Πέμπτη, 17 Φεβρουαρίου 2011

Διακοπή δρομολογίων πλοίων της γραμμής Ηγουμενίτσας – Κέρκυρας


Την διακοπή δρομολογίων επτά πλοίων, μεταξύ των οποίων και τα πλοία «Ήλιον» και «Αχαιός» που πραγματοποιούν το δρομολόγιο Κέρκυρα – Ηγουμενίτσα – Παξοί, ενέκρινε το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών.Οι πλοιοκτήτες επικαλέστηκαν τις αυξημένες τιμές του πετρελαίου και την μείωση της επιβατικής κίνησης. Έτσι αποδρομολογούνται τα πλοία «Αχαιός» και «Ήλιον» που πραγματοποιούσαν το δρομολόγιο Κέρκυρα-Ηγουμενίτσα-Παξούς,

Όχι για ΧΥΤΥ και από την Άρτα


Το Δημοτικό Συμβούλιο Άρτας δεν έχει αντίρρηση στη χωροθέτηση του εργοστασίου επεξεργασίας Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ) στα όρια της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας, εφόσον αυτό προκύψει από σχετική μελέτη και εντοπιστεί χώρος που να πληροί τις απαραίτητες προϋποθέσεις. Δηλώνει όμως πως δεν θα δεχτεί στο ΧΥΤΑ Βλαχέρνας τα υπολείμματα των Ιωαννίνων παρά μόνο τα υπολείμματα που είναι εντός των ορίων της 3ης διαχειριστικής ενότητας Άρτας. Την απόφαση αυτή, έλαβε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Άρτας μετά από εισήγηση του Δημάρχου Αρταίων Γιάννη Παπαλέξη.

Κινητοποιήσεις συμβασιούχων σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ


Οι συμβασιούχοι σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ έχουν αρχίσει κινητοποιήσεις, διαμαρτυρόμενοι για την υποχρηματοδότηση των Πανεπιστημίων, η οποία, όπως λένε, έχει ως μία ακόμη συνέπεια την περικοπή των πιστώσεων για συμβασιούχους διδάσκοντες. Συγκεκριμένα οι συμβασιούχοι ζητούν μεταξύ άλλων:
-Να καταργηθεί ο θεσμός των συμβασιούχων διδασκόντων και όλες οι ανάγκες των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ σε διδακτικό και ερευνητικό προσωπικό να καλύπτονται με προκηρύξεις θέσεων ΔΕΠ και μελών ΕΠ. Οι όποιες πραγματικά έκτακτες ανάγκες να καλύπτονται από διδάσκοντες με αξιοπρεπείς όρους. Να σταματήσει η επίκληση «έκτακτων αναγκών» ως πρόσχημα γενίκευσης της ελαστικής εργασίας.
-Να μη μετατραπεί η βαθμίδα του λέκτορα σε βαθμίδα συμβασιούχων, επισφαλώς εργαζομένων χωρίς προοπτική εξέλιξης. Να μην επιστρέψουμε στο θεσμό των βοηθών.
-Γενναία χρηματοδότηση των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ και άμεση προκήρυξη όλων των απαραίτητων θέσεων ΔΕΠ και μελών ΕΠ σε όλα τα Τμήματα.

Υπογραφή συμβάσεων για το «LEADER Αλιείας»


Yπογράφτηκαν σήμερα από τον υπουργό Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας Γιάννη Διαμαντίδη και εκπρόσωπους των αναπτυξιακών εταιρειών Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης οι πρώτες έξι συμβάσεις για τα προγράμματα του «LEADER Αλιείας» που αφορούν επενδυτικές δραστηριότητες κατοίκων σε περιοχές που έχουν σχέση με την Αλιεία. Συγκεκριμένα υπογράφτηκαν για τις περιοχές Καβάλα, Λέσβο, Αιτωλοακαρνανία, Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική και Δωδεκάνησα συνολικού ύψους περίπου 28.740.000 ευρώ.Οι αναπτυξιακές εταιρείες θα πρέπει τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με τη σύμβαση, να εκδώσουν τοπικές προκηρύξεις προκειμένου να υποβληθούν αιτήσεις από κατοίκους περιοχών που έχουν σχέση με την αλιεία και ενδιαφέρονται για επενδύσεις τοπικού χαρακτήρα.Το τοπικό πρόγραμμα αποτελείται από δύο μεγάλες κατηγορίες έργων. Υποδομές που βελτιώνουν το δίκτυο και ιδιωτικές επενδύσεις που μπορεί να καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων πχ μπορεί να είναι θαλάσσιος τουρισμός αλιευτικός τουρισμός οικοτουρισμός, επιχειρήσεις εστίασης κ.α Στόχος του προγράμματος είναι να παραμείνει ο αλιευτικός πληθυσμός στις εστίες του και κυρίως οι νέοι.Το επόμενο διάστημα αναμένεται να υπογραφούν οι συμβάσεις για τις περιοχές των Κυκλάδων και του Αμβρακικού, συνολικού ύψους 9,5 εκατ. ευρώ. Μόλις βεβαίως υποβληθούν όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά.Η συνολική δημόσια δαπάνη για προγράμματα του «LEADER Αλιείας» είναι 45 εκατ. ευρώ, συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλιείας κατά 33,3 εκατ. ευρώ και κατά 11,7 εκατ. ευρώ από εθνικούς πόρους. Τα Τοπικά Προγράμματα που θα επιλεγούν έχουν χρονικό περιθώριο υλοποίησης μέχρι το 2015.

Ουραγός η Ελλάδα στην προσχολική εκπαίδευση


Την προτελευταία θέση στην κατάταξη των χωρών της Ε.Ε. όσον αφορά στην προσχολική εκπαίδευση καταλαμβάνει η χώρα μας, σύμφωνα με στοιχεία του 2008 που δημοσίευσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητώντας την καθολική πρόσβαση σε ποιοτική προσχολική εκπαίδευση και φροντίδα.Αναλυτικότερα, το 68,2% των παιδιών από την ηλικία των 4 ετών στην Ελλάδα έχουν πρόσβαση στην προσχολική εκπαίδευση και φροντίδα, έναντι 92,3% στην Ε.Ε. των 27.Τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφονται στη Γαλλία (100%), στο Βέλγιο και στην Ολλανδία (99,5%), στην Ισπανία (99%) και στην Ιταλία (98,8%), ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφονται στην Πολωνία (67,5%), στην Ελλάδα (68,2%), στη Φινλανδία (70,9%), στην Ιρλανδία (72%) και στην Λιθουανία 77,8%). Ωστόσο, σύμφωνα με την Επιτροπή, τα στοιχεία αυτά δεν αντικατοπτρίζουν απαραίτητα την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.Όπως επισημαίνει η Κομισιόν το επίπεδο των υπηρεσιών που παρέχονται για μικρά παιδιά μέχρι την ηλικία έναρξης της υποχρεωτικής εκπαίδευσης κυμαίνεται σε μεγάλο βαθμό ανά την Ευρώπη ανάλογα με τις πολιτικές χρηματοδότησης, διακυβέρνησης και στελέχωσης. Η υποχρεωτική εκπαίδευση αρχίζει στην ηλικία των 5 ή 6 ετών στα περισσότερα κράτη μέλη, ενώ αρχίζει νωρίτερα στην Κύπρο, το Λουξεμβούργο και τη Βόρεια η Ιρλανδία στο Ηνωμένο Βασίλειο.Η Επιτροπή θα θέσει προτεραιότητες για επενδύσεις στο χώρο της προσχολικής εκπαίδευσης και φροντίδας μέσω του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης, καθώς επίσης και με υποστήριξη από το Πρόγραμμα δια Βίου Μάθησης και το 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο για Έρευνα και Ανάπτυξη. Οι προτάσεις της Κομισιόν θα συζητηθούν από τους υπουργούς Παιδείας της ΕΕ το Μάιο.

82 τα θύματα της νέας γρίπης!


Σε έξαρση εξακολουθεί να είναι η νέα γρίπη.Το τελευταίο 24ωρο μπήκαν σε μονάδα εντατικής θεραπείας 15 άτομα και έτσι ο συνολικός αριθμός ασθενών με Η1Ν1, που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ σε όλη τη χώρα, φτάνει του 127.Οι άνθρωποι που έχουν χάσει τη ζωή τους ανέρχονται σε 82.

Μείωση 4% στις τιμές των διαμερισμάτων το 2010


Οι τιμές των διαμερισμάτων υποχώρησαν κατά 3,7% το 2009 και κατά 4,0% το 2010, με βάση τα στοιχεία που συγκεντρώνονται από τα πιστωτικά ιδρύματα και έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ).Όπως εξηγεί η ΤτΕ, η επιφυλακτική στάση των νοικοκυριών όσον αφορά την αγορά κατοικίας είναι αποτέλεσμα της αυξημένης αβεβαιότητας κυρίως για την απασχόληση και τα μελλοντικά τους εισοδήματα, αλλά και σε σχέση με τις γενικότερες προοπτικές της οικονομίας και την αντιμετώπιση των δημοσιονομικών προβλημάτων της χώρας.Επιπλέον, στην αναβολή της απόφασης των νοικοκυριών για αγορά κατοικίας έχουν συμβάλει και οι αυξημένες προσδοκίες τους για περαιτέρω αποκλιμάκωση των τιμών των κατοικιών τους επόμενους μήνες.Αναλυτικότερα, η μείωση των τιμών το τελευταίο τρίμηνο του 2010 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009 ήταν 8,1% για τα νέα διαμερίσματα, δηλ. ηλικίας έως 5 ετών και 4,0% για τα παλαιά, δηλ. ηλικίας άνω των 5 ετών.Για το σύνολο του 2010, η μείωση των τιμών σε σχέση με το 2009 ήταν ελαφρώς μεγαλύτερη για τα νέα (-4,4%) από ό,τι για τα παλαιά διαμερίσματα (-3,8%), Η σχετικά μεγαλύτερη «ανθεκτικότητα» των τιμών των νεόδμητων διαμερισμάτων φαίνεται να περιορίζεται από το β΄ τρίμηνο του 2010.Από την ανάλυση των στοιχείων κατά γεωγραφική περιοχή εκτιμάται ότι οι τιμές των διαμερισμάτων το δ΄ τρίμηνο του 2010 ήταν μειωμένες σε σύγκριση με το δ΄ τρίμηνο του 2009 κατά 5,1% στην Αθήνα, 9,0% στη Θεσσαλονίκη, 6,1% στις άλλες μεγάλες πόλεις και 4,9% στις λοιπές περιοχές της χώρας.Από την ανάλυση των στοιχείων για τα νέα διαμερίσματα κατά γεωγραφική περιοχή εκτιμάται ότι οι τιμές τους για το σύνολο του 2010 ήταν μειωμένες σε σύγκριση με το 2009 κατά 2,9% στην Αθήνα, 7,1% στη Θεσσαλονίκη, 4,4% στις άλλες μεγάλες πόλεις και 5,7% στις λοιπές περιοχές της χώρας, ενώ οι ρυθμοί μείωσης των τιμών των παλαιών διαμερισμάτων ήταν 2,8%, 6,8%, 4,6% και 4,0%, αντίστοιχα.Οι συναλλαγές-εκτιμήσεις επί οικιστικών ακινήτων που πραγματοποιήθηκαν με τη διαμεσολάβηση του τραπεζικού συστήματος (περιλαμβάνει χρηματοδότηση για αγορά, εγγραφή εξασφάλισης για μη στεγαστικά δάνεια, μεταφορά οφειλών από τη μία τράπεζα σε άλλη) έφθασαν ολόκληρο το 2010 έφθασε τις 73,8 χιλιάδες, καταγράφοντας μικρή μείωση κατά 1,0% έναντι του προηγούμενου έτους , ενώ το 2009 η αντίστοιχη μείωση ήταν 35,7% (2008: 116,0 χιλιάδες).Ο όγκος των οικιστικών ακινήτων που αφορούσαν οι συναλλαγές-εκτιμήσεις (με βάση το σύνολο των τετραγωνικών μέτρων), για ολόκληρο το 2010 μειώθηκε με μέσο ετήσιο ρυθμό 0,8%, έναντι 38,9% το 2009.Τέλος, η μέση αξία των οικιστικών ακινήτων τα οποία αφορούσαν οι συναλλαγές-εκτιμήσεις το 2010 ήταν 6,9%, έναντι 40,0% το 2009. εξέλιξη που αντανακλά τη στροφή του αγοραστικού ενδιαφέροντος των νοικοκυριών προς διαμερίσματα μικρότερου εμβαδού και μικρότερης αξίας.

