Τρίτη, 23 Νοεμβρίου 2010

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:Βύθιση Ιστιοφόρου σκάφους στην Πλαταριά


Βυθίστηκε το μεσημέρι, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, το Ιστιοφόρο σκάφος «POLLUX» σημαίας Γερμανίας, το οποίο ήταν πρυμνοδετημένο στο λιμάνι της Πλαταριάς Θεσπρωτίας, χωρίς επιβαίνοντες.Από τη βύθιση δεν παρατηρήθηκε θαλάσσια ρύπανση ενώ δεν προκλήθηκαν υλικές ζημιές σε άλλα σκάφη.Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας.

Μέχρι το τέλος του 2010 οι μετατάξεις στην τοπική αυτοδιοίκηση


Το αργότερο μέχρι το τέλος του 2010 θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για τις υποχρεωτικές μετατάξεις στην τοπική αυτοδιοίκηση, που αφορούν τους περίπου 19.000 υπαλλήλους σε κρατικές περιφέρειες, δήμους και νομαρχίες, για την κάλυψη των αναγκών στους «Καλλικρατικούς» δήμους και στις αιρετές περιφέρειες, σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών.Σε περίπτωση που δεν καταστεί δυνατή η μετάταξη του αναγκαίου προσωπικού για την άσκηση των απονεμομένων στην αιρετή περιφέρεια αρμοδιοτήτων σύμφωνα με την εξουσιοδοτική διάταξη της παρ. 1 του ιδίου άρθρου (εθελούσιες μετατάξεις), και εφόσον συντρέχει απονομή αρμοδιοτήτων για το σύνολο συγκεκριμένου τομέα, οι υπάλληλοι που κατέχουν πάγιες ή προσωποπαγείς θέσεις στην αρμόδια, αντίστοιχα, υπηρεσιακή μονάδα και, σε περίπτωση ανυπαρξίας κατανομής οργανικών θέσεων, οι υπάλληλοι που υπηρετούσαν στις συναφείς υπηρεσιακές μονάδες την 1.1.2010 και οι οποίοι κατέχουν είτε πάγιες είτε προσωποπαγείς θέσεις στην κρατική περιφέρεια, μετατάσσονται, αυτοδικαίως, στην αντίστοιχη αιρετή περιφέρεια.Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, «βάσει της παραπάνω νομοθετικής ρύθμισης και δεδομένου ότι οι οργανικές θέσεις προσωπικού της κρατικής περιφέρειας είναι ενιαίες για όλη την περιφέρεια και όχι κατανεμημένες ανά οργανική μονάδα, μετατάσσονται αυτοδικαίως στην αιρετή περιφέρεια οι υπάλληλοι της κρατικής περιφέρειας που υπηρετούσαν την 1.1.2010 στις οργανικές μονάδες αυτής, των οποίων οι αρμοδιότητες μεταφέρονται στο σύνολό τους στην αιρετή περιφέρεια, είτε είναι μόνιμοι, είτε με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου και οι οποίοι ανήκαν σε συναφείς, με τις μεταβιβαζόμενες αρμοδιότητες, κλάδους και ειδικότητες».Διευκρινίζεται ότι «στους αυτοδικαίως μετατασσόμενους υπαλλήλους περιλαμβάνεται το σύνολο του προσωπικού των παραπάνω οργανικών μονάδων, δηλ. και οι οδηγοί, οι φύλακες, το προσωπικό καθαριότητας κ.λπ. Επίσης, στους αυτοδικαίως μετατασσόμενους υπαλλήλους δεν περιλαμβάνονται οι, από άλλους φορείς, αποσπασμένοι στην κρατική περιφέρεια υπάλληλοι».Σύμφωνα με την εγκύκλιο, θα πρέπει λόγω του αυστηρού χρονοδιαγράμματος εφαρμογής της συγκεκριμένης νομοθετικής ρύθμισης, οι Γενικοί Γραμματείς των κρατικών περιφερειών να προχωρήσουν στις δέουσες, για την εφαρμογή της προμνημονευθείσας νομοθετικής ρύθμισης, ενέργειες ως ακολούθως:
1. Να εκδοθούν εκ μέρους τους οι προβλεπόμενες από την παρ. 2α του άρθρου 256 του ν.3852/2010 διαπιστωτικές πράξεις για τη μετάταξη των αυτοδικαίως μετατασσόμενων υπαλλήλων το αργότερο μέχρι την Παρασκευή 3.12.2010, τις οποίες και θα πρέπει να αποστείλουν για δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το αργότερο μέχρι την Τρίτη 7.12.2010. Για οικονομία χρόνου, λόγω του ότι οι εν λόγω μετατάξεις θα πρέπει να ολοκληρωθούν πριν την παρέλευση του τρέχοντος έτους, προτείνεται οι σχετικές διαπιστωτικές πράξεις να είναι ενιαίες για το σύνολο των μετατασσόμενων στην αιρετή περιφέρεια υπαλλήλων.
2. Μετά τη δημοσίευσή τους στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, οι συγκεκριμένες πράξεις θα πρέπει να επιδοθούν, με αποδεικτικό επίδοσης, στους μετατασσόμενους υπαλλήλους μέσα σε χρονικό ορίζοντα πέντε (5) ημερών από την ημερομηνία δημοσίευσής τους και σε κάθε περίπτωση πριν τη Δευτέρα 27.12.2010.

