Τετάρτη, 23 Μαρτίου 2011

Κίνητρα για καινοτόμες επιχειρήσεις


Προδημοσιεύτηκε ο οδηγός του προγράμματος "Νέα Καινοτομική Επιχειρηματικότητα", ύψους 30 εκ. ευρώ που παρέχει κίνητρα σε κάθε πολίτη άνω των 18 ετών ο οποίος θέλει να ιδρύσει επιχείρησή μετατρέποντας την ιδέα του σε επιχειρηματική καινοτομία και ενισχύει υφιστάμενες μικρές ή πολύ μικρές, καθώς και νεοσύστατες επιχειρήσεις να αναπτύξουν καινοτόμα προϊόντα, υπηρεσίες κ.α.Με το πρόγραμμα, που αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στον Απρίλιο, ενισχύονται έργα προϋπολογισμού ύψους επένδυσης από 30.000 ευρώ έως 300.000 ευρώ για το τομέα της μεταποίησης ή από 20.000 ευρώ έως 200.000 ευρώ για τα επενδυτικά σχέδια που δραστηριοποιούνται σε όλους τους υπόλοιπους επιλέξιμους κλάδους.Η δημόσια χρηματοδότηση φτάνει μέχρι και το 50% των επιλέξιμων δαπανών, ενώ η ιδία συμμετοχή τουλάχιστον το 25%.Η διάρκεια υλοποίησης των εγκεκριμένων έργων ορίζεται σε 18 μήνες από την ημερομηνία της απόφασης ένταξης της επιχείρησης, με δυνατότητα εξάμηνης παράτασης.Οι επενδυτικές προτάσεις υποβάλλονται υποχρεωτικά ηλεκτρονικά στις ιστοσελίδες του Ενδιάμεσου Φορέα Διαχείρισης (ΕΦΕΠΑΕ, www.efepae.gr) και των φορέων του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας (ΕΠΑΝ ΙΙ www.antagonistikotita.gr, Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας, www.ggb.gr ), στις οποίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν περαιτέρω.

ΠΕΡΙ ''ΚΑΝΤΟΥΡΗΜΕΝΩΝ'' ΠΟΔΙΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΚΑΦΕΝΕΙΑΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ........


Ο Δήμαρχος Ηγ/τσας επιτέλους εδέησε να απαντήσει στα ερωτήματα και προβληματισμούς που επί τρίμηνο του θέταμε! Δεν απάντησε ακριβώς σ' εμάς ,αλλά απευθύνθηκε μέσω τρίτων στο ''ΚΑΦΕΝΕΙΟ''!Δεν έχει το ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΑΝΑΣΤΗΜΑ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΙ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ''ΤΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ''!!! Με μια επιστολή που εμείς τη διαβάσαμε στο ΡΑΔΙΟ ΗΓ/ΤΣΑ(ΚΛΙΚ) ,''απαντά'' στο ''ΚΑΦΕΝΕΙΟ'' για την κριτική που του κάναμε σχετικά με την επίσκεψη στις Σέρρες και στον εκεί σταθμό μέτρησης φυσικού αερίου!
Οι ερωτήσεις που του θέσαμε ήταν συγκεκριμμένες και απλοϊκές.Δεν απάντησε σε καμία!!
Τις επαναλαμβάνω εδώ ,ώστε ο κάθε αναγνώστης να βγάλει τα συμπεράσματά του!!!ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΣΤΙΣ 20-03-2011:
''Αφήνοντας στην άκρη τον συναισθηματισμό θα θέσω ορισμένα απλά ερωτήματα:
1.- Ποιός εξουσιοδότησε τον επικεφαλή της Δημοτικής αρχής να συμμετάσχει στην ''ενημέρωση'' της ΔΕΠΑ? Πως ένας απλός δήμαρχος και χωρίς ιδιαίτερες τεχνικές γνώσεις -πρόκειται περί οδοντιάτρου- συναλλάσσεται με και συνδιαλέγεται μ' ένα επιχειρηματικό TRUST ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ?Με ποιό επιστημονικό-τεχνικό υπόβαθρο μπορεί να κρίνει και να αποφασίσει
για ένα ζήτημα που άπτεται των γνώσεών του?( Αν εξαιρέσουμε την κομματική γραμμή).
Πως για τέτοια ζητήματα συζητάει μόνος του μ' ένα ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΟ TRUST χωρίς την παρουσία ειδικών επιστημόνων? 'Έχει εξουσιοδοτηθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο γι' αυτό?
Έχει απευθυνθεί ο ΔΗΜΟΣ σε ανεξάρτητες επιστημονικές αρχές , σε ειδικούς ανεξάρτητους κι έγκριτους επιστήμονες ώστε να πραγματοποιηθούν για το ζήτημα αντικειμενικές και έγκυρες μελέτες , ώστε να έχει ο Δήμος κάποιο απτό και έγκυρο στοιχείο ,εκτός από τις παπαρολογίες του κάθε αρμόδιου-αναρμόδιου μπακάλη ''επιστήμονα'',όπως εύστοχα χαρακτήρισε συγχωριανός μας τον αντιδήμαρχο που ο κ. Κάτσινος μας κουβάλησε για να μας ενημερώσει για το ζήτημα του αγωγού
όντας εντελώς άσχετος με το ζήτημα?
Η ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΠΕΡΔΙΚΑΣ ΕΙΧΕ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΕΙ ΛΑΪΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΔΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ - ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ,ΕΓΚΡΙΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ - ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΑΣΘΕΝΗ ΜΝΗΜΗ.
2.- Απ' όσα είναι γνωστά η ΔΕΠΑ κάλεσε τα τοπικά ΜΜΕ της Ηπείρου για ''ενημέρωση'' ,πως βρέθηκαν και οι Δημοτικές Άρχοντες εκεί ?Πήγαν απλώς μια εκδρομούλα ή συμμετείχαν ως για να συμπληρώσουν το πορτραίτο στο κάδρο?
3.- Πόση σχέση έχει ο ΣΤΑΘΜΟΣ στης Σέρρες με τον Σταθμό που θέλουν να εγκαταστήσουν στην Πέρδικα?;Έχει γνώση ο ''άρχων'' του Δήμου για το τι ακριβώς είναι αυτός ο αγωγός,που θα πηγαίνει το αέριο και τι προϋποθέσεις χρειάζονται για να πάρει αέριο η Ήπειρος?Έχει υποψιν του κάποια οικονομοτεχνική μελέτη και μας την κρατάει για έκπληξη?
Στο 3ο λεπτό του βίντεο -που ακολουθεί-μιλάει και θέτει ερωτήματα ο Δημοτικός άρχων .Άθελά του
του ξεφεύγει η αλήθεια :ακριβώς στο 03:40'' λέει: ''Όταν ξεκίνησε να δημιουργηθεί ο σταθμός μέτρησης εδώ στο Σιδηρόκαστρο......''.
Δε νομίζω ότι χρειάζονται άλλα σχόλια....''
Απλά ερωτήματα που όμως παραμένουν αναπάντητα....
Ο Δήμαρχος προτίμησε για άλλη μια φορά ,με μια επιστολή που δεν συνάδει σε κανένα σημείο της, με το υψηλό καθήκον που έχει κληθεί να υπηρετήσει-το λειτούργημα του ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΗΓ/ΤΣΑΣ-ΤΗΝ ΥΠΕΚΦΥΓΗ,ΤΗΝ ΛΑΣΠΟΛΟΓΙΑ,ΤΗ ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΥΒΡΕΙΣ!!!
Ως ''ΚΑΦΕΝΕΙΟ'' νιώθω ιδιαίτερα προσβεβλημένος από τις ανακρίβειες και συκοφαντίες που εκτόξευσε προς το πρόσωπό μου ο κύριος αυτός και περιμένω τουλάχιστον μια ΣΥΓΓΝΩΜΗ!!
Αναφέρει στον λίβελό του:
"....τα περί προδοσίας και ηθικής που έχουν ακουστεί τα επιστρέφω σε αυτούς οι οποίοι φίλησαν “καντουρημένες” ποδιές και σήμερα όντας βολεμένοι κρατικοδίαιτοι......"Ειλικρινά νιώθω ντροπή .Στο χωριό μου λεν μια παροιμία: ''δεν ήξερε ,δεν ρώταγε? ''ΓΝΩΡΙΖΕΤΑΙ ΠΟΛΛΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΥΡΙΕ ΔΗΜΑΡΧΕ ΠΟΥ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΕΠΙΤΥΧΕΙ ΣΕ ΤΡΕΙΣ (3) ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ!!! ΠΟΥ ΔΙΕΞΗΧΘΗΣΑΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΣΕΠ ΜΕ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΣΕΠ?
ΓΝΩΡΙΖΕΤΑΙ ΚΥΡΙΕ ΔΗΜΑΡΧΕ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΣΕΠ?
ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΑΣ ΠΑΡΑΠΕΜΠΩ ΣΤΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΑΣΕΠ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΤΗΛΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΩΝ!!!
Για ποιες '''ΚΑΝΤΟΥΡΗΜΕΝΕΣ'' ποδιές μιλάτε?
Επειδή δεν με είδε κανείς σας στα πολιτικά του γραφεία,αλλά στηρίχθηκα στα προσόντα και στις γνώσεις μου και μόνο?
Επειδή εμπιστεύτικα το πιο αξιοκρατικό και αντικειμενικό σύστημα προσλήψεων που υπάρχει στην Ελλάδα ΚΑΙ ΔΕΝ ΦΙΛΗΣΑ ΚΑΜΙΑ ''ΚΑΝΤΟΥΡΗΜΕΝΗ'' ΠΟΔΙΑ?
Επειδή τα προσωρινά αποτελέσματα είχαν βγει επί ΝΔ και τα οριστικά επί ΠΑΣΟΚ!Και μάλιστα ως πρώτος επιτυχόντας ,στον ένα δε διαγωνισμό κέρδισα τι θέση μετά από ένσταση ,που εκδικάστηκε επί κυβερνήσεως του ΠΑΣΟΚ!!!!!
Πόσες ''καντουρημένες'' ποδιές φίλησα κύριε ΔΗΜΑΡΧΕ?
Επίσης να γνωρίζεται ότι σε έναν τέταρτο διαγωνισμό ήρθα δεύτερος (1 ΘΕΣΗ),ΕΝΏ ΣΕ ΕΝΑΝ ΠΕΜΠΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΕΧΩ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ ΕΝΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΥΤΗΣ!!ΦΥΣΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΣΕΠ!!!!Αλλά πως να γνωρίζεται εσείς από ΑΣΕΠ ,όταν εκμεταλλευόμενος ένα παραθυράκι του ''ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ'' προκηρύξατε μια θέση ''συμπαραστάτη του δημότη''- με μοναδικό κριτήριο ''το εγνωσμένου κύρους και αξίας'' χωρίς κριτήρια ΑΣΕΠ - δουλέψατε άγρια δεκάδες άνεργους ανθρώπους ΜΕ 2-3 ΠΤΥΧΙΑ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΤΟΣΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ βάζοντάς τους να καταθέτουν αιτήσεις και στο τέλος είπατε, ότι η θέση είναι πολιτική! Προσπαθώντας να επιβάλλεται αποτυχόντα υποψήφιο σύμβουλό σας και συνταξιούχο μάλιστα του Ελληνικού Δημοσίου? Ευτυχώς που η αντιπολίτευση για δικούς της λόγους δεν τον ψήφισε κι έτσι δεν σας πέρασε! Όσο για τους υπόλοιπους χαρακτηρισμούς, χαρακτηρίζουν απόλυτα τον συντάκτη της επιστολής. Αλήθεια κύριε Δήμαρχε πώς ο Δήμος και τα Νομικά του Πρόσωπα επιλέγουν το προσωπικό τους? Διεξάγεται διαγωνισμός μέσω ΑΣΕΠ για όλους ?Ας πούμε έχετε προκηρύξει θέσεις ΣΟΧ ?Όλοι οι υπάλληλοί του Δήμου δουλεύουν με αξιοκρατικά κριτήρια?

