Παρασκευή, 4 Μαρτίου 2011

Απάτη ενός εκατ. ευρώ σε βάρος του ΙΚΑ


Λογαριασμούς συνταγών αναγράφοντας στα τιμολόγια και εισπράττοντας με τις αντίστοιχες προκαταβολές, ποσά μεγαλύτερα της αντίστοιχης αξίας των εκτελεσθέντων συνταγών, κατέθετε στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ φαρμακείο της Αττικής.Η απάτη εντοπίσθηκε μετά από έλεγχο που διενεργήθηκε από την Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας Συνταγών και την Φαρμακευτική Υπηρεσία του Ιδρύματος.Η ζημιά που διαπιστώθηκε από τον μέχρι τώρα έλεγχο, ανέρχεται σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ιδρύματος, στο ποσό των 660.000 ευρώ και εκτιμάται ότι θα υπερβεί το 1.000.000 ευρώ.Από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ υποβλήθηκε μηνυτήρια αναφορά κατά της φαρμακοποιού και έχει διαταχθεί η συντηρητική κατάσχεση της περιουσίας της, ως ασφαλιστικό μέτρο για τη διασφάλιση των συμφερόντων του Ιδρύματος.

Ο Γ.Ντόλιος για τα ελλείμματα των δήμων


«Η μισθοδοσία του προσωπικού των Δήμων καταβάλλεται κανονικά», διαβεβαιώνει ο υφυπουργός Εσωτερικών Γ.Ντόλιος με αφορμή ερώτηση που κατατέθηκε στη Βουλή από τον βουλευτή της ΝΔ Θ.Καράογλου για τα τεράστια οικονομικά προβλήματα στους νέους δήμους Θεσσαλονίκης.Ο υφυπουργός υπογραμμίζει όμως ότι για την αντιμετώπιση των ελλειμμάτων των δήμων, ο "Καλλικράτης" προβλέπει μηχανισμούς που θα οδηγήσουν στην οικονομική τους εξυγίανση, όπως είναι η διενέργεια ελέγχου ακριβείας των ιδίων πόρων των ΟΤΑ, η απαγόρευση δανεισμού για λειτουργικές δαπάνες, ο έλεγχος προϋπολογισμού των δήμων από Ελεγκτή Νομιμότητας και η υποχρέωση αναμόρφωσής τους αν διαπιστωθούν ασυμβατότητες μεταξύ δαπανών ή εσόδων. Ο κ. Ντόλιος υπενθυμίζει επίσης ότι παρακολουθείται η κανονική είσπραξη των εσόδων, των νομίμως βεβαιωθέντων χρεών, οφειλών ή προστίμων σε βάρος τρίτων.Επιπλέον, ο υφυπουργός Εσωτερικών, επισημαίνει ότι για τους υπερχρεωμένους δήμους προβλέπεται η διαδικασία ένταξής τους σε ειδικό πρόγραμμα εξυγίανσης, η οποία συνεπάγεται δέσμη μέτρων και πρόσβαση στο Λογαριασμό Εξυγίανσης.

Μέχρι 15/3 η υποβολή των αιτημάτων για το πρόγραμμα κρατικών προμηθειών 2011


Τις άκρως αναγκαίες προμήθειες θα καλύψει το πρόγραμμα κρατικών προμηθειών για το 2011, σύμφωνα με έγγραφο του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας προς τους φορείς του δημοσίου με το οποίο ενημερώνονται ότι μέχρι τις 15 Μαρτίου πρέπει να έχουν υποβληθεί όλα τα σχετικά αιτήματα.Με επιστολή του ο υφυπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Ντ. Ρόβλιας, ζητεί στα αιτήματα που θα στείλουν οι φορείς «να συμπεριλάβουν μόνο τα είδη που αφορούν σε επίκαιρες και αναγκαίες προμήθειες» και για τα οποία:
- έχουν εξασφαλιστεί οι απαιτούμενες πιστώσεις, βάσει των διατάξεων του άρθρου 21 του Ν.3871/2010 «δημοσιονομική διαχείριση και Ευθύνη» (Φ.Ε.Κ.141/Α/17-08- 2010) και του άρθρου 11 του Π. 113/2010 (Φ.Ε.Κ 194/Α/22-11-2010),
- θα διατυπώνεται αιτιολογημένη γνώμη περί της αναγκαιότητας, ωριμότητας και σκοπιμότητας της προμήθειας αυτών (άρθρο 2 παρ. 1 του Ν.2286/1995,ως ισχύει),
- θα αναγράφεται το C.P.V 2008 καθώς και η προϋπολογισθείσα δαπάνη αυτών, άνευ Φ.Π.Α.
- θα αποστέλλονται συνημμένες οι τεχνικές προδιαγραφές υποχρεωτικά σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή, εφόσον η προϋπολογισθείσα δαπάνη υπερβαίνει το ποσό των 120.000,00 ευρώ πλέον ΦΠΑ ανά είδος C.P.V 2008, σύμφωνα με την απόφαση Π1/3305/03-11-2010 (Φ.Ε.Κ 1789/Β/12-11-2010),
- θα αναφέρεται η τυχόν άλλη πηγή χρηματοδότησης, εκτός του τακτικού προϋπολογισμού, με συνημμένες τις αποφάσεις βάσει των οποίων έχει εξασφαλισθεί η αναγκαία πίστωση.
Σύμφωνα με το σχετικό έγγραφο του υπουργείου, «για ένταξη στο ενιαίο πρόγραμμα προμηθειών θα εξετάζονται μόνο τα αιτήματα που θα συνοδεύονται από τ΄ ανωτέρω στοιχεία».Οι φορείς ενημερώνονται ότι εν όψει των διατάξεων του άρθρου 21 του Ν. 3871/2010 περί «Δημοσιονομικής Διαχείρισης και Ευθύνης» (Φ.Ε.Κ. 141/Α/17-8-2010) και του άρθρου 11 του Π. 113/2010 (Φ.Ε.Κ. 194/Α/22-11-2010), ότι προγενέστερες εγκρίσεις ή προεγκρίσεις δεν ισχύουν, εκτός εάν έχει ήδη δημοσιευτεί προκήρυξη του διαγωνισμού.Στο έγγραφο σημειώνεται ότι: βασική προϋπόθεση, για τη προκήρυξη των σχετικών διαγωνισμών σύμφωνα με το άρθρο 21 του Ν.3871/2010, είναι η εξασφάλιση της απαιτούμενης πίστωσης δια της απόφασης ανάληψης αυτής, στο οικονομικό έτος που θα βαρύνει η συγκεκριμένη πληρωμή, από τον αρμόδιο διατάκτη ή από τον αρμόδιο για την απόφαση ανάληψης υποχρεώσεων διατάκτη του φορέα.Τέλος η απόφαση ανάληψης της πίστωσης πέραν του τρέχοντος οικονομικού έτους, σύμφωνα με τις προαναφερθείσες διατάξεις, θα πρέπει να εγκριθεί από τον αρμόδιο υπουργό, καθόσον αφορά επόμενο οικονομικό έτος, η οποία θα πρέπει να είναι αναρτημένη στο διαδίκτυο.Θα ακολουθήσει στο προσεχές διάστημα σχετική εγκύκλιος κατάρτισης του ενιαίου προγράμματος του 2011.

Δείτε απόψε στις 10 την εκπομπή "Αθλητικό Ραντεβού" με τους Νίκο Τσόλη και Λάκη Στεργίου

Ζωντανή μετάδοση από το epirusgate

Δείτε απόψε στις 10 το βράδυ από το epiusgate,σε ζωνeτανή μετάδοση,από τον τηλεοπτικό σταθμό ΗΡΤ την εκπομή "Αθλητικό Ραντεβού" με τους Νίκο Τσόλη και Λάκη Στεργίου.Άμεση και ολοκληρωμένη ενημέρωση για όλα τα πρωτάθληματα, η πορεία της ομάδας του ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ, η βαθμολογίες, αλλά και οι συνεντεύξεις με τους πρωταγωνιστές των γηπέδων, και το πλούσιο ρεπορτάζ από τους αγώνες μέσα και έξω από τα αποδυτήρια, τις κερκίδες και τον αγωνιστικό χώρο καθώς και οι τηλεφωνικές παρεμβάσεις των φιλάθλων συνθέτουν την πιο ολοκληρωμένη αθλητική εκπομπή στη τηλεόραση των Ιωαννίνων. Το Αθλητικό Ραντεβού εδώ και χρόνια είναι η εκπομπή που εμπιστεύονται όλοι οι φίλαθλοι για την ενημέρωσή τους.

Εκλογή τριών νέων μελών στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ


Με την εκλογή των τριών νέων μελών στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ στη θέση των Δ. Κουσελά, Μ. Όθωνα και Γ. Κουτσούκο, οι οποίοι τοποθετήθηκαν σε κυβερνητικές θέσεις μετά τον ανασχηματισμό, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Εθνικού Συμβουλίου του Κινήματος.Μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου εκλέχθηκαν ο κ. Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, ο οποίος έλαβε 109 ψήφους, ο κ. Νίκος Σαλαγιάννης, με 74 ψήφους, καθώς και η κ. Ασπα Παπαηλιού με 47 ψήφους.Η κ. Παπαηλιού ισοψήφισε με τον Δημήτρη Καρύδη και εξελέγη μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου μετά από κλήρωση. Δεν εξελέγη ο επίσης υποψήφιος, Παντελής Καμάς, ο οποίος συγκέντρωσε 20 ψήφους.Από τους 404 εγγεγραμμένους, ψήφισαν 307, με 297 έγκυρες ψηφοδέλτια, 4 άκυρα και 6 λευκά.

Στον Φρόντζο οι Deep Purple

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ

Στο υπαίθριο θέατρο της Εταιρίας Ηπειρωτικών Μελετών στον Φρόντζο θα γίνει τελικά η συναυλία των Deep Purple στις 25 Μαΐου.Αρχικά, είχε «κολλήσει» η συζήτηση να γίνει η συναυλία στους «Ζωσιμάδες», καθώς σύμφωνα με τη διοίκηση του γηπέδου, οι διοργανωτές της συναυλίας δεν δέχθηκαν τους όρους που έθεσε. Κατόπιν, έγινε μια προσπάθεια για το Ιτς Καλέ, τελικά όμως η συναυλία κατέληξε στον Φρόντζο.

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Την λειτουργία Πυροσβεστικού Σταθμού στο αεροδρόμιο ζητά ο Φίλιππας Φίλιος


Έγγραφο στους Υπουργούς Προστασίας του Πολίτη και Υποδομών, απέστειλε σήμερα ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος, με αφορμή το φημολογούμενο κλείσιμο των εγκαταστάσεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στην Λεωφόρο Γράμμου.Ο Δήμαρχος με το έγγραφό του ζητά, αντί να μεταφερθεί ο σταθμός αυτός στις κεντρικές εγκαταστάσεις της Πυροσβεστικής, να εξεταστεί η δυνατότητα μεταφοράς τους στο χώρο του αεροδρομίου.Μία τέτοια επιλογή θα είχε ως αποτέλεσμα την αναβάθμιση του αεροδρομίου αλλά και την καλύτερη εξυπηρέτηση του βορείου τμήματος του λεκανοπεδίου.Στο έγγραφό του προς τους δύο Υπουργούς, ο Δήμαρχος μεταξύ των άλλων, αναφέρει:«Τις τελευταίες ημέρες πληροφορούμαστε ότι, στο πλαίσιο των οικονομικών περικοπών, εξετάζεται το κλείσιμο του σταθμού της Πυροσβεστικής στην Λεωφόρου Γράμμου και η μεταφορά όλων των υπηρεσιών στις κεντρικές εγκαταστάσεις της πόλης των Ιωαννίνων.Αυτό θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα και παράλληλα θα καταστήσει δύσκολη την άμεση παρέμβαση της Πυροσβεστικής στο βόρειο τμήμα της πόλης των Ιωαννίνων.Ζητούμε να εξεταστεί ως εναλλακτική λύση η μεταφορά και η εγκατάσταση του Πυροσβεστικού Σταθμού της Λεωφόρου Γράμμου, εντός του αεροδρομίου Ιωαννίνων.Η ολοκλήρωση των έργων επέκτασης και εκσυγχρονισμού του αεροδρομίου, εκτιμούμε ότι επιτρέπει μία τέτοια εγκατάσταση, χωρίς να προκύπτουν από αυτή πρόσθετες οικονομικές δαπάνες.Πέραν των άλλων η μόνιμη παρουσία Πυροσβεστικού Σταθμού στο αεροδρόμιο αναβαθμίζει και τον αερολιμένα των Ιωαννίνων».

Ο Θανάσης Μανταλόβας νέος πρόεδρος στον ΣΥΔΚΛΙ


Ο Θανάσης Μανταλόβας είναι ο νέος πρόεδρος του ΣΥΔΚΛΙ ύστερα από τις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν χθες το μεσημέρι στα γραφεία του Συλλόγου. Ύστερα από δώδεκα χρόνια θητείας του Γιάννη Εμμανουηλίδη, ο ΣΥΔΚΛΙ , αλλάζει πρόεδρο και μπαίνει στην εποχή του «Καλλικράτη» ανανεωμένος.Ο νέος πρόεδρος αμέσως μετά την εκλογή του έδειξε τον τρόπο με τον οποίο θα «τρέξει» τα θέματα του Συνδέσμου, αφού στις δηλώσεις του απέφυγε τα μεγάλα λόγια και έμεινε μοναχά στις ενέργειες που θα γίνουν από εδώ και πέρα.Από την πλευρά του ο απερχόμενος πρόεδρος και πρώην Δήμαρχος Ανατολής, Γιάννης Εμμανουηλίδης έκανε έναν απολογισμό της θητείας του, τονίζοντας για μια ακόμη φορά ότι τα προβλήματα λειψυδρίας που παρουσιάζονται κάθε καλοκαίρι οφείλονται στην άρδευση και όχι σε ατέλειες του δικτύου.

