1986 μέχρι και σήμερα, 24 ολόκληρα χρόνια, μια σειρά από λανθασμένες Πολιτικές και Υπηρεσιακές επιλογές και παραλείψεις.Αυτό δεν πρόκειται να σταματήσει ποτέ στην Ελλάδα. Ζούμε για άλλη μια φορά το παράδοξο ελληνικό φαινόμενο όπου, πρώτα χτίζεται μια περιοχή με διαφορετική αρτιότητα και οικοδομησιμότητα μεταξύ των γειτόνων (εξαρτάται από το βύσμα, το ποιον έχεις γείτονα, μηχανικό, δικηγόρο, κλπ.), μετά να παίρνεις φως, νερό, τηλέφωνο, στην καλύτερη των περιπτώσεων τριάντα χρόνια αργότερα γίνονται έργα υποδομής στην περιοχή και εκατό χρόνια αργότερα(εσύ δεν το προλαβαίνεις), αν υπάρχει πια χώρος κι όπου υπάρχει, πολύ-πολύ στριμωχτά γίνονται και οι κοινόχρηστοι χώροι…
Ζήτω η πατρίδα...

*Πρόεδρος του Συλλόγου Δροσίας-Πεντέλης

Με 12 αθλητές στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα Κωπηλασίας ο Ν.Ο.Ι.

Θα διεξαχθεί το Σαββατοκύριακο στην Καστοριά

Δώδεκα συνολικά αθλητές του Ναυτικού Ομίλου Ιωαννίνων ρίχνονται το ερχόμενο Σάββατο στη «μάχη» του Βαλκανικού Πρωταθλήματος Κωπηλασίας, το οποίο θα διεξαχθεί φέτος στη λίμνη της Καστοριάς. Στην σημαντική αυτή διοργάνωση θα λάβουν μέρος εκατοντάδες αθλητές από γειτονικές μας χώρες όπως η Ρουμανία, η Σλοβενία, η Βουλγαρία και η Κροατία. Η αποστολή της Ελληνικής Εθνικής Ομάδας αποτελείται από 37 αθλητές και στόχος της είναι η κατάκτηση όσο το δυνατόν περισσότερων μεταλλίων, προκειμένου να καταλάβει την πρώτη θέση στον πίνακα της βαθμολογίας. Αναλυτικά οι κωπηλάτες του Ν.Ο.Ι. που θα λάβουν μέρος στους αγώνες του Βαλκανικού οι οποίοι θα διεξαχθούν στην Καστοριά αυτό το Σαββατοκύριακο είναι οι εξής: Απόστολος Λαμπρίδης, Μιχάλης Ναστόπουλος, Ηλίας Κούρος, Αθανάσιος Τσιάλιος, Χαράλαμπος Υφαντής, Θεοφάνης Γιώτης, Ελένη Διαμάντη, Βασιλική Νταλαμάγκα, Κώστας Μαγκλάρας, Γιώργος Αντώνης, Χρήστος Κρούτια και Ξανθή Κολτσίδα.Αξίζει να σημειωθεί ότι πιο επικίνδυνη αντίπαλος της Ελλάδας στο βαλκανικό πρωτάθλημα θεωρείται η Ρουμανία, η οποία θα λάβει μέρος σ’ αυτό με περισσότερους από 50 αθλητές.

Σε παιδικούς σταθμούς του δήμου Ιωαννιτών περιόδευσε ο Κώστας Κωτσαντής


Σε παιδικούς σταθμούς του δήμου Ιωαννιτών περιόδευσαν σήμερα το πρωί ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Ηπείρου με την Λαική Συσπείρωση Κώστας Κωτσαντής και ο υποψήφιος δήμαρχος στο δήμο Ιωαννιτών Τάκης Τασιούλας. Ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό και εξοπλισμό, ανεπαρκείς και λειψές κτιριακές υποδομές, υποβάθμιση - εμπορευματοποίηση της προσχολικής αγωγής, ήταν ορισμένα από τα ζητήματα που καταδείχθηκαν στην περιοδεία. Αποτελέσματα εις βάρος της αγωγής και φροντίδας των παιδιών της εργατικής λαικής οικογένειας εξαιτίας της κυρίαρχης αντιλαικής πολιτικής που ακυρώνει τον παιδαγωγικό χαρακτήρα των παιδικών σταθμών.Σε συνέντευξη τύπου ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Ηπείρου Κώστας Κωτσαντής αναφέρθηκε σε ορισμένα ενδεικτικά παραδείγματα που αποδεικνύουν τις σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό όπως στον 1ο παιδικό σταθμό όπου για 84 παιδιά δουλεύουν μόλις 1 νηπιαγωγός αντί για 4 , δυο βρεφοκόμοι και ένας βοηθός, μια μόνο καθαρίστρια. Αντίστοιχα στον 7ο παιδικό σταθμό για 85 παιδιά υπάρχουν μόλις τρεις παιδαγωγοί , ένας μάγειρας και 2 καθαρίστριες. Ελλείψεις που συνάδουν με ελαστικές μορφές απασχόλησης (δίμηνες συμβάσεις) και την απλήρωτη εργασία. Επισημάνθηκαν επίσης τα εκρηκτικά προβλήματα σε κτιριακές εγκαταστάσεις με αίθουσες κλουβιά όπου συνοστίζονται τα παιδιά, με κοινόχρηστες αίθουσες για σίτιση και παιδαγωγικό έργο, χωρίς επαρκή ελεύθερο χώρο. Κτίρια που έχουν υποστεί διαβρώσεις, που δεν έχουν ελεγχθεί ποτέ για την αντισεισμική τους θωράκιση. Αναφορά έγινε επίσης στην υποχρηματοδότηση των παιδικών σταθμών καθώς η επιχορήγηση στους παιδικούς σταθμούς με το μνημόνιο φέτος έχει περικοπεί πάνω από 10% και δεν έχει αυξηθεί από το 2003 όταν οι παιδικοί σταθμοί πέρασαν από το κράτος στους δήμους με τους γονείς να επωμίζονται το κόστος λειτουργίας, καταβάλλοντας τροφεία 40 ευρώ για κάθε παιδί. Αναφέρθηκε στην πλασματική εικόνα που διαμορφώνει η δημοτική αρχή ( ΝΔ) για να βγάλει λάδι την αντιλαική πολιτική καθώς οι πραγματικές ανάγκες στο δήμο Ιωαννιτών φτάνουν τα 3000 παιδιά περίπου με τους γονείς από διάφορους χώρους όπως των ΕΒΕ, των αγροτών , των ανέργων και των μεταναστών να αποκλείονται.Ολοκληρώνοντας την συνέντευξη τύπου ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Ηπείρου Κώστας Κωτσαντής σημείωσε ότι κριτήριο ψήφου στις εκλογές του Νοέμβρη είναι οι κοινωνικές και λαικές ανάγκες. Κάλεσε τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαικά στρώματα να τιμωρήσουν τους υποψηφίους της κυρίαρχης πολιτικής του δικομματισμού, όσων βάζουν πλάτη στην βάρβαρη αυτή πολιτική ενισχύοντας μαζικά, αποφασιστικά την Λαική Συσπείρωση για να δυναμώσει η πάλη για ενιαία δημόσια και δωρεάν υποχρεωτική 2χρόνη προσχολική αγωγή, για κρατικούς παιδικούς σταθμούς, με προσωπικό μόνιμης απασχόλησης για όλα τα παιδιά, με σύγχρονα και ασφαλή κτίρια, εξοπλισμό.Το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε περιοδεία στο Σούπερ-Μάρκετ “Αρβανιτίδη” ενώ στις 6 μ.μ. ο υποψήφιος Περιφερειάρχης της Λαικής Συσπείρωσης Κώτσας Κωτσαντής θα περιοδεύσει και θα μιλήσει σε συγκέντρωση στην Ελεούσα.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ:Ατακτη φυγή της ΝΔ από την Εξεταστική


Δριμύτατη επίθεση κατά της ΝΔ για την αποχώρησή της από την Εξεταστική Επιτροπή για το Βατοπέδιο εξαπέλυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής.Παράλληλα, επανέλαβε ότι η δέσμευση της κυβέρνησης για τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για τα δημοσιονομικά σταστικά στοιχεία που έστελνε η προηγούμενη κυβέρνηση στους εταίρους μας, θα υλοποιηθεί.Συγκεκριμένα, ο κ. Πεταλωτής έκανε λόγο για «λιποταξία» και «άτακτη φυγή», που «καταδεικνύει πολιτική ανευθυνότητα, αποτελεί ομολογία ενοχής και προσβάλλει βάναυσα και ευθέως τον Έλληνα πολίτη, την κοινοβουλευτική διαδικασία και το δημοκρατικό πολίτευμα».«Ο φόβος της ενοχής οδηγεί τη ΝΔ σε σπασμωδικές κινήσεις συγκάλυψης των ευθυνών της και φαίνεται ότι δεν έχουν ακόμη αντιληφθεί το μέγεθος της καταστροφής που προκάλεσαν και εμφανίζονται προκλητικά αμετανόητοι», πρόσθεσε, εκτιμώντας ότι «ετοιμάζονται να λιποτακτήσουν κι από άλλες εξεταστικές επιτροπές, όποτε χρειαστεί, για να καλύψουν τις ευθύνες τους».

