Σάββατο, 16 Ιουλίου 2011

28 επενδυτικά σχέδια «digi – retail» στην Ήπειρο


Η Ειδική Γραμματεία Ψηφιακού Σχεδιασμού του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και η εταιρία «Ψηφιακές Ενισχύσεις ΑΕ»,ανακοινώσαν την πρώτη σειρά εντάξεων στη δράση «digi-retail», η οποία αφορά σε 264 επενδυτικά σχέδια συνολικού προϋπολογισμού €11,8 νέων τεχνολογιών στον τομέα της λιανικής.Τα επενδυτικά σχέδια που χρηματοδοτούνται, προέρχονται από τις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης (27 επενδυτικά σχέδια), Βορείου Αιγαίου (14), Δυτικής Ελλάδας (44), Ηπείρου (28), Θεσσαλίας (42), Ιονίων Νήσων (11), Κρήτης (70) και Πελοποννήσου (28).Ο μέσος προϋπολογισμός των επενδύσεων σε νέες τεχνολογίες ανά εγκεκριμένη αίτηση ανέρχεται σε €44.718 ευρώ και η επιχορήγηση αγγίζει το 60% της επένδυσης.

Κλιμάκιο ευρωβουλευτών στην Ήπειρο


Η επίσκεψη της αντιπροσωπείας των ευρωβουλευτών της Επιτροπής για την Περιφερειακή Πολιτική στη βόρεια Ελλάδα ολοκληρώθηκε στα Ιωάννινα την Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011, με τη συνάντηση με τις περιφερειακές και δημοτικές αρχές.Στη συνάντηση ο Περιφερειάρχης κος Καχριμάνης Αλέξανδρος αναφέρθηκε στις δυσκολίες που δημιουργούνται από το συγκεντρωτικό χαρακτήρα της κρατικής διοίκησης και τη γραφειοκρατία για την επίτευξη του κυρίου στόχου, της συνοχής.Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας κος Lambert VAN NISTELROOIJ υπενθύμισε τη σημασία του γεγονότος ότι δεν προβλέπεται καμία μείωση των κονδυλίων των Ευρωπαϊκών ταμείων για την Περιφερειακή πολιτική και αναφέρθηκε και στην επιτευχθείσα συμφωνία μεταξύ της Ελληνικής κυβέρνησης και της Ε. Επιτροπής που ανακοινώθηκε χθες και με την οποία η κάλυψη της συγχρηματοδότησης θα περάσει στο 85%, επιτρέποντας την επιπλέον διάθεση κοινοτικών κονδυλίων κατά 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ.κα Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου, αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, υπογράμμισε το πόσο σημαντικό είναι να γίνεται η διαβούλευση απευθείας με τις περιφερειακές αυτοδιοικητικές αρχές, που θα αναλάβουν και το κύριο βάρος της προσπάθειας.Στη συνέχεια, ο κος Σταυρακάκης Γεώργιος, αντιπρόεδρος της επιτροπής, προέβαλε το ρόλο της περιφερειακής πολιτικής ως θεμέλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σύμβολο αλληλεγγύης, που διατηρείται ακέραια και στο μελλοντικό δημοσιονομικό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.Επίσης οι ευρωβουλευτές είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν την αποπερατωθείσα από τη ΔΕΠΑΝΟΜ Α.Ε., με συγχρηματοδότηση, πτέρυγα του νοσοκομείου Χατζηκώστα για την απεξάρτηση ατόμων από τα ναρκωτικά.