Συνεργασία με τη ΔΕΥΑΙ

Μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας των εννέα μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΣΥΔΚΛΙ ο Θανάσης Μανταλόβας εκλέχτηκε πρόεδρος του Συνδέσμου μέλη του οποίου πλέον, μετά την εφαρμογή του «Καλλικράτη», είναι οι δήμοι Ιωαννιτών, Δωδώνης και Ζίτσας.Ο κ. Μανταλόβας ήταν φειδωλός στις δηλώσεις τους δείχνοντας από την αρχή ότι επί προεδρίας του οι πράξεις θα έρχονται σε πρώτη μοίρα.Αφού ευχαρίστησε λοιπόν όλα τα μέλη της Επιτροπής που τον εξέλεξαν πρόεδρο, τόνισε: «Στόχος μας είναι να έχουν όλοι νερό 365 μέρες το χρόνο».Και για να το καταφέρει αυτό ο ΣΥΔΚΛΙ θα χρειαστεί την στενή συνεργασία και τη ΔΕΥΑΙ.Σε ερώτηση μάλιστα αν με τον «Καλλικράτη» προβλέπεται ενοποίηση των δύο αυτών Υπηρεσιών, ο κ. Μανταλόβας απάντησε ότι δεν γνωρίζει αν πρόκειται να συμβεί κάτι τέτοιο, προσθέτοντας όμως ότι η συνεργασία του ΣΥΔΚΛΙ με τη ΔΕΥΑΙ θα είναι τέτοια που θα αντιμετωπίσει όλα τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί κατά το παρελθόν.

Απολογισμός από τον Γ. Εμμανουηλίδη
Ο απερχόμενος πρόεδρος τώρα, Γιάννης Εμμανουηλίδης, ο οποίος έκλεισε έναν ακόμη κύκλο, μετά από αυτόν του Δημάρχου, έκανε έναν μικρό απολογισμό των πεπραγμένων του από το 1999 μέχρι σήμερα.Είπε λοιπόν, ότι ο ΣΥΔΚΛΙ την τελευταία δωδεκαετία, πραγματοποίησε αντικαταστάσεις δικτύων 100 χιλιομέτρων, ανόρυξε γεωτρήσεις ανεβάζοντας το συνολικό τους αριθμό σε 26 με δυνατότητα άντλησης 2.000 κυβικά ανά ώρα. Πρόσθεσε επίσης ότι έγιναν μέσω του τεχνικού προγράμματος νέα έργα κατασκευής δεξαμενών, γεωτρήσεων, δικτύων, προμήθειας αντλητικών συγκροτημάτων και έργα συντηρήσεων ύψους 800.000 ευρώ, ενώ συνέταξε και υπέβαλε μελέτη συνολικού προϋπολογισμού 6.950.000 ευρώ η οποία αφορά τη βελτίωση του υδροδοτικού συστήματος ΣΥΔΚΛΙ με σύστημα τηλεδιοικήσης που εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ και αναμένεται να δημοπρατηθεί εντός του πρώτου εξαμήνου του 2011.«Σήμερα ο ΣΥΔΚΛΙ παρέχει 35.000 κυβικά την ημέρα όταν η ΔΕΥΑΙ παρέχει περίπου 25.000, επιλύοντας πολλά από τα χρόνια προβλήματα της υδροδότησης του Λεκανοπεδίου», είπε ο κ. Εμμανουηλίδης, ο οποίος σημείωσε επίσης ότι τα όποια προβλήματα λειψυδρίας εμφανίζονται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες οφείλονται αποκλειστικά στην άρδευση και όχι σε θέματα των δικτύων του Συνδέσμου.

Τι οφείλει και τι έχει λαμβάνειν

Σύμφωνα με έγγραφο που είχε στα χέρια του και έδωσε στη δημοσιότητα ο πρώην πρόεδρος του Συνδέσμου, ο κ. Εμμανουηλίδης αφήνει τον ΣΥΔΚΛΙ με πλεόνασμα.Αυτό γιατί, οι οφειλές των δήμων και των κοινοτήτων που εξυπηρετούνται από τον Σύνδεσμο, προς αυτόν ανέρχονται στα 1.666.718,14 ευρώ την ίδια στιγμή που τα χρέη του Συνδέσμου, κυρίως προς τη ΔΕΗ, αλλά και αλλού, φτάνουν τα 1.184.073,89 ευρώ.Οι μεγαλύτεροι οφειλέτες του ΣΥΔΚΛΙ είναι οι πρώην πλέον δήμοι Ανατολής (105.676 ευρώ), Μπιζανίου (212.515 ευρώ), Πασσαρώνος (403.178 ευρώ) Περάματος (101.749 ευρώ) και η ΔΕΥΑΙ με 577.916 ευρώ.Με εξαίρεση δηλαδή τον δήμο Πασσαρώνος που ανήκει πια στο νέο δήμο Ζίτσας, οι μεγαλύτερες οφειλές ανήκουν στο νέο δήμο Ιωαννιτών και αγγίζουν σχεδόν το 1 εκατομμύριο ευρώ.Από την άλλη ο ΣΥΔΚΛΙ χρωστάει μόνο στη ΔΕΗ, 965.000 ευρώ, κάτι που υπενθυμίζουμε είχε αναγκάσει πριν από καιρό την Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού να κόψει το ρεύμα στα γραφεία και τα αντλιοστάσια του Συνδέσμου.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Ανακοίνωση Δήμου Ιωαννιτών για την κατάληψη του Δημαρχείου


Η σημερινή δημοτική αρχή, όπως είναι γνωστό σε όλους, κληρονόμησε το πρόβλημα των πρώην συμβασιούχων της ΑΔΕΙ. Ένα πρόβλημα πολιτικό, νομικό, κοινωνικό και ηθικό.Από την πρώτη ημέρα της ανάληψης των καθηκόντων της κατέβαλε, στο πλαίσιο του νόμου, κάθε προσπάθεια για την επίλυσή του. Μετά από δύο μαραθώνιες συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και αλλεπάλληλες συναντήσεις με την αντιπροσωπεία των πρώην συμβασιούχων επήλθε η συμφωνία των έξι σημείων.Η Δημοτική Αρχή τήρησε κατά γράμμα την συμφωνία αυτή. Δεν υπαναχώρησε, δεν αθέτησε κανένα σημείο της, δεν ολιγώρησε.Αιφνιδίως πριν από μία ακριβώς εβδομάδα, και χωρίς να έχει προηγηθεί καμία συζήτηση ή ενημέρωση από τους πρώην συμβασιούχους, πληροφορήθηκε την απόφασή τους για το κλείσιμο του Δημαρχείου.Στην συνέχεια, όπως μπορούν να διαπιστώσουν και όλοι οι Γιαννιώτες, υπήρξε μία όψιμη συμπόρευση αντίθετων πολιτικών και συνδικαλιστών δυνάμεων. Συμπόρευση που προκαλεί πολλά ερωτήματα κι αυτό επειδή το πρόβλημα και το καθεστώς εργασίας των πρώην συμβασιούχων ήταν γνωστό σε όλους επί έξι τουλάχιστον χρόνια, αλλά στο διάστημα αυτό δεν είχε εκδηλωθεί το ελάχιστο ενδιαφέρον.Αλήθεια στους χιλιάδες άλλους ανέργους, που δικαιούνται να διεκδικήσουν κάθε θέση εργασίας που προκύπτει στο Δήμο, αλλά ποτέ μέχρι σήμερα δεν τους δόθηκε τέτοια δυνατότητα, τι έχουν να πουν;Εύλογα λοιπόν αναρωτιέται κανείς αν στόχος της συμπόρευσης αυτής είναι η συμπαράσταση στους πρώην συμβασιούχους ή είναι η Δημοτική Αρχή και ο Δήμαρχος; Ποιους εξυπηρετεί το κλίμα αναστάτωσης και αναταραχής; Ποιοι επιθυμούν κλεισμένο το Δημαρχείο και για ποιους λόγους; Ποιοι φοβούνται τις ανοιχτές, δημοκρατικές διαδικασίες, του ανώτερου αντιπροσωπευτικού οργάνου της πόλης, που είναι το Δημοτικό Συμβούλιο;Το σίγουρο είναι ένα: Ότι με τις πρακτικές αυτές καταστρατηγούνται τα δημοκρατικά δικαιώματα του συνόλου των δημοτών και αποτυπώνεται μία πρωτοφανής απαξίωση και περιφρόνηση των θεσμών.Καταστρατηγείται το δικαίωμα των πολιτών στις υπηρεσίες που ο δήμος είναι υποχρεωμένος να τους παράσχει. Δημιουργούνται τεράστια προβλήματα με συνέπειες στην καθημερινή εξυπηρέτηση αλλά και άλλες που μπορεί να προκύψουν το επόμενο διάστημα εξαιτίας προθεσμιών και ημερομηνιών που χάνονται. Ο Δήμος σήμερα αδυνατεί να επιλύσει ζητήματα όπως είναι:
* Η καταβολή προνοιακών επιδομάτων, για την οποία χρειάζεται απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και τα οποία περιμένουν πως και πως οι άποροι συμπολίτες μας
* Αδυναμία παρέμβασης των τεχνικών υπηρεσιών
* Αδυναμία πληρωμής επαγγελματιών
* Αδυναμία προμηθειών, όπως είναι τα καύσιμα για τα σχολεία
* Κίνδυνος να χαθούν κοινοτικά προγράμματα λόγω λήξης ημερομηνιών για την υποβολή προτάσεων.
* Ρύθμιση εργασιακών θεμάτων εκατοντάδων εργαζομένων στις δημοτικές επιχειρήσεις
* Έγκριση κυκλοφοριακής μελέτης για να προκηρυχθούν τα μεγάλα έργα της πεζοδρόμησης
* Έγκριση αποφάσεως στο Δημοτικό Συμβούλιο για την πληρωμή εργαζομένων
* Έγκριση τεχνικού προγράμματος, του συνόλου του Δήμου
* Έγκριση του προϋπολογισμού που θα επιτρέψει την πληρωμή οφειλών και την ουσιαστική λειτουργία των υπηρεσιών του δήμου.
Οι πρακτικές που ακολουθούνται από τους όψιμους συνοδοιπόρους των πρώην συμβασιούχων, έξω από το κλειστό δημαρχείο, αφαιρούν το δικαίωμα της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών και περιφρονούν την ελεύθερη βούληση των πολιτών όπως εκφράστηκε στην πρόσφατη εκλογική αναμέτρηση.Προκύπτει εν τέλει ζήτημα λειτουργίας της Δημοκρατίας.Η Δημοτική Αρχή, που παρέλαβε ένα πρόβλημα –αποτέλεσμα της αταξίας, της αδιαφάνειας και της παραβίασης κάθε έννοιας δικαίου- τήρησε στο ακέραιο τη συμφωνία με τους πρώην συμβασιούχους. Την ημέρα δε, που υπήρξε και θετική νομοθετική εξέλιξη, με την ψήφιση σχετικής τροπολογίας στην Βουλή, την ίδια ημέρα ξεκίνησαν οι κινητοποιήσεις.Σύμπτωση; Το διάστημα που το δημαρχείο παραμένει κλειστό, από τους πρώην συμβασιούχους, δεν ζητήθηκε καμία συνάντηση, καμία διαπραγμάτευση. Αντ΄ αυτών, λειτούργησαν κομματικοί εκπρόσωποι και συνδικαλιστές οργανώσεις.Η Δημοτική Αρχή στηριγμένη στην πρόσφατη λαϊκή ετυμηγορία είναι αποφασισμένη να μην ανεχθεί τα τετελεσμένα που κάποιοι, με νοοτροπίες του παρελθόντος, επιχειρούν να δημιουργήσουν.Είναι αποφασισμένη να διατηρήσει το δημαρχείο ανοιχτό, να υπηρετήσει τη νομιμότητα και κυρίως να ανταποκριθεί άμεσα και αποτελεσματικά στις απαιτήσεις των συμπολιτών μας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ


Σήμερα το πρωί πήγα στην ανεψιά μου και βρήκα στο σπίτι τον άντρα της νόμισα πως έχει άδεια ¨Έκανα μεγάλο λάθος ήταν από τους απολυμένους της ΚΟΣΜΟΤΕ και πήγαινε να στείλει βιογραφικά όπου μπορεί(ετών 38 με δύο παιδιά και με πτυχίο )Μετά από λίγο περνάω μπροστά απ-ό τη ΔΕΥΑΙ και εξοργίστηκα γιατί δυο μέτρα δυό σταθμά;Όταν σας πήρε ο Δήμος κύριοι και κυρίες ήταν και τα δικά μας παιδία που σήμερα είναι άνεργα και ψάχνουν με αξιοπρέπεια για δουλειά.ΑΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΠΙΑ αυτή η πελατειακή σχέση με τους Δήμους.Αντί να παλέψουμε όλοι μας και εσείς και αυτοί οι οι οποίοι σας σιγοντάρουν για μια πιο αξιοκρατική διαδικασία προσλήψεων κάθεστε και φωνάζετε.ΓΙΑΤΙ;Κανείς δεν είναι με το μέρος σας πια καταλάβετε το ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΝΑ ΓΙΝΕΣΤΕ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΙ………ΝΑ ΠΡΟΚΗΡΥΧΘΟΥΝ ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΨΑΧΝΟΥΝ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΚΡΙΣΗ.Στο δρόμο θα έπρεπε να είναι η απέναντι πλευρά και οι πολιτικές δυνάμεις να είναι με τους αδικημένους και όχι με τους παρανόμους προσληφθέντες... Έχω άδικο;Δε νομίζω…