ΚΑΦΕΝΕΙΟ ΠΕΡΔΙΚΑΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ:Στο δρόμο της ανάπτυξης το 2012


Μήνυμα σε όσους προσπαθούν να περιχαρακώσουν και αποκόψουν την κυβέρνηση από την κοινωνία έστειλε ο Πρωθυπουργός από το σημερινό υπουργικό συμβούλιο, διαβεβαιώνοντας ότι ίδιος και οι υπουργοί θα είναι καθημερινά κοντά στον πολίτη «με ακόμη μεγαλύτερη ένταση».Στην εισήγησή του, ο κ. Παπανδρέου προσδιόρισε το 2012 ως το έτος στο οποίο η χώρα θα έχει μπει σε ένα δρόμο προς την ανάπτυξη, εκτιμώντας ότι τότε θα φανεί το φως στο τέλος του τούνελ.Επανέλαβε επίσης ότι η κυβέρνηση έχει μπροστά της σφιχτά χρονοδιαγράμματα και πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει και τόνισε ότι μετά τη Σύνοδο Κορυφής υπάρχουν εν όψει μεγάλες αλλαγές, που πρέπει να προωθηθούν στο επόμενο διάστημα.Επισήμανε μάλιστα ότι υπάρχουν τρεις σταθμοί στο διάστημα αυτό: Ο πρώτος, όπως ανέφερε, είναι το τριετές πρόγραμμα, το οποίο πρέπει να ενταχθεί σε ένα εθνικό σχέδιο, ο δεύτερος η εθνική συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ και τρίτο η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης.Ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε κρίσιμη τη Σύνοδο Κορυφής της 24ης και 25ης Μαρτίου και κρατώντας κάποιες επιφυλάξεις ανέφερε πως αν όλα πάνε καλά θα επιβεβαιωθούν και θα επισημοποιηθούν οι αποφάσεις της 11ης Μαρτίου, τις οποίες χαρακτήρισε θετικές για την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, «παρά το ότι οι αγορές έχουν πάντα και τις ακραίες τους αντιδράσεις, ακόμη και σε καλές ειδήσεις».Αναφέρθηκε επίσης στην ελληνική πρωτοβουλία για την καθιέρωση του φόρου Τόμπιν, του φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών μια πρωτοβουλία η οποία, όπως είπε, υιοθετείται όλο και περισσότερο από τις χώρες της ευρωζώνης.Επανέλαβε ακόμη ότι η αφετηρία της προσπάθειας της κυβέρνησης ήταν το σημείο μηδέν. Και τόνισε ότι ένα από τα πρώτα μελήματα είναι να χτιστεί μια σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες. Γι΄ αυτό τόνισε, δεν πρέπει ούτε λεπτό να παρεκκλίνουμε από τους στόχους που έχουμε δεσμευτεί δηλαδή να απελευθερώσουμε τις επόμενες γενιές από τα βάρη του παρελθόντος και να αλλάξουμε τη χώρα.Οσον αφορά τις νομοθετικές της πρωτοβουλίες της κυβέρνησης επισήμανε ότι προτεραιότητα θα έχει μια καλύτερη ποιότητα της νομοθετικής λειτουργίας, καθώς, όπως αναγνώρισε, πολλές φορές μέχρι τώρα χρειάστηκε να περάσουν νομοσχέδια με γρήγορους ρυθμούς. Θέλω να κάνουμε μια νέα αρχή, σημείωσε προσθέτοντας ότι οι νόμοι πρέπει να έχουν πολύ συγκεκριμένες αξίες, τις οποίες εκφράζει η κυβέρνηση.Κάλεσε επίσης τους υπουργούς να καταβάλλουν κάθε προσπάθεια ώστε να ξεφύγουν τα υπουργεία και οι διοικήσεις τους από την αδράνεια της συνήθειας, αλλα και να εφευρίσκουν τρόπους, για να μπορούν να βοηθούν τον πολίτη.Το επόμενο διάστημα θα σταλεί στα μέλη της κυβέρνησης ένα κείμενο, για το οποίο ζήτησε προτάσεις για τη βελτίωσή του, και το οποίο πρέπει να συνοδεύει τις νομοθετικές πρωτοβουλίες αλλά και τις αποφάσεις ως μια διαδικασία ωρίμανσης των νομοσχεδίων.Ο κ. Παπανδρέου επισήμανε παράλληλα ότι πρέπει να ξεκαθαρίζονται ποιες είναι οι συναρμοδιότητες και κατά πόσον αυτές έχουν ληφθεί υπόψη μεταξύ των υπουργείων.Αναφερόμενος στις εξελίξεις στη Λιβύη επανέλαβε ότι «προτεραιότητά μας είναι μια ειρηνική λύση», που όμως προϋποθέτει και την αποδοχή από την πλευρά του Μουαμάρ Καντάφι των όρων του ΟΗΕ για να προστατευτεί ο πληθυσμός και να δρομολογηθούν δημοκρατικές εξελίξεις στη χώρα.Με αφορμή τέλος την κατάσταση στην Ιαπωνία υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξουν δοκιμές αντοχής στα πυρηνικά εργοστάσια που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή μας, ενώ δεν έκρυψε την ανησυχία του για συνέπειες, από τη βιβλική, όπως είπε, καταστροφή.

Τα Κίτρινα Ποδήλατα γιορτάζουν τα δέκα τους χρόνια με ένα επετειακό live στα Ιωάννινα!


Με χαρά το Boxx (Λεωφ. Γεωργίου Παπανδρέου), ο νέος συναυλιακός χώρος της Ηπείρου στα Ιωάννινα, υποδέχεται τα Κίτρινα Ποδήλατα, τη Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011 στις 22.00. Μια οπτικοακουστική παράσταση, με real time σκηνοθεσία των όσων συμβαίνουν πάνω στη σκηνή από δέκα κάμερες τοποθετημένες σε διαφορετικά σημεία του συναυλιακού χώρου, που προέκυψε από την ανάγκη του συγκροτήματος να δημιουργήσει χώρο για 10 χρόνων ξεχωριστές συνεργασίες, συναισθηματικά φορτισμένες μπαλάντες αλλά και δυνατά ροκ τραγούδια. Μετά την κυκλοφορία του νέου τους δίσκου +10, τα Κίτρινα Ποδήλατα επιστρέφουν στο φυσικό τους περιβάλλον, τις ζωντανές εμφανίσεις. Σχεδόν ταυτόχρονα με την παραγωγή του album “+ 10” που αποτελεί τη μουσική απεικόνιση μιας 10ετούς πορείας στη δισκογραφία, ξεκίνησε και η δημιουργία μιας παράστασης που το concept της επιστρατεύει τη δυναμική διαφορετικών τεχνών, την εκφραστικότητα του μοντέρνου χορού, το ρυθμό του body percussion και τη φαντασία της video art & animation, προκειμένου να αποδώσει την ιδιαίτερη ατμόσφαιρα του κάθε κομματιού, σε μια ολοκαίνουργια σειρά video projections που θα πλαισιώνουν τις live εμφανίσεις της μπάντας. Έτσι θα παρουσιαστούν, επίσης, «εικονικά» ντουέτα γνωστών καλλιτεχνών που έχουν συνεργαστεί με τα Κίτρινα Ποδήλατα όπως ο Σπύρος Παπαδόπουλος στο ολοκαίνουργιο «Μόνο η Αγάπη» και η Δήμητρα Γαλάνη στο γνωστό πλέον « Ξένη Ακτή» . Τα εισιτήρια κοστίζουν 10 ευρώ στη προπώληση από το δισκοπωλείο Rock Shop (Βλαχλείδη 7) και στην είσοδο θα πωλούνται προς 14 ευρώ. Θυμίζουμε ότι οι τιμές στο Boxx είναι 6 ευρώ το ποτό και 4 η μπύρα. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6932610241.

ΠΡΕΒΕΖΑ:Συνελήφθη 48χρονος που φέρεται να εμπλέκλεται στο περιστατικο με τους ναυαγούς-μετανάστες!


Συνελήφθη σήμερα, στην περιοχή Αμμουδιά Πρέβεζας, κατόπιν αξιοποίησης πληροφοριών, από προσωπικό του Λιμενικού Σταθμού Πάργας, 48χρονος Έλληνας, ο οποίος φέρεται να εμπλέκεται στο περιστατικό διακίνησης λαθρομεταναστών που έλαβε χώρα νοτιοδυτικά της Κέρκυρας την 22/03/2011.Ο 48χρονος μεταφέρθηκε συνοδευόμενος από στελέχη του Λιμενικού Σώματος στην Ηγουμενίτσα και στην συνέχεια με Επιοβατηγό-Οχηματαγωγό πλοίο στην Κέρκυρα, προκειμένου προσαχθεί ενώπιον του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Κέρκυρας.

Σύλληψη για παράνομη οπλοκατοχή στην Ηγουμενίτσα


Συνελήφθη, βραδινές ώρες χθες, στον λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, από προσωπικό της τοπικής Λιμενικής Αρχής, 48χρονος αλλοδαπός, διότι σε έλεγχο που του διενεργήθηκε, διαπιστώθηκε ότι μετέφερε τυλιγμένο με μια κουβέρτα ανάμεσα στις αποσκευές του, ένα (01) τυφέκιο διαμετρήματος 7,62 mm καθώς και εκατόν ογδόντα έξι (186) φυσίγγια διαμετρήματος 7,62mm.Προανάκριση κατά την αυτόφωρη διαδικασία διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας, ενώ το τυφέκιο και τα φυσίγγια κατασχέθηκαν.

Είναι η ώρα των ευθυνών για όλους

Για να ανοίξει το δημαρχείο και να λειτουργήσει ο δήμος

Στη 1 αύριο το μεσημέρι στα γραφεία της ΔΕΥΑΙ θα πραγματοποιηθεί, τελικά, η σύσκεψη των επικεφαλής των πέντε παρατάξεων του δημοτικού συμβουλίου Ιωαννίνων σε μια προσπάθεια να βρεθεί λύση στο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί από την συνεχιζόμενη κατάληψη του δημαρχείου από συμβασιούχους της πρώην ΑΔΕΙ και το ΠΑΜΕ. Μια πόλη, ένας ολόκληρος δήμος σε ομηρία, είναι πολυτέλεια αυτή την δύσκολη περίοδο, όσο κι αν έχουν τα δίκια τους οι συμβασιούχοι.Η σύσκεψη είχε οριστεί για σήμερα, αλλά αναβλήθηκε λόγω απουσίας του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Νίκου Γκόντα, στην Αθήνα.Η συνάντηση αυτή επιβάλλεται να γίνει, τόσο για την τριών και πλέον εβδομάδων κατάληψη του δημαρχείου και την αδυναμία να συνεδριάσει το δημοτικό συμβούλιο, όσο και μετά και τα αρνητικά γεγονότα προχθές το βράδι στο πρώην δημαρχείο Παμβώτιδας στον Κατσικά, όπου μεταφέρθηκε η κατάληψη.Ματαιώθηκε κι εκεί η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, χωρίς να λείψουν τα φραστικά επεισόδια και οι αντεγκλήσεις, αλλά και η παρεμπόδιση του δημάρχου και δημοτικών συμβούλων να μπουν στο κτίριο.

Θα μετέχουν όλοι, άγνωστο το αποτέλεσμα...
Το θετικό, όπως πληροφορούμαστε, είναι ότι θα μετέχουν και οι πέντε επικεφαλής, δηλαδή, πλην του δημάρχου Φίλιππα Φίλιου, ο Νίκος Γκόντας από την «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία», ο Δημήτρης Τασιούλας από τη «Λαϊκή Συσπείρωση», ο Στέφανος Σκοπούλης από τη ΔΡΑΣΥ και ο Χρήστος Μαντάς από την παράταξη «τρία κλικ Αριστερά».Τι μπορεί να προκύψει από αυτή τη συνάντηση θα το μάθουμε μετά τη λήξη της, όμως είναι γνωστή και σταθερή η θέση της δημοτικής αρχής ότι δεν πρόκειται να παρανομήσει και να μεταφέρει τους 130 συμβασιούχους στην νέα κοινωφελή επιχείρηση που θα προκύψει από τη συγχώνευση όλων σε μία, με το επιχείρημα ότι όσες συμβάσεις υπάρχουν είναι μη σύννομες. Πάντως και σε άλλους δήμους, όπως στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη υπάρχουν αντίστοιχα προβλήματα και καταλήψεις και ίσως η κυβέρνηση οδηγηθεί σε αποφάσεις.

