Πέμπτη, 9 Ιουνίου 2011

Ένα καράβι ξεκινά για τη Γάζα με δύο Γιαννιώτες στο πλήρωμά του


Για δεύτερη χρονιά ένας ολόκληρος στόλος αποτελούμενος από δέκα πλοία τα οποία θα ξεκινήσουν από όλες τις άκρες του κόσμου, θα ξεκινήσουν στο τέλος του μήνα προς τη Γάζα, με σκοπό να προσφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στους κατοίκους της που την έχουν πραγματικά ανάγκη.Απ' αυτήν την προσπάθεια δε θα μπορούσε να λείπει και η Ελλάδα.Έτσι «ένα καράβι για τη Γάζα» θα αρχίσει το ταξίδι του από τον Πειραιά και μάλιστα στο πλήρωμά του θα μετέχουν και δύο Γιαννιώτες, ο Αλαντάση Εσάμ και ο Γιάννης Βαΐτσης οι οποίοι εργάζονται ως νοσηλευτές στο Νοσοκομείο Χατζηκώστα Ιωαννίνων και είναι φίλοι εδώ και είκοσι χρόνια.Και οι δύο δηλώνουν αποφασισμένοι να πάρουν τα ρίσκα τους και να φτάσουν μέχρι τη Γάζα, γνωρίζοντας βέβαια το άσχημο παρελθόν της πρώτης προσπάθειας που έγινε πέρσι, όταν ισραηλινές δυνάμεις δεν δίστασαν να ανοίξουν πυρ ενάντια στα καράβια που πλησίαζαν τότε τη λωρίδα της Γάζας, φέρνοντας μαζί τους ιατροφαρμακευτική και όχι μόνο βοήθεια.Με δηλώσεις που έκανε χθες ο κ. Εσάμ, τόνισε πως η πρωτοβουλία που ονομάζεται «Ένα καράβι για τη Γάζα», δημιουργήθηκε από την ανάγκη των ανθρώπων να βοηθήσουν τους κατοίκους της, αφού τα Ηνωμένα Έθνη στην ουσία δεν κάνουν τίποτα γι' αυτούς.«Θέλουμε να δείξουμε ότι μπορούμε να μεταφέρουμε τα φάρμακα και να βοηθήσουμε το νοσοκομείο, αρκεί να μας αφήσουν οι ισραηλινοί. Ζητάμε τη συμπαράσταση του γιαννιώτικου λαού», είπε ο κ. Εσάμ.Από τη μεριά του ο Γιάννης Βαΐτσης, αναφέρθηκε στην εκδήλωση που ετοιμάζεται να πραγματοποιηθεί στα Γιάννινα, από τα μέλη της πρωτοβουλίας.Αυτή θα γίνει στο Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων, την Παρασκευή στις 7 το απόγευμα, με κεντρικό ομιλητή τον Ισλάτ Σαμπρί, ο οποίος θα ενημερώσει τους παρευρισκόμενους για τις δράσεις τις οργάνωσης αυτής.Ταυτόχρονα μέχρι και το τέλος του μήνα, οπότε θα αναχωρήσει το καράβι, μέλη της πρωτοβουλίας θα μοιράζουν ενημερωτικό υλικό σε κεντρικά σημεία της πόλης, ζητώντας την οποιαδήποτε μορφή βοήθειας μπορεί να δώσει ο καθένας μας.Από οικονομικής, ιατρικής ή όποιας άλλης υλικής πλευράς.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:Χωρίς πλοία την Τετάρτη 15 Ιουνίου


Δεμένα θα παραμείνουν την Τετάρτη 15 Ιουνίου τα πλοία, καθώς η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ) αποφάσισε 24ωρη πανελλαδική απεργία των πληρωμάτων σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, συμμετέχοντας έτσι στην απεργία της ΓΣΕΕ.Η ΠΝΟ ζητά την άρση της πολιτικής επιστράτευσης των ναυτεργατών, τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας των ναυτικών και απορρόφηση των ανέργων. Επίσης ζητά να διασφαλιστεί η αυτοτέλεια του ΝΑΤ και του Οίκου Ναύτη, με ταυτόχρονη αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών τους, καθώς και άμεση υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας για το 2011.Στην απεργία της ΓΣΕΕ στις 15 του μήνα, συμμετέχουν κι οι υπάλληλοι των λιμανιών οι οποίοι σήμερα με το μήνυμα «τα λιμάνια δεν πουλιούνται» πραγματοποίησαν μαζί με τους λιμενεργάτες εικοσιτετράωρη απεργία.Το πρωί πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία προς το υπουργείο Οικονομικών.Οι λιμενεργάτες (Ενωση Μονίμων και Δοκίμων Λιμενεργατών ΟΛΠ [OLPr.AT] Σχετικά άρθρα και Σύνδεσμος Εποπτών και Αρχιεργατών ΟΛΠ) απεργούν και αύριο και θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας στις 11 το πρωί.Εξάλλου, συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιούν σήμερα στις 7 το απόγευμα στην πλατεία Κοραή στον Πειραιά εργαζόμενοι της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης Περάματος.Οι εργαζόμενοι της ζώνης λένε «όχι» σε ιδιωτικοποιήσεις των λιμανιών, να περάσουν σε κρατικό έλεγχο τα ναυπηγεία και μαζί με τη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη να λειτουργήσουν κάτω από 100% δημόσιο ενιαίο φορέα.Επίσης ζητούν να κατασκευάζονται στην Ελλάδα όλα τα πλοία και άλλες μεταλλικές κατασκευές που προορίζονται για τις ανάγκες της χώρας.Τέλος καθημερινές συγκεντρώσεις έξω από τον Ηλεκτρικό Σταθμό του Πειραιά στην Πλατεία Λουδοβίκου πραγματοποιούν άνεργοι της ζώνης, των ναυπηγείων Σκαραμαγκά και ναυτικοί.

ΟΑΕΔ: Από αύριο τα δικαιολογητικά για τα οικογενειακά επιδόματα


Αρχίζει από αύριο Παρασκευή η διαδικασία κατάθεσης των δικαιολογητικών που είναι απαραίτητα για την καταβολή των οικογενειακών επιδομάτων του ΟΑΕΔ του έτους 2011.Η διαδικασία κατάθεσης των απαραίτητων δικαιολογητικών θα γίνει, ανάλογα με την κατηγορία των δικαιούχων, με τον εξής τρόπο:Αύριο, 10η Ιουνίου, ξεκινά η διαδικασία για τους δικαιούχους με τρία και άνω παιδιά. Στις 4 Ιουλίου, για τους δικαιούχους με δύο παιδιά και την 1η Σεπτεμβρίου για τους δικαιούχους με ένα παιδί.Οι αιτήσεις καθώς και τα δικαιολογητικά των δικαιούχων του οικογενειακού επιδόματος υποβάλλονται μέσω εργοδότη των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών ή του ταχυδρομείου και παραλαμβάνονται από τις υπηρεσίες, ανεξάρτητα από τον αριθμό παιδιών.Λόγω φόρτου εργασίας στα ΚΕΠ και για την καλύτερη εξυπηρέτηση των δικαιούχων, η διαδικασία υποβολής των δικαιολογητικών μέσω ΚΕΠ θα ξεκινήσει την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου.Για τη χορήγηση του επιδόματος μέσω των υπηρεσιών του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού δεν απαιτείται πλέον η προσκόμιση Αποσπασμάτων Ατομικών Λογαριασμών Ασφάλισης. Οι απαιτούμενες ημέρες ασφάλισης αναζητούνται ηλεκτρονικά, μέσω του συστήματος on line διασύνδεσης ΙΚΑ - ΕΤΑΜ και ΟΑΕΔ, που έχει ήδη τεθεί σε λειτουργία.Η καταβολή του επιδόματος θα γίνεται με πίστωση του λογαριασμού ΙΒΑΝ ΕΤΕ, μετά την επίδειξη του βιβλιαρίου της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος. Ο ΟΑΕΔ τονίζει ότι το οικογενειακό επίδομα σε καμία περίπτωση δεν θα καταβληθεί, εάν ο δικαιούχος δεν εμφανίζεται πρώτος στο βιβλιάριο ΕΤΕ.Τελευταία ημερομηνία λήξης του οικογενειακού επιδόματος έτους 2010 είναι η 31-01-2012.