ΠΑΣΟΚ: Σήμερα τα πρώτα ονόματα υποψηφίων

Την Κυριακή οι υποψηφιότητες για τους μεγάλους δήμους και τις περιφέρειες

Την Κυριακή, τελευταία μέρα της τριήμερης συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ αναμένεται να ανακοινωθούν οι υποψήφιοι δήμαρχοι του Κινήματος σε Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη, καθώς και οι υποψήφιοι για τις 13 περιφέρειες, με το ΠΑΣΟΚ να στοχεύει να κερδίσει τις 8.Σήμερα αναμένεται να ανακοινωθούν 60-65 υποψήφιοι στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές και άλλοι 20 μέχρι το Σάββατο. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΠΑΣΟΚ, κατά πάσα πιθανότητα, θα στηρίξει στο δήμο της Αθήνας τη Φώφη Γεννηματά και στον Πειραιά τον Γιάννη Μίχα.Στο περιθώριο της σημερινής συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπανδρέου είχε συναντήσεις με την κ. Κατερίνα Μπατζελή και τους κ.κ. Γιάννη Μαγκριώτη, Απόστολο Κατσιφάρα, Μιχάλη Τιμοσίδη και Πάρη Κουκουλόπουλο.

Κρατική επιδότηση 20% στον ΕΛΓΑ


Κρατική επιχορήγηση-επιδότηση ύψους 20% των συνολικών εισφορών, που καταβάλλονται από τους αγρότες, θεσπίζεται για τον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) με τροπολογία που κατέθεσε σήμερα στη Βουλή η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κατερίνα Μπατζελή, στο υπό συζήτηση και ψήφιση νομοσχέδιο για τις αλλαγές στη λειτουργία του ΕΛΓΑ και της ασφάλισης της αγροτικής δραστηριότητας.Στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο δεν προβλεπόταν κρατική επιχορήγηση στον ΕΛΓΑ και τα έσοδά του, άρα και οι αποζημιώσεις που θα μπορούσε να καταβάλει για ζημιές στη φυτική και ζωική παραγωγή, θα προέρχονταν μόνο από τις εισφορές των αγροτών στον Οργανισμό.Με την τροπολογία ικανοποιείται αίτημα βουλευτών της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης, που είχαν ζητήσει την ενίσχυση των εσόδων του ΕΛΓΑ μέσω του κρατικού Προϋπολογισμού, ώστε ο Οργανισμός να μπορεί να ανταποκριθεί στη χορήγηση ικανοποιητικών αποζημιώσεων στους αγρότες, καθώς στο νομοσχέδιο ορίζεται ότι το ύψος των αποζημιώσεων που θα καταβάλλονται κάθε χρόνο δεν θα μπορεί να ξεπερνά τα συνολικά έσοδα του ΕΛΓΑ.

ΤΕΕ: Μεγάλη μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας


Η οικοδομική δραστηριότητα παρουσίασε τον Αύγουστο μείωση κατά 32,24% έναντι του περυσινού αντίστοιχου μήνα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας που καταγράφουν τα έσοδα από μελέτες και επιβλέψεις.Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας πενταετίας, διάστημα κατά το οποίο καταγράφονται επί καθημερινής βάσης και ηλεκτρονικά τα πραγματικά δεδομένα.Σύμφωνα με το ΤΕΕ, η πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας δείχνει πλέον να παγιώνεται, καθώς ο Αύγουστος ήταν ο τρίτος στη σειρά μήνας κατά τον οποίο τα στοιχεία έδειξαν μείωση σε σχέση με τους αντίστοιχους περυσινούς, οι οποίοι είχαν εμφανίσει μείωση και έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2008.Η μείωση των εσόδων από μελέτες και επιβλέψεις κατά τον Ιούνιο ήταν 12,19% και τον Ιούλιο κατά 14,01%.Αξιοσημείωτο είναι ότι η μείωση, από άποψη αριθμού συναλλαγών ήταν ακόμη μεγαλύτερη (ξεπέρασε το 40%), γεγονός που αντικατοπτρίζει κατά εμφανή τρόπο την καταστροφική πορεία που έχει πάρει ο κλάδος."Πρόκειται για μια τραγική πορεία στην οποία οδηγούν τα κυβερνητικά μέτρα - με ή χωρίς υπαγόρευση από την τρόϊκα και το μνημόνιο - στον τομέα της φορολογίας, της ρευστότητας της οικονομίας, της διάλυσης των εργασιακών σχέσεων και ταυτόχρονα στην απουσία μιας συνολικής, συνεκτικής και αναπτυξιακής στρατηγικής στον τομέα της χωροταξίας, πολεοδομίας, των υποδομών και της οικοδομής" δήλωσε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιάννης Αλαβάνος.Η εξαιρετικά δυσμενής εικόνα που εμφανίζουν τα στοιχεία του ΤΕΕ, καθίσταται ακόμη δυσμενέστερη αν ληφθεί υπόψη ότι τόσο στον αριθμό των συναλλαγών, όσο και τα έσοδα από μελέτες και επιβλέψεις, συμπεριλαμβάνονται και αυτά που αφορούν τις δηλώσεις για τους ημιϋπαίθριους και άλλους προς τακτοποίηση χώρους των υφιστάμενων οικοδομών.Κατά τα στοιχεία του ΤΕΕ ως τις 31 Αυγούστου, οι δηλώσεις που εμφανίζονται να έχουν γίνει σε όλη τη χώρα (και φυσικά έχουν γίνει οι απαραίτητες εργασίες από την πλευρά των μηχανικών) είναι κάτι λιγότερες από 60.000, γεγονός που υποδηλώνει την απροθυμία των πολιτών να συμπράξουν στα μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση και τα οποία η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, και ο τεχνικός κόσμος και η κτηματαγορά, έχουν κρίνει ως επιλεκτικά προωθούμενα, αποσπασματικά, αναποτελεσματικά και μη ενταγμένα σε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο δικαίου.Με δεδομένο ότι παρήλθαν οι πέντε από τους εννιά μήνες κατά τους οποίους οι πολίτες θα πρέπει να καταθέσουν τις δηλώσεις για τακτοποίηση των ημιϋπαίθριων και άλλων παρεκκλίσεων στις υφιστάμενες οικοδομές, καθίσταται φανερό ότι ο στόχος της κυβέρνησης (ο οποίος έχει συμπεριληφθεί και στο περίφημο μνημόνιο με την "τρόϊκα") για έσοδα της τάξης του 1,5 δισ. ευρώ, εμφανίζεται ήδη ανέφικτος."Το ΤΕΕ και το σύνολο του τεχνικού κόσμου είχαν από την πρώτη στιγμή επισημάνει ότι τα προβλήματα αυτά, εξόχως κοινωνικά, δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται ως ευκαιρία άντλησης επιπλέον εσόδων από τον κρατικό κορβανά και μόνο, υποσκάπτοντας τα όποια ορθά περιβαλλοντικά και οικιστικά μέτρα έχουν νομοθετηθεί" τονίζει ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιάννης Αλαβάνος.

 

Στην Εξεταστική για Siemens καταθέτει ο Σ. Κόκκαλης


Στην εξεταστική επιτροπή για το σκάνδαλο της Siemens αναμένεται να καταθέσουν σήμερα ο Σωκράτης Κόκκαλης και ο πρώην υπουργός Αμυνας Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος. «Ανομα συμφέροντα επιδιώκουν την πολιτική μου εξόντωση» υποστήριξε χθες ο Ακης Τσοχατζόπουλος, τονίζοντας πως δεν έχει καμία σχέση με τα «μαύρα» ταμεία της Siemens.«Με κατεδάφισαν, με διέλυσαν τα μεγάλα συμφέροντα που μάχονται την πολιτική και τους πολιτικούς», παρατήρησε ο πρώην υπουργός και κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ ενώ κατά την κατάθεσή του κάλεσε την επιτροπή να προστατεύσει το δημόσιο συμφέρον και να ψάξει να βρει ποιοι έχουν πάρει χρήματα από τα «μαύρα» ταμεία της Siemens. «Εγώ δεν έχω καμία σχέση, έργο της Επιτροπής είναι να βρει ποιοι τα πήραν», ξεκαθάρισε.Ο Ακης Τσοχατζόπουλος δεν παρέλειψε να αφήσει σαφείς αιχμές και για τη στάστη του ΠΑΣΟΚ απέναντί του, χαρακτηρίζοντας λάθος την απόφαση για την αναστολή της κομματικής του ιδιότητας, παρά το γεγονός ότι το είχε ζητήσει και ο ίδιος.