Ψηφίστηκε και επί των άρθρων το νομοσχέδιο για τα κλειστά επαγγέλματα


Ψηφίστηκε και επί των άρθρων στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση των «κλειστών» επαγγελμάτων.Στη διάρκεια παρέμβασής του ο υφυπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης, αναφέρθηκε στην κριτική που δέχθηκε το νομοσχέδιο, αρνούμενος να απαντήσει σε νομοτεχνικού τύπου παρατηρήσεις, «όχι λόγω απαξίας τους, αλλά γιατί αδικούν την ουσία μιας βαθύτατα πολιτικής συζήτησης».Σύμφωνα με τον κ. Σαχινίδη, ο πυρήνας του προβληματισμού αφορά στο δίλημμα «να μείνουν τα πράγματα ως έχουν ή να αλλάξουν» και υπ' αυτήν την έννοια, «όλοι οι βουλευτές της αντιπολίτευσης, λένε να μην προχωρήσουμε».Όμως, όπως επισήμανε ο υφυπουργός, «όσοι υπερασπίζονται να αφήσουμε τα πράγματα ως έχουν, είναι κατώτεροι των περιστάσεων και φοβούμαι ότι θέλουν τελικά η χώρα να παραμείνει παγιδευμένη στην μεγαλύτερη κρίση που αντιμετωπίζει μετά τον πόλεμο».Απευθυνόμενος μάλιστα στους βουλευτές της ΝΔ, σημείωσε: «Δεν μας λένε οι συνάδελφοι της ΝΔ, εάν κατά την εκτίμησή τους ανοίγουν οι επαγγελματικές δραστηριότητες. Αν καταργούνται και συμφωνούν μ' αυτό, να μας πουν γιατί δεν το ψηφίζουν. Αν όχι, να μας πουν πού δεν καταργούμε, πού παρεκκλίνουμε απ' αυτά που είναι σωστά επί της αρχής, για να βελτιώσουμε την τοποθέτησή μας».«Άλλοι λένε πως δεν υπάρχει μελέτη επιπτώσεων. Όταν τέθηκαν αυτοί οι περιορισμοί, κατατίθεντο και μελέτες για να μπορούμε να κάνουμε σήμερα αξιολόγηση αν λειτούργησαν προς όφελος της οικονομίας; ’λλοι λένε πως η πολιτεία δεν έχει την χρονική άνεση μέσα σε τέσσερις μήνες να εξετάσει το ποιοι περιορισμοί θα πρέπει να τεθούν. Ας ψηφίσουμε το νομοσχέδιο και ας έρθουμε όλοι μαζί να δουλέψουμε να τους βάλουμε. ’λλοι λένε, πως δεν ανοίγουν τα επαγγέλματα με το νομοσχέδιο και θα πάμε σε χειρότερη κατάσταση. Στην περίπτωση αυτή, ποια είναι η αντιπρόταση; ’κουσα πως είναι κι αναγκαίο να έχουμε μια ελάχιστη ικανοποιητική αμοιβή για τα επαγγέλματα γνώσης, για να διασφαλίσουμε την ποιότητα των υπηρεσιών που χρησιμοποιούν οι καταναλωτές. Ορισμένα έχουν ήδη. Γιατί λοιπόν να μην έρθει το σύνολο των άλλων επαγγελμάτων γνώσης να μας ζητήσει το ίδιο - και μετά να έρθει και ο κτηνοτρόφος;» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Σαχινίδης.Tο νομοσχέδιο δέχθηκε κριτική και από κυβερνητικούς βουλευτές, με τον εισηγητή της Νέας Δημοκρατίας, Μάριο Σαλμά, να δηλώνει: «Ο κ. Γείτονας, ο κ. Καρτάλης, ο κ. Κουρουμπλής και ο κ. Κατρίνης στην Επιτροπή ανέβηκαν στα κεραμίδια. Ο κ. Κακλαμάνης είπε ότι δεν ψηφίζει το άρθρο 7. Η κυρία Σκραφνάκη, ήταν εντελώς αντίθετη στο νομοσχέδιο, όπως και ο κ. Τσώνης, που ήταν εναντίον λόγω της ιατρικής απελευθέρωσης».«Για να βελτιωθεί το νομοσχέδιο ζήτησαν το λόγο - όχι για να το κατηγορήσουν» αντέτεινε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Μάρκος Μπόλαρης.Αν και κανένας βουλευτής του ΠΑΣΟΚ δεν καταψήφισε το νομοσχέδιο επί της αρχής, ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, διαμαρτυρήθηκε για το άρθρο 7 και δήλωσε πως το καταψηφίζει, θεωρώντας αντισυνταγματικό και παράλογο να καλούνται οι απόφοιτοι των ΤΕΙ που δεν γίνονται δεκτοί ως μέλη στο Τεχνικό Επιμελητήριο, να καταβάλουν εισφορές στο ΤΕΕ είτε να απολογούνται για «αδικαιολόγητα χαμηλές» αμοιβές τους (σ.σ.: το άρθρο 7, καίτοι καταργεί τις υποχρεωτικώς ελάχιστες αμοιβές, δίνει το δικαίωμα στο ΤΕΕ να καλέσει σε απολογία τους μηχανικούς σε περίπτωση που διαπιστωθούν «ασυνήθιστα χαμηλές συμβάσεις»).Ομόθυμη ήταν η απαίτηση των κομμάτων να αποκλειστεί η δυνατότητα δημιουργίας δικηγορικών εταιρειών πανελλαδικής δραστηριότητας, κάτι που τελικά έκανε δεκτό ο υφυπουργός.Επιπλέον, πολλοί βουλευτές ζήτησαν να ειδική αντιμετώπιση του κλάδου των συμβολαιογράφων και προσδιορισμό του αριθμού τους από τώρα, ενώ και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χρ. Πρωτόπαπας, εκτίμησε πως τα περιθώρια που δίνονται στην κυβέρνηση να ρυθμίσει τα του κλάδου με προεδρικά διατάγματα «είναι ευρύτατα» και «αυτό δημιουργεί ένα θέμα».

Εως και 20 χρόνια φυλάκιση για φοροδιαφυγή


Αυστηρότερες ποινές για τους φοροφυγάδες, μεταξύ των οποίων αυτόφωρο, αλλά και φυλάκιση έως και 20 χρόνια για μεγαλοοφειλέτες, προβλέπει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο έλαβε το «πράσινο» φως από το υπουργικό συμβούλιο.Πιο συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο προβλέπει την επιβολή αυτόφωρου για την μη καταβολή βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων χρεών προς το δημόσιο για διάστημα πάνω από τέσσερις μήνες, για την παράλειψη ή μη υποβολή ή την υποβολή ανακριβούς δήλωσης φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ.Παράλληλα, αυξάνει ως και τα 20 χρόνια κάθειρξης τις ποινές που θα επιβάλλονται για φοροδιαφυγή πάνω από τα όρια που αυτή θεωρείται κακούργημα. Σημειώνεται ότι κακούργημα θεωρείται σήμερα η μη απόδοση ΦΠΑ πάνω από 75.000 ευρώ και εισοδήματος πάνω από 150.000 ευρώ.Επιπλέον, προβλέπεται θέσπιση οικονομικού εισαγγελέα για υποθέσεις φοροδιαφυγής, άρση του φορολογικού απορρήτου και δημοσιοποίηση των ονομάτων των οφειλετών ληξιπρόθεσμων χρεών προς το δημόσιο όταν αυτά υπερβαίνουν τα 150.000 για διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους αλλά και για σοβαρές υποθέσεις φοροδιαφυγής που αφορούν μη έκδοση αποδείξεων, πλαστά κα εικονικά τιμολόγια αλλά και παραβάσεις του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων.Θεσπίζονται ακόμη αυστηρές διαδικασίες επιλογής και ελέγχου των εφοριακών υπαλλήλων μέσω Πόθεν Εσχες.Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει ακόμη μέτρα για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας μεταξύ των οποίων η μείωση του συντελεστή φορολογίας των κερδών των επιχειρήσεων, η αλλαγή του τρόπου παρακράτησης του φόρου για τα μερίσματα, καθώς και η δυνατότητα καταβολής του ΦΠΑ σε τρείς δόσεις.

ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ προς ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ:"Βρε καλώς τα παιδιά που μας θυμήθηκαν"


Από τη διοίκηση του ερασιτεχνικού σωματείου ΠΑΣ Γιάννινα εκδόθηκε η παρακάτω απάντηση σε σημερινή ανακοίνωση της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας:"Mε ειλικρινή έκπληξη διαβάσαμε μια ανακοίνωση της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας, αναφορικά με τη διοργάνωση στην πόλη μας του διεθνούς αγώνα βετεράνων Καλαθοσφαιριστών της Ελλάδας με αυτούς της Μπαρτσελόνα, αφού η …ομοσπονδία μας, δεν μας έχει συνηθίσει σε παρεμβάσεις για ζητήματα της Ηπείρου, πολύ δε περισσότερο για αθλητικά ζητήματα της πόλης μας.Δεν θυμόμαστε για παράδειγμα η …Ομοσπονδία μας, να έκανε κάποια παρέμβαση όταν το Πανηπειρωτικό στάδιο των 30.000 θέσεων έγινε 3.000 σε περίοδο παχέων αγελάδων.Δεν θυμόμαστε να έκανε παρέμβαση όταν αντί για το κωπηλατοδρόμιο Ιωαννίνων έγινε αυτό του Σχοινιά, με τα γνωστά προβλήματα.Δεν θυμόμαστε να έκανε παρέμβαση όταν έγινε το Παμπελοπονησιακό, το Πανθεσσαλικό, το Πανκρήτιο στάδιο, αλλά δεν έγινε Πανηπειρωτικό για τους Ολυμπιακούς αγώνες.Δεν θυμόμαστε η …ομοσπονδία μας, να έκανε παρέμβαση που πρόσφατα σταμάτησαν οι εργασίες για το 2ο κλειστό γυμναστήριο των Ιωαννίνων, για τα κολυμβητήρια των Ιωαννίνων και της Αρτας που βρίσκονται λίγο προ της καταστροφής.Δεν θυμόμαστε να πήρε θέση όταν η ποδοσφαιρική ομάδα της Ηπείρου, αδικήθηκε από της πολιτεία με άδικο υποβιβασμό, όταν όλοι οι Ηπειρωτικοί φορείς και πολιτικοί στάθηκαν δίπλα της.Δεν ξέρουμε όμως αν γνωρίζουν και αυτά τα οποία προαναφέραμε, γιατί αλλιώς δεν μπορεί, θα έπρεπε για ένα να είχαν ευαισθητοποιηθεί… Εστω για ένα…Όμως την ευαισθησία τους την έδειξαν για μια εκδήλωση που προβάλει το ερασιτεχνικό σωματείο μας, τον πόλη και την Ήπειρο,ανά την Υφήλιο.Πρώτα απ όλα να μάθουν ότι ο ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ δεν είναι ιδιώτης, όπως αναφέρουν. Είναι σωματείο με τεράστιο έργο στην πόλη και λειτουργεί από το 1966, αν τους θυμίζει κάτι από ότι έγινε τότε στα Γιάννινα. Να μάθουν ότι την πρακτική αξία αυτής της διοργάνωσης θα την γνωρίσουν όσοι την βιώσουν και ας μας επιτρέψουν να την γνωρίσουμε εμείς, οι γονείς μας και τα παιδιά μας, που ζούμε σ αυτόν τον τόπο που ποτέ δεν γνώρισε τέτοιας εμβέλειας διοργάνωση.Αν εκεί ικανοποιούνται με την πίτα του Ηπειρώτη, εμείς δεν μένουμε απαθείς, όταν δεν έχουμε γυμναστήρια, γήπεδα, δεν ερχόμαστε σε επαφή με πρότυπα αθλητών και είμαστε εκτός των βασικών έργων που γνωρίζουν άλλες περιοχές της χώρας.Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πόσα από τα στελέχη του Δ.Σ. της Πανηπειρωτικής θα μας ήθελαν εδώ στην ακριτική Ηπειρο μέσα στη μιζέρια, αλλά να ξέρουν ότι δεν μας ταιριάζει. Και αν εκείνοι άλλαξαν βιώματα, ας μας επιτρέψουν σ εμάς που ζούμε σ’ αυτό τον τόπο να έχουμε τις δικές μας επιλογές.Η πικρία που διακρίνεται μέσα στην επαίσχυντη επιστολή είναι σαφές ότι, πηγάζει από την μη επιχορήγηση της Πανηπειρωτικής από τον ΟΠΑΠ. Όμως θα έπρεπε να βγει προς την πλευρά του Γιαννιώτικου αθλητικού σωματείου και όχι προς άλλες πλευρές που ο οργανισμός συμπαρίσταται; Οι Ηπειρώτες σας έφταιξαν μωρέ παιδιά της …Πανηπειρωτικής;Σε τελευταία ανάλυση ο ΟΠΑΠ -χωρίς να είμαστε απολογητές του- έσοδα έχει από τον αθλητισμό και υποχρέωση έχει να τα διαθέτει στον αθλητισμό και όχι στις…πίτες!Η βιομηχανία μας στηρίζεται καθημερινά από όλους εμάς τους Ηπειρώτες και αυτούς έχει υποχρέωση να στηρίξει και όχι όσους την θυμούνται για φιέστες εκτός περιοχής.Όσο για την ασέβεια που εκφράζεται προς το πρόσωπο του συμπατριώτη μας Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια, εδώ ταιριάζει το «αιδώς αργείοι».Για το αγαθοεργό έργο που αναφέρεται στην επιστολή ένας θα πούμε στους ανθρώπους της Πανηπειρωτικής.Εμείς οι περήφανοι Ηπειρώτες που κατοικούμε στην περιοχή μας, από το υστέρημά μας και με τις μικρές μας δυνάμεις προσφέραμε και θα προσφέρουμε στα Ιδρύματα της πόλης μας. Ηθικά και οικονομικά. Τον δικό σας οβολό αλλά και την παρουσία σας δεν είδαμε ή να μας απατά η μνήμη;Όσο για το «πανηγύρι» στο οποίο γίνεται λόγος στην επιστολή, όταν η εκδήλωση αυτή είναι σημείο αναφοράς για την περιοχή μας, λυπούμαστε που οι …ξενιτεμένοι μας δεν σκέφτονται ότι στην περιοχή μας που γιορτάζει ζουν ακόμα συγγενείς και φίλοι τους που με λαχτάρα περιμένουν αυτό που ποτέ δεν θα μπορούσαν να τους προσφέρουν οι λεβέντες που διοικούν της Ομοσπονδία της πίτας.Ας μας αφήσουν τέλος, να διαχειριστούμε όπως εμείς νομίζουμε, όπως οι κάτοικοι της περιοχής μας επιζητούν και όταν έρθει η ώρα να γίνει ταμείο ας έρθουν να συνεισφέρουν και αυτοί, όσα εμείς από το βαλάντιό μας θα χρειαστεί να προσθέσουμε.Συμπατριώτες, εμείς εδώ στα Γιάννινα γιορτάζουμε, εσείς μην κλαίτε. Χαρείτε μαζί μας!