Αιχμές Κ. Σκανδαλίδη για υπουργούς της κυβέρνησης


Αιχμές σε βάρος υπουργών, χωρίς όμως να τους κατονομάσει, άφησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκανδαλίδης μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega.«Δεν μπορούμε να κάνουμε συνεχώς καλλιστεία υπουργών» σημείωσε και πρόσθεσε ότι «όλοι οι υπουργοί πρέπει να συστρατευτούν πίσω από τον πρωθυπουργό και την κεντρική επιλογή της ταχείας προώθησης των διαρθρωτικών αλλαγών».Ο κ. Σκανδαλίδης συμπλήρωσε ότι πρέπει ι«χωρίς τυμπανοκρουσίες να προωθηθούν οι απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές».

Ομιλία Γ. Παπανδρέου σε εκδήλωση για τους νέους δημάρχους και περιφερειάρχες


Σε εκδήλωση του υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης για τους νεοεκλεγέντες δημάρχους και περιφερειάρχες θα μιλήσει αύριο Τετάρτη στις 12:00 ο πρωθυπουργός, Γιώργος Α. Παπανδρέου.

ΔΕΗ:Διευκρινίσεις για την ένταξη στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο


Διευκρινίσεις για την επιτάχυνση των διαδικασιών εφαρμογής του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου και τη διευκόλυνση των υποψηφίων για ένταξή τους σ΄ αυτό δίνει η ΔΕΗ.Συγκεκριμένα, αναφέρει:
- Οι πελάτες που θέλουν να υποβάλουν αίτηση το μόνο που χρειάζεται να γνωρίζουν είναι τα στοιχεία της παροχής τους (Κωδικό Ηλεκτρονικής Πληρωμής και Αύξοντα Αριθμό λογαριασμού) και τα στοιχεία της αστυνομικής τους ταυτότητας και το ΑΦΜ τους (και του/της συζύγου εφόσον είναι έγγαμοι)
- Στην περίπτωση που η παροχή ρεύματος δεν είναι στο όνομά τους και χρειάζεται αλλαγή ονόματος:
- Δεν απαιτείται η υποβολή Υπεύθυνης Δήλωσης Εγκαταστάτη (ΥΔΕ) ακόμα και εάν αυτή έχει λήξει.
- Δεν χρειάζεται η καταβολή της προκαταβολής κατά την υπογραφή του συμβολαίου. Το ύψος αυτής δεν θα ξεπερνά τα 20 ευρώ και θα επιμερίζεται σε έξι (6) ισόποσες διμηνιαίες άτοκες δόσεις με ενσωμάτωσή τους στους επόμενους λογαριασμούς.
- Στις ελάχιστες εκείνες περιπτώσεις που έγινε καταβολή προκαταβολής θα πραγματοποιηθεί συμψηφισμός μέσω ισόποσης πίστωσης του πρώτου λογαριασμού.