Στο υπουργικό τα αυθαίρετα


Τις ρυθμίσεις για το ζήτημα των αυθαιρέτων και το πλαίσιο για την απλοποίηση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, θα φέρει την επόμενη εβδομάδα στο υπουργικό συμβούλιο και στη συνέχεια στη Βουλή, το υπουργείο Περιβάλλοντος, τόνισε με δηλώσεις του ο αρμόδιος υπουργός, Γ. Παπακωνσταντίνου.Σήμερα, έχουμε ένα εξαιρετικά πολύπλοκο σύστημα, το οποίο ούτε προστατεύει το περιβάλλον, ούτε βοηθάει τους επενδυτές στη χώρα μας», επισήμανε ο κ. Παπακωνσταντίνου και πρόσθεσε ότι «με το νέο σύστημα, θα συντμηθούν οι χρόνοι, θα μειωθούν στα ευρωπαϊκά επίπεδα οι περιπτώσεις εκείνες για τις οποίες χρειάζεται περιβαλλοντική αδειοδότηση, και ταυτόχρονα θα γίνει ουσιαστική περιβαλλοντική παρακολούθηση των έργων, για να βεβαιωθούμε ότι διαφυλάσσουμε το περιβάλλον».Όσον αφορά στο ζήτημα των αυθαιρέτων, υπενθύμισε τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, ο οποίος είχε πει ότι «τραβάμε μία κόκκινη γραμμή με το παρελθόν, προχωράμε σε μία δίκαιη ρύθμιση, η οποία εισάγει την λογική του περιβαλλοντικού ισοδύναμου».Όπως διευκρίνισε ο υπουργός «πρόκειται για μία ρύθμιση η οποία, εξαιρεί αυθαίρετα σε ευαίσθητες περιοχές, σε δασικές και αναδασωταίες περιοχές, σε αιγιαλούς. Αλλά, μία ρύθμιση με την οποία θα μπορεί κάποιος να μεταβιβάζει ένα κτίσμα που σήμερα θεωρείται αυθαίρετο, αφού βεβαίως έχει πληρώσει όλα τα πρόστιμα που θα προβλέπει ο νόμος».Ταυτόχρονα, είπε, ενδυναμώνεται η διαδικασία για τη δυνατότητα κατεδάφισης όλων των αυθαιρέτων που θα μείνουν εκτός της ρύθμισης.

Στο νομοσχέδιο για το ενιαίο μισθολόγιο η μείωση του κινήτρου απόδοσης στο Δημόσιο


Στο νομοσχέδιο για το ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, είτε ως διάταξη είτε ως τροπολογία, θα περιληφθεί τελικά η μείωση του κινήτρου απόδοσης για τους υπαλλήλους τόσο στον στενό όσο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.Αυτό ανέφεραν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, καθώς η σχετική διάταξη υπήρχε μεν ως άρθρο (άρθρο 22) στην εισηγητική έκθεση του πολυνομοσχεδίου, αλλά απαλείφθηκε από το πολυνομοσχέδιο αυτό καθ' εαυτό, που κατατέθηκε στη Βουλή.Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Εσωτερικών, η μείωση του επιδόματος αυτού θα είναι της τάξης του 50%.

Στο 1,1 δισ. ευρώ η αξία των ακάλυπτων επιταγών στο α' εξάμηνο του 2011!!!


Σε 1,1 δισ. ευρώ ανήλθε τον Ιούνιο η αξία των ακάλυπτων επιταγών και των απλήρωτων συναλλαγματικών στο εξάμηνο Ιανουαρίου - Ιουνίου.Σύμφωνα την Τειρεσίας ΑΕ, η αξία των ακάλυπτων επιταγών στο εξάμηνο Ιανουαρίου - Ιουνίου διαμορφώθηκε αθροιστικά σε 988,4 εκατ. ευρώ. Συνολικά στο εξάμηνο ο αριθμός των ακάλυπτων επιταγών ανήλθε σε 95.692 τεμάχια.Η αξία των απλήρωτων συναλλαγματικών στο εξάμηνο Ιανουαρίου - Ιουνίου διαμορφώθηκε αθροιστικά σε 115,7 εκατ. ευρώ. Τον Ιούνιο αποσύρθηκαν 11.881 συναλλαγματικές. Ο αριθμός των απλήρωτων συναλλαγματικών στο εξάμηνο ανήλθε 74.883 τεμάχια.

ΑΡΤΑ:Δολοφονήθηκε αρκούδα στη Ράμια


Μια καφέ αρκούδα βρέθηκε από υπαλλήλους της Διεύθυνσης Δασών Άρτας δολοφονημένη στη θέση "Κερασούλα" της τοπικής κοινότητας Ράμιας του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων. Οι υπάλληλοι έφτασαν εκεί,μετά από καταγγελίες ντόπιων για την ύπαρξη της νεκρής αρκούδας.Σύμφωνα με τον υπεύθυνο Θήρας της Διεύθυνσης Δασών Άρτας, Κώστα Κατσούλα που έχει αναλάβει την υπόθεση, η δολοφονία έγινε πριν από περίπου δέκα μέρες, αφού το πτώμα ήταν σε προχωρημένη σήψη.Η αρκούδα, μεσαίου μεγέθους ανήκει στο εξαιρετικά σπάνιο είδος της καφέ αρκούδας, πιθανώς πυροβολήθηκε σε άλλο σημείο και τραυματισμένη έφτασε και ξεψύχησε δίπλα στο δρόμο.Χαρακτηριστικό είναι ότι,ουδέποτε δηλώθηκε στις αρμόδιες υπηρεσίες, ζημιά από αρκούδα σε κοπάδια της περιοχής. Το ανακριτικό τμήμα της Διεύθυνσης Δασών Άρτας, έχει πάρει καταθέσεις από μάρτυρες και έχει ήδη στείλει την υπόθεση στην Εισαγγελία Άρτας. Σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκεται πολύ κοντά στην ταυτοποίηση των στοιχείων και στην παραδειγματική τιμωρία των δραστών.Η θανάτωση αρκούδας τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον δύο χρόνων.