Εντολή Διοικητικού Συμβουλίου

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΣ ΤΣΑΓΚΑΣ
Ο ΔΙΕΥΘ. ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ ΔΟΛΙΩΤΗΣ

Η Ντόρα σε Γιάννενα, Αρτα, Πρέβεζα και Θεσπρωτία


Από αύριο Παρασκευή, η Ντόρα Μπακογιάννη, ξεκινά τετραήμερη περιοδεία στην Κέρκυρα, τη Θεσπρωτία, την Πρέβεζα, την Άρτα και τα Γιάννενα.Η κ.Μπακογιάνη θα συναντηθεί με παραγωγικούς φορείς της περιοχής αλλά και φίλους της Δημοκρατικής Συμμαχίας,ενώ θα εγκαινιάσει και τα γραφεία του κόμματος στην Άρτα και την Πρέβεζα.Την Κυριακή και τη Δευτέρα θα συμμετάσχει στις εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της πόλης των Ιωαννίνων.Στο μεταξύ, στο κόμμα της Ντόρας Μπακογιάννη προσχώρησε ο πρώην ευρωβουλευτής της ΝΔ και πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γιώργος Δημητρακόπουλος.Είχε προηγηθεί συνάντησή του με την πρόεδρο Ντόρα Μπακογιάννη.Μετά τη συνάντηση, ο κ. Δημητρακόπουλος δήλωσε ότι η επιτυχής αντιμετώπιση της κρίσης προϋποθέτει κατάθεση ολοκληρωμένων προτάσεων, σύνεση στη λήψη των αποφάσεων, νηφαλιότητα στην επιλογή των βημάτων για την υλοποίησή τους και ισχυρή βούληση για τη στήριξή τους.Η κ. Μπακογιάννη εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη συστράτευση του Γ.Δημητρακόπουλου και του ανέθεσε την ευθύνη του τομέα εξωτερικής πολιτικής του κινήματος.

Πέθανε ο μακροβιότερος πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας Αμερικής

Ο Δρ. Βασίλειος Φώτος από την Πωγωνιανή,άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 95 ετών

Ο Δρ. Βασίλειος Φώτος, ο μακροβιότερος πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας Αμερικής, άφησε την τελευταία του πνοή το βράδυ της Κυριακής, 13 Φεβρουαρίου, στο νοσοκομείο του Σικάγου, όπου νοσηλευόταν το τελευταίο διάστημα. Η νεκρώσιμη ακολουθία θα ψαλεί σήμερα στις 10 π.μ. (τοπική ώρα) στον ιερό ναό των Αγίων Πέτρου και Παύλου στο Γκλενβιού του Ιλινόις.Ο θάνατός του έχει προκαλέσει συγκίνηση στους Ηπειρώτες και Βορειοηπειρώτες της Αμερικής, διότι υπήρξε πρωτεργάτης και ακαταμάχητος αγωνιστής. Εχει εκλεγεί και έχει επανεκλεγεί σε επτά συνέδρια και θεωρείται ο μακροβιότερος πρόεδρος που υπηρέτησε ποτέ την Πανηπειρωτική.Ο πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας Φώτιος Γκαλίτσης κατά την διάρκεια της επικοινωνίας με την εφημερίδα «Εθνικός Κήρυκας» επεσήμανε ότι το ΔΣ αποφάσισε να εκδώσει ψήφισμα και τιμήσει δεόντως τον μεγάλο αγωνιστή του Βορειοηπειρωτικού.Οι πρώην πρόεδροι της Πανηπειρωτικής, Ηλίας Μπέτζιος και Μενέλαος Τζέλιος τόνισαν ότι ήταν «παλληκάρι», «αγωνιστής» και «φιλάνθρωπος». Παράλληλα, επεσήμαναν ότι αγωνίστηκε όσο κανείς άλλος για την ελευθερία της Βορείου Ηπείρου και τη διασφάλιση των ανθρωπίνων και μειονοτικών δικαιωμάτων του ελληνισμού της Βορείου Ηπείρου.Η κ. Ευδοξία Κούμπη, η οποία κατάγεται από τους Σχωριάδες της Βορείου Ηπείρου και διαμένει στο Σικάγο επεσήμανε ότι ο εκλιπών ήταν ο προσωπικός της ιατρός.«Ο εκλιπών ήταν άνθρωπος με όλη την σημασία της λέξεως. Ηταν ακαταμάχητος αγωνιστής, ήταν εμπνευστής των αγώνων της Ομογένειας για το Βορειοηπειρωτικό. Είχε έναν διακαή και μεγάλο πόθο να δει την Ηπειρο ενωμένη και ενιαία και πέθανε με αυτό το μεράκι», συμπλήρωσε.

Ποιός ήταν ο Βασίλης Φώτος
Ο Δρ. Βασίλειος Φώτος γεννήθηκε την Πρωτοχρονιά του 1916 στην Πωγωνιανή νομού Ιωαννίνων, ενώ οι γονείς του κατάγονταν από την Πολύτσιανη, το κεφαλοχώρι του Πωγωνιού της Βορείου Ηπείρου. Αποφοίτησε από την Ζωσιμαία Σχολή Ιωαννίνων και στη συνέχεια από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Τον Οκτώβριο του 1947 ήρθε για μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν και στη συνέχεια για μια τριετία μετεκπαιδεύτηκε από τον διάσημο χειρουργό Carl Meyer.Το Νοέμβριο του 1953 έλαβε την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος οπότε και παντρεύτηκε την Σπαρτιάτισσα Μαρία Βασιλάκου με την οποία έφερε στον κόσμο τρία παιδιά, την Μαρία, δικηγόρο που διαμένει στην Χαβάη, την Σύνθια, επίσης δικηγόρο που διαμένει στο Σικάγο και τον Γρηγόριο, που έφυγε πρόωρα από την ζωή.Στο βιβλίο «Πανηπειρωτική Ομοσπονδία Αμερικής ο Εθνικός Αγώνας των Ηπειρωτών της Ξενιτειάς» του Ηλία Μπέτζιου υπάρχουν αμέτρητα στοιχεία τα οποία αναδεικνύουν τον αείμνηστο ως μια από τις μεγαλύτερες φυσιογνωμίες του αγώνα των Ηπειρωτών της Αμερικής.Η προσφορά του αειμνήστου δεν εστιάστηκε μόνο στο Βορειοηπειρωτικό και στην Πανηπειρωτική, αλλά επεκτάθηκε σε όλους τους τομείς και τους αγώνες τόσο για την επιβίωση της Ομογένειας, όσο και για την προώθηση των εθνικών μας θεμάτων.Η Πανηπειρωτική Ομοσπονδία, η Ομογένεια, η Εκκλησία και η ίδια η γενέτειρα έχουν βραβεύσει την πολυδιάστατη προσφορά του εκλιπόντα.

Συλλήψεις για κλοπή στα Γιάννενα


Στα Γιάννενα συνελήφθησαν πέντε άτομα, γιατί συνεπλάκησαν με άλλους δύο και αφού τους επιτέθηκαν από κοινού ασκώντας τους σωματική βία, έκλεψαν ένα τσαντάκι με προσωπικά έγγραφα του ενός και χρηματικό ποσό 35 ευρώ.Oι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα Ιωαννίνων, ενώ κατασχέθηκαν δύο πυροβόλα όπλα, τύπου στυλό εκτόξευσης φωτοβολίδων και πέντε βολίδες, τα οποία βρέθηκαν στην κατοχή των δραστών από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ιωαννίνων που διενεργεί την προανάκριση.

Συνάντηση Καχριμάνη με στελέχη της ΔΕΠΑ Α.Ε.

Η Εταιρία εξετάζει θετικά την κατασκευή του σταθμού συμπίεσης στο Φλωροβούνι

Κλιμάκιο στελεχών της ΔΕΠΑ Α.Ε., με επικεφαλής τον κ. Ευάγγελο Κοσμά, επισκέφτηκε σήμερα το μεσημέρι τον Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλεξ. Καχριμάνη και την Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ιωαννίνων (και αρμόδια για θέματα Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος και Υποδομών της Περιφέρειας Ηπείρου) κ. Τατιάνα Καλογιάννη, τους οποίους και ενημέρωσε για ζητήματα που αφορούν τη χάραξη της διέλευσης του αγωγού Φυσικού Αερίου. Από τον Περιφερειάρχη και την Αντιπεριφερειάρχη τέθηκε εκ νέου το ζήτημα της παροχής φυσικού αερίου στην Ήπειρο, καθώς και της προστασίας του περιβάλλοντος, στο πλαίσιο των όσων συζητηθήκαν κατά την πρόσφατη συζήτηση στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.Οι εκπρόσωποι της ΔΕΠΑ, οι οποίοι είχαν ήδη είχαν πραγματοποιήσει σειρά επαφών και συναντήσεων με φορείς της Θεσπρωτίας, ανέφεραν ότι η Εταιρία εξετάζει θετικά την κατασκευή του σταθμού συμπίεσης στο Φλωροβούνι και επίσης θα υπάρξει πρόβλεψη για διανομή φυσικού αερίου από τις περιοχές διέλευσης του αγωγού, ο οποίος όπως πρόσθεσαν θα είναι υπόγειος. Ο Περιφερειάρχης και η Αντιπεριφερειάρχης επανέλαβαν την σημασία που αποδίδουν οι φορείς στη διέλευση αλλά και την παροχή φυσικού αερίου στην Ήπειρο, ζητώντας από τα στελέχη της ΔΕΠΑ, να μεταφέρουν στη Διοίκησή της την πρόταση, για να παραστεί εκπρόσωπός της στο Περιφερειακό Συμβούλιο, όταν έλθει προς συζήτηση το θέμα.

Αποκλεισμός των ταμείων των εξωτερικών ιατρείων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου από μέλη του ΠΑΜΕ


Σε συμβολικό αποκλεισμό των ταμείων των εξωτερικών ιατρείων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, προχώρησαν το πρωί τα μέλη του ΠΑΜΕ Υγείας, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να εκφράσουν την αντίθεσή τους στις αλλαγές που έχει φέρει η κυβέρνηση στο χώρο της υγείας και δη στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας.Το μέλος του ΠΑΜΕ Γιώργος Πρέντζας με δηλώσεις του κατηγόρησε την γενική πολιτική της κυβέρνησης λέγοντας ότι έχει βάλει στόχο να εμπορευματοποιήσει την υγεία, ενώ κάλεσε όλους τους πολίτες να αντισταθούν και να μην πληρώνουν τα πέντε ευρώ που είναι το αντίτιμο στα εξωτερικά ιατρεία.Επίσης σημείωσε πως οι πολίτες πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι δεν χρωστάνε σε κανέναν και πως το χρέος που έχει δημιουργηθεί ανήκει σε αυτούς που τόσα χρόνια εκμεταλλευόντουσαν τον μόχθο των εργαζομένων προς όφελός τους.Με αφορμή και της υπογραφής της συνεργασίας μεταξύ της ουρολογικής κλινικής του ΠΓΝΙ και αυτής του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Φίλιπς του Μάρμπουργκ της Γερμανίας, ο κ. Πρέντζας τόνισε πως πίσω της κρύβεται η διάθεση της κυβέρνησης να δώσει το μάνατζμεντ των δημόσιων νοσοκομείων της χώρας στους Γερμανούς, τονίζοντας μάλιστα πως κάτι τέτοιο έχει ήδη συμφωνηθεί μεταξύ Άνγκελας Μέρκελ και Γιώργου Παπανδρέου.Στο πλευρό του ΠΑΜΕ υγείας κατά τη χθεσινή κινητοποίηση η οποία εκτυλίχτηκε χωρίς παρατράγουδα, ήταν και μέλη άλλων σωματείων, όπως αυτό των Οικοδόμων, και των Ιδιωτικών Υπαλλήλων.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

ΑΡΤΑ:Απόφαση διευκόλυνσης για την επιτάχυνση της Ιόνιας οδού


Την διευκόλυνση της εταιρίας η οποία κατασκευάζει την Ιόνια οδό στην περιοχή της Δημοτικής Ενότητας (παλαιού Δήμου) Ξηροβουνίου, στις δημοτικές εκτάσεις απ’ όπου διέρχεται η οδός, για την εκτέλεση των σχετικών εργασιών, αποφάσισε κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο Άρτας στη συνεδρίασή του. Ταυτόχρονα βάσει της απόφασης, συστήνεται πενταμελής επιτροπή από τους τρεις δημοτικούς συμβούλους της Δημοτικής Ενότητας Ξηροβουνίου και τους προέδρους των τοπικών συμβουλίων Καμπής και Αμμοτόπου, η οποία θα καταγράψει όλα τα επικείμενα τα οποία τυχόν υπάρχουν σε σύγκριση με τους κτηματολογικούς πίνακες, θα επιβλέψει την διαχείριση των γειτνιαζόντων εκτάσεων, των υποδομών και των δικτύων που βρίσκονται εντός ή παραπλεύρως της απαλλοτρίωσης, θα συνεργαστεί με την επιτροπή επίταξης της Ειδικής Υπηρεσίας Δημοσίων Έργων και θα συζητήσει τα ανταποδοτικά οφέλη τα οποία πρέπει να χορηγήσει η εταιρία στην περιοχή που θα εκτελέσει τα έργα. Σκοπός της απόφασης του Δ.Σ. είναι να επιταχυνθεί ο χρόνος κατασκευής του έργου αξιοποιώντας το διάστημα μέχρι την καταβολή των αποζημιώσεων, διότι όπως τόνισε στην εισήγησή του και ο Δήμαρχος Αρταίων Γιάννης Παπαλέξης, το έργο αυτό είναι σημαντικό για την ανάπτυξη της περιοχής. Αν και οι εργασίες κατασκευής σταμάτησαν στην περιοχή από την περασμένη Παρασκευή λόγω των προβλημάτων χρηματοδότησης των εταιριών από τις τράπεζες, στα πλαίσια της γενικότερης οικονομικής κρίσης, ωστόσο ο Δήμαρχος δήλωσε αισιόδοξος ότι η διακοπή των εργασιών θα είναι για σύντομο χρονικό διάστημα. Διευκολύνοντας την εταιρία να προχωρήσει τις εργασίες σε τμήματα του έργου για τα οποία τα χρήματα των απαλλοτριώσεων δεν έχουν ακόμα δοθεί, δίνεται η δυνατότητα μέσα απ’ την αμοιβαία συνεργασία και κατανόηση να ολοκληρωθεί το έργο στο συντομότερο δυνατό χρόνο, μη απεμπολώντας ο Δήμος τα δικαιώματά του για αποζημίωση και με παράλληλα ανταποδοτικά οφέλη.

