Τετάρτη, 4 Ιανουαρίου 2012

Νέα σύλληψη για χρέη προς το Δημόσιο στα Γιάννενα

Για χρέη προς το δημόσιο, ύψους 1.054.000 ευρώ, συνελήφθη 55χρονος, χθες το πρωί στο Αιγάλεω, σε βάρος του οποίου είχε εκδοθεί σχετικό ένταλμα σύλληψης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ιωαννίνων.Πρόκειται για τον πρώην ιδιοκτήτη εταιρείας εμπορίας μαρμάρων στα Γιάννενα, εταιρεία η οποία έχει κλείσει.Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί σήμερα στον Εισαγγελέα Εκτελέσεως Ποινών.

ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ: Δημοπρατούνται δύο ακόμη έργα του ΕΣΠΑ

Στην φάση της υλοποίησης περνούν δύο ακόμη έργα του Δήμου Ιωαννιτών, που χρηματοδοτούνται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Θεσσαλίας- Στερεάς Ελλάδος- Ηπείρου.Πρόκειται για τον εκσυγχρονισμό της θεατρικής σκηνής του Πνευματικού Κέντρου, με προϋπολογισμό 1.830.000 ευρώ και τη δημιουργία διαδραστικής αίθουσας ιστορίας της τέχνης της Γιαννιώτικης Αργυροχοίας με προϋπολογισμό 1.100.000 ευρώ.Οι διαγωνισμοί και για τα δύο έργα θα γίνουν την Τρίτη 17 Ιανουαρίου.Στον εκσυγχρονισμό της σκηνής του Πνευματικού Κέντρου περιλαμβάνονται όλοι οι μηχανισμοί που θα την καταστήσουν πλήρως θεατρική, όπως επίσης ο εξοπλισμός εικόνας και ήχου, ο φωτισμός, ο ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός και οι παρεμβάσεις πυρασφάλειας.Η μελέτη του δεύτερου έργου έχει εκπονηθεί από το ΚΕΠΑΒΙ το οποίο προχώρησε στην υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με το Δήμο προκειμένου να καλυφθεί η διαχειριστική επάρκεια. Ο Δήμος υπέβαλλε το φάκελο και προχωρά τώρα στη δημοπράτηση του έργου.Η παρέμβαση περιλαμβάνει τη δημιουργία διαδραστικού χώρου ιστορίας της τέχνης της Γιαννιώτικης αργυροχοίας. Η αίθουσα θα δημιουργηθεί στον πρώτο όροφο του κτιρίου και θα έχει συνολικό εμβαδόν 634 τετραγωνικά μέτρα.Σκοπός της λειτουργίας του χώρου αυτού είναι η εισαγωγή- ενημέρωση και επίδειξη των πρώτων εργασιών επεξεργασίας του ασημιού, με έμφαση στη δημιουργία του κοσμήματος.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ:Δύο ερωτήσεις για την Κόνιτσα

Δύο ερωτήσεις σχετικές με την περιοχή της Κόνιτσας κατέθεσε στη Βουλή προς την κυβέρνηση ο βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκος Τσούκαλης, μετά την επίσκεψή του στην περιοχή τον περασμένο Οκτώβριο.Η πρώτη, είναι προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Σκανδαλίδη,η οποία αφορά την αλλαγή του τρόπου άρδευσης του κάμπου της Κόνιτσας, ώστε να τονωθεί η τοπική παραγωγή και η απασχόληση. «Η ανάπτυξη περνά μέσα από την πρωτογενή παραγωγή, γεωργική και κτηνοτροφική. Η στροφή προς νέες και εναλλακτικές καλλιέργειες, η παραγωγή επώνυμων, τυποποιημένων και πιστοποιημένων τοπικών προϊόντων και η σύνδεσή τους με το τουριστικό προϊόν, είναι άξονες στους οποίους θα πρέπει να κινηθεί η αγροτική πολιτική» αναφέρει η τοπική οργάνωση του κόμματος, στη σχετική ανακοίνωση.Η δεύτερη ερώτηση είναι προς τον υπουργό Υποδομών Μάκη Βορίδη, σχετικά με την αναβάθμιση της οδικής αρτηρίας Ιωαννίνων-Κόνιτσας-Κοζάνης. «Η εθνική οδός Ιωαννίνων-Κόνιτσας-Κοζάνης μπορεί και πρέπει να αναβαθμισθεί και να αποτελέσει την συνδετική αρτηρία μεταξύ Εγνατίας και Ιόνιας οδού, που σε συνδυασμό με το μεθοριακό σταθμό και το τελωνείο της Μέρτζιανης, μπορούν να καταστήσουν την Κόνιτσα εφοδιαστικό και διαμετακομιστικό κέντρο» τονίζει η ΔΗΜΑΡ.

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Κλαίει ο Πανίκας

Χω­ρίς καρέκλα, χωρίς ρόλο και χωρίς να του δίνει κανένας σημασία από τη Νέα Δημοκρατία είναι πλέον ο Παναγιώτης Ψωμιάδης. Πριν από λίγες μέρες - ως Βασιλάκης Καίλας - δεν μπόρεσε να κρύψει τον καημό του και το πα­ράπονό του,όταν βρέθηκε με τον Νίκο Γκόντα και τον Κώστα Μήτση σε γνωστή ταβέρνα στους Ασπραγγέλους Ζαγορίου.Το τι έλεγε το στόμα του για τον Αντώνη Σαμαρά, δεν περογρ'αφεται...Όσοι βρέθηκαν εκεί μας λένε πως ο Πανίκας τραγούδησε με τις ώρες.Τώρα για το τι είπε ο Πανίκας το βράδυ της Δευτέρας στο σπίτι του Νίκου Γκόντα,όπου η ίδια παρέα συναντήθηκε και πάλι,δεν το γνωρίζουμε...

Με «ταμείο» στο 2012 ο δήμος Ιωαννιτών

Απέδωσε το «νοικοκύρεμα» της πρώτης χρονιάς
Με συγκρατημένη αισιοδοξία και με ρεαλιστικούς στόχους θα πορευτεί η δημοτική αρχή Ιωαννίνων το 2012 που μόλις ξεκίνησε, ως προς τα οικονομικά του δήμου, έχοντας διανύσει μια εξαιρετικά δύσκολη πρώτη χρονιά.Το κυριότερο με τον προϋπολογισμό, που εγκρίθηκε στις 30 Δεκεμβρίου από την αρμόδια Διεύθυνση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, είναι ότι αποφεύγεται η επιτήρηση.Ενδεικτικό της μεγάλης προσπάθειας το 2011 για να γίνει «νοικοκύρεμα», είναι το γεγονός ότι το ταμειακό υπόλοιπο που μεταφέρεται στο 2012 ήταν 2.716.000 ευρώ, έναντι μόλις 462.000 ευρώ που παρέλαβε πέρυσι και αφορούσε μόνο τον παλιό δήμο. Τα περίπου 5 εκ. ευρώ που υπήρχαν από τους δήμους που συνενώθηκαν αποτελούσαν στην ουσία υποχρεώσεις τους και όχι ρευστό στο ταμείο.Στο τέλος του 2011 η κεντρική εξουσία φάνηκε συνεπής στις υποχρεώσεις της και σε όσα υποσχέθηκε και στα ταμείο του δήμου μπήκε από τους ΚΑΠ ποσό άνω του 1 εκ. ευρώ με το οποίο πληρώθηκαν όσοι ανάμεναν χρήματα από το δήμο. Η νέα χρονιά ξεκίνησε με άλλο 1 εκ. ευρώ από την περσινή ΣΑΤΑ που δεν εκταμιεύθηκε έγκαιρα και έτσι το ταμείο έχει περίπου 3,8 εκ. ευρώ για την αρχή της χρονιάς, ποσό σημαντικό για να λειτουργήσει απρόσκοπτα ο δήμος και να καλύπτει τις υποχρεώσεις του.