theodoriana.com

Πίσω από τα προβλήματα τρέχει ο ΣΥΔΚΛΙ


Αγώνα αντοχής και ταχύτητας, απέναντι στις υψηλές θερμοκρασίες, την ανεπάρκεια του δικτύου και την δικαιολογημένη αγανάκτηση των πολιτών που ταλαιπωρούνται, κάνουν τα στελέχη του Συνδέσμου Ύδρευσης Δήμων και Κοινοτήτων, με τα «μέτωπα» να πολλαπλασιάζονται όσο οι ανάγκες για νερό μεγαλώνουν.Μετά την Ανατολή που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υδροδότησης και πολύωρες διακοπές, προβλήματα υπήρξαν τις τελευταίες ημέρες και στο Επισκοπικό του Δήμου Δωδώνης, που επίσης υδρεύεται από το δίκτυο του ΣΥΔΚΛΙ.Η Διοίκηση του ΣΥΔΚΛΙ προσπαθεί να αντιμετωπίσει τα ζητήματα που προκύπτουν με εκ περιτροπής διακοπές της υδροδότησης ή μείωση της πίεσης σε κάποια σημεία, ωστόσο σημαντική «ανάσα» αναμένεται να δώσει η σύνδεση και λειτουργία της νέας γεώτρησης στους Λογγάδες, πιθανότατα την ερχόμενη εβδομάδα, που θα δώσει στο δίκτυο επιπλέον 2000 κυβικά νερού ημερησίως. Μέχρι τότε ωστόσο, η Διοίκηση προχωρά σε παρεμβάσεις και προσωρινά μέτρα, ενώ κάνει εκκλήσεις στους πολίτες για λελογισμένη κατανάλωση του νερού.Το θέμα του Επισκοπικού πάντως φαίνεται πως βρήκε λύση μετά και την εκτενή συνεργασία που είχε ο πρόεδρος του ΣΥΔΚΛΙ Αθ. Μανταλόβας με τον Δήμαρχο Δωδώνης Κώστα Κατσανάκη και τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας Χρήστο Γιώτη.Μετά τις παρεμβάσεις που έγιναν αποκαταστάθηκε το πρόβλημα της ύδρευσης του Επισκοπικού, ενώ όπως ανακοίνωσε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου μέχρι το τέλος της άλλης εβδομάδας θα έχει ολοκληρωθεί ένα νέο έργο ενίσχυσης της παροχής νερού στην Κοινότητα του Επισκοπικού, ώστε να αποκτήσει μονιμότερα χαρακτηριστικά η επίλυση του προβλήματος.Ο Δήμαρχος Δωδώνης Κώστας Κατσανάκης, σε δηλώσεις του, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την άμεση ανταπόκριση του Συνδέσμου στην επίλυση των προβλημάτων υδροδότησης της περιοχής. Σημείωσε δε, πως με την άμεση κατασκευή νέου αγωγού υδροδότησης στην τοπική κοινότητα του Επισκοπικού, θα παρέχεται μεγαλύτερη ποσότητα, γεγονός που θα λύσει οριστικά το χρόνιο πρόβλημα που ταλανίζει την περιοχή. Ο Πρόεδρος του ΣΥΔΚΛΙ Θανάσης Μανταλόβας, σημείωσε πως η συνεργασία με το Δήμο Δωδώνης υπήρξε άριστη και καθοριστική για την λύση του προβλήματος.«Είμαστε σε διαρκή πάλη. Δίνουμε καθημερινά μάχες. Μερικές τις κερδίζουμε, κάποιες τις χάνουμε. Από χθες καταφέραμε να αποκαταστήσουμε την ύδρευση στην τοπική Κοινότητα του Επισκοπικού. Γνωρίζουμε ότι τα προβλήματα είναι έντονα στο λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων. Την ερχόμενη βδομάδα θα γίνουν συνολικές ανακοινώσεις σε σχέση με την αντιμετώπιση των προβλημάτων ύδρευσης στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων», υπογράμμισε στις δηλώσεις του ο κ. Μανταλόβας.

