Σάββατο, 5 Φεβρουαρίου 2011

Αναγνώστρια για τους συμβασιούχους της ΑΔΕΙ


Βρισκόμουν σε γνωστό καφέ της πόλης μας και δίπλα μου καθόταν "συνδικαλίστρια" από το Δήμο, αυτά που ακούσαμε δεν τα πιστεύαμε. Δεν θα σας αναφέρω τους χαρακτηρισμούς προς τους συμβασιούχους γιατί δεν με απασχολεί, αυτό που έχει σημασία είναι ότι όλοι τους προέρχονται από το χώρο της Ν.Δ., συγγενικά πρόσωπα υποψήφιων (γυναίκες, φιλενάδες, γαμπροί, παιδιά, ξαδέρφια, ακόμη και υποψήφιοι που δεν εκλέχτηκαν), οι περισσότεροι δεν εργάζονταν στην καθαριότητα, ακόμη ούτε στο Δήμο και περνάνε υπερωρίες. Αν αυτά που άκουσα είναι αλήθεια, δώστε τα ονόματα να μάθει ο κόσμος, γιατί διαφορετικά θα γράψω εγώ αυτά που άκουσα. Την υπόθεση μάλιστα των συμβασιούχων την ανέλαβε γνωστή δικηγόρος από το χώρο της Ν.Δ. (ποιος άλλος θα τους αναλάμβανε).Όσο για την "συνδικαλίστρια" τρομάρα της, γιατί δεν τα κατήγγειλε τόσο καιρό, εφόσον τα γνώριζε! ! !Ντροπή τους, έχω τρία χρόνια άνεργη.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΡΙΑ

Αναβλήθηκε η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Κάιρο


Αναβλήθηκε η προγραμματιζόμενη για την Κυριακή επίσκεψη του πρωθυπουργού, Γιώργου Α. Παπανδρέου, στο Κάιρο, λόγω των σημερινών εξελίξεων στην Αίγυπτο και μετά από σχετικές συνεννοήσεις με την αιγυπτιακή ηγεσία, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού.Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ο Πρωθυπουργός είναι σε συνεχή επαφή με την αιγυπτιακή ηγεσία και προτίθεται να πραγματοποιήσει την επίσκεψή του στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα, μόλις διαμορφωθούν οι κατάλληλες συνθήκες.Τέλος, ο κ. Παπανδρέου είχε σήμερα τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, σχετικά με τις εξελίξεις στην Αίγυπτο.

ΑΡΤΑ:Μήνυμα αισιοδοξίας στα στελέχη της ΝΔ από τον Ε. Στυλιανίδη


Μήνυμα αισιοδοξίας προς τα κομματικά στελέχη ότι η Νέα Δημοκρατία θα είναι νικήτρια στις επόμενες εκλογές, μετέφερε ο πρώην Υπουργός Ευριπίδης Στυλιανίδης οποίος ήταν ο επίσημος προσκεκλημένος της ΝΟΔΕ ΝΔ Άρτας στην ετήσια εκδήλωση για την κοπή της πίτας που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου στο καφέ «Βυζάντιο». Το μήνυμά του κ. Στυλιανίδη προς τα στελέχη της ΝΔ είναι ότι «δεν έχει νόημα όταν τρέχουμε να κοιτούμε αυτούς που αφήνουμε πίσω. Θα πρέπει να κοιτούμε το νήμα του τερματισμού και ο τερματισμός θεωρώ ότι αρχίζει να προβάλει στον ορίζοντα. Θα πρέπει επίσης να ξέρουμε όταν τερματίσουμε πώς πρέπει να πανηγυρίσουμε τη νίκη μας. Με απλά λόγια ότι θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι την επόμενη μέρα να είμαστε μία καλύτερη κυβέρνηση που θα δώσει λύσεις». Για το πόσο κοντά είναι η «επόμενη μέρα» τόνισε «αυτό είναι κάτι που δεν μπορούμε να το αποφασίσουμε εμείς, το αποφασίζει ο Θεός, ο λαός και η ιστορία. Λοιπόν ο λαός έχει αρχίσει να το συνειδητοποιεί, ο Θεός θεωρώ ότι είναι μαζί μας διότι ο προσανατολισμός της πολιτικής μας αποσκοπεί στο να ικανοποιήσει τους πολλούς κι όχι τους λίγους κολλητούς και η ιστορία γρήγορα θα γράψει την ημερομηνία της νίκης». Τα παραπάνω αναφέρθηκαν σε συνέντευξη τύπου του κ. Στυλιανίδη που οργάνωσε η κομματική οργάνωση της ΝΔ χθες το απόγευμα στο ξενοδοχείο «Βυζαντινόν», παρόντος του προέδρου της ΝΟΔΕ Ευστάθιου Νάνου ο οποίος απηύθυνε και το καλωσόρισμα, του βουλευτή Άρτας Κώστα Παπασιώζου, του πολιτευτή Γιώργου Στύλιου, του επικεφαλής της μείζονος αντιπολιτεύσεως του Δ.Σ. Δ. Αρταίων Γιώργου Παπαβασιλείου, του δημοτικού συμβούλου Δ. Αρταίων Νίκου Κέφη και αρκετών κομματικών στελεχών.

Κριτική σε ΠΑΣΟΚ και Ντόρα

Ο κ. Στυλιανίδης ο οποίος είναι μέλος της Κ.Ο. της ΝΔ και γραμματέας της επιτροπής προγράμματος, άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι «την εξουσία που της έδωσε ο λαός την προσέφερε στα διεθνή οικονομικά διευθυντήρια», καθώς και κριτική για την πολιτική που ακολουθεί η σημερινή κυβέρνηση σε επιμέρους τομείς, αντιπαραβάλλοντας με αυτή επί ΝΔ, διακρίνοντας σαφείς διαφορές υπέρ της δεύτερης. Αναφέρθηκε επίσης στην αναδιοργάνωση του κόμματος και στον εκσυγχρονισμό της δομής του, θεωρώντας ότι «είναι θέμα χρόνου να εκδηλωθεί ένα κοινωνικό και πολιτικό ρεύμα που θα συνιστά κυρίαρχη πλειοψηφία υπέρ της ΝΔ».«Τα κόμματα δεν γεννιούνται ως οχήματα για την ικανοποίηση προσωπικών φιλοδοξιών, τα κόμματα γεννιούνται μέσα από κοινωνικές διαδικασίες και η ύπαρξή τους επιβεβαιώνεται μετά από εκλογές» τόνισε ο κ. Στυλιανίδης κληθείς να σχολιάσει την ύπαρξη του νέου πολιτικού σχήματος -της κας Μπακογιάννη- που πρόβαλε στο πολιτικό προσκήνιο και πώς αυτό επηρεάζει τη ΝΔ. «Εμείς θεωρούμε ότι στο χώρο που εμείς εκπροσωπούμε στην ελληνική πολιτική σκηνή δεν υπάρχει το παραμικρό κενό. Η σύγχρονη ελληνική κεντροδεξιά εκπροσωπείται μέσα από την ΝΔ. Οι τελευταίες εκλογές δημοτικές και περιφερειακές ανά τη χώρα έδειξαν ότι οι δυνάμεις της παράταξης πανελλαδικά ανατάχθηκαν πάρα πολύ γρήγορα και από κει που κάποιοι μας υπολόγιζαν σε μία μόνο περιφέρεια καταφέραμε να πάρουμε τις μισές περιφέρειες και τους περισσότερους νομούς από άποψη συσχετισμών, ιδιαίτερα την πρώτη Κυριακή που συμμετείχαν όλες οι πολιτικές δυνάμεις και μπορεί κανείς να βγάλει ασφαλέστατα πολιτικά και κομματικά συμπεράσματα» τόνισε.Κατηγόρησε την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ότι έχει κάνει «απανωτά λάθη» στις κεντρικές επιλογές, τονίζοντας ότι «όλες οι επιλογές πλήττουν μισθωτούς και συνταξιούχους, πλήττουν αγρότες, ανθρώπους του μόχθου, δεν δημιουργούν αναπτυξιακή προοπτική, οδηγούν σε αδιέξοδο, διαψεύδουν αυτά τα οποία μας λεν απ’ τα μπαλκόνια ή από τα στημένα τηλεοπτικά παράθυρα».Τόνισε ότι η ΝΔ δεν περιορίζεται μόνο στην κριτική αλλά προχωρά και σε πρόταση η οποία διατυπώθηκε απ’ την Αντώνη Σαμαρά για μία διαφορετική οικονομική πολιτική που μπορεί να βγάλει την Ελλάδα γρήγορα από την μέγγενη του μνημονίου και να της επιτρέψει να σταθεί στα πόδια της.

ΚAΗΚΕ ΟΛΟΣΧΕΡΩΣ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΜΕ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ


Ολοσχερώς κάηκε σήμερα το μεσημέρι στις 2.30 κατάστημα με ηλεκτρονικούς υπολογιστές, το οποίο ανήκει σε συμπολίτη μας νεαρής ηλικίας.Στο σημείο έσπευσαν μέσα σε λίγα λεπτά, αφού το κατάστημα βρίσκεται 500 μέτρα από το κτήριο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ηγουμενίτσας, δύο οχήματα και 6 άντρες της Πυροσβεστικής με επικεφαλής τον Διοικητή τους Φώτη Σπύρου.Δυστυχώς όμως δεν κατάφεραν να γλιτώσουν το κατάστημα το οποίο κάηκε ολοσχερώς. Κατάφεραν όμως να περιορίσουν την φωτιά, πριν αυτή εξαπλωθεί στα σπίτια που βρίσκονται ακριβώς πάνω από το κατάστημα με τους Η/Υ.


ΡΑΔΙΟ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ

Άνοιγμα και στην Ευρώπη κάνει το Μουσείο «Θ. Παπαγιάννης»!

Tι τονίστηκε στην συνέλευση του Ομίλου Φίλων του Ιδρύματος

Την αναβάθμιση των υπηρεσιών που προσφέρει το Ίδρυμα στους επισκέπτες του, την συστηματικότερη προβολή του, τόσο σε ότι αφορά την τοπική κοινωνία αλλά και ευρύτερα, ακόμα και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και την αναζήτηση πόρων κυρίως μέσω Ευρωπαϊκών προγραμμάτων, θέτει ως βασικές του προτεραιότητες για τη νέα χρονιά ο Όμιλος Φιλων του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης «Θεόδωρος Παπαγιάννης».Στο μεταξύ, ο Όμιλος απέκτησε νέο Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο προέκυψε από τις πρόσφατες αρχαιρεσίες στην Αθήνα, όπου έγινε και η καθιερωμένη γενική συνέλευση του Σωματείου. Τακτικά μέλη του Δ.Σ. εξελέγησαν οι Ελευθέριος Γείτονας, Αναστάσιος Χατζής, Παναγιώτης Νούτσος, Λαοκράτης Βάσσης, Βασίλειος Παπαϊωάννου, Ελένη Τζίμα – Βασιλείου και Ναπολέων Ροντογιάννης, ενώ αναπληρωματικό μέλος εξελέγη η κ. Μαρία Καραγιώργου.

Η ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

Στη συνέλευση που πραγματοποίησε ο Όμιλος Φίλων Μουσείου «Θ. Παπαγιάννης» παραβρέθηκαν 25 ιδρυτικά και νέα μέλη του Συλλόγου. Την αρχή έκανε ο κ. Βασ. Παπαϊωάννου, ο οποίος ανακοίνωσε στο σώμα ότι εγκρίθηκε από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών η ίδρυση του Σωματείου. Στην συνέχεια μίλησε ο ιδρυτής του Μουσείου, ο διάσημος Ηπειρώτης γλύπτης Θόδωρος Παπαγιάννης, ο οποίος έκανε έναν σύντομο απολογισμό της περασμένης χρονιάς και παρουσίασε δράσεις και στόχους του ιδρύματος για το επόμενο χρονικό διάστημα.

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΗΣ
Ο κ. Παπαγιάννης, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στο επιτυχημένο συνέδριο με θέμα τα μουσεία της Ηπείρου που διοργανώθηκε τον περασμένο Οκτώβριο στο Πνευματικό κέντρο, στα πλαίσια του οποίου έγιναν δεκάδες χρήσιμες επιστημονικές ανακοινώσεις και μίλησε για την στελέχωση του Μουσείου, με ένα ακόμη άτομο που υποσχέθηκε ότι θα διαθέσει για ορισμένες ώρες ο νέος Δήμος Βορείων Τζουμέρκων, καθώς και για το αίτημα της διοίκησης του Ιδρύματος προς το Δήμο να βρεθεί τρόπος να παραμείνει η υπεύθυνη κ. Νίκη Γιαννάτση.Το Μουσείο ζήτησε επίσης από την Αναπτυξιακή Ηπείρου και το νέο Περιφερειάρχη Αλ. Καχριμάνη μαζί με την Πινακοθήκη «Κώστας Μαλάμος» του Δήμου Ζίτσας την έκδοση νέου τουριστικού οδηγού που να περιλαμβάνει και αυτά τα δύο νέαΙδρύματα, καθώς και συμπληρωματική σήμανση γι’ αυτά, ενώ από τον δήμαρχο Ιωαννίνων Φ. Φίλιο ζήτησαν η σήμανση των περιφερειακών Μουσείων του Νομού να αρχίζει από το κέντρο της πόλης με αναρτημένες πινακίδες.Επίσης, στάλθηκε, σύμφωνα με τον κ. Παπαγιάννη εγκύκλιος όπως και κάθε χρόνο προς τις διευθύνσεις των Σχολείων Δημοτικών – Γυμνασίων – Λυκείων της Ηπείρου για επισκέψεις στο Μουσείο, ενώ ο κ. Ναπολέοντα Ροντογιάννης έφτιαξε την ιστοσελίδα του Ιδρύματος και ανέλαβε την προσπάθεια ένταξής της σε άλλους ιστότοπους, Ελληνικούς και Ευρωπαϊκούς.

ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΓΛΥΠΤΙΚΗΣ

Όσον αφορά τον προγραμματισμό νέων δράσεων, ο κ. Παπαγιάννης αναφέρθηκε σε συμπόσιο γλυπτικής, το οποίο θα πραγματοποιηθεί το ερχόμενο καλοκαίρι κατά τα μέσα Αυγούστου στον χώρο του Μουσείου με την συμμετοχή πέντε ή έξι καλλιτεχνών και θα στηθούν στο προαύλιο, στην πλατεία του Ελληνικού και στον δρόμο αντίστοιχες δημιουργίες τους.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Στη συνέχεια της συνέλευσης μίλησαν οι κ.κ. Άρης Λιάκος, που αναφέρθηκε σ τη δημιουργία ενός καρτ-ποστάλ με κάποια έργα του Μουσείου, Βασίλης Σταύρου, ο οποίος τόνισε την ανάγκη ανεύρεσης πόρων για το Μουσείο μέσω Ευρωπαϊκών προγραμμάτων, Κων/νος Θέμελης, που ανέλαβε την προσπάθεια να καταχωρήσει τον τίτλο της ιστοσελίδας του Μουσείου σε Ευρωπαϊκά μουσεία, Βασίλης Παπαϊωάννου, ο οποίος ανέλαβε την προσπάθεια καταχώρησης των τίτλων της ιστοσελίδας στην Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος, σε Ομοσπονδίες απόδημων, σε αδελφότητες και Ηπειρωτικά σωματεία και Ναπολέων Ροντογιάννης, που επανέφερε το θέμα της κάρτας μέλους του Ομίλου Φίλων.Η συνέλευση ολοκληρώθηκε με την κοπή της πίτας του Ομίλου και τα δύο φλουριά με δώρα κέρδισαν οι κ.κ. Αναστάσιος Χατζής και Ιωάννης Μπιρδιμήρης.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Θύματα τροχαίων τρεις αρκούδες και πέντε λύκοι το 2010


Θύματα τροχαίων έπεσαν στη διάρκεια του 2010 τρεις αρκούδες και πέντε λύκοι στην Ελλάδα, ενώ πολύ περισσότερα ήταν τα περιστατικά σύγκρουσης αυτοκινήτων με άλλα είδη άγριας πανίδας, σύμφωνα με την οργάνωση προστασίας της άγριας ζωής ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ.Η οργάνωση υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη ενίσχυσης των περιφράξεων στο οδικό δίκτυο, ώστε τα ζώα να μην μπορούν να εισέρχονται στους αυτοκινητοδρόμους.Την εμπειρία του σχετικά με το θέμα μετέφερε ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ σε συνάντηση εμπειρογνωμόνων από την Ελλάδα, την Κροατία, την Ολλανδία και τη Βουλγαρία, που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος της Ρουμανίας.Η συνάντηση διοργανώθηκε από περιβαλλοντικές οργανώσεις, με αφορμή τα σημαντικά προβλήματα, που προκαλεί στο οικοσύστημα των δυτικών Καρπαθίων η κατασκευή του οδικού άξονα Lougoi-Deva.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:Νέα βλάβη στο πλοίο «CRUISE EUROPA»!


Βλάβη παρουσιάστηκε, σήμερα στις 09.00, στην ηλεκτρογεννήτρια του Επιβατηγό-Οχηματαγωγό «CRUISE EUROPA» σημαίας Ιταλίας, κατά την εκτέλεση δρομολογίου από Ανκώνα για Ηγουμενίτσα-Πάτρα και ενώ έπλεε 4,5 ναυτικά μίλια από το λιμάνι της Κέρκυρας, με 202 επιβάτες.Στις 11:10 το πλοίο απεκατέστησε τη βλάβη και κατέπλευσε αυτοδύναμα στο λιμάνι της Κέρκυρας, όπου αγκυροβόλησε με ασφάλεια, ενώ από τη Λιμενική Αρχή, απαγορεύτηκε ο απόπλους του, μέχρι την επιθεώρησή του και προσκόμισης βεβαιωτικού διατήρησης κλάσης από τον παρακολουθούντα Νηογνώμονα.Στη συνέχεια μετά την επιθεώρηση και την προσκόμιση του προαναφερθέντος βεβαιωτικού, επετράπη, στις 15:55, ο απόπλους του πλοίου για τη συνέχιση του δρομολογίου του.

Νίκησε 1-0 τον Αγροτικό Αστέρα ο ΠΑΣ Γιάννενα


Συνεχίζει να προελαύνει ο ΠΑΣ Γιάννενα, που επικράτησε με 1-0 του Αγροτικού Αστέρα στους Ζωσιμάδες, στην αναμέτρηση που άνοιξε την αυλαία της 21ης αγωνιστικής της Football League. Με τη νίκη τους αυτή οι γιαννιώτες βρίσκονται πλέον δέκα βαθμούς πάνω από τον 2ο Παναιτωλικό, έχοντας βέβαια ένα παιχνίδι παραπάνω. Στον αντίποδα, η ομάδα του Ευόσμου δεν μπόρεσε να ξεφύγει από τις τελευταίες θέσει μένοντας στους 23 βαθμούς.Οι γηπεδούχοι μπήκαν πιο δυνατά στην αναμέτρηση και στην πρώτη ουσιαστικά μεγάλη ευκαιρία ευτύχησαν να ανοίξουν το σκορ. Στο 24ο λεπτό ο Βαγγελής έκανε το δυνατό σουτ έξω απ την περιοχή, ο Λαμπάκης απέκρουσε κι ο Σιαλμάς με κεφαλιά πέτυχε το 1-0 για την ομάδα του.Το γκολ του ΠΑΣ δεν άλλαξε τους συσχετισμούς της αναμέτρησης, αφού οι γηπεδούχοι ήταν αυτοί που συνέχιζαν να πιέζουν για το γκολ, ενώ οι θεσσαλονικείς αρέσκονταν σε έναν παθητικό ρόλο μες στο παιχνίδι.Στο 44' οι γιαννιώτες απείλησαν την εστία των πρασίνων με τον Κυριάκο, και πάλι με δυνατό σουτ έξω από την περιοχή, αυτή τη φορά όμως δεν υπήρξε κάποιος παίκτης του ΠΑΣ ώστε να πάρει την ασίστ από την απόκρουση του Λαμπάκη και να σκοράρει.Οι φιλοξενούμενοι στην επανάληψη ανέβασαν στροφές και μέσα σε ένα δίλεπτο έφτασαν δύο φορές κοντά στην ισοφάριση. Στο 54' ο Ναλμπάντης κατέβασε υπέροχα τη μπάλα μετά από σέντρα του Κούτση κι έκανε το σουτ υποχρεώνοντας τον Κηπουρό σε σωτήρια επέμβαση.Στο 56' μετά από μπαλιά και πάλι του Κούτση ο Στεφανίδης έπιασε την κεφαλιά, η μπάλα όμως πέρασε ξυστά άουτ από το δεξί δοκάρι του ΠΑΣ.Στο 70ο λεπτό οι γιαννιώτες έφτασαν κοντά στο δεύτερο γκολ. Ο Σιαλμάς μπήκε στην περιοχή του Αγροτικού Αστέρα, πλάσαρε τον Λαμπάκη ο οποίος απέκρουσε, η μπάλα στρώθηκε στον Μπακαγιόκο, ο οποίος όμως έκανε πολύ κακό σουτ.Στο 85' Ντάσιος και Μπακαγιόκο έκρυψαν τη μπάλα και πήγαν να πετύχουν ένα μαγικό γκολ, η μπάλα όμως δεν έκανε το χατίρι του αρχηγού του ΠΑΣ και πέρασε πάνω από τα δοκάρια του Λαμπάκη.

ΠΑΣ Γιάννενα (Στεφάν Ντεμόλ)
: Κηπουρός, Ντάσιος, Πάντος, Κώτσιος, Βάντερσον, Τζημόπουλος (85' Κεϊτά), Κυριάκος, Βαγγελής (67' Πατσατζόγλου), Τζάνης (71' Σκούφαλης), Σιαλμάς, Μπακαγιόκο.
Αγροτικός Αστέρας (Περικλής Αμανατίδης): Λαμπάκης, Κούτσης (69' Σαμουηλίδης), Ναλμπάντης, Ν. Παπαδόπουλος, Γ. Παπαδόπουλος, Σκλιοπίδης, Στεφανίδης, Τσουκαλίδης, Τσούκλης (74' Κωνσταντινίδης), Χασιώτης, Γέσιτς (85' Αβραμόπουλος).

Οικονομική ανάπτυξη σε «πράσινο φόντο»

thumb

Τα γνώριμα χνάρια της... μυστι­κής διπλωματίας φαίνεται πως ακολουθούν οι κυβερνητικοί και στις κινήσεις τους στο οικονομικό πεδίο, ειδικά σε ό,τι αφορά την περί­φημη ανάπτυξη, για την οποία συνε­χώς μιλάνε, αλλά δεν φαίνεται να μας προκύπτει από πουθενά… Και για να εί­μαστε πιο ακριβείς, μια ανάπτυξη που προς το παρόν εξαντλείται στο πεδίο των επιχειρηματικών συνεργασιών της Ελλάδας με το εξωτερικό, το οποίο τεί­νει να γίνει πιο σκοτεινό και από τις μυ­στικές διαβουλεύσεις δεκαετιών για το Κυπριακό.Το φιάσκο της πολυδιαφημισμένης επένδυσης στον Αστακό, που ουσια­στικά θα πρέπει να θεωρείται... χαμένη υπόθεση, ήταν ενδεικτικό μίας πρόχει­ρης και με πολλές σκιές συνεργασίας, στην οποία κυριάρχησε η λογική της ευκολίας.Οι ενστάσεις για την επίσης πολυδι­αφημισμένη – από τον ίδιο τον πρω­θυπουργό – επένδυση στο Ελληνικό δημιουργούν εύλογα ερωτήματα στην επιχειρηματική πιάτσα.Και όλη αυτή την περίοδο οι πολυ­ποίκιλες δραστηριότητες – έστω και διακριτικά – των αδελφών του πρωθυ­πουργού (με ημερίδες πράσινης ανά­πτυξης, ενεργειακούς φορείς, επα­φές στη Μέση Ανατολή και κάθε λογής Άραβες...) πλέκουν έναν ιστό μυστικό­τητας και αδιαφάνειας δίνοντας αφορ­μή στους κακόβουλους – να τους την έχουν «στημένη»; – να κάνουν λόγο για... πολιτική συμβούλων και αντίλη­ψη «παρέας».Στην αγορά, αντιθέτως, πολλοί μι­λούν για μια «φυσιολογική προσπά­θεια» των αδελφών να βοηθήσουν με κάθε μέσο το κυβερνητικό εγχείρημα του πρωθυπουργού και να συμβάλουν για το καλό της πατρίδας... Τώρα το ποια είναι αυτά τα μέσα είναι ένα άλ­λο θέμα!

Στην πυρά, στην πυρά...

Το περιβόητο σκάνδαλο της Siemens (η εμπλοκή Χριστοφοράκου με πολι­τικούς, τα πρόσωπα που έμειναν έξω από το πόρισμα και το ότι αγνοήθηκαν κρίσιμα ευρήματα και δεν ακολουθή­θηκαν τα ίχνη του μαύρου χρήματος) αποδεικνύεται μία καλή αφορμή για να «καούν» (άλλη μία φορά) οι... καμένοι πρώην πρωτοκλασάτοι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ. Και κυρίως να περάσει στην κοινωνία πως η κυβέρνηση «ματώνει» τους κακούς.Απώτερος στόχος, όμως, είναι να στραφούν αλλού τα φώτα της δημοσι­ότητας, ώστε, την ώρα που οι παλιοί θα καίγονται στην πυρά, στο παρασκήνιο οι μπίζνες να συνεχίζονται απρόσκο­πτα. Τι κι αν σοβεί η κρίση; Οι δουλειές είναι ακόμη πολλές και με πολύ... ψω­μάκι, «για την ανάπτυξη της χώρας» όπως δείχνουν τα ταξίδια του αντιπρο­έδρου της κυβέρνησης στο Κατάρ και του υπουργού Επικρατείας στο Ισραήλ.Όπως επίσης πολλές και με… ψωμάκι είναι και οι συμφωνίες που κλείνονται από συμβούλους της ΥΠΕΚΑ στους το­μείς διαχείρισης απορριμμάτων, η κι­νητικότητα στην ενέργεια, τον τζόγο και τις συμβάσεις παραχώρησης.

Στη διαχείριση των απορριμμάτων οι συμβάσεις για τέσσερα εργοστάσια επεξεργασίας καταλήγουν στα δικα­στήρια.

Στην ενέργεια μεθοδεύεται η κατά­τμηση δραστηριοτήτων της ΔΕΗ και η εκχώρηση συμβάσεών της.

Στο μέτωπο των παραχωρήσεων η κυβέρνηση, με πρόσχημα τις επιτα­γές του μνημονίου, προχωρεί στην ανάθεση επεκτάσεων για το Ελευ­θέριος Βενιζέλος (προς όφελος της Hochtief), για την Αττική Οδό (προς όφελος της κοινοπραξίας Ελλάκτωρ - J&P Άβαξ) αλλά και το ξεπούλημα της Εγνατίας Οδού σε ιδιώτες, δηλαδή σε κάποια από τις γνωστές κοινοπραξί­ες...

Από τις προεκλογικές δεσμεύσεις για... άπλετο φως, τις υπερβολές και τις πομφόλυγες για τη διαύγεια και το opengov η κυβέρνηση περνά εδώ και 14 μήνες μία πολιτική που σε όλο και περισσότερα παραπέμπει στα έργα και τις ημέρες της... Ν.Δ. και της κυβέρνησης Καραμανλή, δη­λαδή ουσιαστικά παραπέμπει στην αδιαφάνεια και την απραξία.Τις τελευταίες ημέρες, μάλιστα, η πρωτοβουλία του Χάρη Παμπούκη να εγκαλέσει τη γερμανική πλευρά και τη Siemens ζητώντας αποζημιώσεις από τον όμιλο του Μονάχου θεωρή­θηκε επικοινωνιακό τρικ και κίνηση ανέξοδου εντυπωσιασμού, που τελι­κά άφησε πολλά αναπάντητα ερωτή­ματα.Ενώ, π.χ., το... δεξί χέρι του πρωθυ­πουργού προχωρεί σε μία τέτοια ενέρ­γεια, την περασμένη Κυριακή η «Ελευ­θεροτυπία» αφήνει σαφείς αιχμές ότι στη δικογραφία υπάρχουν στοιχεία που... διαψεύδουν όσα λέει ο ίδιος και άλλοι συνάδελφοί του.

