Τετάρτη, 4 Μαΐου 2011

Στο ΕΣΠΑ η ύδρευση του Περάματος


Την υποβολή πρότασης για ένταξη του έργου ύδρευσης Δημοτικής Ενότητας Περάματος στο ΕΣΠΑ, αποφάσισε ο Δήμος Ιωαννιτών.Η μελέτη αφορά στην αντικατάσταση και επέκταση του δικτύου ύδρευσης της Δημοτικής Ενότητας και προβλέπει, μεταξύ των άλλων, την αντικατάσταση και την επέκταση του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης των τοπικών κοινοτήτων Αμφιθέας, Κρύας και Λυκοστόμου και την κατασκευή εξωτερικού δικτύου ύδρευσης Κρύας, Στρατοπέδου Κατσιμήτρου, Περάματος και Αμφιθέας.Η μελέτη, με πρόβλεψη εξυπηρέτησης των οικισμών για είκοσι χρόνια, περιλαμβάνει ακόμη την κατασκευή νέων δεξαμενών και αντλιοστασίων.Ο προυπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 4,3 εκατομμύρια ευρώ.

Έργο πνοής για το λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων το τραμ


Έργο πνοής που θα συμβάλει στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών των Ιωαννίνων με την ανάπτυξη νέων, φιλικών προς το περιβάλλον συγκοινωνιακών υποδομών χαρακτήρισε το ΤΡΑΜ η Γενική Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας Δήμητρα Γεωργακοπούλου –Μπάστα στην τοποθέτησή της κατά την παρουσίαση από τους μελετητές της Β’ φάσης της μελέτης σκοπιμότητας και βιωσιμότητας του μέσου σταθερής τροχιάς.Όπως είναι γνωστό στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας – Ηπείρου εκπονείται η μελέτη σκοπιμότητας και βιωσιμότητας μέσου σταθερής τροχιάς ΤΡΑΜ στα Ιωάννινα. Η Μελέτη χωρίζεται σε τρείς φάσεις:
ΦΑΣΗ Ι : Υφιστάμενη Κατάσταση - Εκτιμήσεις Αναγκών και Προοπτικές
ΦΑΣΗ ΙΙ : Διαμόρφωση, Ανάλυση και Αξιολόγηση Χαράξεων
ΦΑΣΗ ΙΙΙ : Πολυκριτηριακή Ανάλυση - Περιγραφή και Τεκμηρίωση Βέλτιστης Λύσης
Στο πλαίσιο αυτό,σήμερα το πρωί, η Γενική Γραμματέας, με την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή Περιφέρειας Ηπείρου και τους μελετητές παρουσίασαν τη Β΄ φάση της μελέτης σε φορείς των Ιωαννίνων.Την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του ΤΕΕ Τμήματος Ηπείρου, άνοιξε με τοποθέτησή της η Γενική Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης η οποία μεταξύ άλλων επεσήμανε πως τόσο για την ίδια όσο και για τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες η δημιουργία σύγχρονων και λειτουργικών συγκοινωνιακών υποδομών αποτελεί σημείο κομβικής σημασίας για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής αλλά και για την οικονομία του τόπου η οποία θα ενισχύσει τις προοπτικές ανάπτυξης ολόκληρης της ευρύτερης περιοχής.«Έχουμε μπροστά μας ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την ανάπτυξη νέων σύγχρονων συγκοινωνιακών υποδομών, φιλικών προς το περιβάλλον, με πολλαπλασιαστικά οφέλη για του πολίτες και την οικονομία της περιοχής», ανέφερε χαρακτηριστικά η κα. Γεωργακοπούλου-Μπάστα και ζήτησε από όλους τους εμπλεκόμενους και κυρίως το Δήμο Ιωαννιτών να αξιοποιήσει τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία όπως είναι το χρηματοδοτικό πρόγραμμα JESSICA- για το οποίο έχουν δεσμευθεί από το ΠΕΠ Ηπείρου 15εκατ. ευρώ- για έργα βιώσιμης πράσινης ανάπτυξης.

Διήμερη επίσκεψη Κυριάκου Μητσοτάκη σε Άρτα και Πρέβεζα


Διήμερη επίσκεψη σε Άρτα και Πρέβεζα θα πραγματοποιήσει στις 9 και 10 Μαΐου αντίστοιχα ο βουλευτής της Ν.Δ - υπεύθυνος Περιβαλλοντικής Πολιτικής του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης- και θα έχει συνάντηση με τους αντιπεριφερειάρχες, τους Δημάρχους της περιοχής καθώς και παραγωγικούς φορείς για να συζητήσει μαζί τους θέματα που αφορούν την περιοχή.Συγκεκριμένα την Δευτέρα στις 11 το πρωί ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί τον Δήμαρχο Γιάννη Παπαλέξη και αμέσως μετά τον Αντιπεριφερειάρχη Βασίλη Ψαθά.Στις 12.30 το μεσημέρι θα μεταβεί στα γραφεία του Φορέα Διαχείρισης Αμβρακικού και κατόπιν θα έχει συνάντηση με περιβαλλοντικούς και παραγωγικούς φορείς στην Σαλαώρα.Το πρόγραμμά του θα συνεχιστεί στις 6.30 το απόγευμα με επίσκεψή του στον Δήμαρχο Ζηρού Δημήτρη Γιολδάση και επίσκεψη στην λίμνη Ζηρού. Στις 8 το βράδυ θα γίνει κομματική συνάντηση των στελεχών της ΝΟΔΕ από την Πρέβεζα και την Άρτα στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ζηρού ενώ στις 10 το βράδυ θα δειπνήσει στην Πρέβεζα.Την Τρίτη 10 Μαΐου και ώρα 9 το πρωί ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί τον Δήμαρχο Πρέβεζας Χρήστο Μπαϊλη και μισή ώρα μετά θα συναντηθεί με τον Αντιπεριφερειάρχη Στράτο Ιωάννου και θα συζητήσει με περιβαλλοντικούς και παραγωγικούς φορείς της περιοχής.Το πρόγραμμά του θα συνεχιστεί με επίσκεψη στον Φορέα Διαχείρισης Αχέροντα και ξενάγηση σε Νεκρομαντείο, Γλυκή και Αμμουδιά ενώ θα ολοκληρώσει την περιοδεία του το απόγευμα της ίδιας ημέρας με επίσκεψή του στον Δήμο Πάργας και συνάντηση με τον Δήμαρχο Αθανάσιο Λιόλιο.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ:Συναντήσεις των υπεύθυνων του τουριστικού τομέα


Σειρά συναντήσεων, με στόχο την προβολή και ανάδειξη της περιοχής είχαν οι υπεύθυνοι του τουριστικού τομέα του Δήμου Ιωαννιτών Θωμάς Γκλίναβος και Νίκος Γκόλας.Στο πλαίσιο αυτό συναντήθηκαν με τους Διευθυντές της ΙΒ΄Εφορείας Προιστορικών και Κλασικών Αρχαιτότητων και της 8ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων όπου συζήτησαν το θέμα ενιαίου εισιτηρίου στα Μουσεία και άλλα αξιοθέατα της πόλης.Πρόκειται για ένα σύστημα που μπορεί να αυξήσει την επισκεψιμότητα καθώς θα λειτουργήσει και ως κίνητρο για όσους επισκέπτονται την περιοχή.Στην ίδια συνάντηση συζητήθηκε το θέμα καταγραφής αρχαιολογικών χώρων που δεν έχουν αναδειχθεί μέχρι σήμερα και θα μπορούσαν να αποτελέσουν νέα σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος.Την πρωτοβουλία για την καταγραφή αναλαμβάνει ο Δήμος Ιωαννιτών. Έτσι έγινε η πρώτη συνάντηση με όλους τους Προέδρους των Δημοτικών Ενοτήτων ώστε να συμβάλλουν στην διαδικασία αυτή, υποδεικνύοντας τέτοια σημεία.Τέλος έγινε συνάντηση με εκπροσώπους του σωματείου τουριστικών καταστημάτων Περάματος, όπου συζητήθηκαν τα προβλήματα του κλάδου και κατατέθηκαν προτάσεις για την αντιμετώπισή τους.