Δήλωση Λ. Αυγενάκη για τη διαγραφή του


Με μια σκληρή δήλωση για τον Αντώνη Σαμαρά αντέδρασε ο βουλευτής Ηρακλείου Λευτέρης Αυγενάκης στη διαγραφή του από την κοινοβουλευτική ομάδα της Ν.Δ.Όπως ανέφερε, ενημερώθηκε σχετικά από την τηλεόραση και έκανε λόγο για «προαποφασισμένη εκκαθαριστική επιχείρηση του κόμματος από όσους βουλευτές ο κ. Σαμαράς δεν θεωρεί απόλυτα υποταγμένους στην εσωστρεφή και παρωχημένη αντίληψή του για την πολιτική».Επίσης, χαρακτήρισε προσχηματική τη δήλωση του κ. Λυκουρέντζου και αναφέρει ότι η διαγραφή του στην πραγματικότητα οφείλεται σε τρεις κυρίως λόγους:«1. Στον παροξυσμό πανικού, από τον οποίο έχει καταληφθεί ο κ. Σαμαράς και ο στενός κύκλος του, από την ισχυρή πίεση που του ασκεί το αίτημα της ανανέωσης και του απεγκλωβισμού του κόμματος από τα δεσμά μιας ξεπερασμένης, στείρας πολιτικής εσωστρέφειας και ηγετικής αλαζονείας.2. Στην παταγώδη Πανελλήνια αποτυχία των προσωπικών πολιτικών επιλογών του κ. Σαμαρά στις Αυτοδιοικητικές Εκλογές, παρότι αυτές υποστηρίχθηκαν σθεναρά από τον ίδιο και τα πιο υψηλόβαθμα κομματικά στελέχη.3. Στη δυσανεξία του κ. Σαμαρά και της ομάδας του προς κάθε νέα, αυτόνομη, έντιμη, μη υποτακτική πολιτική φωνή και δύναμη, εφόσον αυτή δεν είναι η φωνή του Κυρίου του, κάτι που δείχνει ο ίδιος να απολαμβάνει».Υποστηρίζει ακόμη πως η διαγραφή του διαδικαστικά είναι άκυρη και προσβάλλει βαθύτατα τον κόσμο της ΝΔ, τα στελέχη και τους ψηφοφόρους του κόμματος αλλά και όλους του πολίτες του Ηρακλείου και της Κρήτης οι οποίοι ήλπιζαν σε μία πραγματική ανανέωση την οποία - επισημαίνει - άρχισαν ήδη να αναζητούν αλλού.«Η εκλογή και εκπροσώπηση στο ελληνικό κοινοβούλιο δεν είναι κληρονομική υπόθεση. Η ανασφάλεια και ο φόβος δεν είναι καλοί σύμβουλοι κύριε Σαμαρά» καταλήγει.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΥ:Δεν θα γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο


Τη διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση κάνει το καλύτερο δυνατό για τη χώρα, στο πλαίσιο, όπως είπε, της τεράστιας δανειακής σύμβασης και των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει έδωσε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, με αφορμή την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των εμπειρογνωμόνων της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ.Ανέφερε επίσης ότι η κυβέρνηση στοχεύει να αντλήσει 7 δισ. ευρώ από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και τις αποκρατικοποιήσεις την περίοδο 2011-2013. «Καταρχάς στα νέα κείμενα ο στόχος από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και τις αποκρατικοποιήσεις τίθεται για 7 δισεκατομμύρια ευρώ την τριετία, με τουλάχιστον 1 δισ. το 2011», ανέφερε ο υπουργός.Εθεσε ακόμη ως προτεραιότητες του οικονομικού επιτελείου την αντιμετώπιση της σπατάλης και της κακοδαιμονίας στο Δημόσιο Τομέα, η οποία θα βρεθεί, όπως είπε, στο επίκεντρο των επιδιώξεων της κυβέρνησης το 2011.Ο κ. Παπακωνσταντίνου δεσμεύτηκε ότι δε θα γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο. «Δεν υπάρχει θέμα απολύσεων», σημείωσε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι αυτό που χρειάζεται να γίνει είναι ένας εξορθολογισμός του Δημοσίου τομέα, ο οποίος αλλού παρουσιάζει ελλείψεις και αλλού έχει υπεράριθμο προσωπικό. Ερωτηθείς σχετικά, ξεκαθάρισε ακόμη ότι οι μετατάξεις που θα αφορούν μετακινήσεις υπαλλήλων στο στενό Δημόσιο τομέα, δε θα λογίζονται ως νέες προσλήψεις.Εξήγγειλε ακόμη «πάγωμα» των προσλήψεων στο Δημόσιο (με εξαίρεση τους ευαίσθητους τομείς της υγείας, της παιδείας και της ασφάλειας), ενώ όσον αφορά στο καθεστώς που θα ισχύσει, εξήγησε ότι ο γενικός κανόνας θα είναι μία νέα πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις. Το κάθε υπουργείο, συνέχισε, θα συντάσσει ένα πρόγραμμα προσλήψεων, το οποίο και θα πρέπει να είναι συμβατό με τον κανόνα αυτό. Για το 2010, συμπλήρωσε, υπολογίζονται 40.000 συνταξιοδοτήσεις, γεγονός που θα ανοίξει 8.000 νέες θέσεις για το 2011.Αναφορικά εξάλλου με το καθεστώς των εργασιακών σχέσεων έκανε λόγο για αναμόρφωση του σχετικού πλαισίου, «σε συνεργασία με κοινωνικούς εταίρους», επισημαίνοντας ότι οι επιχειρησιακές συμβάσεις θα υπερισχύουν των κλαδικών, υπό την αίρεση, ωστόσο, κάποιων περιορισμών.Για το θέμα η υπουργός Εργασίας διευκρίνισε πως το νέο κείμενο δίνει τη δυνατότητα στη Βουλή να θεσπίσει τους όρους βάσει των οποίων θα γίνει η απόκλιση των επιχειρησιακών κάτω από τα όρια των συλλογικών.Παράλληλα, ο ΥΠΟΙΚ εμφανίστηκε ανοικτός σε μια πιθανότητα επιμήκυνσης της δανειακής σύμβασης ή λήψης πρόσθετου δανείου, λέγοντας ότι στην όλη διαδικασία αποπληρωμής μπορεί να υπάρξει συζήτηση, αλλά «καμία απόφαση δεν υπάρχει τώρα για επιμήκυνση και καμία συζήτηση για πρόσθετο δανεισμό από το 2013».Όπως πρόσθεσε χαρακτηριστικά, παραμένει στόχος η έξοδος στις αγορές το 2011. «Εμείς κάνουμε τη δουλειά μας. Τα υπόλοιπα θα έρθουν σε εύθετο χρόνο, ανάλογα με το πώς πάνε τα πράγματα», σημείωσε.