"Τα μάγια της πεταλούδας" από το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων


"Τα μάγια της πεταλούδας" του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα παρουσιάζεται φέτος σ΄όλη την Ελλάδα από το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων.Πρόκειται για το πρώτο θεατρικό έργο του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα, μια αλληγορική ιστορία όπου η ποίηση κυριαρχεί τόσο στη μορφή όσο και στο περιεχόμενο. Η κωμωδία, όπως την αποκαλεί ο ίδιος διαδραματίζεται σε ένα απόμερο λιβάδι όπου κατοικούν έντομα που περνούν ήσυχα τη ζωή τους έως ότου ένα από αυτά ερωτευτεί και αποφασίσει να κυνηγήσει το άπιαστο.Ο μεγάλος Ανδαλουσιανός ποιητής και δραματουργός με τη νεανική του ορμή δημιουργεί ένα σκοτεινό ποιητικό δράμα όπου έρωτας και θάνατος γίνονται ένα. Με τη μοναδική δύναμη της ποίησής του ταξιδεύει από την 'ελάχιστη σάρκα του κόσμου' 'στο αστέρι του το απόκρυφο' και μέσα από την προσπάθεια μιας πληγωμένης πεταλούδας για πέταγμα κι ενός σκαθαριού για μεταμόρφωση μας προτείνει τη λύτρωση μέσω της τέχνης.Η παράσταση του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Ιωαννίνων θα παρουσιαστεί στη νέα μετάφραση του Δημήτρη Τσεκούρα, σκηνοθεσία Ρηνιώς Κυριαζή και Ορέστη Τάτση, σκηνικά και κοστούμια Κωνσταντίνου Ζαμάνη, μουσική του Νίκου Βελιώτη, επιμέλεια κίνησης και χορογραφία Κικής Μπάκα.Ο θίασος στελεχώνεται από τους ηθοποιούς (αλφαβητικά): Κώστα Βασαρδάνη, Δήμητρα Γκλιάτη, Βίκυ Καλπάκα, Ρηνιώ Κυριαζή, Μιχάλη Μπίζιο, Άρη Τσαμπαλίκα, Μαρία Τσιμά.

Η πρεμιέρα του έργου θα δοθεί στις 24 Ιουλίου στο Θέατρο ΕΗΜ των Ιωαννίνων και θα ακολουθήσει περιοδεία. Στην Αθήνα θα παρουσιαστεί τον Σεπτέμβριο.

Απρόσμενη εξέλιξη για τη ‘’Στέγη του Ηπειρώτη’’


Απρόσμενη ήταν η με αριθ.2592/2010 απόφαση του Δ. Τμήματος του Συμβουλίου Επικρατείας, σύμφωνα με το διατακτικό της οποίας ακυρώθηκε η υπ’ αριθ. 119/96 απόφαση του κεντρικού ταμείου Γεωργίας, Κτηνοτροφίας και Δασών δυνάμει της οποίας είχε παραχωρηθεί Δωρεάν στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου έκταση τεσσάρων στρεμμάτων από το κτήμα Καλογρέζας, Αμαρουσίου, για τον λόγω, ότι το εν λόγω ταμείο δεν είχε την νομική ευχέρεια της Δωρεάν παραχώρησης στην ΚΕΔ, η οποία στη συνέχεια το παραχώρησε κατά χρήση στην Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος, έναντι καταβληθέντος τιμήματος. Συνακόλουθα λοιπόν ακυρώθηκαν και η υπ’ αριθ. 22474/13-9-96 απόφαση του Υπουργού Γεωργίας που ενέκρινε την ως άνω Δωρεά ως και η κοινή με αριθ. 122962/19-9-96 απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Εθνικής Οικονομίας και Γεωργίας.Το Δ.Σ. της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος συνήλθε έκτακτα στις 8-6-2011 ασχολήθηκε με το εν λόγω θέμα και αποφάσισε ομόφωνα, να αναθέσει σε επιτροπή νομικών την μελέτη του όλου θέματος μετά την ως άνω εξέλιξη και η επιτροπή αυτή να εισηγηθεί στο Δ.Σ. τα επόμενα στάδια που θα πρέπει να ακολουθηθούν.Το Δ.Σ. της ΠΣΕ θα αγωνιστεί με όλες του τις δυνάμεις έτσι ώστε το όνειρο των Ηπειρωτών για απόκτηση Ηπειρωτικής Στέγης να γίνει πραγματικότητα.

Ενδελεχής έλεγχος όλων των εκπαιδευτικών αδειών της τελευταίας δεκαετίας


Σε ενδελεχή έλεγχο όλων των εκπαιδευτικών αδειών της τελευταίας δεκαετίας προσχωρά ήδη το Υπουργείο Παιδείας, κάνοντας ουσιαστικά πράξη την ανάγκη ελέγχου του δημοσίου χρήματος. Από το ίδιο το υπουργείο τονίζεται πως πρόκειται για μια απαραίτητη διαδικασία με βάση την οποία, θα ελεγχθούν όλες οι εκπαιδευτικές άδειες υπηρεσιακής εκπαίδευσης με αποδοχές που έχουν λάβει οι εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από το 2000 έως και σήμερα. Ήδη οι σχετικές εντολές έχουν δοθεί και μόλις χθες ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Αττικής Γ. Κουμέντος, με σχετικό έγγραφο ζήτησε από τις Διευθύνσεις, τα αρμόδια Γραφεία, τις σχολικές μονάδες, τα ΚΕΔΔΥ, τα ΚΠΕ και τα ΠΕΚ, τα στοιχεία των εκπαιδευτικών που διέκοψαν την άδεια υπηρεσιακής εκπαίδευσης με αποδοχές (3 έτη για Μεταπτυχιακό και 4 έτη για Διδακτορικό) που έλαβαν από το 2000 έως και σήμερα, και τα λεπτομερή στοιχεία του πόσοι εξ αυτών κατέθεσαν τίτλο σπουδών μετά την ολοκλήρωση των σπουδών τους. Όπως είναι γνωστό, πολλοί εκπαιδευτικοί έκαναν εικονική χρήση της πληρωμένης εκπαιδευτικής άδειας, αφού ποτέ τους δεν κατέθεσαν τον τίτλο σπουδών για τον οποίο υποτίθεται ότι δεν παρουσιάζονταν στην υπηρεσία τους. Τώρα όμως έχουν δύο επιλογές. Ή να καταθέσουν τίτλο σπουδών ή να καταθέσουν στο δημόσιο Ταμείο τα χρήματα που κακώς έλαβαν χωρίς να εργάζονται. Ας πρόσεχαν...