Σύσκεψη για την τουριστική προβολή της Ηπείρου


Με την συμμετοχή εκπροσώπων από δεκαπέντε Δήμους της Ηπείρου πραγματοποιήθηκε, η πρώτη σύσκεψη με θέμα τον συντονισμό δράσεων για την τουριστική προβολή της περιοχής, μέσα στο νέο περιβάλλον που δημιουργείται.Η συνάντηση έγινε με πρωτοβουλία του Δήμου Ιωαννιτών, η οποία χαιρετίστηκε από το σύνολο των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης. Την ευθύνη είχαν οι δημοτικοί σύμβουλοι Θωμάς Γκλίναβος και Νίκος Γκόλας, υπεύθυνοι για θέματα τουρισμού και επιχειρηματικότητας και ο συντονισμός έγινε από τον Στέφανο Ζέρβα, ειδικό σύμβουλο του Δημάρχου.Ο Δήμος Ιωαννιτών, ως ο μεγαλύτερος Δήμος της Ηπείρου, αποφάσισε να ενεργοποιηθεί προς την κατεύθυνση αυτή και πρότεινε στους εκπροσώπους των ΟΤΑ, τη συγκρότηση ενός «Παρατηρητήριου-Επιτροπής Τουρισμού Ηπείρου» όπου θα συμμετέχουν στελέχη της Περιφέρειας, των Δήμων και των Επιμελητηρίων καθώς και οι Επαγγελματίες του Τουρισμού, με σκοπό να συνθέτουν, να αξιολογούν, να προτείνουν, αλλά και να εφαρμόζουν, όπου καλούνται, τουριστικές πολιτικές, σε συνεργασία με την Περιφέρεια.«‘Η έξοδος της χώρας μας από την κρίση απαιτεί από τους ΟΤΑ να είναι δραστήριοι και ευρηματικοί συμμετέχοντας έτσι στην ευρύτερη προσπάθεια της συνολικής προβολής και ανάπτυξης της Ηπείρου, με ευθύνη αλλά και ευαισθησία Για το λόγο αυτό θα χρειαστούν πρωτοβουλίες και ειδική κινητοποίηση από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς προς τη κυβέρνηση με στόχο την άμεση και σωστή επικοινωνιακή πολιτική και προβολή της Ηπείρου. Η δημιουργία του «Παρατηρίου» αυτού θα συμβάλει στη χάραξη μιας ενιαίας Αναπτυξιακής Στρατηγικής για τον Τουρισμό στη περιοχή μας αφυπνίζοντας και πιέζοντας τους αρμόδιους κυβερνητικούς οργανισμούς και θεσμικά όργανα (Υπουργεία , Οργανισμούς, Ενώσεις κ.α.) αφενός μεν να ενεργοποιηθούν προς αυτή την κατεύθυνση, αφετέρου δε διεκδικώντας από κοινού με την Περιφέρεια Ηπείρου, την ενίσχυση και ανάπτυξη της Ηπείρου στον τομέα του Τουρισμού», επισημάνθηκε κατά την διάρκεια της πρώτης συνάντησης.Στην σύσκεψη μεταξύ άλλων συμμετείχαν ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων, ο πρόεδρος και μέλη της Ένωσης Ξενοδόχων Ιωαννίνων, Ο πρόεδρος του Σωματείου Τουριστικών Πρακτόρων Ιωαννίνων, ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου των εν Ελλάδι Ταξιδιωτικών και Τουριστικών Γραφείων (H.A.T.T.A), εκπρόσωπος του Ο.Τ.Ε.Κ. κ.α.Οι παρευρισκόμενοι εκπρόσωποι των ΟΤΑ Ηπείρου (στη πλειονότητά τους Αντιδήμαρχοι), καθώς και οι λοιποί εκπρόσωποι των φορέων που παρευρέθηκαν στη σύσκεψη στο σύνολό τους με τις τοποθετήσεις τους επιβράβευσαν την προσπάθεια αυτή της Δημοτικής Αρχής και αποδέχθηκαν θετικά την πρόταση που παρουσιάστηκε, ενώ παράλληλα δεσμεύτηκαν αφού πρώτα συζητήσουν την πρόταση στα Δημοτικά και τοπικά συμβούλια , να ορίσουν τους επίσημους εκπροσώπους τους που θα συμμετέχουν στην συγκρότηση του «Παρατηρίου-Επιτροπής Τουρισμού Ηπείρου» στην επόμενη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί μέχρι τα μέσα Μαρτίου.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:Συζητήσεις για το θέμα των οικονομικών μεταναστών


Ο Περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης συζήτησε σήμερα στην Ηγουμενίτσα με το Δήμαρχο κ. Γ. Κάτσινο τα προβλήματα που υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή της Ηγουμενίτσας από την αθρόα παρουσία αφρικανοασιατών μεταναστών. Του εξέφρασε την πλήρη συμπαράστασή του στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει, γνωρίζοντας του, ότι είναι στη διάθεσή του σκηνικό υλικό αλλά και οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας για την συνδρομή του Δήμου σε οτιδήποτε απαιτηθεί. Και για το θέμα αυτό, θα υπάρχει συνεχής συνεργασία μεταξύ Περιφερειάρχη, Αντιπεριφερειάρχη και Δημάρχου.Εν τω μεταξύ τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αυτοκινητιστές στο Λιμάνι Ηγουμενίτσας, από την παρουσία των οικονομικών μεταναστών έθεσαν σήμερα στον Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη, εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Φορτηγών Αυτοκινητιστών Ελλάδος Διεθνών Μεταφορών. Όπως ανέφεραν, αλλά και όπως επισημαίνουν σε υπόμνημα που κατέθεσαν, «είναι γνωστά τα πρόσφατα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στο λιμένα της Ηγουμενίτσας και εξακολουθούν να διαδραματίζονται με θέματα μέλη μας. Οι Έλληνες ιδιοκτήτες διεθνών μεταφορών δεχόμαστε από εξαγριωμένους μετανάστες επιθέσεις στα φορτηγά αυτοκίνητά μας, με λοστούς, ξύλα ή και μαχαίρια, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό των οδηγών και την πρόκληση υλικών ζημιών στα αυτοκίνητά μας». Οι οδηγοί πρόσθεσαν ότι οι μετανάστες επιχειρούν με κάθε τρόπο να επιβιβαστούν στα φορτηγά, προκειμένου να μεταβούν στην Ιταλία, προκαλώντας ζημιές στα αυτοκίνητα και τα εμπορεύματα, συμβάντα που θέτουν θέμα ύπαρξης του ίδιου του ελληνικού φορτηγού, καθώς όταν συλλαμβάνονται οι μετανάστες ακολουθεί κατά κανόνα και η κατάσχεση του φορτηγού.Ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, τους ανέφερε ότι κατανοεί τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και για την αντιμετώπισή τους θα κάνει παράσταση προς τα αρμόδια υπουργεία.

Τέλος στην μάστιγα του παράνομου και υπαίθριου εμπορίου βάζει ο Δήμος Ιωαννιτών


Τέλος στην μάστιγα του παράνομου και υπαίθριου εμπορίου, βάζει ο Δήμος Ιωαννιτών, με την πλήρη ενεργοποίηση και τους συνεχείς ελέγχους της Δημοτικής Αστυνομίας.Αναγνωρίζοντας ότι πρόκειται για μία μεγάλη «πληγή» τόσο στην τοπική οικονομία, όσο και στην αισθητική εικόνα της πόλης, καθώς ακόμη και κεντρικά σημεία, είχαν μετατραπεί σε μικρά, υπαίθρια, παζάρια η Δημοτική Αστυνομία, προχωρά στην πιστή εφαρμογή του Νόμου.Ο κύκλος της ενημέρωσης έχει κλείσει και στο εξής οι πλανόδιοι απομακρύνονται από τα σημεία όπου πωλούν τα προϊόντα τους, ενώ αυτά θα κατάσχονται πλέον, καθώς ο Δήμος ολοκλήρωσε την διαμόρφωση των χώρων για την συγκέντρωσή τους.«Η πάταξη του παρεμπορίου αποτελεί βασική μας προτεραιότητα», δήλωσε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Δημήτρης Νάστος, σημειώνοντας ότι η Δημοτική Αρχή με τον τρόπο αυτό, ανταποκρίνεται σε ένα πάγιο αίτημα που είχε τεθεί με ένταση τόσο από τον Εμπορικό Σύλλογο Ιωαννίνων, όσο και από το Επιμελητήριο.Οι έλεγχοι επικεντρώθηκαν σε σημεία όπως η κεντρική πλατεία, το Γυαλί Καφενέ και το ΙΚΑ και θα συνεχιστούν με εντατικούς ρυθμούς τις επόμενες ημέρες σε όλο το Δήμο.Να σημειωθεί ακόμη ότι από το Δήμο, σε συνεργασία με τις συναρμόδιες υπηρεσίες, θα εξεταστεί η νομιμότητα των αδειών για την άσκηση υπαίθριου εμπορίου, που έχουν εκδοθεί κατά τα προηγούμενα χρόνια.

Στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Δια Βίου Μάθησης συμμετείχε ο Αντιπεριφερειάρχης Παντ. Κολόκας


Στην πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Δια Βίου Μάθησης και Σύνδεσης με την Απασχόλησης που είχε θέμα το «Εθνικό Πρόγραμμα Δια Βίου Μάθησης» και στο οποίο παρέστη ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου, συμμετείχε, εκπροσωπώντας την Περιφέρεια Ηπείρου, ο Αντιπεριφερειάρχης, αρμόδιος για θέματα Παιδείας, κ. Παντελής Κολόκας.

Συνάντηση Δημάρχου με τον Πρόεδρο της ΕΠΣΗΠ


Με τον Πρόεδρο της ΕΠΣΗΠ Βασίλη Μάντζιο, συναντήθηκε σήμερα ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος, όπου συζήτησαν θέματα του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου.Τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ερασιτεχνικός αθλητισμός και τα προβλήματα υποδομών, ήταν αυτά που αναδείχθηκαν σε κυρίαρχα κατά την διάρκεια της συζήτησης.«Ο μεγαλύτερος αριθμός των ερασιτεχνικών σωματείων εδρεύει στο Δήμο Ιωαννιτών. Επιθυμούμε να υπάρχει μία διαρκής συνεργασία στον τομέα αυτό. Αποφασίσαμε να γίνει μία αναλυτική καταγραφή όλων των εγκαταστάσεων και όπου ο Δήμος μπορεί θα είναι αρωγός καθώς είναι αλήθεια ότι υπάρχουν γήπεδα τα οποία αντιμετωπίζουν προβλήματα», σημείωσε στις δηλώσεις του ο Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος.Ο Πρόεδρος της ΕΠΣΗΠ Βασίλης Μάντζιος απέδωσε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο στην υποχρηματοδότηση της πολιτείας και υποστήριξε ότι η τοπική αυτοδιοίκηση θα πρέπει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην στήριξή του.«Η κατάσταση είναι δύσκολη και τα προβλήματα πολλά. Πιστεύουμε ότι ο Δήμος μπορεί να βοηθήσει στην αναβάθμιση των υποδομών. Τα δύο γήπεδα, στο Σταυράκι και το Βελισσάριο, θα πρέπει να προχωρήσουν καθώς η ολοκλήρωση των έργων σε αυτά, μπορεί να δώσει ανάσα στον ερασιτεχνικό αθλητισμό», δήλωσε ο κ. Μάντζιος.Να σημειωθεί ότι για το γήπεδο Βελισσαρίου, έχει υπογραφεί η σύμβαση με τον ανάδοχο του έργου και μόλις οι καιρικές συνθήκες το επιτρέψουν θα γίνει η εγκατάσταση του εργολάβου.Για το γήπεδο Σταυρακίου, οι υπηρεσίες του Δήμου αναμένουν την εγκριτική απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ώστε να προχωρήσουν στην υπογραφή της σύμβασης με τον ανάδοχο.Και στα δύο γήπεδα, προβλέπονται εργασίες διαμόρφωσης, φωτισμού και τοποθέτησης χλοοτάπητα.