Η ΚΕΔΚΕ για τα οικονομικά των δήμων


Τα οικονομικά της Αυτοδιοίκησης ήταν για μια ακόμη φορά το θέμα της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής 'Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ), που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.Οι περικοπές στη χρηματοδότηση της Αυτοδιοίκησης, με βάση τις προβλέψεις του κρατικού προϋπολογισμού, ανήλθαν στα 315 εκατ. ευρώ για τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, ενώ η ΣΑΤΑ μειώθηκε κατά 200 εκατ. ευρώ - από 800 εκατ. ευρώ πέρυσι, στα 600 εκατ. ευρώ φέτος.Η δεινή οικονομική κατάσταση των δήμων θα αποτελέσει την ατζέντα της Γενικής Συνέλευσης της ΚΕΔΚΕ, η οποία συγκαλείται αύριο Πέμπτη, σε κεντρικό ξενοδοχείο. Στη Γενική Συνέλευση, οι αιρετοί αναμένεται να καθορίσουν τον τρόπο που θα αντιδράσουν μπροστά σε αυτή τη δύσκολη, για τα οικονομικά της Αυτοδιοίκησης, κατάσταση.

ΝΔ: Πρωτοφανής σύγχυση στο χώρο της παιδείας


Οξύτατη επίθεση στην υπουργό Παιδείας ενόψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς εξαπέλυσε εκ μέρους της ΝΔ η Ελίζα Βόζεμπεργκ, κάνοντας λόγο για «πρωτοφανή σύγχυση στο χώρο της παιδείας».Συγκεκριμένα, η αρμόδια τομεάρχης της ΝΔ τόνισε ότι η υπουργός Παιδείας «τροφοδοτεί τα ΜΜΕ με αντιφατικές και αντικρουόμενες πληροφορίες, προβαίνει σε γενικές και αόριστες ανακοινώσεις -σε μια προσπάθεια να "μετρήσει" αντιδράσεις- και, στη συνέχεια, ανασκευάζει τις δηλώσεις της».«Είναι πρόδηλο», συνέχισε, «ότι δεν υπάρχει σχέδιο από πλευράς της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας και εξακολουθούν να βαδίζουν "στα τυφλά", σχεδόν ένα χρόνο μετά την ανάληψη των καθηκόντων τους».Τέλος, η κ. Βόζεμπεργκ κάλεσε την υπουργό «να αναλογιστεί τις ευθύνες της για την ανασφάλεια, η οποία δημιουργείται στις ελληνικές οικογένειες και να σταματήσει την τακτική του "ράβε-ξήλωνε", που μόνο ζημιά προκαλεί στον ευαίσθητο χώρο της Παιδείας». «Επιτέλους, ας είναι σαφής και συγκεκριμένη», κατέληξε.

Επιστροφή Μεϊμαράκη

ΑΝΑΚΛΗΘΕΙΣ ΕΞ ΕΦΕΔΡΕΙΑΣ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ «ΚΩΝ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ»

Ολική επαναφορά Μεϊμαράκη στη Ρηγίλλης: Υστερα από 10 μήνες ηχηρής αποστασιοποίησης επιχειρεί να στείλει μήνυμα συστράτευσης εν όψει των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών του Νοεμβρίου.Ο Αντώνης Σαμαράς ανέθεσε χθες στον πρώην γραμματέα του κόμματος τα καθήκοντα του προέδρου του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής». Το πολιτικό τάιμινγκ δεν είναι τυχαίο, καθώς:
1 Ολες οι δημοσκοπήσεις χτυπούν καμπανάκι στη Ν.Δ. Παραμένει σε ένα ιστορικά χαμηλό δημοσκοπικό ποσοστό (γύρω στο 21%), ο Α. Σαμαράς έχει αρνητικές γνώμες σχεδόν τριπλάσιες από τις θετικές. Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης εκλέγεται βουλευτής στη Β' Αθήνας μέσα στις πρώτες θέσεις, έχει έναν προσωπικό μηχανισμό, τον οποίο αναμένεται να κινητοποιήσει, τώρα που επέστρεψε στην ενεργό δράση και θα στηρίξει τον Κικίλια.
2 Οι «σαμαρικοί» δεν μπορούν από μόνοι τους να στείλουν το μήνυμα της ενότητας. Η διαγραφή της Ντόρας Μπακογιάννη, ο καραμανλισμός που υποχώρησε, το 8ο τακτικό συνέδριο της Ν.Δ., το οποίο εξέλεξε όργανα της απολύτου επιρροής τού Αντώνη Σαμαρά οδήγησαν σε συρρίκνωση. Ο Μεϊμαράκης μπορεί να έχει τους εσωκομματικούς του άσπονδους φίλους αλλά το επιτελείο της Ρηγίλλης τού αναγνωρίζει ένα «κομματικό φιλότιμο» και μια «διείσδυση σε όλες τις εσωκομματικές τάσεις».
3 Η συνδρομή του Β. Μεϊμαράκη στην πολιτική αντιπαράθεση των «παραθύρων» του προεκλογικού αγώνα εκτιμάται από τη Ρηγίλλης ότι θα βοηθήσει σημαντικά στην υπεράσπιση της στρατηγικής του Αντώνη Σαμαρά για το αντι-μνημόνιο.
4Ανεξάρτητα από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ο Α. Σαμαράς έχει ως προτεραιότητά του την ανανέωση του στελεχικού δυναμικού της Ν.Δ. και το Ινστιτούτο Δημοκρατίας ήταν ένα φυτώριο, ιδιαίτερα νέων επιστημόνων.«Θα προσπαθήσουμε, με όλες μας τις δυνάμεις, να συμβάλουμε στην ανάταση του ηθικού και της ψυχολογίας και του Νεοδημοκράτη, αλλά κυρίως του Ελληνα πολίτη», δήλωσε ο Β. Μεϊμαράκης μετά τη συνάντησή του με τον Α. Σαμαρά.

Εκρηκτικός
Η επιστροφή Μεϊμαράκη, πάντως, έχει και σημεία αιχμής. Ο πρώην υπουργός θέλει συνήθως να έχει το πάνω χέρι, δεν πρόκειται να δεχθεί εντολές από τον Α. Σαμαρά, όπως δεν δέχτηκε και από τον Κ. Καραμανλή. Τα περί ιεραρχίας δεν ανήκουν στη δική του λογική. Είναι αυτόνομος, αλλά και εκρηκτικός. Οταν μάλιστα συγκρούεται, γίνεται πολιτικό θέμα. Ο Α. Σαμαράς θα έρθει σε δύσκολη θέση αν βρεθεί απέναντί του ο Μεϊμαράκης. Μέχρι τότε ο νέος πρόεδρος του Ινστιτούτου Δημοκρατίας θα έχει λόγο για όλα. Εδωσε με σαφήνεια το στίγμα του και χθες. «Το Ινστιτούτο θα είναι ένας οργανισμός μάχης, ο οποίος θα κινηθεί αυτοτελώς και θα συμβάλει στην προσπάθεια να υπάρχει αυτή η κυβερνητική πρόταση εξουσίας από τη Ν.Δ.», δήλωσε. «Θα προσπαθήσει να αρθρώνει πολιτικό λόγο. Θα ασχολείται με τα πολιτικά ζητήματα. Και δεν θα ασχολείται καθόλου με ζητήματα τα οποία παράγουν παραπολιτική. Οι πολίτες περιμένουν λύσεις από τους πολιτικούς. Και εμείς πρέπει να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων».

enet

Σχέδια για εξίσωση του φόρου μεταξύ πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης


Την εξομοίωση του φόρου μεταξύ πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης μελετούν στο υπουργείο Οικονομικών.Ειδικότερα, οι επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών επεξεργάζονται τα σενάρια για την κατάρτιση του προϋπολογισμού 2011 και ως επί το πλείστον για το σκέλος των εσόδων.Σύμφωνα με το μνημόνιο, το επόμενο έτος θα πρέπει να γίνει η μετάταξη του 30% των προϊόντων και υπηρεσιών από τον συντελεστή ΦΠΑ 11% στον συντελεστή 23%.Αυτό, όμως, σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος του υπουργείου, εμπεριέχει σημαντικό πολιτικό κόστος και για τον συγκεκριμένο λόγο αναζητούνται άλλες λύσεις ισοδύναμου δημοσιονομικού αποτελέσματος.Μια από αυτές αφορά στην κατάργηση της έκπτωσης στον Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης και στην εξίσωση της τιμής του με το πετρέλαιο κίνησης.Εάν συμβεί αυτό, το πετρέλαιο θέρμανσης θα διατίθεται με την ίδια τιμή σε όλους τους καταναλωτές και στη συνέχεια οι υπηρεσίες του υπουργείου θα επιστρέφουν ένα ποσό σε συγκεκριμένες κατηγορίες πληθυσμού, ανάλογα με εισοδηματικά κριτήρια (π.χ. ύψος εισοδήματος, οικογενειακή κατάσταση, τόπος διαμονής).Το δημοσιονομικό όφελος για το Δημόσιο στην περίπτωση υλοποίησης της συγκεκριμένης σκέψης μπορεί να ανέλθει και σε 1 δισ. ευρώ. Χαρακτηριστικά, για το 2010 το Δημόσιο αναμένεται κανονικά να επιστρέψει περίπου 1,5 δισ. ευρώ από τη διαφορά του ΕΦΚ μεταξύ των δύο τύπων πετρελαίου, ποσό που μπορεί να περιορισθεί σε 500 εκατ. ευρώ, όσα προκύπτουν με βάση τα εισοδηματικά κριτήρια.Πάντως, υπάρχει και η αντίθετη άποψη, σύμφωνα με την οποία, το πολιτικό κόστος μπορεί να είναι εξίσου υψηλό, εάν ο χειμώνας είναι βαρύς και πληγούν (λόγω της κατάργησης της έκπτωσης) τα μεσαία στρώματα. Παράλληλα, οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών φαίνεται να έχουν αποκλείσει, λόγω επίσης πολιτικού κόστους, τη θέσπιση ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ.Αντίθετα, δεν έχουν αποφασίσει ακόμη, εάν θα δώσουν επιπλέον κίνητρα για συλλογή αποδείξεων από συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες και εάν θα προχωρήσουν σε νέες ρυθμίσεις για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο και για την περαίωση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων- παρά το γεγονός ότι για την τελευταία έχουν υποβληθεί πολλά αιτήματα.Εν τω μεταξύ, την έκδοση "ομολόγων της διασποράς" εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών, σε μια προσπάθεια να επανέλθει σταδιακά στις αγορές από τις αρχές του 2011 και, παράλληλα, να αξιοποιήσει κεφάλαια ομογενών.Σύμφωνα με ανώτερο παράγοντα του υπουργείου, θα πρόκειται για τίτλους του Δημοσίου που θα απευθύνονται αποκλειστικά και μόνο σε ομογενείς ανά την υφήλιο και κυρίως σε αγορές όπου βρίσκεται και η μεγαλύτερη μάζα των Ελλήνων (π.χ. ΗΠΑ, Γερμανία, ή Αυστραλία).Ο ίδιος παράγοντας ανέφερε ότι η όλη διαδικασία μελετάται ήδη από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), κατά το πρότυπο παρόμοιων εκδόσεων άλλων ευρωπαϊκών χωρών.Τα πλεονεκτήματα της πρότασης αυτής, η οποία έχει και τη θετική γνώμη του υπουργού, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, είναι πολλαπλά. Κυρίως, διότι θα προσελκυσθούν οι Έλληνες ομογενείς σε τίτλους με ικανοποιητικές αποδόσεις και το υπουργείο θα επιτύχει με τον τρόπο αυτόν ένα είδος επαναπατρισμού κεφαλαίων.