Σταθερή η θέση της δημοτικής αρχής

Η δημοτική αρχή μετά και την ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου που ελήφθη με πρόταση των ιδίων των συμβασιούχων, είχε δεσμευθεί να συμβάλλει όσο μπορεί για να νομιμοποιηθεί η σχέση εργασίας τους, να παρέμβει στο υπουργείο Εσωτερικών και στην ΚΕΔΚΕ για να δοθεί πολιτική λύση, δεδομένου ότι ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζουν και άλλοι δήμοι.Η τροπολογία που πρόσφατα πέρασε το υπουργείο και προβλέπει μεταφορά και συμβασιούχων στη νέα Κοινωφελή επιχείρηση, δεν...έπιασε τους συγκεκριμένους εργαζόμενους, αφού οι συμβάσεις τους είτε δεν υπάρχουν, είτε δεν είναι σύννομες, όπως αποφάνθηκε ο νομικός σύμβουλος του δήμου.Προχθές ο δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος απέστειλε επιστολή στον υπουργό Εσωτερικών Γ. Ραγκούση με αίτημα να βρεθεί πολιτική λύση.Ταυτόχρονα με όλα αυτά η δημοτική αρχή τήρησε την δέσμευση της και βρήκε τα χρήματα για να πληρωθούν δεδουλευμένα μηνών και μετά την σχετική δικαστική απόφαση το ένταλμα βρίσκεται στο Ελεγκτικό Συνέδριο για έγκριση.Ωστόσο οι συμβασιούχοι στην πορεία, όπως υποστήριξε η δημοτική αρχή και διέκοψε το διάλογο μαζί τους(αν και τις τελευταίες μέρες υπήρξε μια προσέγγιση), αθέτησαν τη συμφωνία, ζήτησαν να επιστρέψουν στη δουλειά τους, κάτι που δεν γίνεται, ενεπλάκη το ΠΑΜΕ και ξανάρχισε από τις 25 Φεβρουαρίου η νέα κατάληψη του δημαρχείου, στις 28 του μήνα αναβλήθηκε η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου που περιελάμβανε την συγχώνευση δημοτικών επιχειρήσεων και τη λύση της Κοινωφελούς-πρώην ΑΔΕΙ.Επίσης η δημοτική αρχή έχει προτείνει στους συμβασιούχους να σταλούν στην αρμόδια Διεύθυνση Αυτοδιοίκησης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και στον ΑΣΕΠ οι συμβάσεις για να ελεγχθούν, κάτι που δεν έγινε. Ακόμη πρότεινε να αντιμετωπίσει θετικά περιπτώσεις εργαζομένων που είναι κοντά στη σύνταξη ή και να προσληφθούν με συμβάσεις ορισμένοι από αυτούς.Όσο για τη δικαστική προσφυγή, μάλλον δεν επιλέγεται για πολλούς λόγους και όλοι αντιλαμβάνονται ότι η λύση μόνο πολιτική μπορεί να είναι και δεν επαφίεται στη διάθεση της δημοτικής αρχής να τη δώσει, αλλά στην κυβέρνηση που νομοθετεί.

Αρνητική στάση από τον Ν. Γκόντα

Η μείζονα μειοψηφία του Νίκου Γκόντα συμπεριφέρεται από το βράδι της ήττας στις εκλογές (η πρώτη δήλωση του ήταν για τους εργαζόμενους και η προτροπή να μην υπάρξει ρεβανσισμός...), ως η παράταξη που δεν διοίκησε επί 8 χρόνια το δήμο, δεν είναι δικό της «δημιούργημα» το πρόβλημα με τους συγκεκριμένους συμβασιούχους και ζητά από τη δημοτική αρχή να παρανομήσει, στην ουσία, υποστηρίζοντας ότι αυτοί οι εργαζόμενοι έχουν μάλιστα γίνει αορίστου με την απόφαση της διοίκησης της πρώην ΑΔΕΙ τον Μάιο του 2009...Φυσικά κάτι τέτοιο δεν ισχύει, ούτε και τα διανεμηθέντα... μονιποποιητικά έγγραφα που παραλάμβαναν οι συμβασιούχοι λίγο πριν τις δημοτικές εκλογές, έχουν κάποια αξία.Άλλωστε η εξαίρεση τους από το διάταγμα Παυλόπουλου τα λέει όλα και δεν υπήρχε η νομική δυνατότητα να τακτοποιηθούν και αυτοί οι άνθρωποι, αλλιώς θα το έκανε η προηγούμενη δημοτική αρχή στα αλήθεια και όχι με συμβάσεις και μετατροπή σε αορίστου, χωρίς αντίκρισμα.Πολλοί από τους συμβασιούχους εργάζονται για χρόνια και προσέφεραν σε καίριους τομείς, αυτό είναι αλήθεια, όμως ούτε οι ίδιοι φρόντισαν να κατοχυρωθούν ή δεν μπορούσαν να αντιδράσουν. Κανείς όμως δεν τους είχε διαβεβαιώσει ότι ως συμβασιούχοι θα μονιμοποιούνταν, έστω κι αν καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Υπάρχει και ο αντίλογος ότι πολλοί άλλοι πολίτες δεν είχαν καν τη δυνατότητα να εργαστούν έστω ως συμβασιούχοι στο δήμο και τις επιχειρήσεις του.Η «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία», ούσα τώρα στην αντιπολίτευση, αποποιείται των μεγάλων της ευθυνών για τον εμπαιγμό τόσων ανθρώπων τους οποίους άφησε ...ξεκρέμαστους και ζητά από την νέα δημοτική αρχή να ...βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά.Με τη στάση της δεν βοηθά στην λύση, αν υπάρχει τέτοια περίπτωση χωρίς να παρέμβει το υπουργείο Εσωτερικών. Πολιτικά μπορεί να εκμεταλλεύεται το θέμα, ουσιαστικά και προς όφελος και των ιδίων των συμβασιούχων και του δήμου, ο ρόλος της είναι αρνητικός και εκ τους ασφαλούς.Όταν η σημερινή δημοτική αρχή από θέση αντιπολίτευσης ζητούσε στοιχεία για τους συμβασιούχους της ΑΔΕΙ με αφορμή τις «τακτοποιήσεις» προσωπικού, απάντηση δεν έπαιρνε. Από την σημερινή στάση του κ. Γκόντα στη σύσκεψη θα φανεί αν επιμένει στην ίδια τακτική ή θα συνεργαστεί.

Οι άλλες παρατάξεις
Και οι τρεις μικρότερες παρατάξεις με τους, Δημήτρη Τασιούλα, Στέφανο Σκοπούλη και Χρήστο Μαντά, με διαφορετική προσέγγιση, καταλήγουν στην άποψη ότι πρέπει οι συμβασιούχοι να συνεχίσουν να εργάζονται στο δήμο, στη νέα Κοινωφελή επιχείρηση που θα δημιουργηθεί. Κανένας τους δεν μετείχε στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο και εκ των πραγμάτων η ...ιστορία του προβλήματος δεν είναι για αυτούς και τόσο άμεση.Το να στηρίζεις εργαζόμενους που χάνουν τη δουλειά τους είναι θεμιτό και υποχρέωση κάθε αυτοδιοικητικού, όμως για το πώς μπορεί να επιτευχθεί μια λύση εντός ορίων της νομιμότητας, προτάσεις δεν κατατίθενται.Πολιτική θέση και μόνο εκφράζουν, πρακτικά δεν υποδεικνύεται ο τρόπος που θα μπορούσε να οδηγήσει σε νόμιμη λύση και άρα ανέξοδα λόγια, εύκολα μπορούν να λέγονται.Βέβαια από τους τρεις ο κ. Τασιούλας και ως στέλεχος του ΠΑΜΕ έχει ενεργό ρόλο στις κινητοποιήσεις, αλλά αυτό αφορά συνολικά το πώς το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο και το ΚΚΕ, «ανέλαβαν» να λύσουν το πρόβλημα...εκτοπίζοντας κάθε άλλη παράταξη και συνδικαλιστική δύναμη. Είναι κι αυτό ένα ζήτημα...

Ο ρόλος του ΠΑΜΕ και των συνδικαλιστών
Και...ξαφνικά έξω από το δημαρχείο εμφανίστηκαν οι σημαίες και τα στελέχη του ΠΑΜΕ, μαζί με τους συμβασιούχους. Ότι δεν κατάφεραν οι συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ στο Σύλλογο Εργαζομένων ΟΤΑ, το πέτυχε το ΠΑΜΕ σχετικά εύκολα, αφού οι συμβασιούχοι, όντες στην αρχή μόνοι στις κινητοποιήσεις, βοήθεια ήθελαν και την βρήκαν.Στόχος του ΠΑΜΕ, πέρα από την κριτική στην κυβέρνηση και στο μνημόνιο, να πληγεί πολιτικά η δημοτική αρχή και το ΠΑΣΟΚ και ο πρώην δήμαρχος Νίκος Γκόντας, για τον οποίο εσχάτως ακούγονται αρνητικά συνθήματα. Είναι γνωστός και από άλλες περιπτώσεις σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και όχι μόνο ο ρόλος του ΠΑΜΕ, αλλά στην προκειμένη περίπτωση μάλλον έχουν ξεπεραστεί τα όρια. Δεν έλλειψε και η αντιπαράθεση με την διοίκηση του Εργατικού Κέντρου για το ποιος νοιάζεται περισσότερο για τους εργαζόμενους.Όλα αυτά δεν λύνουν προβλήματα, με τα συνθήματα δεν γίνεται να βρεθεί τρόπος αντιμετώπισης μιας κατάστασης που σίγουρα δεν την δημιούργησε η σημερινή δημοτική αρχή, την παρέλαβε και σχεδόν για τρεις μήνες ασχολείται καθημερινά με αυτή και δεν μπορεί να μπει καν στο δημαρχείο.Στους κόλπους της υπάρχουν και φωνές για δυναμική «απάντηση» στην κατάληψη, αλλά αυτό θα ήταν λάθος όπως έχουν διαμορφωθεί τα πράγματα, αφού αυτό επιδιώκει και το ΠΑΜΕ για τους δικούς του λόγους.Το μόνο σημείο που μπορεί κανείς να στηλιτεύσει γενικότερα και αφορά όλη τη χώρα και τις κυβερνήσεις διαχρονικά, είναι ότι επέτρεψαν και επιτρέπουν, εν μέρει, να διαιωνίζεται ο «θεσμός» του συμβασιούχου με αποτέλεσμα την μικροπολιτική, το πελατειακό σύστημα και τα κοινωνικά προβλήματα, με το ανάλογο οικονομικό κόστος.Υπάρχουν και οι συνδικαλιστές του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ, αυτοί που γνώριζαν το πρόβλημα, αλλά ...αγνοούσαν πλήρως τους «συναδέλφους» τους στις γενικές συνελεύσεις, που δεν τους δέχονταν ως μέλη. Σήμερα κάποιοι εμφανίζονται ως τιμητές.Δεν νομίζουμε ότι αντέχει σε κριτική ο ρόλος τους και η στάση τους, άλλωστε ένας διαλυμένος από καιρό Σύλλογος δεν έχει να προσφέρει τίποτε σε αυτούς τους εργαζόμενους, πλην ελαχίστων προσώπων της διοίκησης, αλλά ενόψει εκλογών στο Σύλλογο άρχισαν ορισμένοι να ...αγωνίζονται και για τους συμβασιούχους.Με το αίτημα που μονίμως διατύπωναν... όλοι να περάσουν στο δήμο, δεν πέτυχαν τίποτε απλούστατα γιατί γνώριζαν ότι δεν γίνεται αυτό.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

ΝΑΡ: Καταγγελία για επίθεση ενάντια σε Νίκο Ηλία από συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ


Βρισκόμαστε σε μια περίοδο όπου η εργατική τάξη και η κοινωνία συνολικά δέχονται μια γενική επίθεση. Μια σειρά από κατακτήσεις του εργατικού κινήματος έχουν πάψει πια να ισχύουν και το σύνολο της εργατικής τάξης συμπιέζεται όλο και πιο κάτω, θυσιαζόμενη στο βωμό της κρίσης και στις επιταγές της ΕΕ και του ΔΝΤ.Και η αντεργατική αυτή πολιτική φαίνεται ότι δεν έχει τελειωμό. Στις 24-25 Μάρτη, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα υπογράψει μια νέα σειρά αντεργατικών μέτρων, υπογράφοντας ουσιαστικά την παραπέρα επιδείνωση της κατάστασης στους χώρους δουλειάς και ευρύτερα στην κοινωνία.Απέναντι σε αυτήν την επίθεση, το ΝΑΡ και οι δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ επιδόθηκαν με όλες τους τις δυνάμεις για την επιτυχία της πανγιαννιώτικης απεργίας στις 23/3. Αντιστάθηκαν και αντιστέκονται αποφασιστικά σε όλη αυτήν την κατάσταση που διαμορφώνεται, συμβάλλοντας στην οικοδόμηση ενός κινήματος ικανό να ανατρέψει την επιχειρούμενη αντεργατική πολιτική.Αντίθετα, η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ θεωρούν κίνδυνο του εργατικού κινήματος τις δυνάμεις του ΝΑΡ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Μάλιστα, εν’ όψη και της απεργίας στις 23/3, κυκλοφόρησε ένα εμετικό κείμενο, το οποίο αντί να στοχοποιήσει την κυβέρνηση και τις δυνάμεις του Μνημονίου, στοχοποιεί τις δυνάμεις του ΝΑΡ και τη ΑΝΤΑΡΣΥΑ .Εμείς από την πλευρά μας, καλούμε τον τοπικό τύπο αλλά και τα κομματικά έντυπα του ΚΚΕ να δημοσιεύσουν το κείμενο, για να ενημερωθεί η κοινωνία και η εργατική τάξη για το περί τίνος πρόκειται.Χαρακτηριστικό παράδειγμα όλη αυτής της στάσης του ΚΚΕ αποτέλεσαν τα γεγονότα της 22/3. Έξω από το δημαρχείο Κατσικάς, στη συγκέντρωση των απολυμένων της ΑΔΕΙ, με τα ΜΑΤ παραταγμένα εκατό μέτρα πιο κει, ο γραμματέας της νομαρχιακής του ΚΚΕ Νεκτάριος Τριάντης έδωσε διαταγή στον πρόεδρο του σωματείου οικοδόμων Νίκο Έξαρχο και αυτός επιτέθηκε τραμπούκικα στο μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Νίκο Ηλία, ο οποίος είχε καλεστεί από τους συμβασιούχους για να βρίσκεται εκεί.Ο λόγος είναι ότι την ηγεσία του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ την ενδιαφέρει μόνο η εκλογική της επιβίωση ακόμα και αν ακολουθεί πρακτικές εχθρικές προς την ίδια την εργατική τάξη και το κίνημα.Μάλιστα, ηγετική ομάδα του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ δε δίστασε να ακολουθήσει γκοτζαμάνικη πρακτική, κάνοντας επίθεση στους ίδιους τους ανθρώπους του κινήματος.Πρέπει να δώσει εξηγήσεις και να απολογηθεί η ηγεσία του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ για την αναίτια επίθεση στο Νίκο Ηλία. Αυτή τη φορά δεν φτάνουν οι αφορισμοί και οι μοιρολατρίες του τύπου "είστε όλοι αντικομμουνιστές". Δεν πιάνουν και δεν πείθουν πια. Ο εχθρός είναι απέναντι και το ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ ηθελημένα και μη συμμαχούν μαζί του, όταν προβάλλουν τέτοιες αντιλήψεις.Οι τραμπουκισμοί δεν περνάνε στους κομμουνιστές. Ας το πάρει χαμπάρι η ηγεσία του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ και ας βγει από το αδιέξοδο λάσπης στο οποίο από μόνη της οδηγήθηκε.


ΝΕΟ ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΡΕΥΜΑ- νεολαία ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ

Ο Σύλλογος Εμπόρων Πρέδικας για τον αγωγό φυσικού αερίου


Το Δ.Σ του Συλλόγου Εμπόρων και Ιδιοκτητών Ενοικιαζομένων Δωματίων και Ξενοδοχείων Πέρδικας έπειτα από την συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 16-03-2011 στην Πέρδικα , αποφάσισε ομόφωνα ότι τάσσεται ενάντια στην κατασκευή του Εργοστασίου Συμπίεσης και της Διέλευσης του Αγωγού Φυσικού Αερίου , το οποίο θα υποβαθμίσει εξ΄ ολοκλήρου τον τουριστικό χαρακτήρα της περιοχής και τάσσεται υπέρ της ομόφωνης απόφασης της Δημοτικής Ενότητας Πέρδικας του Δήμου Ηγουμενίτσας.Επίσης καταγγέλλει το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Τουριστικών και Αγροτουριστικών Καταλυμάτων Ηπείρου "Ο Ξένιος Ζευς", γιατί φαίνεται ότι πήρε απόφαση με θέμα "Αντισταθμιστικά Οφέλη από την διέλευση του Αγωγού Φυσικού Αερίου", στο Τακτικό Ετήσιο Συνέδριο της Ομοσπονδίας που έλαβε χώρα στις 13-03-2011 στα Σύβοτα Θεσπρωτίας , το οποίο δεν ήταν στα θέματα της Ημερήσιας Διάταξης και χωρίς να ενημερώσει τα μέλη της, τα οποία θίγονται άμεσα από αυτήν την απόφαση , η οποία δεν έχει καμία σχέση με την πραγματική διάσταση του προβλήματος και τις θέσεις της Τοπικής Κοινωνίας , η οποία είναι αντίθετη στην κατασκευή του Εργοστασίου Συμπίεσης και της Διέλευσης του Αγωγού Φυσικού Αερίου στην Πέρδικα.

Λειτουργία γραφείων της παράταξης «Ενότητα Πολιτών- Νέα Γιάννενα»


Η «Ενότητα Πολιτών- Νέα Γιάννενα» η μεγάλη αυτοδιοικητική παράταξη που έδωσε νικηφόρα την εκλογική αναμέτρηση του Νοεμβρίου, θέτει ως βασικό της στόχο την διατήρηση ανοιχτού διαύλου επικοινωνίας με τους πολίτες.Στο πλαίσιο αυτό κάνει γνωστό ότι τα γραφεία της, στην οδό Αβέρωφ 10 θα είναι ανοιχτά κάθε Τετάρτη, από τις επτά μέχρι τις εννιά το βράδυ.Πολίτες, εκπρόσωποι φορέων, στελέχη της αυτοδιοίκησης, των συλλόγων και όποιος άλλος επιθυμεί μπορεί να προσέρχεται για την ανταλλαγή απόψεων, προβληματισμών, την κατάθεση νέων ιδεών και προτάσεων.Η «Ενότητα Πολιτών» πιστεύει στο διάλογο και το αποδεικνύει στην πράξη.

Οι κοινωνικές εκρήξεις είναι πολύ κοντά...


Της Μιχαλούς

Όλο και πιο έντονη γίνεται η οργή και η αγανάκτηση των εξαγριωμένων πολιτών για την πολιτική της λιτότητας και της ύφεσης, και ίσως όχι άδικα. Οι συνταξιούχοι, οι δημόσιοι και οι ιδιωτικοί υπάλληλοι νιώθουν να πνίγονται.Η πίεση αυτή βγαίνει με αποδοκιμασίες κατά της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, οι οποίες πληθαίνουν μέρα με τη μέρα… Η απαξίωση της συνολικής κυβερνητικής πολιτικής από τους πολίτες βρίσκεται πλέον σε ημερήσια διάταξη.Συμφώνα με τον Πάγκαλο βέβαια τέτοιου είδους αντιδράσεις είναι υποκινούμενες και προέρχονται μόνο από συγκεκριμένο πολιτικό χώρο…Οι πολιτικοί προφανώς αρνούνται μανιωδώς να αντιληφθούν τι κάνουν... Η κοινωνία τους ψήφισε γιατί την παραμύθιασαν ότι λεφτά υπάρχουν… Περίμεναν ότι με τα λεφτά που υπήρχαν θα νοικοκυρευτεί επιτέλους το κράτος!!!Αντ’ αυτού, τα εκλεγμένα πλέον παλικάρια, με επικοινωνιακά τεχνάσματα, όπως η καλλιέργεια του φόβου και η δημιουργία πλαστών εντυπώσεων, τους έσυραν σε ένα μνημόνιο για όλη την υπόλοιπη ζωή τους ενώ δέσμευσαν και τη ζωή των παιδιών τους…Φοβάμαι ότι δεν θα αργήσουν να έρθουν μεγαλύτερες κοινωνικές εκρήξεις (!). Η κοινωνία είναι προβληματισμένη και σκέφτεται ότι σιγουρα δεν είναι ηθικό αλλά πολύ περισσότερο νόμιμο αυτό που της συμβαίνει…Άλλωστε η λαϊκή εντολή που έδωσε δεν έχει σε καμία περίπτωση να κάνει με την σημερινή ασκούμενη πολιτική…

topontiki

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Δεν θα κλειστούμε στα γραφεία μας


«Δεν θα κλειστούμε στα γραφεία μας, θα είμαστε κοντά στο λαό, άλλωστε γι αυτό μας ψήφισαν οι πολίτες», τόνισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, η οποία είναι σε εξέλιξη.Η αναφορά του κ. Παπανδρέου σχετίζεται με τα επεισόδια σε βάρος κυβερνητικών και κομματικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ και γενικά πολιτικών στελεχών.Σημειώνεται ότι στην ατζέντα της συνεδρίασης περιλαμβάνονται:
- Νομοσχέδιο αρμοδιότητας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που αφορά το θεσμικό πλαίσιο για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, τις συλλογικές οργανώσεις και την επιχειρηματικότητα του αγροτικού κόσμου.
- Νομοσχέδιο αρμοδιότητας του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής που αφορά την διαδρομή και εγκατάσταση του αγωγού πετρελαίου Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, των αγωγών φυσικού αερίου Ελλάδας - Ιταλίας και Ελλάδας - Βουλγαρίας και άλλες ρυθμίσεις.
- Νομοσχέδιο αρμοδιότητας του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής που αφορά τα απόβλητα και πιο συγκεκριμένα την ενσωμάτωση της οδηγίας 2008/98/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 19ης Νοεμβρίου 2008 "για τα απόβλητα και την κατάργηση ορισμένων οδηγιών".
- Νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που αφορά την αναμόρφωση του πλαισίου λειτουργίας του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών, την σύσταση Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας και άλλες διατάξεις.
- Νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης που αφορά την "Καλή Νομοθέτηση".

Δεν εξετάζει περικοπές μισθών ή έκτακτες εισφορές η κυβέρνηση


Δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να καλυφθεί η υστέρηση των εσόδων με προσφυγή σε έκτακτες εισφορές ή περικοπές μισθών και συντάξεων. Αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, με αφορμή και δημοσιεύματα για τη λήψη νέων μέτρων, απέκλεισαν κατηγορηματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο και πρόσθεταν ότι στο επικαιροποιημένο μνημόνιο προβλέπονται κάποια ρίσκα στις προβλέψεις, που φθάνουν μέχρι το 0,75%.Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι το πρώτο σχέδιο αποκρατικοποιήσεων θα είναι έτοιμο σε δέκα ημέρες και δεν υπάρχει υποχρέωση της χώρας να το παρουσιάσει στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.Σχετικά, εξάλλου, με το μεσοπρόθεσμο σχέδιο δημοσιονομικής προσαρμογής, η ίδια πηγή ανέφερε ότι θα είναι έτοιμο για να παρουσιαστεί στη Βουλή στις αρχές Μαΐου.

Ενισχύσεις 15,5 εκατ. ευρώ για την εξυγίανση του ζωικού κεφαλαίου


Τη διάθεση ποσού ύψους 15.500.000 ευρώ με τη συμμετοχή της ΕΕ, προβλέπει Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπέγραψε η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μ. Αποστολάκη για την εξυγίανση του ζωικού κεφαλαίου κατά το τρέχον έτος.Το παραπάνω ποσό προβλέπει την υλοποίηση των παρακάτω δράσεων:
-αποζημιώσεις παραγωγών για την υποχρεωτική θανάτωση ζώων στα πλαίσια της καταπολέμησης των μεταδοτικών ασθενειών (φυματίωση, βρουκέλλωση, μελιταίος πυρετός αιγοπροβάτων, καταρροϊκός πυρετός, σαλμονελώσεις, γρίπη των πτηνών, σπογγώδης εγκεφαλοπάθεια κά).
-αγορά αντιδραστηρίων για την εργαστηριακή διάγνωση των ασθενειών
-αμοιβές εποχιακού προσωπικού που θα απασχοληθεί στα προγράμματα εκρίζωσης των ασθενειών των ζώων.

Ανεργία 20% - 22% το 2012!


Εφιαλτικές προβλέψεις για την ανεργία έκανε ο επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ Σάββας Ρομπόλης.Όπως ανέφερε μιλώντας σε επιτροπή της Βουλής, η επίσημη ανεργία από στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας και του ΟΑΕΔ έφτασε το 2010 στο 15%, που αντιστοιχεί περίπου σε 730.000 άνεργους και εκτιμάται ότι θα αυξηθεί το 2012 στο 20-22%, δηλαδή θα ξεπεράσει το 1.200.000 άνέργους. «Θα περάσει το 2020 για να φτάσουμε στα επίπεδα ανεργίας του 2008», πρόσθεσε.«Με τις υφιστάμενες πολιτικές απασχόλησης δεν έχουμε απόδοση σε αυτό που επιδιώκουμε, δηλαδή την μείωση της ανεργίας», ανέφερε κ. Ρομπόλης και πρόσθεσε: «Μελέτη του Αστεροσκοπείου και του Πανεπιστημίου Αθηνών για την πράσινη οικονομία δίνει ένα περιορισμένο αριθμό, νέων θέσεων εργασίας υψηλής εξειδίκευσης που δεν ξεπερνά τις 97.600».