ΜΙΧ.ΤΖΙΜΑΣ:Η ΑΤΕ θέλει να βάλει ημερομηνία λήξης στη «Δωδώνη»


«Η ΑΤΕ θέλει να βάλει ημερομηνία λήξης στο θέμα της ιδιωτικοποίησης της «Δωδώνης». Αυτό τόνισε χθες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Εκπρόσωπος του Πανηπειρωτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού κ. Μιχάλης Τζίμας.Υπενθυμίζεται, ότι αυτ'η την ώρα οι κτηνοτρόφοι και εργαζόμενοι στη «Δωδώνη» διαδηλώνουν έξω από το κεντρικό κατάστημα της ΑΤΕ στην Αθήνα και το απόγευμα, περίπου στις 6, θα δώσουν γάλα στους «Αγανακτισμένους», στην πλατεία Συντάγματος.

Δίπλα στο ΚΕΘΕΑ ο Δήμος Ιωαννιτών


Με τον επιστημονικό υπεύθυνο της μονάδας του ΚΕΘΕΑ στα Γιάννινα Γιάννη Παπαχρήστο συναντήθηκε ο αντιδήμαρχος Θωμάς Μπέγκας. Η συνάντηση έγινε στα γραφεία του ΚΕΘΕΑ και είχε ως βασικό αντικείμενο την ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ του Δήμου και του Κέντρου, ειδικά στον τομέα της κοινωνικής επανένταξης των ατόμων που βρίσκονται στο στάδιο ή στο πέρας των προγραμμάτων απεξάρτησης.Νέοι και νέες που δίνουν τη μάχη για να ξεφύγουν από τον κόσμο των ναρκωτικών, με τη στήριξη και τη συμπαράσταση των επιστημόνων του ΚΕΘΕΑ, έχουν την ανάγκη όλων μας, ειδικά στον κρίσιμο κομμάτι της πλήρους κοινωνικής επανένταξης.Κρίσιμος κρίκος στην προσπάθεια αυτή είναι η επαγγελματική αποκατάσταση.Στην συνάντηση του κ. Μπέγκα με τον κ. Παπαχρήστο, συζητήθηκε εκτενώς το θέμα αυτό και αποφασίστηκε η συμμετοχή των νέων σε εθελοντικά προγράμματα που αναπτύσσει ο Δήμος.Στο πλαίσιο της συνεργασίας που ξεκίνησε τρία άτομα που παρακολουθούν προγράμματα απεξάρτητης, περιλαμβάνονται σε αυτά που προσλαμβάνει ο τομέας καθαριότητας του Δήμου με σύμβαση ορισμένου χρόνου διάρκειας δύο μηνών.«Η χρήση ναρκωτικών ουσιών είναι ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα της εποχής και της κοινωνίας μας. Πρόκειται για μία μάστιγα που πλήττει κυρίως τους νέους. Απέναντι στους ανθρώπους αυτούς πρέπει να δείξουμε τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη μας. Ειδικά όταν βρίσκονται στο δύσκολο δρόμο της απεξάρτησης. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει υποχρέωση, την ευαισθησία της να την αποτυπώσει στην πράξη. Αυτό κάνουμε ως Δήμος Ιωαννιτών», ανέφερε σε δηλώσεις του ο αντιδήμαρχος Θωμάς Μπέγκας.

Στις επάλξεις οι κυνηγοί

ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΤΗΝ ΑΡΣΗ ΤΗΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ ΣΤΟΝ ΑΜΒΡΑΚΙΚΟ

«Οι καιροί είναι δύσκολοι και πονηροί και για το κυνήγι, όμως είμαστε στις επάλξεις για να αντιμετωπίσουμε τυχόν νέες επιθέσεις από οπουδήποτε κι αν προέλθουν». Αυτό δήλωσε ο νέος πρόεδρος της Ε’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ηπείρου Πάνος Τσιλίκης με την ανάληψη των καθηκόντων του.Η νέα διοίκηση της ομοσπονδίας προέκυψε από τις εκλογές της 29ης Μαΐου. Ο πρώην πρόεδρος Πάνος Σκαμαντζούρας αρκέστηκε στη θέση του αντιπροέδρου. Γενικός γραμματέας ορίστηκε ο Χαράλαμπος Μπρέχας, ταμίας ο Νίκος Παπαγρηγορίου και μέλη ο Νίκος Φαϊτάς, ο Γιώργος Ζήκος και ο Μιχάλης Γκίκας. Η νέα διοίκηση εξέφρασε την πεποίθησή της πως η κυνηγετική οικογένεια όχι μόνο θα διατηρήσει τα κεκτημένα της αλλά και «θα διεκδικήσει και θα κερδίσει ξανά όσα αφαιρέθηκαν τα τελευταία χρόνια» όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση.Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος έθεσε επί τάπητος και τις άμεσες προτεραιότητες της ομοσπονδίας. Πρώτη προτεραιότητα είναι η ολοκλήρωση του εκτροφείου της ορεινής πέρδικας στα Πράμαντα του δήμου Βορείων Τζουμέρκων. Οι κυνηγοί περιμένουν πώς και πώς τι θα γίνει με το κυνήγι στον Αμβρακικό, μετά την πάροδο της τριετούς απαγόρευσης. «Δηλώνουμε τη βεβαιότητά μας ότι η απόφαση θα περιλαμβάνει τις προτάσεις μας, και δεσμευόμαστε για την τήρηση όσων έχουμε δεσμευτεί προκειμένου να αντιμετωπίσουμε από κοινού με τους συναρμόδιους φορείς τα φαινόμενα της λαθροθηρίας και λαθραλιείας, που προσβάλλουν βάναυσα και τον πολιτισμό μας και την κυνηγετική οικογένεια. Τελούμε εν αναμονή αντίστοιχων αποφάσεων και για τις άλλες περιοχές παρυδάτιας ορνιθοπανίδας, όπως ο Καλαμάς και η Σαγιάδα» είπε. Δεσμεύτηκε επίσης ότι θα ενισχυθεί ο ρόλος της θηροφυλακής.

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Σε εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ στη Θεσσαλονίκη ο Βαγγέλης Παπαχρήστος


Πολιτική εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ με θέμα «Υπάρχει και άλλος δρόμος» θα γίνει την Τρίτη 14 Ιουνίου και ώρα 7.30μμ στο αμφιθέατρο του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης. Με ενδιαφέρον αναμένεται η τοποθέτηση του βουλευτή Πρέβεζας Βαγγέλη Παπαχρήστου ως κεντρικού ομιλητή στην πρωτοβουλία διαλόγου για μια άλλη πολιτική εξόδου από την κρίση. Στην εκδήλωση θα μιλήσουν επίσης ο καθηγητής πανεπιστημίου Πειραιά Νίκος Κοτζιάς και ο καθηγητής ΑΠΘ Άρης Καζάκος. Την εκδήλωση θα συντονίσει ο καθηγητής πανεπιστημίου Μακεδονίας Κώστας Βελέντζας.