Από την πίσω πόρτα

Η επένδυση στον Αστακό ανέδει­ξε τις πρώτες σοβαρές παρενέργει­ες από την άσκηση μίας παρεΐστικης πολιτικής που έχει αφήσει θεσμικά όργανα και υπουργεία εκτός διαδι­κασιών, με τα λίγο έως πολύ γνωστά αποτελέσματα. Από τις προεκλογικές υποσχέσεις του ΠΑΣΟΚ για πράσινες επενδύσεις στην οικονομία, θέσεις εργασίας και διαφάνεια στην πολιτική ζωή φτάσαμε σε μία και μόνη επέν­δυση που πήγε να αρχίσει (κι αυτή με τους επενδυτές να μπαίνουν από την πίσω πόρτα), αλλά και αυτή χάλασε από τους χειρισμούς συμβούλων και φίλων του Γ. Παπανδρέου.Όταν είχε παρουσιαστεί από την κυβέρνηση το επενδυτικό σχήμα με την Qatar Petroleum International (QPI) (συμμετείχε με 33%) και τη Shabbagh & Khoury Sal (του κατα­σκευαστικού κολοσσού CCC) με επί­σης 33%, ο υφυπουργός Εξωτερικών Σπύρος Κουβέλης είχε αναφερθεί στην επένδυση του Αστακού ως «... απάντηση στο φάντασμα της ύφε­σης», υποσχόμενος καθαρή, φιλική στο περιβάλλον επένδυση και εκατο­ντάδες θέσεις εργασίας.Η συμμετοχή όμως μίας άγνω­στης Rosebud Energie Deutschland Gmbh προκάλεσε τα πρώτα ερωτή­ματα, καθώς αυτή δεν είχε τα απα­ραίτητα κεφάλαια. Τα ερωτήματα έγι­ναν ακόμη περισσότερα όταν στη συ­νέχεια εμφανίστηκαν οι Ι. Αντωνιάδης - Σπορίδης και Γ. Σεφερτζής ως εκπρό­σωπος της κοινοπραξίας. Η εμφάνιση του πρώην επικοινωνιακού συμβούλου του Γ. Παπανδρέου και στενού φίλου της οικογένειας Παπανδρέου πε­ριέπλεξε περισσότερο την κα­τάσταση.Ο κοσμάκης ασχολού­νταν βεβαίως με το μνημόνιο και πόσα θα του έπαιρναν από τις συντάξεις και τους μισθούς, που κόβο­νταν τότε με την «εντολή» της τρόικας (η οποία τελικά αποκαλύφθηκε ότι... δεν υπήρχε). Όσοι όμως ήταν «μέσα στα πράγματα» απλώς αναρωτήθηκαν: Μα, δεν καταλαβαίνουν ότι τους βλέ­πουν; Και για τον γνωστό επικοινωνιολόγο και σύμβουλο δεν ήταν λίγοι αυτοί που θυμήθηκαν την παλιότερη εμπλο­κή του με τη γνωστή στους χρηματιστη­ριακούς κύκλους υπόθεση της Βιομετάλ - Εσκιμό.Το τι είχε διεκτραγωδηθεί στο πα­ρασκήνιο της... επένδυσης του Αστα­κού επιβεβαιώνει εύγλωττα ο Patrick Thiros. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του επιχειρηματικού συμβουλίου ΗΠΑ - Κατάρ, πρώην διπλωμάτη των ΗΠΑ, Ελληνοαμερικανό και προνομιακό συζητη­τή του εμίρη της αραβικής χώρας, «(...) κάποιοι φίλοι επιχειρηματίες επιδίω­ξαν να... βρουν κορόιδα για να κάνουν μία γερή δουλειά».Πρωτοφανείς καταγγελίες, που δι­ατυπώθηκαν σε συνέντευξη («Επίκαι­ρα»), αλλά πέρασαν ασχολίαστες από την κυβέρνηση, τους άμεσα ή έμμεσα θιγόμενους και βεβαίως από τα ΜΜΕ, που έκαναν «γαργάρα» το θέμα – άλ­λα επειδή δεν ήθελαν να στενοχωρή­σουν κι άλλα επειδή απλά... χρωστού­σαν.

Κόλλησε και το Ελληνικό;

Ο Ελληνοαμερικανός παράγοντας, όμως, εκτίμησε πως δεν προχωρά και η επένδυση στο Ελληνικό. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Patrick Thiros, «ο Πάγκαλος έφυγε δυσαρεστημένος επειδή ο ίδιος διαπίστωσε πως μέχρι τώρα «δεν έχει γίνει από ελληνικής πλευράς». Βέβαια, την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση φροντίζει να περάσει την αναφορά για τη σύσταση της Ελληνικό Α.Ε. με... ψιλά γράμματα σε ένα προ­σχέδιο του νέου φορολογικού νομο­σχεδίου.Η Ελληνικό Α.Ε. είναι ο φορέας που θα αναλάβει να καταστήσει τον χώρο του παλιού αεροδρομίου ένα «αραβι­κό Λας Βέγκας». Δηλαδή ένα συγκρό­τημα πολυτελών ξενοδοχείων, εμπο­ρικών κέντρων, σύμφωνα με τις κα­ταγγελίες των φορέων της περιοχής, που αν έπαιρνε άδεια θα μπορούσε να προσθέσει και ένα καζίνο.Και βεβαίως, όπως έχει γραφτεί και άλλες φορές, η αδιαφάνεια και σε αυ­τή την περίπτωση καλά κρατεί, αφού, σύμφωνα με πληροφορίες, ο γνωστός Ισπανός αρχιτέκτονας Αθεμπίγιο έχει αναλάβει τη μελέτη για ολόκληρη την περιοχή με απευθείας ανάθεση από την ελληνική κυβέρνηση. Μάλιστα οι «κακές γλώσσες» λένε ότι ο Ισπανός αρχιτέκτονας δεν έχει αναλάβει μό­νο να μελετήσει τον χώρο για να γίνει πάρκο, αλλά έχει αναλάβει να κάνει και τις συνεννοήσεις με τους επενδυ­τές του Κατάρ, προκειμένου οι επιθυ­μίες τους (!) να ενταχθούν στη μελέτη του!Επί της ουσίας μπαίνει μπροστά η διαδικασία τσιμεντοποίησης έως και 30% μίας έκτασης για την οποία προε­κλογικά το ΠΑΣΟΚ δεσμευόταν πως θα γίνει Μητροπολιτικό Πάρκο και άλλα πράσινα... φληναφήματα.

Το ξαφνικό φλερτ

Στο μεταξύ ομαλοποιήθηκαν ταχύ­τατα και οι σχέσεις μας με το Ισρα­ήλ. Από την παραδοσιακή απόσταση, βρήκαμε στο Τελ Αβίβ τους... καλύτε­ρους φίλους. Οι εξαιρετικές σχέσεις επιβεβαιώθηκαν (πάλι) με ένα ταξίδι του Παμπούκη στη χώρα, όπου άρχισε να φαίνεται ότι πάλι πίσω από τη διπλωματία υπάρχουν δουλειές. Αποδό­θηκαν δε πολύ εύγλωττα στις τελευ­ταίες δηλώσεις του Ντέιβιντ Χάρις (δι­ευθύνοντα συμβούλου του πανίσχυ­ρου American Jewish Committee). Ο τελευταίος εξήρε την προσωπικότητα του Παπανδρέου, σημειώνοντας μάλι­στα ότι «ο πρωθυπουργός ξέρει πού πάει τη χώρα»...Τη σκυτάλη πήρε λίγο αργότερα ο Μάλκομ Χένλαϊν, αντιπρόεδρος της διάσκεψης των προέδρων των αμερικανοεβραϊκών οργανισμών, οι οποίοι πρόκειται σύντομα να επισκεφθούν την Ελλάδα. Τι είπε; Ότι η Ελλάδα φα­ντάζει ως λογική πύλη εισόδου του φυ­σικού αερίου στην ηπειρωτική Ευρώπη. Μιλήσατε για μπίζνες στην ενέργεια;Σίγουρες, μια και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Νετανιάχου, μιλούσε από το περασμένο καλοκαίρι για υποθαλάσ­σιο αγωγό μεταφοράς αερίου από το Ισραήλ στην Ελλάδα.Ακολουθούν κι άλλες δουλειές, ενώ, σε μία έμπρακτη στήριξη προς τη χώ­ρα μας, το Τελ Αβίβ εξέδωσε ταξιδι­ωτική οδηγία εις βάρος της Τουρκίας, που οδήγησε 400.000 Ισραηλινούς τουρίστες στη χώρα μας πέρυσι το κα­λοκαίρι.

Τα παιδιά των επενδύσεων...

Είναι ιδιοκτήτης ξενοδοχείων, έχει εταιρεία που διοργανώνει συνέδρια (κυρίως ιατρικού και φαρμακευτικού ενδιαφέροντος) και άλλη που κάνει δημόσιες σχέσεις.Η εταιρεία του Κυριάκου Γριβέα, C&C International, διοργανώνει δι­άφορα συνέδρια. Τα τελευταία χρό­νια έχει κάνει άνοιγμα στη «σημαία ευκαιρίας» της εποχής: την «πράσι­νη» ανάπτυξη. Όλως τυχαίως η C&C International συνεργάζεται με το Δι­εθνές Ινστιτούτο Κλιματικής Αλλαγής & Ενεργειακής Ασφάλειας (Ι4Cense), μη κυβερνητική οργάνωση, υπό τον καθηγητή Αντρίκο Παπανδρέου, και διοργανώνουν συνέδρια όπως αυτό του Μαΐου στην Αθήνα, με βασικούς ομιλητές τον Γιώργο Παπανδρέου και η Τίνα Μπιρμπίλη.Το πρώτο τέτοιο συνέδριο είχε γί­νει το 2007 και η ανακοίνωσή του είχε συνοδευτεί από πολιτική αναστάτω­ση. Ο Αντρίκος Παπανδρέου είχε ζη­τήσει, παραμονές εκλογών του 2007, να συναντήσει τον τότε πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και να τον προσκα­λέσει στο 1ο συνέδριο, που θα γινό­ταν μετά τις εκλογές. Εξαιτίας αυτού δέχθηκε κριτική ότι συμπεριφέρθηκε σαν να θεωρούσε βέβαιο ότι το ΠΑΣΟΚ θα έχανε τις εκλογές. Αυτό, βέ­βαια, δεν συνέβη και έκτοτε όλα βαί­νουν καλώς για το συνέδριο για το πε­ριβάλλον και την ενέργεια, που διορ­γανώνει η ΜΚΟ του Αντρίκου.Η εκδήλωση μοιάζει περίπου σαν «γι­ορτή των Παπανδρέου», καθώς κάθε χρόνο, μεταξύ άλλων, δίνουν το «πα­ρών» συγγενείς και φίλοι. Στην εκδή­λωση του 2010 ο Γιώργος Παπανδρέου παρουσίασε εκεί τα σχέδιά του για την «πράσινη» ανάπτυξη. Η κρισιμότητα της περιόδου, όμως, σε συνδυασμό με την οργή των πολιτών, που διαφαίνεται ακόμα και στην απλή καθημερινότητα, έκανε τους διοργανωτές να κρατήσουν πιο χαμηλό το προφίλ της εκδήλωσης.Η διοργάνωση ήταν υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρο­λου Παπούλια, ενώ συνδιοργανωτής ήταν ο Κυριάκος Γριβέας της C&C, για την οποία μιλήσαμε πιο πάνω. Πρόκει­ται για επιχειρηματία (προσοχή, όχι πολιτευτή) φίλα προσκείμενο στη Ν.Δ., με διασυνδέσεις στην προηγούμενη κυβέρνηση και τον Δήμο Αθηναίων την περίοδο Νικήτα Κακλαμάνη. Στον Γριβέα πιστώνεται, εν πολλοίς, η επιτυ­χία των δύο προηγούμενων συνεδρί­ων, καθώς εξασφαλίστηκε η παρουσία των τότε κυβερνητικών στελεχών της Ν.Δ. αλλά και χορηγών από τον δημό­σιο τομέα.Κεντρικός ομιλητής ήταν ο πρωθυ­πουργός, ενώ ανάμεσα στα ονόματα των βασικών ομιλητών συμπεριλαμ­βάνονταν αυτά του πρίγκιπα Αλβέρτου του Μονακό, της Τίνας Μπιρμπίλη, του πρώην επιτρόπου για το Περιβάλλον Στ. Δήμα, του υφυπουργού Εξωτερι­κών Σπ. Κουβέλη, του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσε­ων Πλ. Σακελάρη, του βουλευτή της Ν.Δ. Κυρ. Μητσοτάκη.

Έλεγχος από το Μαξίμου και την Μπιρμπίλη

Οι επιχειρήσεις στον τομέα της ενέργειας και της «πράσινης» ανάπτυξης ενδιαφέρουν ιδι­αίτερα τον πρωθυπουργό, όπως συχνά τονί­ζει, και στο εξής (όπως ανέφερε σε πρόσφατο Υπουργικό Συμβούλιο) οι επενδύσεις αυτές θα ελέγχονται από το Μέγαρο Μαξίμου. Εκεί τον κυρίαρχο λόγο έχει η Τίνα Μπιρμπίλη, η οποία δρούσε σε πλήρη σιγή, μέχρις ότου ένας στε­νός της συνεργάτης προκάλεσε θόρυβο.Ο λόγος για τον επιχειρηματία Ανδρέα Λουκάτο - ειδικό στη διαχείριση απορριμμάτων -, ο οποίος λέγεται πως ήταν άτυπος υπουρ­γικός σύμβουλος στην αρχή της θητείας της υπουργού. Οι ίδιες πληροφορίες λένε δε ότι συμμετείχε ως μέλος σε... άτυπη επιτροπή για τα απορρίμματα. Παλιός γνώριμος της υπουργού, όπως άλλωστε και ο Δημήτρης Λάλας, έφτασαν σε σημείο οι δυο τους να πυ­ροδοτήσουν αντιδράσεις ακόμη και μέσα στο ΥΠΕΚΑ.Τελικά τον Ιούνιο του 2010 η ΠΑΣΚ ΥΠΕΧΩΔΕ εξέδωσε σκληρή ανακοίνωση που μιλούσε για «επιρροές συμβούλων και μυστικοσυμβούλων που επηρεάζουν εξελίξεις και συν-διαμορφώνουν πολιτικές ανάλογα με τα προ­σωπικά τους συμφέροντα και υπερασπιζόμε­νοι τα συμφέροντα όχι της κοινωνίας, αλλά των εταιρειών που είτε έμμεσα είτε άμεσα εξυπηρετούν». Τόσο χόντρυναν τα πράγματα στο περιβάλλον της Τίνας, που με τη σειρά της εντάσσεται στο περιβάλλον του Γιώργου Παπανδρέου.Ο μύλος, όμως, συνεχίζει να γυρίζει, κα­θώς... άτυποι σύμβουλοι ακούγεται ότι εμπλέκονται και σε άλλες περιβαλλοντικές δουλειές και προγράμματα «πράσινης» ανά­πτυξης. Από την Κερατέα μέχρι την περίφημη «προγραμματική σύμβαση για την κατασκευή τεσσάρων εργοστασίων επεξεργασίας απορ­ριμμάτων».

topontiki

Τελείωσαν οι e-διευθύνσεις!