Συζήτηση στη Βουλή επί του πορίσματος για τα ομόλογα ζητούν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ


Τη διεξαγωγή συζήτησης σχετικά με το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής για τα ομόλογα στην Ολομέλεια της Βουλής ζητούν με πρόταση που κατέθεσαν 85 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της κατάθεσης:
"Προς τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων
κ. Φίλιππο Πετσάλνικο
Πρόταση για τη συζήτηση του Πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής «για την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης των Ομολόγων»
Κύριε Πρόεδρε,Μετά την κατάθεση του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής «Για την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης των Ομολόγων», εμείς, οι υπογράφοντες την παρούσα πρόταση Βουλευτές του Πανελληνίου Σοσιαλιστικού Κινήματος, ζητούμε τη συζήτηση του ανωτέρου πορίσματος στην Ολομέλεια της Βουλής, σύμφωνα με τα άρθρα 148 παρ. 3 και 137 του Κανονισμού της Βουλής".

Από 18/4 οι αιτήσεις στα ΚΕΠ για την επιδότηση ενοικίου


Από τη Δευτέρα 28 Μαρτίου οι δικαιούχοι για το πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου θα μπορούν να ενημερώνονται και από τα ΚΕΠ, όπως και από τα γραφεία του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ), για τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.Παράλληλα, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εργασίας, από τη Μ. Δευτέρα 18 Απριλίου οι δικαιούχοι θα μπορούν να καταθέτουν αποκλειστικά στα ΚΕΠ τις αιτήσεις με όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την επιδότηση ενοικίου.

Ηλί Ηλί λαμά σαβαχθανί...


Της Τζένης Κ.

Πλούσιο, γυαλιστερό, πιστό στην αρχική του κουπ, μαλλί. Σε κάποιον άλλον μπορεί να έδειχνε αναχρονιστικό. Σ’ αυτόν, η 80’s φράντζα μοιάζει να κουβεντιάζει πάντα με την πρωτοπορία. Lifting… συγκρατημένα κραυγαλέο. Παράστημα σπάνιο για τα δεδομένα των΄-ήντα. Σολάριουμ… Συμμετρική οδοντοστοιχία επιστρατευμένη μονίμως σε διαβαθμίσεις του γέλιου. Στριγκιά φωνή που παλινδρομεί ανάμεσα στις συχνότητες ενός αντρουά μπάσου και μιας αισθησιακής μέτζο σοπράνο. Απεμπλουτισμένα μετακαλιαρντά, θεμελιωμένα στο σκυρόδεμα μιας πολύ καλοπληρωμένης παιδείας. Αυτοσαρκασμός απ’ αυτόν που ταιριάζει στους ευφυείς. Δηλητηριώδης παρρησία, αλλά και ευγένεια σε ρηξικέλευθες εναλλαγές. Μονίμως ανατρεπτική διάθεση μαθητικού τύπου. Ραφιναρισμένη trash αύρα. Ίσως και μεγαλοαστικό προφίλ, βουτηγμένο όμως εκουσίως στα λερά νερά της παρατήρησης της ανθρώπινης φύσης… Ντύσιμο δανδή, βλέμμα ντίβας… Ένας φευγάτος κολλητός και μια κλασάτη κολλητή για όλους, στη συσκευασία του ενός Ατόμου…Πόσα ακόμα να πει κανείς, για να περιγράψει το «φυζίκ» και την «περσόνα γάτα» του Ηλία Ψινάκη; Επί χρόνια διαχειριζόταν κρυμμένος σε κάποιο υποτιθέμενο γκέι στρατηγείο την τύχη νέων καλλιτεχνών με προεξάρχοντα το Σάάάάάάάάκηηηηηη Ρουβά. Μέχρι που κάποια στιγμή αμόλησε το Σάκη, αμολήθηκε κι ο ίδιος στην ενεργό κυκλοφορία. Είχε έρθει το πλήρωμα του χρόνου πια… και τον γνωρίσαμε όλοι. Και μάλλον συνειδητοποιήσαμε ότι ο δάσκαλος στην περίπτωση αυτή, υπήρξε πολύ ανώτερος από το μαθητή.Ως μάνατζερ οδήγησε επιλεκτικά κάμποσους στην επιτυχία, διά της αποτριχώσεως, των αισθητικών επεμβάσεων, της παιδαγωγικής του σωστού στησίματος και βεβαίως, ενός κάποιου προαπαιτούμενου ταλέντου. Ως μέλος κριτικών επιτροπών αντιμετώπιζε πάντα με χιούμορ και κατανόηση τους κακέκτυπους υποψηφίους, την ώρα που οι διπλανές του αυθεντίες ξύνιζαν ανυπερθέτως. Ως πανελίστας γείωνε τους ομοτράπεζούς του παίζοντας με τα γένη και με τα… μούσια τους… Οι «κουλές θεές» του δεν άφηναν κανένα περιθώριο για την τόσο συνηθισμένη άσκηση της σοβαροφάνειας. Ως σχολιαστής, έχει στείλει ποικιλοτρόπως αδιάβαστες τις άλουστες κουλτουριάρες, τις σνομπ δηθενατζούδες κλπ… Μέσα απ’ όλα αυτά, κάποιοι τον αγάπησαν τον αθυρόστομο Ηλία που χειροκροτεί ακομπλάριστα και δίνει ευκαιρίες σε χοντρές, φρικιά και αθλητές… Κι ίσως λόγω αυτής της υψηλής ανοχής του έναντι του trash να απέσπασε και τόσες επευφημίες από τους συμβασιούχους της καθαριότητας του Δήμου. Καίτοι προερχόμενος από το ψηφοδέλτιο ενός έντεχνου καταστροφέα, του Νικήτα Κακλαμάνη, έγινε αποδέκτης ιδιαίτερου θαυμασμού από τους απεγνωσμένους καταληψίες. Ο ίδιος τους καλωσόρισε σαν καλός οικοδεσπότης και τους κοίταξε τρυφερά, όπως θα τους κοίταζε η γιαγιά μας η σοσιαλίστρια, η Αλίκη.Μια χαρά άνθρωπος είναι ο Ηλίας Ψινάκης. Το αν του πιστώνονται περισσότερα εχέγγυα απ’ αυτά που διαθέτει δεν έχει τόσο να κάνει με τα δικά του λόγια και έργα, όσο με τα λόγια και τα έργα που χρεώνονται σε όλους τους άλλους. Στους αγέλαστους, στους ομοφοβικούς, στους σοβαροφανείς, στους αφερέγγυους, στους μουχλιασμένους, στους δήθεν, στους εξαγορασμένους. Κάποτε αποθεώνονταν με κάθε ευκαιρία οι πολιτικές προσωπικότητες, οι ποιητές, οι μουσικοί, οι δημιουργοί… Τώρα… Ψινάκης-manager. Η τελευταία ελπίδα είναι ενίοτε Κουλή Θεά. Ειδικά σε εποχές όπως αυτή…


topontiki

Νέο Δ.Σ. στο Σύλλογο Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων


Σύμφωνα με το καταστατικό του Συλλόγου μας στις 14 Μαρτίου 2011 πραγματοποιήθηκαν εκλογές για την ανάδειξη νέου Δ.Σ.Η σύνθεση του Δ.Σ. ανανεώθηκε με την είσοδο νέων μελών ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα και η συνέχιση της δράσης του Συλλόγου.Ο επί 25ετίας πρόεδρος του συλλόγου κ. Αριστείδης Σωτηριάδης και οι σύμβουλοι Ηλίας Κοντογιάννης, Αλέκος Τσουκανέλης και Παναγιώτης Νικολαΐδης δεν έθεσαν υποψηφιότητα επιθυμώντας να παραδώσουν τη σκυτάλη στους νέους. Θα παραμείνουν ωστόσο στο πλευρό του νέου Δ.Σ. αγωνιζόμενοι όπως πριν.Το νέο Δ.Σ. που θα διοικήσει το Σύλλογο κατά τη διετία 2011-12 έχει ως εξής:

Πρόεδρος

Σακκάς Κωνσταντίνος

Πολιτικός Μηχανικός

Αντιπρόεδρος

Ζώλας Ελευθέριος

Δικηγόρος

Γραμματέας

Βάσσης Κωνσταντίνος

Βιολόγος - Φωτογράφος

Ταμίας

Κοκορδάτος Απόστολος

Τεχνολόγος Γεωπόνος

Μέλος

Πορφύρης Κωνσταντίνος

Μηχανολόγος Μηχανικός

Μέλος

Σταυράκης Κωνσταντίνος

Ηλεκτρολόγος Μηχανικός

Μέλος

Αναγνωστόπουλος Δημήτριος

Εκπαιδευτικός
Αναπληρωματικά μέλη:

Ζώλας Αδαμάντιος

Δικηγόρος


Ντάκης Αλέξανδρος

Τραπεζικός


Νούλη Ευγενία

Χημικός

Όμηροι του ΠΑΜΕ δήμαρχος και δημοτικοί σύμβουλοι!


Ούτε χθες το βράδυ κατάφερε να συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων, παρ' ότι υποχρεώθηκε να απομακρυνθεί από την πόλη και να επιλέξει το Δημαρχείο του πρώην Δήμου Παμβώτιδας στην Κατσικά.Αιτία τα στελέχη του ΠΑΜΕ και κάποιοι συμβασιούχοι της Αναπτυξιακής Δημοτικής Επιχείρησης Ιωαννίνων που διεκδικούν την επαναπρόσληψη τους.Τα στελέχη του ΠΑΜΕ,κλείδωσαν 15 περίπου δημοτικούς συμβούλους στο δημαρχείο,καρφώνοντας τις κλειδαριές με πρόκες,ενώ αφαίρεσαν τις ασφάλειες από τον κεντρικό πίνακα με αποτέλεσμα το κτίριο να βυθιστεί στο σκοτάδι!!!Με δεδομένο τον αποκλεισμό του κεντρικού δημαρχείου των Ιωαννίνων εδώ και τρεις εβδομάδες από το ΠΑΜΕ και συμβασιούχους, και τον προηγούμενο αποκλεισμό αρκετών εβδομάδων στις αρχές του έτους, διαπιστώνει κανείς ότι η νέα Δημοτική Αρχή ελάχιστες φορές πέρασε την είσοδο του κεντρικού κτιρίου, και ήδη δήμαρχος αντιδήμαρχοι και κάποιες υπηρεσίες έχουν στοιβαχτεί στα γραφεία της ΔΕΥΑΙ και από εκεί προσπαθούν να προωθήσουν τα καθημερινά θέματα του Δήμου.

Σεβαστείτε, επιτέλους, τη δημοκρατία!

thumb

Του Σταύρου Χριστακόπουλου

Όταν η κυβέρνηση αποφάσισε να δεσμεύσει την Ελλάδα με τον δανεισμό της τρόικας, ακολούθησε – και συνεχίζει να ακολουθεί – μια τακτική με πολύ σοβαρά προβλήματα δημοκρατικής τάξης, νομιμότητας και συνταγματικότητας: ακόμη δεν έχει φέρει στη Βουλή προς κύρωση τις δανειακές συμβάσεις με το ΔΝΤ και τα κράτη της Ευρωζώνης. Μάλιστα, σύμφωνα με το άρθρο 28 παρ. 2 του Συντάγματος, θα έπρεπε οι εν λόγω συμβάσεις να κυρωθούν με τα τρία πέμπτα του όλου αριθμού των βουλευτών.

Το εν λόγω άρθρο προβλέπει επί λέξει τα εξής: «Για να εξυπηρετηθεί σπουδαίο εθνικό συμφέρον και να προαχθεί η συνεργασία με άλλα κράτη, μπορεί να αναγνωρισθούν, με συνθήκη ή συμφωνία, σε όργανα διεθνών οργανισμών αρμοδιότητες που προβλέπονται από το Σύνταγμα. Για την ψήφιση νόμου που κυρώνει αυτή τη συνθήκη ή συμφωνία απαιτείται πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών».

Χθες στη Βουλή έγινε μια πολύ περιορισμένη συζήτηση - ενημέρωση για την εμπλοκή της Ελλάδας στις πολεμικές επιχειρήσεις στη Λιβύη, καθώς ο πρωθυπουργός απέρριψε το αίτημα της Αλέκας Παπαρήγα «να ζητήσει με ευθύνη του έκτακτη προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στη Βουλή, προκειμένου να συζητηθεί αναλυτικά η επίθεση κατά της Λιβύης και η κατάσταση που διαμορφώνεται στην ευρύτερη περιοχή».Σ' αυτή την παρωδία ενημέρωσης ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε ότι η εμπλοκή της Ελλάδας στις στρατιωτικές επιχειρήσεις είναι αντισυνταγματική επειδή δεν ψηφίστηκε νόμος για τη διέλευση ξένων στρατευμάτων από την Ελλάδα. Ενδεικτικό της σοβαρότητας αυτής της καταγγελίας είναι το ότι με τον Τσίπρα συμφώνησαν η γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης.