Επίσκεψη δημάρχου Πρέβεζας στη Δ.Γεωργακοπούλου


Την Γενική Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Δήμητρα Γεωργακοπούλου-Μπάστα επισκέφθηκε σήμερα ο Δήμαρχος Πρέβεζας Χρήστος Μπαϊλης συνοδευόμενος από μέλη του Δ.Σ του ΤΟΕΒ Λάμαρης.Ο κ.Μπαϊλης και οι παραγωγοί εξέφρασαν στην κ. Γεωργακοπούλου την δύσκολη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην περιοχή μετά τις κλοπές υλικών και τις καταστροφές που προξένησαν άγνωστοι στα αντλιοστάσια του ΤΟΕΒ ύψους άνω των 200 χιλιάδων ευρώ.Όπως τόνισε ο Δήμαρχος Πρέβεζας η κ.Γεωργακοπούλου έδειξε να συμμερίζεται απόλυτα την αγωνία των παραγωγών και δεσμεύτηκε ότι θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια έτσι ώστε ο ΤΟΕΒ να καταστεί και πάλι λειτουργικός ενόψει της θερινής περιόδου που σε λίγο ξεκινά.

Χάνουν την αλληλογραφία τους πολλοί κάτοικοι των Ιωαννίνων

Και μαζί σημαντικά έγγραφα και λογαριασμούς...

Δεν γνωρίζουμε τι συμβαίνει στα Ελληνικά Ταχυδρομεία. Κάτοικοι των Ιωαννίνων μας τηλεφώνησαν και διαμαρτυρήθηκαν ότι χάνουν την αλληλογραφία τους. Ένας έμπορος πίσω από την παλιά Νομαρχία, μας ανέφερε ότι χάνει τιμολόγια και παρά τις διαμαρτυρίες του δεν βρήκε λύση. Επικοινώνησε μία κάτοικος προ καιρού με τον προϊστάμενο των διανομέων και του ανέφερε ότι σε μια οικοδομή της οδού Ζυγομάλλη φθάνουν έντυπα και επιστολές που δεν γράφουν τον αριθμό της εν λόγω πολυκατοικίας, αλλά διαφορετικά νούμερα ή και διευθύνσεις γειτονικών δρόμων.Μάλιστα ο διανομέας αφήνει έντυπα μιας δασικής υπηρεσίας, η οποία έχει μεταφερθεί εδώ και πολλά χρόνια στους Αμπελόκηπους και δηλώθηκε στα ταχυδρομεία η αλλαγή διεύθυνσης. Η υπηρεσία αυτή έχει και ταχυδρομική θυρίδα! Μας είπαν ότι ο προϊστάμενος ενημέρωσε τους πολίτες ότι κάποιος νεαρός αλλάζει την αλληλογραφία, βάζοντας τα γράμματα της μιας πολυκατοικίας στην άλλη!Το φαινόμενο συνεχίστηκε και τώρα έγινε ακόμη πιο πολύπλοκο. Γράμματα που έχουν αριθμούς, 10,14 που βρίσκονται στην απέναντι πλευρά αφήνονται στο 9-11! Αλλά και επαγγελματική αλληλογραφία που γράφει το όνομα επαγγελματία και τον αριθμό 1 αφήνονται στο 9-11!Ακόμη, ενώ οι συμπολίτες μας βρίσκουν ξένη αλληλογραφία στη δική τους πολυκατοικία, χάνουν λογαριασμούς τηλεφώνου και άλλα επαγγελματικά έγγραφα, τα οποία είναι πιθανό να δόθηκαν σε άλλη πολυκατοικία.Σε τηλεφωνική επικοινωνία μιας κυρίας την Τρίτη 3 Μαΐου με την αρμόδια υπηρεσία του Ταχυδρομείου η υπάλληλος που απάντησε της είπε ότι λείπει ο προϊστάμενος. Έμαθε όμως ότι έχουν ως διανομείς κάποια παιδάκια που μοιράζουν την αλληλογραφία και ότι οι παλαιότεροι δίνουν οδηγίες αλλά τα παιδιά δεν… ακούνε!Έτσι είναι; Ποια είναι αυτά τα παιδιά που μοιράζουν με αυτό τον τρόπο την αλληλογραφία; Είναι υπάλληλοι του ταχυδρομείου; Δεν έχει ευθύνη το ταχυδρομείο αν χάνεται αλληλογραφία ή αν μοιράζεται χωρίς υπευθυνότητα; Τι συμβαίνει και παρατηρούνται τέτοια φαινόμενα που δημιουργούν τόσο σοβαρά προβλήματα;

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Ηρεμία επικρατεί στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας


Ήρεμα κύλησε η νύχτα στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, μετά την ένταση που επικράτησε χτες κατά την συγκέντρωση διαμαρτυρίας των φορέων και των κατοίκων που ζητούν άμεση λύση στο ζήτημα των παράνομων μεταναστών.Ένας νεαρός από την Ηγουμενίτσα καθώς και ένας αστυνομικός τραυματιστήκαν από πέτρες, στο πρόσωπο και το πόδι.. Όλη την νύχτα παρέμειναν στους χώρους του λιμανιού τρεις διμοιρίες των ματ για τον φόβο νέων επεισοδίων.Ο Δήμαρχος της Ηγουμένισσας Γεώργιος Κάτσινος, ως επικεφαλής της διοργάνωσης μιλώντας στο Αθηναικό Πρακτορείο υπογράμμισε ότι, «τα επεισόδια δεν εκφράζουν την καθολική άποψη των συνδημοτών που συμμετείχαν σε μια ειρηνική αντιρατσιστική συγκέντρωση. Γι' αυτο τον λόγο όταν είδαμε ότι η κατάσταση ξέφυγε, έληξε η κινητοποίηση θεωρώντας ότι το μήνυμα έχει ήδη σταλεί στην Πολιτεία».Την ώρα που οι πέτρες έπεφταν βροχή, οι άνδρες του Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών του Λιμενικού εντόπισαν 63 εξαθλιωμένους λαθρομετανάστες μέσα σε μία κρύπτη φορτηγού ψυγείου με κηπευτικά . Η νταλίκα κατασχέθηκε ενώ ο 44χρονος έλληνας οδηγός συνελήφθη. Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας διενεργεί προανάκριση για την υπόθεση.
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