Εγκαινιάστηκε η έκθεση φωτογραφίας του Κώστα Μπαλάφα


Μέχρι τις 15 Μαρτίου θα είναι ανοιχτή η έκθεση του Κώστα Μπαλάφα «Φωτογραφικό Οδοιπορικό στην Ήπειρο», η οποία φιλοξενείται στην Δημοτική Πινακοθήκη.Η έκθεση διοργανώνεται στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων για τα Ελευθέρια της πόλης.Τα εγκαίνια έγιναν χθες το βράδυ, από τον Δήμαρχο Ιωαννίνων Φίλιππα Φίλιο, παρουσία πλήθους κόσμου.Στην έκθεση παρουσιάζονται μοναδικά φωτογραφικά ντοκουμέντα της Ηπείρου, όπως τα απαθανάτισε ένας από τους μεγαλύτερους φωτογράφους.«…Με αδιάψευστο τρόπο ο φακός του κατέγραψε σκηνές και στιγμές που αποτελούν ύψιστο εθνικό και ιστορικό ντοκουμέντο.Σκηνές πολεμικής βαρβαρότητας, αγχόνες, υποτυπώδη συσσίτια, καθοδηγήσεις και εκδηλώσεις της ΕΠΟΝ, του ΕΑΜ, των Ελασσιτών που με θάρρος, ριψοκίνδυνο και άφοβο χαρακτήρα με αντοχές αγριμιού φωτογράφιζε με το μεράκι και το χρέος, με την αμεσότητα της στιγμής. Αυτός φωτογράφιζε και ο φίλος του Λέανδρος Βρανούσης κρατούσε σημειωματάριο.Μετά την ηρωική Αντίσταση ήρθε ο Εμφύλιος. Κυνηγημένος ο Μπαλάφας, όπως όλοι οι συναγωνιστές του έπεσε σε νέες περιπέτειες. Ευτύχημα είναι πως το ευπαθές υλικό (τα φιλμ) γλίτωσε και έφτασε μέχρι τις μέρες του 1975. Η εποχή ’40 η Κατοχή και το αντάρτικο αποτέλεσαν σταθμό στη ζωή του τα οποία αποτύπωσε σ’ ένα λεύκωμα με αφηγήσεις του ίδιου….Μέσα από το έργο του ο Κώστας Μπαλάφας μας οδηγεί στο να δούμε την Ελληνίδα μάνα, σαν πρόσωπο –κλειδί στην κατανόηση και ερμηνεία του κατοχικού και μεταπολεμικού σκηνικού στην Ελλάδα, σε πολλαπλούς ρόλους: στο χωράφι, στην οικογένεια, στην αγορά.Μας οδηγεί στη δυνατή και ψυχρή καταγραφή της αγροτικής ζωής, των φτωχών ανθρώπων, της φύσης…», ανέφερε στην ομιλία του ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος.Τις ευχαριστίες του Κώστα Μπαλάφα και την αγάπη του για την πόλη των Ιωαννίνων και την Ήπειρο, μετέφερε ο αδελφός του μεγάλου φωτογράφου Παύλος Μπαλάφας. Εξάλλου η αγάπη αυτή ήταν που τον ώθησε να δωρίσει στο Δήμο Ιωαννιτών μέρος από το έργο του.«Ευχαριστώ όλους όσους κοπιάζοντας, συνέβαλλαν, να πραγματοποιηθεί αυτή η ξεχωριστή γιορτή. Είναι βέβαιο πως σε όσους έχουν την τύχη να επισκεφθούν την έκθεση, θα ξυπνήσουν μνήμες και πολύ δύσκολα θα συγκρατήσουν την συγκίνησή τους», ανέφερε ο κ. Παύλος Μπαλάφας, ο οποίος μετέφερε και το παράπονο του καλλιτέχνη, το οποίο αφορά στην στάση της επίσημης πολιτείας, η οποία δεν αναγνώρισε το έργο του και ότι η αντίσταση δεν διδάσκεται στα σχολεία.Κατά την διάρκεια της έκθεσης προβάλλεται η συνέντευξη που παραχώρησε ο Κώστας Μπαλάφας στον Ηλία Γκαρτζονίκα και την τηλεοπτική εκπομπή «ΕΝ ΧΟΡΩ» το 2004, με τίτλο «Η Ήπειρος του Κώστα Μπαλάφα».

ΘΑΝΑΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ:«Δεν μπορούμε να συντηρούμε ειδικά προνόμια για λίγους»


«Αν υπάρχει ένας συνεχής υπαινιγμός ότι για να εξασκήσεις ένα επάγγελμα, πρέπει να “μπλέξεις” σε γρανάζια, αν νιώθεις ότι πάλι για όλα φταίει το “σύστημα”, τότε με πιο κουράγιο και γιατί να πράξεις διαφορετικά;» ανέφερε ο Θανάσης Οικονόμου στην ολομέλεια της Βουλής για το άνοιγμα των επαγγελμάτων.Πίσω από τις κλισέ ρητορείες, εκείνοι που στο βωμό του πολιτικού κέρδους ή του προσωπικού συμφέροντος, εξακολουθούν να βάζουν την κοινωνική ανάγκη σε δεύτερη μοίρα, στην ουσία, λένε στους πολίτες να πληρώσουν πάλι αυτοί. «Γιατί ο πολίτης πληρώνει σε πολλά επίπεδα. Πληρώνει σε χρήμα όταν περιορίζεται ο ανταγωνισμός, σε θέσεις εργασίας όταν ενώ έχει κατάρτιση δεν επιτρέπεται να ασκήσει τη δουλειά του, μόνο και μόνο για να προστατευτεί η επαγγελματική προίκα», ανέφερε.Σημείωσε ότι αν δεν προχωρούσαμε στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, κάτι που πολλές κυβερνήσεις στο παρελθόν είχαν εξαγγείλει αλλά καμία δεν το τόλμησε για λόγους πολιτικού κόστους, τότε «θα συντηρούσαμε μία βαθιά καχυποψία, που δεν είναι καθόλου παράλογη, ότι ανάμεσα στους “ευνοημένους” και στο κράτος έχουν δημιουργηθεί συσχετισμοί που εκτρέφουν φαινόμενα διαφθοράς και διαπλοκής. Αυτό είναι ξεκάθαρο.Όπως είναι ξεκάθαρο, ότι κανείς δεν έχει τίποτε σε βάρος των επαγγελματιών».Τα μισά βήματα, ανέφερε ο κ. Οικονόμου, θα σήμαιναν απλώς μια κατά λάθος νεοφιλελεύθερη αυτορρύθμιση της αγοράς, που μόνο σε αύξηση της κοινωνικής αδικίας οδηγεί. Και σε μία εμπέδωση της άποψης ότι «για άλλα ταχθήκαμε και άλλα κάνουμε». Για αυτό και σήμερα δεν μιλάμε για μια κατάργηση των παρεμβάσεων στην λειτουργία της αγοράς. Μιλάμε για μια νέα στάση του κράτους, που θα οργανώνει την παρέμβαση και την εποπτεία με τρόπο που να παράγονται με ποιότητα και να διανέμονται με δικαιοσύνη τα οφέλη του ανταγωνισμού.Καταλήγοντας, τόνισε, ότι οι πολίτες είναι αρκετά τρομαγμένοι από τις καθημερινές δυσκολίες, από τις τεράστιες αλλαγές στην αγορά εργασίας, από όσα πιστεύουν πλέον για το πολιτικό σύστημα και τον τρόπο που διαχειρίστηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια την κατάσταση. «Οφείλουμε, λοιπόν, να κάνουμε ότι μπορούμε για να σταματήσει η ολιγοπώληση των αγορών, που αποτελεί ένα μείζον διαρθρωτικό πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας, αλλά και έναν από τους κυριότερους λόγους της στρεβλής και σε πολλά επίπεδα διαφθαρμένης λειτουργίας του όλου συστήματος».
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

Ο Γιώργος νομοαθετεί...

thumb

Της Τζένης Κ.

Εκτός από τη νομοθετική πρωτοβουλία για τον έλεγχο της δυνατότητας πώλησης ή μεταβίβασης δημόσιας γης, ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε να προσφέρει περαιτέρω ικανοποίηση στους πολίτες της χώρας αναλαμβάνοντας και μια πρόσθετη σειρά κατοχυρωτικών πρωτοβουλιών. Συγκεκριμένα, εντός των επομένων ημερών, όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα κληθούν, μέσα από διάλογο, να συμφωνήσουν στις παρακάτω νέες νομοθετικές ρυθμίσεις, οι οποίες, κατόπιν της προσεχούς Αναθεώρησης θα συμπεριληφθούν και στο Σύνταγμα της χώρας:

◆ Ρύθμιση για τη μη δυνατότητα υπογραφής δανειακών συμβάσεων μεταξύ ελληνικής Κυβέρνησης και αλλότριων οικονομικών μηχανισμών με ασύμφορους όρους, ψιλά γράμματα και ουτοπικές προοπτικές αποπληρωμής. Για την ικανοποίηση ωστόσο των δανειακών αναγκών της χώρας, θα προβλέπεται η δυνατότητα υπογραφής των άνωθεν συμβάσεων από τους αντισυμβαλλομένους με μάτια ερμητικά κλειστά και μετρώντας ταυτόχρονα δυνατά 5-5 ως το 100, καθώς και η δυνατότητα υπογραφής υπό την επήρεια ψυχοτρόπων ουσιών, εν υπνώσει ή εν προσωρινή προκλητή αναισθησία (προσφερόμενοι τρόποι για την επίτευξή της: κατακέφαλοι, τηγανιές, βίαιη τοποθέτηση υφάσματος ποτισμένου με το άρωμα της Τίνας Μπιρμπίλη στη μύτη κλπ)

◆ Ρύθμιση για τη μη δυνατότητα μείωσης μισθών - συντάξεων και γενικώς, για τη μη δυνατότητα λήψης οικονομικά βλαπτικών μέτρων. Στο πλαίσιο του Προγράμματος Σταθερότητας ωστόσο θα είναι δυνατή η, κατόπιν ενημερώσεως του δικαιούχου, προσωρινή παρακράτηση ενός μέρους ή του συνόλου του οφειλόμενου ποσού του μισθού, της σύνταξης ή του δώρου ,για 99 χρόνια. Όλα τα παρακρατηθέντα ποσά θα του επιστρέφονται αθροιστικά ένα τετράμηνο πριν κλείσει το 127ο έτος της ηλικίας του.

◆ Ρύθμιση για τη μη δυνατότητα καταστρατήγησης εργασιακών δικαιωμάτων. Αν παρ’ ελπίδα χρειαστεί για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και για την ενθάρρυνση των επενδύσεων και για να μη μουρμουράει κάθε τόσο η τρόικα βρε αδελφέ, να καταστρατηγηθούν κάποια δικαιώματα…, η καταστρατήγησή τους θα γίνει με τακτ και πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του εργαζομένου ο οποίος θα διατηρεί μέχρι τέλους το αναφαίρετο δικαίωμά του στην αξιοπρεπή παραίτηση.

◆ Ρύθμιση για τη μη δυνατότητα υποτίμησης της νοημοσύνης του εκλογικού σώματος. Η ρύθμιση θα έχει καθολική ισχύ. Θα γίνουν αποδεκτές κατ’ εξαίρεσιν μονάχα οι αναπόφευκτες υποτιμήσεις της νοημοσύνης σε περιπτώσεις κατά τις οποίες η Κυβέρνηση τα έχει κάνει υπέρ το δέον σκατά.

Θα υπάρξει σίγουρα και συνέχεια. Είπανε του Γιωργάκη να ασκήσει πειθώ και κάθισε και ξεμπροστιάστηκε…


topontiki

Ανακαλείται η εγκύκλιος για τους ημιυπαίθριους


Την εξ ολοκλήρου ανάκληση της εγκυκλίου, βάσει της οποίας καλούνταν οι δημότες που τακτοποιούν ημιυπαίθριους χώρους, να καταβάλουν αναδρομικά τα δημοτικά τέλη που τους αφορούν, ανακοίνωσε σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής, ο υφυπουργός Εσωτερικών, Γεώργιος Ντόλιος.«Ανακαλείται η συγκεκριμένη εγκύκλιος εξ ολοκλήρου, ενόψει νομοθετικής ρύθμισης που θα αναληφθεί και θα καταργεί, ή θα απαγορεύει, την αναδρομική εφαρμογή του υπολογισμού των δημοτικών τελών», ανέφερε ο κ. Ντόλιος.Η απόσυρση της εγκυκλίου του υφυπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Γιώργου Ντόλιου, έγινε με εντολή του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου με την οποία αφηνόταν ανοικτό το ενδεχόμενο για αναδρομική χρέωση τελών στους «τακτοποιηθέντες» υμιυπαιθρίους.Ο κ. Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, ζήτησε από τον κ. Ντόλιο να μεταβεί στην αίθουσα της Βουλής και να προβεί σε σχετική ανακοίνωση, όπερ και εγένετο.

Εγκρίθηκε η προμελέτη για ηλεκτροδότηση δεξαμενών του Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη


Εγκρίθηκε χθες από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής η προμελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την ηλεκτροδότηση των δεξαμενών αποθήκευσης πετρελαίου του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη.Η έγκριση δόθηκε με απόφαση του γεν. γραμματέα του υπουργείου κ. Α. Ανδρεόπουλου, ενώ το ΥΠΕΚΑ είχε ήδη εγκρίνει, από τον Ιούλιο του 2010 την περιβαλλοντική προμελέτη για τον ίδιο τον αγωγό.Σύμφωνα με πηγές της ενεργειακής αγοράς η χθεσινή απόφαση εκλαμβάνεται ως μήνυμα της ελληνικής κυβέρνησης με αφορμή τις αναφορές περί απόσυρσης της Ρωσίας από το σχέδιο, οι οποίες διαψεύστηκαν, αλλά και την εκκρεμότητα από την πλευρά της Βουλγαρίας αναφορικά με την έγκριση της αντίστοιχης μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων.Η ηλεκτροδότηση των δεξαμενών θα γίνει με κατασκευή γραμμής υψηλής τάσης μήκους 5,6 χιλιομέτρων, από τη βιομηχανική περιοχή του Άβαντα Αλεξανδρούπολης, όπου χωροθετούνται οι δεξαμενές μέχρι την υφιστάμενη γραμμή μεταφοράς Αλεξανδρούπολη - Προβατώνας. Προβλέπεται επίσης η κατασκευή υποσταθμού. Η ισχύς των ηλεκτρικών εγκαταστάσεων στις δεξαμενές θα είναι 19 μεγαβάτ. Το επόμενο βήμα είναι η υποβολή και έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου.

«Σοβαρό διάλογο» για την Υγεία ζητούν οι γιατροί


Παρέμβαση του πρωθυπουργού προκειμένου να υπάρξουν εγγυήσεις σοβαρού διαλόγου, όπως αναφέρουν, ζητούν οι ιατρικοί σύλλογοι της χώρας, η Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας και Πειραιά, αλλά και γιατροί του ΙΚΑ.Απαντώντας στην πρόσκληση του υπουργού Υγείας για διάλογο, οι γιατροί κάνουν λόγο για αποπροσανατολισμό και ζητούν από τον πρωθυπουργό εγγυήσεις ώστε να γίνει ουσιαστικός διάλογος και να δοθούν λύσεις στα χρόνια προβλήματα της υγείας με στόχο να τερματιστεί και η ταλαιπωρία των Ελλήνων πολιτών.Όπως διευκρίνισε εν τω μεταξύ ο υπουργός Υγείας Ανδ. Λοβέρδος, σε συνάντηση που έγινε για τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), οι νέοι θεσμοί της πρωτοβάθμιας υγείας θα εφαρμοστούν σε ολόκληρη τη χώρα την 1η Ιουνίου 2011 και δεν θα ξεκινήσουν πιλοτικά στην Κρήτη και τη Θεσσαλονίκη.Σε ό, τι αφορά το ιατρικό, υγειονομικό και διοικητικό προσωπικό επισήμανε ότι το καθεστώς εργασίας του δεν αλλάζει και ότι θα συνεχίσει να εργάζεται με τον τρόπο που ισχύει σήμερα.