Πήγε καλά ο πρώτος προϋπολογισμός
Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Νίκος Μάντης με βάση τα στοιχεία μέχρι 29 Δεκεμβρίου, ως προς τον προϋπολογισμό του 2011, μας ενημέρωσε ότι υλοποιήθηκε σε ποσοστό κοντά στο 75%, μη κρύβοντας την ικανοποίηση του για το αποτέλεσμα μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες. «Οι στόχοι που τέθηκαν για πληρωμές επιτεύχθηκαν», τόνισε χαρακτηριστικά. Επίσης, δηλώνει ότι μέσα στον Ιανουάριο θα εξοφληθούν όλες οι υποχρεώσεις του 2009 προς τρίτους, πλην βέβαια των ρυμοτομιών και μέχρι τον Μάρτιο και αυτές του 2010.Οι ρυμοτομίες παραμένουν το μεγάλο «αγκάθι» για το δήμο, όπως και οι οφειλές της ΔΕΥΑΙ και τα τοκοχρεολύσια που καταβάλλει ο δήμος.Πρόβλημα παραμένει και η μη είσπραξη των οφειλών από το δήμο, αν και πέρυσι συγκεντρώθηκε ένα σημαντικό ποσό, εντούτοις παραμένει ανείσπρακτο το μεγαλύτερο μέρος.

Πληρώθηκαν παλιές οφειλές
Ειδικότερα, ο προϋπολογισμός του 2011 είχε ύψος 124 εκ. ευρώ περίπου, συμπεριλαμβανομένου και δανείου 12,5 εκ. ευρώ το οποίο τελικά δεν ελήφθη, άρα αφαιρείται και μένουν 112 εκ. ευρώ περίπου. Από αυτά ποσό 10 εκ. ευρώ αφορούσε πληρωμές από έργα του ΕΣΠΑ που δε έγιναν και ουσιαστικά ο «πραγματικός» προϋπολογισμός ήταν κοντά στα 100 εκ. ευρώ.Τα έσοδα και τα έξοδα, με κάποια απόκλιση αφού λείπουν ορισμένα στοιχεία για την τελευταία μέρα του χρόνου, ήταν 74,8 εκ. ευρώ, επίδοση όχι και τόσο άσχημη τηρουμένων των αναλογιών και των πολλών προβλημάτων που είχε ο δήμος στην πρώτη χρονιά του «Καλλικράτη», όπως σημειώνει ο κ. Μάντης.Μέσα στο 2011 πληρώθηκαν περισσότερα από 5 εκ. ευρώ για τοκοχρεολύσια από δάνεια του δήμου και της ΔΕΥΑΙ, 7,5 εκ. ευρώ από οφειλές παρελθόντων ετών (έργα, προμήθειες κλπ), καθώς και 2 εκ. ευρώ σε ρυμοτομίες, αμοιβές προσωπικού 19,5 εκ. ευρώ, ενισχύθηκαν οι δημοτικές επιχειρήσεις, πληρώθηκαν έργα διαφόρων προγραμμάτων και άλλες υποχρεώσεις των δήμων που συνενώθηκαν.

Δεν πληρώνουν οι οφειλέτες...
Στον αντίποδα, οι κρατικές ενισχύσεις, τόσο με τους ΚΑΠ, όσο και με τη ΣΑΤΑ ήταν μειωμένες, ενώ τα χρήματα που εισέπραξε ο δήμος από οφειλές και συνολικά ήταν αυτές περίπου 21 εκ. ευρώ (τα 5 εκ. ευρώ οφείλονται από τη ΔΕΥΑΙ), δηλαδή για τα 16 εκ. ευρώ, ήταν περίπου 2,1 εκ. ευρώ, ποσό μικρό και παραμένει πρόβλημα το πώς θα εισπραχθούν όταν η οικονομική κατάσταση δεν ευνοεί τις πληρωμές...Παρόλα τα ευεργετικά μέτρα που έλαβε ο δήμος για τη ρύθμιση των οφειλών, όσοι ανταποκρίνονται το κάνουν γιατί έχουν ανάγκη την δημοτική και κατ΄ επέκταση την φορολογική ενημερότητα. Καταβάλλουν ένα ποσό και δεν πληρώνουν μεγάλο μέρος της οφειλής.

 «Εφιάλτης» οι ρυμοτομίες
Το μεγάλο πρόβλημα για το δήμο, «εφιάλτης» καθημερινός, ήταν και είναι οι ρυμοτομίες.Οι οφειλές έχουν φτάσει με αυτές του 2011 στα 16 εκ. ευρώ, παρόλο που πληρώθηκαν πέρυσι 2 εκ. ευρώ. Η ανταλλαγή οικοπέδων μπορεί να έχει σημειώσει πρόοδο, όμως δεν φαίνεται να λύνεται το πρόβλημα, αφού όσοι έχουν λαμβάνειν μεγάλα ποσά και διαθέτουν κι άλλες ιδιοκτησίες προτιμούν το ρευστό από τη γη...Δεν αποκλείεται να βρεθεί σε δύσκολη θέση ο δήμος αν κάποιοι προχωρήσουν σε κατασχέσεις, όπως έγινε και πέρυσι και τις πρόλαβε την τελευταία στιγμή, πληρώνοντας.Ο κ. Μάντης δεν αποκλείει, εφόσον τα οικονομικά στοιχεία το επιτρέπουν, την λήψη δανείου για να πληρωθούν ρυμοτομίες.

Ρεαλιστικός ο νέος προϋπολογισμός
Ο νέος προϋπολογισμός για την χρονιά που άρχισε εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από το δημοτικό συμβούλιο και στις 30 Δεκεμβρίου και από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Το ύψος του ανέρχεται στα 133,6 εκ. ευρώ και είναι κατά 10 εκ. ευρώ περίπου υψηλότερος από τον περσινό. Αυτό γίνεται για τεχνικούς λόγους, όπως εξηγεί ο αντιδήμαρχος Νίκος Μάντης.Για παράδειγμα, περιλαμβάνει όλα τα ενταγμένα έργα του ΕΣΠΑ, δημοπρατημένα και μη, δηλαδή 40 εκ. ευρώ περίπου. Επίσης, τις οφειλές και όσα έχει λαμβάνειν ο δήμος και φυσικά τα λειτουργικά.Αν και το μισθολογικό κόστος θα είναι μειωμένο και από 19,5 εκ. ευρώ θα κυμανθεί με το ενιαίο μισθολόγιο κοντά στα 16 εκ. ευρώ, αλλά ταυτόχρονα θα μειωθεί και η κρατική επιχορήγηση.Στο τέλος του μήνα κι αφού ολοκληρωθούν τα στοιχεία για τον Δεκέμβριο θα γίνει η πρώτη αναμόρφωση του νέου προϋπολογισμού.Σύμφωνα με τον κ. Μάντη, ο προϋπολογισμός, για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια απεικονίζει ρεαλιστικά την οικονομική κατάσταση του δήμου για το 2012 χωρίς την επιβολή νέων φόρων, διαχειρίζεται με τον καλύτερο τρόπο τη δραστική μείωση των κρατικών επιχορηγήσεων και πετυχαίνει οικονομίες κλίμακας μέσα από την οργάνωση των υπηρεσιών του και τη διαχείριση των έργων.

 ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Συνεργασία Δήμου - Επιμελητηρίου

Συνάντηση είχε χθες ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος με τον Πρόεδρο και τα μέλη της Διοίκησης του Επιμελητηρίου.Στη συνάντηση, αποτυπώθηκε η βούληση των δύο πλευρών να συμβάλλουν για την προώθηση σημαντικών θεμάτων της περιοχής και την στήριξη της επιχειρηματικότητας.Στη συνάντηση έγινε καταρχήν συζήτηση για δύο ιδιαίτερα σημαντικά ζητήματα. Για τη δημιουργία μόνιμου εκθεσιακού κέντρου στα Ιωάννινα και τη δυνατότητα αξιοποίησης του όρους Λάκμος (Περιστέρι) στην κατεύθυνση δημιουργίας υποδομών χειμερινού αθλητισμού και τουρισμού. Μεταξύ των άλλων συμφωνήθηκε η συγκρότηση μόνιμη επιτροπής για τα τουριστικά θέματα, η οποία θα λειτουργεί σε επιτελικό επίπεδο και παράλληλα με τις υπόλοιπες επιτροπές τουρισμού της Αυτοδιοίκησης και της Περιφέρειας.Η Διοίκηση του Επιμελητηρίου εξέφρασε την επιθυμία εκπροσώπησής της στην Επιτροπή που συγκροτεί ο Δήμος για τον εορτασμό των εκατό χρόνων από την απελευθέρωση των Ιωαννίνων, όπως επίσης και σε άλλες επιτροπές που λειτουργούν.Επίσης αποφασίστηκε να εξεταστεί η δυνατότητα για την υποβολή κοινών προτάσεων στα χρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση διασυνοριακά προγράμματα, όπως είναι το Interreg Ελλάδας Αλβανίας και Ελλάδας Ιταλίας.

Έβρεχε καρέκλες κατά του βουλευτή!!!

«Δεν τους κλείδωσα στο υπόγειο, δεν τους άγγιξα τους νεαρούς που μου επιτέθηκαν με καρέκλες..» είπε την εκπομπή του Νίκου Γεωργιάδη «Πολίτικη Κουζίνα» στο zougla radio ο βουλευτής Ιωαννίνων Θανάσης Οικονόμου.Ο βουλευτής μίλησε για το περιστατικό και την επίθεση που, κατά τα λεγόμενά του, δέχθηκε από μια ομάδα αριστεριστών, χωρίς να αντιδράσει.«Μπήκα μέσα σε ένα μπαρ για να ευχηθώ στον κόσμο και έκατσα να πιω κι ένα ποτάκι για την έλευση του νέου χρόνου. Πριν καλά-καλά προλάβω να παραγγείλω, κάποια άτομα άρχισαν να με βρίζουν και να πετάνε καρέκλες μέσα στην τζαμαρία. Οι θαμώνες του μαγαζιού αλλά και περαστικοί έσπευσαν να σταματήσουν τους νεαρούς και να τους απομακρύνουν. Σας μιλάω ειλικρινά, ούτε ανταπόδωσα τις ύβρεις, ούτε προέβη σε χειρονομίες. Τα όσα, δε, γράφτηκαν και ακούστηκαν είναι εκ του πονηρού και ανυπόστατα. Εγώ δεν κράτησα όμηρους τους νεαρούς στο υπόγειο του μπαρ, ούτε χειροδίκησα εναντίον τους. Πιστεύω ότι πίσω από αυτές τις διαρροές κρύβονται πολιτικοί μου αντίπαλοι, αφού η μάχη για τη βουλευτική έδρα στα Γιάννενα προμηνύεται απελπιστικά σκληρή» είπε ακόμη ο βουλευτής για την επίθεση εναντίον του, φωτογραφίζοντας μέχρι και συντρόφους του στο κόμμα ή συγκεκριμένα τοπικά μέσα ενημέρωσης.Πού να ξεκινήσει και επισήμως η εκλογική περίοδος… Θα πέσουν κορμιά στη λίμνη του τρελού σεβντά!

zougla.gr

ΑΡΤΑ: Αλλαγή φρουράς σήμερα στο επιμελητήριο

Τελετή παράδοσης της απερχόμενης Διοίκησης και ανάληψης των καθηκόντων της νέας Διοίκησης του Επιμελητηρίου Άρτας θα πραγματοποιηθεί σήεμρα Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012 και ώρα 7 μ.μ.Η εκδήλωση θα γίνει στις αίθουσες του Συνεδριακού Κέντρου του Επιμελητηριακού Μεγάρου Άρτας. Μετά το πέρας της εκδήλωσης θα ακολουθήσει δεξίωση στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων.

Nέα σελίδα στο κεφάλαιο της διαχείρισης των απορριμμάτων στον Δήμο της Πρέβεζας

Μια νέα σελίδα στο κεφάλαιο της διαχείρισης των απορριμμάτων στον Δήμο της Πρέβεζας άνοιξε με την λειτουργία του σταθμού μεταφόρτωσης στην Βιομηχανική Περιοχή Πρέβεζας.Ο σταθμός έχει ήδη ξεκινήσεικαι λειτουργεί με την «υποδοχή» όλων των απορριμμάτων της περιοχής σε κλειστά κοντέινερ τα οποία δεν δημιουργούν καμία όχληση στο περιβάλλον.Ο σταθμός μεταφόρτωσης λειτουργεί με δύο ράμπες ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι τα απορρίμματα δεν ακουμπούν στο έδαφος και δεν υπάρχει η παραμικρή ρύπανση ούτε από στερεά αλλά ούτε και τυχόν από υγρά απόβλητα.Η διαδικασία της εναπόθεσης και της μεταφοράς των απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ Καρβουναρίου πραγματοποιείται σύμφωνα με την εκπονηθείσα μελέτη ενώ τηρούνται όλες οι προδιαγραφές που συμπεριλαμβάνονταν στην διακήρυξη της δημοπρασίας του έργου.Χθες επισκέφθηκε τον σταθμό μεταφόρτωσης ο Δήμαρχος Πρέβεζας Χρήστος Μπαίλης μαζί με τον ανάδοχο και υπηρεσιακούς παράγοντες προκειμένου να δει από κοντά την λειτουργία του.Κατά την διάρκεια της επίσκεψης συζητήθηκαν τυχόν βελτιώσεις που μπορούν να γίνουν ενώ ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο γεγονός της προστασίας του περιβάλλοντος από την μη εναπόθεση των απορριμμάτων στο έδαφος.Ο κ.Μπαίλης επεσήμανε ότι με την λειτουργία του σταθμού μεταφόρτωσης έκλεισε η χωματερή στη Νικόπολη (η οποία λειτουργούσε για σχεδόν μισό αιώνα).Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Πρέβεζας τα χρήματα που πληρώνουν οι δημότες για την μεταφορά των απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ Καρβουναρίου αξιοποιούνται με τον καλύτερο τρόπο αφού διασφαλίζεται η προστασία του περιβάλλοντος και παράλληλα αναδεικνύονται τα αρχαιολογικά μνημεία με το οριστικό κλείσιμο των χωματερών.