To «Πολιτικό κόστος» ως αντιδημοκρατικό εργαλείο

Του Νίκου Κοτζιά

Μια από τις πιο αγαπημένες έννοιες του Κόμματος του Μνημονίου και της Πλεονεξίας, του μετώπου, δηλαδή, των δυνάμεων που έφεραν την Ελλάδα στη σημερινή κρίση, είναι το «Πολιτικό Κόστος». Η κοινωνία παροτρύνεται να μην του δημιουργεί πολιτικό κόστος. Ταυτόχρονα, οι πολιτικοί και τα κόμματα καλούνται να ανατρέψουν κατακτήσεις δεκαετιών. Να συμβάλλουν σε μια άγρια ανακατανομή εισοδήματος, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη το «πολιτικό κόστος».Η πρόταση παράκαμψης του πολιτικού κόστους στηρίζεται στην θέση ότι αυτό που σήμερα δεν είναι δημοφιλές, αύριο θα γίνει κατανοητό ότι ήταν αναγκαίο. Ότι συχνά οι «μεγάλες» πολιτικές πράξεις πρέπει να πραγματοποιηθούν ακόμα και αν δεν βρίσκουν τη στήριξη της κοινωνίας. Στην ανάγκη ακόμα και ενάντιά της. Η χρήση αυτού του σλόγκαν στη σημερινή Ελλάδα γίνεται όλο και περισσότερο με τρόπο καταχρηστικό. Με τη χρησιμοποίηση, επίσης, πολλαπλών επικοινωνιακών κόλπων. Με αυτά επιδιώκουν να παρουσιάσουν την πλέον σκοτεινή πολιτική επιλογή της μεταχουντικής Ελλάδας ως πολιτική παρθενογένεση που δεν μετρά το κόστος. Την πολιτική υπέρ των λίγων ως πολιτική που δεν πρέπει να προκαλεί το κόστος της αντίθεσης των πολλών. Μια πολιτική «παρά το πολιτικό κόστος», υπονοεί σήμερα μια πολιτική που επιδιώκεται να εφαρμοστεί ενάντια στους πολλούς. Αλλιώς δεν θα έκανε λόγο για πιθανό «πολιτικό κόστος» και επιλογές παρά αυτό το κόστος.Πιστεύω ότι το Μέτωπο του Μνημονίου και της Πλεονεξίας, επιθυμεί να προωθήσει μια πολιτική ενάντια στη θέληση και τις ανάγκες των περισσοτέρων. Οι οποίοι, πιθανά να του προκαλέσουν πολιτικό κόστος. Με κινητοποιήσεις. Με την πολιτική ατμόσφαιρα που θα δημιουργήσουν. Με την ψήφο τους. Στην ουσία, η θεωρία του μη πολιτικού κόστους δεν επιδιώκει να εφαρμόσει μια κατά αυτήν αναγκαία πολιτική με τα μέσα και τις μεθόδους της δημοκρατικής νομιμοποίησης. Για αυτό, προκειμένου να επιβληθεί συκοφαντεί εκείνη την πολιτική που λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες των πολλών, δηλαδή «το πολιτικό κόστος». Ανάγει τον κυρίαρχο λαό σε ανεύθυνο που –υποτίθεται- δεν γνωρίζει το πραγματικό συμφέρον της κυριαρχίας του. Πρόκειται για ένα σχήμα-άλλοθι, δικαιολόγησης της παραβίασης της δημοκρατικής λειτουργίας της κοινωνίας. Υποστηρίζει στην ουσία ότι η δημοκρατία «προκαλεί πολιτικό κόστος». Ότι λειτουργεί σε βάρος των αναγκών της χώρας και για αυτό δεν θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η θέληση των πολλών. Ότι μια «πρωτοπορία» σκληρών συμφερόντων δικαιούται να παρακάμπτει την θέληση της πλειοψηφίας.Το κόμμα του Μνημονίου και της Πλεονεξίας κάνει κατάχρηση του θεωρήματος «του μη υπολογισμού του κόστους». Στην πραγματικότητα εμφανίζει τα στενά συμφέροντα που εκφράζει, την άμεση κερδοφορία και την άμεση λεηλασία του δημοσίου, την κατάργηση των δικαιωμάτων της πλειοψηφίας ως σιδερένια αναγκαιότητα για τον τόπο. Το κόμμα του Μνημονίου πράγματι δεν ενδιαφέρεται για το «πολιτικό κόστος» στις σημερινές συνθήκες. Τις θεωρεί αυτές τις συνθήκες μοναδική ευκαιρία λεηλασίας της κοινωνίας. Δεν ενδιαφέρεται, επίσης, διότι το εκλογικό κόστος θα το έχουν «οι χρήσιμοι ηλίθιοι» και όχι τα ίδια τα συμφέροντα. Επιπλέον, εάν αποδιοργανωθεί το ΠΑΣΟΚ ή και αποσυντεθεί, που δείχνει πιθανό, όχι μόνο δεν θα έχει πρόβλημα το κόμμα του Μνημονίου, αλλά θα έχει απαλλαγεί από ένα λαϊκό κίνημα, ενώ η ηγεσία του θα έχει προσχωρήσει στη λογική του κόμματος του Μνημονίου και της Πλεονεξίας.

Αίτημα της Περιφέρειας για χρηματοδότηση της αποκατάστασης των ζημιών του ΤΟΕΒ Λάμαρης Πρέβεζας


Tην άμεση οικονομική συνδρομή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας, για την αποκατάσταση των ζημιών στις εγκαταστάσεις του ΤΟΕΒ Λάμαρης, ζήτησε με έγγραφό του ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, μετά την ενημέρωση που είχε από τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Πρέβεζας κ. Στράτο Ιωάννου. Ο Περιφερειάρχης επεσήμανε ότι η Περιφέρεια Ηπείρου ήδη δια των Περιφερειακών της Ενοτήτων, σε συνεργασία με τους κατά τόπους Δήμους και ΤΟΕΒ, έχει αναλάβει την αποκατάσταση ζημιών στις περιοχές Μπόιδα – Μαυρή, Παραμυθιάς, Ροδοτοπίου και Λιθίνου. Επίσης με έγγραφό του προς την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Ηπείρου, ζητά την εντατικοποίηση των ερευνών για τον εντοπισμό και την παραπομπή στη Δικαιοσύνη, όσων εμπλέκονται στις αλλεπάλληλες κλοπές που σημειώνονται σε αντλιοστάσια των ΤΟΕΒ, ως επίσης και των κλεπταποδόχων.

Παραιτείται της προσφυγής στο ΣτΕ για το ΧΥΤΑ του Ελληνικού ο Δήμος Ιωαννιτών


Την απόφαση να παραιτηθεί της προσφυγής που είχε καταθέσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ο πρώην Δήμος Παμβώτιδας, εναντίον της χωροθέτησης του ΧΥΤΑ στο Ελληνικό,δημοσιοποίησε ο Δήμος Ιωαννιτών. Στην απόφαση αυτή κατέληξε, το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων, στην πρόσφατη συνεδρίασή του. Στη συνεδρίαση παρέστη ο Δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων Γιάννης Σεντελές, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, εκπρόσωποι της Επιτροπής Αγώνα εναντίον της λειτουργίας του ΧΥΤΑ και κάτοικοι της περιοχής. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Δήμου Ιωαννιτών, η παραίτηση από την προσφυγή είναι επιβεβλημένη αφού «Ωσότου ολοκληρωθεί η κατασκευή του εργοστασίου διαλογής και η μετατροπή των ΧΥΤΑ σε ΧΥΤΥ, θα χρειαστεί χώρος για την εναπόθεση των απορριμμάτων» και παρόλο που το Ελληνικό δεν ήταν η κατάλληλη θέση για την κατασκευή του ΧΥΤΑ ο Δήμος εκτιμά πως για μια τριετία είναι απαραίτητη η λειτουργία του.

Λίστες αναμονής και ματαιώσεις των τακτικών χειρουργείων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων

Παύθηκε από τη διοίκηση ο Σωτήρης Κωσταράς

Την κατάρτιση εβδομαδιαίας λίστας για την πραγματοποίηση των τακτικών χειρουργείων λόγω των προβλημάτων προμήθειας υγειονομικού υλικού αποφάσισε ο χειρουργικός τομέας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων. Τα τακτικά χειρουργεία, σύμφωνα με τη σχετική κοινοποίηση, γίνονται με βάση τα υλικά που έχει τη δυνατότητα να προμηθεύεται το νοσοκομείο. Οι ασθενείς, δηλαδή, μπαίνουν στη λίστα για να πάρουν σειρά και εάν και εφόσον υπάρχει το υγειονομικό υλικό χειρουργούνται, διαφορετικά βρίσκονται σε αναμονή και περιμένουν με ό,τι συνέπειες αυτό συνεπάγεται για την υγεία τους.Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων μπήκε μαχαίρι στον προϋπολογισμό του κατά 37.000.000 ευρώ για χρήματα που αφορούν τις λειτουργικές ανάγκες του νοσοκομείου σε φάρμακα και υλικά (από 124.000.000 ευρώ περίπου μειώθηκε στα 87.000.00). Την επικίνδυνη και τραγική αυτή κατάσταση, που διαμορφώνεται για την υγεία του λαού με πρώτη και κύρια ευθύνη της κυβέρνησης η τελευταία προσπαθεί να εξωραΐσει, ρίχνοντας στάχτη στα μάτια του λαού, αναζητώντας παράλληλα ικανότερους και καλύτερους διαχειριστές για το ξήλωμα της δημόσιας υγείας. Σε αυτή την κατεύθυνση, με απόφαση του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου, παύθηκε χθες το μεσημέρι ο διοικητής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων Σωτήρης Κωσταράς.