Είναι πια επίσημο, σηματοδοτώντας ένα ορόσημο στην ιστορία του Ίντερνετ. Τριάντα χρόνια μετά τη δημιουργία των πρώτων διευθύνσεων του διαδικτύου, οι διαθέσιμες ηλεκτρονικές διευθύνσεις, που ήσαν περισσότερες από 4 δισεκατομμύρια, εξαντλήθηκαν και τώρα πρέπει να γίνει οργανωμένα η διεθνής μετάβαση σε ένα νέο σύστημα διευθύνσεων, κάτι που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη. Και το πιο σημαντικό: οι περισσότεροι χρήστες του Ίντερνετ δεν θα καταλάβουν καν το πρόβλημα και τις αλλαγές που προωθούνται.Σε μια ειδική "τελετή" στο Μαϊάμι των ΗΠΑ -σύμφωνα με τα πρακτορεία Ρόιτερ και Γαλλικό-, όπως άρμοζε στην περίσταση, ο διεθνής μη κερδοσκοπικός Οργανισμός ICANN που εποπτεύει την απόδοση και κατανομή των διαδικτυακών διευθύνσεων σε παγκόσμιο επίπεδο, παραχώρησε και τα τελευταία πέντε διαθέσιμα πακέτα διευθύνσεων (αριθμών ΙΡ) με βάση το υπάρχον πρωτόκολλο IPv4.Ήδη, έχει αρχίσει η μετάβαση στο νέο πρωτόκολλο IPv6, που θα αποτελέσει το νέο διεθνές πρότυπο για τις διευθύνσεις του διαδικτύου και θα επιτρέψει να υπάρξει πολύ περισσότερος "χώρος" για την επέκταση του Ίντερνετ, το οποίο συνεχίζει να γνωρίζει εκρηκτική ανάπτυξη σε όλο τον πλανήτη. Το νέο σύστημα φέρνει ένα ασύλληπτα μεγάλο αριθμό νέων διευθύνσεων, που περιγράφονται από τον αριθμό 340 ακολουθούμενο από 36 μηδενικά. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του ICANN Ροντ Μπέκστρομ, υπάρχουν πλέον τρισεκατομμύρια διευθύνσεις για ένα τρισεκατομμύριο ανθρώπους και η Γη έχει μόνο επτά δισεκατομμύρια κατοίκους.Για να καταλάβει κανείς τη σύγκριση, αν όλες μαζί οι διευθύνσεις IPv4, που μόλις εξαντλήθηκαν, καταλαμβάνουν χώρο όσο μια μπάλα γκολφ, οι νέες διευθύνσεις IPv6 πιάνουν χώρο όσο ο ήλιος! Οπότε, σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτή τη φορά υπάρχουν αρκετές διευθύνσεις για να πάρουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι και έτσι, στο προβλεπτό μέλλον, δεν αναμένεται να γίνει ξανά μετάβαση σε κάποιο νέο πρωτόκολλο λόγω εξάντλησης των νέων διευθύνσεων.Ο Μπέκστρομ καθησύχασε όσους φοβούνται ότι μπορεί να υπάρξει κάποιο "αποκαλυπτικό" σενάριο. Αν μη τι άλλο, τα Περιφερειακά Μητρώα του Διαδικτύου έχουν ακόμα στη διάθεσή τους ορισμένες διευθύνσεις, τις οποίες θα συνεχίζουν να παραχωρούν. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, και αυτές οι διευθύνσεις θα αρχίσουν να εξαντλούνται από την αρχή του 2012. Αυτό αναμένεται να συμβεί πρώτα στην Ασία, όπου η ζήτηση είναι τεράστια για νέες διευθύνσεις. Μόλις τα Περιφερειακά Μητρώα Διευθύνσεων ξεμένουν οριστικά από διευθύνσεις IPv4, θα αρχίσουν να παραχωρούν τις νέες διευθύνσεις IPv6.Για τις εταιρείες που έχουν δικό τους δικτυακό τόπο (website), η μετάβαση στο σύστημα διευθύνσεων IPv6 σημαίνει ότι πρέπει να διαμορφώσουν έτσι τον εξοπλισμό τους, ώστε να υποστηρίζει το νέο πρότυπο, χωρίς να είναι ανάγκη -στις περισσότερες περιπτώσεις- να προχωρήσουν σε αναβάθμιση υλικού (hardware). Αν δεν κάνουν τις αναγκαίες ρυθμίσεις, η ταχύτητα των ιστοσελίδων τους μπορεί να επιβραδυνθεί, ενώ στο μέλλον μερικοί χρήστες μπορεί να μην έχουν καν πρόσβαση σε αυτές.Οι φορητοί υπολογιστές, τα "έξυπνα" κινητά τηλέφωνα και άλλες σύγχρονες φορητές συσκευές που συνδέονται στο διαδίκτυο, ήδη υποστηρίζουν το νέο πρωτόκολλο. Σύμφωνα με το Αμερικανικό Μητρώο Αριθμών (Διευθύνσεων) του Διαδικτύου, λιγότεροι από το 1% των χρηστών του διαδικτύου δεν έχουν κατάλληλα ρυθμισμένο εξοπλισμό και θα χρειαστεί να αναπροσαρμόσουν τις ρυθμίσεις τους.Αντίθετα με τους καταναλωτές-χρήστες που δεν θα καταλάβουν τίποτε (μερικοί μπορεί απλώς να χρειαστεί να αναβαθμίσουν τις ρυθμίσεις των μόντεμ και των ρούτερ τους), η προσπάθεια και το κόστος μετάβασης στο νέο σύστημα διευθύνσεων θα πέσει κυρίως στους ώμους των παρόχων πρόσβασης στο διαδίκτυο, των υπεύθυνων των διαδικτυακών τόπων και των εταιρειών δικτύωσης. Αυτοί θα πρέπει να διασφαλίσουν την ομαλή λειτουργία των συστημάτων τους, όταν αυτά θα κληθούν να χειριστούν τις νέες online διευθύνσεις IPv6.Σύμφωνα με τον Μπέκστρομ της ICANN, η πλήρης μετάβαση στο νέο πρότυπο θα πάρει χρόνια, με συνολικό κόστος μερικών δισεκατομμυρίων δολαρίων διεθνώς. Το Google, το Facebook και άλλοι μεγάλοι "παίκτες" του διαδικτύου θα προσθέσουν μαζικά διευθύνσεις IPv6 δοκιμαστικά και ταυτόχρονα, στις 8 Ιουνίου φέτος (ώρα 00:01 Γκρίνουιτς), για να ελέγξουν τυχόν προβλήματα κατά την μετάβαση.

Δημοσιονομικό Νταχάου

thumb

Mια νέα απειλή πλανάται πάνω από την Ευ­ρώπη – και δεν είναι... φάντασμα, όπως έβλεπε ο Μαρξ τον κομμουνισμό, αλλά πραγματικότητα και μάλιστα σκληρή. Το Τέταρτο Ράιχ, υπό τη γερμανική ηγεσία και σε πλήρη συ­νεργασία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όλα δείχνουν ότι αναπόφευκτα (;) θα εγκατασταθεί στη Γηραιά Ήπειρο.Η Ευρώπη, υπό τον επίμονο σκληρό εκβιασμό των «αγορών» (διεθνών επενδυτών, «κερδοσκόπων» και μεγάλων τραπεζών) επιταχύνει τον βηματισμό της προς την τελική συμφωνία για μια λύση - πακέ­το στο πρόβλημα της κρίσης χρέους που ταλανίζει την ευρωζώνη. Μια έκτακτη Σύνοδος Κορυφής γίνε­ται αύριο, η οποία θα είναι προπαρασκευαστική αυ­τής στις 24-25 Μαρτίου. Όμως δεν αποκλείεται τα αποτελέσματά της να δείξουν πλημμελή προεργα­σία και ίσως, εξ αυτού, να χρειαστεί μία ακόμη σύ­νοδος, στις αρχές Μαρτίου.Οι «αγορές» πιέζουν αφόρητα την «ενωμένη» Ευρώπη ζητώντας της ουσιαστικά να διασφαλίσει τα λεφτά των μεγάλων δανειστών από μια περαι­τέρω επέκταση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους και τις επαπειλούμενες χρεοκοπίες των υπερχρεωμέ­νων χωρών. Οι «ατμομηχανές» (και αφεντικά) της ευρωζώνης Γερμανία και Γαλλία έχουν ήδη αποφα­σίσει ότι δεν πρόκειται να αναλάβουν κανένα ρίσκο – όπως η κεφαλαιακή μεγέθυνση του ευρωπαϊκού μηχανισμού χρηματοπιστωτικής στήριξης αρχικά και η έκδοση ευρωομολόγου σε επόμενη φάση –, αν προηγουμένως δεν έχουν διασφαλίσει ένα σοβα­ρό αντιστάθμισμα.Έτσι έχει ήδη αποφασιστεί η εφαρμογή του... «δημοσιονομικού Νταχάου», το οποίο θα προβλέ­πει την εναρμόνιση των χωρών της ευρωζώνης στη φορολογία, την ασφάλιση και, κυρίως, τη δημοσιο­νομική πολιτική. Μεταξύ των μέτρων συμπεριλαμ­βάνεται και η συνταγματική μεταρρύθμιση, η οποίαθα προβλέπει συγκεκριμένο ποσοστό ελλείμματος (3%), αλλά και χρέους, το οποίο οι χώρες δεν θα μπορούν να υπερβούν.Το δίλημμα αν την κρίση θα πληρώσουν οι δανει­στές ή τα κράτη έχει ήδη λάβει μια πρώτη απάντηση. Η πολιτική βούληση της Γερμανίας, έτσι όπως συνά­γεται από το πακέτο μέτρων που απαιτεί όχι μόνο από τις υπό χρεοκοπία χώρες – όπως η Ελλάδα και η Ιρλανδία – αλλά και απ’ όλες τις υπόλοιπες, είναι η διασφάλιση των επενδυτών και δανειστών, χωρίς να λαμβάνεται σοβαρά υπ’ όψιν το τεράστιο κόστος που θα κληθούν να πληρώσουν οι ευρωπαϊκοί λα­οί, τόσο σε χρήμα όσο και σε δικαιώματα, με πρώτα στη λίστα τα εργασιακά και τα ασφαλιστικά.Σε αυτή τη ζοφερή κατάσταση η Ελλάδα βρίσκε­ται εξ αρχής παγιδευμένη σε αδιέξοδες επιλογές, με κυριότερη τον μηχανισμό «στήριξης» από Ε.Ε. και ΔΝΤ, στην... ούγια του οποίου μοναδική κατάλη­ξη θα ήταν, όπως από την αρχή προειδοποιήσαμε, η αναδιάρθρωση του χρέους (ελεγχόμενη πτώχευ­ση), η οποία όχι μόνο έχει αρχίσει, όπως ήδη έχουμε γράψει, αλλά κανείς δεν ξέρει ακόμη με βεβαιότη­τα πώς ακριβώς θα καταλήξει (διαβάστε περισσότε­ρα στις σελίδες 4-5 και 50-51).

Λιτότητα διαρκείας

Με δεδομένο ότι ήδη η Γερμανία, σε συμφωνία και με τη Γαλλία, δηλώνει αποφασισμένη να μας θέ­σει υπό αυστηρή λιτότητα διαρκείας – όσο μεγαλύ­τερη η «επιμήκυνση» τόσο μακρύτερη η επιτήρηση και τόσο περισσότερα τα αλλεπάλληλα μνημόνια – η συνταγματοποίηση των προβλέψεων του μνη­μονίου έχει ήδη μπει στην ατζέντα της συζήτησης. Η σκυτάλη, από την Κυριακή, βρίσκεται στα χέρια (ποιου άλλου;) του Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος, με συ-νέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής», έθεσε ήδη θέμα «υπέρβασης» και «παρέκκλισης» από το Σύνταγμα:«Η επόμενη Βουλή πρέπει να είναι αναθεωρητι­κή. Όταν θα προχωρήσουμε προς τις εκλογές, με συμφωνία των κομμάτων – εάν εξακολουθεί να υπάρχει ακόμα το πολιτικό σύστημα της μεταπολί­τευσης, πράγμα για το οποίον αμφιβάλλω – πάντως με συμφωνία όλων των κομμάτων και κινημάτων που θα υπάρχουν τότε, πρέπει να τεθεί στον λαό θέμα ότι η προσεχής Βουλή θα είναι αναθεωρητική, καθ’ υπέρβασιν του Συντάγματος ή, αν θέλετε, κατά παρέκκλιση του Συντάγματος».

Πενταετές πρόγραμμα

Η πρότασή του όμως δεν είναι... νέα και δεν πρέ­πει να διαβαστεί μόνη της. Όπως έχουμε ξαναγρά­ψει, στις 23.11.2010, ο Αλέκος Παπαδόπουλος, εκ των κύριων εκφραστών της μητσοτακικής «σχολής» πολιτικής σκέψης, μιλώντας στο ΕΛΙΑΜΕΠ, είχε προ­τείνει τα εξής:«Προτείνω μέσα στο 2011 η Βουλή να εγκρίνει τη συγκρότηση μιας ανεξάρτητης επιτροπής κύρους, η οποία θα συντάξει ένα θαρραλέο και ριζοσπαστικό ‘‘πενταετές πρόγραμμα οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης’’, στην ουσία δηλαδή ένα σχέδιο ανα­γέννησης, που θα οδηγήσει τη χώρα συντεταγμένα, πειθαρχημένα και χρονοστοχευμένα στην έξοδο από την κρίση.Το σχέδιο αυτό θα πρέπει να κριθεί από τον λαό με εκλογές – το ξαναλέω: με εκλογές. Τις εκλογές αυτές βέβαια δεν τις εννοώ και δεν τις προτείνω σε καμιά περίπτωση ως ένα από τα συνήθη πολι­τικά παίγνια και καμώματα του συστήματος, αλλά εκλογές με ‘‘ανοικτά τα βιβλία’’, για να επιτευχθεί εθνική συμφωνία με βάση αυτό το πενταετές πρό­γραμμα, που υπερβαίνει κόμματα και εκλογικές πε­ριόδους. Θα ενσωματώνει τα μέτρα του μνημονίου και θα κινείται πέραν αυτού. Για ν’ αναλάβουν όλοι την ευθύνη τους για το μέλλον της χώρας, και πολύ περισσότερο ο λαός».

Πολιτική εκτροπή

Ο... ορισμός της πολιτικής εκτροπής, διατυπωμένος από δύο πολιτικά στελέχη με την ίδια ακριβώς λογική! Κάποιοι λένε ότι ήδη η μοίρα μας θα είναι η χειρότε­ρη δυνατή, ότι ίσως αποτελέσουμε τη χώρα που θα «εκτελεστεί» για παραδειγματισμό. Κανείς δεν ξέρει αν έχουν δίκιο. Το βέβαιο όμως είναι ότι:

♦ Η Ν.Δ. από τη μια κρατάει αποστάσεις από τον Μη­τσοτάκη, αλλά ταυτόχρονα δέχεται τη συνταγματο-ποίηση του μνημονίου.

♦ Ήδη αναμοχλεύεται το ενδεχόμενο των εκλογών. Όμως εκλογές χωρίς πολύ σοβαρό λόγο - αδυναμία της κυβέρνησης να διαχειριστεί τα επερχόμενα - δεν θα γίνουν!