Το ΣΔΟΕ ... βάζει χέρι στους μεγαλοφοροφυγάδες

Έρευνα και σε νοσοκομεία, Τεχνολογικό Πάρκο Ηπείρου

Σαφές μήνυμα πάταξης της φοροδιαφυγής και ειδικότερα σε όσους συστηματικά αποκρύβουν από το κράτος τα εισοδήματά τους έχοντας αποκτήσει μεγάλη κινητή και ακίνητη περιουσία, έστειλε από τα Γιάννινα ο Ειδικός Γραμματέας της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων, (το γνωστό σε όλους Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος), Γιάννης Καπελέρης, ο οποίος κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του τόνισε πως το νέο επιχειρησιακό σχέδιο ελέγχων και στην Περιφέρεια Ηπείρου, αλλάζει στρατηγική και θα στραφεί πλέον κατά των «εχόντων και κατεχόντων».Στα πλαίσια αυτά, σε όλη την Ήπειρο έχουν ήδη ξεκινήσει έλεγχοι σε νοσοκομεία, μεγαλογιατρούς του δημοσίου, αλλά και ιδιώτες, καθώς επίσης σε δικηγόρους, στο Τεχνολογικό Πάρκο αλλά και σε επιχειρηματίες του τουρισμού.Όπως είπε μάλιστα ο κ. Καπελέρης τα αποτελέσματα των ερευνών αναμένονται σύντομα και όπου υπάρξει η δυνατότητα θα δημοσιευτούν ακόμα και ονόματα.