Άποροι... με τριώροφα και τζιπ!

Εντοπίστηκαν από τον ΟΚΠΑΠΑ με Κάρτες Κοινωνικών Παροχών
Περίπου 70 κατόχους «μαϊμού» της Ειδικής Κάρτας Κοινωνικών Παροχών έχει εντοπίσει ο Οργανισμός Κοινωνικής Πρόνοιας και Αλληλεγγύης του δήμου Ιωαννιτών μετά από καταγγελίες συμπολιτών μας πως ορισμένοι από όσους κατέθεσαν δικαιολογητικά για να λάβουν την κάρτα αυτή, με την οποία εκτός των άλλων έχουν πρόσβαση και στο Κοινωνικό Κατάστημα του δήμου, δήλωσαν ψευδώς στοιχεία που αφορούν την οικονομική τους κατάσταση αλλά και τις συνθήκες στέγασης, δύο δηλαδή από τα βασικά κριτήρια επιλογής τους από τις υπηρεσίες του Οργανισμού.Ο πρόεδρος του Ο.Κ.Π.Α.Π.Α., Φίλιππος Τσουμάνης χαρακτήρισε απαράδεκτο το γεγονός αυτό και όπως τόνισε έχει ήδη διατάξει επανέλεγχο όλων των δικαιούχων και αφαίρεση των καρτών από όσους δεν τις δικαιούνται.

 Άποροι... με τριώροφα
Οι 200 περίπου κάρτες που είχε εκδώσει ο Ο.Κ.Π.Α.Π.Α πριν τα Χριστούγεννα αποδείχτηκαν λίγες αφού οι αιτήσεις ξεπέρασαν τις 335.Ανάμεσα σε όσους τελικά έγιναν κάτοχοι τέτοιας κάρτας όμως ήταν και ορισμένοι, περίπου 70, κάτοικοι συγκεκριμένης περιοχής των Ιωαννίνων, που παραποίησαν τα στοιχεία τους κι έτσι κατάφεραν να πείσουν πως δικαιούνται να λάβουν της κοινωνικής μέριμνας του δήμου, μέσω των παροχών του Κοινωνικού Καταστήματος.Η... κομπίνα που είχαν στήσει οι επιτήδειοι ήταν τόσο καλά σχεδιασμένη που ακόμα και στις επισκέψεις των κοινωνικών λειτουργών που έγιναν στο χώρο διαμονής τους, για να διαπιστωθεί αν όντως οι συνθήκες στέγασης των αιτούντων είναι υποβαθμισμένες, τους έδειχναν, αντί για τα σπίτια στα οποία έμεναν, κάποιες παράγκες που βρίσκονταν λίγο μακρύτερα.Μαρτυρίες όμως κατοίκων της περιοχής τους πρόδωσαν αφού κατήγγειλαν στον Οργανισμό πως οι εν λόγω «άποροι» και «άστεγοι», όχι μόνο δεν μένουν στις παράγκες αλλά έχουν και ιδιόκτητα σπίτια.«Δεν είναι δυνατόν να μας δηλώνουν άποροι και να κυκλοφορούν με τζιπ και να μένουν σε τριώροφα διαμερίσματα και εμείς να το ανεχτούμε», είπε ο κ. Τσουμάνης και πρόσθεσε: «Νομίζουν ότι θα μας κοροϊδέψουν; Είναι εντελώς απαράδεκτο και δεν το δεχόμαστε».

 Δεν τους έφτανε το δωρεάν ήθελαν και να κλέψουν
Σύμφωνα με τον κ. Τσουμάνη οι συγκριμένοι «αναξιοπαθούντες», δεν περιορίστηκαν μόνο στην απόκτηση της κάρτας με παράνομο τρόπο, αλλά προχώρησαν ένα ακόμα βήμα μακρύτερα.Κάνοντας χρήση της κάρτας και αποκτώντας δωρεάν από το Κοινωνικό Κατάστημα τα είδη που υποτίθεται πως είχαν ανάγκη και δεν είχαν τα χρήματα να τα αποκτήσουν, φρόντιζαν να γεμίζουν και τις τσέπες ή τις τσάντες τους με ότι άλλο έβρισκαν μέσα σε αυτό.Τόσο ήταν το θράσος τους δηλαδή που ενώ πήραν χωρίς να δώσουν ούτε ένα ευρώ, τρόφιμα, ρούχα και παιχνίδια, γεμίζοντας τα καλαθιά τους έκλεψαν και ότι άλλο μπορούσαν.Μετά από αυτό το περιστατικό ο Οργανισμός ειδοποίησε την αστυνομία η οποία έχει αναλάβει να διερευνήσει την υπόθεση.Το θέμα είναι όχι μόνο να βρεθούν οι δράστες αλλά και τα προϊόντα να επιστραφούν στο κατάστημα για να είναι και πάλι διαθέσιμα σε όσους πραγματικά τα έχουν ανάγκη.

 Ξεκίνησε ο επανέλεγχος
Από τη στιγμή που ο Οργανισμός ειδοποιήθηκε για τις παρατυπίες ορισμένων «δικαιούχων», ξεκίνησε ένας ενδελεχής έλεγχος ώστε να διαπιστωθούν οι παρανομίες και να επιστραφούν οι κάρτες από όσους δεν τις δικαιούνται και μάλιστα τις στέρησαν από άλλους συνανθρώπους μας που τις είχαν πραγματικά ανάγκη αφού, όπως αναφέραμε, οι αιτήσεις ήταν τελικά πολύ περισσότερες από τις κάρτες που είχαν εκδοθεί και έτσι αναγκαστικά ορισμένοι έμειναν απ' έξω και αναμένουν τώρα τη νέα... φουρνιά καρτών που, σύμφωνα με τον κ. Τσουμάνη θα εκδοθεί σύντομα.Η ζήτηση των κοινωνικών καρτών ήταν μεγαλύτερη απ' αυτή που περίμεναν στον Δήμο κι έτσι δεν έχει οριστεί καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων.Η διαδικασία είναι ακόμα ανοιχτή και συνεχώς νέες αιτήσεις φτάνουν στα γραφεία του Οργανισμού.Ο έλεγχος έχει ήδη αρχίσει να γίνεται αλλά τα εμπόδια που συναντούν οι υπάλληλοι, κυρίως κοινωνικοί λειτουργοί, είναι αρκετά, με σημαντικότερο την επιθετική συμπεριφορά των «μαϊμού» αναξιοπαθούντων οι οποίοι όπως είπε ο κ. Τσουμάνης δεν διστάζουν να επιτεθούν και να προπηλακίσουν τους υπαλλήλους που έρχονται στα σπίτια τους για να διαπιστώσουν την αλήθεια των καταγγελιών. ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:Έκρυβε τους μετανάστες σε παλετοθήκη