Επικίνδυνοι ελιγμοί στο Πέραμα

ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΛΙΜΝΙΑΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

Να μην υπάρξει περιορισμός στα όρια της λίμνης, με αφορμή την οριοθέτηση που βρίσκεται σε εξέλιξη, ζήτησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας από τη γενική γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας Δήμητρα Γεωργακοπούλου-Μπάστα, η οποία τον επισκέφτηκε στο Νησί τις ημέρες του Πάσχα. Η δήλωση αυτή, την οποία μεταφέρει με ανακοίνωσή της η κ. Γεωργακοπούλου, είναι πιο επίκαιρη από ποτέ, καθώς αυτή τη στιγμή η λίμνη βρίσκεται αντιμέτωπη με τον κίνδυνο να μικρύνει. Τα πάντα εξαρτώνται από τη γενική γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης, η οποία και είναι αρμόδια για να βάλει τις υπογραφές για την οριοθέτηση.Εδώ και καιρό έχει στα χέρια της τα πρακτικά οριοθέτησης της περιοχής του Περάματος, τα οποία σύνταξε η αρμόδια επιτροπή βάσει του κοινώς αποδεκτού από το 1992 υψόμετρου των 469,54 μέτρων. Η κ. Γεωργακοπούλου όμως δεν έχει υπογράψει ακόμα, καθώς προφανώς αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα: Αν υπογράψει, το έργο της τουριστικής αξιοποίησης και ανάδειξης της παραλίμνιας περιοχής του Περάματος πηγαίνει περίπατο. Κι αυτό επειδή η επιτροπή οριοθέτησης τοποθετεί την όχθη της λίμνης στη μέση της υπό ανάπλαση παραλίμνιας περιοχής! Κάτι που σημαίνει ότι τουλάχιστον το μισό έργο δεν μπορεί να γίνει.Όπως είχε αποκαλύψει ο «Ηπειρωτικός Αγώνας» με πρωτοσέλιδο δημοσίευμά του στις 3 Μαρτίου, το έργο για την ανάδειξη της συγκεκριμένης παραλίμνιας περιοχής προχώρησε χωρίς να έχει γίνει οριοθέτηση της λίμνης, καθιστώντας το επί της ουσίας αυθαίρετο. Τη σχετική μελέτη, η οποία πήρε την έγκριση από τον ΕΟΤ, την είχε κάνει ο πρώην δήμος Περάματος. Το έργο εντάχθηκε τον Νοέμβριο για χρηματοδότηση με αρχικό προϋπολογισμό 2,8 εκατ. ευρώ στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα» από τη Γενική Γραμματεία Τουρισμού του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού. Στις 8 Μαρτίου επρόκειτο να υπογραφεί στην Αθήνα η σύμβαση μεταξύ του ΕΟΤ και του αναδόχου εργολάβου. Ο εργολάβος εμφανίστηκε αλλά ο ΕΟΤ έκανε πίσω, μόλις αντιλήφθηκε το πρόβλημα που προέκυψε. Ακολούθησαν συσκέψεις στο γραφείο της γενικής γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης με τη συμμετοχή του δημάρχου Ιωαννιτών Φίλιππα Φίλιου και αντιδημάρχων αλλά και του αρμόδιου υπαλλήλου του ΕΟΤ από την Αθήνα. Ο δήμος Ιωαννιτών, ως… διάδοχος του πρώην δήμου Περάματος, ήταν αυτός που ανέλαβε να βγάλει το φίδι από την τρύπα προκειμένου να «ξεπαγώσει» το έργο.

Το έγγραφο… της νομιμοποίησης
Πριν από λίγες ημέρες, απέστειλε στον ΕΟΤ ένα έγγραφο που, κατά τη γνώμη του, νομιμοποιεί την υλοποίηση του έργου. Πώς γίνεται αυτό; Καταρχήν, πρέπει να διευκρινιστεί ότι το έργο αφορά τον παραλίμνιο χώρο όπου γινόταν η εμποροπανήγυρη, και το λιμανάκι. Οι παρεμβάσεις αυτές έγιναν στο τέλος της δεκαετίας του ’90 με την κατασκευή του κρηπιδότοιχου. Αυτό που υποστηρίζει ο Δήμος είναι ότι το κρηπίδωμα αυτό είναι νόμιμο. Κατά την οριοθέτηση της λίμνης, όπου υπήρχε νόμιμη κατασκευή, δεν λήφθηκε υπόψη το υψόμετρο των 469,54 μ. Αυτό συνέβη για παράδειγμα στο κρηπίδωμα του Μάτσικα. Με άλλα λόγια, ο δήμος Ιωαννιτών προσπαθεί να εξαιρέσει και τον κρηπιδότοιχο του Περάματος από τον υπολογισμό των ορίων, υποστηρίζοντας ότι στην ουσία έχει γίνει οριοθέτηση όταν δόθηκε το πράσινο φως για την παρέμβαση αυτή. Μια τέτοια εξέλιξη όντως θα οδηγήσει σε απεμπλοκή του έργου της ανάπλασης της παραλίμνιας περιοχής του Περάματος.Είναι όμως έτσι; Το εν λόγω έγγραφο, είναι μια Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των πρώην υπουργών Περιβάλλοντος Κώστα Λαλιώτη και Γεωργίας Στέφανου Τζουμάκα. Το περιεχόμενο της ΚΥΑ αυτής (με ημερομηνία 19.8.1998) είναι η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων για την «κατασκευή χώρου ελλιμενισμού (κρηπιδότοιχου) στη λίμνη Παμβώτιδα της περιοχής Κοινότητας Περάματος». Ωστόσο, αν και εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι, οριοθέτηση δεν έγινε –κάτι που αποτελεί σοβαρή απόδειξη ότι και αυτό το έργο του κρηπιδότοιχου είναι αυθαίρετο. Κι όλα αυτά παρά το γεγονός ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες είχαν επισημάνει την αναγκαιότητα της οριοθέτησης. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην ΚΥΑ για την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων γίνεται επίκληση και μιας απόφασης της Επιτροπής Αρχιτεκτονικού Ελέγχου (ΕΠΑΕ) της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της τότε Περιφέρειας Ηπείρου (με αριθμό πρωτοκόλλου 6/23.498). Το περιεχόμενο αυτής της απόφασης είναι αποκαλυπτικό. Η ΕΠΑΕ είχε αποφασίσει να εγκρίνει το έργο «με την επιφύλαξη του καθορισμού του αιγιαλού της λίμνης». Η επιφύλαξη αυτή δεν ελήφθη υπόψη από κανέναν, με αποτέλεσμα και οι περιβαλλοντικοί όροι να εγκριθούν, και το μπάζωμα στο Πέραμα να γίνει.Το μπάζωμα αυτό ακριβώς, μια 12ετία μετά, η πόλη το βρίσκει μπροστά της, στην προσπάθειά της να αναπλάσει μια παραλίμνια περιοχή, που πραγματικά θα μπορούσε να αλλάξει τη φυσιογνωμία της. Το έργο της ανάπλασης λοιπόν εκκρεμεί προς το παρόν μέχρι η γενική γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης αποφασίσει αν θα οριοθετήσει τη λίμνη βάσει της επιστημονικότητας της αρμόδιας επιτροπής ή βάσει ενός αυθαίρετου έργου του παρελθόντος. Η πρώτη επιλογή εκ των πραγμάτων θα οδηγήσει σε τροποποίηση της μελέτης του έργου ίσως και σε απένταξή του από το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ).


ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Ο ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ στο Πρωτάθλημα Παίδων έξω από τον Τελικό


Ο ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ, η κατά κοινή ομολογία καλύτερη ομάδα ΜΠΑΣΚΕΤ της περιφέρειας στο Πρωτάθλημα ΠΑΙΔΩΝ, έμεινε έξω από τον τελικό της διοργάνωσης, ύστερα από τον ημιτελικό με τον ΑΤΛΑ Πρέβεζας στον οποίο ηττήθηκε με 66-68 στο τέλος της παράτασης και μάλιστα με εκπρόθεσμο καλάθι, την ώρα που πριν από δύο δευτερόλεπτα είχε ακουστεί, σε όλο το γήπεδο, η κόρνα της Γραμματείας για τη λήξη του αγώνα.Η πίκρα μας για την κατάφορη αδικία σε βάρος της ομάδας μας, καθ’ όλη τη διάρκεια του αγώνα, δε μας εμποδίζει να συγχαρούμε την ομάδα του ΑΤΛΑ και τον προπονητή της και να ευχηθούμε να γίνει ένας τελικός γιορτή για το Μπάσκετ, που να τον χαρούν όλα τα παιδιά.Διαβεβαιώνουμε ότι στηρίζουμε τις φιλότιμες προσπάθειες των ανθρώπων της ΕΣΚΑΒΔΕ για την αναβάθμιση του ΜΠΑΣΚΕ της περιοχής και ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας ώστε να εκλείψουν τα νοσηρά φαινόμενα που δηλητηριάζουν τις σχέσεις των ομάδων και των ανθρώπων τους.

Διακοπή νερού στην Ανατολή


Λόγω σοβαρής βλάβης που έχει προκληθεί και προκειμένου να ολοκληρωθούν οι εργασίες αποκατάστασης, αύριο θα γίνει διακοπή νερού στο Δημοτικό Διαμέρισμα της Ανατολής. Η διακοπή θα γίνει από τις εννέα το πρωί μέχρι στις δύο το μεσημέρι.

Ανακοίνωση της ΝΟΔΕ Ιωαννίνων για τη ΔΩΔΩΝΗ


Με ανακοίνωσή της η ΝΟΔΕ Ιωαννίνων χαρακτηρίζει «ταφόπλακα της Ηπειρωτικής κτηνοτροφίας» ενδεχόμενη πώληση της ΔΩΔΩΝΗΣ, κάνει λόγο για «μεθοδική απαξίωση της εταιρείας με μοναδικό σκοπό να οδηγηθεί στην πώληση», ενώ επιτίθεται στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό μιλώντας για εξαπάτηση των πολιτών.

ΑΡΤΑ:Αιχμηρός προς το Δήμαρχο ο Γιάννης Νικολάου


Αιχμηρός προς το Δήμαρχο ήταν στη χθεσινή του συνέντευξη ο Γιάννης Νικολάου. Μίλησε για πιθανές άνομες πράξεις, για παραγκωνισμό του και για έλλειψη επικοινωνίας με το Δήμαρχο. Αναφέρθηκε στους λόγους της διαφωνίας του για κάποιες αποφάσεις της πλειοψηφίας. Τέλος έκανε αυστηρή κριτική στις επιλογές του δημάρχου τόσο για τη θέση του Γενικού Γραμματέα όσο και για τις θέσεις των ειδικών συμβούλων. Ανέφερε ότι είναι πρωτεργάτης του συνδυασμού και ότι θα συνεχίζει να παλεύει από τη θέση του δημοτικού συμβούλου για τον Αρτινό πολίτη.

Κανονικά γίνονται από τα ΚΤΕΛ Ιωαννίνων οι μεταφορές των μαθητών


Κανονικά γίνονται οι μεταφορές των μαθητών στα σχολεία των νομών Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας από τα αντίστοιχα Υπεραστικά ΚΤΕΛ,αφού δόθηκαν διαβεβαιώσεις στις Διοικήσεις των ΚΤΕλ για άμεση καταβολή των οφειλομένων πιστώσεων.Η ταλαιπωρία των μαθητών και των γονέων τους κράτησε μόλις μια ημέρα, αφού από χθες τα ΚΤΕΛ διέκοψαν την κινητοποίηση που είχαν ξεκινήσει τη Δευτέρα.

"Μένουμε Γιάννενα και το δηλώνουμε"


Με το σύνθημα "Μένουμε Γιάννενα και το δηλώνουμε",ο Δήμος καλεί όλους τους κατοίκους των Ιωαννίνων να πάρουν μέρος στην απογραφή που θα πραγματοποιηθεί απο τις 10-24 Μαίου.Το θέμα της απογραφής είναι πολύ σημαντικό καθώς ,αυτή είναι που καθορίζει τα οικονομικά κονδύλια για τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.Μεγάλο πρόβλημα για τον Δήμο Ιωαννιτών μέχρι τώρα ήταν το γεγονός ,ότι οι μόνιμοι κάτοικοι ήταν περισσότεροι σε σχέση με αυτούς που απογράφονταν και αυτό είχε ως αποτέλεσμα τα χρήματα που έφταναν στα ταμεία να είναι κατά πολύ λιγότερα απο ότι δικαιούντανο δήμος και οι Υπηρεσίες.Αυτό φέτος πρέπει να ανατραπεί και μπορεί να γίνει με την συμμετοχή όλων των μόνιμων κατοίκων στην απογραφή.

Στις αρχές Ιουνίου σε πλήρη λειτουργία η Ενιαία Αρχή Πληρωμών στο Δημόσιο


Στις αρχές Ιουνίου αναμένεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία η Ενιαία Αρχή Πληρωμών στο Δημόσιο, καθώς μέχρι τότε θα έχει ολοκληρωθεί η μηχανογραφική υποστήριξη από την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) του υπουργείου Οικονομικών.Η ΓΓΠΣ, σε συνεργασία με ιδιώτες, θα προχωρήσει στο επόμενο διάστημα στην καταγραφή όλων των επιμέρους συστημάτων υπολογισμού και εκκαθάρισης της μισθοδοσίας όλων των φορέων του δημόσιου τομέα, ώστε να ολοκληρώσει την υποδομή της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών.Σημειώνεται πως η Ενιαία Αρχή έχει αναλάβει την πληρωμή, μέσω τραπεζικού λογαριασμού, των πάσης φύσεως αποδοχών ή πρόσθετων αμοιβών, αποζημιώσεων του προσωπικού του Δημοσίου, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ και των φυσικών προσώπων που απασχολούνται με σύμβαση μίσθωσης έργου, καθώς και των αιρετών οργάνων των ΟΤΑ.Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί πάνω από 5.500 πιστοποιημένοι φορείς με εκτιμώμενο παραπλήσιο αριθμό εκκαθαριστών που υλοποιούν τη μισθοδοσία μέσω καταστάσεων και διαφόρων προγραμμάτων μισθοδοσίας. Τα εν λόγω συστήματα μισθοδοσίας είναι είτε συστήματα εταιρειών, είτε συστήματα αναπτυγμένα αυτοδύναμα όπως πχ της ΓΓΠΣ είτε ιδιοκατασκευές μικρών εταιρειών ή προγραμματιστών και τέλος προγράμματα τύπου Excel ή χειρόγραφες καταστάσεις πληρωτέες από την Εφορία.Για την ομογενοποίηση των συστημάτων που υποστηρίζουν τη μισθοδοσία των φορέων και υπηρεσιών του Δημοσίου (ΟΤΑ, Περιφέρειες, Κεντρικές Υπηρεσίες Υπουργείων, Νοσοκομεία, Πανεπιστήμια, ΤΕΙ, Σχολεία, Αποκεντρωμένες Υπηρεσίες κλπ) θα εξετασθούν ξεχωριστά τόσο οι παραμετροποιήσεις σε κάθε σύστημα, όσο και οι ιδιαιτερότητες του κάθε φορέα, ακόμη δε και σε επίπεδο μισθοδοτούμενου.Στο πλαίσιο αυτό η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων έχει προκηρύξει διαγωνισμό για την ανάπτυξη Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος υποστήριξης του έργου της Ενιαίας Αρχής Πληρωμής έναντι τιμήματος 221.400 ευρώ. Οι προσφορές για το έργο - χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης – θα αποσφραγισθούν στις 6 Ιουνίου.Στόχος της ΓΓΠΣ είναι η ομογενοποίηση των συστημάτων και η δημιουργία ενός συστήματος «ομπρέλα» που θα καλύπτει και θα αξιοποιεί τη λειτουργία των υφιστάμενων συστημάτων.