Η συμφωνία των τριών αυτών κομμάτων είναι σοβαρή για δύο λόγους:

● Επειδή οι τρεις αυτοί κοινοβουλευτικοί σχηματισμοί χωρίζονται μεταξύ τους, σε οποιονδήποτε συνδυασμό, από πολιτική άβυσσο.

● Επειδή ο ένας εκ των τριών (ΛΑΟΣ) έχει προηγουμένως συνδράμει την κυβέρνηση στην κατάφωρη παραβίαση της συνταγματικής νομιμότητας στην περίπτωση της μη κύρωσης των δανειακών συμβάσεων.

Η απάντηση του πρωθυπουργού ήταν ότι τις πράξεις της κυβέρνησης καλύπτει το άρθρο 28 του Συντάγματος. Το ίδιο άρθρο το οποίο ο ίδιος αγνόησε εντελώς στην περίπτωση των δανειακών συμβάσεων! Ας δούμε τι λέει:

«Άρθρο 28 - (Κανόνες του διεθνούς δικαίου και διεθνείς οργανισμοί)

1. Οι γενικά παραδεγμένοι κανόνες του διεθνούς δικαίου, καθώς και οι διεθνείς συμβάσεις, από την επικύρωσή τους με νόμο και τη θέση τους σε ισχύ σύμφωνα με τους όρους καθεμιάς, αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του εσωτερικού ελληνικού δικαίου και υπερισχύουν από κάθε άλλη αντίθετη διάταξη νόμου. Η εφαρμογή των κανόνων του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συμβάσεων στους αλλοδαπούς τελεί πάντοτε υπό τον όρο της αμοιβαιότητας.

2. Για να εξυπηρετηθεί σπουδαίο εθνικό συμφέρον και να προαχθεί η συνεργασία με άλλα κράτη, μπορεί να αναγνωρισθούν, με συνθήκη ή συμφωνία, σε όργανα διεθνών οργανισμών αρμοδιότητες που προβλέπονται από το Σύνταγμα. Για την ψήφιση νόμου που κυρώνει αυτή τη συνθήκη ή συμφωνία απαιτείται πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών.

3. Η Ελλάδα προβαίνει ελεύθερα, με νόμο που ψηφίζεται από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, σε περιορισμούς ως προς την άσκηση της εθνικής κυριαρχίας της, εφόσον αυτό υπαγορεύεται από σπουδαίο εθνικό συμφέρον, δεν θίγει τα δικαιώματα του ανθρώπου και τις βάσεις του δημοκρατικού πολιτεύματος και γίνεται με βάση τις αρχές της ισότητας και με τον όρο της αμοιβαιότητας.

** Ερμηνευτική δήλωση: Το άρθρο 28 αποτελεί θεμέλιο για τη συμμετοχή της Χώρας στις διαδικασίες της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης».

Με απλά λόγια, ο πρωθυπουργός επικαλείται ένα άρθρο του Συντάγματος το οποίο «αποτελεί θεμέλιο για τη συμμετοχή της Χώρας στις διαδικασίες της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης» προκειμένου να επιτρέψει τη διέλευση ξένων στρατευμάτων από την Ελλάδα.Ακόμη όμως κι αν υποθέσουμε ότι το άρθρο αυτό... δεν ήταν άσχετο με το υπό συζήτηση θέμα, πάλι θα απαιτείτο η ψήφιση νόμου, προκειμένου, όπως αναφέρεται, για «περιορισμούς ως προς την άσκηση της εθνικής κυριαρχίας» είτε για «να εξυπηρετηθεί σπουδαίο εθνικό συμφέρον και να προαχθεί η συνεργασία με άλλα κράτη».

Επικίνδυνες ακροβασίες

Είναι εκπληκτικό, τουλάχιστον για όσους επιμένουν να ζητούν την απαρέγκλιτη τήρηση της νομιμότητας κατά την άσκηση της διακυβέρνησης, το ότι η κυβέρνηση παρανομεί και ευτελίζει το Σύνταγμα ακριβώς την ώρα που, με άδηλους σκοπούς και με τεράστιο κίνδυνο για τα συμφέροντα της χώρας και του ελληνικού λαού, παίρνει αποφάσεις στο όνομα πότε της «σωτηρίας» τους και πότε της «διεθνούς νομιμότητας».Η ίδια αυτή κυβέρνηση, όμως, ανέχεται να κατηγορούνται – και κατηγορεί η ίδια – κοινοβουλευτικά κόμματα για προκαταβολική ευθύνη σε μελλοντική... δολοφονία. Είπε στο Mega ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος, «αγανακτισμένος» από το γιαούρτι που εκσφενδόνισε εναντίον του την περασμένη εβδομάδα... ψηφοφόρος του ΛΑΟΣ (σύμφωνα με το «Πρώτο Θέμα»):

«Αυτή η πρακτική οδηγεί στη δολοφονία μου και ο κ. Τσίπρας θα έχει μεγάλη ευθύνη για οποιαδήποτε πράξη γίνει εναντίον μου. Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καταδικάζει τα επεισόδια; Και ξέρετε γιατί δεν το λένε. Διότι είναι οι ίδιοι και αυτό είναι το πολιτικό τους πρόσωπο».

Χθες, ακόμη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής, μιλώντας στη ΝΕΤ, κάλεσε τον υπεύθυνο Τύπου του ΣΥΝ Π. Σκουρλέτη να καταδικάσει... εκ των προτέρων τις επιθέσεις (!) που θα υποστούν τα κυβερνητικά στελέχη στις 25 Μαρτίου. Άλλο εκπληκτικό σημείο, το οποίο γεννά σαφέστατα ερωτήματα:

Πώς γνωρίζει ότι κυβερνητικά στελέχη θα δεχτούν επιθέσεις στις εορταστικές εκδηλώσεις;

Πώς αφήνει να εννοηθεί πως γνωρίζει εκ των προτέρων ότι αυτές θα εκδηλωθούν από στελέχη συγκεκριμένου πολιτικού φορέα; Σε άλλη περίπτωση, υποθέτω, θα καλούσε όλους τους πολιτικούς φορείς και κόμματα να πράξουν το ίδιο!

Πώς είναι δυνατόν, μιμούμενος απολύτως τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης (με τα περί «δολοφονίας» του), να καλεί εκ των προτέρων πολιτικά κόμματα σε απολογία για αδικήματα που δεν διαπράχθηκαν;

Πώς είναι δυνατόν να «ομολογεί» ότι, ενώ «γνωρίζει» πως κυβερνητικά στελέχη θα δεχτούν επιθέσεις, η κυβέρνηση είτε αδυνατεί να τις αποτρέψει είτε θα επιτρέψει αυτές να εκδηλωθούν;

Πώς είναι δυνατόν να στήνεται εκ των προτέρων ένα τέτοιο σκηνικό προβοκάτσιας από επίσημα κυβερνητικά χείλη;

Δυστυχώς ο κυβερνητικός αυτοέλεγχος έχει πλέον χαθεί για τα καλά και το πρόβλημα διαρκώς οξύνεται. Η συνεχής καταπάτηση της συνταγματικής και δημοκρατικής τάξης τείνει να γίνει καθεστώς. Παράλληλα όμως οι επιχειρούμενοι αντιπερισπασμοί από τα μείζονα και κρίσιμα για τη χώρα θέματα τείνουν να είναι όλο και πιο επικίνδυνοι για την πολιτική ομαλότητα.

Αν υπάρχουν ακόμη κάποιοι που πιστεύουν ότι τα «ξεσπάσματα», π.χ., του Θ. Πάγκαλου οφείλονται στο «εκρηκτικό» του χαρακτήρα του – η συνηθέστερη των δικαιολογιών για συμπεριφορές που με μεγάλη συχνότητα υπερβαίνουν κάθε έννοια πολιτικής υπευθυνότητας – τότε πώς μπορεί να ερμηνευθεί η συμπεριφορά του ίδιου του πρωθυπουργού, αλλά και του κυβερνητικού εκπροσώπου;Όσο η Ελλάδα μπαίνει βαθύτερα σε αμφιλεγόμενα νερά, όσο η οικονομική και διεθνής θέση της χώρας γίνεται επισφαλέστερη, τόσο περισσότερο η πολιτική όξυνση κερδίζει έδαφος – δυστυχώς με πρωτοβουλία της κυβέρνησης και με την απαραίτητη συνδρομή κάποιων δημοσιογράφων και ΜΜΕ.Η απαίτηση για την τήρηση της νομιμότητας και της δημοκρατικής τάξης θα πρέπει να ορθωθεί εκ μέρους ολόκληρης της κοινωνίας. Όσο «ζαλισμένη» κι αν είναι από τον ορυμαγδό της παραπληροφόρησης, όσο κι αν εκκωφαντικές παρανομίες επιχειρείται να συγκαλυφθούν με κραυγές στο όνομα της... νομιμότητας.

topontiki

ΗΠΑ, Κίνα, Γερμανία, Ελλάδα, Ιρλανδία: ο ακήρυχτός πόλεμος

Του Νίκου Κοτζιά

Στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης η Γερμανία κατάφερε, να επιβάλει το μοντέλο και την αντίληψή που έχει για το περιεχόμενο και τον τρόπο λειτουργίας της ΕΕ. Προάσπισε τα κέρδη που αποκόμισε μέσα στην κρίση. Διασφάλισε τα περιουσιακά της στοιχεία στο εξωτερικό, η αξία των οποίων έχει δεκαπλασιαστεί από 100 δισεκατομμύρια το 2001, σε ένα τρισεκατομμύριο σήμερα. Με το μνημόνιο και το «Σύμφωνο για το Ευρώ» απέκτησε εγγυήσεις για τα δάνειά της που προηγούμενα ήταν ακάλυπτα. Χάρη σε όλα αυτά, ελπίζει να ενισχύσει το τραπεζικό - χρηματοπιστωτικό της σύστημα που μέχρι τώρα δεν είναι ανταγωνιστικό. Τέλος, ελέγχει πλήρως την Ελλάδα από την οποία απέσπασε ακόμα και το δικαίωμα να ορίσει εκείνη αν θα χρειαστεί και πότε να οδεύσει η Ελλάδα σε ελεγχόμενη χρεοκοπία.Οι ΗΠΑ εμφανίζονται ως ο αντίπαλος του γερμανικού οικονομικού εθνικισμού στον οποίο παραδόθηκε η Ελληνική κυβέρνηση με τυμπανοκρουσίες. Η νεοφιλελεύθερη γερμανική πολιτική στην ΕΕ είναι η ακριβώς αντίθετη εκείνης των ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ προσπαθούν με πολιτικές παρεμβάσεις, αλλά και με την έκδοση πληθωριστικού χρήμα να αναγκάσουν την Γερμανία να αλλάξει πολιτική. Αντίθετα με τις ΗΠΑ, η Κίνα συμπαρατάσσεται με την Γερμανία στον εν δυνάμει (και νομισματικό) πόλεμο στο εσωτερικό της Δύσης. Πρόκειται για μια συμπόρευση των ισχυρότερων πλεονασματικών κρατών στον σημερινό κόσμο. Με αυτό τον τρόπο επιδιώκει η Κίνα να μεγαλώσει τα ρήγματα ανάμεσα στις ΗΠΑ και την γερμανοποιημένη ΕΕ. Να απαλλαγεί από τις πιέσεις για ανατίμηση του νομίσματός της. Να ισχυροποιηθεί στις υπερεθνικές αγορές.Από πλευρά της η Ελλάδα, μπορεί να αξιοποιήσει καλύτερα τη δυνατότητα χρηματοπιστωτικών συμφωνιών με την Κίνα προκειμένου να περιορίσει τις γερμανικές πιέσεις. Ουδείς λόγος υπάρχει να υποκύπτει και άλλο σε γερμανικές απαιτήσεις ή να ακολουθεί το Βερολίνο στις επιλογές του έναντι των ΗΠΑ. Στον τρόπο και έκταση προάσπισης των συμφερόντων της έναντι των άμεσων γειτόνων στην περιοχή. Στον βαθμό αξιοποίησης της Κίνας ως δανειακού αποσυμπιεστή.Σε αυτή τη διαμάχη, όπου οι ΗΠΑ επιδιώκουν μια ευρωπαϊκή δανειακή πολιτική που εξ αντικειμένου είναι πιο κοντά στα συμφέροντα της Ελλάδας, το μήλον της έριδος είναι η Ιρλανδία. Χώρα με ισχυρούς δεσμούς με τις ΗΠΑ. Ιδιαίτερη γέφυρα ανάμεσα σε εκείνες και την ηπειρωτική Ευρώπη. Το κυβερνών δημοκρατικό κόμμα έχει πολλαπλούς ιστορικούς δεσμούς με τους ιρλανδοαμερικάνους. Η Ελληνική κυβέρνηση μάλλον, για άλλη μια φορά, δεν κατάλαβε πολλά από την παγκόσμια μάχη που διεξάγεται με αφορμή την ελληνική και ιρλανδική κρίση. Αντί να κερδίσει χρόνο, πρόστρεξε γεμάτο αγωνία να υιοθετήσει τις γερμανικές προτάσεις. Υπουργοί της μάλιστα, ειρωνεύτηκαν την Ιρλανδία που επέμενε να διαπραγματευτεί τουλάχιστον μέχρι και την άλλη εβδομάδα. Που δεν θέλησε να υποκύψει «εδώ και τώρα» στις γαλλογερμανικές απαιτήσεις. Πιθανόν και να μη χρειαστεί. Κάτι που θα εκθέσει «στο τέλος της ημέρας» όσους επέδειξαν βιασύνη και υπόκυψαν σε πιέσεις. Το σίγουρο είναι ότι σε αυτό το παιχνίδι η Ελλάδα οφείλει να αξιοποιεί προς όφελός της τις αντιθέσεις που εμφανίζονται παρά να τις αγνοεί. Να μην υποκύπτει δε, σε εκείνη την πλευρά που έχει τις μέγιστες και άμεσες απαιτήσεις σε βάρος της.