ΦΙΛΙΠΠΑΣ ΦΙΛΙΟΣ:Με τους πολίτες συνεργάτες και συνοδοιπόρους θα διαμορφώσουμε την επόμενη μέρα


Την Δευτέρα στις 8:30 μ.μ, στο συνεδριακό κέντρο του ξενοδοχείου Du Lac θα πραγματοποιηθεί η πρώτη ανοιχτή συγκέντρωση της παράταξης «Ενότητα Πολιτών- Νέα Γιάννενα». Στην εκδήλωση, ο επικεφαλής της παράταξης και υποψήφιος δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος θα παρουσιάσει τις προγραμματικές θέσεις.Με αφορμή την εκδήλωση της Δευτέρας ο κ. Φίλιος έκανε δηλώσεις στους δημοσιογράφους.Αναλυτικά ανέφερε:«Την Δευτέρα στις οκτώ και μισή το βράδυ, στο συνεδριακό κέντρο του ξενοδοχείου Du Lac, κάνουμε το μεγάλο ξεκίνημα. Καταθέτουμε ενώπιον σας τις προγραμματικές μας θέσεις, το σχέδιο και τις προτάσεις μας για το νέα Γιάννενα.Καταθέτουμε το πρόγραμμά μας για το νέο Δήμο, το Δήμο στην εποχή του «Καλλικράτη», το οποίο έρχεται να απαντήσει στα αδιέξοδα που δημιούργησε η απερχόμενη δημοτική αρχή και να θέσει τις βάσεις για μία νέα πορεία, αντάξια της περιοχής μας.Η «Ενότητα Πολιτών- Νέα Γιάννενα» δημιουργήθηκε από τους πολίτες και απευθύνεται στους πολίτες. Χωρίς αποκλεισμούς, χωρίς διαχωρισμούς!Με τους πολίτες συνεργάτες και συνοδοιπόρους θα διαμορφώσουμε την επόμενη μέρα και θα ανοίξουμε τη νέα σελίδα για τα Γιάννινα που μας αξίζουν.Μία πόλη σύγχρονη, ευρωπαϊκή, ανοιχτή σε ιδέες, σε σκέψεις, σε προτάσεις, σε οράματα. Μία πόλη που δεν θα πνίγει τα όνειρά μας. Γιατί τα όνειρά μας πρέπει να δικαιωθούν.Μία πόλη δημιουργίας. Πρότυπο ανάπτυξης. Με ανοιχτούς ορίζοντες.Στοχεύουμε σε ένα δημαρχείο όπου θα λειτουργεί με διαφάνεια. Καθαρά. Που θα βάλει τέλος στις λογικές της παρέας. Των λίγων και εκλεκτών. Ένα δημαρχείο που επιστρέφει στην υπηρεσία του πολίτη.Το πρόγραμμά μας έχει δύο κεντρικούς άξονες. Από τη μία να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που αφήνει πίσω της η απερχόμενη δημοτική αρχή. Προβλήματα που προέκυψαν από μία αλόγιστη, αδιάφανη και ιδιοτελή διαχείριση.Κι από την άλλη να θέσει τα θεμέλια για την πορεία προς τα μπρος. Κλείνουμε τους λογαριασμούς μας με το παρελθόν και μπαίνουμε στην εποχή της δημιουργίας.Το πρόγραμμά μας, προϊόν διαλόγου και συνεργασίας, είναι το συμβόλαιο για την επόμενη μέρα.Η αρχή γίνεται με την πρώτη ανοιχτή συγκέντρωση τη Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου και ώρα 8.30 μμ στο συνεδριακό χώρο του ξενοδοχείου Du Lac με θέμα: «Οι προγραμματικές θέσεις της παράταξης για το νέο δήμο Ιωαννιτών». Τις καταθέτουμε ενώπιον σας, ζητώντας την γνώμη σας, την κρίση σας, την άποψή σας και τις προτάσεις σας»

Αντίστροφη μέτρηση για ανασχηματισμό

Με την ανακοίνωση, την Κυριακή, των ονομάτων που θα δώσουν τη μάχη των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών, ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για αλλαγές στη σύνθεση και τη δομή της κυβέρνησης
CLOSE WINDOW
Ξεκάθαρο μήνυμα ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να αλλάξει την εικόνα της χώρας έχοντας ως πρώτο και βασικό μέλημα την έξοδο από την οικονομική κρίση έστειλε ο πρωθυπουργός στα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου που συνεδρίασε στην Ιπποκράτους.Αν και το κεντρικό θέμα ήταν οι αυτοδιοικητικές εκλογές καθώς και η εισήγηση του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ο Γιώργος Παπανδρέου φέρεται ότι έκανε και πάλι σαφές ότι θα πάρει κάθε αναγκαία απόφαση χωρίς να υπολογίζει το πολιτικό κόστος.Σύμφωνα με πληροφορίες μιλώντας στα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου - και απαντώντας στην εσωκομματική κριτική για τα σκληρά μέτρα, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι οι φόροι της κυβέρνησης ενισχύουν την έννοια της κοινωνικής αλληλεγγύης και δεν αποτελούν χαράτσια συμπληρώνοντας ότι με αυτό τον τρόπο τα έσοδα θα αποδίδονται και θα αξιοποιούνται όπως πρέπει.Στη συνεδρίαση μετείχαν ο Υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου αλλά και η υπουργός Ανάπτυξης Λούκα Κατσέλη.Όμως ο Γιώργος Παπανδρέου στη συνεδρίασε απάντησε και στην κριτική και τις διαφωνίες που προέκυψαν σε σχέση με τα ονόματα και την επιλογή των υποψήφιων κυρίως για τους μεγάλους Δήμους και τις κεντρικές περιφέρειες επισημαίνοντας ότι το κόμμα έχει και διατηρεί τον επιτελικό του ρόλο σε σχέση με τις αποφάσεις και τις πολιτικές που ακολουθεί η κυβέρνηση.Στη συνεδρίαση εξετάστηκαν και θέματα προετοιμασίας του Εθνικού Συμβουλίου που ξεκινά τις εργασίες αύριο.