Βάση δεδομένων για τα οικονομικά των δήμων και περιφερειών


Το κενό των έγκυρων στατιστικών και οικονομικών στοιχείων των Δήμων και των Περιφερειών έρχεται να καλύψει η Κεντρική Βάση Δεδομένων που δημιουργήθηκε με τη συνεργασία των υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομικών , αλλά και της τοπικής αυτοδιοίκησης, και παρουσιάστηκε σήμερα από τους δύο υπουργούς, Γ. Ραγκούση και Γ. Παπακωνσταντίνου.Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί από τους ίδιους τους 325 Δήμους και τις 13 Περιφέρειες και έχουν ελεγχθεί από το υπουργείο Εσωτερικών, οι ΟΤΑ εμφανίζουν ελαφρώς υψηλότερα έσοδα από έξοδα. Ειδικότερα, οι ανελαστικές δαπάνες των Δήμων ανέρχονται στα 3.800 δισ και τα έσοδα στα 4 δισ ευρώ.Το ίδιο ισχύει και για τις Περιφέρειες όπου οι δαπάνες υπολογίστηκαν στα 582 εκατομμύρια ευρώ και τα έσοδα στα 670 εκατομμύρια ευρώ.Με αυτά τα στοιχεία δόθηκε η δυνατότητα να υπολογιστούν δύο «μαγικοί» αριθμοί, και να δοθούν δύο απαντήσεις, όπως είπε ο κ. Ραγκούσης: «Πόσα είναι στην πιο απαισιόδοξη μορφή, τα σταθερά έξοδα των ΟΤΑ; και ποιο είναι το ύψος των δαπανών των ΟΤΑ;»

Αντιδρούν οι βενζινοπώλες στο πλαφόν


Αντιδράσεις από την Ομοσπονδία Βενζινοπωλών προκάλεσε η απόφαση της κυβέρνησης για επιβολή πλαφόν στην αμόλυβδη σε 13 νομούς της χώρας, με το αιτιολογικό ότι σε 8 από τους νομούς αυτούς η ανώτατη τιμή επιβάλλεται μόνο στη λιανική και όχι στη χονδρική.Η ΟΒΕ κάνει λόγο για αδικία και άνιση μεταχείριση ενώ αναφέρει ότι «όπως η πράξη έχει αποδείξει στις περιπτώσεις αυτές έχουμε γενικευμένα κρούσματα χονδρικών τιμών ίσων ή μεγαλύτερων από το πλαφόν, με αποτέλεσμα να αδυνατούν να λειτουργήσουν τα πρατήρια και να απειλούνται με αυτόφωρο και βαριά πρόστιμα».«Δεν είναι δυνατόν να παρατηρηθούν τα ίδια φαινόμενα αδικιών, όπως με το πλαφόν του περασμένου Σεπτεμβρίου όταν οι συνάδελφοί μας αγόραζαν ακριβότερα και μετά σύρονταν στα δικαστήρια», αναφέρει συγκεκριμένα η ΟΒΕ και προσθέτει ότι διαθέτει πληθώρα τιμολογίων με τιμές ίσες ή μεγαλύτερες του πλαφόν τα οποία θα προσκομίσει στο υπουργείο Ανάπτυξης προκειμένου να αποδείξει και να τεκμηριώσει την άδικη επιβολή του πλαφόν.Η Ομοσπονδία καλεί, τέλος, τους βενζινοπώλες που θίγονται να αντιδράσουν και να κινητοποιηθούν με συγκεντρώσεις, ενημέρωση των τοπικών βουλευτών, των κομμάτων και των καταναλωτών ή ακόμη και με κλείσιμο των πρατηρίων «μέχρι να απαλειφθούν οι αδικίες».

Απολυτήριο και χωρίς Πανελλαδικές


Από το Υπουργείο Παιδείας ανακοινώθηκε ότι με νομοθετική ρύθμιση που έχει κατατεθεί στη Βουλή, οι μαθητές της Γ’ τάξης των ημερήσιων Γενικών Λυκείων μπορούν να αποκτήσουν το απολυτήριο Γενικού Λυκείου χωρίς να συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις του σχολικού έτους 2010-2011.Οι μαθητές θα εξεταστούν σε επίπεδο σχολικής μονάδας σε όλα τα γραπτώς εξεταζόμενα μαθήματα της Γ’ τάξης του Γενικού Λυκείου, σε θέματα που ορίζονται από τον οικείο σύλλογο διδασκόντων. Για τη διαδικασία αξιολόγησης των ανωτέρω ενδοσχολικά εξεταζομένων μαθημάτων εφαρμόζονται οι αντίστοιχες διατάξεις του π.δ. 60/2006 (65 Α’).Με εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας, καλούνται οι Διευθυντές των Γενικών Λυκείων να ενημερώσουν άμεσα τους μαθητές της Γ’ τάξης του σχολείου τους για τη δυνατότητα απόκτησης του απολυτηρίου τους με ενδοσχολικές εξετάσεις κατά το τρέχον σχολικό έτος.Οι μαθητές που επιθυμούν να αποκτήσουν το απολυτήριο με την παραπάνω διαδικασία θα υποβάλουν αίτηση οι ίδιοι, εφόσον είναι ενήλικες ή οι γονείς-κηδεμόνες τους, εφόσον είναι ανήλικοι, την οποία θα πρέπει να καταθέσουν το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα 9 Μαΐου 2011 στο Διευθυντή του Γενικού Λυκείου στο οποίο φοιτούν.

Το δεύτερο 15νθήμερο του Αυγούστου οι αποσπάσεις εκπαιδευτικών


Στο δεύτερο 15νθήμερο του Αυγούστου θα ανακοινωθούν φέτος οι αποσπάσεις των εκπαιδευτικών, αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας.Απαντώντας σε επικρίσεις για τον μικρό αριθμό μεταθέσεων, το υπουργείο Παιδείας αναφέρει ότι οι μεταθέσεις έγιναν με βάση τα οργανικά κενά και όχι με βάση τα λειτουργικά.Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι οι αποσπάσεις γίνονται με βάση τα λειτουργικά κενά, και γι' αυτό θα πραγματοποιηθούν μετά τις συνταξιοδοτήσεις και τους διορισμούς, δηλαδή το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου.«Με τον τρόπο αυτό θα έχουμε την πλήρη εικόνα των λειτουργικών κενών, ώστε να ικανοποιηθούν οι αιτήσεις για αποσπάσεις εκεί όπου θα υπάρχουν λειτουργικά κενά» καταλήγει οι ανακοίνωση.