Απώλεια 45.000 θέσεων εργασίας στη βιομηχανία το 2010!


ατά 9,2% συρρικνώθηκε η απασχόληση στη βιομηχανία το περασμένο έτος, κατά το οποίο χάθηκαν σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) συνολικά 45.500 θέσεις εργασίας.Συγκεκριμένα, το 2010 οι απασχολούμενοι στις βιομηχανίες της χώρας μειώθηκαν από 494.300 άτομα σε 448.800 άτομα, ενώ το τελευταίο τρίμηνο του έτους οι θέσεις εργασίας στον τομέα ήταν λιγότερες από εκείνες του προηγούμενου τριμήνου κατά 16.400.Συνολικά κατά το 2010 έχαναν τη δουλειά τους από τις βιομηχανίες της χώρας, κατά μέσο όρο, 125 άτομα τη μέρα ή 3.740 το μήνα. Ακόμη χειρότερα, το τελευταίο τρίμηνο του 2010 οι απασχολούμενοι στον τομέα μειώνονταν με ρυθμό 182 τη μέρα ή 5.460 το μήνα.Όπως προκύπτει από επεξεργασία στοιχείων έρευνας της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), από το δεύτερο τρίμηνο του 2008 ως τα τέλη του 2010, δηλαδή από τότε που ξέσπασε η χρηματοπιστωτική κρίση, την οποία διαδέχθηκε η δημοσιονομική κρίση, οι απασχολούμενοι στον τομέα μειώθηκαν από τα 538.800 άτομα σε 448.800 άτομα. Οι θέσεις εργασίας στην ελληνική μεταποίηση που χάθηκαν, ανήλθαν σε 90.000, δηλαδή μειώθηκαν στο διάστημα αυτό κατά 16,7%.Από τους κλάδους με τις μεγαλύτερες απώλειες όσον αφορά στις θέσεις εργασίας είναι η βιομηχανία ειδών ενδυμασίας, στην οποία από το τέταρτο τρίμηνο του 2009 ως το ίδιο τρίμηνο του 2010 ο αριθμός των εργαζομένων στον τομέα, μειώθηκε κατά 10.400, με ποσοστιαία μείωση κατά 28,4% (-12,1% το τελευταίο τρίμηνο).Στον αντίποδα σε σταθερά η ανοδικά επίπεδα κινήθηκε η απασχόληση (κυρίως για συγκυριακούς λόγους και λόγω της έξαρσης του φαινομένου της προσωρινής απασχόλησης), στους κλάδους των πλαστικών, των βασικών μετάλλων, του ηλεκτρολογικού εξοπλισμού, των μηχανών, των ποτών και των ηλεκτρονικών και οπτικών ειδών.Οι απασχολούμενοι στη μεταποίηση μειώθηκαν ανάμεσα στα τελευταία τρίμηνα του 2009 και του 2010 από το 11% στο 10,4% του συνόλου των απασχολουμένων στη χώρα.Την ίδια περίοδο αυξήθηκε με ρυθμό ταχύτερο του μέσου όρου το ποσοστό των βιομηχανικών ανέργων, αυτών δηλαδή που η τελευταία τους εργασία ήταν στη βιομηχανία, στο σύνολο των ανέργων.Επί συνόλου 712.065 ανέργων στη χώρα το τελευταίο τρίμηνο του 2010, οι 77.505, δηλαδή το 10,9%, είχαν απολυθεί από επιχειρήσεις του μεταποιητικού τομέα, καθώς οι προερχόμενοι από τη βιομηχανία άνεργοι αυξήθηκαν μέσα σε ένα χρόνο κατά 24.285 άτομα ή κατά 45,6% σε ποσοστό, έναντι 38,4% αύξησης του συνόλου των ανέργων.Ετσι, ανήλθαν, μεταξύ άλλων, σε 18.115 άτομα οι άνεργοι από τη βιομηχανία τροφίμων (+46%), 1.580 από την ποτοποιία (+49,3%), 1.648 από τις καπνικές εταιρείες (+501,5%), 2.881 από τις βιομηχανίες ξυλείας (+92,1%), 1.880 από τις χημικές βιομηχανίες (+68,2%), 1.847 από τις φαρμακοβιομηχανίες (+165%), 1.637 από τις εταιρείες πλαστικών (+44,1%), 4.284 από τις εταιρείες μη μεταλλικών ορυκτών (+61,1%), 2.265 από τις επιχειρήσεις βασικών μετάλλων (+73,6%), 6.747 από τις βιομηχανίες μεταλλικών ειδών (+52,2%), 3.907 από τις εταιρείες λοιπού εξοπλισμού μεταφορών (+72,4%) και 6.209 από τις εταιρείες επίπλων (+117%).

Κάλεσμα στους δημοσιογράφους της Ηπείρου απο έναν νεο της Πέρδικας


Κύριοι δημοσιογράφοι καλά τα λέτε και καλά κάνετε και υπερασπίζεστε τους εαυτούς σας, μπορεί ο Κύριος Παππάς και οι ομόλογοι του να έκαναν λάθος που επισκεφτήκαν αυτές τις εγκαταστάσεις αλλά στο παρελθόν στο ίδιο λάθος έπεσαν και άλλοι αιρετοί της Πέρδικας.Εγώ μια απορία έχω από εσάς, γιατί όλα αυτά τα χρόνια δεν ήρθατε στην Πέρδικα να καθίσετε να κάνετε ένα ρεπορτάζ μιλώντας με τους νέους της Πέρδικας και να δείτε πως βλέπουν το μέλλον τους στον τόπο που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν;Σας προσκαλώ εγώ λοιπόν αυτούς τους 30 που ήσασταν στις Σέρρες να έρθετε εδώ να σας ξεναγήσουμε στις ομορφιές του τόπου μας και να μας πείτε με την σειρά σας αν μπορεί να συμβαδίσει αυτό το έργο με την τουριστική ανάπτυξη που ακμάζει γοργά αυτά τα χρόνια στην Πέρδικα, να ακούσετε την άποψη που έχουμε εμείς για αυτό το έργο και να μεταφέρετε μέσω τον ΜΜΕ που εργάζεστε τις απόψεις μας και τα θέλω μας για τον τόπο που αγαπάμε και μεγαλώσαμε.Εμείς δεν μπορούμε να αναλάβουμε πάρα πολλά έξοδα μιας και δεν έχουμε την δύναμη της ΔΕΠΑ αλλά μπορούμε να βάλουμε καύσιμα στα σκάφη μας και να σας πάμε μια βόλτα στις ακτές της περιοχής που θέλουν να γίνει η προσεγιαλώση του αγωγό.Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας και θα χαρώ πολύ να ανταποκριθείτε στο κάλεσμα μου.


Ένας νέος από την Πέρδικα με ονοματεπώνυμο
Κωνσταντινίδης Θεόδωρος

Εκπρόσωποι της Κυβέρνησης στις εορταστικές εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου στην Ήπειρο


Στις εορταστικές εκδηλώσεις για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου, την Κυβέρνηση θα εκπροσωπήσουν:
1. Στα Ιωάννινα, ο Αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Τηλέμαχος Χυτήρης.
2. Στην Άρτα, η Υφυπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κ. Παρασκευή Χριστοφιλοπούλου.
3. Στην Πρέβεζα, ο Ειδικός Γραμματέας Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιώργος Αμοργιαννιώτης.
4. Στην Ηγουμενίτσα, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μιχάλης Τομοσίδης.

Οι Scorpions«άφησαν» μόνο 10.000 ευρώ;

«ΣΚΛΗΡΟ ΡΟΚ» ΚΑΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΩΝ DEEPPURPLE

Φαίνεται ότι η συναυλία των DeepPurple θα συνοδευτεί και με… σκληρό ροκ και εκτός σκηνής, καθώς ο πρόεδρος της διοίκησης του φορέα των δύο γηπέδων της πόλης, Γιώργος Κρανάς, απαντάει στον Γιώργο Γάκη σχετικά με τα της διοργάνωσης του μουσικού γεγονότος.Πριν από ένα μήνα περίπου οι διοργανωτές και η διοίκηση δεν «τα βρήκαν» και έτσι η συναυλία μεταφέρθηκε στο υπαίθριο θέατρο της ΕΗΜ στον Φρόντζο.Ακολούθησαν αιχμές εκατέρωθεν και τώρα, ο κ. Κρανάς ανταπαντάει με πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία. Αναφέρει δηλαδή ότι στη συναυλία των Scorpions, η τότε διοίκηση του σταδίου συμφώνησε να πάρει εφάπαξ ποσό και όχι αυτό που προβλέπει ο νόμος, δηλαδή από 15% ως 25% των εισπράξεων της συναυλίας η οποία είχε περί τους 10.000 θεατές με τρεις τιμές εισιτηρίου, 40 ευρώ στην κερκίδα, 33 στην αρένα και 25 τα φοιτητικά. Με πρόχειρους υπολογισμούς, τα μικτά έσοδα από τα εισιτήρια ξεπέρασαν τις 300.000 ευρώ. Ο κ. Κρανάς αναφέρει επί λέξει στην ανακοίνωσή του «Τι θα μπορούσε να υποθέσει κανείς για τα μέλη της διοίκησης στην περίπτωση που παράνομα καθόριζε ποσοστό μικρότερο από το προβλεπόμενο ή το κατ΄ αποκοπή ποσό των 10.000 ευρώ που συμφωνήθηκεπέρυσι;».Φυσικά, αν ή καταγγελία ισχύει, τότε η διοίκηση των «Ζωσιμάδων» συμφώνησε να πάρει σχεδόν υποπενταπλάσιο ποσό από αυτό που ορίζει ο νόμος. Ο κ. Κρανάς τονίζει ότι συμφωνεί απόλυτα πως το γήπεδο ανήκει σε όλους και ότι κάθε εκδήλωση, ειδικά τέτοιου βεληνεκούς, είναι θετική για την πόλη. «Κανείς όμως δεν μπορεί να αφαιρεί θεσμοθετημένα έσοδα γιαπροσωπικό του όφελος» αναφέρει στην ανακοίνωσή του και καλεί τον κ. Γάκη να ανακαλέσει τις δηλώσεις του σχετικά με τη διοίκηση του σταδίου. «Αν κάποιοι πρέπει να ασχοληθούν, θα πρέπει να ασχοληθούν με τους όρους προηγούμενων συμβάσεων, με όσους εμφανίζονται ως διοργανωτές χωρίς να φέρουν πουθενά την υπογραφή τους και με όσους ζητούν τη στήριξη φορέων που υπηρετούν το δημόσιο και το κοινωνικό συμφέρον χωρίς συναλλακτική ταυτότητα» αναφέρει ο πρόεδρος των «Ζωσιμάδων» και του Πανηπειρωτικού.