ΕΝΑΣ ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΜΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

Στόχος διαρρηκτών έγιναν δύο σπίτια και μία ταβέρνα στη Φιλοθέη Άρτας


Στόχος διαρρηκτών έγιναν δύο σπίτια και μία ταβέρνα στη δημοτική ενότητα Φιλοθέης Άρτας και συγκεκριμένα στον οικισμό Καλαμιάς. Κατά τις νυχτερινές ώρες προς ξημερώματα της Τετάρτης 2 Μαρτίου 2011, άγνωστος ή άγνωστοι δράστες μπήκαν μέσα σε σπίτι την ώρα που οι ένοικοι κοιμόνταν και χωρίς να γίνουν αντιληπτοί, κατευθύνθηκαν στο σαλόνι του σπιτιού όπου βρήκαν και αφαίρεσαν από την τσέπη παντελονιού χρηματικό ποσό 300 Ευρώ. Ίχνη διάρρηξης δεν διαπιστώθηκαν σ' αυτή την περίπτωση. Το γεγονός της κλοπής έγινε αντιληπτό από τους ενοίκους την επόμενη μέρα οπότε και ενημέρωσαν την Αστυνομία. Το ίδιο βράδυ σημειώθηκε διάρρηξη και απόπειρα κλοπής σε κατάστημα της περιοχής Καλαμιάς και συγκεκριμένα σε ταβέρνα. Οι δράστες αφού έσπασαν το τζάμι μπήκαν μέσα απ’ τον πίσω χώρο του καταστήματος με σκοπό να πάρουν χρήματα, έφυγαν όμως με άδεια χέρια αφού δεν κατάφεραν να ανοίξουν την ταμειακή μηχανή. Απείραχτο, δε, άφησαν το Laptop που υπήρχε δίπλα στην ταμειακή, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι ο στόχος τους ήταν τα χρήματα και μόνο. Η νυχτερινή δράση των διαρρηκτών συνεχίστηκε σε σπίτι της περιοχής μεταξύ Ρόκκα και Καλαμιάς του οποίου ο ιδιοκτήτης απουσίαζε. Η απόπειρα διάρρηξης ήταν ανεπιτυχής καθώς σύμφωνα με πληροφορίες στην προσπάθειά τους να μπουν μέσα έγιναν αντιληπτοί και τράπηκαν σε φυγή. Δεν είναι όμως μόνο οι ιδιώτες που ανησυχούν για την περιουσία τους και για την ασφάλειά τους. Την Πέμπτη 3-3-2011 άγνωστοι προσπάθησαν να κλέψουν την αποθήκη του υδραγωγείου στη Φιλοθέη αλλά για κακή τους τύχη δεν βρήκαν τίποτα να πάρουν αφού τα μηχανήματα που είχαν κάποια αξία (κοπής χόρτων κλπ.) οι υπεύθυνοι είχαν φροντίσει έγκαιρα να τα μεταφέρουν σε άλλο χώρο μετά την πρώτη διάρρηξη που σημειώθηκε προ μηνός περίπου στην αποθήκη.Η Αστυνομία πιστεύει ότι πρόκειται για διερχόμενους που «χτυπούν» κατά διαστήματα στην περιοχή. Εν’ όψει και του τριημέρου της Κ. Δευτέρας που πολλοί πολίτες σκοπεύουν να μετακινηθούν απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή για να μην βρεθούν κατά την επιστροφή προ δυσάρεστων εκπλήξεων. Ο διοικητής του τμήματος Ασφάλειας Άρτας Δημήτρης Κορομηλάς τόνισε ότι ειδικά κλιμάκια της Αστυνομίας θα βρίσκονται έξω όλο σχεδόν το 24ωρο για καλύτερη αστυνόμευση στην περιοχή ευθύνης της Α.Δ. Ο κ. Κορομηλάς ζητάει τη συνδρομή των πολιτών για την πρόληψη τέτοιων φαινομένων παραβατικότητας καλώντας τους να αναφέρουν οτιδήποτε ύποπτο υποπέσει στην αντίληψή τους.Με αφορμή τα παραπάνω περιστατικά ο Αντιδήμαρχος Δήμου Αρταίων - και τοπικός Αντιδήμαρχος Φιλοθέης - Φώτης Γεωργίου δήλωσε: «Στο συγκεκριμένα κομμάτι Χαλκιάδων και Καλαμιάς υπάρχει έντονο πρόβλημα. Έχουν ενταθεί οι κλοπές. Στην περιοχή υπάρχει κι ένας μεγάλος αριθμός μεταναστών. Δεν ξέρω αν οι κλοπές οφείλονται ή συνδυάζονται μ’ αυτό πάντως το πρόβλημα είναι υπαρκτό. Εκτός απ’ τις κλοπές οι οποίες καταγγέλλονται απ’ τους πολίτες υπάρχουν και φθορές σε δημοτική περιουσία. Χθες είναι η δεύτερη φορά που έγινε διάρρηξη στο συγκεκριμένο σημείο των αποθηκών του υδραγωγείου. Αυτή τη φορά βέβαια δεν κλάπηκε κάτι γιατί είχαμε προνοήσει να μεταφέρουμε τα αντικείμενα που υπήρχαν σ’ ένα ασφαλές μέρος. Σαν Δημοτική Ενότητα Φιλοθέης είμαστε σε επαφή με την Αστυνομική Διεύθυνση, θα κάνουμε και σχετικό έγγραφο και γενικά θα κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε οι πολίτες να αισθάνονται πιο ασφαλείς».

Συμμετοχή του Δήμου Ιωαννιτών στην "Ώρα της Γης"


Συμμετοχή στην συμβολική Ώρα της Γης, την διεθνή δράση ευαισθητοποίησης κατά της κλιματικής αλλαγής, δήλωσε σήμερα ο Δήμος Ιωαννιτών.Έτσι το Σάββατο 26 Μαρτίου, στις οκτώ και μισή το βράδυ και για μία ώρα ο δημοτικός φωτισμός θα σβήσει, σε όσα σημεία είναι τεχνικά εφικτό και στα δημοτικά κτίρια.Ο Δήμος απευθύνεται στο σύνολο των κατοίκων της περιοχής ζητώντας την συμμετοχή τους στην «Ώρα της Γης». Η γη είναι το σπίτι όλων μας και αξίζει να αφιερώσουμε όλοι μία ώρα για το σπίτι μας.

Τρελό γαϊτανάκι απ’ το 2ο Δημοτικό Άρτας


Τρελό χορό γύρω από το γαϊτανάκι έστησαν σήμερα το πρωί οι μαθητές και οι δάσκαλοι του 2ου Δημοτικού Σχολείου Άρτας συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις του Καρναβαλιού. Στη διάρκεια της εκδήλωσης, η οποία έγινε στον αύλειο χώρο του σχολείου, υπήρχαν και σατιρικά δρώμενα ενώ πρωτεργάτες αυτής της προσπάθειας ήταν τα παιδιά, το διδακτικό προσωπικό και η Δ/ντρια του 2ου Δημοτικού, Δώρα Χουλιάρα. Το χώρο της εκδήλωσης επισκέφθηκε ο προϊστάμενος της Α/θμιας Εκπαίδευσης Λ. Γκόρος, ο Σχολικός Σύμβουλος Κων/νος Γερογιάννης και ο Αντιδήμαρχος Αρταίων υπεύθυνος Παιδείας Χρ. Γεώργος.

Αλλαγές στον χωροταξικό σχεδιασμό για τον τουρισμό


Σε διαδικασία αναθεώρησης - εξειδίκευσης και τροποποίησης βρίσκονται τα Περιφερειακά Χωροταξικά Πλαίσια όσο και το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό, όπως ενημερώνει η διευθύντρια Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Πολυξένη Ζέικου, με έγγραφό της που διαβιβάστηκε στη Βουλή.Η Βουλή ενημερώθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ότι μελετάται αναθεώρηση των περιφερειακών και του ειδικού πλαισίου για τον τουρισμό, με αφορμή ερώτηση του βουλευτή του ΛΑΟΣ Κώστα Αϊβαλιώτη για την αναβάθμιση του τουρισμού στη Σάμο.Η κ. Ζέικου ενημερώνει επίσης τον κ. Αϊβαλιώτη ότι «οι κατευθύνσεις για την ανάπτυξη των τουριστικών δραστηριοτήτων παρέχονται από τα εγκεκριμένα από το 2013, δώδεκα Περιφερειακά Πλαίσια Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης όσο και από το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τον Τουρισμό που προσδιορίστηκε με Κοινή Υπουργική Απόφαση το 2009».

Προτάσεις έργων ΣΔΙΤ θα κληθεί να καταθέσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση


Οι Τοπικές Αυτοδιοικήσεις θα κληθούν από το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας να αποστείλουν προτάσεις έργων ΣΔΙΤ που εντάσσονται στην αναπτυξιακή προοπτική του κάθε τόπου και αποτελούν γι΄αυτούς προτεραιότητα.Όπως αναφέρει σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή, ο υφυπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Παναγιώτης Ρήγας, το υπουργείο βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, αναφορικά με τον εντοπισμό και προώθηση αναπτυξιακών έργων σε Δήμους και Περιφέρειες της Ελλάδας.«Η συνεργασία με τους ΟΤΑ θα είναι διαρκής και στοχεύει στην υποστήριξή τους για την ανάδειξη, ωρίμανση και δημοπράτηση αναπτυξιακών έργων ΣΔΙΤ», διαβεβαιώνει ο υφυπουργός, τον βουλευτή της ΝΔ Κώστα Μουσουρούλη που του είχε απευθύνει σχετική ερώτηση.Ο κ. Ρήγας επισημαίνει όμως ότι εφεξής «θα πρέπει να δίδεται ιδιαίτερη έμφαση κατά την αξιολόγηση των έργων σε ζητήματα τεχνικής και νομικής ωριμότητας και αφού εντοπιστούν αδυναμίες να τίθεται η αντιμετώπισή τους ως άμεση προτεραιότητα» και αυτό διότι η εμπειρία τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς, έχει καταδείξει ότι «η ελλιπής προετοιμασία κατά το στάδιο επιλογής και ωρίμανσης των έργων μπορεί είτε να καθυστερήσει σημαντικά την υλοποίησή τους, είτε ακόμα και να τα ακυρώσει».Όπως ενημερώνει ο υφυπουργός τον βουλευτή της ΝΔ, σε περιφερειακό επίπεδο, κατασκευάζονται μέσω ΣΔΙΤ επτά πυροσβεστικοί σταθμοί ανά την Ελλάδα, ενώ δημοπρατείται από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας έργο Σχολείων, Φοιτητικές εστίες στη Θράκη, καθώς και ολοκληρωμένο Σύστημα Τηλεματικής για την πληροφόρηση επιβατών της ΕΘΕΛ και του ΗΛΠΑΠ και τη διαχείριση του στόλου τους. Επιπλέον, άμεσα προκηρύσσονται έργα όπως το Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Απορριμμάτων νομού Θεσσαλονίκης, Αυτόματο Σύστημα Συλλογής και Διαχείρισης Κομίστρου στις αστικές συγκοινωνίες Αττικής, Δικαστικά Μέγαρα στην Πάτρα και το Ηράκλειο Κρήτης, Σχολεία στην Κρήτη και δώδεκα Αστυνομικές Διευθύνσεις σε διάφορες πόλεις.

ΧΡΥΣΟΧΟΙΔΗΣ: Συστράτευση για την αλλαγή της ψυχολογίας στην αγορά


Αντιπαράθεση με σημείο αιχμής την ανεργία και τα «λουκέτα» στην αγορά σημειώθηκε ανάμεσα στον ανάμεσα στον υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον Γιώργο Καρατζαφέρη, κατά τη συζήτηση σχετικής επίκαιρης ερώτησης του προέδρου του ΛΑΟΣ.Ο κ. Χρυσοχοΐδης αναφέρθηκε στις δράσεις ύψους 1,3 δισ. ευρώ που, όπως είπε, θα «τρέξουν» μέσα στο Μάιο από το Ελληνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ), προκειμένου να ενισχυθεί η ρευστότητα στην αγορά. Αναγνώρισε ότι είναι «πολιτική ήττα» να κλείνουν υγιείς επιχειρήσεις και υπογράμμισε ότι είναι ώρα εθνικής συνεννόησης για την ανάπτυξη της χώρας και της οικονομίας.Από την πλευρά του, ο κ. Καρατζαφέρης, υποστήριξε ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις βρίσκονται σε απόγνωση, «πολλές από αυτές οδηγούνται σε κλείσιμο ή αναγκάζονται να φύγουν στο εξωτερικό» και ζήτησε άμεσα μέτρα και πρωτοβουλίες από την κυβέρνηση, για την τόνωση της αγοράς. «Οι επιχειρήσεις θνήσκουν, λουκέτα και ενοικιαστήρια παντού, πράγμα που οδηγεί και σε απώλεια εσόδων για το κράτος, ύφεση με τη συρρίκνωση του ΑΕΠ και αύξηση της ανεργίας. Ένας φαύλος κύκλος δηλαδή χωρίς διέξοδο», ανέφερε χαρακτηριστικά. Πρότεινε επίσης να δοθούν κίνητρα για την παλιννόστηση κεφαλαίων, και να μειωθεί ο φόρος εισοδήματος σε όσους ενοικιάζουν μικρά μαγαζιά ή σπίτια.Αναφέρθηκε εν συνεχεία στην απροθυμία των τραπεζών να ενισχύσουν με ρευστότητα την αγορά και να δανείσουν ελληνικές επιχειρήσεις, προσθέτοντας ότι θα έπρεπε η κυβέρνηση να επιβάλει τη συγχώνευση τραπεζών, ώστε να γίνουν ισχυροί πυλώνες.Απαντώντας, ο υπουργός σημείωσε ότι το θέμα της συγχώνευσης τραπεζών «δεν είναι στο χέρι μας», πρόσθεσε ωστόσο ότι από πλευράς κυβέρνησης υπάρχει «ισχυρή πολιτική βούληση». Κλείνοντας, τόνισε ότι η «συνεχής καταστροφολογία οδηγεί σε απαισιοδοξία», υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα την ανάγκη «να συμβάλουν όλοι για την καλύτερη ψυχολογία στην αγορά».