Συνελήφθη λίγη ώρα μετά τα μεσάνυχτα της Τρίτης (3/1) στην Ηγουμενίτσα, οδηγός ο οποίος μετέφερε παράνομα αλλοδαπούς.Ο οδηγός εντοπίστηκε στην πύλη εισόδου οχημάτων του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας από στελέχη της Λιμενικής Αρχής.Μέσα στο φορτηγό του, ο 32χρονος οδηγός, μετέφερε κρυμμένους εντός της δεξιάς παλετοθήκης του οχήματός του έξι αλλοδαπούς, στερούμενους ταξιδιωτικών εγγράφων, με σκοπό την παράνομη έξοδό τους από τη χώρα.Οι έξι αλλοδαποί συνελήφθησαν και κατασχέθηκε το φορτηγό όχημα από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας, που διενεργεί την προανάκριση κατά την αυτόφωρη διαδικασία.

ΕΑΣ Ιωαννίνων: Η αγορά της ΖΩΔΩ και η πιστοποίηση σαν ΠΓΕ του αιγοπρόβειου γάλακτος, σε συνδυασμό με την απόκτηση της Δωδώνης, οδηγεί σε καθετοποίηση της παραγωγή

Σε θετικό δρόμο βρίσκονται οι συζητήσεις της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ιωαννίνων για την απόκτηση του εργοστασίου ζωοτροφών ΖΩΔΩ (Ζωοτροφές Δωδώνη ΑΕ), τέως ΕΛΒΙΖ, θυγατρική της ΑΤΕ. Το επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθεί η αποτίμηση της αξίας του. Επίσης η πρόσφατη γενική συνέλευση των μελών της ΕΑΣ Ιωαννίνων αποφάσισε να καταθέσει αίτηση ώστε το αιγοπρόβειο γάλα, από το οποίο παράγεται η φέτα, να αναγνωριστεί σαν Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ). Όλα αυτά, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΑΣ Ιωαννίνων κ. Χριστόδουλο Μπαλτογιάννη, θα βοηθήσουν στην καθετοποίηση της παραγωγής, εφόσον φυσικά η Δωδώνη καταλήξει εξ ολοκλήρου στα χέρια των παραγωγών. Αυτή την εβδομάδα οι ΕΑΣ της Ηπείρου θα προχωρήσουν στην επιλογή συμβούλου με στόχο να αποτρέψουν την πώληση του ποσοστού που κατέχει η ΑTE στη γαλακτοβιομηχανία σε ιδιώτη.Η στρατηγική των Ενώσεων βασίζεται στην απόκτηση των μετοχών της Αγροτικής Τράπεζας στην ονομαστική τους αξία, δεδομένου ότι οι παραγωγοί δεν έχουν τα απαραίτητα κεφάλαια για να μπούνε σε οποιαδήποτε άλλη κούρσα διεκδίκησης της Δωδώνης. Σύμφωνα με το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης και τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει απέναντι στην τρόικα η τράπεζα θα πρέπει να έχει πουλήσει τις εταιρείες μέχρι τέλος Ιουνίου του 2012. Σε περίπτωση που η ΑΤΕ δεν πετύχει τις υψηλές τιμές που ορίζονται στο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης, θα ανοίξει ο δρόμος για μια συμφωνία με τις ΕΑΣ της Ηπείρου σε χαμηλότερη τιμή.Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ιωαννίνων, Χριστόδουλος Μπαλτογιάννης, δήλωσε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «Ζητήσαμε από τη διοίκηση της Αγροτικής Τράπεζας τη ΖΩΔΩ και εκείνη ανταποκρίθηκε θετικά. Το επόμενο χρονικό διάστημα θα πάνε πραγματογνώμονες για να αναλάβουν την εκτίμηση της αντικειμενικής αξίας του εργοστασίου ζωοτροφών. Αυτό που θέλουμε είναι να προχωρήσουμε στην καθετοποίηση της παραγωγής με την απόκτηση της Δωδώνης και της ΖΩΔΩ. Δηλαδή οι παραγωγοί της Δωδώνης θα προμηθεύονται τις ζωοτροφές από το δικό της εργοστάσιο. Έχουμε σαν στόχο να παράγουμε γάλα ποιοτικά προσεγμένο.Παράλληλα αποφασίσαμε, στην πρόσφατη Γενική Συνέλευση της ΕΑΣ, να κάνουμε αίτηση ώστε το αιγοπρόβειο γάλα του νομού Ιωαννίνων να αναγνωριστεί σαν Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ). Εκτιμούμε ότι το γάλα έχει όλες τις απαιτούμενες προϋποθέσεις για να πιστοποιηθεί σαν ΠΓΕ λόγω της τοπικής βιοποικιλότητας, της φυλής των ζώων και της υψηλής ποιότητας παραγωγής του. Να θυμίσουμε ότι από αυτό το γάλα παράγεται και η φέτα που είναι ένα προϊόν ΠΟΠ.Όσον αφορά το θέμα της Δωδώνης, οι Ενώσεις της Ηπείρου που είναι μέτοχοι του εργοστασίου, κάνουν αξιολόγηση των προσφορών και θα προχωρήσουν στην επιλογή συμβούλου, με στόχο να αποτρέψουν την πώληση του ποσοστού που κατέχει η Αγροτική στη γαλακτοβιομηχανία σε ιδιώτη. Η στρατηγική των Ενώσεων βασίζεται στην απόκτηση των μετοχών της Αγροτικής στη ονομαστική τους αξία δεδομένου ότι οι παραγωγοί δεν έχουν τα απαραίτητα κεφάλαια για να μπούνε σε οποιαδήποτε άλλη κούρσα διεκδίκησης της Δωδώνης. Μέχρι σήμερα έχουμε παραλάβει τις προσφορές των ενδιαφερόμενων συμβούλων και εντός των ημερών οι διευθυντές των Ενώσεων να προχωρήσουν στην επιλογή.Εμείς προσπαθούμε να διατηρήσουμε τη φήμη της φέτας Δωδώνης και να αξιοποιήσουμε ακόμη περισσότερο το όνομά της ώστε να δοθεί υπεραξία στο προϊόν».