«Μετακυλίστε αλλού το εισιτήριο»

Στις δικές του δηλώσεις ο κ. Γάκης τόνισε τις προάλλες ότι δεν αφήνει προσωπικές αιχμές και πρόσθεσε ότι το ακριβό (40 ευρώ) εισιτήριο των DeepPurple οφείλεται και στον περιορισμένο χώρο του Φρόντζου (αν δηλαδή γινόταν η συναυλία στο γήπεδο όπου θα πουλούνταν περισσότερα εισιτήρια, θα ήταν φθηνότερα). Ο κ. Κρανάς απαντάει λέγοντας ότι «αν το εισιτήριο είναι ακριβό, οφείλουν οι διοργανωτές να το επανεξετάσουν και τη μείωση να τη μετακυλίσουν αλλού και όχιστηδιοίκηση του, η οποία για την κατασκευή του ταρτάν και γενικότερα για την εύρυθμη λειτουργία των αθλητικών χώρων προσπαθεί να αντλήσει έσοδα και από άλλες πηγές».Συμπληρώνει πάντως ότι η διοίκηση ζήτησε από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού στην οποία ανήκει το γήπεδο να μειωθεί το ποσοστό κέρδους κάτω από το 25%, κάτι όμως που δεν έγινε αποδεκτό.

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Κόντρα Ιερωνύμου - Θεοκλήτου!


«Αναταράξεις» στο αρχιεπισκοπικό περιβάλλον προκαλούν οι αλυσιδωτές αλλαγές στις οικονομικές υπηρεσίες της Εκκλησίας της Ελλάδος.Η απόφαση αντικατάστασης του γενικού διευθυντή των Οικονομικών Υπηρεσιών κ. Αντ. Ζαμπέλη από την Ιερά Σύνοδο και η παραίτηση του προέδρου της Οικονομικής Επιτροπής Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ. Θεοκλήτου που ακολούθησε, προκαλούν έντονους κραδασμούς και όλοι αναμένουν τώρα τις αποφάσεις που θα λάβει πλέον ο ίδιος ο κ. Ιερώνυμος.Ο Αρχιεπίσκοπος αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά του την επόμενη εβδομάδα όταν θα συγκληθεί η 12μελής Ιερά Σύνοδος.Όμως η παραίτηση του Μητροπολίτη Ιωαννίνων προκάλεσε αίσθηση στην Ιεραρχία, καθώς ο «τσάρος των οικονομικών» της Εκκλησίας, στην παραίτησή του φέρεται να αφήνει αιχμές για τον τρόπο άσκησης της διοίκησης από τον κ. Ιερώνυμο και τους στενούς του συνεργάτες.Γνώστης των οικονομικών της Εκκλησίας ο κ. Θεόκλητος υπηρέτησε πολλές φορές στην καίρια και νευραλγική θέση του προέδρου της Επιτροπής Οικονομικών από την εποχή του Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ έως και σήμερα.Πνευματικό παιδί του μακαριστού Σεραφείμ ήταν μεταξύ των διεκδικητών του αρχιεπισκοπικού θρόνου το 1998, αλλά στην τελική φάση στήριξε την εκλογή του Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου, κοντά στον οποίο υπηρέτησε και πάλι στις οικονομικές υπηρεσίες.Στην συνέχεια οι σχέσεις τους έφτασαν πολλές φορές σε οριακό σημείο με αφορμή τα οικονομικά ζητήματα αλλά και τις σχέσεις με το Οικουμενικό Πατριαρχείο και δεν ήταν λίγες οι φορές που με δημόσιες δηλώσεις ή επιστολές του «κατακεραύνωσε» τις επιλογές του.Πριν από τρία χρόνια στήριξε την εκλογή του κ. Ιερωνύμου στον αρχιεπισκοπικό θρόνο παρά το γεγονός ότι οι σχέσεις τους είχαν περάσει πολλές και δύσκολες φάσεις.Σήμερα ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων τελεί υπό παραίτηση και μέχρι στιγμής ο Αρχιεπίσκοπος δεν αναλαμβάνει κάποια πρωτοβουλία για την εκτόνωση της κρίσης, που ενέσκυψε στις μεταξύ τους σχέσεις. Μια κρίση η οποία φαίνεται ότι ξεκίνησε στις αρχές του έτους και πλέον λαμβάνει δημόσια διάσταση.

«ΤΣΟΥΝΑΜΙ» ΑΣΙΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ!

Οξύνονται καθημερινά τα προβλήματα από τους λαθρομετανάστες

«Τσουνάμι» αφίξεων Ασιατών, κυρίως, λαθρομεταναστών παρατηρείται καθημερινά στην Ήπειρο, με αποτέλεσμα να οξύνονται συνεχώς τα προβλήματα! Οι κάτοικοι σε πόλεις και χωριά απαιτούν άμεση λύση από την Κυβέρνηση, η οποία μέχρι στιγμής αδιαφορεί προκλητικά. Οι συλλήψεις είναι καθημερινές, όπως και οι συμπλοκές ανάμεσά τους, αλλά και με τις Αρχές, που έχουν ως αποτέλεσμα πολλοί να τραυματίζονται. Παράλληλα, φουντώνουν οι αντιδράσεις Ηπειρωτών, που βλέπουν, ότι, αν το πρόβλημα από την παρουσία μεταναστών στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας και σε άλλα κεντρικά σημεία της Ηπείρου συνεχιστεί, τότε θα υπάρχουν και οικονομικές επιπτώσεις, όπως στον τουρισμό, εν όψει μάλιστα της καλοκαιρινής περιόδου.Οι μετανάστες βέβαια δεν θα πρέπει να αφεθούν στην τύχη τους, αφού δεν έχουν έρθει στην Ήπειρο για να δημιουργήσουν προβλήματα, αλλά για την αναζήτηση μιας καλύτερης τύχης. Πολλοί σχολιάζουν αρνητικά την κωλυσιεργία της Κυβέρνησης για την δημιουργία χώρου υποδοχής λαθρομεταναστών στην Ηγουμενίτσα, όπως είχε εξαγγείλει στο παρελθόν. «Ένας τέτοιος χώρος θα έλυνε πολλά προβλήματα και θα άνοιγε το δρόμο για την οριστική λύση στο πρόβλημα» σημειώνουν Φορείς της Ηπείρου, που δεν κρύβουν, ότι η κατάσταση απαιτεί λεπτούς χειρισμούς και είναι αμφίβολο, αν το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη μπορεί να λύσει το πρόβλημα.

ΤΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ

Κάθε μέρα στο Αστυνομικό Δελτίο καταγράφονται συλλήψεις λαθρομεταναστών, ως επί το πλείστον Ασιατών, ενώ αυξάνεται ραγδαία ο αριθμός εκείνων που περιμένουν στην Ηγουμενίτσα να τρυπώσουν κρυφά σε κάποια νταλίκα με προορισμό την Ιταλία. Μόλις χθες εντοπίστηκε στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά της Κέρκυρας, ξύλινο σκάφος που μετέφερε 113 Αφγανούς λαθρομετανάστες και το οποίο έμπαζε νερά. Μέχρι και το βράδυ αγνοούνταν τρεις από τους επιβαίνοντες. Το σκάφος είχε ξεκινήσει από την Ηγουμενίτσα με προορισμό την Ιταλία!Σύμφωνα με πληροφορίες, ένας Κούρδος τηλεφώνησε στο λιμεναρχείο της Κέρκυρας και ανέφερε ότι ο ίδιος και περίπου 150 Αφγανοί βρίσκονταν σε ένα ξύλινο σκάφος 30 μέτρων που έβαζε νερά. Στη συνέχεια ενημερώθηκε το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής καθώς και οι κατά τόπους Λιμενικές Αρχές. Έσπευσαν τρία πλωτά περιπολικά του Λιμενικού Σώματος, ένα ελικόπτερο Σούπερ Πούμα και C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας κ.α. σκάφη. Περισυλλέγησαν 113 άτομα, τα οποία μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Κέρκυρας.

ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ

Υπενθυμίζεται, ότι στην Ηλιόκαλη Ιωαννίνων η Αστυνομία «τσάκωσε» προχθές άλλους 13 Ασιάτες λαθρομετανάστες, ενώ καθημερινά γίνονται στην Ήπειρο δεκάδες συλλήψεις και απελάσεις. Τα παραπάνω περιστατικά δείχνουν, ότι οι μετανάστες αρχίζουν και εξαπλώνονται σε όλη την Ήπειρο, αναζητώντας στέγη και τροφή. Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό, ότι τελευταία αυξήθηκαν εκείνοι που στήνονται σε πολλά φανάρια –ειδικά στα Γιάννινα - πλένοντας παρ μπριζ αυτοκινήτων ή πουλώντας… προϊόντα. Καθημερινά είναι και τα προβλήματα στην Άρτα, όπου μετανάστες από κάθε γωνιά της Ασίας ζητούν δουλειά στα χωράφια της περιοχής.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει απολύτως τίποτε από το Κράτος για να συγκρατηθεί η εξάπλωση των μεταναστών στην Ήπειρο. Η Κυβέρνηση κάνει πως δεν… βλέπει το πρόβλημα, όπως φάνηκε και από έγγραφο- απάντηση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Χρ. Παπουτσή σε ερώτηση των βουλευτών Φώτη Κουβέλη και Νίκου Τσούκαλη για την κατάσταση που επικρατεί στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας.Μεταξύ άλλων, αναφέρεται στην απάντηση: «Λόγω της διαρκούς αστυνομικής επιτήρησης, σε συνεργασία με το Κεντρικό Λιμεναρχείο, η είσοδος μη νομίμων μεταναστών, εντός αυτού, περιορίστηκε σημαντικά. Οι αλλοδαποί συγκεντρώνονται κατά ομάδες πλησίον του λιμένα, στις περιοχές των δημοτικών διαμερισμάτων του Λαδοχωρίου-Γραικοχωρίου του Δήμου Ηγουμενίτσας και διαμένουν σε πρόχειρα καταλύματα (παραπήγματα) ή εγκαταλελειμμένες οικίες με απώτερο στόχο να διαμείνουν προσωρινά μέχρι να ταξιδέψουν στην Ιταλία με την εξεύρεση της κατάλληλης ευκαιρίας»!Υπογραμμίζεται ακόμη, πως «από την οικεία αστυνομική διεύθυνση διατίθεται μεγάλος αριθμός αστυνομικών για συστηματικούς ελέγχους και όπως σημειώνει ο Υπουργός ανάμεσα στους μετανάστες, υπάρχει και ικανός αριθμός κατόχων δελτίων κατάθεσης αιτήματος ασύλου, που καθιστά αδύνατη τη σύλληψη και περαιτέρω προώθησή τους».Να σημειωθεί, ότι ο κ. Παπουτσής δεν έχει έρθει καν στην Ηγουμενίτσα, για να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι το πρόβλημα, παρά το ότι οι τοπικοί Φορείς το έχουν ζητήσει επανειλημμένα!

ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ

Αν συνεχιστεί, όμως, η κατάσταση, τότε το πλήγμα ειδικά στον τουρισμό θα είναι μεγάλο. Και ειδικά φέτος, που οι οιωνοί για την περιοχή μας φαίνονται καλοί! «Η Ήπειρος είναι πύλη εισόδου πολλών τουριστών, που έρχονται, μέσω Ηγουμενίτσας, στην Ελλάδα. Δεν είναι καλό για την εικόνα της περιοχής, αλλά και της χώρας μας να βλέπουν οι επισκέπτες λιμάνια αποκλεισμένα από μετανάστες, που τριγυρνούν εδώ και εκεί στην πόλη», σημειώνουν Φορείς.Η Κυβέρνηση, με την πολιτική του στρουθοκαμηλισμού που ακολουθεί, το μόνο που κάνει είναι να υπονομεύει την αξιοπιστία της χώρας μας. Αν θέλει να βοηθήσει τους επιχειρηματίες του τουρισμού και όλους τους κατοίκους της Ηπείρου να ανασάνουν από την οικονομική κρίση, τότε θα πρέπει να τους βοηθήσει με κάθε τρόπο.Διαφορετικά θα βυθίσει ακόμη περισσότερο την περιοχή μας στην ανυποληψία και η Ήπειρος θα την πληρώσει για άλλη μια φορά…

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Θύμα του καρτέλ Aegean - Olympic τα Γιάννενα


Ερωτήσεις βουλευτών των Ιωαννίνων στη Βουλή, στις οποίες κάνουν λόγο για «μοίρασμα» των προορισμών μεταξύ Aegean και Ολυμπιακής έφερε το «κόψιμο» του δρομολογίου από την Aegean.Όπως ανέφεραν, αρχικά το μοίρασμα των δρομολογών έγινε με βάση τον σχεδιασμό για συγχώνευση των δύο εταιρειών και όταν αυτή ματαιώθηκε, συνεχίστηκε με τη μορφή συμφωνίας, όχι μόνο για τα Γιάννινα αλλά και άλλων προορισμών.Πλέον τις πτήσεις των Ιωαννίνων εκτελεί μόνο η Olympic Air με αυξημένες τιμές λόγω του περιορισμένου αριθμού θέσεων.Η Αegean σε χθεσινή της ανακοίνωση ενημερώνει ότι κλείνει και τα γραφεία της στο αεροδρόμιο των Ιωαννίνων.