Επικοινωνιακοί Εκβιασμοί, Λογιστικές Μπλόφες και Ευθύνες

Του Νίκου Κοτζιά

Μια αδύνατη πλευρά του ΠΑΣΟΚ στην αντιπολίτευση ήταν η υποκατάσταση της Πολιτικής από την επικοινωνία. Η αντίληψη ότι η πραγματικότητα δεν παίζει ουσιαστικό ρόλο. Οτι το κύριο είναι να προβάλλει κανείς περίτεχνα μια επικοινωνιακή εικόνα στην οποία μπορούν να περνάνε μηνύματα κενότητας. Με αυτή την ουσιαστικά απολίτικη θέση οδηγήθηκε το ΠΑΣΟΚ του Γ.Παπανδρέου σε αλλεπάλληλες εκλογικές ήττες (εκλογές 2004, ευρωεκλογές 2004, δημοτικές εκλογές 2006, εθνικές εκλογές 2007). Μόνο όταν εγκαταλείφτηκε αυτή η αντίληψη και ο Παπανδρέου προχώρησε στη διατύπωση μιας πολιτικής Κοινωνικά Δίκαιης, έδωσε στρατηγικό όραμα στην Δημοκρατική Παράταξη και ονομάτισε συμμάχους και εχθρούς, τότε και μόνο τότε πήρε τα πάνω της η Δημοκρατική Παράταξη. Κέρδισε την εμπιστοσύνη του κόσμου. Ο Γ.Α.Παπανδρέου νίκησε στο εσωκομματικό δημοψήφισμα στο ΠΑΣΟΚ και με τον απόηχο όλων αυτών κέρδισε τις ευρωεκλογές και τις εθνικές εκλογές του 2009. Στην πορεία, όμως, προς τις εκλογές του 2009, πείστηκε ότι η πορεία προς τη νίκη οφείλετο στην επικοινωνία και όχι στην πολιτική. Από δε το καλοκαίρι του 2009, διάταξε το όλο σύστημα γύρο του με βάση αυτό το κριτήριο. Διάταξε με την οποία ξεκίνησε την κυβερνητική του θητεία.Η άσκημη κατάσταση της οικονομίας και η ολόπλευρη κρίση της χώρας απαιτούσαν πολιτικό στρατήγημα, σχεδιασμό, διάταξη δυνάμεων. Η επικοινωνία δεν αρκούσε. Ως απάντηση στις νέες ανάγκες, η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός, ανέσυραν από το «Μουσείο της Αποτυχίας» την λογιστική υπέρ των λίγων άνομων συμφερόντων και της ξένης τοκογλυφίας. Η λογιστική τέτοιου τύπου συνοδευόμενη από επικοινωνιακές προσπάθειες έγινε το νέο υποκατάστατο της πολιτικής. Στο τελευταίο διάστημα, όταν επιβεβαιώθηκε ότι η κρίση δεν βγαίνει καν λογιστικά, ενώ είχε προκαλέσει μέγιστο πολιτικό, κοινωνικό και εθνικό κόστος, τότε η κυβέρνηση επανέφερε την επικοινωνία. Μια επικοινωνία εκβιαστική που έφερε την Ελλάδα στο χείλος του γκρεμού και της κατάρρευσης.Ένας εκβιασμός που απευθυνόταν προς τον λαϊκό παράγοντα και την αριστερά. Προς τον Α.Σαμαρά για συναίνεση. Κύρια, όμως, ήταν ένας εκβιασμός που απευθυνόταν στο εσωτερικό του ίδιου του ΠΑΣΟΚ ως εργαλείο πειθάρχησης, πριν από όλα της κοινοβουλευτικής του ομάδας. Η τελευταία δεν θα πρέπει, πλέον, να καθορίζει την στάση της με τα επικοινωνιακά τερτίπια του Μαξίμου, αλλά με τη συνείδησή που διαθέτει και την ιστορία.Στις δηλώσεις του Πρωθυπουργού μετά τη συνάντηση των αρχηγών των κομμάτων της Ελληνικής Βουλής, έγινε φανερό ότι προσπαθούσε να ρίξει τις ευθύνες στην αντιπολίτευση που δεν τον ακολουθεί «επαρκώς» ή και καθόλου στον κατήφορό του. Στην ουσία έδειξε να ενδιαφέρεται περισσότερο να αποσείσει τις ευθύνες από πάνω του, για το γεγονός που φτάσαμε εδώ που φτάσαμε, παρά να παρουσιάσει καινούργιες και διαφορετικές λύσεις. Επιπλέον, είπε πράγματα που δεν ευσταθούν. Δήλωσε, επί παραδείγματι, ότι ένας από τους στόχους της σύσκεψης ήταν να καταπολεμηθούν τα σενάρια εξόδου από το Ευρώ και όσων τα προωθούν. Μα αυτά δεν τα διέδωσε η ίδια η κυβέρνηση; Δεν τα προέβαλε η κυρία του μαύρου και βρώμικου 1989 ενάντια στη δημοκρατική παράταξη που ονειρεύεται το βρώμικο 2011 ενάντια στην δημοκρατική μας κοινωνία;Είναι χαρακτηριστικό, τέλος, το που συμφώνησαν και που διαφώνησαν τα δύο μεγάλα κόμματα. Κοινός τόπος τους ήταν η ανάγκη αποκρατικοποιήσεων. Τσακώθηκαν μόνο για τον χρωματισμό του ξεπουλήματος. Διαφώνησαν για το φορολογικό. Δεν έκαναν κουβέντα για τον πληθωρισμό, τα καρτέλ, την ανεργία και την απασχόληση. Αυτό αποτελεί και το θεμελιακό δείγμα για το για ποια συναίνεση γίνεται λόγος στην Ελλάδα και του τι απαιτεί η Επιτροπή. Απαίτηση η οποία είναι παράνομη τόσο σε σχέση με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, όσο και ως προς το διεθνές. Αποτελεί δε, υπέρβαση των αρμοδιοτήτων της όπως αυτές προβλέπονται από τις συνθήκες. Υπέρβαση για την οποία θα έπρεπε η χώρα να προσφύγει στο Δικαστήριο της ΕΕ.