Αντίστροφη μέτρηση για ανασχηματισμό
Με την ανακοίνωση, την Κυριακή των ονομάτων που θα δώσουν τη μάχη των Περιφερειακών και Δημοτικών εκλογών ξεκινά και η αντίστροφη μέτρηση για τον δομικό ανασχηματισμό καθώς όλες οι πληροφορίες μιλούν για αρκετές αλλαγές προσώπων αλλά και χαρτοφυλακίων με ενίσχυση των υπουργείων που «συνομιλούν» με την Τρόικα.Τέλος, τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός Οικονομικών φέρονται ότι ξεκαθάρισαν στα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου ότι η ΔΕΘ δεν θα αποτελέσει για μια ακόμα φορά «βήμα παροχών και εξαγγελιών χωρίς αντίκρισμα» καθώς δεν υπάρχει περιθώριο εγγραφής νέων κονδυλίων στον προϋπολογισμό.Παράλληλα τονίστηκε ότι το κοινωνικό πακέτο που θα περιλαμβάνει την επιδότηση της ανεργίας και των προσλήψεων σε συνδυασμό με τα μέτρα ανακούφισης των χαμηλόμισθων και της οικογένειας (βρεφονηπιακοί σταθμοί κ.α.) θα σταθούν ικανά να ανατρέψουν το κλίμα χωρίς να ξεφεύγει η χώρα από τους συγκεκριμένους και αυστηρούς οικονομικού στόχους.

ethnos

Πρέβεζα: Για δεύτερη μέρα "άδεια" γραφεία στην ΔΟΥ Φαναρίου


Για δεύτερη συνεχόμενη μέρα η ΔΟΥ Φαναρίου δεν εξυπηρετεί τους φορολογούμενους πολίτες μιας και δεν υπάρχουν υπάλληλοι.Η δυναμικότητα της συγκεκριμένης ΔΟΥ σε υπαλληλικό προσωπικό είναι αυτή τη στιγμή 4ων ατόμων εκ των οποίων ο ένας είναι ο προϊστάμενος ενώ δύο από αυτούς βρίσκονται σε αναρρωτική άδεια και ο τρίτος υπάλληλος είναι με απόσπαση ο οποίος επιστρέφει από Δευτέρα στην οργανική του θέση.Η ΔΟΥ Φαναρίου που εξυπηρετεί ένα μεγάλο κομμάτι του Νομού Πρέβεζας την στιγμή αυτή είναι ανίκανη να φέρει εις πέρας φορολογικές υποθέσεις και να εξυπηρετήσει τους φορολογούμενους πολίτες της περιοχής.Η αγανάκτηση των πολιτών είναι τόσο μεγάλη που πολλές φορές, σύμφωνα με πληροφορίες έχουν φτάσει στα άκρα δημιουργώντας μικροεπεισόδια. Δεν έχουν διστάσει κάποιοι ακόμα και να απειλούν τους λίγους αυτούς υπαλλήλους και εκτός υπηρεσίας, αναγκάζοντας τους να αλλάξουν μέχρι και τα νούμερα από τα κινητά τους τηλέφωνα, μιας και οι πληροφορίες μας λένε ότι πολλές ήταν οι φορές που εργάζονταν υπό την διακριτική παρακολούθηση της αστυνομίας.Αξίζει να σημειωθεί, σύμφωνα πάντα με έγκυρες πληροφορίες, ότι ο νυν προϊστάμενος της ΔΟΥ στις 31 Αυγούστου θα υπέβαλε την κατά νόμο δεύτερη αίτηση λύσης υπαλληλικής σχέσης και θα έβγαινε στην σύνταξη. Παρόλα αυτά όμως δεν το έπραξε και παραμένει στην θέση του...Πλέον η κατάσταση είναι τραγική και από την Δευτέρα ολόκληρη ΔΟΥ θα είναι μόνο με έναν υπάλληλο εάν δεν γίνουν άμεσα και γρήγορα οι ανάλογες ενέργειες από τους αρμόδιους.

pamepreveza

Απάντηση σε ανάρτηση από την Ν.Α.Ι.


Θα ήταν ουτοπία να ζητούσαμε από το blog σας να διασταυρώνει ή να ελέγχει τα σχόλια και τις επιστολές που αναρτώνται, ειδικά μάλιστα την περίοδο αυτή, όταν πολλά από αυτά είναι κατευθυνόμενα και εξυπηρετούν συγκεκριμένους στόχους.Το ίδιο συμβαίνει και με το δήθεν νέο σκάνδαλο με χρηματοδοτήσεις εθελοντικών ομάδων για θέματα πυρανίχνευσης. Κατ΄ επανάληψη έχει δημοσιευτεί, κατ΄ επανάληψη έχει τονιστεί στο Συντονιστικό Νομαρχιακό Όργανο, ότι την αποκλειστική ευθύνη για την ένταξη των εθελοντικών οργανώσεων και για τη χρηματοδότησή τους έχει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Μάλιστα κατ΄ επανάληψη το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ιωαννίνων έχει υποβάλει προτάσεις για τον τρόπο και τους φορείς που θα έπρεπε να χρηματοδοτηθούν, ερχόμενη πολλές φορές σε αντιπαράθεση με εκπροσώπους οργανώσεων.Σημειώνεται επίσης ότι η χρηματοδότηση των εθελοντικών οργανώσεων σταμάτησε εδώ και δύο περίπου χρόνια και το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας της Ν.Α.Ι. έχει ζητήσει εγγράφως από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, σε περίπτωση επανέναρξης των ενισχύσεων να ληφθούν υπόψη οι προτάσεις του. Δεν είναι στην αρμοδιότητα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης ο έλεγχος των πτυχίων των πιλότων και της πτητικής κατάστασης των αεροσκαφών. Η προμήθεια των υλικών για τις ανάγκες των εθελοντικών συλλόγων, ελέγχονται ως προς τη νομιμότητα και όχι προς τη σκοπιμότητα από την αρμόδια Διεύθυνση Προμηθειών.Οι όποιες αντιδικίες που υπάρχουν μεταξύ των εθελοντικών ομάδων που ασχολούνται με τον αεροαθλητισμό, δεν έχουν σχέση με την Πολιτική Προστασία της Ν.Α.Ι..Θεωρούμε αυτονόητη την άμεση ανάρτηση της απάντησής μας.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ EPIRUSGATE

Δηλαδή,η Ν.Α.Ι. μέχρι πριν από δυο χρόνια,χρηματοδοτούσε αυτές τις οργανώσεις,προκειμένου να αγοράσουν αξεσουάρ οι πιλότοι,χωρίς να ελέγχει καν τα πτυχία τους και την πτητική κατάσταση των αεροσκαφών,με την δικαιολογία ότι δεν είναι αυτή η αρμοδιότητα της.Μήπως,θα έπρεπε να είχε ζητήσει κάποιες βεβαιώσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες,πριν μοιράσει τα χρήματα των φορολογούμενων;

Με Σιάκαρη-Μαντά ο ΣΥΡΙΖΑ


Συνεδρίασε με διευρυμένη σύνθεση η Γραμματεία ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων και ασχολήθηκε με ζητήματα προετοιμασίας του κόμματος μπροστά στις αυτοδιοικητικής εκλογές. Στο διευρυμένο Δήμο Ιωαννιτών,ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίζει την δική του παράταξη με επικεφαλής τον κ. Χρήστο Μαντά,ενώ υποψήφιος Περιφερειάρχης στην Ήπειρο,θα είναι σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Ντίνος Σιάκαρης.

Το διαδικτυακό «αυτογκόλ»


Τα blogs δεν κέρδισαν το ενδιαφέρον της κοινωνίας επειδή λένε ψέματα. Το κέρδισαν γιατί τολμούν και γράφουν αλήθειες. Γιατί δίνουν στους αναγνώστες τους την δυνατότητα να γράψουν για όλα όσα συμβαίνουν γύρο τους.Τις τελευταίες ημέρες,στα Γιάννενα,έχουν κάνει την εμφάνισή τους στο διαδύκτιο,blogs τα οποία έχουν ως μόνο στόχο την προβολή συγκεκριμένων υποψηφίων,στις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου.Κάτι τέτοιο φυσικά δεν είναι μεμπτό. Θα ήταν όμως προτιμότερο,να αλλάξουν τίτλο,γιατί τους έχουν πάρει χαμπάρι. Δεν θα ήταν κακή ιδέα π.χ. να μετονομαστούν σε Kaxrimanisnet ή σε άλλη περίπτωση σε gontaspress!Ούτως η άλλως,αυτά τα συμφέροντα εξυπηρετούν. Αλλά μιας και σχολιάζουμε τις..διαδικτυακές περιπέτειες των εμμίσθων υπαλλήλων στα γραφεία τύπου Δήμου και Νομαρχίας,ας τους θέσουμε και ορισμένα ερωτήματα σχετικά με την σημερινή,"μεγάλη" αποκάλυψη:
1.Ο κ. Χρόνης Καλτσούνης,δεν είναι ο διευθυντής στην Πολεοδομία του Νομάρχη;Δεν συμμετείχε στο σκάνδαλο του Ξενώνα του Νομάρχη αλλά και έθεσε παρανόμως τις υπογραφές του σ΄αυτές τις οικοδομικές ατασθαλίες;
2.Η κ. Δώρα Αργύρη,δεν είναι σύζυγος του δημάρχου Άνω Καλαμά,και υποψηφίου δημάρχου Άνω Πωγωνίου με το χρίσμα της Νέας Δημοκρατίας κ. Φάνη Στεργίου;
Ένα τέτοιο αυτογκόλ και μάλιστα παραμονές εκλογών,δεν δικαιολογείται!Κρίμα!Τζάμπα ο μισθός ρε παιδιά...

Ο Άραχθος...απέναντι

Πως τα λαμόγια "άδειασαν" τον δήμαρχο που εξελέγη το 2003, όταν το εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ κατάρρεε υπό το βάρος της σκανδαλολογίας και της άτεγκτης οικονομικής του πολιτικής!