Στο «στόχαστρο» γιατροί και δικηγόροι

Σύμφωνα λοιπόν με τα τον Ειδικό Γραμματέα της ΥΠΕΕ αυτή τη στιγμή στο «στόχαστρο» της στην Ήπειρο, υπάρχουν γιατροί που δουλεύουν σε νοσοκομεία της περιοχής, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά όσα είχαν γραφτεί το προηγούμενο χρονικό διάστημα στον τύπο, για σαρωτικούς ελέγχους σε ορθοπεδικούς ανά την Ελλάδα ανάμεσα στους οποίους και μερικοί που εργάζονται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων.Την υπόθεση αυτή μάλιστα εξετάζει η κεντρική υπηρεσία που βρίσκεται στην Αθήνα και το πολύ μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου αναμένεται να έχει εκδοθεί το πόρισμα από την αρμόδια Εισαγγελέα.Πέραν όμως από τους γιατρούς στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο των Ιωαννίνων και μια ακόμη υπόθεση, αυτή τη φορά στο νοσοκομείο της Άρτας, βρίσκεται στο «μικροσκόπιο» του πρώην ΣΔΟΕ.Πρόκειται για την αγορά προμηθειών οι οποίες έγιναν από το νοσοκομείο με συγκεκριμένη εταιρία και που, όπως είπε ο κ. Καπελέρης, προκάλεσαν στο δημόσιο ζημιά ύψους 4 εκ. ευρώ.Την ίδια τύχη με τους γιατρούς στα νοσοκομεία έχουν όμως και οι ιδιώτες αφού το ΣΔΟΕ έχει ήδη ξεκινήσει ελέγχους και σε αυτούς, αλλά και σε μεγαλοδικηγόρους της περιοχής για τους οποίους υπάρχουν ενδείξεις ότι τα δηλωθέντα εισοδήματά τους δε συνάδουν με την ακίνητή ή κινητή περιούσια τους.

Με... εξωτερική παρέμβαση οι
έλεγχοι στο Τεχνολογικό Πάρκο

Ένα ακόμα ανοιχτό μέτωπο της υπηρεσίας είναι κι αυτό με το Τεχνολογικό Πάρκο Ηπείρου, στο οποίο έχουν ξεκινήσει έλεγχοι ύστερα από αίτημα της Κοινοτικής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της απάτης OLAF, (γνωστός από την έρευνα για το σκάνδαλο των Οικοπάρκων) που είναι υπεύθυνη για την προστασία των οικονομικών συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η οποία ενδιαφέρθηκε να διερευνηθούν συγκεκριμένες υποθέσεις, λόγω των κοινοτικών προγραμμάτων που έχουν δοθεί σε εταιρίες που δραστηριοποιούνται στο Πάρκο.Στα πλαίσια των ελέγχων αυτών λοιπόν το ΣΔΟΕ συνδράμει την OLAF με τις υπηρεσίες του, ενώ οι έλεγχοι γίνονται με την παρουσία Εισαγγελέων τόσο της Ελλάδας όσο και κοινοτικών.Ο κ. Καπελέρης μάλιστα, ερωτώμενος για το πώς άρχισαν αυτοί οι έλεγχοι και αν γίνονται κατόπιν καταγγελιών, τόνισε πως υπήρξαν στοιχεία που συνέλεξε η OLAF και τα οποία φάνηκαν ύποπτα και γι' αυτό ζητήθηκε η συνδρομή των ελληνικών αρχών.

Έλεγχοι και στις τουριστικές επιχειρήσεις
Ένα ακόμα μεγάλο στοίχημα για το ΣΔΟΕ στην Ήπειρο είναι και η εύρεση επιχειρήσεων ή ατόμων που ασχολούνται με το τουρισμό και φοροδιαφεύγουν.Στην «μαύρη λίστα» είναι οι ιδιοκτήτες γιότ και πολυτελών σκαφών αναψυχής, αλλά και όσοι έχουν πισίνες, οι μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες αλλά δε δηλώνουν τα ανάλογα ποσά στις φορολογικές τους δηλώσεις.«Υπάρχουν μαρίνες, που φιλοξενούν τόσα γιότ. Υπάρχουν τόσες πισίνες που είναι αδήλωτες. Πρέπει να τις βρούμε», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καπελέρης.

Στη δημοσιότητα όσοι φοροδιαφεύγουν

Αυτό που ίσως ενδιαφέρει περισσότερο είναι οι έλεγχοι αυτοί να αποδώσουν στα ταμεία του κράτους τα αναμενόμενα έσοδα, αλλά και να δοθεί ένα μήνυμα πως τελικά όσοι έχουν αποκτήσει περιουσίες κλέβοντας το κράτος, θα τιμωρηθούν.Για το λόγο αυτό άλλωστε το υπουργείο είχε αποφασίσει να ανακοινώνει τα ονόματα και τις επιχειρήσεις οι οποίες εξακριβωμένα φοροδιέφευγαν.Μια προσπάθεια που όμως έπεσε πάνω στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.Ο κ. Καπελέρης όμως, είπε ξεκάθαρα πως η υπηρεσία του θα είναι σε θέση όταν θα υπάρχουν απτές αποδείξεις να δημοσιοποιεί κάποιες υποθέσεις.«Όταν υπάρχουν αποτελέσματα ελέγχων, μέσα από την συγκάλυψη των προσωπικών δεδομένων θα ανακοινώνουμε κάποιες υποθέσεις που δίνουν κι ένα μήνυμα», είπε, θέλοντας έτσι να δείξει πως στόχος του Υπουργείου είναι να επανέλθει σιγά, σιγά στους πολίτες το «περί δικαίου» αίσθημα, βλέποντας όσους έκλεβαν τόσα χρόνια το κράτος να πληρώνουν.