Μέχρι τις 25 Μαρτίου έχουμε πολλά ακόμη να δού­με και να μάθουμε. Μέχρι τότε όλα θα είναι «πάνω στο τραπέζι», όπως άλλωστε παραδέχεται και ο ίδι­ος ο υπουργός Οικονομικών κάθε φορά που λίγο χαλαρώνει από το... τιτάνιο (εκ του... «Τιτανικού») έργο του.

topontiki

Στοπ στα λατομεία

ΑΠΟ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟΥ ΔΙΑΤΑΓΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΙΜΝΗ

Τα θέματα που ανοίγει το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος για τη λίμνη, το οποίο συζητιέται την ερχόμενη εβδομάδα τόσο στο Περιφερειακό Συμβούλιο όσο και στο Δημοτικό Συμβούλιο, προκαλούν αρκετή αναστάτωση σε κοινωνικο-οικονομικό επίπεδο, σε συνάρτηση με το δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura και το νομοσχέδιο για τη βιοποικιλότητα.Όλοι οι φορείς μέχρι στιγμής συμφωνούν σε κάτι: Στο ότι στο σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος δεν καθορίζεται με σαφήνεια ποιες δραστηριότητες επιτρέπονται και ποιες όχι, με τους μελετητές να παραπέμπουν το «ξεκαθάρισμα» σε ένα πενταετές σχέδιο διαχείρισης και στα επιμέρους σχέδια δράσης. Υπάρχει μια δραστηριότητα πάντως που απαγορεύεται με σαφήνεια: αυτή είναι τα λατομεία και τα μαρμαράδικα και οι συναφείς επιχειρήσεις εντός των ζωνών οικοανάπτυξης της λίμνης Παμβώτιδας. Μια απαγόρευση που υφίσταται παρά το γεγονός ότι υπάρχει θεσμοθετημένη λατομική ζώνη στην περιοχή των Μαρμάρων του δήμου Ιωαννιτών και Πετραλώνων του δήμου Ζίτσας και η οποία λαμβάνεται υπόψη και στον περιφερειακό χωροταξικό σχεδιασμό της Ηπείρου, κατοχυρωμένος από το 2003. Τα λατομεία και τα μαρμαράδικα είναι δραστηριότητες μέσης όχλησης και βάσει του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος μέσα στις ζώνες οικοανάπτυξης επιτρέπονται μόνο δραστηριότητες χαμηλής όχλησης. Μάλιστα, στο σχέδιο αναφέρεται ότι τρία χρόνια μετά τη δημοσίευση του Προεδρικού Διατάγματος επιβάλλεται η απομάκρυνση των παράνομων έργων και δραστηριοτήτων, των βιοτεχνιών και βιομηχανιών μεσαίας και υψηλής όχλησης. Η ρύθμιση αυτή αγγίζει τα λατομεία των Μαρμάρων και μερικά μαρμαράδικα των Πετραλώνων -όχι όλα καθώς αρκετά από αυτά βρίσκονται στην περιφερειακή ζώνη όπου επιτρέπονται οι δραστηριότητες μέσης όχλησης υπό τον όρο ότι θα απέχουν τουλάχιστον 1.500 μ. από το όριο προστασίας της περιοχής οικοανάπτυξης.Είναι γεγονός ότι μια ενδεχόμενη απομάκρυνση (για πού;) των λατομείων θα σήμαινε μεγάλο κόστος για την πολιτεία, η οποία παρεμπιπτόντως τα τελευταία χρόνια έχει χρηματοδοτήσει τις δραστηριότητες αυτές μέσω του αναπτυξιακού νόμου, αλλά και σοβαρές επιπτώσεις στην τοπική κοινωνία. Επιπλέον, τα περί απομάκρυνσης μπορεί να δημιουργήσουν μεγαλύτερα προβλήματα και να θέσουν αυτή τη δραστηριότητα αυτή σε ένα καθεστώς ημινομιμότητας ή ημιπαρανομίας.Από την άλλη, για όλη την περιοχή των λατομείων και των μαρμαράδικων, ανεξαρτήτως από το αν βρίσκονται εντός της προστατευόμενης περιοχής ή όχι, απαιτείται συνεχής έλεγχος και παρακολούθηση της τήρησης των περιβαλλοντικών όρων από τους επιχειρηματίες λόγω της μεγάλης παρέμβασης που γίνεται στο γεωφυσικό περιβάλλον. Όπως απαιτείται και ένα μέτρο, βάσει πάντα των πραγματικών αναγκών της περιοχής για αδρανή υλικά, στην έκδοση νέων αδειών ή στην ανανέωσή τους.

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ:Σύσκεψη για ανακύκλωση απορριμμάτων


Έμφαση στην προώθηση της ανακύκλωσης δίνει η δημοτική αρχή Ιωαννίνων και χθες ο αρμόδιος αντιδήμαρχος συζήτησε το θέμα με στέλεχος της Ελληνικής Εταιρίας Ανακύκλωσης.Ζητούμενο,όπως εξήγησε στην ΕΡΑ ο Θωμάς Μπέγκας, είναι η μεταφορά τεχνογνωσίας και η εμπειρία στο δήμο Ιωαννιτών και παράλληλα δήλωσε ότι η δημοτική αρχή βρίσκεται σε διαρκή εγρήγορση για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Η δημοτική αρχή, τέλος, θεωρεί πως πέραν των πρωτοβουλιών που το επόμενο διάστημα θα αναλάβει μέσω των υπηρεσιών της, θα πρέπει στην ίδια κατεύθυνση να συμβάλλουν και οι πολίτες.

Θα γίνει πασαρέλα το περιφερειακό μέγαρο αν στεγαστεί η αντιπολίτευση!


Εμμένει στην πρόταση για τη στέγαση των παρατάξεων της αντιπολίτευσης στο κτίριο του πρώην ΕΛΚΕΠΑ ή σε ενοικιαζόμενα γραφεία κοντά στο περιφερειακό μέγαρο ο Αλέκος Καχριμάνης.Ερωτηθείς σχετικά,δήλωσε άγνοια για την ενέργεια του Βαγγέλη Αργύρη να καταθέσει αγωγή, επειδή δεν διευκολύνεται η αντιπολίτευση να ασκήσει τα καθήκοντά της. Ο περιφερειάρχης ανέφερε ως επιχειρήματα για τη μη διάθεση γραφείων στο περιφερειακό μέγαρο αφενός την επικείμενη μεταφορά υπαλλήλων από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση στην Περιφέρεια καθώς και το γεγονός ότι κινδυνεύει να μετατραπεί σε πασαρέλα το περιφερειακό μέγαρο.

 Απεργούν γιατροί του ΙΚΑ και φαρμακοποιοί


Οι γιατροί του ΙΚΑ σε Γιάννενα και Ήπειρο συνεχίζουν την απεργία τους, με αποτέλεσμα εκατοντάδες ραντεβού να ακυρώνονται. Αίτημά τους είναι να αποσυρθεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας,διαφωνώντας σε βασικά σημεία των αλλαγών που επιφέρει. Στο μεταξύ, σήμερα και τη Δευτέρα απεργούν και πάλι οι φαρμακοποιοί της περιοχής. Στα Γιάννενα η διοίκηση του Φαρμακευτικού Συλλόγου αποφάσισε τις ημέρες της απεργίας να λειτουργούν δύο φαρμακεία ανά τρεις ώρες προκειμένου να εξυπηρετούνται οι ασφαλισμένοι και οι ασθενείς.

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ:«Μποναμάς στους εργολάβους τα σκουπίδια»


Κάλεσμα για μια σειρά διεκδικήσεις, τοπικού αλλά και γενικότερου χαρακτήρα, έκανε ο επικεφαλής της Αριστερής Παρέμβασης στην Ήπειρο, Νίκος Ζήκος.Ο περιφερειακός σύμβουλος έκανε μια περίληψη των θεμάτων που συζητήθηκαν στο συμβούλιο της περασμένης Δευτέρας και ειδικά σε αυτό της διαχείρισης των απορριμμάτων. Απέδωσε ευθύνες στις δύο μεγάλες παρατάξεις του συμβουλίου, λέγοντας ότι «φαίνεται ξεκάθαρα πλέον η αγωνία τους να καλύψουν τις ευθύνες του κράτους, να κρύψουν τα άδεια ταμεία και σπέρνουν φρούδες ελπίδες για εργοστάσια επεξεργασίας αποβλήτων. Βάζουν ακόμη βαθύτερα το χέρι στην τσέπη κάθε εξαθλιωμένου πολίτη της Ηπείρου προκειμένου να τα δώσουν μποναμά στον κάθε μεγαλοεργολάβο νεκροθάφτη σκουπιδιών και ελπίδων». Ο κ Ζήκος κάλεσε την αριστερά και τις παρατάξεις που αναφέρονται σε αυτή, να βγουν στο προσκήνιο. «Καλούμε όλες τις παρατάξει και τα κόμματα της αριστεράς να παλέψουμε ενωτικά στο κίνημα με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης και της κυβερνητικής πολιτικής» είπε χαρακτηριστικά. Κάλεσε τους πολίτες, όλων των εργασιακών κλάδων και των ηλικιών να αντιμετωπίσουν τα προβλήματά τους με συμμετοχή σε γενικές συνελεύσεις και μακριά από τις «συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες» όπως τις χαρακτήρισε. Ζήτησε ακόμη «ανατροπή του μνημονίου και να πούμε ως εδώ, να πούμε τέλος στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, τη συγκυβέρνηση ΝΔ και ΛΑΟΣ και όποια άλλη κυβερνητική λύση μας προκύψει». Ανάμεσα στα αιτήματα που πρόβαλλε ήταν η κοινωνικοποίηση των μεγάλων επιχειρήσεων διατροφής και κοινής ωφέλειας χωρίς αποζημίωση και με εργατικό έλεγχο, η απαλλοτρίωση της εκκλησιαστικής περιουσίας και η «δήμευση των περιουσιών και τιμωρία όσων συνέβαλαν στη διασπάθιση του δημόσιου πλούτου».

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Eυρεία συμπαράταξη δυνάμεων στο πολιτικό πεδίο προτείνει ο Φώτης Κουβέλης


Eυρεία συμπαράταξη δυνάμεων στο πολιτικό πεδίο, η οποία θα περιλαμβάνει τους χώρους της δημοκρατικής αριστεράς, της πολιτικής οικολογίας, της σοσιαλδημοκρατίας και τους προοδευτικούς πολίτες προτείνει ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης.Μιλώντας στην Πανελλαδική Πολιτική Επιτροπή του κόμματός του ο κ. Κουβέλης υπογράμμισε ότι η Δημοκρατική Αριστερά επιδιώκει να διαμορφωθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις -σε επίπεδο προγραμματικών θέσεων, πολιτικών προτάσεων, φερεγγυότητας προσώπων- για την υλοποίηση μιας εναλλακτικής προοπτικής προοδευτικής διακυβέρνησης, μέσα από τη σύγκλιση ευρύτατων κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων. Για τη δημιουργία ενός συνασπισμού δυνάμεων, στρατευμένων στην υπόθεση της δημοκρατικής ανασυγκρότησης της Ελλάδας μέσα από βαθιές μεταρρυθμίσεις σε όλους τους τομείς της πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής ζωής της χώρας.Παράλληλα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αντιμετωπίζει την οικονομία της χώρας μόνο με όρους λογιστικής και μάλιστα, όπως επισήμανε, με την κλασική πρακτική όπου καλούνται να πληρώσουν τον λογαριασμό οι ίδιοι και οι ίδιοι, δηλαδή οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι.Περιγράφοντας τις βασικές πολιτικές κατευθύνσεις της Δημοκρατικής Αριστεράς τονίζοντας ότι είναι σταθερά προσανατολισμένη στην οικονομική και πολιτική ενοποίηση της ΕΕ σε ομοσπονδιακή κατεύθυνση, ενώ πρόσθεσε ότι η κρίση στην Ευρώπη αναδεικνύει δυναμικά την ανάγκη της οικονομικής ευρωπαϊκής διακυβέρνησης.Ο κ. Κουβέλης υποστήριξε ότι η συνταγματική κατοχύρωση της δημοσιονομικής πειθαρχίας αποτελεί επικίνδυνη επιλογή, με το δεδομένο ότι θα αποκλείει τη δυνατότητα άσκησης εναλλακτικής οικονομικής πολιτικής.Στόχος της Δημοκρατικής Αριστεράς είναι να αναδειχθεί ως κόμμα ευθύνης για την κοινωνία, με προτάσεις και εναλλακτικό λόγο, να αμφισβητήσει το παραδοσιακό κομματικό σύστημα και το πρότυπο άσκησης και διαχείρισης της πολιτικής, είπε ο κ. Κουβέλης, υπογραμμίζοντας ότι το κόμμα του ασκεί προγραμματική αντιπολίτευση και είναι σταθερά αντίθετη στο δικομματικό σύστημα.

Ελλάδα, ο παράδεισος του εργολάβου

ΥΠΕΡΒΑΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ, ΔΙΟΔΙΑ ΕΚΤΙΝΑΞΑΝ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ ΤΩΝ ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΩΝ

Δρόμοι στρωμένοι με ευρώ, βεβαίως για τους εργολάβους, αποδεικνύονται οι αυτοκινητόδρομοι, είτε κατασκευάζονται με συμβάσεις παραχώρησης είτε ως κλασικά δημόσια έργα.Διόδια για την πρώτη κατηγορία, υπερβάσεις και συμπληρωματικές συμβάσεις για τη δεύτερη, αποδεικνύουν απλώς ότι «μονά-ζυγά» είναι οι κερδισμένοι, αλλά και... διαμαρτυρόμενοι. Την Τρίτη οι ανάδοχοι και των πέντε αυτοκινητόδρομων έχουν προαναγγείλει συνέντευξη Τύπου για να πουν και επίσημα ότι τα έργα δεν βγαίνουν!
ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ: Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Αθηνών-Πατρών-Πύργου-Τσακώνας. Με «ζεστό» χρήμα 153 εκατ. ευρώ, που αντιπροσωπεύει μόλις το 7% του προϋπολογισμού των έργων, η κοινοπραξία «Ολυμπία Οδός» θα έχει την εκμετάλλευση των διοδίων ώς το 2037. Στο μεγάλο έργο των 2,2 δισ. ευρώ, οι κατασκευαστές έχουν επίσης αναλάβει να καλύψουν και το 41% του κόστους με δάνεια, που πρέπει να αποπληρώσουν. Ωστόσο, η ίδια η σύμβαση του 2007 ομολογεί ότι ο αυτοκινητόδρομος θα έχει ουσιαστικά αποσβεστεί ώς το 2022 και επί 15 χρόνια το Δημόσιο εν γνώσει του τον παραχωρεί στους ιδιώτες, οι οποίοι θα έχουν την ευθύνη της συντήρησης και θα καταθέτουν στα κρατικά ταμεία έως και το 93% των εσόδων από τα διόδια.Η «συνταγή», βεβαίως με παραλλαγές, είναι δοκιμασμένη στη χώρα μας τη δεκαετία του '90, όταν επανήλθε το σύστημα μελέτη-κατασκευή-χρηματοδότηση-παραχώρηση και ξεκίνησαν τα λεγόμενα συγχρηματοδοτούμενα μεγάλα έργα. Το πρώτο πακέτο περιλάμβανε την Αττική οδό, τη ζεύξη Ρίου-Αντιρρίου και το νέο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Στους αρχικούς σχεδιασμούς είχε περιληφθεί και το μετρό Θεσσαλονίκης, όμως στην πορεία αποδείχθηκε ότι το έργο δεν ήταν ανταποδοτικό και οι τράπεζες δεν ήταν διατεθειμένες να το χρηματοδοτήσουν. Δεν ήταν δύσκολο να βρεθούν αφορμές για να ακυρωθεί ο διαγωνισμός, ευτυχώς χωρίς επιβάρυνση για το Δημόσιο.Ανάλογη διαδικασία ακολουθήθηκε και το 2009, αυτή τη φορά με την υποθαλάσσια αρτηρία της Θεσσαλονίκης, που είχε περιληφθεί στο δεύτερο πακέτο μαζί με τους πέντε αυτοκινητόδρομους. Το έργο αποδείχθηκε ασύμφορο και ακυρώθηκε μετά τη γνωμοδότηση της αρχαιολογικής υπηρεσίας, που όμως εκδόθηκε μετά την υπογραφή της σύμβασης. Βεβαίως δεν έχασε ο ανάδοχος του έργου των 480 εκατ. ευρώ, που ζήτησε λύση της σύμβασης με υπαιτιότητα του Δημοσίου και διεκδίκησε αποζημίωση ύψους 400 εκατ. ευρώ. Προσέφυγε στη Δικαιοσύνη και εξασφάλισε αποζημίωση ύψους 68 εκατ. ευρώ για προετοιμασίες που είχε κάνει. Να σημειωθεί ότι αν προχωρούσε η κατασκευή του συγκεκριμένου έργου η δημόσια συμμετοχή θα ήταν 90 εκατ. ευρώ. Με άλλα λόγια, οι Ελληνες φορολογούμενοι πλήρωσαν πανάκριβα για ένα έργο που δεν έγινε. Μάλιστα οι εργολάβοι έχουν προσφύγει στη διαιτησία γιατί θεωρούν ότι το ποσό που τους επιδικάστηκε είναι μικρό!
ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ:Ενδεικτική είναι η περίπτωση της Αττικής οδού. Τα έργα ξεκίνησαν το 1994 με προϋπολογισμό 426 δισ. δραχμές (σ.σ. εκείνη την εποχή δεν υπήρχε στον ορίζοντα ευρώ και βεβαίως δεν είχε οριστεί η ισοτιμία του με τη δραχμή), αλλά στην πορεία ανέκυψαν και τα... απρόβλεπτα που στοίχισαν στους φορολογουμένους επιπλέον 549 δισ. δραχμές, δηλαδή άλλη μία Αττική οδό! Ιδιαίτερα στην Περιφερειακή Υμηττού, έπειτα από προσφυγές στο ΣτΕ, που αποδείχθηκαν η «χαρά του εργολάβου», διατέθηκαν για έργα προστασίας του περιβάλλοντος 195 δισ. δραχμές, έναντι 19 που προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός. Το 2004, που παραδόθηκε το τελευταίο κομμάτι του μεγαλύτερου αυτοκινητόδρομου της πρωτεύουσας, το κόστος έφτασε στο 1,23 δισ. ευρώ.Ο χρόνος παραχώρησης της Αττικής οδού, με βάση τη σύμβαση, λήγει τον Σεπτέμβριο του 2024. Υπάρχει ωστόσο πρόβλεψη ότι θα περιέλθει στο Δημόσιο νωρίτερα όταν οι κατασκευαστές πετύχουν απόδοση 11,6% των ιδίων κεφαλαίων, που ανέρχονται σε 174 εκατ. ευρώ. Οι μέσοι κυκλοφοριακοί φόρτοι, ακόμα και το 2010 με την οικονομική κρίση στο φόρτε της, διαμορφώθηκαν στις 281.329 διελεύσεις την ημέρα, έναντι 243.714 που είχαν προβλεφθεί από τη μελέτη. Ο ετήσιος τζίρος, με στοιχεία που μας έδωσε η κοινοπραξία, ξεπερνά τα 226 εκατ. ευρώ, ενώ τα έξοδα συντήρησης και λειτουργίας υπολογίζονται σε 89,3 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι ο αυτοκινητόδρομος παραμένει ιδιαίτερα κερδοφόρος και ενισχύει την εκτίμηση ορισμένων ότι έχει μειωθεί ο χρόνος παραχώρησης κατά 2 έως και 3 χρόνια. Γι' αυτόν τον λόγο οι εργολάβοι προσφέρουν από χρόνια εκπτωτικά προγράμματα για τους κατόχους ηλεκτρονικών συσκευών, του λεγόμενου e-pass, που χρησιμοποιούν 395.000 οδηγοί. Επιπλέον δεν τηρούνται οι αυξήσεις που προβλέπονται στη σύμβαση για τις τιμές των διοδίων. Είναι ενδεικτικό ότι στα Ι.Χ. η τιμή χωρίς έκπτωση διατηρείται στα 2,8 ευρώ, ενώ θα έπρεπε να διαμορφωθεί γύρω στα 3,7 ευρώ.
ΖΕΥΞΗ ΡΙΟΥ-ΑΝΤΙΡΡΙΟΥ:Η πρώτη -στα νεότερα χρονικά, γιατί έχουν προηγηθεί συμβάσεις με την Ούλεν για το δίκτυο ύδρευσης, την Πάουερ για τον φωτισμό κ.λπ.- σύμβαση παραχώρησης αφορά τη ζεύξη Ρίου-Αντιρρίου, που υλοποιήθηκε από κοινοπραξία ελληνικών και κυρίως γαλλικών συμφερόντων. Το κόστος της επένδυσης έφτασε τα 740 εκατ. ευρώ, όπως προέβλεπε η σύμβαση, από τα οποία τα ίδια κεφάλαια της κοινοπραξίας ήταν 10% και το 50% τραπεζικά δάνεια με κρατική εγγύηση. Η παραχώρηση διαρκεί ώς το 2039, προβλέπεται όμως ότι το έργο θα περιέλθει νωρίτερα στο Δημόσιο αν οι εργολάβοι εξασφαλίσουν απόδοση 11,5% επί των ιδίων κεφαλαίων τους. Οι εκπρόσωποι της κοινοπραξίας στους οποίους απευθύνθηκε η «Ε» ήταν ιδιαίτερα φειδωλοί σε στοιχεία. Μας είπαν ότι από την αρχή η κίνηση ήταν χαμηλότερη από την αναμενόμενη και γι' αυτό οδηγήθηκαν σε εκπτωτικά πακέτα για τους συχνούς χρήστες της γέφυρας. Μας ανέφεραν ότι η ημερήσια κυκλοφορία διαμορφώνεται στις 12 με 13 χιλιάδες διελεύσεις και ο μέσος ετήσιος τζίρος ανέρχεται σε 48 εκατ. ευρώ. Δεν μας έδωσαν πληροφορίες για τα καθαρά έσοδα, απλώς μας ενημέρωσαν ότι είναι σημαντικό το κόστος συντήρησης της γέφυρας.
ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΣΠΑΤΩΝ:Πιο σύνθετη είναι η περίπτωση του αεροδρομίου στα Σπάτα, που λειτούργησε τον Μάρτιο του 2001 και υλοποιήθηκε με σύμβαση παραχώρησης συνολικού ύψους 685 δισ. δραχμών. Από το ποσό αυτό τα 78 δισ. δραχμές προήλθαν από το λεγόμενο «σπατόσημο», ενώ το Δημόσιο κατέβαλε από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και κοινοτικά προγράμματα επιπλέον 44 δισ. δραχμές. Σε 370 δισ. δραχμές ανήλθε το δάνειο-μαμούθ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Στην εταιρεία λειτουργίας του αεροδρομίου το Δημόσιο μετέχει με 55%, ενώ το υπόλοιπο ανήκει στο επενδυτικό σχήμα στο οποίο κυριαρχούν γερμανικές εταιρείες. Ανάλογη είναι και η κατανομή στα κέρδη, που παρά τη διεθνή κρίση καταγράφουν άνοδο και το 2009 διαμορφώθηκαν στα 264 εκατ. ευρώ, έναντι 149 εκατ. την προηγούμενη χρονιά.
ΜΕΤΡΟ:Αλλά και στα κλασικά δημόσια έργα οι εργολάβοι δεν χάνουν. Ενδεικτική είναι η περίπτωση του βασικού έργου του Μετρό, των γραμμών Εθνική Αμυνα-Σύνταγμα και Σύνταγμα-Δάφνη, που εγκαινιάστηκαν τον Ιανουάριο του 2000. Το αρχικό κόστος ήταν 185 δισ. δραχμές που το 1994 με τις συμπληρωματικές συμβάσεις... εκτροχιάστηκαν στα 506,5 δισ. για να καλυφθούν τα κενά της σύμβασης-κουρελού, όπως έλεγε η τότε κυβέρνηση, ενώ η Ν.Δ. έκανε λόγο για «καύσιμα στον μετροπόντικα». Στη συνέχεια ήρθαν τα... απρόβλεπτα που διαμόρφωσαν το κόστος στα 711 δισ. δραχμές.
ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ:Οι συμπληρωματικές συμβάσεις και οι υπερβάσεις των αρχικών κοστολογίων ήταν κανόνας για τον βασικό άξονα της Εγνατίας. Ο αυτοκινητόδρομος των 670 χλμ., που ενώνει την Αλεξανδρούπολη με την Ηγουμενίτσα, ξεκίνησε να κατασκευάζεται από το 1995 και με το ελληνικότατο «βλέποντας και δίνοντας». Οι μελέτες αποδείχθηκαν ελλιπείς και χρειάστηκε να γίνουν αλλαγές επί αλλαγών. Το έργο ολοκληρώθηκε το 2009 με κόστος 6 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 2,24 δισ. εξασφαλίστηκαν μέσω δανεισμού του Δημοσίου. Εξαίρεση αποτέλεσαν ορισμένα τμήματα στην Ηπειρο που δόθηκαν στην κυκλοφορία τον περασμένο χρόνο. Ακόμη και σήμερα κατασκευάζεται ένα μικρό κομμάτι όπου παρουσιάστηκαν έντονα γεωλογικά φαινόμενα.Κοινός παρονομαστής το θεσμικό πλαίσιο, που κατοχυρώνει στην ουσία τους εργολάβους και χάρη στη νομική υποστήριξη που διαθέτουν «στριμώχνουν» το Δημόσιο. Με τη διατησία και το μπαράζ προσφυγών έχουν τη δυνατότητα να κερδίζουν σοβαρές αποζημιώσεις, ενώ ακόμα και να κηρυχθούν έκπτωτοι χαμένοι είναι οι φορολογούμενοι και τα έργα.
12 ΦΟΡΕΣ ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΟΙ:Πληρώνουμε μέχρι 65 εκατ. ? το χιλιόμετρο όταν η Ισπανία με ίδιο γεωγραφικό ανάγλυφο πληρώνει 12 φορές λιγότερο
ΜΟΝΑ-ΖΥΓΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ:Είτε κατασκευάζονται με συμβάσεις παραχώρησης είτε ως κλασικά δημόσια έργα οι σίγουρα κερδισμένοι είναι οι εργολάβοι.

enet

ΠΑΤΗΣΑΝ ΚΟΚΚΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ

Γράφει ο Κώστας Αντωνίου

Πάτησαν κόκκινη γραμμή οι συνδικαλιστές των γιατρών η κ. Ανεμοδουρά και ο κ.Ρηγάκης. Η πρώτη σε ένα πρωινάδικο κατήγγειλε τον Υπουργό Υγείας γιατί δε φρόντισε οι γιατροί της που κάνουν κατάληψη στο αμφιθέατρο του υπουργείου να έχουν θέρμανση. Κατήγγειλαν επίσης τον υπουργό για απεργοσπαστικό μηχανισμό γιατί δίνει το δικαίωμα στους γιατρούς των άλλων ταμείων ,που εργάζονται να εξετάζουν τους ασθενείς που έχουν ανάγκη. Είναι μια ιδιότυπη αντίληψη περί ιδιοκτησίας. Κατά την άποψη των γιατρών συνδικαλιστών θα πρέπει κάποιοι που έχουν απόλυτη και άμεση ανάγκη να πεθάνουν για το δικό τους «καπρίτσιο». Εκτός και αν ομολογούν ότι το επάγγελμά τους δεν είναι λειτούργημα και ότι ο Ιπποκράτης λόγω παιδιάς έγραψε τον όρκο ή για να τον δίνουν τυπικά όταν παίρνουν τα πτυχία τους οι νεαροί φοιτητές . Εκδηλώνουν τα πραγματικά τους αισθήματα . Αποδεικνύουν με τη στάση τους ότι βλέπουν τους ασθενείς μόνο γι την κονόμα , σαν ευρώ. Βέβαια δεν αναφέρομαι στον όρκο του Ιπποκράτη , αυτόν οι περισσότεροι συνάδελφοί τους τον ξέχασαν προ πολλού και αυτούς που επιμένουν να το θυμούνται τους απειλούν τώρα οι ίδιοι με διαγραφή. Δεν ξέρω τι άλλο μπορούμε να δούμε και να ακούσουμε ακόμα στη χώρα των «λωτοφάγων»…Απορώ πως στέκονταν αυτό το κράτος με όλα αυτά τα περίεργα, που όλες οι ευνοημένες ομάδες έκοψαν και έραψαν στα μέτρα τους, που ταλαιπωρούσαν τον απλό πολίτη ,τον ταλαίπωρο λαό , πουλώντας του μάλιστα αίσχιστου είδους εκδούλευση. Με λίγα λόγια θάπρεπε κατά τους κατά τα άλλα συμπαθείς συνδικαλιστές γιατρούς να θερμαίνεται ολόκληρο το κτίριο του υπουργείου με τα χρήματα των πολιτών , που με τη στάση τους φαίνεται πως τουλάχιστον ή καθόλου δεν τους υπολογίζουν ,που δεν σεβάστηκαν και δε σέβονται τις ανάγκες του για να μη κρυώσουν οι κύριοι αυτοί και για να παίξουν κομματικά ή επαγγελματικά παιχνίδια στις πλάτες του πολύπαθου λαού. Ο κ. Ρηγάκης μάλιστα πολύ πιο προχωρημένος σε δημοκρατικές αντιλήψεις απείλησε τους συναδέλφους του απόψε στα κανάλια ότι θα τιμωρήσει όποιον γιατρό συνάδελφό του τολμήσει ενώ εργάζεται να εξυπηρετήσει ασθενείς άλλων ταμείων. Εκεί όμως που προκάλεσε το κοινό αίσθημα και δεν ξέρω αν το αντιλήφθηκαν έστω και εκ των υστέρων το ατόπημά τους είναι όταν ανενδοίαστα κάλεσε τους ασθενείς να τους εξετάζουν οι καταληψίες γιατροί στο αμφιθέατρο που κάνουν κατάληψη και να συνταγογραφούν εκεί .Σκεφτείτε πόσο σέβονται τους ασθενείς . Πάλι καλά που δεν τους είπαν να πάνε τα φακελάκια εκεί . Θέλουν να κάνουν τους εκβιασμούς τους χωρίς φαίνεται να θέλουν να χάνουν και τα τυχερά τους. Κατά τα άλλα απεργούν γιατί εντελώς απότομα και έκτακτα θυμήθηκαν τους ασθενείς και ούτε πολύ ούτε λίγο μας λένε ότι ενδιαφέρονται για μας. Δε μας λένε όμως τι είναι αυτό που τους ανάγκασε να μας θυμηθούν τόσο απότομα και τώρα που ελέγχονται οι ατέρμονες συνταγογραφήσεις, που ελέγχεται η πολυφαρμακία ,που μας δηλητηρίαζαν κάποιοι με τα σκευάσματα των εταιρειών που τους οργάνωναν ταξίδια αναψυχής και τους έδιναν τις παχυλές προμήθειες , τώρα που ανακαλύπτονται στις καταθέσεις κάποιων συναδέλφων τους κάμποσα εκατομμύρια ευρώ στις τραπεζικές καταθέσεις τους, που κάποιοι άλλαζαν τις λίστες αναμονής και στη θέση επειγόντων περιστατικών έβαζαν καλλωπιστικά χειρουργεία, που κάποιοι ακόμα και σε βαριά ασθενείς δεν έδιναν σειρά αν δεν κατέβαλαν τη σχετική μίζα , που κάποιοι χρησιμοποιούσαν τα δημόσια νοσοκομεία για τις ιδιωτικές μπίζνες τους. Βεβαίως αυτά δεν ισχύουν για όλους τους συναδέλφους τους ισχύουν όμως για πολλούς για να μη πω για τους περισσότερους. Πάντως εκείνο που είναι σημαντικό ότι ο κλάδος τους δεν είναι ούτε ο πιο φτωχός ,ούτε ο πιο τίμιος .. Ο κόσμος δεν τους πιστεύει πια . Τόσο καιρό δεν κατάφερε ο κλάδος τους να αποκτήσει την εμπιστοσύνη του κόσμου. Ο κόσμος πιστεύει ότι αυτό που πάει να γίνει σίγουρα θα είναι καλύτερο. Ξέρει ότι κανένας δε θέλει να χάσει τα κεκτημένα και ότι χειρότεροι είναι αυτοί που τόσα χρόνια είχαν κακομάθει. Γι αυτό σήμερα ξεσηκώνονται όλοι οι βολεμένοι και μετέρχονται όλα τα μέσα για να μη θιγούν τα συμφέροντά τους , τα κεκτημένα. .Και για να θυμούμαστε και λίγο τη σύγχρονη ιστορία επειδή κάποιοι μιλούν για ακηδεμόνευτο συνδικαλισμό. Αν θυμάμαι καλά η κ .Ανεμοδουρά δεν ήταν η πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής ,που είχε ορίσει ο τότε υπουργός Υγείας ο κ. Αβραμόπουλος στον πανελλήνιο ιατρικό σύλλογο( ΠΙΣ)μετά την απόφασή του να παύσει το νεοεκλεγέν διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου απαντώντας στο σχετικό αίτημα του υποψηφίου που είχε μείνει εκτός προεδρείου και που ανήκε στη Ν.Δ.; Ο δε Κ. Ρηγάκης δεν είναι αυτός που έπλεκε το εγκώμιο του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στο grεεκTube προεκλογικά και παρότρυνε τους πολίτες να τον ψηφίσουν.; Βέβαια ο καθένας μπορεί να έχει τις πεποιθήσεις του αλλά δε μπορεί να το παίζει αντικειμενικός και να προκαλεί με την «αντικειμενικότητά» του. Δεν υποστηρίζω ότι το νομοσχέδιο είναι τέλειο .Πιστεύω όμως ότι πιο ειλικρινής είναι ο υπουργός από τους συνδικαλιστές γιατρούς που κατηγορούν τον υπουργό για προσχηματικό διάλογο και οι ίδιοι υπόσχονται διάλογο αφού βάζουν τον όρο της απόσυρσης του νομοσχεδίου. Νομίζω ότι μια ομάδα εχόντων και κατεχόντων δίνει τον υπέρ πάντων αγώνα για να παραμείνει ένα σύστημα υγείας στρεβλό όπως ήταν για να το εκμεταλλεύεται ο καθένας όταν και όπου μπορεί. Ενώ όλοι διαπιστώνουμε κάθε μέρα ότι δεν πάει άλλο και ότι πρέπει γρήγορα να αλλάξουμε και λογική και πρακτική , να αλλάξουμε τις κακές συνήθειες και πρακτικές που μας οδήγησαν στη δύσκολη σημερινή κατάσταση και να ενισχύσουμε τη μεταξύ μας αλληλεγγύη, κάνουμε ότι μπορούμε και χειρότερα οι βολεμένοι ταμπουρωμένοι πίσω από προσχηματικά και ψευδεπίγραφα επιχειρήματα για να μη ΞΕΒΟΛΕΥΤΟΥΝ ΟΙ ΒΟΛΕΜΕΝΟΙ.