Γράφει ο Λεωνίδας Νικολάου
Ποικίλες αντιδράσεις προκαλεί στην Άρτα η φημολογία περί αδειάσματος από το ΠΑΣΟΚ του νυν Δημάρχου Πάνου Οικονομίδη με την ανάθεση του χρίσματος σε έτερο διεκδικητή ο οποίος πέραν του γεγονότος ότι είναι δις αποτυχών υποψήφιος βουλευτής ελέγχεται- όπως λέγεται- σε αρκετές περιπτώσεις για ηθικά και ποινικά κολάσιμες πράξεις και παραλείψεις.Και όσο περνούν οι μέρες χωρίς το σκηνικό στο Δήμο της Άρτας να ξεκαθαρίζει τόσο πληθαίνουν οι σχετικές φήμες και εντείνονται οι αντιδράσεις πολιτών οι οποίοι ανοικτά πλέον μιλούν για στημένο παιχνίδι σε βάρος του κ. Οικονομίδη ο οποίος με την υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ έχει εκλεγεί δύο συνεχόμενες φορές Δήμαρχος στην Άρτα, περιοχή με ισχυρές συντηρητικές καταβολές. Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά εξελέγη Δήμαρχος το 2003, όταν το (εκσυγχρονιστικό) ΠΑΣΟΚ κατάρρεε υπό το βάρος της σκανδαλολογίας και της άτεγκτης οικονομικής του πολιτικής!Αν και γενικότερα ο νυν Δήμαρχος δεν είναι από τους πολιτικούς με έντονη κοινωνική παρουσία, πυκνές εμφανίσεις και γενικότερα καλές δημόσιες σχέσεις εντούτοις οι διαρροές ότι το ΠΑΣΟΚ δεν προτίθεται να επαναβεβαιώσει την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπό του και προς τη συμπαγή Δημοτική του Ομάδα προκάλεσε ορυμαγδό αντιδράσεων και θερμών εκδηλώσεων που φτάνουν τόσο προς την Ιπποκράτους όσο και προς τους δύο βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος τους οποίους θεωρούν υπεύθυνους και υπαίτιους της όλης μεθόδευσης.Σύμφωνα με εκτιμήσεις το «άδειασμα» Οικονομίδη έχει να κάνει αφενός με την πρόθεση στελεχών του ΠΑΣΟΚ για κομματικό ξεκαθάρισμα και αφετέρου με τη διάθεση «επιχειρηματικών συμφερόντων» να μετάσχουν με κάθε τρόπο στα μεγάλα έργα του Δήμου. Να σημειωθεί ότι η Άρτα συγκαταλέγεται μεταξύ των Δήμων με τη μεγαλύτερη απορροφητικότητα σε εθνικά και ευρωπαϊ9κά κονδύλια.Στην επταετία 2003-2009 εξασφάλισε και διοχέτευσε σε έργα πάνω από 95 εκατ ευρώ.Όμως- όπως σχολιάζουν εργολαβικοί κύκλοι- το παιχνίδι, το μεγάλο παιχνίδι, μόλις τώρα αρχίζει με την απελευθέρωση χιλιάδων στρεμμάτων γης εκατέρωθεν του Αράχθου. Η Δημοτική Αρχή ήδη έχει ολοκληρώσει τη μελέτη για την οριοθέτηση του ποταμού και απομένει το τελευταίο στάδιο της επέκτασης του σχεδίου πόλης. Πρακτικά αυτό σημαίνει απελευθέρωση χιλιάδων στρεμμάτων αξιοποιήσιμης γης ανυπολόγιστης αξίας. Γη –φιλέτο, μέρος της οποίας η κυβέρνηση- σύμφωνα με δημοσίευμα της Δευτέρας 30 Αυγούστου στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ»- σκοπεύει να αξιοποιήσει. Συγκεκριμένα και σύμφωνα με στοιχεία του ρεπορτάζ ο σύμβουλος αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας της Κτηματικής Εταιρίας του Δημοσίου (ΚΕΔ) μεταξύ άλλων προτείνει την αξιοποίηση της παρόχθιας έκτασης του ποταμού Αράχθου καθώς και το Πάρκο εγκαταστάσεων αναψυχής…Αξίζει να σημειωθεί ότι το ρεπορτάζ φέρει τον τίτλο: «η λίστα με τα ακίνητα-χρυσάφι».Εκατέρωθεν του Αράχθου- ακόμη και εντός της κοίτης του ποταμού- συντελείται από χρόνια ένα όργιο καταπατήσεων και ταυτόχρονα ανθεί η βιομηχανία των νομιμοποιήσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο γαϊτανάκι αυτό συμμετέχει και το Μοναστήρι της Κάτω Παναγιάς το οποίο –όπως αποδεικνύεται και από πρόσφατες φωτογραφίες- ήδη έχει ενσωματώσει τεράστιες παραποτάμιες εκτάσεις.Με απελευθερωμένα ακίνητα-φιλέτα είναι προφανές ότι πολλοί είναι αυτοί που βλέπουν μπροστά τους δουλειές με φούντες.Δουλειές που μπορεί να γίνουν ευκολότερα, γρηγορότερα και κυρίως με μικρότερο κόστος αν για παράδειγμα οι αρμόδιες Δημόσιες Υπηρεσίες δεν ήταν εχθρικές η ακόμα και βοηθούσαν όπου μπορούσαν…Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι κανείς εξ αυτών που έχουν από καιρό καταστρώσει επιχειρηματικά σχέδια δεν έχει εμπιστοσύνη στο δύστροπο Πάνο. Ούτε μπορεί κανείς να στηριχθεί πάνω του για διευκολύνσεις και άλλες παροχές…Άρα έπρεπε -κατά τους ίδιους- να βγει από τη μέση «ο χοντρός» και αν είναι δυνατόν να βρεθεί και να προωθηθεί άνθρωπος της πιάτσας, άνθρωπος συνεργάσιμος… Το σενάριο έτσι όπως εξυφαίνεται φαντάζει επιστημονικής φαντασίας όμως πολλοί αρτινοί επιμένουν ότι οι illuminati της εξουσίας με την αρωγή των επιχειρηματικών συμφερόντων όλα τα μπορούν.Μένει να αποδειχθεί αν πράγματι το παιχνίδι είναι στημένο, ποιοι το έστησαν, και πόσοι συμφώνησαν…

kourdistoportocali

Σκάνδαλο με χρηματοδοτήσεις εθελοντικών ομάδων για θέματα πυρανίχνευσης

Ο Καχριμάνης έδωσε χρήματα για αξεσουάρ,σε..."πιλότους" που δεν πέταξαν ποτέ!!!

Με αφορμή τις πρόσφατες φωτιες στην περιοχή της Ηπείρου,ερχεται στην επικαιρότητα και η βοήθεια των εθελοντικων ομάδων προστασίας,ειδικά οσων εχουν δηλώσει ότι διαθέτουν εναέρια μέσα για πυρανιχνευση.Απο τα 2 σωματεια που επιδοτήθηκαν για τέτοια προσφορά,το ένα δεν έχει πλοιμο αεροπλάνο εδώ και χρόνια και γι`αυτό δεν πετάει ,ενώ πριν αρκετούς μήνες καθηλώθηκε και το ιδιωτικο αεροπλάνο 2 μελών της Αερολέσχης επειδη οι ιδιοκτήτες του,δεν είχαν τα απαιτούμενα πτυχία και πετούσαν παρανομα.Αυτο βέβαια δεν εμπόδισε τη Νομαρχία να εγκρίνει(χωρις να ελέγξει)τη χρηματοδότηση για αγορά πανάκριβων αεροπορικών αξεσουάρ,τα οποία χαριστικών στους τυχερούς "πιλότους" οι οποίοι ουδέποτε πέταξαν για το σκοπό της πυρανιχνευσης.Μηπως εκείνος ο αντινομάρχης(Κολοκας) που έκανε πέρυσι βόλτες με το αεροπλανάκι του πρόεδρου της Αερολέσχης ξέρει τίποτα?Με ποιο δικαίωμα η Νομαρχία εγκρίνει τέτοιες δαπάνες σε σωματεία φαντάσματα που δεν μπορούν να προσφέρουν τίποτα σε ένα τέτοιον σημαντικό θέμα?Ας σταματήσει επιτέλους αυτή η σπάταλη δημόσιου χρήματος για να χρηματοδοτούμε κάποιοι τους κολλητούς τους.Η Ήπειρος χρειάζεται σοβαρές εθελοντικές οργανώσεις με πραγματικές δυνατότητες,αλλά πανω απ`ολα χρειάζεται σοβαρή τοπική αυτοδιοικηση.Αλλο πυρανιχνευση,κι άλλο καφετέρια.....