Ευθύνες στην προηγούμενη
διοίκηση από τον Δ. Νάστο

Με αφορμή τις συνεχείς διακοπές υδροδότησης στην δημοτική ενότητα Ανατολής, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Δ. Νάστος επιρρίπτει ευθύνες στην προηγούμενη διοίκηση του ΣΥΔΚΛΙ, και προσωπικά τον πρόεδρο Γιάννη Εμμανουηλίδη, παραθέτοντας στοιχεία, που αναδεικνύουν πως παρά τα χρήματα που δαπανήθηκαν για την αντικατάσταση του δικτύου, οι απώλειες του συστήματός αυξήθηκαν αντί να μειωθούν.«Δυστυχώς τα τεράστια κονδύλια που διατέθηκαν τα τελευταία χρόνια για την αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης στην Ανατολή δεν έπιασαν τόπο. Παρά τις μεγαλόστομες ανακοινώσεις της προηγούμενης δημοτικής αρχής και του τότε δημάρχου Γιάννη Εμμανουηλίδη, ο οποίος συνεχίζει και σήμερα να επαίρεται για το έργο, τα πραγματικά γεγονότα έρχονται να καταδείξουν ότι με τα πέντε εκατομμύρια που δαπανήθηκαν για την αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης το πρόβλημα όχι μόνο δεν λύθηκε, αλλά επιδεινώθηκε», τόνισε σε δηλώσεις του ο κ. Νάστος που είναι και μέλος της Διοίκησης του ΣΥΔΚΛΙ.Από το 2003 μέχρι και το 2010, οι απώλειες νερού αντί να μειωθούν αυξήθηκαν, γεγονός που δείχνει ότι τα έργα που έγιναν, ήταν αποσπασματικά, δεν διέπονταν από το σωστό σχεδιασμό και ως εκ τούτου δεν απέδωσαν το αναμενόμενο αποτέλεσμα.Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα, οι απώλειες νερού το 2003 στο Δημοτικό Διαμέρισμα της Ανατολής έφταναν στο 59%. Συγκεκριμένα από το Σύνδεσμο είχαν χρεωθεί 1.083.400 κυβικά νερού και από το Δήμο Ανατολής μόλις 437.412 κυβικά.Το 2010 κι αφού τα έργα αντικατάστασης του δικτύου είχαν ολοκληρωθεί στο μεγαλύτερο μέρος τους, οι απώλειες νερού για το Δημοτικό Διαμέρισμα της Ανατολής έφτασαν στο 74,2%. Ο Σύνδεσμος χρέωσε 1.868.700 κυβικά μέτρα και ο Δήμος 482.195 κυβικά. «Με τις απώλειες που καταγράφονται θα μπορούσε να υδρεύεται μία ακόμη πόλη, αντίστοιχη της Ανατολής. Αντ΄ αυτού όμως το μόνο που έχουμε είναι προβλήματα. Προβλήματα που δείχνουν πως καμία από τις παρεμβάσεις που έκανε η προηγούμενη δημοτική αρχή δεν ήταν αποτελεσματική. Εξάλλου σήμερα για να γίνει η επιδιόρθωση μιας απλής βλάβης στο δίκτυο της Ανατολής πρέπει να προηγηθεί διακοπή νερού από τη δεξαμενή. Επίσης, παρότι το 70% του παλιού δικτύου αντικαταστάθηκε, παραλάβαμε σε λειτουργία και τα δύο δίκτυα. Και το παλιό και το καινούριο. Αυτή είναι η πραγματικότητα και εκείνοι που έχουν τις ευθύνες δεν μπορούν σήμερα να παριστάνουν τους τιμητές», επεσήμανε ο κ. Νάστος. Να σημειωθεί ότι σήμερα ολοκληρώνεται η β΄ φάση του έργου της ύδρευσης της Ανατολής με προϋπολογισμό τριών εκατομμυρίων ευρώ περίπου, ενώ ο Σύνδεσμος έχει προχωρήσει στη σύνταξη μελέτης για έργα 1,5 εκατομμυρίου προκειμένου να διορθωθούν οι αστοχίες των προηγούμενων παρεμβάσεων και να γίνει κατάργηση του παλιού του δικτύου και εξορθολογισμός στη λειτουργία του νέου εσωτερικού δικτύου.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