 ΑΓΡΟΤΥΠΟΣ

Συνέντευξη Αποστόλου Παναγιώτη στην Ηπειρωτική Ραδιοφωνία Τηλεόραση

Δυο ηπειρώτες βραβεύθηκαν από την Ακαδημία Αθηνών

Δύο Ηπειρώτες, ο ζωγράφος Στέφανος Τσιόδουλος και ο ποιητής και στιχουργός Μιχάλης Γκανάς, βρίσκονται ανάμεσα στους φετινούς βραβευθέντες της Ακαδημίας Αθηνών. Συγκεκριμένα,ο Στέφανος Τσιόδουλος πήρε το βραβείο του Ιδρύματος Αποκαταστάσεως Ομογενών εξ Αλβανίας, το οποίο δίνεται στη μνήμη του Άγγελου Κίτσου, για τη μελέτη με θέμα την ιστορία, την αρχιτεκτονική και την ιστορία της τέχνης της Ηπείρου, στο βιβλίο του με τίτλο «Η Ζωγραφική των σπιτιών του Ζαγορίου. Τέλη 18ου – αρχές 20ού αιώνα. Ιστορική και πολιτισμική προσέγγιση» (Ριζάρειο Ίδρυμα, Αθήνα 2009).Το βραβείο ποιήσεως από το ίδρυμα Πέτρου Χάρη, έλαβε ο Μιχάλης Γκανάς για το σύνολο του έργου του.Ο Στέφανος Τσιόδουλος γεννήθηκε το 1968 στα Γιάννενα και σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών, από όπου αποφοίτησε το 1998. Ο Μιχάλης Γκανάς γεννήθηκε το 1944 στον Τσαμαντά Θεσπρωτίας.

Τσερίτσανα και όχι Πλατάνια


Εν αναμονή της απόφασης του αρμόδιου Συμβουλίου Τοπωνυμιών του υπουργείου Εσωτερικών βρίσκεται ο Δήμος Δωδώνης και η τοπική κοινότητα Πλατανιών της Δημοτικής Ενότητας Σελλών, που ζητούν την επαναφορά του ιστορικού ονόματος Τσερίτσανα, η οποία άλλαξε σε Πλατάνια το 1954.Το σχετικό αίτημα υπέβαλε ο Δήμος Δωδώνης εκ νέου στα μέσα Ιουλίου, καθώς έχουν προηγηθεί έξι αποτυχημένες προσπάθειες από το 1969 μέχρι και το 2008. Η δημοτική αρχή και η Αδελφότητα Πλατανιωτών «Τα Τσερίτσανα» ευελπιστούν αυτή τη φορά το αίτημά τους να έχει καλύτερη τύχη, αφού υπάρχει και όλη η απαραίτητη ιστορική τεκμηρίωση, ενώ στο οπλοστάσιό τους έχουν και μία δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, ο οποίος βρέθηκε στο χωριό στις 19 Φεβρουαρίου για να τιμήσει την ιστορική προσφορά και θυσία των γυναικών των Τσεριτσάνων στην απελευθέρωση των Ιωαννίνων. Η 1η υποβολή του αιτήματος έγινε το 1969 και υπεβλήθη με το, από 11 Νοεμβρίου 1969, έγγραφο της Κοινότητας Πλατανίων - Τσεριτσάνων. Το αίτημα προφανώς απορρίφθηκε πλην όμως δεν υπάρχει αντίγραφο της απορριπτικής απόφασης.Με την απόφαση της Κοινότητας Πλατανίων - Τσεριτσάνων υπ' αριθμόν 41/7-11-76 υποβάλλεται, το 1976, για 2η φορά το αίτημα μετονομασίας. Το αίτημα της Κοινότητας Πλατανίων διαβιβάστηκε στο Υπουργείο Εσωτερικών με το από υπ' αριθμόν 35.777/30-11-76 έγγραφο της Νομαρχίας Ιωαννίνων. Όπως προκύπτει από το υπ' αριθμόν 933/26-1-77 έγγραφο της Νομαρχίας Ιωαννίνων το αίτημα απορρίφθηκε από το Συμβούλιο Τοπωνυμιών την 22αν Δεκεμβρίου 1976.Το 1981 υποβάλλεται το αίτημα για 3η φορά με το από υπ' αριθμόν 153/31-3-1981έγγραφο της Κοινότητας Πλατανίων -Τσεριτσάνων. Βάσει των όσων αναφέρονται στο έγγραφο 50.681/25-6-1981 της Διεύθυνσης Οργάνωσης και Λειτουργίας Ο.Τ.Α. - Τμήμα Οργάνωσης και Λειτουργίας Ο.Τ.Α. το αίτημα απορρίφθηκε από το Συμβούλιο Τοπωνυμιών την 16 Ιουνίου 1981.Η 4η υποβολή του αιτήματος έγινε το 1986, και υπεβλήθη με το από υπ' αριθμόν 275/30-5-1986 έγγραφο της Κοινότητας Πλατανίων -Τσεριτσάνων και διαβιβάστηκε με το υπ' αριθμόν 16.934/5-6-1986 έγγραφο της Νομαρχίας Ιωαννίνων. Όπως προκύπτει από το Υπόμνημα - Εκκληση της 19 Ιανουαρίου 1990 που απηύθυνε ο Πρόεδρος της Κοινότητας προς τον Υπουργό Εσωτερικών, το αίτημα μετονομασίας εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Τοπωνυμιών στην συνεδρία της 10 Δεκεμβρίου 1986, αλλά δεν ολοκληρώθηκε η νόμιμη διαδικασία. Η 5η υποβολή του αιτήματος έγινε το 2000. Ο Δήμος Σελλών υπέβαλε το σχετικό αίτημα με το από υπ' αριθμόν 352/29-09-2000 έγγραφο του με το οποίο διαβιβάζονταν η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου υπ' αριθμόν 5/2000. Το αίτημα απορρίφθηκε από το Συμβούλιο Τοπωνυμιών την 26η Ιουνίου 2001 με το Πρακτικό 3/01 της συνεδρίασης του Συμβουλίου Τοπωνυμιών. Ο Δήμος Σελών ζήτησε στην συνέχεια αντίγραφο του ως άνω Πρακτικού συνεδρίασης του Συμβουλίου Τοπωνυμιών. Η Διεύθυνση Οργάνωσης και Λειτουργίας Ο.Τ.Α. Τμήμα Οργάνωσης και Λειτουργίας Ο.Τ.Α. με το έγγραφο 44.112/7-11-2001 γνωστοποίησε στο Δήμο Σελλών ότι το αίτημα απορρίφθηκε διότι .... "με το όνομα Πλατάνια αποδίδεται επαρκώς και σαφώς το όνομα του Δ.Δ. ως έχει και δεν χρήζει μετονομασίας" !Η 6η υποβολή του αιτήματος έγινε το 2007 σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση στην Συνεδρίαση 1/29-01-2007 του Δήμου Σελλών. Η τελευταία αυτή υποβολή του αιτήματος είχε την ίδια αρνητική αντιμετώπιση από το Συμβούλιο Τοπωνυμιών, καθώς μετά την αναβολή της απόφασης λόγω του ότι ο καθηγητής Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Χαραλαμπάκης ζήτησε να διερευνηθεί περισσότερο και να τεκμηριωθεί καλύτερα το όνομα «Τσερίτσανα», το Συμβούλιο Τοπωνυμίων, σε νέα συνεδρίαση υπήρξε απορριπτική απόφαση.Παρέμβαση στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου έκανε και ο πρόεδρος της Αδελφότητας Πλατανιωτών Γιώργος Βακάλης, χαρακτηρίζοντας φυσικό και ηθικό, αλλά και ιστορικά αναγκαίο ένας τόπος να θέλει να ανακτήσει ως διοικητική μονάδα το όνομά του με το οποίο είναι δεμένη η τοπική και εθνική ιστορία που δίνει την ταυτότητά του στο χρόνο.«Η προσπάθεια επιβολής ανιστόρητων και κοινότυπων ονομάτων κατά το 1954 σε διάφορους ΟΤΑ και τοπωνύμια, ήταν ανεπιτυχής, ουδέποτε έγινε ευπρόσδε-κτα δεκτή από τους εκάστοτε κατοίκους, αφού από μόνη της δεν αναπτύσσει την Ελληνική Εθνική συνείδηση, αντίθετα ενσπείρει στους εχθρούς μας αμφιβολίες για την εθνική καταγωγή των μετονομαζόμενων χωρίων. Την ιστορία κάθε τόπου την γράφουν διαχρονικά οι κάτοικοι αυτού με τις πράξεις και τις ενέργειές τους και όχι η διοίκηση με τις αποφάσεις της.Εμείς αποδείξαμε ότι τα εξήντα χρόνια ήταν λίγα, ούτε τα εκατό ή και τα διακόσια είναι ικανά να μας κάνουν να αλλάξουμε τα Τσερίτσανα με τα Πλατάνια. Είναι στο αίμα μας, στο DNA μας, βαθειά στη συνείδησή μας, ότι ήταν οι πρόγονοί μας, είμαστε εμείς και θα είναι και οι επόμενες γενιές από τα Τσερίτσανα. Η λέξη Πλατάνια δεν μας ακούμπησε κάπου, ούτε ακουστικά ούτε ιστορικά ούτε σημειολογικά, ούτε στο νού, ούτε στην ψυχή, ούτε κατ’ άλλο τρόπο. Όλα συνηγορούν στην αλλαγή του ονόματος από Πλατάνια σε Τσερίτσανα. Όταν ο λαός ακούει τις ονομασίες Μπιζάνι, Σούλι, Δημητσάνα, Αλαμάνα, Τσερίτσανα, δεν σκέπτεται την ετυμολογική αρχή των τοπωνυμιών, αλλά την ιστορία την οποία αντιπροσωπεύουν και για την οποία ο καθένας μας είναι υπερήφανος. Εμείς είμαστε υπερήφανοι και γνωστοί ως Τσερίτσανα και είμαστε ανύπαρκτοι ως Πλατάνια. Όταν κάποιος έρθει στην περιοχή θα ρωτήσει που είναι η βρύση στα Τσερίτσανα, που έδρασαν οι Αντρισσες (γυναίκες) των Τσεριτσάνων κατά την απελευθέρωση των Ιωαννίνων, αν του πεις για Πλατάνια, ουδείς θα μπορεί να τον καθοδηγήσει, αλλά ούτε και στον επισκέπτη θα λέει κάτι.Επομένως αποδείχθηκε ιστορικό λάθος η ονομασία το 1954 του χωριού μας σε Πλατάνια από το ιστορικό και κοινωνικά αποδεκτό όνομα Τσερίτσανα και το λάθος αυτό μπορεί να διορθωθεί μόνο με την αλλαγή του ονόματος από Πλατάνια σε Τσερίτσανα από το Συμβούλιο Τοπωνυμιών», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Βακάλης. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Σε αναστολή των κινητοποιήσεων προσανατολίζονται οι φαρμακοποιοί