Συλλήψεις λαθρομεταναστών στην Ηγουμενίτσα


Το βράδυ της Παρασκευής εντοπίστηκαν από μέλος πληρώματος Επιβατηγού-Οχηματαγωγού πλοίου, το οποίο εκτελούσε προγραμματισμένο δρομολόγιο για Ιταλία με ενδιάμεσο σταθμό τον λιμένα Ηγουμενίτσας και παραδόθηκαν στη Λιμενική Αρχή δύο αλλοδαποί, οι οποίοι κατείχαν και επέδειξαν πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, με σκοπό την παράνομη έξοδό τους από τη χώρα. Προανάκριση, κατά την αυτόφωρη διαδικασία, διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας.

Μεγάλες ανισότητες ανάμεσα στις διάφορες γεωγραφικές περιοχές της χώρας!


Μεγάλες ανισότητες ανάμεσα στις διάφορες γεωγραφικές περιοχές της χώρας όσον αφορά στις επιδόσεις των νέων στην εκπαίδευση διαπιστώνονται στην έρευνα του Κέντρου Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής της ΓΣΕΕ σχετικά την εκπαίδευση.«Στους νομούς που παρουσιάζονται χαμηλά εκπαιδευτικά αποτελέσματα τα προφίλ είναι εκ διαμέτρου αντίθετα. Είναι νομοί που έχουν υψηλούς δείκτες ανεργίας και χαμηλό δείκτη ευημερίας, όπου τα εκπαιδευτικά αποτελέσματα δεν είναι θετικά αλλά περιοχές όπου το βιοτικό επίπεδο είναι υψηλό αλλά οι μαθητικές επιδόσεις είναι χαμηλές, γιατί έχει απαξιωθεί η εκπαίδευση.», δηλώνει ο Νίκος Παϊζης, επιστημονικός συνεργάτης του ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ.Αντίθετα, σε κάποιες γεωγραφικές περιοχές, όπου ο δείκτης ανεργίας είναι υψηλός και το βιοτικό επίπεδο χαμηλό, παρατηρούνται υψηλές επιδόσεις μαθητών. Πρόκειται για περιοχές όπως είναι η Ήπειρος και η Θεσσαλία. «Μπορεί να ερμηνεύεται ως αδιέξοδο των παιδιών από την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο νομός, ή την αμφιβολία αν μπορεί να αναπτυχθεί παραμένοντας στον τόπο τους», εξηγεί ο κ. Παϊζης.Την ίδια ώρα στα ύψη παραμένουν οι δαπάνες των νοικοκυριών για την εκπαιδευτική ενίσχυση των νέων. Συγκεκριμένα, οι δαπάνες των νοικοκυριών για αγορά αγαθών και υπηρεσιών εκπαίδευσης ανέρχονται ετησίως στα 5,1 δισ. ευρώ.Από αυτά τα χρήματα, το 1,6 δισ. ευρώ προορίζεται για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση (κυρίως φροντιστήρια, ιδιαίτερα μαθήματα και ξένες γλώσσες), ενώ τα 711 εκ. ευρώ αφορούν την πρωτοβάθμια. Στο παραπάνω ποσό, υπολογίζονται και τα χρήματα που δαπανώνται από τις οικογένειες ώστε να σπουδάσουν νέοι είτε στο εξωτερικό είτε σε άλλη πόλη από αυτή που διαμένει μόνιμα η οικογένεια. Επισημαίνεται ότι το σύνολο των δαπανών για την εκπαίδευση (από δημόσιους, κοινοτικούς και ιδιωτικούς πόρους) φτάνει τα 14,7 δισ. ευρώ.

Μόλις άρχισε η ξεχαρβάλωση των εργασιακών σχέσεων

thumb

Της Μιχαλούς

Έπεσαν τελικά οι μάσκες… το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης προχωρά σε νέο κούρεμα μισθών στον ιδιωτικό τομέα. Το ανακοίνωσε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου τονίζοντας ότι η ανταγωνιστικότητα περνά μέσα από το κόστος εργασίας!!!Ο ίδιος βέβαια τον Απρίλιο του 2010 δήλωνε ότι «Η ανταγωνιστικότητα δεν έχει να κάνει κύρια με τους μισθούς», ενώ τον Μάιο του 2010 τόνιζε ότι «δεν υπάρχει σχεδιασμός, περικοπής μισθών στον ιδιωτικό τομέα.»… Νομίζουν ότι έχουμε μνήμη χρυσόψαρου ή μας περνάνε για μα…κες;Όπως και να ‘χει πάντως η ξεχαρβάλωση των εργασιακών σχέσεων θα συνεχισθεί μέχρι τελικής πτώσης καθώς η υπό προϋποθέσεις υπερίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών, φαίνεται ότι δεν καλύπτει τα στελέχη κυρίως του ΔΝΤ, καθώς από την Κομισιόν υπάρχει μία ελαστικότητα επί του ζητήματος.Για το λόγο αυτό και το τεχνικό κλιμάκιο που βρίσκεται στην Αθήνα, φέρεται να πιέζει για νέες ρυθμίσεις που θα «απελευθερώνουν» τις επιχειρησιακές συμβάσεις και θα προωθούν τις ατομικές συμβάσεις. Με τον τρόπο αυτό θα μπορούν οι επιχειρήσεις να προχωρούν σε μειώσεις μισθών.Άλλωστε τους τελευταίους μήνες πολύς λόγος γίνεται για μεγαλύτερη χρήση των συμβολαίων ορισμένου χρόνου και χωρίς υποχρέωση καταβολής του συνόλου των μισθών, καθώς και την ενίσχυση της μερικής απασχόλησης και της εργασίας σε βάρδιες, δηλαδή μοίρασμα οκταώρου μεταξύ δύο μισθωτών παρτ τάιμ, ενισχύοντας το διευθυντικό δικαίωμα καθορισμού ωρών και ημερών εργασίας.

topontiki

Αρχίζει η διανομή ατομικών συνταγολογίων στους ασφαλισμένους ΙΚΑ


Από τις 7 Φεβρουαρίου αρχίζει η διανομή των ατομικών συνταγολογίων στους ασφαλισμένους του ΙΚΑ ώστε να μπορούν να απευθύνονται στους συμβεβλημένους με τον ΟΠΑΔ και τον ΟΑΕΕ γιατρούς.Όπως σημείωσαν σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν σήμερα ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης και ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος, οι ασφαλισμένοι κατά την επίσκεψή τους στα ιδιωτικά ιατρεία των συμβεβλημένων γιατρών, θα επιδεικνύουν απλά το βιβλιάριο ασφάλισής τους για να τους παρέχονται οι υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υγείας.Ωστόσο, όπως διευκρινίστηκε στη συνέντευξη Τύπου, για λίγες εβδομάδες και μέχρις να παραλάβουν τα ατομικά τους συνταγολόγια οι ασφαλισμένοι, οι γιατροί του ΟΑΕΕ και του ΟΠΑΔ θα συνταγογραφούν στα προσωπικά συνταγολόγια που διαθέτουν, όπου και θα αναγράφουν το όνομα, τον αριθμό μητρώου και το ΑΜΚΑ του ασφαλισμένου.Οι συνταγές αυτές, τόνισε ο διοικητής του ΙΚΑ, εκτελούνται από το σύνολο των συμβεβλημένων με το ΙΚΑ - ΕΤΑΜ φαρμακείων και εξοφλούνται με τη διαδικασία που ορίζεται, με απόλυτη σαφήνεια, στο υπό συζήτηση σχέδιο νόμου, το οποίο συζητείται στη Βουλή.Στο σχ/ν προβλέπεται και ο τρόπος πληρωμής των γιατρών, κατά πράξη και περίπτωση, και όπως διευκρίνισε ο κ. Σπυρόπουλος η πρώτη επίσκεψη είναι 20 ευρώ και η δεύτερη τον ίδιο μήνα 10 ευρώ.Για το σκοπό αυτό, οι γιατροί του ΟΑΕΕ και του ΟΠΑΔ, που θα εξυπηρετούν από τη Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου ασφαλισμένους του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, προκειμένου να κατοχυρώσουν τα δικαιώματα της αμοιβής τους, θα συμπληρώνουν σε ανεξάρτητο φύλλο του προσωπικού τους συνταγολογίου το όνομα, τον αριθμό μητρώου και τον ΑΜΚΑ του ασφαλισμένου, καθώς και την ημέρα και ώρα εξέτασης, στοιχεία που επιβεβαιώνει ο ίδιος ο ασφαλισμένος ενυπόγραφα.Το σύνολο αυτών των δελτίων υποβάλλεται στο τέλος του μήνα, στο ΙΚΑ και καταβάλλεται η ανάλογη αποζημίωση στο δικαιούχο γιατρό.Οι προαναφερόμενοι όροι θα ισχύσουν μέχρις ότου ολοκληρωθεί η διανομή των ατομικών συνταγολογίων σε όλους τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Μετά το μεταβατικό αυτό χρόνο, θα συνεχιστεί η παροχή υπηρεσιών από τους ιατρούς του ΟΑΕΕ και του ΟΠΑΔ, στη βάση των όρων, των προϋποθέσεων και των διαδικασιών, που θα καθοριστούν με Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις, οι οποίες θα εκδοθούν αμέσως μετά την ψήφιση του νόμου.Όσοι γιατροί του ΟΑΕΕ και του ΟΠΑΔ δεν επιθυμούν να παρέχουν υπηρεσίες στους ασφαλισμένους του ΙΚΑ, καλούνται να γνωστοποιήσουν την άρνησή τους εγγράφως ή ηλεκτρονικά στη διοίκηση του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ (Αγίου Κωνσταντίνου 8, 104 31 Αθήνα, γραφείο διοικητή, ηλεκτρονική διεύθυνση admika@ika.gr ) χωρίς κανένα πρόβλημα για την περαιτέρω συνεργασία τους.Όπως εξάλλου έκανε γνωστό ο διοικητής του ΙΚΑ, από το Μάιο που θα εφαρμοστεί η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, τα συνταγολόγια καταργούνται, ενώ ερωτηθείς για ενδεχόμενη αύξηση των δαπανών από τη διανομή των συνταγολογίων στους ασφαλισμένους και την ελεύθερη επιλογή γιατρών, ο κ. Σπυρόπουλος παρατήρησε: «Όσο πιο κλειστό είναι το σύστημα τόσο πιο μεγάλη είναι η συνταγογράφηση και οι δαπανες».