Στο πλευρό της ΓΕΝΟΠ κατά της μετοχοποίησης της ΔΕΗ τάσσονται ΑΔΕΔΥ και ΤΕΕ


Υπέρ της διατήρησης του 51% των μετοχών της ΔΕΗ από το ελληνικό Δημόσιο τάσσονται ΑΔΕΔΥ και Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, στηρίζοντας απολύτως την ΓΕΝΟΠ.Για κύκλο δυναμικών κινητοποιήσεων προειδοποιεί η ΑΔΕΔΥ τονίζοντας ότι «η ιδιωτικοποίηση ακυρώνει ένα δημόσιο εργαλείο κοινωνικο - οικονομικής ανάπτυξης, που πρέπει να υπηρετεί το δημόσιο και κοινωνικό συμφέρον και όχι το ιδιωτικό».Από την πλευρά του το ΤΕΕ, προκειμένου να τεκμηριώσει τις θέσεις του συγκροτεί ειδική επιτροπή για την αποτίμηση της πραγματικής (εθνικής, οικονομικής, κοινωνικής) αξίας της επιχείρησης και και της πιο συμφέρουσας για τη χώρα λύσης.Ειδικότερα, η συγκρότηση ειδικής επιτροπής αποφασίστηκε σε συνάντηση που είχαν την Τρίτη ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Χρ.Σπίρτζης με τον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ, Ν.Φωτόπουλο, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της Ομοσπονδίας των εργαζομένων στη ΔΕΗ, για ενημέρωση των συνδικαλιστικών και κοινωνικών φορέων.Πάντως οι αρχικές τοποθετήσεις του προέδρου του ΤΕΕ, που ζητά «τον απόλυτο κρατικό χαρακτήρα και έλεγχο της ΔΕΗ» προϊδεάζουν σε μεγάλο βαθμό και για τα συμπεράσματα της μελέτης.Όπως τόνισε ο κ. Σπίρτζης, «η ΔΕΗ δεν ανήκει ούτε στην κυβέρνηση ούτε στην Αντιπολίτευση ούτε στην ΓΕΝΟΠ. Συνιστά ένα εθνικό κεφάλαιο το οποίο δεν πρέπει να αποτιμάται μόνο με χρηματιστηριακούς όρους και δεν μπορεί να γίνει αντικείμενο πώλησης με τις συνήθεις αγοραίες επιχειρηματικές διαδικασίες».Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι η ΔΕΗ αξιοποιεί – κατά παραχώρηση – τεράστιο εθνικό πλούτο, ορυκτούς πόρους, το υδροδυναμικό της χώρας, τα δίκτυα μεταφοράς και διανομής.» Ταυτόχρονα αποτελεί τον κύριο πυλώνα στήριξης και χρηματοδότησης των αναγκαίων ιδιωτικών επενδύσεων στο χώρο της ενέργειας, της βιομηχανίας και των έργων υποδομών και συντήρησης. Καλύπτει, δηλαδή, το τρίπτυχο: εθνικών λόγων - αναπτυξιακών προτεραιοτήτων και κοινωνικών αναγκών, κάτι που επιβάλλει το δημόσιο χαρακτήρα της και αναδεικνύει σε κρίσιμα θέματα τον έλεγχο του 51% των μετοχών και τον έλεγχο της διοίκησης από το δημόσιο».Αντιπαραβάλλοντας τη ΔΕΗ προς τον ΟΤΕ, ο κ. Σπίρτζης είπε επίσης ότι «η ΔΕΗ δεν είναι και πολύ περισσότερο δεν θα πρέπει να αντιμετωπιστεί όπως ο ΟΤΕ, η ιδιωτικοποίηση του οποίου, με τον τρόπο με τον οποίο έγινε, κατήργησε την στρατηγική σημασία μιας εθνικής εταιρείας και την οδήγησε στον κύκλο των εναρμονισμένων πρακτικών που επικρατούν στις ιδιωτικές εταιρείες».Η ειδική επιτροπή που θα συγκροτήσει το ΤΕΕ, έπειτα από αίτημα της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ, θα αποτιμήσει «την εθνική, οικονομική και κοινωνική αξία της επιχείρησης και θα εκπονήσει μελέτη, για την πιο συμφέρουσα λύση για τον Πολίτη και για τη χώρα, την οποία και θα δημοσιοποιήσει», όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του Τεχνικού Επιμελητηρίου.«Οποιαδήποτε άλλη, εσπευσμένη και μη μελετημένη απόφαση, διακυβεύει εξαιρετικά σημαντικά εθνικά συμφέροντα και απειλεί την οικονομία της χώρας στο σύνολό της» σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Κινητοποιήσεις από την ΑΔΕΔΥ
«Η ιδιωτικοποίηση της τελευταίας μεγάλης Δημόσιας Επιχείρησης σε ένα κρίσιμο τομέα για την προοπτική της χώρας, της οικονομίας, της κοινωνίας, ακυρώνει ένα δημόσιο εργαλείο κοινωνικο - οικονομικής ανάπτυξης, που πρέπει να υπηρετεί το δημόσιο και κοινωνικό συμφέρον και όχι το ιδιωτικό».Στην κοινή αυτή θέση κατέληξαν η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ και το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, κατά τη διάρκεια συνάντησής τους την Τρίτη.Συμφωνήθηκε επίσης, ότι το να μην βυθιστεί κατά τις κινητοποιήσεις η χώρα στο σκοτάδι αποτελεί κοινή επιδίωξη των δύο Οργανώσεων που τονίζουν ωστόσο, ότι τούτο δεν σημαίνει ότι μπορεί να υπάρξουν απεργίες χωρίς επιπτώσεις.Σε ανακοίνωσή της, η ΑΔΕΔΥ επισημαίνει ότι η ενέργεια αποτελεί οικονομικό μέγεθος στρατηγικής σημασίας και κοινωνικό αγαθό και ότι η δυνατότητα του Δημοσίου να ορίζει την τιμολογιακή πολιτική είναι άμεσα συνδεδεμένη με την πολιτική του φθηνού -και όχι ακριβού- τιμολογίου για τους πολίτες.Τέλος, η ΑΔΕΔΥ υποστηρίζει ότι με αφετηρία τη γενική απεργία της 11ης Μαΐου, το θέμα της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, πρέπει να σηματοδοτήσει νέο κύκλο δυναμικών κινητοποιήσεων, με στόχο να μπει φραγμός στην πολιτική υποβάθμισης του βιοτικού επιπέδου.

Παράνομες συνταγογραφήσεις και χορηγήσεις συσκευών εις βάρος του ΟΓΑ


Κυκλώματα που μέσω παράνομων συνταγογραφήσεων και παράνομης χορήγησης συσκευών οξυγόνου επιβάρυναν τον ΟΓΑ, εντόπισε η Επιθεώρηση του Οργανισμού στο πλαίσιο των πανελλαδικών ελέγχων που πραγματοποιεί, μακραίνοντας τη λίστα των κυκλωμάτων που λυμαίνονται τα ασφαλιστικά Ταμεία.Από τους ελέγχους διαπιστώθηκε εταιρεία παροχής ιατρικών ειδών της Δυτικής Ελλάδος, που παρείχε τιμολόγια για παροχή συσκευών οξυγόνου σε ... νεκρούς ασφαλισμένους και δύο φαρμακεία στην Κρήτη που είχαν στήσει παράνομο κύκλωμα συνταγών προκειμένου να κλέβουν τον ΟΓΑ.Από τον ασφαλιστικό ταμείο των αγροτών έχει ήδη κινηθεί η διαδικασία για την ποινική δίωξη, αλλά και για την επιβολή κυρώσεων κατά των υπευθύνων.Ειδικότερα, σύμφωνα με τον έλεγχο, όπως αναφέρει ο ΟΓΑ σε ανακοίνωσή του, διαπιστώθηκαν τα εξής:
1. Εταιρεία παροχής ιατρικών ειδών, υγρό οξυγόνο, συσκευές οξυγόνου, κλπ που λειτουργεί σε περιοχή της Δυτικής Ελλάδας, να προβαίνει σε συστηματική παραβίαση της ισχύουσας νομοθεσίας, υποβάλλοντας ψευδείς καταστάσεις και παραποιημένα παραπεμπτικά εξετάσεων, εισπράττοντας χρήματα μεταξύ άλλων και για ασφαλισμένους οι οποίοι είχαν αποβιώσει.Στο κύκλωμα αυτό εμπλέκονταν διοικητικοί υπάλληλοι Κέντρου Υγείας καθώς και γιατροί που εξέδωσαν γνωματεύσεις για τη χορήγηση συσκευών οξυγόνου σε ασφαλισμένους του ΟΓΑ που ουδέποτε είχαν εξετάσει ή που πολλοί από αυτούς είχαν αποβιώσει, καθώς και αστυνομικός που βεβαίωνε το γνήσιο υπογραφής των δικαιούχων.Η ζημία που προκλήθηκε για τον Οργανισμό είναι μεγάλης αξίας.
2. Σε φαρμακείο της Κρήτης κατά των έλεγχο των αρμόδιων ελεγκτικών μηχανισμών του ΟΓΑ βρέθηκαν σφραγίδες γιατρών που χρησιμοποιήθηκαν για την παράνομη έκδοση συνταγών με φάρμακα που ουδέποτε παρέλαβαν οι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ. Επίσης:
-εκτελούσε συνταγές με φάρμακα τα οποία δεν παραδόθηκαν σε ασφαλισμένους του ΟΓΑ.
-εκδίδοντο συνταγές στο όνομα ασφαλισμένων σε φύλλο συνταγολογίου που ανήκε σε άλλον ασφαλισμένο.
-από τις καταθέσεις των ασφαλισμένων προκύπτει ότι συγκέντρωνε τα συνταγολόγια ασφαλισμένων του ΟΓΑ στα οποία συνταγογραφούντο φάρμακα εν αγνοία τους.
Η αξία των πλαστών συνταγών που ελέγχθηκαν ξεπερνά το ποσό των 65.000 ευρώ.
3. Σε Φαρμακείο των Κυκλάδων, στο οποίο διενεργήθηκε έλεγχος, διαπιστώθηκε ότι ενώ οι συνήθεις μηνιαίοι λογαριασμοί που κατέθετε στον ΟΓΑ, για την απόδοση δαπάνης φαρμακευτικής περίθαλψης των ασφαλισμένων του Οργανισμού δεν ξεπερνούσαν το ποσό των 4.000 ευρώ παρουσίασαν αύξηση του ποσού της τάξης των 50.000 ευρώ.Από τον έλεγχο διαπιστώθηκε προκλητή συνταγογράφηση, πλαστές συνταγές με αποτέλεσμα την οικονομική επιβάρυνση του Οργανισμού κατά 180.000 ευρώ.Η διοίκηση του ΟΓΑ έδωσε εντολή να δρομολογηθούν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες για την αναζήτηση των πάσης φύσεων ευθυνών, την επιβολή κυρώσεων κατά παντός υπευθύνου και την διαβίβαση των φακέλων των υποθέσεων στον εισαγγελέα.Επίσης έχει δοθεί εντολή σε όλους τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του Οργανισμού για την εντατικοποίηση των ελέγχων σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Η ανάπτυξη των μεταφορών περνά από την Εγνατία