Απαλλαγή από το βιβλίο απογραφών για συγκεκριμένες κατηγορίες επιτηδευματιών


Απαλλάσσονται από την τήρηση βιβλίου απογραφών και τη σύνταξη απογραφής ο πρατηριούχος υγρών καυσίμων για την εμπορία βενζίνης και πετρελαίου, ο εκμεταλλευτής του Μητρώου ΔΙΠΕΘΕ, ο εκμεταλλευτής περιπτέρου και ο πωλητής αγροτικών προϊόντων στις κινητές λαϊκές αγορές.Αυτό καθορίζεται με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών, Δ. Κουσελά, προκειμένου να διευκολυνθούν οι συγκεκριμένοι επιτηδευματίες, οι οποίοι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα για τη σύνταξη απογραφής, λόγω του αντικειμένου εργασιών τους ή του μεγάλου αριθμού των ειδών που εμπορεύονται.

Στο 21% η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης το 2011


Κατά 21% μειώθηκαν τον Ιανουάριο του 2011 τα έσοδα των φαρμακευτικών επιχειρήσεων, θυγατρικών πολυεθνικών και άλλων, αμιγώς ελληνικών, είτε βιομηχανικών είτε εμπορικών, από τη διάθεση προϊόντων τους στην ελληνική αγορά.Αυτό προκύπτει από στοιχεία που συνέλεξε η εξειδικευμένη εταιρεία μετρήσεων του τομέα, IMS, καλύπτοντας τις πωλήσεις των φαρμακευτικών εταιρειών της χώρας προς τα φαρμακεία και τις φαρμακαποθήκες.Πιο συγκεκριμένα, η μείωση των εσόδων των φαρμακευτικών επιχειρήσεων ανήλθε σε 20,9%. Ωστόσο, η μείωση υπολείπεται αυτής που είχε καταγραφεί ορισμένους από τους τελευταίους μήνες του έτους, καθώς η επίπτωση από τις μειώσεις των τιμών απορροφάται, ως ένα βαθμό, από την κυκλοφορία νέων, ακριβότερων φαρμάκων.Το τελευταίο τετράμηνο του 2010 οι πωλήσεις των φαρμακευτικών εταιρειών της χώρας προς τα φαρμακεία και τις φαρμακαποθήκες μειώθηκαν, κατά μέσον όρο, κατά 23,4%. Συγκεκριμένα, η μείωση ήταν 25,3% τον Σεπτέμβριο, 26,1% τον Οκτώβριο, 20,1% τον Νοέμβριο και 22% τον Δεκέμβριο.Οι εγχώριες φαρμακοβιομηχανίες παρουσιάζουν μείωση εσόδων η οποία είναι μικρότερη του μέσου όρου της αγοράς.

Κατά 22% χαμηλότερα από τους άνδρες αμείβονται οι Ελληνίδες


Στην Ελλάδα οι γυναίκες αμείβονται κατά 22,2% χαμηλότερα από τους άνδρες καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής τους, έναντι 17,5% κατά μέσο όρο στην ΕΕ. Αυτό αναφέρουν τα στοιχεία της Eurostat για τις μισθολογικές διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με αφορμή την αυριανή, ευρωπαϊκή ημέρα ισότητας των μισθών.«Η μείωση της διαφοράς των αμοιβών ανδρών και γυναικών προχωρεί με αργό ρυθμό», τονίζει στην ανακοίνωσή της η Επιτροπή. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία για το 2008, ο ρυθμός αυτός κυμαίνεται από 5% στην Ιταλία έως 30% στην Εσθονία, αντανακλώντας τον πολύπλοκο και διαρκή χαρακτήρα των ανισοτήτων στην αγορά εργασίας. Η Ελλάδα, με ποσοστό 22,2%, κατατάσσεται στην τέταρτη θέση από το τέλος, μετά την Εσθονία, την Τσεχία (26%), την Αυστρία (25,5%) και τη Γερμανία (23%).Επιπλέον, η Επιτροπή τονίζει ότι η διαφορά όσον αφορά τις αμοιβές ανδρών και γυναικών καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής τους έχει ως αποτέλεσμα χαμηλότερες συντάξεις για τις γυναίκες. Για το λόγο αυτό, ο κίνδυνος για τις ηλικιωμένες γυναίκες να αντιμετωπίσουν καταστάσεις φτώχειας είναι μεγάλος. Πράγματι, τα στοιχεία της Eurostat, αναφέρουν ότι το 22% των γυναικών ηλικίας 65 ετών και άνω κινδυνεύει από φτώχεια, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τους άνδρες είναι 16%.Σύμφωνα με έρευνα του Ευρωβαρομέτρου σχετικά με την ισότητα των φύλων, το 62% των Ευρωπαίων πιστεύει ότι εξακολουθεί να υπάρχει ανισότητα μεταξύ των φύλων σε πολλούς τομείς της κοινωνίας.«Η ευρωπαϊκή ημέρα ισότητας των μισθών μάς υπενθυμίζει πόσες προσπάθειες πρέπει ακόμη να καταβάλουμε για να γεφυρώσουμε το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων. Μαζί με τα κράτη-μέλη και τους κοινωνικούς εταίρους, θα προσπαθήσουμε να μειώσουμε ουσιαστικά τη διαφορά των αμοιβών ανδρών και γυναικών στην ΕΕ, ώστε στο μέλλον να μην χρειαζόμαστε πλέον ημέρα ισότητας των μισθών για να υπενθυμίζουμε τις μισθολογικές διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών», δήλωσε η Επίτροπος, αρμόδια για θέματα δικαιοσύνης, Βίβιαν Ρέντινγκ.Για να αντιμετωπιστούν οι μισθολογικές διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών, η Επιτροπή δεσμεύεται να στηρίξει πρωτοβουλίες ίσης αμοιβής στον χώρο εργασίας με δείκτες ισότητας, «καταστατικούς χάρτες» και βραβεία, καθώς και να διερευνήσει τρόπους για να βελτιώσει τη μισθολογική διαφάνεια, καθώς και τον αντίκτυπο στην ίση αμοιβή άτυπων ρυθμίσεων εργασίας, όπως της μερικής απασχόλησης και των συμβάσεων ορισμένου χρόνου.

Το δρόμο για τη Βουλή παίρνει η δικογραφία για τα πυροσβεστικά ελικόπτερα


Τον δρόμο για τη Βουλή παίρνει σκέλος της μεγάλης έρευνας του Οικονομικού Τμήματος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών για πυροσβεστικά ελικόπτερα, καθώς κρίνεται ότι πρέπει να ερευνηθούν ενδεχόμενες ευθύνες του πρώην αναπληρωτή Δημόσιας Τάξης, Χρήστου Μαρκογιαννάκη.Η δικογραφία, που διαβιβάζεται στον Άρειο Πάγο, προκειμένου να δώσει έγκριση για την αποστολή στη Βουλή, βάσει του νόμου περί ευθύνης υπουργών, αφορά την ενοικίαση πέντε ελικοπτέρων από την Πυροσβεστική το 2009, ενώ για άλλο σκέλος της υπόθεσης, που αφορά τη συντήρηση πυροσβεστικών ελικοπτέρων, ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος του νυν γενικού γραμματέα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, Γρηγόρη Τασούλα.Το θέμα με την ενοικίαση των πέντε ελικοπτέρων είχε φέρει στη Βουλή ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Σπύρος Βούγιας, ο οποίος ανέφερε ότι το κόστος για τη μίσθωσή τους από την ΕRICSON AIR-CRANE το 2009 ήταν κατά πολύ υψηλότερο από εκείνο που καταβλήθηκε το 2010.Η εισαγγελική έρευνα «σκόνταψε», όπως λέγεται, σε ενδεχόμενες ευθύνες τού τότε αρμόδιου υφυπουργού, Χρ.Μαρκογιαννάκη, και έτσι, όπως ορίζεται από τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, η αρμόδια εισαγγελέας οφείλει να αποστείλει τα στοιχεία της στη Βουλή για να κριθεί εκεί η υπόθεση.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ:Ο δρόμος που ακολουθούμε είναι μακρύς και δύσκολος


Ο αγώνας για να αφήσουμε πίσω μας τον παλαιό κόσμο θα είναι μακρύς και δύσκολος και θα αντιμετωπίσουμε πολλά, αλλά από εμένα θα ακούτε πάντα την αλήθεια, δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας την Παρασκευή στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ. Σφοδρή επίθεση στην ΝΔ για το χρέος και το έλλειμμα. Όσοι ασκούν κριτική για τον μηχανισμό στήριξης, ας μας πουν την πρότασή τους, είπε ο πρωθυπουργός.Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του περιγράφοντας με ζοφερά χρώματα αυτό που ονόμασε «παλαιό κόσμο». Είπε ότι κυριαρχούσε η διαφορθά και το ρουσφέτι, ότι η δυναμή των παιδιών μας δεν ήταν η αξία τους, αλλά «το ποιον ξέραμε και τι του τάζαμε».«Εμείς φτιάξαμε αυτόν τον κόσμο, αλλά εμείς, το ΠΑΣΟΚ, αποφασίσαμε να τον αλλάξουμε» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου.Αρκετές ήταν οι φορές που επισήμανε ότι ο δρόμος που ακολουθείται είναι δύσκολος και μακρύς. Μάλιστα, είπε ότι πολλές θα είναι οι σειρήνες που θα τραγουδούν τραγούδια δελεαστικά να επστρέψουμε στο παρελθόν, σε έναν ανύπαρκτο παράδεισο.«Από εμένα θα ακούτε μόνο τη γλώσσα της αλήθειας, έτσι ξεκίνησα, έτσι θα συνεχίσω» είπε χαρακτηριστικά.

Επίθεση στη ΝΔ
Αναφερόμενος στο χρέος της χώρας είπε ότι είναι το μεγαλύτερο βαρίδι στο λαιμό των παιδιών μας. Στη συνέχεια επιτέθηκε με σφοδρότητα στη ΝΔ λέγοντας ότι η κυβέρνησή της διπλασίασε τόσο το χρέος όσο και το έλλειμμα. «Η προηγούμενη κυβέρνηση έπνιξε στα χρέη τις επομενες γενιές για να ζήσουν αυτοί καλύτερα» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.Στη συνέχεια, είπε ότι σήμερα η Ελλάδα θα δανειζόταν με επιτόκιο 11%, ενώ η Γερμανία δανείζεται με 2%. Περιγράφοντας στη συνέχεια την στάση της ΕΕ είπε χαρακτηριστικά ότι η απάντηση των εταίρων μας πριν από λίγους μήνες ήταν «γιατί ζητάτε στήριξη, αφού εσείς τα κάνατε χάλια;».Συνέχισε λέγοντας ότι η σημερινή κυβέρνηση κατάφερε να πείσει την ΕΕ ότι το πρόβλημα χρέους δεν είναι μόνο ελληνικό, αλλά ευρωπαϊκό και έτσι να δημιουργηθεί ο μηχανισμός στήριξης.

Κάλεσμα στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις

Ο πρωθυπουργός έκανε έκκληση στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για επίτευξη συμφωνίας στις επικείμενες Συνόδους Κορυφής.Παράλληλα τόνισε ότι περιμένει από το κόμματα της αντιπολίτευσης να συμβάλλουν στην προσπάθεια και προσέθεσε ότι είναι μία ελληνική μάχη, την οποία αν σταθούμε ενωμένοι θα κερδίσουμε.

Περί πρόωρων εκλογών

Σχολιάζοντας τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών ο Παπανδρέου είπε ότι «η δικιά μας η φυγή δεν είναι ούτε οι εκλογές ούτε να εγκαταλείψουμε το έργο μας όπως έκανε η ΝΔ. Η δικιά μας η φυγή είναι φυγή προς τα εμπρός».«Αν οι αποφάσεις μας δεν είναι γενναίες και αποτελεσματικές, αυτό θα φανεί στις αγορές, και θα βρεθούμε πάλι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» τόνισε ο και συμπλήρωσε: «Χρειάζεται να τελειώνουμε το νωρίτερο για να κάνουμε τα απαραίτητα σε κλίμα ασφάλειας και σιγουριάς»

Έμμεση αναφορά στη «συνεννόηση» της κυβέρνησης

Σε μία έμμεση αναφορά του στα προβλήματα αποδοτικότητας και συνεννόησης στο εσωτερικό της κυβέρνησης, ο κ. Παπανδρέου τόνισε: «Μπορεί να υπάρχουν και προβλήματα συντονισμού, αλλά ενυπάρχουν σε ένα σύστημα φέουδων που είχαν διαμορφωθεί στο κράτος», ενώ συμπλήρωσε: «Και λάθη θα γίνονται και εντάσεις θα υπάρχουν αλλα παραμένουμε σταθεροί και προχωράμε μπροστά. Προϋπόθεση είναι η συμμετοχή όλων.»