Σε αναστολή των κινητοποιήσεων προσανατολίζονται οι φαρμακοποιοί, καθώς τα πρώτα μηνύματα μετά την πρόταση για την τμηματική εξόφληση των οφειλομένων του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) είναι θετικά.Η απόφαση αναμένεται να ληφθεί σήμερα, Τετάρτη, κατά τη συνεδρίαση των φαρμακευτικών συλλόγων της χώρας, ενώ αισιόδοξος ότι η πρόταση θα γίνει αποδεκτή και δεν θα ταλαιπωρηθούν οι ασφαλισμένοι, εμφανίστηκε -μιλώντας στον Βήμα 99,5- ο υφυπουργός Υγείας Μιχάλης Τιμοσίδης.Πιστεύω ότι βρέθηκε μία λύση, την οποία θα αποδεχθούν οι φαρμακοποιοί κι έτσι δεν θα ταλαιπωρηθούν οι ασφαλισμένοι, υποστήριξε ο κ. Τιμοσίδης.Ειδικότερα, η κυβερνητική πρόταση προβλέπει ότι την Πέμπτη, 5 Ιανουαρίου, θα ξεκινήσει η σταδιακή εξόφληση των οφειλομένων του ΕΟΠΥΥ που ανέρχονται στα 200 εκατ. ευρώ.Η επόμενη πληρωμή θα γίνει στις 13 Φεβρουαρίου, ενώ ο ΟΓΑ συμμετέχει από την 1η Φεβρουαρίου στον ΕΟΠΥΥ και συνεπώς, οι συνταγές Ιανουαρίου θα κατατεθούν στον ΕΟΠΥΥ, με ημερομηνία πληρωμής την 22η Ιανουαρίου.Για τα παλαιά χρέη του ΟΠΑΔ, το υπουργείο Οικονομικών καταθέτει τις επόμενες μέρες ρύθμιση, με την οποία αναλαμβάνει τα χρέη του ΟΠΑΔ και του ΟΑΕΕ προς τα φαρμακεία.

Kαθαρίζουν τη λίμνη οι Paguristas

Την Παμβώτιδα επέλεξαν για την πρώτη δράση του 2012 οι Paguristas, που αύριο Πέμπτη, από τις 3:30 το μεσημέρι μέχρι τις 5:30 το απόγευμα, θα συγκεντρωθούν στην Πλατεία Μαβίλη για να απομακρύνουν τα σκουπίδια από τα νερά της λίμνης, στο σημείο που την επόμενη ημέρα θα γίνει η τελετή καθαγιασμού των υδάτων.

Υποβολή δικαιολογητικών για τις εξετάσεις βοηθών φαρμακείων και οδοντιατρείων

πό τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Ηπείρου ανακοινώνεται ότι οι προθεσμίες για την υποβολή δικαιολογητικών για τις εξετάσεις : 1) ΒΟΗΘΩΝ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟΥ περιόδου Φεβρουαρίου 2012 είναι από 03-01-2012 έως και 25-01-2012. 2) ΒΟΗΘΩΝ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΕΙΟΥ περιόδου Φεβρουαρίου 2012 είναι από 03-01-2012 έως και 20-01-2012. Τα δικαιολογητικά υποβάλλονται στις κατά τόπους Δ/νσεις Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας των Περιφερειακών Ενοτήτων.

Αυτοσχέδιος εμπρηστικός μηχανισμός σε αυτοκίνητο στα Γιάννενα

Αυτοσχέδιο εμπρηστικό μηχανισμό τοποθέτησαν άγνωστοι σε αυτοκίνητο που βρισκόταν σταθμευμένο στα Ιωάννινα.Στο σημείο έσπευσαν δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας
, οι οποίες κατάφεραν να κατασβήσουν την πυρκαγιά. Η πυρκαγιά επεκτάθηκε σε διπλανό σταθμευμένο αυτοκίνητο, προκαλώντας μικρές υλικές ζημιές.