Τροποποιείται το άρθρο για τα παραρτήματα δικηγορικών εταιρειών


Αποδεκτό έκανε ο υφυπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης, το αίτημα που διατυπώθηκε απ' όλες τις πτέρυγες της Βουλής, για την αποτροπή δημιουργίας δικηγορικών εταιρειών που θα δραστηριοποιούνται ανά την Ελλάδα μέσω παραρτημάτων.Ο κ. Σαχινίδης ανακοίνωσε αλλαγή στο σχετικό άρθρο 6 του νομοσχεδίου για την αρχή της επαγγελματικής ελευθερίας («κλειστά» επαγγέλματα), προβλέποντας πλέον, πως οι δικηγορικές εταιρείες θα μπορούν να συστήνονται μονάχα από μέλη του ιδίου Δικηγορικού Συλλόγου και όχι και από μέλη διαφορετικών Δικηγορικών Συλλόγων, όπως επέτρεπε η αρχική ρύθμιση.Η ρύθμιση που άλλαξε προέβλεπε συγκεκριμένα ότι: «Δύο ή περισσότεροι δικηγόροι, μέλη του ίδιου ή διαφορετικών δικηγορικών συλλόγων, μπορούν να συστήσουν Αστική Επαγγελματική Δικηγορική Εταιρία, με σκοπό την παροχή δικηγορικών υπηρεσιών σε τρίτους και τη διανομή των συνολικών καθαρών αμοιβών, που θα προκύψουν από τη δραστηριότητά τους αυτή».

Διεθνής ξεφτίλα!


Του Σταύρου Χριστακόπουλου

Η πλήρης αποτυχία της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης και του Μνημονίου ομολογείται πια από όλους. Αψευδής μάρτυρας η τρομακτική ύφεση, η οποία, κατά την ομολογία και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γ. Προβόπουλου, θα συνεχιστεί και το 2011. Σύμφωνα με την πρόβλεψή του θα κυμανθεί άνω του 3%, αλλά η πρόβλεψη αυτή είναι καταφανώς επισφαλής. Ήδη άλλωστε το 2010 η πτώση του ΑΕΠ ανήλθε σε 4,5% σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, για τα οποία σώφρον θα ήταν να κρατάμε μικρό καλάθι.Η κατάσταση επιδεινώθηκε δραματικά το τελευταίο τρίμηνο του προηγούμενου έτους και η ύφεση έφτασε το 6,6%. Αν προσθέσουμε τον πληθωρισμό, που έχει ανέβει πάνω από το 5%, τη συνεχώς εκτοξευόμενη ανεργία και το κλείσιμο των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων κατά δεκάδες χιλιάδες, τότε η κατάσταση γίνεται ζοφερή.Με το έλλειμμα του 2010 στο 10%, το χρέος αλματωδώς αυξανόμενο και όλα τα προηγούμενα ως δεδομένα, ο Διεθνής Οικονομικός Έλεγχος, ύστερα από την περίοδο... «γνωριμίας», πλέον περνά στο ψητό: «Το μόνο που σας σώζει είναι να ξεπουλήσετε».Τα μέτρα περικοπών σε μισθούς, συντάξεις και κοινωνικό κράτος δεν έχουν ορατό τέλος. Παγιδευμένη σε ένα «σπιράλ θανάτου», η ελληνική οικονομία δεν έχει ορατή διέξοδο προς την ανάκαμψη. Τα πράγματα θα γίνουν πολύ χειρότερα όταν φύγουν από τον εθνικό έλεγχο όχι μόνο οι επιχειρήσεις του Δημοσίου, αλλά και οι υποδομές της χώρας (λιμάνια, αεροδρόμια, συγκοινωνίες, ενέργεια, επικοινωνίες) και το σύνολο της δημόσιας περιουσίας.Οι δανειστές και επιτηρητές μας είναι πλέον σαφείς: «Αν δεν πουλήσετε, θα κατάσχουμε». Αυτό άλλωστε προβλέπεται από τη δανειακή σύμβαση που η κυβέρνηση υπέγραψε στο πλαίσιο του μηχανισμού «στήριξης». Την οποία μάλιστα ποτέ δεν έφερε για κύρωση στη Βουλή, με αποτέλεσμα κανείς να μην γνωρίζει το πλήρες περιεχόμενό της.

Αδιαφάνεια

Η αποθέωση της αδιαφάνειας, και μάλιστα από μια κυβέρνηση η οποία διαλύει τον κοινωνικό ιστό στο όνομα της καταπολέμησης της διαφθοράς. Όπως άλλωστε έκαναν κι άλλες κυβερνήσεις υπό καθεστώς ΔΝΤ, οι οποίες, στο όνομα της διαφάνειας, εκτόξευσαν τη διαφθορά στα ουράνια. Αδιάψευστο το παράδειγμα της... Αργεντινής, με την οποία μοιάζουμε όλο και περισσότερο, όπως όλο και πιο πολλοί παραδέχονται.

Άλλα θα περίμενε κάποιος εχέφρων πολίτης να συμβαίνουν ύστερα από τόσα καινοφανή που έπεσαν επί της κεφαλής του το τελευταίο διάστημα:

Ύστερα από τόση ρητορική περί διαφάνειας και πολέμου «κατά της διαφθοράς».

Ύστερα από τη συστηματική και συντονισμένη προσπάθεια να πειστεί ολόκληρη η κοινωνία ότι είναι διεφθαρμένη.

Ύστερα από την εξελισσόμενη απόπειρα να πειστούμε – μέσω ψευδοϊστορικών ντοκιμαντέρ – ότι είμαστε ένα κατασκευασμένο έθνος που κατάγεται από κοινούς λωποδύτες και πλιατσικολόγους και κακώς αποσπάστηκε από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.Θα περίμενε για παράδειγμα – ο εχέφρων πολίτης – πως μιας κυβέρνησης που εργάζεται για τη «σωτηρία της χώρας» θα έθετε ως πρωτεύοντες στόχους, εκτός από την πάταξη της αδιαφάνειας, την ανασυγκρότηση της οικονομίας και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. Και ότι πολύτιμο σύμμαχο σ’ αυτή την προσπάθεια θα αποτελούσε η ενίσχυση της διεθνούς παρουσίας της Ελλάδας. Τίποτε όμως απ’ αυτά δεν συμβαίνει:

● Η οικονομία εμφανίζει την εικόνα που λίγο παραπάνω περιγράψαμε. Με άκρως επιβαρυντικό παράγοντα το πλήρες ξεπούλημα του εθνικού πλούτου και μάλιστα, όπως θα διαβάσετε στο σημερινό «Π», υπό τον στυγνό εκβιασμό: «Πουλήστε, αλλιώς μπορούμε και να εφαρμόσουμε τις πρόνοιες της δανειακής σύμβασης περί κατάσχεσης»!

● Στο πεδίο της διαφάνειας βλέπουμε μια απίστευτα μυστικοπαθή – και εν πολλοίς προσωπική – «επενδυτική διπλωματία». Στο πλαίσιο της οποίας φαίνεται να εντάσσεται και ο διπλασιασμός των μυστικών – και κατ’ εξοχήν αδιαφανούς διαχείρισης – κονδυλίων αρμοδιότητας του ΥΠΕΞ.

● Ακόμη κι αν ελπίζαμε ότι η ενίσχυση της διεθνούς δραστηριότητας της χώρας θα υποβοηθούνταν έστω και με τέτοιου είδους κινήσεις του εν λόγω υπουργείου, η πραγματικότητα μας διαψεύδει τραγικά. Όπως θα δείτε πολύ αναλυτικά, η διεθνής παρουσία της Ελλάδας υποβαθμίζεται ραγδαία.

Για την ακρίβεια, σε έγγραφό του προς το ΥΠΕΞ (το οποίο δημοσιεύουμε σήμερα ολόκληρο), ο πρεσβευτής της Ελλάδας στην Πρετόρια περιγράφει την εικόνα μιας «αφρικανικής χώρας της αισχίστης υποστάθμης», η οποία αδυνατεί – ή, ίσως, δεν επιλέγει – να πληρώσει ακόμη και τα δημοτικά τέλη , τα καύσιμα κίνησης, τους μισθούς των υπαλλήλων, τα είδη υγιεινής και τις... εφημερίδες (!) για τις πρεσβείες της.Το έγγραφο αυτό, διατυπωμένο σε μια ασυνήθιστη μη διπλωματική γλώσσα, είναι ενδεικτικό του ύψους των εξόδων λειτουργίας που επιχειρεί να μετακυλίσει η κυβέρνηση στην τσέπη των διπλωματών, από τους οποίους έχει ήδη περικόψει το 30%-35% των αποδοχών τους. Ακόμη περιγράφει την εικόνα από το εγγύς μέλλον της χώρας, εξ αιτίας της πολιτικής της κυβέρνησης και των πατρόνων της τρόικας και του ΔΝΤ.Το κύριο συμπέρασμα από την ανάγνωσή του είναι ότι η κυβέρνηση μετατρέπει ταχύτατα τις ελληνικές διπλωματικές αρχές στο εξωτερικό σε προβληματικές επιχειρήσεις για να... τις κλείσει! Από τις 101 Πρεσβείες και Μον. Αντιπροσωπείες σε Διεθνείς Οργανισμούς και τα 40 Γεν. Προξενεία θα μείνουν 40- 50 Αρχές συνολικά, για να τοποθετούν εκεί τους δικούς τους, με (όπως... ψιθυρίζεται) υπόγειες υψηλότατες αμοιβές από τα απόρρητα κονδύλια.Την ίδια ώρα στην Πρετόρια της Ν. Αφρικής ο πρεσβευτής μας διαπιστώνει: «Αν δεν πληρώσεις τον Αφρικάνο στην ώρα του και τα χρήματά του, τότε σε σκοτώνει για 10 ευρώ. Για να δούμε πώς θα ξεμπερδέψουμε από αυτή τη λαίλαπα, στην οποία μας έχετε βάλει».

Έναντι πινακίου φακής

Αυτή η εικόνα, όμως, δεν περιορίζεται στο ΥΠΕΞ και την ελληνική διπλωματία. Αντιθέτως περιγράφει γλαφυρά και ανάγλυφα τον τρόπο με τον οποίο η ελληνική κυβέρνηση κάνει πράξη το «δεν πληρώνω, δεν πληρώνω» διαλύοντας κάθε πτυχή του δημόσιου τομέα και απορρυθμίζοντας συνολικά την οικονομία, προκειμένου να παραδώσει προς εκμετάλλευση στα διεθνή λαμόγια των αγορών, με τα οποία συναναστρέφεται, κάθε παραγωγική ικμάδα της χώρας.Στο όνομα της δημοσιονομικής σταθερότητας η κυβέρνηση διαλύει όχι μόνο τις διπλωματικές αποστολές της χώρας στο εξωτερικό, αλλά κάθε δημόσια δραστηριότητα κοινής ωφέλειας και κάθε έκφανση κοινωνικού κράτους: υγεία, παιδεία, ηλεκτρισμός, ύδρευση, δημόσια γη αποτελούν φιλέτα τα οποία προσφέρονται ήδη έναντι πινακίου φακής.Συνεπακόλουθο της διάλυσης είναι το ξεπούλημα, καθώς βγαίνει στο σφυρί δημόσια περιουσία μέχρι του ύψους των 50 δισ. ευρώ. Τα χρήματα αυτά, παρά τις διαβεβαιώσεις του Γ. Παπανδρέου, δεν βγαίνουν παρά μόνο αν ξεπουληθούν δημόσιες γαίες, βουνά, νερά, παραλίες, βραχονησίδες και πάει λέγοντας. Ή αν – κάτι μάλλον αμφίβολο – εκμισθωθούν για δεκαετίες στερώντας από την Ελλάδα κάθε ελπίδα αυτόνομης παραγωγικής ανάκαμψης για πάρα πολλά χρόνια...Με την πολιτική πρακτική της η κυβέρνηση μετατρέπεται σε στυγνό ντίλερ με μόνο στόχο την αρπαγή του εισοδήματος των εργαζομένων και του δημόσιου πλούτου και τη μεταβίβασή του ως τοκοχρεολύσιο στους δανειστές. Τα αλλεπάλληλα Μνημόνια σωρεύουν απαιτήσεις αδύνατον να εισπραχθούν, με αποτέλεσμα τη συνεχή περικοπή μισθών και συντάξεων, τις απολύσεις, το κλείσιμο επιχειρήσεων κατά δεκάδες χιλιάδες και τη συνολική βύθιση της οικονομίας σε μια βαθιά ύφεση, που είναι άγνωστο αν ποτέ θα ξεπεραστεί.Ο διπλωμάτης στο έγγραφό του γράφει τη φράση - κλειδί: «Αφρικανική χώρα της αισχίστης υποστάθμης»...

topontiki

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:Συνεργασία Περιφερειάρχη – Αντιπεριφερειάρχη– Δημάρχου για το έργο αποχέτευσης της παραλιακής ζώνης


Σε συνάντηση που είχαν στην Ηγουμενίτσα ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Θεσπρωτίας κ. Θωμάς Πιτούλης και ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας κ. Γεώργιος Κάτσινος συζήτησαν την από κοινού προώθηση του έργου κατασκευής αποχετευτικού δικτύου στην παραλιακή ζώνη Πλαταριάς – Συβότων – Πέρδικας.Στο πλαίσιο αυτό, συμφωνήθηκε όπως η μελέτη που είχε προκηρυχθεί από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Θεσπρωτίας, για την αποχέτευση της Πλαταριάς και των Συβότων, περιελάβει και την περιοχή της Πέρδικας και παράλληλα την αναβάθμιση του υπάρχοντος Βιολογικού Καθαρισμού της Ηγουμενίτσας.«Περιφέρεια και Δήμος Ηγουμενίτσας, σε πνεύμα ειλικρινούς και ισότιμης συνεργασίας θα προωθήσουν το σημαντικό αυτό έργο που αφορά την ολοκλήρωση των βασικών υποδομών στην παραλιακή ζώνη και την προστασία του περιβάλλοντος. Στόχος μας είναι η μελέτη να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατό, ώστε το έργο να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ», ανέφερε ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης.