"Δεν πληρώνω" x 3

Από το Μαρικάκι

Το γενικευμένο γαλαζοπράσινο πολιτικο- επιχειρηματικό κίνημα «Δεν πληρώνω και μονίμως τα Τσεπώνω» δεν είναι καινούριο, αντιθέτως έχει αποκτήσει γερές βάσεις στη χώρα την τελευταία τριακονταετία. Βέβαια, οι «Δεν πληρώνω για ανάπτυξη κι επενδύσεις από τα κέρδη μου» επιχειρηματίες και οι «δεν πληρώνω το πολιτικό κόστος για τη μίζα που μάσησα φορτώνοντάς τη στους μισθοσυντήρητους συμπολίτες μου» πολιτικοί ή αλλιώς «δεν πληρώνω από την τσέπη μου τις βίλες μου», δεν σκέφτηκαν ότι η πρακτική τους κάποτε θα βρει μιμητές.Το πρόβλημα όταν ένα κίνημα αρχίζει και διαχέεται σε ευρύτερες μάζες είναι ότι αλλοιώνονται τα χαρακτηριστικά του αφού ο καθένας προβάλει πάνω του την προσωπική του οπτική για τη χρησιμότητά του. Εν προκειμένω το προαναφερθέν κίνημα διαφέρει ποιοτικά από το νεοσυσταθέν κίνημα των «Δεν πληρώνω τα διάφορα χαράτσια υπέρ κοινοπραξιών και ΔΝΤ – ΕΕ» που αποτελείται από κοινούς θνητούς, στο εξής: το πρώτο είχε χαρακτηριστικό και βασικό κίνητρο την απληστία και την εκμετάλλευση των άλλων ενώ το δεύτερο την ανάγκη και τη βιοπάλη καθώς και τη συνειδητοποίηση της άγριας εκμετάλλευσής των μελών του από τρίτους.Αυτή την ποιοτική διαστρέβλωση όμως δεν μπορεί να την ανεχτεί ο Ρέππας, ο οποίος απειλεί με μηνύσεις και διώξεις προκειμένου να προστατέψει τα χαρακτηριστικά του ως άνω κινήματος από τον ξεπεσμό και την φτήνια των «τζαμπατζήδων» που όχι μόνο δεν πληρώνουν αλλά αυτά που εξοικονομούν από την κίνησή τους δεν τα «τσεπώνουν» καν αφού κάπου αλλού χαρατσώνονται!Στο μεταξύ διογκώνεται και το εργοδοτικό κίνημα Δεν πληρώνω (φόρους, εισφορές, κανονικούς μισθούς, υπερωρίες, επιδόματα, κ.λπ.) χάρη στα μέτρα της κυβέρνησης. Το τελευταίο, κατά μία έννοια, διαθέτει τα χαρακτηριστικά και των δύο παραπάνω κινημάτων:επικαλείται την ανάγκη επιβίωσης λόγω της κρίσης αλλά στις περισσότερες των περιπτώσεων πρόκειται απλώς για απληστία μασκαρεμένη. Οι επιχειρησιακές συμβάσεις έχουν γίνει ανάρπαστες στο εργοδοτικό συνάφι οι οποίες μπορεί και να υποσκελίσουν τον πήχυ της εθνικής σύμβασης που υποτίθεται ότι είναι το όριο, καθώς η τρόικα έχει δώσει στην «τραβάτε με κι ας κλαίω» κυβέρνηση για περαιτέρω μείωση μισθών και γενίκευση της ελαστικής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα. Για το καλό της «ανταγωνιστικότητας».Από το παραπάνω σάντουιτς των τριών "κινημάτων" Δεν πληρώνω είναι εμφανές ποιοι αποτελούν την "γέμιση" που συνθλίβεται από την πίεση, δηλαδή την προσταγή να γίνουν «κινέζοι» και ταυτόχρονα «να κάνουν τον κινέζο» γι΄αυτή τους την κινεζοποίηση...

topontiki

Στο Κάιρο την Κυριακή ο πρωθυπουργός


Στο Κάιρο θα μεταβεί την Κυριακή ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, το ξεχωριστό ενδιαφέρον που έχει η Αίγυπτος για την Ελλάδα, αφού όπως χαρακτηριστικά είπε, είναι μια χώρα που βρίσκεται στη γειτονιά μας.Παράλληλα σημείωσε τον κίνδυνο να υπάρξει έκρηξη προσφυγικού ρεύματος προς την Ελλάδα στην περίπτωση που συνεχιστούν τα τραγικά γεγονότα των τελευταίων ημερών. Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι είχε την ευκαιρία να συζητήσει χθες τις εξελίξεις στην Αίγυπτο, τόσο με τον Πρόεδρο Μουμπάρακ όσο και με τον Ελ Μπαραντέι και άλλες προσωπικότητες της χώρας, ενώ παράλληλα ήρθε σε τηλεφωνική επαφή και με τους υπουργούς Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Ρωσίας, Κλίντον και Λαβρόφ.Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι ενημέρωσε για την πρόθεσή του να επισκεφτεί την Κυριακή την Αίγυπτο, τους ομολόγους του και ότι είχε ιδιαίτερη συζήτηση με την εκπρόσωπο της ΕΕ για τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής Κάθριν Αστον, η οποία επίσης θα μεταβεί, μετά τον Γιώργο Παπανδρέου στην Αίγυπτο, κατόπιν απόφασης που έλαβε η Σύνοδος Κορυφής.Ο κ. Παπανδρέου δεν απέκρυψε ότι η κατάσταση στην Αίγυπτο είναι εξαιρετικά ρευστή και η πολιτική λύση είναι προς αναζήτηση και τόνισε ότι αυτό που προέχει είναι να σταματήσουν άμεσα οι πράξεις βίας και να ξεκινήσει το ταχύτερο δυνατόν η μεταβατική περίοδος.Ερωτηθείς αν στον αραβικό κόσμο μπορεί να υπάρξει τρίτος δρόμος ανάμεσα στη δημοκρατία και τη θεοκρατία, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι ποτέ του δεν πίστεψε ότι το ζήτημα της Δημοκρατίας σχετίζεται με το ζήτημα της θρησκείας. Τόνισε επίσης ότι η έννοια της Δημοκρατίας είναι πανανθρώπινη και ότι στον Αραβικό κόσμο, κυρίως η νέα γενιά, αναζητήσει σήμερα Δημοκρατικές διεξόδους.

Κατά της γενικευμένης αύξησης των ωρών εργασίας η ΑΔΕΔΥ


Προϋποθέσεις για τη συμμετοχή στο διάλογο σχετικά με το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο, όπως και αναφορικά με το συσχετισμό ωραρίου λειτουργίας και ωραρίου εργασίας στις Υπηρεσίες αποκλειστικής αρμοδιότητας του Υπουργείου Εσωτερικών θέτει η ΑΔΕΔΥ.Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε, το νεο μισθολόγιο που πρόκειται να παρουσιαστεί τον επόμενο μήνα, δεδομένου ότι το μνημόνιο και η μέχρι τώρα διοχέτευση σεναρίων έχουν καταστήσει κλίμα νέων οριζόντιων περικοπών, δεν μπορεί να τύχει κανενός τύπου διαλόγου εάν προηγουμένως δεν γίνουν αποδεκτές οι θέσεις της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. για αποκατάσταση των περικοπών όπως του 13ου και 14ου μισθού και δεν ληφθεί υπόψη ο ελάχιστος βασικός μισθός που θέτει η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. και η ανάπτυξη των 1Χ2 και 1Χ3.Σε ό,τι αφορά το συσχετισμό ωραρίου λειτουργίας και ωραρίου εργασίας στις Υπηρεσίες "αποκλειστικής αρμοδιότητας του Υπουργείου Εσωτερικών", η ΑΔΕΔΥ σημειώνει πως είναι έτοιμη να συζητήσει για την επίλυση συγκεκριμένων προβλημάτων, με γνώμονα την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών και υπό την προϋπόθεση ότι οποιαδήποτε αλλαγή δεν θα στηριχθεί:
Α) Σε αλλαγή του τρόπου διευθέτησης του χρόνου εργασίας.
Β) Σε διακεκομμένο ωράριο εργασίας.
Γ) Σε αύξηση ωρών εργασίας, οι οποίες καταλήγουν στη μείωση των θέσεων εργασίας.
Όπως επισημαίνει, μέτρα όπως είναι η γενικευμένη αύξηση των ωρών εργασίας στο Δημόσιο, δεν οδηγούν σε επίλυση οποιουδήποτε προβλήματος. «Αντιθέτως δημιουργούν έδαφος νέου λαϊκισμού σε βάρος των Δημοσίων Υπαλλήλων, γίνονται για λόγους εντυπωσιασμού και με αποτέλεσμα τη δημιουργία κλίματος κοινωνικού αυτοματισμού. Βασίζονται δε στη στρεβλή αντίληψη -που συστηματικά καλλιεργείται από ένα μέρος της Κυβέρνησης- ότι "κύριος υπαίτιος για τη διόγκωση του ελλείμματος και του χρέους είναι η ίδια η ύπαρξη του Δημοσίου Τομέα"» προσθέτει.Υπογραμμίζει ακόμη «την αυτονόητη, σταθερή και διαχρονική θέση της για ίση πρόσβαση των Πολιτών στις Υπηρεσίες του Δημοσίου, μέσω της απλοποίησης των γραφειοκρατικών δομών και διαδικασιών που έχουν "επιβληθεί" με αποκλειστική ευθύνη της Πολιτείας και των Κυβερνήσεων και διεκδικεί τις δημοκρατικές τομές και αλλαγές που θα αναδείξουν το ρόλο της Δημόσιας Διοίκησης».«Σε κάθε περίπτωση η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. δεν πρόκειται να δεχθεί στο πλαίσιο του Μνημονίου καμία μείωση εργασιακών, μισθολογικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων στη Δημόσια Διοίκηση και σε αυτή την κατεύθυνση ενισχύει με τις άμεσες αγωνιστικές κινητοποιήσεις στις 10 και στις 23 Φεβρουαρίου την ανάπτυξη ενός ευρύτερου αγωνιστικού και απεργιακού κινήματος για την ανατροπή του αντεργατικού, αντικοινωνικού και αντιλαϊκού πλαισίου» καταλήγει.

Γ. Παπανδρέου: Η Ελλάδα έχει κάνει το χρέος της


«Η Ελλάδα έχει κάνει το χρέος της και με το παραπάνω. Όσα συζητήθηκαν δεν μεταφράζονται σε νέα μέτρα για την Ελλάδα», ξεκαθάρισε ο Πρωθυπουργός, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι το θέμα της επιμήκυνσης το θεωρεί δεδομένο, επαναλαμβάνοντας ότι το ζήτημα αυτό θα είναι μέρος ενός ευρύτερου πακέτου που θα αφορά την ΕΕ.«Καταρχήν έχουμε μια θετική βούληση να υπάρξει ένα συνολικό πακέτο που θα αντιμετωπίσει και δικά μας θέματα», σημείωσε χαρακτηριστικά.Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους της Ελλάδας, επανέλαβε ότι η ελληνική κυβέρνηση το έχει αποκλείσει, τονίζοντας ωστόσο ότι υπάρχουν άλλες θετικές επιλογές και οι οποίες σχετίζονται με τις αρμοδιότητες που θα δοθούν στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Σταθερότητας.Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του και αναφερόμενος στο Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας το οποίο προωθούν η Γερμανία και η Γαλλία, δήλωσε ότι «η ανταγωνιστικότητά μας αφορά την επένδυση μας στην ποιότητα», συμπληρώνοντας πως «η αύξηση στις εξαγωγές μας είναι θετικό στοιχείο».Αναφερόμενος στη σύνοδο επισήμανε ότι στόχος είναι τις επόμενες εβδομάδες να ληφθούν αποφάσεις που θα θέσουν τέρμα στην κρίση χρέους της ΕΕ. «Έχουμε μια μεγάλη ευκαιρία αυτή η κρίση να είναι μια ουσιαστική αφορμή μιας πιο στενής οικονομικής διακυβέρνησης», πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός.Αναφορικά με τη συζήτηση που έγινε στη Σύνοδο σχετικά με την ενεργειακή ασφάλεια, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε τη σημασία ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την πρωτοβουλία της Ελλάδας και της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.Σε αυτό το πλαίσιο, ανέφερε ότι είναι ανάγκη η ΕΕ να επενδύσει στην καινοτομία, σε νέες τεχνολογίες και σε εκπαίδευση γύρω από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ώστε να αναπτυχθεί μία πράσινη οικονομία που θα καταστήσει την Ευρώπη περισσότερο ανταγωνιστική.Πρόσθεσε εξάλλου ότι η έκδοση ενός ευρωομολόγου θα μπορούσε, ενδεχομένως, να χρηματοδοτήσει τις ενεργειακές υποδομές.Επισήμανε τέλος την ιδιαίτερη σημασία να υποστηριχθούν οι υποδομές και οι αγωγοί και να περιληφθούν στις αποφάσεις οι πρόνοιες για τις νησιώτικες περιοχές, όπως είναι η Μάλτα , η Κύπρος, αλλά και τα ελληνικά νησιά.

"Θα εξαντλήσουμε την τετραετία"

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία κάνοντας τις απαραίτητες για τον τόπο αλλαγές.Επισήμανε μάλιστα πως το δίλημμα των εκλογών τέθηκε στις δημοτικές εκλογές και έχει κλείσει.Κληθείς να σχολιάσει τις κινητοποιήσεις που σημειώνονται με αφορμή τις προωθούμενες αλλαγές, υπογράμμισε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να υλοποιήσει τις αλλαγές.

Μειώσεις ελέω «Δεν Πληρώνω»


Αποτελέσματα φέρνουν οι αντιδράσεις χιλιάδων πολιτών στο θέμα των διοδίων. Καθώς το κίνημα του «Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω» διογκώνεται ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Γιάννης Μαγκριώτης δεσμεύθηκε για μειώσεις στις τιμές των διοδίων.Όπως ανέφερε στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, έχουν τεθεί στο τραπέζι, η δραστική μείωση της τιμής των διοδίων στα τμήματα που είναι υπό κατασκευή, η γενική μείωση των διοδίων στο σύνολο της παραχώρησης του κάθε αυτοκινητοδρόμου, η καθιέρωση εκπτωτικής πολιτικής εκ μέρους των εταιρειών που διαχειρίζονται τα διόδια, αλλά και η διευκόλυνση των τοπικών κοινωνιών με εκπτώσεις και μειωμένες τιμές.Ο κ. Μακγριώτης επανέλαβε πως οι κινητοποιήσεις και η μη καταβολή των διοδίων θέτουν σε κίνδυνο τα μεγάλα οδικά έργα, ωστόσο οι αντιδράσεις από την πλευρά των πολιτών συνεχίζονται και το μεσημέρι της Κυριακής πρόκειται να «σηκωθούν» οι μπάρες σε ολόκληρη τη χώρα.Η κινητοποίηση θα έχει ενημερωτικό χαρακτήρα στα Γιάννινα με τα μέλη της Πρωτοβουλίας για τους ελεύθερους χώρους να μοιράζουν ενημερωτικά φυλλάδια στους πολίτες και κυρίως στους οδηγούς.Το Πανελλαδικό Συντονιστικό Επιτροπών Αγώνα κατά των διοδίων ζητά την κατάργηση όλων των διοδίων και απαντούν στις εταιρείες που έχουν ήδη προχωρήσει σε κάποιες μηνύσεις. Βέβαια οι μηνύσεις αφορούν τη φθορά των διοδίων και όχι την μη καταβολή του αντιτίμου, αφού όπως σημείωσε το μέλος της πρωτοβουλίας Ναπολέων Παπαδόπουλος δεν υπάρχει «έδαφος» για την δίωξη του οδηγού.Όπως σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος απαγορεύεται η φωτογράφηση του οδηγού, ενώ η αγωγή από την πλευρά της εταιρείας πρέπει να γίνει σε κάθε οδηγό που αρνείται να καταβάλλει το αντίτιμο ξεχωριστά και όχι μαζικά. «Επιπλέον το κράτος δηλαδή καλείται να παίξει το ρόλο του εισπράκτορα αυτών που δεν εισπράττουν οι εταιρείες», ενώ απάντησε με δριμύτητα στον υπουργό Δημήτρη Ρέππα που αποκάλεσε όσους αντιδρούν στα διόδια «τζαμπατζήδες».«Το Σύνταγμα προβλέπει πως οι Έλληνες πολίτες εισφέρουν στο κράτος ανάλογα με τις δυνατότητές τους και όχι με τις ανάγκες. Γνωρίζει το σύνταγμα ο κ. Ρέππας», σημείωσε χαρακτηριστικά. Η κινητοποίηση της πρωτοβουλίας θα γίνει στις 12 το μεσημέρι στην κεντρική πλατεία των Ιωαννίνων.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