Σε οικονομικό αδιέξοδο τα κληροδοτήματα- Εκστρατεία για να μην κλείσει το Γηροκομείο


Η αυγή του 2012 βρίσκει τα Γιάννενα με ακόμα ένα πρόβλημα: μια από τις πιο σημαντικές κοινωνικές δομές της πόλης, το Γηροκομείο Ζωσιμάδων, κινδυνεύει σοβαρά να αναστείλει τη λειτουργία του.Τα Αγαθοεργά Καταστήματα της Μητρόπολης παίρνουν μια από τις χειρότερες περιόδους οικονομικά περιόδους της ιστορίας τους και το πρόβλημα φαίνεται πλέον και στις δομές που λειτουργούν.Μάλιστα, στην προχθεσινή κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας στο Γηροκομείο, για πρώτη φορά τοποθετήθηκε για τα οικονομικά των Αγαθοεργών, έστω και έμμεσα, ο μητροπολίτης Ιωαννίνων Θεόκλητος, ο οποίος απέφευγε μέχρι τώρα συστηματικά τη δημόσια εκφορά άποψης για το συγκεκριμένο ζήτημα. ««Υπάρχει μεγάλη δυσκολία διότι δεν υπάρχουν εισοδήματα. Θέλω τη συνοχή και την αγάπη σας» είπε ο κ. Θεόκλητος απευθυνόμενος στους εργαζόμενους,. «Γλίτωσε στον πόλεμο, να μην το θάψουμε τώρα στην ειρήνη» είπε χαρακτηριστικά για το Γηροκομείο ο μητροπολίτης.«Τα τελευταία χρόνια έχει πέσει λίγο γκρίνια. Μην προσθέσετε τη γκρίνια στην ανέχεια διότι θα τινάξουμε το ίδρυμα στον αέρα. Τρία χρόνια έχουμε να εισπράξουμε εισοδήματα από τις μετοχές μας στην τράπεζα» πρόσθεσε, παρουσία του δημάρχου Φίλιππα Φίλιου και του περιφερειάρχη Αλέκου Καχριμάνη.Εδώ και τρία χρόνια τα Αγαθοεργά, τα οποία διαχειρίζονται το κληροδότημα Ζωσιμά και τα περιουσιακά του στοιχεία, δεν έχουν πάρει μέρισμα από τις μετοχές που διαθέτουν στην Εθνική Τράπεζα και έτσι δεν έχει μπει ρευστό στα ταμεία του Κληροδοτήματος.Τα μερίσματα ήταν το υπ’ αριθμό 1 έσοδο των κληροδοτημάτων, καθώς ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό έμπαινε κάθε χρόνο στα ταμεία τους από τις μετοχές που κατέχουν, κατά κύριο λόγο στην Εθνική, αλλά και σε άλλες τράπεζες. Ο νόμος του 2008 «Για την ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης» που ψήφισε η ΝΔ, με τον οποίο δόθηκαν 28 δις στις τράπεζες, όχι μόνο δεν… πρόλαβε την κρίση, αλλά έδωσε το δικαίωμα στις τράπεζες να μην καταβάλλουν μερίσματα προκειμένου να διαφυλάξουν τα αποθέματά τους. Έτσι όμως, δύο χρονιές και μια τρίτη φέτος, τα Αγαθοεργά δεν έχουν εισπράξει σχεδόν το 100% των τακτικών εσόδων τους.

Ιδιαίτερα οξυμμένο το πρόβλημα
Το τελευταίο διάστημα όμως, το πρόβλημα έχει οξυνθεί ιδιαίτερα και πολύ συχνά το ταμείο των Αγαθοεργών είναι άδειο, αδυνατώντας να πληρώσει μέχρι και τους μισθούς των υπαλλήλων τους. Όλοι μαζί, είναι περί τα 70 άτομα και οι 52 εξ αυτών εργάζονται στο Γηροκομείο. Επίσης, τα Αγαθοεργά λειτουργούν τον παιδικό σταθμό στην Ακαδημία και λίγοι ακόμα εργαζόμενοι, είναι αυτοί που δουλεύουν στα γραφεία των Αγαθοεργών. Το περασμένο καλοκαίρι, προκειμένου να καλυφθούν τα έξοδα, κλήθηκαν να δώσουν ποσά ακόμα και οι εκκλησίες από το περίσσευμά τους, ενώ όλη η χρονιά στηρίχθηκε εν πολλοίς σε ό,τι αποθέματα υπήρχαν στα ταμεία, τα οποία όμως εξανεμίζονται. Τώρα, προκειμένου να «βγει» το 2012, τα Αγαθοεργά έχουν ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με το προσωπικό για τη μείωση της μισθοδοσίας κατά 15% περίπου. Υπάρχει επίσης η σκέψη, όπου είναι δυνατό να αναπροσαρμοστούν μισθώματα και τροφεία, για να καλυφθούν τα έξοδα. Ό,τι όμως και να γίνει, αν η ίδια η πόλη δεν ανταποκριθεί στο κάλεσμα που εμμέσως πλην σαφώς έκανε ο μητροπολίτης, η χρονιά δεν είναι ακόμα πιο δύσκολη. Ένας εφικτός στόχος θα ήταν, όσες δωρεές γίνονται (οι οποίες συνεχίζουν να γίνονται), να διοχετεύονται στο Γηροκομείο για να εξασφαλιστεί η λειτουργία του.

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

ΠΑΣ Γιάννινα-ΟΦΗ 0-0

Ισόπαλο χωρίς τέρματα (0-0) ολοκληρώθηκε το ματς του ΠΑΣ Γιάννινα με τον ΟΦΗ στο Εθνικό Στάδιο Ιωαννίνων "οι Ζωσιμάδες" στο πλαίσιο της 15ης αγωνιστικής της Super League.Το παιχνίδι ήταν μέτριο με λίγες καλές φάσεις, με τον ΠΑΣ να φτάνει στους 11 βαθμούς στο πρωτάθλημα, ενώ από την άλλη ο ΟΦΗ έφτασε στους 20.Ο ΠΑΣ είχε μια μικρή υπεροχή στο πρώτο ημίχρονο και θα μπορούσε να είχε προηγηθεί στην φάση με την κεφαλιά του Κώτσιου. Από την άλλη ο ΟΦΗ έδωσε βάση στην αμυντική του λειτουργία και στις αντεπιθέσεις προσπάθησε να γίνει επικίνδυνος χωρίς αποτέλεσμα.Στο δεύτερο ημίχρονο ο ΟΦΗ ανέβασε την απόδοσή του είχε τις ευκαιρίες για γκολ, αλλά δεν κατάφερε να νικήσει τον τερματοφύλακα του ΠΑΣ. Από την άλλη οι Γιαννιώτες δεν απείλησαν σε όλη τη διάρκεια του β' μέρους την εστία του Κάρολ, ωστόσο στο 90' είχαν την μεγάλη τους ευκαιρία με το δοκάρι του Τζάνη.