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

ΜΕΤΣΟΒΟ :Το μοντέλο του φύλλου πάνω στο ποτάμι, που πάει όπου τον πάνε


Σήμερα διάβασα στον τοπικο τύπο , και αυτό είναι ευχάριστο κατά μια άποψη για να καταγράψουμε και να ζυγίζουμε μερικές ''μεγάλες'' και ευκαιριακές προεκλογικές αναγγελίες ,αρκετά λογικές σε ενα βαθμο θα έλεγα...Αλλά ... Όμως ,πάνω σε μια κοινωνία δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη στις συνείδηση μας σε αρκετά μεγάλο βαθμό η ασημαντολογία .Στην αρχή δεν μπόρεσα να καταλάβω γιατί αναφέρονται όλα αυτά.Διακρίνω όμως ένα εύστοχο συνδυασμό τον ''τοπικισμό'' ως καμουφλάζ , και διακρίνω επίσης οτι προσχηματικά δηλώνονται όλα αυτά, στο όνομα δήθεν της διαφάνειας και την μη καταπάτησης των δικαιωμάτων των συχωριανών ,και αυτο στην πραγματικότητα δεν ειναι άλλο απο μια διπλωματική λύση επιβίωσης , ετσι ειναι εμφανές πλέον η έλλειψη θεωρητικής πρωτοβουλίας , και η προέκταση όλων αυτόν τον δεσμεύσεων ειναι οτι βασίζετε βεβαίως σε ανέξοδες μιμήσεις .όλα αυτά που διαβάσαμε σήμερα θα τολμούσα να πω οτι είναι καθαρά εικονικές αναγγελίες διότι δεν προσφέρουν τίποτα που να διαφέρει απ’ ό,τι υπήρχε. Ως ρητορική τέχνη καταβάλετε μια ορθή και μεγάλη προσπάθεια ,για να δοθεί μια αξία στην αλήθεια, αλλά μόνο στην άποψη τα καταφέρει τελικά , στην τοπική αδράνεια και αν-ικανότητα , και το λέω αυτό διότι απτά λεγόμενα δεν διακρίνουμε να υπάρχει απολύτως καμία ένδειξη βούλησης και μια μορφή δημιουργίας για Δήμο που ταλανίζετε από δεκάδες προβλήματα.Έτσι προσπαθώντας να βγουν προς τα έξω μερικά κοινωνικά τους προτερήματα , η έλλειψη ''ανθρωπίνων'' στοιχείων είναι εμφανείς , όλα αυτές λοιπόν προεκλογικές αναγγελίες και τα λεγόμενα του κυριου , ακούγονται σε μεγάλο βαθμό , πολύ τυπικά.Το μόνο κακό δυστυχώς είναι ότι συνεχίζετε να παράγετε η λήθη .

Αργοναύτης

Αέρας ανανέωσης στο Δήμο Ηγουμενίτσας


Συνεχίζει καθημερινά τις επαφές,προκειμένου να συγκροτήσει το ψηφοδέλτιο του,ο υποψήφιος δήμαρχος Ηγουμενίτσας κ. Γιώργος Κάτσινος.Σύμφωνα με πληροφορίες του epirugate,πρόκειται για ένα ισχυρό και ανανεωμένο ψηφοδέλτιο στο οποίο συμμετέχουν αξιόλογα πρόσωπα της τοπιής κοινωνίας.Συγκεκριμένα στο ψηφοδέλτιο θα συμμετέχουν εκπροσωπώντας την νέα γενιά της περιοχής, η κ. Τίνα Μπότσαρη Ιατρός Μικροβιολόγος-Βιοπαθολόγος,οι μηχανικοί Νίκος Βαρβάρας,Γιώργος Κολιούσης και Αιμίλιος Κώτσης,ο γεωπόνος κ.Θεόδωρος Ζαραβούτσης,ο Ιατρός κ. Θωμάς Παππάς, η κα Κατερίνα Πάσχου,απόφοιτη του τμήματος πολιτικών επιστημών κ.α.

Πού είναι τα Ψηφιακά Γιάννενα;


Κι αφού θυμήθηκα την κυρία Ασημακοπούλου μας,δείτε τη μικρή της ψηφιακή ιστολογική ...περιπέτεια διάρκειας μόλις ενός μηνός.http://psifiakagiannena.blogspot.com Ξεκίνησε ένα ιστολόγιο με το όνομα "Ψηφιακά Γιάννενα". Έβαλε την αφεντομουτσουνάρα της σε μεγάλη φωτογραφία για να είμαστε σίγουροι πως πρόκειται για την Άννα την Ασημακοπούλου, γνωστή και από τις εμφανίσεις της στο ΤιΒιέννα, έλαβε και την αμέριστη συμπαράστασή από τον Γιάννη Γιαννακάκη, έγραψε 2 μπούρδες και τέρμα.Αυτό ήταν. 16 μήνες τώρα, δεν υπάρχει είδηση, άποψη, σχόλιο, ενημέρωση για την ...ψηφιακή μας πόλη. Τσάμπα οι οπτικές ίνες, τσάμπα κάτι ασύρματα δίκτυα, τσάμπα τα ε-τρίκαλα. Και είναι αλήθεια, είμαστε ακόμη στην αναλογική εποχή.Το συνειδητοποιείς όταν πρέπει να πληρώσεις το λογαριασμό της ΔΕΥΑΙ και χησιμοποιείς το αυτοκίνητο για να κατέβεις κέντρο, μόνο πρωινές ώρες, να διπλοπαρκάρεις για λίγο παράνομα, φροντίζεις να έχεις μαζί σου λεφτά, κάθεσαι στην ουρά του ταμείου, πληρώνεις και παίρνεις ρέστα κέρματα. Από την ίδρυση της ΔΕΥΑΙ, ο ίδιος, παραδοσιακός, αναλογικός τρόπος!

ΑΝΑΓΝΩΣΤΡΙΑ

ΔΙΠΛΟΣ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟΣ «ΜΠΟΝΑΜΑΣ»!

«Εξυπηρετούνται» Δήμαρχοι και Νομάρχες για… κατεπείγουσα εκτέλεση κάποιων μικροέργων, αλλά και για προσλήψεις εποχικών έως 7 Οκτωβρίου!..

Σ’ ένα διπλό προεκλογικό δώρο (!) προς τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης προχώρησε το τελευταίο διάστημα η Κυβέρνηση δια των Υπουργείων Οικονομικών και Εσωτερικών.Το πρώτο, πολύ σημαντικό για τους γνωρίζοντες τα «μικρά μυστικά» της δημοτικής διοίκησης και διαχείρισης, είναι η σημαντική αύξηση των χρηματικών ορίων για τις απευθείας αναθέσεις και τους πρόχειρους διαγωνισμούς για έργα και προμήθειες των ΟΤΑ.Με την υπ’ αριθ. 35130/ 739/9-8-2010 απόφαση του Υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, το κατώτατο όριο για την απευθείας ανάθεση από το Δήμαρχο ή τον Κοινοτάρχη της εκτέλεσης έργων ή προμηθειών στο Δήμο ή την Κοινότητα, από 15.000 € πηγαίνει στις 20.000 € ενώ για τη διαδικασία του πρόχειρου διαγωνισμού (συνοπτική διαδικασία χωρίς τις δεσμεύσεις του κανονικού διαγωνισμού) από 45.000 € (τα περίφημα και δημοφιλή στους Δημάρχους «45άρια») πηγαίνει στα 60.000 € .

ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ… ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ
Είναι φανερό ότι η αναπροσαρμογή αυτή διευκολύνει πάρα πολύ τους χειρισμούς των Δημάρχων και των Νομαρχών (πολλοί από τους οποίους θα συνεχίσουν ως υποψήφιοι Περιφερειάρχες ή Αντιπεριφερειάρχες την πολιτική τους καριέρα), που ενόψει εκλογών επιθυμούν διακαώς την άμεση και κατεπείγουσα εκτέλεση κάποιων μικροέργων, που μεταφράζονται φυσικά σε ικανοποίηση αιτημάτων, χωρίς να αποκλείεται και η πιθανότητα της παράλληλης εξυπηρέτησης και άλλων σκοπιμοτήτων. Η αιτιολογική βάση της αναπροσαρμογής αυτής, που όπως αναφέρεται στη συγκεκριμένη απόφαση είναι η «αύξηση του ΑΕΠ κατά 62% από το 2001 που εξεδόθη η σχετική (προηγούμενη) απόφαση περί ορισμού των σχετικών ποσών») , δεν είναι εκτός πραγματικότητας.

«ΧΟΡΟΣ» ΑΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ
Από την άλλη όμως δεν πρέπει να παραγνωρίζεται ότι γύρω από αυτό το ζήτημα έχει στηθεί ένας ξέφρενος «χορός» αδιαφάνειας και καταστρατήγησης των σχετικών διατάξεων. Αντί δηλαδή η μέθοδος αυτή να εφαρμόζεται σε εξαιρετικές περιστάσεις και υπό τις προϋποθέσεις που ορίζει ο Νόμος, η συνήθης πρακτική είναι η κατάτμηση έργων και προμηθειών σε μικρότερα «κομμάτια», εντός των ορίων της απευθείας ανάθεσης ή του πρόχειρου διαγωνισμού. Η μέθοδος αυτή έχει κατ’ επανάληψη καταγγελθεί όχι μόνο από το ΤΕΕ και τις Οργανώσεις Εργοληπτών Δημοσίων Έργων, αλλά και από αυτοδιοικητικά όργανα όπως η ΕΝΑΕ, που πρότεινε ήδη από το 2009 να τεθεί διάταξη στον Κώδικα Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, ότι οι απευθείας αναθέσεις θα αφορούν έργα κατεπείγουσας ανάγκης και δεν θα υπερβαίνουν σε σύνολο το 10% των επενδυτικών δαπανών των ΚΑΠ. Είναι επίσης γνωστό ότι αυτή τη στιγμή, πολλές τέτοιες περιπτώσεις καταστρατηγήσεων του Νόμου σε όλη τη χώρα ερευνώνται από τη Δικαιοσύνη.