Κριτική στη Δικαιοσύνη
Ο πρωθυπουργός άσκησε έντονη κριτική και στην Δικαιοσύνη, λέγοντας ότι «το αίσθημα δικαιοσύνης λείπει σήμερα από την ελληνική κοινωνία» και ότι «περιμένουμε να ανταποκριθεί η Δικαιοσύνη».

Όταν οι άνεργοι πληρώνουν τους νταβατζήδεςΤου Σταύρου Χριστακόπουλου

Την ομιλία του πρωθυπουργού μας περιμένουν σήμερα τα ΜΜΕ στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ αναζητώντας κάποια είδηση που θα διευκρινίζει το παράξενο πολιτικό κλίμα των ημερών, που είναι βαρυφορτωμένο με εκλογολογία. Οι μεγάλες ειδήσεις, όμως, εδώ και καιρό, δεν βγαίνουν από τον πρωθυπουργό ή τους υφισταμένους του υπουργούς. Από τον Διεθνή Οικονομικό Έλεγχο βγαίνουν οι σημαντικές ανακοινώσεις.Από τότε που η κυβερνησάρα μας τα έκανε... λάμπα (κατά Λάνθιμο) αρχές Φεβρουαρίου, με την ανακοίνωση του ξεπουλήματος ολόκληρης της χώρας, και «απαγόρευσε» στην τρόικα να δίνει συνεντεύξεις επί ελληνικού εδάφους, αυτά τα παλιόπαιδα συνεχίζουν τον χαβά τους ανακοινώνοντας τα χαμπέρια από την έδρα τους. Έτσι μας ήρθε και η πανταχούσα ότι το επίδομα ανεργίας τελειώνει για όσους έχουν περιουσιακά στοιχεία.Ο αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις Ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν ήταν αυτός που έσκασε τη βόμβα χθες. Τώρα πια δεν θα αρκεί να είσαι άνεργος για να παίρνεις επίδομα ανεργίας. Θα πρέπει να μην έχεις ούτε στον ήλιο μοίρα. Αλλιώς θα πρέπει να εκποιείς ό,τι έχεις και δεν έχεις για να επιβιώσεις μέχρι να ξαναβρείς δουλειά – αν δηλαδή ξαναβρείς... Να λοιπόν που δεν θα ξεπουληθεί μόνο δημόσια περιουσία στον βωμό του χρέους και της επιτήρησης, αλλά και ιδιωτική. Αν θυμάστε, προειδοποιούσαμε από τις 30.12.2010...Κι αυτό θα συμβεί για να τηρηθεί η δέσμευση του Παπακωνσταντίνου για εξοικονόμηση άλλων 500 εκατομμυρίων ευρώ το 2012 από τις κρατικές δαπάνες. Μόλις 100 λιγότερα από την εξακοσάρα (εκατομμύρια) που βγάζει ετησίως σε νταβατζήδικους τόκους η Γερμανία από τα δάνεια που μας έδωσε μέσω του μηχανισμού «στήριξης».Αυτοί που ως εργαζόμενοι και φορολογούμενοι τα έσκαζαν για τις μίζες της Siemens, δηλαδή των κολλητών του Χριστοφοράκου και του Καραβέλλα, αυτοί που πλήρωναν αδρά την ώρα που γέμιζαν βρώμικα λεφτά τα κομματικά ταμεία και οι τσέπες πολιτικών, είναι σήμερα άνεργοι. Είναι αυτοί που σήμερα έχουν τα... «λεφτά που υπάρχουν» και πρέπει να πληρώσουν τις δανειακές μίζες για να μας «σώζουν» Ευρωπαίοι, ΔΝΤ και Παπανδρέου.Αυτοί οι άνεργοι όμως αυξάνονται και πληθύνονται ως η άμμος της θαλάσσης: ήδη έφτασαν τους 834.290 τον Ιανουάριο, ενώ πλέον δεκάδες χιλιάδες κάθε μήνα προστίθενται στη λίστα της απελπισίας.Και δεν παίρνουν όλοι αυτοί, φυσικά, επίδομα ανεργίας. Μόλις 258.285 άτομα έχουν το προνόμιο τον Ιανουάριο να «τα τρώνε» μαζί με τον Πάγκαλο και τους άλλους σωτήρες. Και πώς αλλιώς να γίνει όταν, από τους 834.000 ανέργους, το 36% δεν δικαιούται πλέον επίδομα, διότι βρίσκεται πάω από ένα χρόνο σε ανεργία, ενώ άλλοι 145.000 έπαψαν να αναζητούν εργασία. Και φανταστείτε ότι μιλάμε μόνο για τα στοιχεία του ΟΑΕΔ. Πού να μπλέξουμε και με τα πραγματικά...

Η αίσθηση της ιστορικής ευθύνης

Πώς όμως να μην αυξάνεται ραγδαία η ανεργία; Για αύξηση των λουκέτων 30% τους τελευταίους μήνες μιλάει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου. Κατά 11% μειώθηκαν τον Δεκέμβριο οι εργοδότες και κατά 4% οι αυτοαπασχολούμενοι. Μείωση 17,1% κατέγραψε ο δείκτης κύκλου εργασιών τον Δεκέμβριο του 2010 (συγκριτικά με το 2009) και 19,9% ο δείκτης του όγκου πωλήσεων. Επτάμισι δισ. ευρώ «εξαφανίστηκαν» από την αγορά (58,5 από 65,9) από το 2008 έως το 2010.Την ίδια ώρα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ζητάει από τις ελληνικές να μειώσουν τον δανεισμό τους απ’ αυτήν και από τα 95 δισ. που τις έχει δανείσει (με εγγυήσεις πάνω από 135 δισ. ευρώ) να πέσουν καμιά τριανταριά παρακάτω. Γι’ αυτό η κυβέρνηση έβγαλε από το σεντούκι άλλα 30 δισ. σε εγγυήσεις προς το τραπεζικό σύστημα μετατρέποντας άλλο ένα σημαντικό κομμάτι του ιδιωτικού χρέους σε δημόσιο.Δεν σταματάει όμως εδώ ο Ιωάννης - Κλαύδιος Τρισέ. Με ένα πλήθος μέτρων που ζητάει από τις ελληνικές τράπεζες, τις απειλεί ουσιαστικά με ξεπούλημα και αφελληνισμό (δείτε εδώ, αλλά και στις σελίδες 18-19 του «Π» που κυκλοφορεί, το πλήρες ρεπορτάζ). Και, σαν κερασάκι στην τούρτα, απαιτεί οι τράπεζες να μειώσουν δραματικά τις «γραμμές χρηματοδότησης» προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που έτσι θα οδηγηθούν μαζικά στον θάνατο συμπαρασύροντας στην πτώχευση και την ανεργία ιδιοκτήτες και εργαζόμενους.Έχει τα ζόρια του όμως ο Τρισέ. Δυο φορές έσωσε την Πορτογαλία από πτώχευση μέσα σε ενάμιση μήνα και σε λίγο θα πρέπει να βρει γερά κεφάλαια για να «στηρίξει» τη χώρα του Σόκρατες (σύντροφος του Γιώργου μας κι αυτός, με ελληνικό επώνυμο μάλιστα). Με την Ελλάδα θ’ ασχολείται το παλληκάρι;Άλλωστε για την Ελλάδα τα ’παμε. Και πρωτοσέλιδα μάλιστα. Και για τον σχεδιασμό της Γερμανίας και για τις μειωμένες και προεξοφλημένες προσδοκίες από τη σύνοδο κορυφής της 25ης του μηνός. Κι έρχονται κι άλλα χαμπέρια, πολλά και πολύ σύντομα.

Γι’ αυτό Παπανδρέου και Παπακωνσταντίνου ζητούν κάθε μέρα συναίνεση. Φαίνεται πως δεν αντέχουν οι πλάτες τους το βάρος και οι καρδούλες τους τη συγκίνηση της σωτηρίας μας. Και ψάχνουν εναγωνίως παρέα για να μοιραστούν την ευτυχία.

● Γι’ αυτό ο Ραγκούσης έτρεξε να μας πει τις προάλλες ότι: «Μετά τη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου, όπου θα ξεκαθαρίσει η πρώτη επίσημη τοποθέτηση της Ε.Ε., θα είναι η ώρα που η Ελλάδα επιτέλους θα πρέπει με όρους εθνικής ευθύνης και συναίσθησης της ιστορικής σημασίας των στιγμών να πάρει τις αποφάσεις της για το πρόβλημα του χρέους της». Σαν να έχει προεξοφλήσει κι αυτός το αποτέλεσμα της συνόδου – και όχι μόνο της συνόδου.Εδώ που τα λέμε, δεν είναι και λίγο: κοτζαμάν νούμερο δύο της κυβέρνησης, προκειμένου να ασχοληθεί με τις μεγάλες και ιστορικές επιλογές της χώρας και του έθνους, έχει παρατήσει τους μετανάστες της Υπατίας να γεμίζουνε τα νοσοκομεία. Για χάρη της πατρίδας ρισκάρει ο άνθρωπος να του πεθάνει στα χέρια κανένας από τους κατατρεγμένους και να γίνει ύστερα της Ψωρογιώργαινας. Έτσι είναι όμως η αίσθηση της ιστορικής ευθύνης. Ειδικά άμα είσαι νούμερο δύο...Υστερόγραφο: Αυτοί οι τύποι της Κομισιόν γράψανε μια έκθεση και την πέσανε αγρίως στη ΓΣΕΕ, που βγήκε, λέει, στο αντάρτικο και χαλάει τη συναίνεση. Και γι’ αυτό αναγκάζονται οι ίδιοι να αναγγείλουν το τέλος των συλλογικών συμβάσεων, κόντρα στους ατάκτους του Παναγόπουλου. Σίγουρα τη δική μας ΓΣΕΕ εννοούσαν; Μπα! Εκτός αν γράφανε την έκθεση τύφλα στο μεθύσι. Να έχετε το νου σας με δαύτους. Να δείτε που σε λίγο θα μπερδέψουνε και τον Γιώργο με τον Καντάφι και θα μας βομβαρδίσουνε...

topontiki

ΟΑΣΗ:H τζαμάλα των ...τζαμαλών


Καλούμε όλους τους συμπολίτες να περάσουν από την "κεντρική" τζαμάλα της πόλης μας,από την πολύπαθη "ΟΑΣΗ" δηλαδή...διότι
1. Θα προσφέρουμε εκλεκτή μουσική, εκλεκτά ασπροκόκκινα κρασιά, εκλεκτό τσίπουρο, εκλεκτές μπύρες, εκλεκτά σουβλάκια, εκλεκτά λουκάνικα...
2. Θα προσφέρουμε και τις συνήθεις, μοναδικές ...εκπλήξεις μας, φρούτο και κουλουράκια.
3. Θα προσφέρουμε και κάτι άλλα αναπάντεχα, πέρα από τα παραπάνω, που μόνο εμείς προσφέρουμε.
4. Διαθέτουμε και εστεγασμένο χώρο πολλών τετραγωνικών, αν βρέξει ή χιονίσει.
5. Όλο το πλεόνασμα από τις εισπράξεις θα χρησιμοποιηθεί, όπως πάντα, στον στοιχειώδη ευπρεπισμό και την αναβίωση της "ΟΑΣΗΣ" ως δημόσιου χώρου, μέχρι ν' αποφασίσει ο Δήμος να κάνει κι αυτός κάτι...
Η συμμετοχή ΟΛΩΝ στην τζαμάλα της "ΟΑΣΗΣ" είναι αυτονόητα ΠΟΛΥ σημαντική

Στον υπουργό Οικονομίας οι περιφερειάρχες


Συνάντηση με τους περιφερειάρχες είχε ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου, στο πλαίσιο της ενημέρωσης για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012- 2015 και της συζήτησης των προβλημάτων που απασχολούν τις περιφέρειες.Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός αναφέρθηκε στη δημοσιονομική κατάσταση στη χώρα, επισημαίνοντας ότι απαιτείται «νοικοκύρεμα» σε όλους τους τομείς του στενού και του ευρύτερου δημόσιου τομέα και, κατ’ επέκταση, στις τοπικές κοινωνίες και τα ελλείμματα που δημιουργούνται.Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι θα συσταθεί επιτροπή υπό τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών, Ηλία Πλασκοβίτη, η οποία θα ασχολείται αποκλειστικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι περιφέρειες.

Πάνω από 1,80 ευρώ/λίτρο η αμόλυβδη στην περιφέρεια!


Το ένα ρεκόρ μετά το άλλο σπάει η τιμή της αμόλυβδης καθώς σήμερα διαμορφώνεται στα 1,656 ευρώ το λίτρο, την ώρα που στην περιφέρεια ξεπερνάει ακόμα και τα 1,8 ευρώ/λίτρο.Παραμονές του τριημέρου της Καθαρής Δευτέρας, η μέση τιμή της αμόλυβδης αυξήθηκε κατά 0,3 λεπτά από 1,653 ευρώ χθες, ενώ σωρευτικά από την αρχή της εβδομάδας σύμφωνα με το παρατηρητήριο τιμών η αμόλυβδη βενζίνη έχει ακριβύνει κατά 1,6 λεπτά το λίτρο. Η ελάχιστη τιμή σήμερα είναι 1,549 ευρώ (Αργολίδα) και η μέγιστη 1,837 (Κυκλάδες).Αντίστοιχα η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης διαμορφώνεται σήμερα στα 86,5 λεπτά, με την εβδομαδιαία αύξηση στα 1,7 λεπτά το λίτρο. Οι τιμές ξεκινούν από 79,9 λεπτά (Χαλκιδική) και κλιμακώνονται έως τα 97 (Θεσσαλονίκη).