Η Ήπειρος ψάχνει κονδύλια εναντίον της απομόνωσης


Με το ταμείο να είναι μείον, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας προσπαθεί να βρει πόρους και από άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα, πέραν του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ). Σε ένα τέτοιο πρόγραμμα κατάφερε να εξασφαλίσει τη συμμετοχή της.Πρόκειται για ένα πρόγραμμα ανάπτυξης ορεινών περιοχών (ένα έργο υπό τον τίτλο «A sustainable development for green mountain areas» του προγράμματος South East Europe) που δίνει έμφαση σε παρεμβάσεις σε ορεινές περιοχές οι οποίες πλήττονται από την εγκατάλειψη, την απώλεια της βιοποικιλότητας, την υποβάθμιση των οικοσυστημάτων και την απουσία μιας αειφόρου αναπτυξιακής πολιτικής.Το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει συνολικό προϋπολογισμό 2.138.500 ευρώ και συμμετέχουν 11 φορείς από εννιά ευρωπαϊκές χώρες. Από την Ελλάδα συμμετέχει μόνο η Ήπειρος. «Το άσχημο οικονομικό πλαίσιο στο οποίο κληθήκαμε να κινηθούμε, είναι σαφές πως δεν ευνόησε τη διάθεση εθνικών πόρων για επενδύσεις, οπότε μας υποχρεώνει από τη μια να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τα κονδύλια του ΕΣΠΑ και από την άλλη να αναζητήσουμε και νέα ανταγωνιστικά ευρωπαϊκά προγράμματα, ώστε να γίνει πράξη η αναθέρμανση της περιφερειακής οικονομίας και ανάπτυξης» αναφέρει σε γραπτή της δήλωση η γενική γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Δήμητρα Γεωργακοπούλου-Μπάστα. Η κ. Γεωργακοπούλου εξηγεί παράλληλα ότι η υλοποίηση του προγράμματος αυτού θα έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη για τις ορεινές περιοχές. Απομένει να δούμε αν αυτά τα οφέλη θα έχουν όντως αποτέλεσμα.Στο πλαίσιο του προγράμματος, οι χώρες-εταίροι (Ελλάδα, Αυστρία, Βουλγαρία, Ουγγαρία, Ιταλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Μαυροβούνιο και Βοσνία-Ερζεγοβίνη) δημιούργησαν μια διακρατική ομάδα προκειμένου να αναπτύξει ένα μοντέλο για τη βιώσιμη ανάπτυξη των περιοχών στόχων.

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Να καταρτιστεί µόνιµο Μητρώο Πόθεν έσχες για τους βουλευτές ζητά ο Μιχάλης Παντούλας από τον Γ. Παπανδρέου


Εκτός από την επιστολή των 16 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ προς τονΠρωθυπουργό, υπάρχει και µία ακόµη που εστάλη την εποµένη από τους βουλευτές Μιχάλη Παντούλα (Ιωαννίνων),Λάµπρο Μίχο (Β’ Αθηνών), Γιάννη Μιχελογιαννάκη (Ηρακλείου)και Ηλία Θεοδωρίδη (Πέλλας) .Η επιστολή των τεσσάρων ζητά από τον Γιώργο Παπανδρέου να καταρτιστεί µόνιµο Μητρώο Πόθεν έσχες για τους βουλευτές και να βρεθούν όσοι καταχράστηκαν δηµόσιο χρήµα. Η επιστολή κρατήθηκε µυστική και µάλιστα πήραν όρκο να µην αποκαλύψουν το περιεχόµενό της.

Χωρίς νερό για δυο εβδομάδες η Αμφιθέα!!!


Επανέρχομαι στο σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε στην Αμφιθέα. Καλές ήταν οι εξαγγελίες για άμεση προτεραιότητα στα έργα περί αντικατάστασης αγωγού κλπ. δεν λέω, μας δώσανε λίγο κουράγιο. Μάλιστα είδαμε ένα μηχάνημα να χαράζει την άσφαλτο και να μας λένε ότι σε ένα δεκαήμερο θα έχουμε νερό στα σπίτια μας. Αυτό ήταν όλο, καμία εργασία δεν προχώρησε. Ούτε μία σταγόνα νερό στην βρύση μας.!!! Δύο εβδομάδες περάσανε και τα πράγματα είναι χειρότερα. Δεν μπορούμε να πλυθούμε να μαγειρέψουμε να έχουμε την στοιχειώδη υγιεινή. Στερούμαστε το βασικότερο αγαθό, το νερό.!!! Έχει έρθει το καλοκαίρι δεν αντέχουμε άλλο.!!!

Aπελπισμένος κάτοικος Αμφιθέας

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: Νέα επιχείρηση εκκαθάρισης καταυλισμών λαθρομεταναστών

Συνελήφθησαν περισσότεροι από 50 λαθρομετανάστες

Επιχείρηση για τη σύλληψη παράνομων μεταναστών στο πευκοδάσος του Λαδοχωρίου, απέναντι από την είσοδο του Νέου Λιμένα Ηγουμενίτσας, και την εκκαθάριση των καταυλισμών τους, πραγματοποίησε στις 6.00 το πρωί η Αστυνομία. Με την ολοκλήρωση της επιχείρησης δεν υπάρχουν πλέον καταυλισμοί λαθρομεταναστών στην περιοχή και κυρίως ο πολυφωτογραφημένος από τους τουρίστες καταυλισμός του Λαδοχωρίου.Το πρωί, μόλις οι μετανάστες αντελήφθησαν τις αστυνομικές δυνάμεις, άρχισαν να εγκαταλείπουν τον καταυλισμό και ακολούθησε ανθρωποκυνηγητό μέσα στο δάσος. Συνελήφθησαν περισσότεροι από 50, ενώ άγνωστος είναι ο αριθμός όσων διέμεναν στον καταυλισμό, καθώς οι αστυνομικοί ανακάλυψαν μέσα στα πεύκα ένα μικρό χωριό από παραπήγματα και σκηνές. Συνεργεία του δήμου γκρέμισαν τον καταυλισμό και ακολούθησε ο καθαρισμός του χώρου από τους τόνους σκουπιδιών που είχαν συσσωρευθεί.

Σε πλήρη εφαρμογή το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας περιμετρικά του Κάστρου


Παρουσία της δημοτικής αστυνομίας ξεκίνησε η εφαρμογή της απαγόρευσης κυκλοφορίας των οχημάτων στην παραλίμνια οδό, περιμετρικά του Κάστρου.Οι δημοτικοί αστυνομικοί φρόντισαν να ενημερώσουν τους οδηγούς για τις νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, αν και είχαν τοποθετηθεί σχετικές ενημερωτικές πινακίδες σε κεντρικά σημεία στην παραλίμνια περιοχή.Βέβαια, δεν έλειψαν και τα παράπονα από οδηγούς, που είχαν συνηθίσει να διέρχονται από τον παραλίμνιο δρόμο όλο το προηγούμενο διάστημα. Πάντως, αυτοί που χάρηκαν περισσότερο τις νέες ρυθμίσεις ήταν οι πεζοί και οι ποδηλάτες, που μπορούσαν να κινούνται ελεύθερα στον παραλίμνιο δρόμο. Αξίζει να σημειωθεί, πως η απαγόρευση των οχημάτων θα ισχύει από τις 19.00 μέχρι τη 01.00 και θα διαρκέσει μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου.Η κυκλοφορία των κατοίκων του Κάστρου τις συγκεκριμένες ώρες γίνεται με είσοδο από την κεντρική πύλη και έξοδο από το τέλος της Διονυσίου Φιλοσόφου (κόμβος με την Εθνική Αντιστάσεως), ενώ από την έξοδο της οδού Γλυκήδων θα επιτρέπεται μόνο η αριστερή στροφή προς την πλατεία Μαβίλη.Στόχος των ρυθμίσεων είναι η ανάδειξη του παραλίμνιου δρόμου και η διευκόλυνση των μετακινήσεων των πεζών κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ

Υπουργικό υπό τη σκιά της προειδοποίησης της τρόικας


Από το Υπουργικό Συμβούλιο που συνέρχεται στις 12 το μεσημέρι, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, αναμένεται να εγκριθεί το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, ενώ το βράδυ θα κατατεθεί στη Βουλή, όπως ανέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών ενημερώνοντας τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ. Η ψήφισή του αναμένεται να γίνει στις 28 Ιουνίου. Την ερχόμενη Τρίτη θα αρχίσει η συζήτησή του στην αρμόδια Επιτροπή.Από το τελικό κείμενο του Μεσοπρόθεσμου, μάλλον θα απουσιάζει, η μείωση των αφορολογήτων ορίων, που θα αντικατασταθεί από έκτακτη εισφορά, η οποία θα επιβληθεί κλιμακωτά στα εισοδήματα και θα ισχύσει για «κάποια χρόνια». Εξετάζεται, επίσης, αν αυτό θα γίνει μέσω της παρακράτησης φόρου.Εξάλλου, φαίνεται να απομακρύνεται η εξίσωση του φόρου πετρελαίου θέρμανσης με του αντίστοιχου φόρου του πετρελαίου κίνησης.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ:Θα επιμείνουμε στην προσπάθεια εθνικής συνεννόησης


«Για εμάς η εθνική συνεννόηση δεν είναι μόνο λόγια, την εννοούμε. Και περιμένουμε από όλες τις πολιτικές δυνάμεις να σταθούν στο ύψος των ιστορικών περιστάσεων και να βάλουν το εθνικό συμφέρον πάνω από το κομματικό» τόνισε ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου κατά την εισαγωγική του ομιλία στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ.Ο κ. Παπανδρέου τόνισε επίσης ότι «προϋπόθεση για την προώθηση των μεγάλων αλλαγών, είναι να μπορεί η χώρα να υπάρχει, να ικανοποιεί τις ανάγκες της στο εσωτερικό αλλά και τις υποχρεώσεις της προς τους δανειστές της» και γι' αυτό «πρέπει να προχωρήσουμε με υπευθυνότητα στην τελική επεξεργασία και ψήφιση του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού προγράμματος».Ο πρωθυπουργός έθεσε επίσης τρία ζητήματα τα οποία πρέπει να ληφθούν υπόψη στη συζήτηση: (α) «να μείνουμε στους δημοσιονομικούς στόχους της μείωσης του ελλείμματος», (β) «να πάρουμε μέτρα που να ενισχύουν το κοινό περί δικαίου αίσθημα», με προστασία των αδυνάμων και επιμερισμό των βαρών με δίκαιο τρόπο και (γ) να ληφθεί μέριμνα ώστε, «κατά το δυνατό, οι αποφάσεις αυτές να μην αναστείλουν την αχτίδα φωτός στην αναπτυξιακή μας πορεία».Τις μεγάλες αλλαγές στη χώρα «δεν θα τις φέρει κανένας σωτήρας, δεν θα τις φέρει καμία μαγική συνταγή, δεν θα τις φέρει η κατάργηση της Βουλής των Ελλήνων, δηλαδή η κατάλυση της δημοκρατίας». Το ΠΑΣΟΚ -πρόσθεσε- πρέπει να είναι ο καταλύτης αυτών των αλλαγών, ενώ υπεραμύνθηκε και των πολιτικών κομμάτων που δέχονται επιθέσεις, τονίζοντας ότι «τα κόμματα είναι αναπόσπαστο τμήμα της δημοκρατίας».Σε ανάλογο μήκος κύματος, ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ κ. Μιχάλης Καρχιμάκης, επεσήμανε στην εισήγησή του: «Καλούμαστε να πάρουμε σημαντικές και κρίσιμες αποφάσεις. Αποφάσεις δύσκολες, που θα καθορίσουν την πορεία της πατρίδας μας για τα επόμενα χρόνια. Αποφάσεις, που επιδιώξαμε και θα επιδιώξουμε να τις πάρουμε με τη μεγαλύτερη δυνατή εθνική συνεννόηση. Καλούμαστε, όλοι μας, να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων».

Σε απεργιακό ρυθμό


Σε 24ωρη απεργία σε όλες τις ΔΕΚΟ καλεί σήμερα η ΓΣΕΕ όλους τους εργαζόμενους, ενώ στις 11 το πρωί θα πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο στην πλατεία Κλαυθμώνος.Η ΑΔΕΔΥ καλεί σε στάσεις εργασίας στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη, από τις 11 το πρωί μέχρι τη λήξη του ωραρίου, ενώ στάσεις εργασίας θα πραγματοποιήσουν και οι νομαρχιακές επιτροπές της ΑΔΕΔΥ σε όλες τις μεγάλες πόλεις.
-Κεντρικό σύνθημα της απεργίας είναι το "όχι δεν πουλάμε" ενώ στην ανακοίνωση της ΓΣΕΕ υπογραμμίζεται η «αντίθεση στις εκβιαστικές απαιτήσεις των τροϊκανών».
-Επίσης, αναμένεται ότι θα υπάρξει συμμετοχή σε όλες τις ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΛΤΑ, ΟΣΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ κλπ.) ενώ 24ωρη απεργία θα πραγματοποιηθεί στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και στην ΕΡΤ. Στα πλαίσια της απεργίας στάση εργασίας από τις 11 το πρωί μέχρι τη λήξη του ωραρίου θα υπάρξει στις υπηρεσίες των δήμων μετά την απόφαση της ΠΟΕ-ΟΤΑ.
-Στα δημόσια νοσοκομεία θα υπάρξει στάση εργασίας από τις 10 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι και συγκέντρωση στις 10.30 το πρωί στο υπουργείο Υγείας.
-Στάση εργασίας θα πραγματοποιήσουν επίσης οι δικαστικοί υπάλληλοι από τις 12 το μεσημέρι ως τις 3.
Στα μέσα μαζικής μεταφοράς το πρόγραμμα των στάσεων εργασίας έχει ως εξής:
-Λεωφορεία ΟΑΣΑ: Από την έναρξη της βάρδιας ως τις 9 το πρωί και από τις 9 το βράδυ ως τη λήξη της βάρδιας.
-Μετρό: Από την έναρξη της βάρδιας ως τις 8 το πρωί.
-ΗΣΑΠ: Θα λειτουργήσει μόνο από τις 8 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ, ενώ τα τρόλεϊ θα κυκλοφορούν από τις 8 το πρωί έως τις 10 το βράδυ.
-Ακίνητα θα μείνουν τα τρένα του ΟΣΕ και του Προαστιακού όπου υπάρχει 24ωρη απεργία.
Οι αντιδράσεις των συνδικάτων θα συνεχιστούν στις επόμενες ημέρες και θα κορυφωθούν στις 15 Ιουνίου μετά την 24ωρη απεργία που κηρύσσουν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ στην οποία αναμένεται να συμμετάσχουν και οι οργανώσεις των Εμπόρων και των Επαγγελματοβιοτεχνών.