Στη γενέτειρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας


Παρών στις εορταστικές εκδηλώσεις για την 98η επέτειο απελευθέρωσης των Ιωαννίνων


Στη γενέτειρά του, τα Ιωάννινα, θα βρεθεί το τριήμερο 19-21 Φεβρουαρίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προκειμένου να να παραστεί στις εορταστικές εκδηλώσεις για την 98η επέτειο απελευθέρωσης της πόλης.Στο πλαίσιο της επίσκεψής του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παρακολουθήσει την Κυριακή 20/2 τον φιλικό αγώνα μπάσκετ μεταξύ των βετεράνων καλαθοσφαιριστών Ελλάδος και Μπαρτσελόνα, στο κλειστό γυμναστήριο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.Η Δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αθανασίου θα γίνει τη Δευτέρα το πρωί και θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνου από τον κ. Παπούλια και η καθιερωμένη παρέλαση.

Στα Γιάννενα ο γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας


Ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής Αρκαδίας, κ. Ανδρέας Θ. Λυκουρέντζος, θα επισκεφτεί τα Ιωάννινα.Την Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011 θα παραστεί σε εκδηλώσεις που διοργανώνει η ΝΟ.Δ.Ε. Ιωαννίνων και τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011 θα εκπροσωπήσει τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, κ. Αντώνη Σαμαρά, στις εορταστικές εκδηλώσεις της ενενηκοστής όγδοης επετείου από την απελευθέρωση της πόλης των Ιωαννίνων.
ΚΥΡΙΑΚΗ 20 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2011
18:00 Συνάντηση με κομματικά στελέχη (Cesaria)
19:00 Συνέντευξη Τύπου (Cesaria)
19:30 Εκδήλωση ΝΟΔΕ Ιωαννίνων (Cesaria)
20:45 Δείπνο Δημάρχου Ιωαννίνων (Du Lac)
ΔΕΥΤΕΡΑ 21 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2011
10:30 Δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ιωαννίνων
11:05 Κατάθεση στεφάνου στο Ηρώο Μπιζανομαχιτών από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
11:45 Πολιτική και στρατιωτική παρέλαση

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ:Η Κυβέρνηση εξάντλησε κάθε όριο προχειρότητας και ανευθυνότητας στο θέμα των ημιυπαίθριων χώρων


Το ζήτημα των ημιυπαίθριων χώρων αποτελεί πολεοδομικό πρόβλημα με σημαντικές κοινωνικές επιπτώσεις. Εκτιμάται (καθώς δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία) ότι υπερβαίνουν κατά πολύ το 1 εκατομμύριο τα διαμερίσματα και οι επαγγελματικοί χώροι που έκλεισαν παράνομα τους ημιυπαίθριους ή άλλαξαν την χρήση σε υφιστάμενους κλειστούς χώρους (π.χ.: μία αποθήκη στο υπόγειο μετετράπη σε κατοικία).Για την αντιμετώπιση του προβλήματος το ΥΠΕΧΩΔΕ, στο Νόμο 3775/2009, ενσωμάτωσε ρυθμίσεις (άρθρα 40 και 41) οι οποίες αντιμετώπιζαν κατά πάγιο και αποτελεσματικό τρόπο την αλλαγή χρήσης των ημιυπαίθριων χώρων, για όσο χρόνο υπήρχε το κτήριο, έναντι καταβολής προστίμου από τους αυθαιρετούντες.Στη ρύθμιση γινόταν σαφές ότι:
* Δεν απαιτούνταν η συμμετοχή μηχανικού για τη σύνταξη του σχετικού φακέλλου.
* Δεν επιβάλλονταν αναδρομικά: πρόστιμο, εισφορά κοινωνικής ασφάλισης ή άλλες επιβαρύνσεις.
Αμέσως μετά την ψήφιση του Νόμου, είχαμε εκδώσει την υπ’ αρ. 5/2009 Εγκύκλιο με την οποία διευκρινίζονταν όλα τα σχετικά θέματα, ώστε η ρύθμιση να είναι αμέσως εφαρμοστέα.Το ΠΑΣΟΚ υπονόμευσε λυσσαλέα την εφαρμογή των άρθρων 40 και 41 του Ν. 3775/2009 από την πρώτη ημέρα που ανακοινώθηκαν από το ΥΠΕΧΩΔΕ. Ισχυριζόταν ότι η ρύθμιση είναι αντι–περιβαλλοντική και ότι την επομένη των εκλογών θα καταργούσε το Νόμο.Όμως, αμέσως μετά τις εκλογές η «πράσινη» Κυβέρνηση δεν κατήργησε, όπως έταζε προεκλογικά, αλλά «πάγωσε» για έξι μήνες την ρύθμιση για να μελετήσει – υποτίθεται – σε βάθος το θέμα. Τελικά τον Απρίλιο 2010 ψηφίσθηκε ο Ν. 3843/2010 μια αόριστη και «θολή» ρύθμιση, η οποία μάλιστα βαφτίστηκε περιβαλλοντική ενώ δεν έχει καμία περιβαλλοντική διάσταση καθώς «τακτοποιεί» (για σαράντα χρόνια) κάθε είδους οικοδομική αυθαιρεσία στα κτίρια πέραν των ημιυπαιθρίων, όπως: πατάρια, σοφίτες, pilotis, που δεν περιλαμβάνονταν στη ρύθμιση της Νέας Δημοκρατίας.Τονίζεται ότι επί πλέον ο Ν. 3843/2010 του ΠΑΣΟΚ επέβαλε ως υποχρεωτική τη συμμετοχή μηχανικού στην κατάθεση του φακέλλου, ορίζοντας ελάχιστη αμοιβή. Αντίστοιχη ρύθμιση, με επιβολή ελάχιστης αμοιβής για τους μηχανικούς υπάρχει και σε πρόσφατη ρύθμιση του ΥΠΕΚΑ για τους μηχανικούς-ενεργειακούς επιθεωρητές.Είναι οξύμωρο το Υπουργείο Οικονομικών να ανοίγει το δήθεν «κλειστό» επάγγελμα του μηχανικού, καταργώντας τις ελάχιστες αμοιβές και το ΥΠΕΚΑ σε δύο διαφορετικές ρυθμίσεις να επιβάλει ελάχιστες αμοιβές!Η χθεσινή εγκύκλιος του Υπουργείου Εσωτερικών, με την οποία δίνεται η δυνατότητα επιβολής αναδρομικών τελών στους δηλωθέντες ημιυπαίθριους, αποτελεί εμπαιγμό των συμπολιτών μας που έτρεξαν στα πολεοδομικά γραφεία να δηλώσουν τους χώρους αυτούς και μάλιστα σε μία εξαιρετικά δύσκολη – από οικονομικής άποψης – περίοδο. Σημειώνω ότι στην εγκύκλιο γίνεται επίκληση γνωμοδότησης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (του 2004, για ευνόητους λόγους) η οποία όμως είναι προγενέστερη όλων των νομοθετικών ρυθμίσεων για τους ημιυπαίθριους!Το ελάχιστο που μπορεί να κάνει η αφερέγγυα Κυβέρνηση, η οποία έχει πλέον ξεπεράσει κάθε όριο προχειρότητας και ανευθυνότητας, είναι να αποσύρει αμέσως την σχετική εγκύκλιο.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ

Την αξιοποίηση του Τουριστικού Περιπτέρου Πηγών Λούρου ζητά ο Μ.Παντούλας


Την αξιοποίηση του Τουριστικού Περιπτέρου Πηγών Λούρου ζητά ο Μιχάλης Παντούλας,ζητά με ερώτηση του προς τον Υπουργό Πολιτισμού και τουρισμού κ. Παύλο Γερουλάνο.Αναλυτικά στην ερώτησή του ο κ. Παντούλας αναφέρει:"Επί πολλά χρόνια το ακίνητο, γνωστό ως Τουριστικό Περίπτερο στις πηγές του ποταμού Λούρου του Ν. Ιωαννίνων, ιδιοκτησίας Ε.Ο.Τ. και τώρα της Εταιρίας Τουριστικής Ανάπτυξης (Ε.Τ.Α) παραμένει αναξιοποίητο, αφημένο στη φθορά του χρόνου.Ουδείς μέχρι σήμερα γνωρίζει τους λόγους απόλυτης εγκατάλειψής του από τις αρμόδιες υπηρεσίες, τη στιγμή μάλιστα που η περιοχή είναι ιδιαίτερου φυσικού κάλους, η απόσταση από το αστικό κέντρο των Ιωαννίνων είναι πολύ μικρή, ενώ στην ίδια κοιλάδα του ποταμού Λούρου λειτουργούν επιτυχώς αντίστοιχες ιδιωτικές επιχειρήσεις.ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός:Σε ποιες ενέργειες και πότε πρόκειται να προβεί το Υπουργείο Πολιτισμού - Τουρισμού, ώστε το Τουριστικό Περίπτερο πηγών Λούρου να αξιοποιηθεί προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας;".

Η ΠΛΑΤΑΝΟΥΣΑ ΧΟΡΕΥΕΙ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ


Οι Πλατανουσιώτες που διαμένουν στο Λεκανοπέδιο Αττικής και όχι μόνον, ανταποκρίνονται στην πρόσκληση του Συλλόγου τους και θα ανταμώσουν την Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011, ώρα 12 το μεσημέρι, στην αίθουσα Βεργίνα του Ξενοδοχείου ΤΙΤΑΝΙΑ , οδός Πανεπιστημίου 52. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει: κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας, απονομή βραβείων στους νέους φοιτητές που έχουν καταγωγή από την Πλατανούσα Ιωαννίνων, παρουσίαση παραδοσιακών χορών με παραδοσιακές ενδυμασίες από το χορευτικό του Συλλόγου Πλατανούσας, μπουφέ με εκλεκτά εδέσματα και απεριόριστα ποτά, χορό και γλέντι με ζωντανή παραδοσιακή ηπειρώτικη μουσική με Κόντη , Μπάμπη Πέτρου Λούκα, Τσαμπά, Κομζή. Οι Πλατανουσώτες θα γλεντίσουν με την ψυχή τους και θα ξεφαντώσουν μέχρι τις 6 το απόγευμα. Θα αφήσουν άφωνους τον Δία και την Ευρώπη που η αρπαγή της απεικονίζεται σε ψηφιδωτό έξω από την αίθουσα Βεργίνα.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΤΣΟΥΡΑΣ:Ομιλία στη Βουλή για τα κλειστά επαγγέλματα