Ξεκινούν οι αιτήσεις για τα συσσίτια του Δήμου Ιωαννιτών


Με διαφάνεια, αξιοκρατία και διαδικασίες ανοιχτές και πλήρως αποσαφηνισμένες από την αρχή, ο Δήμος Ιωαννιτών, ανοίγει τις διαδικασίες για την χορήγηση των συσσιτίων.Ο υπεύθυνος του τομέα κοινωνικής πολιτικής Φίλιππος Τσουμάνης σε δήλωσή του τόνισε ότι τα συσσίτια θα χορηγούνται σε εκείνους που τα έχουν πραγματικά ανάγκη. «Στόχος μας είναι να δώσουμε μία μικρή, έστω, βοήθεια σε συμπολίτες μας που βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση. Θέλουμε η πρωτοβουλία αυτή να πιάσει πραγματικά τόπο και να ανακουφίσει εκείνους που χρειάζεται να βλέπουν στην πράξη το κοινωνικό πρόσωπο του Δήμου. Η επιλογή των δικαιούχων θα γίνει με απόλυτη διαφάνεια. Μετά από τον έλεγχο που έγινε από την υπηρεσία μας, είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε δημόσια όλες τις προϋποθέσεις για την χορήγηση των συσσιτίων, ενώ με τις ίδιες καθαρές διαδικασίες θα γίνουν και οι προμήθειες των υλικών, ώστε να αποφευχθεί κάθε σπατάλη και αλόγιστη δαπάνη», υπογράμμισε ο κ. Τσουμάνης.Όσοι ενδιαφέρονται για την παροχή συσσιτίων θα πρέπει να υποβάλλουν τα δικαιολογητικά τους στο ΚΑΠΗ της πόλης των Ιωαννίνων ή στα κατά τόπους ΚΑΠΗ.Για την εγγραφή των δικαιούχων στο πρόγραμμα απαιτούνται τα ακόλουθα δικαιολογητικά:
* Αίτηση του ενδιαφερομένου
* Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας
* Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης
* Λογαριασμό ΔΕΗ ή ΟΤΕ ή χαρτί από την Εφορία που βεβαιώνει την Διεύθυνση κατοικίας.
* Εκκαθαριστικό εφορίας ή υπεύθυνη δήλωση επικυρωμένη από την εφορία ότι δεν υποχρεούται να υποβάλλει φορολογική δήλωση γιατί δεν έχει εισοδήματα.
* Ε1 και Ε9
* Μισθωτήριο συμβόλαιο σε περίπτωση ενοικίου
* Σε περίπτωση που κάποιο άτομο επιβαρύνεται οικονομικά από την κατάσταση της υγείας του, πρέπει να προσκομίζει την αντίστοιχη γνωμάτευση.
* Σε περίπτωση επιβάρυνσης από δάνειο να προσκομίζονται έγγραφα από τράπεζα.
Από τον τομέα κοινωνικής πολιτικής του Δήμου Ιωαννιτών κρίθηκε απαραίτητο, για την διαδικασία επιλογής των δικαιούχων να τεθούν συγκεκριμένα κριτήρια, με τα οποία η Επιστημονική Επιτροπή θα μπορεί να γνωμοδοτήσει μετά από κοινωνική έρευνα της αρμόδιας υπηρεσίας για τους δικαιούχους οικονομικής ενίσχυσης του Δήμου με την μορφή παροχής έτοιμου φαγητού.Στα κριτήρια αυτά περιλαμβάνονται η εντοπιότητα, η οικογενειακή κατάσταση, η εργασιακή κατάσταση, η οικονομική και περιουσιακή κατάσταση, οι συνθήκες στέγασης, η κατάσταση της υγείας.Με βάση όλα αυτά, η επιστημονική επιτροπή θα εισηγείται την ένταξη ή μη των δικαιούχων στο πρόγραμμα.

Κατάληψη του ΠΑΜΕ στη ΔΕΥΑΙ!


Κατάληψη στα γραφεία της ΔΕΥΑΙ,πραγματοποιούν εδώ και λίγη ώρα τα μέλη της συνδικαλιστικής παράταξης του ΚΚΕ,μαζί με συμβασιούχους της πρώην ΑΔΕΙ.Τα μέλη του ΠΑΜΕ,φωνάζουν συνθήματα εναντίον του δημάρχου Φίλιππα Φίλιου καθώς και εναντίον των δημοσιογράφων.Μέσα σε λίγες ημέρες το ΚΚΕ Ιωαννίνων,έχει πραγματοποιήσει δεκάδες εκδηλώσεις κατά της δημοτικής αρχής,ενώ επί 12 χρόνια που ο Γκόντας και ο Παπασταύρος ήταν δήμαρχοι,έκαναν...πως δεν έβλεπαν,δεν άκουγαν τίποτα.Θυμηθήτε την σιωπή τους για το θέμα του ΚΤΕΛ στην Οδό Παπανδρέου,για το θέμα της παραχώρησης του ΞΕΝΙΑ στον επιχειρηματία-μεγαλοεκδότη Μήτση,για τις αθλιότητες του Αυδή στο πάρκιγκ της κενρικής πλατείας,για τις παράνομες προσλήψεις της δημοτικής αρχής Γκόντας και τόσα άλλα...

Στα δικαστήρια ο πρώην δήμαρχος Πρέβεζας και άλλα 22 άτομα για την απομάκρυνση παράνομης κεραίας κινητής τηλεφωνίας της WIND!


Δύο χρόνια ακριβώς μετά την «επιχείρηση» απομάκρυνσης της παράνομης κεραίας κινητής τηλεφωνίας από το 8ο δημοτικό νηπιαγωγείο Πρέβεζας ( η οποία έγινε στις 5 Μαρτίου του 2009) 22 άτομα (ανάμεσά τους ο πρώην Δήμαρχος Μιλτιάδης Κλάπας και όλα σχεδόν τα μέλη του προηγούμενου Δημοτικού Συμβουλίου) έλαβαν κλητήριο θέσπισμα προκειμένου να παραστούν σε δίκη στο Εφετείο Ιωαννίνων τον Νοέμβριο του 2011.Το κλητήριο θέσπισμα έλαβαν εκτός από τον κ.Κλάπα οι κύριοι Λαινάς, Τζούλης, Νέλλης, Φωκάς, Ανατολιωτάκης, Τριβλής, Σαραμπασίνας, Σιόρεντας, Φαρμάκης, Αμάραντος, Κωνής, Καραμανίδης, Βελέντζας, Σολδάτος Γιάννης και Σολδάτος Μάκης, Χατζόπουλος, οι κυρίες Παπαδημητρίου και Λαχανά ο Σπύρος Παγκράτης ακόμη και υπάλληλοι του Δήμου που συμμετείχαν στην διαδικασία απομάκρυνσης της κεραίας.Χαρακτηριστικό είναι βάσει του κλητήριου θεσπίσματος τα 22 αυτά άτομα καλούνται να δικαστούν μετά από μήνυση που υπέβαλλε η εταιρία WIND γι α το…«έγκλημα αφαίρεσης της κεραίας η οποία ζημίωσε την εταιρία με το ποσό των 73 χιλ. ευρώ».Η αφαίρεση της κεραίας η οποία είχε τοποθετηθεί μέσα σε καμινάδα, χωρίς καμία αδειοδότηση , σε απόσταση εκατό περίπου μέτρων από το Νοσοκομείο και κάτω ακριβώς από το 8ο Νηπιαγωγείο πραγματοποιήθηκε με ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και την συμμετοχή δεκάδων φορέων και πολιτών. Μάλιστα η διαδικασία αυτή άνοιξε τον δρόμο για «γιγάντωση» του κινήματος κατά των παράνομων κεραιών κινητής τηλεφωνίας σε όλη την χώρα.Ο πρώην Δήμαρχος Πρέβεζας Μιλτιάδης Κλάπας καλεί στη νέα αυτή μάχη κινήματα, μαθητές, εκπαιδευτικούς και πολίτες προκειμένου όλοι μαζί να δώσουν την απάντηση που αρμόζει σε όσους υποτιμώντας την νοημοσύνη των πολιτών, με αναιδή τρόπο κερδοσκοπούν σε βάρος της δημόσιας υγείας.«Θεωρούσαμε ότι κάναμε αυτό που έπρεπε και θα προσέλθουμε στο δικαστήριο για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα των παιδιών μας που δεν πρόκειται να γίνουν αντικείμενο εκμετάλλευσης και κερδοφορίας» καταλήγει ο κ.Κλάπας χαρακτηρίζοντας την απομάκρυνση της παράνομης κεραίας κινητής τηλεφωνίας επιβεβλημένη πράξη για την προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος.

Κατάληψη στο δημοτικό πάρκιγκ στα Λιθαρίτσια από μέλη του ΠΑΜΕ


Κατάληψη στο δημοτικό πάρκιγκ στα Λιθαρίτσια,πραγματοποιούν από το πρωί οι πρώην συμβασιούχοι της ΑΔΕΙ,μαζί με μέλη του ΠΑΜΕ,της συνδικαλιστικής οργάνωσης του ΚΚΕ.Εκατοντάδες Γιαννιώτες έχουν ταλαιπωρηθεί,μιας και δεν είχαν τη δυνατότητα να βρούν θέση για πάρκιγκ,ενώ άλλοι αναγκάστηκαν να σταθμεύσουν στο πάρκινγκ που νοικιάζει ο Δήμος στον επιχειρηματία κ. Αυδή,στην κεντρική πλατεία που είναι πολύ ακριβότερο.Το ερώτημαμα μας προς την τοπική ηγεσία του ΚΚΕ:
-Γιατί τα μέλη του ΠΑΜΕ δεν έκαναν καταληψη στο υπόγειο πάρκιγκ της Κεντρικής Πλατείας και προτίμησαν αυτό στα Λιθαρίτσια;Μήπως γιατί ο πρόεδρος του σωματείου συνταξιούχων κ. Στάθης Βαμβέτσος,που "εργάσθηκε" πολύ σκληρά στην ζωή του ως "επαγγελματικό στέλεχος" του ΚΚΕ,είναι σήμερα υπάλληλος του γνωστού επιχειρηματία κ. Αυδή;

Ερώτηση Καλογιάννη για την Ιόνια Οδό


Επίκαιρη Ερώτηση κατέθεσε προς συζήτηση στη Βουλή ο Υπεύθυνος Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Δημοσίων Έργων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Ιωαννίνων κ Σταύρος Καλογιάννης.Ο Σταύρος Καλογιάννης ερωτά τον Υπουργό Υποδομών:
•Σε ποιους λόγους οφείλεται η απραξία του Υπουργείου που οδήγησε την σύμπραξη των κατασκευαστριών εταιρειών στην παύση των εργασιών από το Αντίρριο μέχρι τα Ιωάννινα;
•Τι προτίθεται να κάνει το Υπουργείο για να ξεκινήσουν και πάλι οι εργασίες κατασκευής σε όλο το μήκος της Ιόνιας οδού και να τηρηθούν τα αυστηρά χρονοδιαγράμματα που προβλέπονται στη σύμβαση παραχώρησης;

Στην Ήπειρο 47 άτομα χάνουν τη δουλειά τους κάθε μέρα!