«Πράσινο φως» από Άρειο Πάγο για μονιμοποίηση συμβασιούχων ΟΤΕ


«Πράσινο φως» άναψε το εργατικό τμήμα του Αρείου Πάγου στη μονιμοποίηση των χιλίων περίπου συμβασιούχων του ΟΤΕ, τους οποίους είχε προσλάβει τη διετία 2002-2004, καθώς δικαίωσε συμβασιούχο του τηλεπικοινωνιακού Οργανισμού, ο οποίος ανήκει πλέον στον ιδιωτικό τομέα.Να σημειωθεί ότι γενικός κανονισμός προσωπικού του ΟΤΕ, ο οποίος τέθηκε σε εφαρμογή με την από 10/6/1999 επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας, δεν επιτρέπει τη μετατροπή των συμβάσεων εξαρτημένης εργασίας ορισμένου χρόνου σε συμβάσεις αορίστου χρόνου.Οι Αρεοπαγίτες, με την υπ’ αριθμ. 816/2011 απόφασή τους, έκριναν ότι για τους συμβασιούχους του ΟΤΕ δεν εφαρμόζεται ο κανονισμός προσωπικού του ΟΤΕ, αλλά η εργατική νομοθεσία και ειδικά ο Ν. 2112/1920 και η ρήτρα 5 της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 1999/70/ΕΚ.Χαρακτηριστικά, οι δικαστές υπογραμμίζουν ότι η σύμβαση του υπαλλήλου που προσέφυγε στα δικαστήρια και «η εν συνεχεία ανανέωσή της καταρτίστηκε προσχηματικά, με πρόθεση καταστρατήγησης των διατάξεων του Ν. 2112/1920 ως προς τον καθορισμό ορισμένης χρονικής διάρκειας, με συνέπεια να καθίσταται αυτή άκυρη ως προς το χρονικό αυτό περιορισμό της διάρκειάς της και συνιστά, έτσι, κατ’ ορθό χαρακτηρισμό της, σύμβαση εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου».

"Μπλόκο" σε οφειλέτες του δημοσίου


Μπλόκο σε οφειλέτες του δημοσίου στην περίπτωση που προχωρούν σε αγοραπωλησίες ακινήτων τους, δωρεές, γονικές παροχές κ.α., επιχειρεί το υπουργείο Οικονομικών. Σε απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών, Δημήτρη Κουσελά, προβλέπεται ότι στις περιπτώσεις φορολογουμένων με οφειλές προς το δημόσιο για τις οποίες δεν μπορεί να εκδοθεί πιστοποιητικό φορολογικής ενημερότητας, ούτε υπάρχει δυνατότητα συμψηφισμού, θα εκδίδεται από την αρμόδια φορολογική αρχή βεβαίωση οφειλής προς το δημόσιο.Η βεβαίωση θα κατατίθεται στην υπηρεσία ή οργανισμό (τράπεζα κτλ) πληρωμής, η οποία με τη σειρά της θα παρακρατεί το ποσό της οφειλής προς το δημόσιο. Αν π.χ. οφειλέτης πρόκειται να πάρει δάνειο, τότε η τράπεζα με τη βεβαίωση οφειλής θα παρακρατεί και θα αποδίδει στο δημόσιο το ποσό του χρέους του και θα καταβάλει σ’ αυτόν το υπόλοιπο ποσό. Το ίδιο θα συμβαίνει και με το τίμημα από την πώληση ακινήτου του οφειλέτη.

Στη Βουλή σήμερα το Μεσοπρόθεσμο

Στις 28 Ιουνίου η ψηφίσή του

Σήμερα το βράδυ,αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, ενώ την ερχόμενη Τρίτη θα αρχίσει η συζήτησή του στην αρμόδια Επιτροπή, όπως ανέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ενημερώνοντας τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ.Η ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου αναμένεται στις 28 Ιουνίου. Μία εβδομάδα νωρίτερα (περί τις 20 Ιουνίου) αναμένεται και η κατάθεση στη Βουλή των εφαρμοστικών νόμων, οι οποίοι θα ψηφιστούν μέχρι τις 8 Ιουλίου.Η ψήφιση του μεσοπρόθεσμου και των εφαρμοστικών νόμων έχει τεθεί ως προαπαιτούμενο από το ΔΝΤ για την εκταμίευση της πέμπτης δόσης του δανείου, η οποία αναμένεται να γίνει στις 15 Ιουλίου.Στους εφαρμοστικούς νόμους θα περιλαμβάνονται τα βασικά μέτρα για το 2011, η δημιουργία Ταμείου Δημόσιας Περιουσίας αλλά και οι αποκρατικοποιήσεις.Το ΔΝΤ θέτει επίσης δύο προϋποθέσεις για την έγκριση της 5ης δόσης: Τη βιωσιμότητα του χρέους και τη διασφάλιση της συνέχισης της χρηματοδότησης της Ελλάδας και το 2012.Ο κ. Παπακωνσταντίνου, κατά τις ίδιες πληροφορίες, ανέφερε ότι οι διαπραγματεύσεις, που συνεχίζονται, είναι δύσκολες, ενώ σημείωσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα συνεδριάσει εκτάκτως το Eurogroup.Η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει οι διαπραγματεύσεις να ολοκληρωθούν μέχρι τις 20 Ιουνίου, έχοντας και τη συμπαράσταση του επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.Μεγάλες δυσκολίες ανακύπτουν από τη διαφορά απόψεων που υπάρχει με την ΕΚΤ. Είναι, όπως αναφερόταν από υψηλόβαθμο κομματικό στέλεχος, σαν να γίνεται προσπάθεια να βρεθεί ένα μονοπάτι ανάμεσα σε κάτι απολύτως εθελοντικό και σε κάτι που να πιέζει τους ιδιώτες να πάρουν μέρος.Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η νέα δανειακή στήριξη της Ελλάδας μπορεί να φθάσει και στο ύψος των 100 δισ. ευρώ, αλλά δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα από πού θα δοθεί. Επίσης δεν έχει αποφασιστεί αν θα συμμετέχουν σε αυτή και ιδιώτες ή όχι.Από το τελικό κείμενο του Μεσοπρόθεσμου θα απουσιάζει μάλλον η μείωση των αφορολογήτων ορίων, αλλά θα αντικατασταθεί από έκτακτη εισφορά η οποία θα επιβληθεί κλιμακωτά στα εισοδήματα και θα ισχύσει για «κάποια χρόνια». Εξετάζεται επίσης αν αυτό θα γίνει μέσω της παρακράτησης φόρου.Εξάλλου φαίνεται να απομακρύνεται η εξίσωση του φόρου πετρελαίου θέρμανσης με του αντίστοιχου φόρου του πετρελαίου κίνησης.Ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε και στις συνομιλίες που είχε ο πρόεδρος της ΝΔ σε Βρυξέλλες και Παρίσι, τονίζοντας ότι σε αυτές τις συναντήσεις αποδομήθηκαν πλήρως οι προτάσεις Σαμαρά, οι οποίες χαρακτηρίσθηκαν μη ρεαλιστικές από την τρόικα.Εντός των ημερών, πάντως, ο κ. Παπακωνσταντίνου αναμένεται να καλέσει το οικονομικό επιτελείο της ΝΔ σε συζήτηση για τα φορολογικά.Ο υπουργός Οικονομικών ενημέρωσε τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου και για τη σημερινή τηλεδιάσκεψη του Eurogroup την οποία συγκάλεσε ο κ. Γιούνκερ και συζητήθηκε αποκλειστικά το θέμα της Ελλάδας. Εκεί εκφράστηκαν κάποιες επιφυλάξεις από Γερμανούς, Ολλανδούς και Φινλανδούς, οι οποίοι έχουν κάποιες δυσκολίες να πείσουν τα κοινοβούλιά τους.Ενημέρωσε επίσης ότι ενόψει της επίσκεψης της Ανγκελα Μέρκελ στις ΗΠΑ και της συνάντησής της με τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιτνερ, την ώρα της άτυπης συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου.Ο Αμερικανός υπουργός ζήτησε να μάθει την κατάσταση και ο κ. Παπακωνσταντίνου του εξήγησε πώς έχουν οι ισορροπίες στην Ευρωζώνη. Ο Αμερικανός υπουργός ρώτησε αν θα βοηθούσε κάτι στη λήψη αποφάσεων και ο Έλληνας ομόλογός του, απάντησε υπενθυμίζοντάς του προηγούμενη πρωτοβουλία του προέδρου Ομπάμα, η οποία είχε θετικά αποτελέσματα.