Ομιλία του βουλευτή Θεσπρωτίας κ. Χρήστου Κατσούρα σε συζήτηση της ολομέλειας της βουλής για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών με θέμα: «Αρχή της επαγγελματικής ελευθερίας. Κατάργηση αδικαιολόγητων περιορισμών στην πρόσβαση και άσκηση επαγγελμάτων»:Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ακούγεται συχνά τελευταία - και είναι αλήθεια - ότι οχτώ στους δέκα Έλληνες είναι υπέρ του ανοίγματος των λεγόμενων «κλειστών επαγγελμάτων». Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε, ότι ενώ η γνώμη της οργανωμένης πλειοψηφίας δίνει το δικαίωμα στο νομοθετείν, ούτε η γνώμη αυτή, ούτε η κυρίαρχη γνώμη σε διάφορες δημοσκοπήσεις, ούτε βέβαια κανενός άλλου δεν είναι εξ ορισμού συνώνυμη με την αλήθεια και το αναγκαίο.Γι’ αυτό έχουμε ανάγκη πάντα να καταφεύγουμε στην ορθή λογική και στο γιατί που πρέπει να προηγείται κάθε μας πράξης.Είναι κατ’ ανάγκη κακό να υφίστανται περιορισμοί σε διάφορα επαγγέλματα; Τι σημαίνει κλειστό επάγγελμα; Για παράδειγμα το να κάνει τον καρδιολόγο ένας γιατρός που ειδικεύτηκε στην καρδιολογία είναι περιορισμός ή αναγκαία προϋπόθεση; Το να είναι ο δικηγόρος απόφοιτος της Νομικής Σχολής με κάποια εμπειρία ενδεχομένως προηγουμένως σε κάποιο δικηγορικό γραφείο είναι περιορισμός ή αναγκαία προϋπόθεση; Υπάρχουν άπειρα τέτοια παραδείγματα.Άρα, οι διάφοροι περιορισμοί είναι όχι απλά υπαρκτοί αλλά και συχνά αναγκαίοι και κατοχυρώνονται συχνά επίσης από εκπαιδευτικές διαδικασίες. Στοχεύουν σε αυτό που λέγεται προστασία του δημόσιου συμφέροντος, που αν και συχνά δεν ορίζεται, θα λέγαμε ότι τουλάχιστον οφείλει να συντηρεί την έννοια της κοινωνικής συνοχής και τις αρχές της δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης.Υπάρχουν μόνο στην Ελλάδα κλειστά επαγγέλματα; Η παρεμβατικότητα στο επάγγελμα είναι παγκόσμιο φαινόμενο. Ο βαθμός της ποικίλει από χώρα σε χώρα και από το βαθμό οργάνωσης της εκάστοτε κοινωνίας. Αν συγκρίνουμε το βαθμό παρεμβατικότητας στην Ελλάδα με την πιο εύρωστη οικονομία σήμερα της Ευρώπης θα δούμε κάτι περίεργο. Ο βαθμός αυτός, με βάση μια έκθεση του ΟΑΣΑ προ πενταετίας, είναι ίδιος περίπου με τη Γερμανία στο νομικό επάγγελμα και παρόμοιος στα επαγγέλματα του αρχιτέκτονα κα του μηχανικού.Υπάρχουν υπερβολές στα λεγόμενα κλειστά επαγγέλματα στην Ελλάδα; Ναι, υπάρχουν. Είναι μια παλιά ιστορία γνωστή στο πολιτικό σύστημα, κυρίως από τότε που η Ελλάδα κατέθεσε αίτηση ένταξης. Άδειες με πελατειακές σκοπιμότητες και κυρίως με γραφειοκρατικά εμπόδια.Θα βοηθήσει την ανάπτυξη η άρση των διαφόρων περιορισμών; Η έννοια της ανάπτυξης δεν είναι πολιτικά ουδέτερη. Αλήθεια όμως, πιστεύει κανείς πραγματικά ότι οι διάφορες εκθέσεις που μιλούν για αύξηση της ανάπτυξης περίπου 1% σε ετήσια βάση είναι αξιόπιστες; Δημιουργούν προϋποθέσεις μείωσης κόστους υπηρεσιών και αύξησης της ποιότητας; Νομίζω ότι ειλικρινής απάντηση είναι «δεν το ξέρουμε» ειδικά για τις τιμές. Γιατί στη σημερινή οικονομία το κόστος μπορεί να μειωθεί αλλά οι τιμές συχνά και ιδιαίτερα σε υπηρεσίες δεν έχουν καμία σχέση με το κόστος. Η αγορά δεν είναι ούτε δημοκρατικά, ούτε με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης δομημένη.Ενισχύουμε την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών, βελτιώνουμε το επιχειρηματικό περιβάλλον; Πιθανό. Το νομοσχέδιο έχει αναγκαίες ρυθμίσεις, δεν νομίζω όμως ότι φτάνει για να αντιστρέψουν την κατάσταση στην αγορά. Και οφείλουμε και μια άλλη ειλικρινή απάντηση. Πρόκειται για μια ανάγκη δημιουργίας μιας τοπικής συνθήκης για την οικονομία ή για μια αμοιβαιότητα μεταξύ διαφόρων εθνικών αρχών στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Ή επίσης για την ανάγκη δημιουργίας μιας ενιαίας αγοράς, όπου τα κεφάλαια θα περιφέρονται ελεύθερα;Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν μπορούμε να μην σκεφτούμε τι ισχύει στην ελληνική πραγματικότητα, όπου υπάρχει μια οικονομία που βασίζεται κυρίως στην ατομική ή οικογενειακή επιχείρηση, μια επιχείρηση που σήμερα υφίσταται πιο έντονα από τον καθένα τις συνέπειες μια βαθιάς κρίσης. Επιχειρήσεις που η πρόσφατη οικονομική ευρωπαϊκή ιστορία - ας δούμε τη δομή της Περιφέρειας Εμίλια-Ρομάνα στην Ιταλία - συνιστούν συνολικά πραγματικά μια πιο υγιή δομή στην αγορά, που δεν εκβιάζουν, που εύκολα ελέγχονται, που είναι κύτταρα καινοτομίας και ανταγωνίζονται μεταξύ τους. Εύκολα, δηλαδή, αυτές οι μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις μπορούν να γίνουν συστατικά μιας αληθινής αγοράς όπου θα κυριαρχεί ο καταναλωτής.Κύριε Υπουργέ, αν είναι με την άρση συγκεκριμένων αποκλεισμών να ενισχυθούν μεγάλες επιχειρήσεις και εταιρείες θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι αυτές οι επιχειρήσεις, ιδίως στον ελλαδικό χώρο, μοιάζουν περισσότερο με κρατικές γραφειοκρατικές δομές παρά με κύτταρα μιας υγιούς αγοράς. Συχνά ελέγχουν τις τιμές με τη διασύνδεση που έχουν μεταξύ τους, απειλούν και εκβιάζουν δομές έξω από τη λειτουργία της αγοράς και επιπλέον αντικαθιστούν μια μικρομεσαία επιχείρηση με ένα εργαζόμενο των 500 ευρώ, αφού έχουν μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους ή κερδοσκοπίας και δυνατότητα ως συστατικό κάποιου τραστ να αντέχουν με ζημίες για κάποιο χρονικό διάστημα.Κατανοώ και σέβομαι τις προσπάθειές σας και τις προσπάθειες της Κυβέρνησης. Σκεφθείτε, όμως, μήπως όλοι μας στο άγχος μιας εφήμερης αλλαγής των πάντων, που μοιάζουν αναγκαία, χτυπήσουμε την κοινωνική συνοχή, αν υπάρχουν διατάξεις που μπορούν να οδηγήσουν στο αντίθετο αποτέλεσμα αν δεν αποσαφηνιστούν. Σήμερα κινδυνεύουμε όλοι μας να βρεθούμε εγκλωβισμένοι σε έννοιες που έχουμε αντιγράψει χωρίς να το καταλάβουμε. Επιτρέψτε μου να χρησιμοποιήσω μια φράση του Παπανούτσου δεκαετίες πριν. Πρόκειται για τη λεγόμενη «δουλεία του δογματισμού». Η χωρίς όρους επικράτηση της ιδέας της οικονομικής αυτορρύθμισης μπορεί να είναι η άλλη όψη της πολιτικής απορύθμισης.Μη στέκεστε μόνο στις δημοσκοπήσεις και στις μικρές σχετικά αντιδράσεις για το παρόν νομοσχέδιο. Ο κόσμος είναι σοκαρισμένος, είναι ζαλισμένος και κυριαρχεί μια βαθιά απόρριψη, μια γενική απόρριψη της υπάρχουσας κατάστασης των πραγμάτων. Αυτή η απόρριψη δεν αφήνει συχνά τον κόσμο να εκφραστεί σε σημαντικές επιμέρους αλλαγές. Σταθείτε στα θετικά του παρόντος νομοσχεδίου: στην κατοχύρωση της ελευθερίας της επαγγελματικής δραστηριότητας, στο χρέος προς τις επόμενες γενιές με την αποκατάσταση της ισότητας στην πρόσβαση μιας επαγγελματικής δραστηριότητας. Δεν μπορεί να διατηρήσουμε γραφειοκρατικές δομές στην απλοποίηση της αδειοδότησης. Προσέξτε, όμως, σε ζητήματα που μπορούν να αποτελέσουν προβλήματα ιδίως σε ομάδες μικρομεσαίων που δεν μπορούν να βρουν συμμάχους σε οργανωμένες ομάδες και Βουλευτών.Μίλησαν αρκετοί για τους δικηγόρους και μάλλον έχουν δίκιο. Νομίζω ότι μπορείτε να το λύσετε το θέμα. Όμως υπάρχει μια σειρά από άλλα επαγγέλματα. Υπάρχει η άρση της διοικητικής αδειοδότησης για τα μεγάλα πολυκαταστήματα που θα χτυπήσει τους μικρομεσαίους. Υπάρχει η αγωνία για το τι θα γίνουν οι αρτοποιοί. Στο κάτω-κάτω, κύριε Υπουργέ, μπορεί οι τάσεις της τελευταίας δεκαετίας να προσπαθούν να επιβάλουν την περαιτέρω κυριαρχία και απελευθέρωση της αγοράς ενώ οποιεσδήποτε εξωαγοραίες παρεμβάσεις υποβαθμίζονται συνεχώς στον πολιτικό λόγο, δεν μπορεί όμως να ξεχνάμε ότι η αυτονόμηση της οικονομίας έναντι της κύριας αγοράς, της πολιτικής δηλαδή, δημιουργεί η ίδια σημαντικές στρεβλώσεις και αδικίες.Κύριε Υπουργέ, με τα προεδρικά διατάγματα μπορείτε να κατοχυρώσετε ότι η άρση των περιορισμών δεν θα αντικατασταθεί με νέους περιορισμούς που θα προκύπτουν από ιδεοληπτικά μορφώματα. Μπορείτε να αρνηθείτε σε μια αυτορυθμιζόμενη αγορά να καθορίσει το σύνολο των κοινωνικών σχέσεων. Είμαι σίγουρος ότι θα το κάνετε.Ευχαριστώ πολύ.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

Ποιοί συμμετέχουν στην αποστολή της Μπαρτσελόνα

ΑΛΛΑΓΗ ΕΔΡΑΣ: ΚΛΕΙΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ Ε.Α.Ν.Κ.Ι ΛΙΜΝΟΠΟΥΛΑΣ

Η διοικούσα επιτροπή του τμήματος Μπάσκετ του ΠΑΣ πραγματοποίησε συνέντευξη τύπου για το μεγάλο ραντεβού της Κυριακής μεταξύ Ελλήνων Βετεράνων και Βετεράνων της Μπαρτσελόνα. Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε στο Mercedes Palace όπου ακολούθησε η κοπή της πίτα του ερασιτέχνη ΠΑΣ στην οποία παρευρέθηκε πλήθος κόσμου.Στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Ερασιτέχνη ΠΑΣ, Χρήστος Τσάγκας τόνισε ότι ο αγώνας αυτός εκτός από το ότι τιμάει το σύλλογο, τιμάει την πόλη και ολόκληρη τη χώρα.Ο Σάκης Τζαλαλής εκ μέρους της διοικούσας επιτροπής, αφού ευχαρίστησε τον πρόεδρο του Ερασιτέχνη ΠΑΣ, κ. Τσάγκα και τους κ.κ. Δολιώτη, Αναστασίου και τον πρόεδρο της διοικούσας επιτροπής κ. Παπλιάκο τόνισε ότι αυτή η εκδήλωση ξεκίνησε ως όνειρο πριν από έξι μήνες μαζί με τον Εύθυμη Ρεντζιά για να τιμήσουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Κάρολο Παπούλια.Οι Καταλανοί θα ταξιδέψουν μέσω Μιλάνου στη Θεσσαλονίκη την Παρασκευή όπου και θα τους υποδεχτούν μέλη της διοικούσας επιτροπής. Στη συνέχεια θα ταξιδέψουν στο Μέτσοβο όπου θα τους υποδεχτεί ο Δήμαρχος Μετσόβου κ. Τσομπίκος. Το βράδυ θα διανυκτερεύσουν στο Epirus Palace όπου και θα διαμείνουν για τέσσερις ημέρες.Το Σάββατο θα υπάρξει ξενάγηση στα Ζαγοροχώρια, στο Καλπάκι όπου θα τους υποδεχτεί ο δήμαρχος κ. Καψάλης και στο Νησί.Το βράδυ της ίδιας ημέρας θα υπάρξει γκαλά στο Epirus Palace.Την Κυριακή ο αγώνας θα διεξαχθεί στο ΕΑΝΚΙ και θα ξεκινήσει στις 10.30 το πρωί. Περίπου στις 12 θα τιμηθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Το απόγευμα η αποστολή της Μπαρτσελόνα θα περιηγηθεί στην περιοχή και τη Δευτέρα θα αναχωρήσει για την Ισπανία.Ο κ. Τζαλαλής καταλήγοντας τόνισε ότι είναι μεγάλη τιμή για τα Γιάννινα που μία ομάδα που λειτουργεί με πρωτόκολλο να έρχεται στην πόλη και ευχαρίστησε για μία ακόμη φορά τους κ.κ. Τσάγκα, Δολιώτη, Παπλιάκο και Αναστασίου καθώς επίσης και τον πρόεδρο του ΟΠΑΠ, κ. Σπανουδάκη, τον πρόεδρο της εταιρείας «Ζαγόρι» κ. Χήτο, της εταιρείας «Δωδώνη» κ. Κοντό και τα ζαχαροπλαστεία «Νούσιας» που συνέβαλαν στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης που δύσκολα θα επαναληφθεί. Επίσης στι χορηγική ομάδα συμμετέχουν ο ΟΤΕ, Τράπεζα Ηπείρου, τα Super Market Μασούτης και πολλές ακόμη τοπικές κυρίως επιχειρήσεις.Σε ερώτηση αν ήταν δύσκολο να δεχτεί να έρθει στα Γιάννινα η Μπαρτσελόνα ο κ. Τζαλαλής ανέφερε ότι δέχτηκαν από τη στιγμή που ο αγώνας είχε και φιλανθρωπικό χαρακτήρα αφού μέρος των εσόδων θα δοθεί στην ΕΛΕΠΑΠ και το σημαντικό έργο που προσφέρει στα παιδιά με την πρόεδρο της κα Νατάσσα Μπέγκα, αλλά και τη Μονή Ντουραχάνης και τον παπά-Θανάση ο οποίος βοηθάει τα ορφανά παιδιά.

Αλλαγή έδρας
Αναφορικά με τη διεξαγωγή του αγώνας στο κλειστό του Πανεπιστημίου, ο κ. Τζαλαλής τόνισε ότι υπήρχαν τεχνικοί λόγοι, αλλά παρ' όλα αυτά ευχαρίστησε τον Πρύτανη κ. Αλμπάνη για τη βοήθεια του, ενώ ξεκαθάρισε ότι όλα είναι έτοιμα για αυτή τη μεγάλη εκδήλωση αν και υπάρχει πρόβλημα αφού το ενδιαφέρον του κόσμου είναι μεγάλο κάτι που δεν είναι εφικτό αφού το κλειστό του ΕΑΝΚΙ δεν μπορεί να ανταπεξέλθει.Τέλος για τις αθλητικές υποδομές ο κ. Τζαλαλής τόνισε ότι έχουν ήδη διατεθεί στον ΠΑΣ Γιάννινα 7 στρέμματα για να χτίσει ο ΠΑΣ το κλειστό του (η μακέτα είναι ήδη έτοιμη) ενώ η διοικούσα επιτροπή είναι ανοικτή σε κάθε πρόταση.

Οι αποστολές των Ομάδων
Στα Γιάννινα θα ταξιδέψουν οι Αλβέρτης, Ρεντζιάς, Μπάνε Πρέλεβιτς, Σιγάλας, Λιμνιάτης, Χρυσανθακόπουλος, Μπαλογιάννης, Καμπούρης, Μπουντούρης, Παταβούκας, Στεργάκος, Κόρφας και Ιωάννου. Ο Γιαννάκης είναι αμφίβολος ενώ ο Γκάλης δεν θα έρθει αφού θα λείπει στο εξωτερικό. Στον πάγκο θα καθίσει ο Γιάννης Ιωαννίδης.Η αποστολή της Μπαρτσελόνα θα είναι 29μελής.Θα έρθει στα Γιάννινα ο πρόεδρος της και οι Εστεγιέρ, Γκαλιλέα, Μοντέιρο, Χιμένεθ, Μαρτίνεθ και άλλοι..