Χωρίς… χαλινάρια συνεχίζει να καλπάζει η ανεργία στην Ήπειρο και το 2011, αφού μόλις σε ένα μήνα οι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ αυξήθηκαν κατά 1.410, γεγονός που σημαίνει, ότι από τον Δεκέμβρη έως τον Ιανουάριο 47 άνθρωποι έχαναν τη δουλειά τους κάθε μέρα!Η επιλογή της Κυβέρνησης να υπογράψει το Μνημόνιο έχει φέρει αλυσιδωτές εκρήξεις στον κοινωνικό ιστό. Οι εργασιακές σχέσεις έχουν ανατραπεί, οι μισθοί ψαλιδίζονται συνεχώς, το κόστος ζωής εκτινάσσεται κάθε μήνα και οι Ηπειρώτες βλέπουν ιδιαιτέρως απαισιόδοξα το μέλλον. Στη ζοφερή αυτή εικόνα προστίθενται, μεταξύ άλλων τα καθημερινά λουκέτα στα καταστήματα και η άσχημη πορεία ή για την ακρίβεια η στασιμότητα των μεγάλων αναπτυξιακών έργων στην Ήπειρο.Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού, τον Ιανουάριο του 2011 οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στην περιοχή μας έφθασαν τους 22.764. Από αυτούς, οι 9.137 είναι γραμμένοι για διάστημα ίσο ή μικρότερο των 12 μηνών, ενώ οι άλλοι 13.627 μεγαλύτερο του ενός έτους. Παράλληλα, υπάρχουν και άλλοι 2.419 που δεν αναζητούν εργασία.Η σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2010 αποδεικνύει, ότι η ανεργία συνεχίζει να αποτελεί μάστιγα για την Ήπειρο. Ο συνολικός αριθμός των ανέργων τότε ήταν 21.354.«Το να πούμε, ότι πρέπει να παρθούν μέτρα είναι πια κοινότυπο. Το επισημαίνουν όλοι εδώ και μήνες. Πλέον, το ηφαίστειο της ανεργίας έχει εκραγεί και ο σώζων εαυτόν σωθήτω» έλεγαν χθες Ηπειρώτες.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:Με προσφυγή στη δικαιοσύνη απειλεί ο Θ.Πιτούλης για όσα ακούστηκαν στο δημοτικό συμβούλιο


Το Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας,ακύρωσε τα τεύχη δημοπράτησης για τη μελέτη παράκαμψης του Δήμου Ηγουμενίτσας, με 16 ψήφους, αυτούς της πλειοψηφίας να τάσσονται υπέρ της ακύρωσης, τη μείζονα αντιπολίτευση να τάσσεται υπέρ της υπάρχουσας μελέτης, ενώ ο κ. Δήμας και η Λαϊκή Συσπείρωσης ψήφισε λευκό. Μάλιστα,ο αντιδήμαρχος Κώστας Δημητρίου,κατά την διάρκεια της συζήτησης,άφησε αιχμές για την προηγούμενη Δημοτική Αρχή, λέγοντας ότι υπήρχαν «φωτογραφικές» διατάξεις για να δοθεί το έργο σε συγκεκριμένη εταιρεία.Σύμφωνα με τον κ. Δημητρίου,το έργο μπορεί να γίνει αρκετά πιο οικονομικά, με 20 εκ. ευρώ δηλαδή, αντί για τα 40 εκ. ευρώ που προβλεπόταν στη μελέτη που προχώρησε η προηγούμενη Δημοτική Αρχή.Άμεση ήταν η αντίδραση του πρώην δημάρχου Ηγουμενίτσας μαι νυν αντιπεριφερειάρχη κ. Θωμά Πιτούλη,ο οποίος απέστειλε επιστολή προς τον δήμαρχο κ. Γιώργο Κάτσινο,με την οποία απειλέι να προσφύγει στη δικαιοσύνη.Αναλυτικά στην επιστολή του ο κ. Πιτούλης αναφέρει τα εξής:
"Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε
Έχοντας λάβει πλήρη γνώση της Εισηγήσεως του ως άνω θέματος, το οποίο έχει εισαχθεί προς συζήτηση στην Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας της 2 Μαρτίου 2011, και επειδή:
1. Η προκήρυξη και τα τεύχη δημοπράτησης του τρέχοντος διαγωνισμού ανάθεσης της μελέτης «Μελέτη Παράκαμψης πόλεως Ηγουμενίτσας» έχουν συνταχθεί και θεωρηθεί από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Ηγουμενίτσας, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.
2. Η εν λόγω προκήρυξη και τεύχη δημοπράτησης έχουν εγκριθεί, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, με την αρ.303 /2010 απόφαση της Δημαρχιακής Επιτροπής του Δήμου Ηγουμενίτσας, ήτοι επί δημαρχίας ημών.
3. Άπαντες οι όροι της εν λόγω προκήρυξης και των τευχών δημοπράτησης είναι απολύτως σύμφωνοι με τις ισχύουσες διατάξεις περί ανάθεσης και εκπόνησης μελετών του δημοσίου και συγκεκριμένα το Ν. 3316/05, τα εκτελεστικά αυτού διατάγματα και Υπουργικές Αποφάσεις και τις ερμηνευτικές αυτού Εγκυκλίους.
4. Στην γραπτή Εισήγησή σας επί του θέματος αναφέρεται ότι: «...Ήτοι υπάρχουν φωτογραφικές διατάξεις που δρομολογούσαν τα αποτελέσματα του διαγωνισμού σε συγκεκριμένο υποψήφιο. Το μόνον που είχε παραληφθεί να γραφτεί ήταν τα αρχικά του ονοματεπώνυμου...».
5. Η ως άνω αναφορά σας συνιστά ευθέως αόριστη και απαράδεκτη συκοφάντηση ημών, αλλά και των στελεχών της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Ηγουμενίτσας.
6. Η ως άνω αναφορά σας είναι παντελώς ψευδής και θίγει με προκλητικό τρόπο, και μάλιστα δημοσίως, την αξιοπρέπεια και τη φήμη ημών.
7. Έχετε το δικαίωμα να προβαίνετε σε καταγγελίες, αλλά ταυτόχρονα φέρετε την ευθύνη της απόδειξης της βασιμότητας των όσων δημοσίως αναφέρετε.
Σας καλούμε, επιφυλασσόμενοι παντός δικαιώματός μας, ΑΜΕΣΩΣ, να μας συγκεκριμενοποιήσετε πώς στοιχειοθετείται η εκ μέρους μας «δρομολόγηση του αποτελέσματος του διαγωνισμού» και να μας γνωρίσετε το ονοματεπώνυμο του συγκεκριμένου υποψήφιου, στον οποίο ισχυρίζεστε ότι δρομολογούνταν ο διαγωνισμός, καθώς και τα αποδεικτικά στοιχεία τεκμηρίωσης του εν λόγω συκοφαντικού ισχυρισμού σας.Σας δηλώνουμε:Ότι σε περίπτωση μη απάντησής σας ή αδυναμίας παράθεσης των αποδεικτικών στοιχείων των «καταγγελλομένων» είμαστε υποχρεωμένοι να προσφύγουμε στα αρμόδια δικαστικά όργανα προς υπεράσπιση της φήμης και της καταξιωμένης επαγγελματικής και πολιτικής πορείας μας, όπου θα κληθείτε να αναλάβετε τις ευθύνες σας (ποινική και αστική), μη αποκλειομένης και της αποζημίωσης ημών για την ηθική βλάβη από τα όσα συκοφαντικά και αβάσιμα αναφέρετε εις βάρος μας".

Στη Βουλή η λίμνη Βρέλλη


Το θέμα της αδειοδότησης των κατασκευαστικών εργασιών που έγιναν για τον ανισόπεδο κόμβο στην εποχική λίμνη του Βρέλλη,προκειμένου να εξυπηρετηθέι το πολυκατάστημα ΙΚΕΑ του ομίλου Φουρλή,φέρνουν στη Βουλή,με ερώτηση τους προς την Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη,ο πρόεδρος της "Δημοκρατικής Αριστεράς" κ. Φώτης Κουβέλης και ο βουλευτής του κόμματος κ. Νίκος Τσούκαλης.Αναλυτικά στην ερώτηση τους,αναφέρουν τα εξής:"Η λίμνη του Βρέλλη στο Νομό Ιωαννίνων είναι μια προστατευόμενη περιοχή, ενταγμένη στην ζώνη οικοανάπτυξης (στο πλαίσιο του Σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος για τη λίμνη Παμβώτιδα), όπως και στις Ζώνες Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) με συγκεκριμένο κωδικό. Αποτελεί μια περιοχή ιδιαίτερης οικολογικής αξίας και μεγάλης σημασίας για την αντιπλημμυρική προστασία της ευρύτερης περιοχής του Μπιζανίου, καθώς λειτουργεί ως ταμιευτήρας εκτόνωσης.Παρόλα αυτά, το οικοσύστημα έχει υποστεί μεγάλης κλίμακας βλάβες εξαιτίας της ανθρώπινης παρέμβασης και συγκεκριμένα της κατασκευής ανισόπεδου κόμβου που απαιτείται, όπως αναφέρεται στον τοπικό τύπο, «για την ομαλή πρόσβαση σε μεγάλο εμπορικό κέντρο».Ειδικότερα, το φυσικό περιβάλλον έχει αλλοιωθεί πλήρως κάτω από τα βάθρα του ημικυκλικού κόμβου, τα οποία κατασκευάστηκαν μέσα στα όρια της λίμνης, όπως επίσης και στο σημείο (ομοίως στα όρια της λίμνης), όπου προφανώς η κατασκευάστρια εταιρεία εναπόθεσε αδρανή υλικά σε μήκος μεγαλύτερο των 50 μέτρων.Με δεδομένο ότι η λίμνη του Βρέλλη αποτελεί μια οικολογικά ευαίσθητη περιοχή με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το οικοσύστημα που φιλοξενεί στα νερά της, ειδικά τη χειμερινή περίοδο,ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:
-Ποια συγκεκριμένα μέτρα θα λάβει για την άμεση και πλήρη αποκατάσταση του φυσικού τοπίου και της φυσικής ισορροπίας στην περιοχή της λίμνης του Βρέλλη, η οποία υπέστη σοβαρές αλλοιώσεις εξαιτίας της κατασκευής ανισόπεδου συγκοινωνιακού κόμβου;
-Επιβεβαιώνει ότι οι καθοριστικές εγκρίσεις και αδειοδοτήσεις δόθηκαν απευθείας από το πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ και το ΥΠΕΚΑ και όχι από τις αρμόδιες τοπικές υπηρεσίες;
-Οι παρεμβάσεις της κατασκευάστριας εταιρίας στον ως άνω υδροβιότοπο έγιναν σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις και τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία;"

Αποκριάτικη εκδήλωση της ΚΝΕ


Αποκριάτικη γιορτή για τα παιδιά διοργανώνει αύριο η ΚΝΕ στα Γιάννενα από τις 10 π.μ. έως τις 2 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εργαστήρι μάσκας - χαρταετού, γνωριμία των παιδιών με τον Μπρεχτ με την παράσταση «Κύκλος με την κιμωλία», γαϊτανάκι και άλλες εκπλήξεις.

Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου και του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων


Η Περιφέρεια Ηπείρου υπέγραψε ως φορέας - χρήστης, μνημόνιο συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, για την υποβολή προτάσεων από δέκα Ερευνητικές Ομάδες του Ιδρύματος στο πρόγραμμα «Νέα Γνώση» του Π.Ε.Π. Ηπείρου.Οι υποβληθείσες προτάσεις καλύπτουν σχεδόν όλους τους επιλέξιμους τομείς της προκήρυξης («Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών», «Υγεία», «Περιβάλλον, Ενέργεια, Υδατικοί πόροι» κλπ.), ενώ από την πλευρά της Περιφέρειας Ηπείρου παρασχέθηκε κάθε δυνατή συνδρομή ώστε να εξασφαλιστεί στο μέγιστο βαθμό η πρακτική αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων προς όφελος των πολιτών της περιοχής.

Εκδήλωση της ΚΝΕ στο Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων


H ανασύνταξη του εργατικού κινήματος που δε θα περιορίζεται μόνο στο καλύτερο επίπεδο οργάνωσης της εργατικής τάξης, αλλά θα στοχεύει στην ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων, σε έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης, στο σοσιαλισμό βρέθηκε στο επίκεντρο της προχτεσινής εκδήλωσης της ΚΝΕ στα Γιάννενα, με ομιλητή τον Βαγγέλη Μαρούπα, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της Οργάνωσης.Εκδήλωση στα πλαίσια της πεντάμηνης καμπάνιας των Οργανώσεων της ΚΝΕ για την οργάνωση της εργατικής νεολαίας όπου έγινε η παρουσίαση του βιβλίου «Το Εργατικό Συνδικαλιστικό Κίνημα 1918 -1948 - Δύο γραμμές σε διαρκή αντιπαράθεση» του Γιώργου Μαυρίκου. Μέσα από καταγεγραμμένα ιστορικά παραδείγματα από τα πρώτα ακόμα συγκροτημένα βήματα οργάνωσης της εργατικής τάξης που αναφέρθηκαν στη βιβλιοπαρουσίαση αναδείχθηκε η διαρκής ιδεολογικοπολιτική διαπάλη που διεξάγεται στις γραμμές του εργατικού κινήματος για τον προσανατολισμό του.Οπως χαρακτηριστικά τόνισε ο ομιλητής: «Ο δρόμος ανάπτυξης που ακολουθείται χρόνια τώρα δεν επιτρέπει την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Ο καπιταλιστικός μονόδρομος δεν μπορεί να δώσει τίποτα πλέον. Σήμερα, πρέπει να γίνει συνείδηση ότι δεν αρκούν μερικές απεργίες, παρότι είναι πολύτιμο σχολείο της πάλης ενάντια στο κεφάλαιο, τα κόμματά του, τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό. Χρειάζεται να οργανωθεί ο λαός, να δυναμώσει την πολιτική του πάλη, να φτιάξει τη δικιά του λαϊκή συμμαχία και να έρθει σε ρήξη με την εξουσία των μονοπωλίων, για την ανατροπή της. Να διεκδικήσει την εξουσία».

ΑΡΤΑ:Συνάντηση αντιπεριφερειάρχη με στελέχη της ΕΤΑΝΑΜ


Συνάντηση με στελέχη της ΕΤΑΝΑΜ Α.Ε., στα γραφεία της Αναπτυξιακής Εταιρείας στην Άρτα, είχε χθες, ο Αντιπεριφερειάρχης Άρτας κ. Βασίλης Ψαθάς. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τους τομείς στους οποίους δραστηριοποιείται η ΕΤΑΝΑΜ, τα προγράμματα που υλοποιεί και τις ενέργειες που έχουν σχεδιασθεί για το μέλλον. Ειδικότερα, ο κ. Ψαθάς ενημερώθηκε για τα κάτωθι:
α)Προσέγγιση LEADER του προγράμματος «Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2007 – 2013 (ΠΑΑ)».
β)Αειφόρος Ανάπτυξη Αλιευτικών Περιοχών του προγράμματος Αλιείας 2007 – 2013.
γ)INTERREG – Εδαφική Συνεργασία ΕΛΛΑΔΑ – ΙΤΑΛΙΑ 2007 – 2013.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Άρτας επιβεβαίωσε από την πλευρά του τη σημασία που έχει για την Περιφερειακή Ενότητα Άρτας και την Περιφέρεια Ηπείρου γενικότερα, η λειτουργία της ΕΤΑΝΑΜ, ενώ συγχρόνως επισήμανε την αναγκαιότητα περαιτέρω συντονισμού της εταιρείας με την Περιφέρεια Ηπείρου. Ο κ. Ψαθάς τόνισε τη στήριξη της αιρετής Περιφέρειας Ηπείρου προς την ΕΤΑΝΑΜ και τη βούληση για την ενδυνάμωσή της, σύμφωνα και με την πρόσφατη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου και τη θετική στάση του Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Α. Καχριμάνη έναντι της ΕΤΑΝΑΜ Α.Ε.