ΚΑΙ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ…
Το δεύτερο «δωράκι» αφορά τις προσλήψεις προσωπικού, ζήτημα και αυτό ζωτικής σημασίας όχι μόνο για την απρόσκοπτη λειτουργία δημοτικών υπηρεσιών αλλά και για την προεκλογική δραστηριότητα των Δημάρχων. Με το αρχικό σχέδιο του νομοσχεδίου για τις εκλογικές δαπάνες των υποψηφίων στις αυτοδιοικητικές εκλογές, οριζόταν ότι όλες οι προσλήψεις κάθε είδους στους Δήμους καθώς και οι όποιες υπηρεσιακές μεταβολές «παγώνουν» για δύο μήνες προ των εκλογών δηλαδή από 7 Σεπτεμβρίου. Όμως, στο τελικό κείμενο του Νόμου, αυτό τροποποιήθηκε και όπως διευκρινίζει σε πρόσφατη σχετική εγκύκλιο ο Υφυπουργός Εσωτερικών Γ. Ντόλιος, οι προσλήψεις εποχικού προσωπικού και προσωπικού με σύμβαση έργου στους ΟΤΑ και στα Νομικά τους Πρόσωπα, μπορούν να γίνονται μέχρι 7 Οκτωβρίου, δηλαδή ένα μήνα προ των εκλογών και εντός της προεκλογικής περιόδου.Έτσι ικανοποιείται ένα βασικό αίτημα των Δημάρχων που τόνιζαν ότι η δίμηνη απαγόρευση θα προκαλούσε αδυναμία λειτουργίας πολλών υπηρεσιών των Δήμων. Η ρύθμιση αυτή είναι κατ’ εξαίρεση και θα ισχύσει μόνο για τις εκλογές του 2010. Από τις επόμενες εκλογές θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά η απαγόρευση προσλήψεων και υπηρεσιακών μεταβολών για διάστημα 2 μηνών προ των εκλογών και μέχρι την εγκατάσταση των νέων Αρχών. Επιπλέον θα προχωρήσουν κανονικά οι διαδικασίες μετατάξεων που προβλέπει ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ και για τις οποίες έχουμε αναφερθεί σε προηγούμενα ρεπορτάζ.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Η αρχιτεκτονική κληρονομιά του ιστορικού κέντρου των Ιωαννίνων και η διαχρονική του αξία

Γράφει ο Μίλτος Μπούκας*

Η πόλη των Ιωαννίνων όλο και συχνότερα αναγνωρίζεται πλέον σαν ένας εν δυνάμει τόπος εσωτερικού και ευρωπαϊκού προορισμού. Το συγκριτικό αυτό πλεονέκτημα αστικού και πολυπολιτισμικού τουρισμού παράλληλα έναντι άλλων πόλεων στον ελληνικό χώρο έλκει κατά μεγάλο μέρος λόγω της ιστορικής διαστρωμάτωσης του κάστρου της (το πρώτο πόλημα) στο φυσικό περιβάλλον της λίμνης Παμβώτιδας, του νησιού με τα υστεροβυζαντινά μοναστήρια, και του ιστορικού της κέντρου με το έντονο παραδοσιακό χαρακτήρα αποτελώντας ουσιαστικά την χερσόνησο με τα οθωμανικά τείχη που καθρεφτίζονται στα νερά της λίμνης. Το Κάστρο των Ιωαννίνων φορτισμένο απ’ το πλούσιο παρελθόν, η πόλη των θρύλων και των περιηγητών διαθέτει ως σήμερα αυτή την ιστορική και πολιτισμική αξία με μεγάλα σημάδια αλλοίωσης ωστόσο. Η εβραιογιαννιώτικη αρχιτεκτονική φυσιογνωμία αποτελούν μια συμπαγή ενότητα με ιδιότυπα και ιδιόμορφα χαρακτηριστικά ντόπιας παραγωγής Νεοκλασικών που χρήζουν υψηλής προστασίας. Ο κατάλογος των 77 διατηρητέων (λίστα ΥΠΕΚΑ), 76 λόγω της απώλειας εκείνου του Τοσίτσα 31 (από την οικογένεια Καχριμάνη) καταμαρτυρά την διάθεση και την κουλτούρα προστασίας των ιθυνόντων και τον πλημμελή έλεγχο απ’ τις καθ’ ύλην αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου, της ΕΠΑΕ, της 8ης εφορίας βυζαντινών αρχαιοτήτων της 6ης Εφορείας νεωτέρων μνημείων καθώς και ειδικών αρχιτεκτονικών γραφείων εξυπηρετήσεων και αποχαρακτηρισμού. Είναι εγκληματική η απώλεια αρχιτεκτονικών στοιχείων για την ιστορική μνήμη και φυσιογνωμία της πόλης. Τα θεσμικά μέτρα και οι διατάξεις για την προστασία του κληροδοτημένου αυτού μνημειακού πλούτου ωστόσο υπάρχουν!!!Καλούμαστε σαν υποψήφια δημοτική παράταξη να λειτουργήσουμε μέσα στο πλαίσιο ενός ειδικού προγράμματος και σχεδίου δράσης για την αξιοποίηση όλων αυτών των μνημειακών σημείων, όπως λουτρά, Σουφαρί Σαράϊ, το σπίτι του Καλού Πασά, Εβραϊκή Συναγωγή, Οθωμανική Βιβλιοθήκη, τις 2 ακροπόλεις, να τα εντάξουμε σε ένα ενιαίο λειτουργικό περιπατικό διαπολιτισμικό δίκτυο ανάδειξης της ιδιαίτερης κληρονομιάς της πόλης των Ιωαννίνων.Η εμπειρία της τελευταίας 25ετίας στο ζήτημα του πολεοδομικού σχεδιασμού στην χώρα μας των ευαίσθητων τόπων έχει δείξει την τεράστια σημασία της ενημέρωσης της μετάδοσης της γνώσης και της διαρκούς συμμετοχής για μας, έστω αργή, σταδιακή αλλαγή στην επικρατούσα αντίληψη και νοοτροπία εκμετάλλευσης του πολιτισμού και της ιδιωτικής περιουσίας, των χρήσεων και την ανάδειξη μέσω πεζοδρομήσεων και μέτρων προσαρμογής (πεζοδρομήσεις στην Πλάκα, Κάστρο Ρόδου κ.ά.). Μέσα από το διάλογο και την συλλογική προσπάθεια, με την καθιέρωση “Ειδικής Αρχιτεκτονικής ομάδας του δήμου για το ιστορικό κέντρο” μπορούν να συνεκτιμηθούν όλες εκείνες οι θεσμικές ρυθμίσεις και τα οφέλη καθώς και ο έλεγχος χωροθέτησης εγκαταστάσεων και επιχειρήσεων (βλ. τα αποτελέσματα του “κοκτέϊλ” χρήσεων της Γαριβάλδη, οικιστικό οικογενειακό περιβάλλον, ξενοδοχεία, κλάμπς).Με ορθολογική διάθεση και συναίνεση θα μπορούσαν να προωθηθούν δράσεις αισθητικής αναβάθμισης που προάγουν την προστασία ανθρωπογενούς φυσικού και πολιτισμικού περιβάλλοντος.Οι ερμηνείες των εντεινόμενων προβλημάτων σήμερα μπορούν και πρέπει να αναζητηθούν πέρα απ’ την αυθαιρεσία και κερδοσκοπία ορισμένων στην απουσία των Δημοτικών και Νομαρχιακών Αρχών στην έλλειψη εφαρμοσμένης πολιτικής θεμελιωμένης στις αρχές της “αειφορίας” αντίθετα απ’ ότι συμβαίνει σ’ αντίστοιχες ευρωπαϊκές περιπτώσεις για την περιβαλλοντική χωροταξική και πολεοδομική αναβάθμιση.Ορατά τα σημάδια πολιτιστικής ένδειας με τουριστικό αντίκτυπο και ζημία:
-Με την σταδιακή αλλοίωση της φυσιογνωμίας του ιστορικού οικισμού, πρώτου πυρήνα της πόλης των Ιωαννίνων.
-Με την απαξίωση του ιστορικού κέντρου, πολυθόρυβου και αυτοκινητοκρατούμενου, του σημαντικότερου εξαγάγιμου πολιτιστικού προϊόντος της περιοχής.
-Με την άναρχη οικιστική διόγκωση με παράλληλη αύξηση των κυκλοφοριακών προβλημάτων (ατμοσφαιρικής ρύπανσης, ηχορύπανσης, χρόνος ελεύθερης διακίνησης κ.ά.).
-Με την ανάμειξη μη συμβατών χρήσεων και εγκαταστάσεων με συνέπεια το σοκ της αντιαίσθησης από την ογκολογία και την μη πλαστικότητα των παρεμβολών.
-Με την απομόνωση του υγρού στοιχείου της Παμβώτιδας σαν χώρος απαγορευτικός σε δραστηριότητες αναψυχής λόγω τοξικότητας.*Μέλος της γραμματείας Ένωση Πολιτών,“Νέα Γιάννενα”-Μέλος των Οικολόγων Πράσινων