Τελική ευθεία για την άδεια του ΧΥΤΑ

Με βοήθεια από την Περιφέρεια η μελέτη που έλλειπε

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να είναι έτοιμη η εισήγηση της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωροταξικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Ηπείρου, για την υπογραφή από τον Περιφερειάρχη της απόφασης χορήγησης άδειας λειτουργίας του ΧΥΤΑ Ελληνικού που από καιρό είναι έτοιμος να δεχθεί σκουπίδια.Αυτή την εξέλιξη μας μετέφερε σε χθεσινή μας επικοινωνία ο Διευθυντής της, Χρόνης Καλτσούνης.Προϋπόθεση για να ολοκληρωθεί η εισήγηση, είναι να αιτηθεί ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων την έκδοση της άδειας, προσκομίζοντας και την μελέτη οργάνωσης και λειτουργίας, την οποία συντάσσει η παραπάνω Διεύθυνση της Περιφέρειας, έχοντας παραλάβει την προμελέτη από τον Φορέα.Τελικά, δεν ίσχυσε αυτό που διαφάνηκε στην τελευταία σύσκεψη στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, δηλαδή να αναλάβει ο δήμος Ιωαννιτών με την πρώην ΤΥΔΚ που εντάχθηκε στις υπηρεσίες του και η λύση δόθηκε από την Περιφέρεια για να μην χαθεί άλλος χρόνος.Ως προς τις αντιδράσεις των κατοίκων του Ελληνικού για την έκδοση της άδειας και ενόψει της έναρξης λειτουργίας, υπάρχουν προειδοποιήσεις ότι θα εμποδίσουν την κίνηση απορριμματοφόρων, με αποκλεισμό του δρόμου, μένει να τις δούμε, πάντως από το ΣτΕ όπου συζητήθηκαν οι αιτήσεις ακύρωσης δεν ήταν θετικά τα μηνύματα για τους προσφεύγοντες, δήμο Βορείων Τζουμέρκων και φορείς.

Παράδοση, κατάθεση και απόφαση

Όπως εξήγησε ο κ. Καλτσούνης, ανέθεσε την σύνταξη της μελέτης σε στέλεχος της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και μέσα σε λίγο σχετικά χρόνο αυτή ολοκληρώνεται.Μάλιστα, αντλήθηκαν στοιχεία από άλλες μελέτες ΧΥΤΑ της χώρας, όπως της Λάρισας και της Κατερίνης και όχι από αυτούς της Ηπείρου που δεν ήταν και ό,τι καλύτερο. Οι περιβαλλοντικοί όροι είναι εγκεκριμένοι και άρα δεν απομένει παρά η συμπλήρωση της εισήγησης για να υπογράψει ο Περιφερειάρχης την άδεια.Μόλις ολοκληρωθεί η μελέτη η Περιφέρεια θα την παραδώσει στον ΦΟΔΣΑ για να την καταθέσει με τη σειρά του, μαζί με τους περιβαλλοντικούς όρους του ΧΥΤΑ και την σχετική αίτηση, ξανά στην Περιφέρεια.Πρόκειται για διαδικασία που δεν απαιτεί χρόνο και η εκτίμηση είναι ότι μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα μπορεί να υπάρξει κατάληξη και να δρομολογηθεί η έναρξη της δοκιμαστικής λειτουργίας που για έξι μήνες θα αφορά τον ανάδοχο του έργου.Πριν την υπογραφή της άδειας θα γίνει μια τελευταία αυτοψία για να διαπιστωθεί ότι δεν υπάρχουν ελλείψεις στον ΧΥΤΑ, με βασικό την πυρασφάλεια. Δηλαδή σύστημα πυρόσβεσης με 16 κρουνούς και δεξαμενή 2 τόνων νερού.

Μηχανήματα του αναδόχου, διαγωνισμός για τα μόνιμα

Τα μηχανήματα που απαιτούνται έιναι μόλις τρία, ένας ερπυστριοφόρος φορτωτής, οδοστρωτήρας και φορτηγό, τα οποία υποχρεούται να διαθέσει ο ανάδοχος. Εντός του Ιουνίου πραγματοποιείται ο διαγωνισμός με προϋπολογισμό 1 εκ. ευρώ από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και το ΠΕΠ Ηπείρου, για την προμήθεια τεσσάρων μηχανημάτων του ΧΥΤΑ.Το πρόβλημα που τέθηκε και στην σύσκεψη στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση παραμένει. Με την εκκρεμότητα που υπάρχει για την ίδρυση του ενιαίου Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων στην Ήπειρο, ποιος θα αναλάβει να την λειτουργία του ΧΥΤΑ Ελληνικού μετά το εξάμηνο, δηλαδή από την αρχή του 2012, αν μέχρι τότε δεν έχει εκπαιδευτεί το ανάλογο προσωπικό.Η πρόταση να μεταφερθούν στο ΧΥΤΑ οι εργαζόμενοι στη χωματερή Δουρούτης, μπορεί να υλοποιηθεί μόνον αν άμεσα σταματήσει η εναπόθεση σκουπιδιών στη Δουρούτη, όπου εξελίσσεται το έργο αποκατάστασης.Πάντως η Γ.Γ Αποκεντρωμένης Διοίκησης Δήμητρα Γεωργακοπούλου-Μπάστα είχε δηλώσει ότι με την έναρξη λειτουργίας του ΧΥΤΑ κλείνει αυτομάτως η Δουρούτη.Ως προς το δρόμο πρόσβασης στον ΧΥΤΑ, θα χρησιμοποιηθεί ο υπάρχον που δεν ..χωρά να περάσουν μεγάλα κοντεϊνερς, αλλά μόνο απορριμματοφόρα.Πάντως οι περιβαλλοντικοί όροι που ήταν σε εκκρεμότητα εγκρίθηκαν και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση αναμένεται να δημοπρατήσει το έργο που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