Ικανοποίηση Καχριμάνη για την ένταξη των νοσοκομείων στο ΕΣΠΑ


Σε δήλωσή του ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, δηλώνει ικανοποιημένος για την ένταξη στο ΕΣΠΑ της επέκτασης του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου Ιωαννίνων και του εκσυγχρονισμού του νοσοκομείου Φιλιατών. Στην ίδια δήλωση σημειώνει ότι θα πρέπει να ενισχυθεί το ΠΕΠ Ηπείρου, ενώ χαρακτηρίζει μικρό το ποσό των 5 εκ. ευρώ που διατέθηκε προχθές από Εθνικούς πόρους για την χρηματοδότηση έργων του αναπτυξιακού νόμου.

ΑΡΤΑ:Εκδήλωση ανταλλαγής σπόρων


Οι σπόροι είναι δώρο της φύσης, περασμένων γενεών και διαφορετικών πολιτισμών. Είναι έμφυτο καθήκον και ευθύνη μας να τους προστατέψουμε και να τους περάσουμε στις μελλοντικές γενιές. Έτσι αρχίζει το μανιφέστο για το μέλλον των σπόρων που μοιράστηκε στην παγκόσμια συνάντηση των κοινοτήτων διατροφής Terra Madre στο Τορίνο της Ιταλίας στις 26-30/10/2006 όπου συμμετείχε και η Εναλλακτική Κοινότητα Πελίτι.Η ελεύθερη ανταλλαγή σπόρων μεταξύ των αγροτών υπήρξε η βάση της διατήρησης της βιοποικιλότητας, καθώς και της διατροφικής ασφάλειας. Αυτή η ανταλλαγή , βασίζεται στη συνεργασία και την αμοιβαιότητα, όπου αγρότες εν γένει ανταλλάσσουν ίσες ποσότητες σπόρων. Αυτή η ελευθερία, πηγαίνει πέρα από την απλή ανταλλαγή σπόρων: περιλαμβάνει και ανταλλαγή ιδεών και γνώσης καλλιέργειας του σπόρου, τις οποίες οι αγρότες αποκτούν παρατηρώντας το σπόρο να αναπτύσσεται στα χωράφια τους.
Σήμερα η ποικιλία και το μέλλον του σπόρου τελεί υπό εξαφάνιση. Από 80.000 βρώσιμα φυτά που χρησιμοποιούνται για τροφή, μόνο περίπου 150 καλλιεργούνται και μόνο 8 είναι αντικείμενα εμπορίου παγκοσμίως.Παράλληλα η ανάπτυξη μη ανανεώσιμων σπόρων, όπως ιδιοκτησιακά υβρίδια και στείροι σπόροι που βασίζονται σε γενετικά τροποποιημένες τεχνολογίες (μεταλλαγμένοι σπόροι), απειλεί το ίδιο μέλλον του σπόρου και μαζί με αυτού το μέλλον των αγροτών και την ασφάλεια των τροφίμων.Έτσι δημιουργήθηκε στην Ελλάδα μια κοινότητα ανθρώπων - Το Πελίτι - όπου ο καθένας τους από τον τόπο όπου ζει, εργάζεται για τη διατήρηση των ντόπιων ποικιλιών και γεύσεων με ανταλλαγή αγαθών και υπηρεσιών χωρίς χρήματα.Ο σύλλογός μας σε μια προσπάθεια να αναδείξει τη μεγάλη σημασία της διατήρησης της βιοποικιλότητας μέσω της ελεύθερης ανταλλαγής των ντόπιων σπόρων αλλά και να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο στον αγώνα κατά των γενετικά μεταλλαγμένων τροφίμων, σε συνεργασία με μέλη της κοινότητας ΠΕΛΙΤΙ, τους Friends Artas και το Δήμο Άρτας, οργανώνει εκδήλωση
ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 12 ΜΑΡΤΙΟΥ 2011 ΑΠΟ ΤΙΣ 10.00 ΕΩΣ 13.00 ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΣΤΟΝ ΠΕΖΟΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΣΚΟΥΦΑ ΣΤΟ ΥΨΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ.
Όπου εν όψει της σποράς της άνοιξης θα μοιράζονται και ανταλλάσσονται παραδοσιακές ποικιλίες ντόπιων σπόρων σε όσους παρευρεθούν και διερχόμενους πολίτες, θα προσφέρεται φυσικός χυμός από τα πορτοκάλια της περιοχής μας περνώντας το μήνυμα για στήριξη της ντόπιας παραγωγής και παράλληλα θα γίνεται ενημέρωση για τους κινδύνους που ενέχουν τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα.αλούμε όλους τους κατοίκους και μικροκαλλιεργητές της περιοχής μας να έρθουν να πάρουν ή να ανταλλάξουν ντόπιους σπόρους, να μας δώσουν την εμπειρία τους και να βοηθήσουμε όλοι μαζί στη διατήρηση , διάδοση και προστασία των ντόπιων σπόρων.

ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΥ

 Συνεδριάζει το Περιφερειακό Συμβούλιο


Την Τετάρτη 9 Μαρτίου στις 7 το απόγευμα συνεδριάζει το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου, με θέματα ημερήσιας διάταξης τα εξής:
1.Επικύρωση των αποφάσεων – πρακτικών της 3ης συνεδρίασης του Π.Σ.
2.α) Έγκριση για άνοιγμα νέων τραπεζικών λογαριασμών από την κάθε Περιφερειακή Ενότητα της Περιφέρειας Ηπείρου κατ’ αντιστοιχία και στην αυτή Τράπεζα των τηρουμένων τραπεζικών λογαριασμών από τις πρώην Ν.Α. Ιωαννίνων, Άρτας, Θεσπρωτίας, Πρέβεζας, προς μεταφορά των διαθεσίμων χρηματικών διαθεσίμων.
β) Εξουσιοδότηση Περιφερειάρχη για ορισμό υπαλλήλων για κίνηση των αντίστοιχων λογαριασμών
3.Έγκριση προένταξης έργου στο Πρόγραμμα ΚΑΠ
4.Σχετικά με τη μίσθωση ιδιωτικών μηχανημάτων για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών.
5.Συνέχιση της διαδικασίας για την πλήρωση της θέσεως Περιφερειακού Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης στην Περιφέρεια Ηπείρου

Συνεδριάζει το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ


Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού και προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Παπανδρέου, συνέρχεται σήμερα, Παρασκευή, η 11η Σύνοδος του Εθνικού Συμβουλίου του Κινήματος στο Ξενοδοχείο Divani Caravel.Οι εργασίες της 11ης Συνόδου θα ξεκινήσουν με ομιλία του γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλη Καρχιμάκη, ενώ αμέσως μετά θα μιλήσει ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.Στη συνέχεια θα τοποθετηθεί για το ζήτημα του Ευρωομόλογου η κ. Βάσω Παπανδρέου.Στην 11η Σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ πριν από τις τοποθετήσεις των μελών του οργάνου θα χαιρετίσει ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Martin Schulz, ενώ μετά τις ομιλίες των μελών του ΕΣ θα χαιρετίσει ο κ. Poul Nyrup Rasmussen, πρώην πρωθυπουργός της Δανίας και πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.Θα ακολουθήσουν οι δευτερολογίες και η 11η Σύνοδος του ΕΣ του ΠΑΣΟΚ θα ολοκληρωθεί με την ψηφοφορία για την εκλογή τριών μελών του Πολιτικού Συμβουλίου, τα οποία θα αντικαταστήσουν τα μέλη του οργάνου που έχουν καταλάβει κυβερνητικές θέσεις.Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της 11ης Συνόδου του ΕΣ του ΠΑΣΟΚ θα ακολουθήσει κοινή συνέντευξη Τύπου του Γιώργου Παπανδρέου και του Poul Nyrup Rasmussen στο Ζάππειο, στις 5 μμ, ενώ στις 8 μμ θα πραγματοποιηθεί δείπνο εργασίας στην Αίγλη Ζαππείου.

Στο Ελσίνκι ο Αντ. Σαμαράς


Στο Ελσίνκι, βρίσκεται ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αντώνης Σαμαράς, προκειμένου να συμμετάσχει στη σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.Στη σύνοδο που διεξάγεται σήμερα θα συμμετάσχουν δεκαπέντε αρχηγοί κυβερνήσεων της ΕΕ, μεταξύ των οποίων οι ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας.Στο επιτελείο του προέδρου της ΝΔ, πάντως, δίνουν ιδιαίτερη σημασία στο ραντεβού που έκλεισε για συνάντηση με τον νικητή των εκλογών της Ιρλανδίας Έντα Κένυ, με τον οποίο συμπίπτουν στην ανάγκη επαναδιαπραγμάτευσης των αντίστοιχων μνημονίων που έχουν υπογράψει οι χώρες τους και, όπως αναφέρουν πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι η πρώτη συνάντηση με ηγέτη ξένης χώρας που θα έχει ο νεοεκλεγείς Ιρλανδός πρωθυπουργός.Ο κ. Σαμαράς έχει απορρίψει την πρόταση της Γερμανίας για συνταγματική κατοχύρωση της αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής, ενώ έχει συμφωνήσει στην ανάγκη μηδενισμού των ελλειμμάτων.Ο πρόεδρος της ΝΔ είναι κοντά στην πρόταση του προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο που περιλαμβάνει και την αναπτυξιακή διάσταση, καθώς, όπως επισημαίνει, το επιτελείο του κ. Σαμαρά, "αν συνεχισθεί η οικονομική καθίζηση δεν μας σώζει τίποτε".

Αναζήτηση φθηνής και φιλικής προς το περιβάλλον ενέργειας


Επιτακτική κρίνεται πλέον η ανάγκη των καταναλωτών για αναζήτηση φθηνότερων και φιλικών προς το περιβάλλον ενεργειακών πηγών, ειδικά τώρα που η οικονομική κατάσταση των πολιτών γίνεται ασφυκτική, εξαιτίας την κρίσης.Μία λύση στο πρόβλημα, αποτελεί η χρήση του φυσικού αερίου, το οποίο είναι «καθαρό», εύχρηστο, φιλικό προς το περιβάλλον και κυρίως οικονομικότερο.Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ) Χάρη Σαχίνη: "Η επιχείρηση ως εισαγωγέας φυσικού αερίου, στοχεύει στην ανάδειξη της χώρας σε κόμβο Φυσικού αερίου. Είτε αυτό έρχεται από τη Ρωσία, την Κασπία, το Κατάρ, τη Μέση Ανατολή, χώρες της Βορείου Αφρικής με LNG ή και μέσω του ελληνο-ιταλικού αγωγού".Ωστόσο απαιτείται η επέκταση του δικτύου διανομής σε άλλες περιοχές της Ελλάδας προκειμένου να αυξηθεί η κατανάλωση φυσικού αερίου σε περισσότερες εφαρμογές χρήσης του.Σήμερα η ΔΕΠΑ διαθέτει 2 σταθμούς ανεφοδιασμού λεωφορείων με φυσικό αέριο που εφοδιάζουν το 20% των λεωφορείων του ΟΑΣΑ στην Αττική, ενώ το συνολικό ποσοστό χρήσης του στη βιομηχανία, στις περιοχές όπου υπάρχει δίκτυο, αγγίζει το 90%.Στο Λεκανοπέδιο η ΕΠΑ Αττικής, αποκλειστικός διανομέας φυσικού αερίου, προμηθεύει φυσικό αέριο σε 230.000 νοικοκυριά, 5.500 επιχειρήσεις και 400 βιομηχανίες μέσω δικτύου 3.000 χλ. που εκτείνεται σε περισσότερους από 65 δήμους της Αττικής, ενώ έχει σε εξέλιξη το πρόγραμμα χρηματοδότησης των εγκαταστάσεων θέρμανσης αερίου σε μεγάλες πολυκατοικίες προσφέροντας δωρεάν τα τέλη σύνδεσης.Στην χώρα μας, με την κατάσταση της οικονομίας στο κόκκινο η πίεση φθάνει στο ζενίθ, ενόψει της εξομοίωσης των καυσίμων, η οποία θα αδειάσει σε μεγάλο βαθμό το πορτοφόλι κάθε νοικοκυριού. Ήδη, φορείς όπως το ΤΕΕ εκφράζοντας την αναστάτωση των κατοίκων της Δυτικής Μακεδονίας (με ανάγκη θέρμανσης 7-8 μήνες ετησίως), κάνει λόγο για ενεργειακή φτώχεια και προτείνει ρύθμιση για την περιοχή. Το συγκεκριμένο πρόβλημα ώθησε τους καταναλωτές στη χρήση του φυσικού αερίου. Ήδη το 2010, η ΕΠΑ Αττικής συνέδεσε στο δίκτυο 7.900 νέα νοικοκυριά τα οποία (κατά την περίοδο ισχύος του προγράμματος) αυξήθηκαν κατά 36% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2009.