Τρόφιμα, αγροτικά προϊόντα και οικοδομικά υλικά είναι τα τρία κυριότερα εμπορεύματα που διακινούνται μέσα από τον πιο σύγχρονο αυτοκινητόδρομο της χώρας, την Εγνατία Οδό, έναν άξονα που δίνει την ευκαιρία σε εκατοντάδες επιχειρήσεις κυρίως της Βόρειας Ελλάδας, να μεταφέρουν γρήγορα και με ασφάλεια τα προϊόντα τους στην προσπάθεια για ώθηση των επιχειρήσεών τους.Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από τη μελέτη για την Εκτίμηση Κυκλοφοριακών Δεικτών του Παρατηρητηρίου της Εγνατίας Οδού για Εμπορευματικές Μετακινήσεις, Συνδυασμένες Μεταφορές, Κίνηση στους Μεθοριακούς Σταθμούς, Μετακινήσεις με Εναλλακτικά Μέσα Μεταφοράς, που δημοσιοποίησε στις αρχές Απριλίου το Παρατηρητήριο της Εγνατίας.Στο Παρατηρητήριο οφείλουμε εμπεριστατωμένες και αξιόπιστες μελέτες που αναδεικνύουν τη δυναμική της Εγνατίας. Η Εγνατία Οδός ΑΕ είναι επιπλέον, μία από τις λίγες δημόσιες εταιρίες που μελετούν συστηματικά το αντικείμενο με το οποίο ασχολούνται και δημοσιοποιούν τα στοιχεία.Τα στοιχεία που μας ενδιαφέρουν εδώ προκύπτουν από τη μελέτη Προέλευσης – Προορισμού οχημάτων που πραγματοποιήθηκε επί του άξονα της Εγνατίας Οδού για τις εμπορευματικές μεταφορές το 2009 και πιο συγκεκριμένα από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Μάιο. Οι μετρήσεις πραγματοποιήθηκαν σε επιλεγμένες θέσεις παρά την Εγνατία Οδό και στους Μεθοριακούς Σταθμούς Ευζώνων, Bοϊράνης, Νίκης, οι οποίοι συνορεύουν με Π.Γ.B.Μ., Κρυσταλλοπηγής, Κακαβιάς, Μέρτζανης και Μαυροματίου, οι οποίοι συνορεύουν με Αλβανία, Κήπων και Καστανιών που συνορεύουν με Τουρκία. Παράλληλα με τις έρευνες Προέλευσης – Προορισμού πραγματοποιήθηκαν και αυτόματες μετρήσεις κυκλοφορίας στις ίδιες θέσεις.Τα αποτελέσματα αναλύθηκαν και παρουσιάζονται σε συγκεκριμένες ζώνες, που χωρίζονται στις 13 Περιφέρειες της χώρας, στα Βαλκάνια, στο υπόλοιπο της Ευρώπης, στην Ασία και σε άλλες χώρες.Πιο συγκεκριμένα η μεταφορά οικοδομικών υλικών καλύπτει το 20% περίπου των μετακινήσεων, ποσοστό σχεδόν διπλάσιο στο δυτικό τμήμα της Εγνατίας Οδού, κάτι που πιθανώς οφείλεται στην κατασκευαστική δραστηριότητα για την ολοκλήρωση του έργου, όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται.Στα κύρια λιμάνια κατά μήκος της Εγνατίας Οδού, πάνω από το 40% των εμπορευματικών μετακινήσεων αφορά στη διακίνηση τροφίμων και αγροτικών προϊόντων. Το μεγαλύτερο ποσοστό των φορτηγών που χρησιμοποιούνται στις μετακινήσεις αυτές (30-100%) είναι ελληνικής εθνικότητας.Αντίθετα, στους μεθοριακούς σταθμούς το 70-80% των φορτηγών είναι ξένων χωρών, ενώ κατά μήκος της Εγνατίας Οδού το 50-80% των φορτηγών που καταγράφηκαν είναι ελληνικής εθνικότητας.Γενικά διέρχεται μεγαλύτερο ποσοστό ΙΧΕ οχημάτων από τους μεθοριακούς σταθμούς τη θερινή περίοδο σε σχέση με την τυπική.Σε ό,τι αφορά τις συνδυασμένες μεταφορές, καταγράφηκαν μόνο μετακινήσεις που συνδυάζουν τη χρήση πλοίου. Η κατηγορία αυτή αφορά κυρίως μετακινήσεις ανθρώπων και εμπορευμάτων μεταξύ της νησιωτικής και ηπειρωτικής χώρας και μεταξύ χωρών του εξωτερικού και της Ελλάδας ή άλλων χωρών. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι λόγω της εποχής που διεξήχθησαν οι έρευνες (τυπική-χειμερινή περίοδος), στους λιμένες της Αλεξανδρούπολης και Καβάλας δεν παρατηρήθηκε ιδιαίτερη κίνηση φορτηγών οχημάτων. Αντιθέτως την καλοκαιρινή περίοδο αναμένεται ότι τα μεταφερόμενα προϊόντα θα είναι πολλαπλάσια. Σημειώνεται, επίσης, ότι σε μικρούς εμπορικούς λιμένες την τυπική περίοδο υπάρχουν το πολύ 1-2 πλοία ταυτόχρονα. Συνεπώς, κατά την ημέρα διεξαγωγής της έρευνας τα εμπορεύματα που καταγράφηκαν ήταν περιορισμένα.

Δηλώσεις Μπαράτσα
Εν τω μεταξύ, σε δηλώσεις του με αφορμή τη δημοσιότητα που δόθηκε στην παραπάνω έρευνα, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων Δημήτρης Μπαράτσας, χαρακτήρισε εξαιρετικά σημαντική τη συνεισφορά της Εγνατίας Οδού στην προσπάθεια για ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας.Όπως είπε ο κ. Μπαράτσας υπάρχει ιδιαίτερη αναφορά στην αύξηση του τουριστικού ρεύματος από τη Βόρεια Ελλάδα, ενώ όπως ανέφερε η Εγνατία έχει βελτιώσει κατά πολύ τις μεταφορές, αν και δεν έχουν «πέσει» οι τιμές των μεταφορικών.Εν τω μεταξύ δήλωσε πως όσο περισσότερο λειτουργεί ο οδικός άξονας, τόσο περισσότερο θα συνεχίσουν να βελτιώνονται οι αριθμοί και τα ποσοστά του τουριστικού ρεύματος που έρχεται από τη Βόρεια Ελλάδα στην Ήπειρο και στο Νομό Ιωαννίνων.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