Αλλαγή στρατηγικής

Από όλα αυτά που ανέφερε ο Ειδικός Γραμματέας του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, στο συμπέρασμα που και ο ίδιος κατέληξε, είναι πως πλέον το ΣΔΟΕ και στην Ήπειρο, αλλάζει το επιχειρησιακό του σχέδιο και δίνει βαρύτητα στα «μεγάλα ψάρια».Θα προσπαθήσει λοιπόν να πιάσει στην «τσιμπίδα» του όλους τους μεγαλοφοροφυγάδες και να τους αναγκάσει να πληρώσουν γιατί, όπως τόνισε, αυτό που έχει σημασία δεν είναι μόνο να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι, αλλά να αποδώσουν και στα ταμεία του κράτους τα αναμενόμενα κέρδη.«Πρέπει κάποτε να πληρώσουν όσοι φοροδιέφυγαν γι' αυτό η στρατηγική μας θα έχει πλέον σαν χαρακτηριστικά της, ποιοτικούς και στοχευόμενους έλεγχους στα πλαίσια της απόδοσης δικαιοσύνης και της αύξησης των δημόσιων εσόδων με κύριο έλεγχο σε εισοδηματικές τάξεις που έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν», τόνισε ο κ. Καπελέρης.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

ΠΟΕ-ΟΤΑ: Ανεστάλη η απεργία


Ανεστάλη η απεργία της ΠΟΕ/ΟΤΑ μετά τις διαπραγματεύσεις με τον υφυπουργό Εσωτερικών Γιώργο Ντόλιο στην έκτακτη συνάντηση που είχαν μαζί του το μεσημέρι.Ο υφυπουργός υποσχέθηκε ότι από 1/1/2011 καθορίζεται ενιαίο πλαίσιο αμοιβών και απασχόλησης για τους εργαζόμενους στις δημοτικές επιχειρήσεις.Επίσης υπογράφεται άμεσα η συλλογική σύμβαση του κλάδου, ένα από τα βασικά αιτήματα των απεργών.Έτσι από σήμερα το βράδυ θα αρχίσει η αποκομιδή των απορριμμάτων.

ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ Η ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΓΚΛΗΤΟΥ

Διάλογος για το μέλλον των πανεπιστημίων

Ο σύλλογος Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού του πανεπιστημίου και η πρυτανεία κινούνται με συντεταγμένες τις δυνάμεις του προκειμένου να μην περάσουν οι προτάσεις της υπουργού Παιδείας Άννας Διαμαντοπούλου, οι οποίες εκτιμάται ότι θα επιφέρουν σημαντικές αλλαγές στο αυτοδιοίκητο αλλά και στη χρηματοδότηση των ιδρυμάτων.Αύριο Τετάρτη τα πανεπιστημιακά τμήματα σε συνελεύσεις τους θα καταθέσουν τους προβληματισμούς τους, ενώ την Πέμπτη η Σύγκλητος θα πραγματοποιήσει ανοικτή εκδήλωση.Ο Τομέας Παιδαγωγικής του Τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας (ΦΠΨ) συμμετέχει στον διάλογο με μια ημερίδα, λόγω και του θεωρητικού υπόβαθρου του τομέα. Αύριο στις 10 το πρωί θα ξεκινήσει η επιστημονική ημερίδα με θέμα: «Η εκπαιδευτική πολιτική για τα ΑΕΙ: εξαγγελίες, κριτική αποτίμηση, προτάσεις». Στην ημερίδα, η οποία θα γίνει στο αμφιθέατρο του ΦΠΨ, την κήρυξη των εργασιών θα κάνει ο πρύτανης Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, ενώ θα μιλήσουν αρκετοί καθηγητές. Ενδεικτικά ο καθηγητής Παναγιώτης Νούτσος θα μιλήσει για τους τρόπους αντιμετώπισης της πρότασης Διαμαντοπούλου, η αναπληρώτρια καθηγήτρια Ελένη Σιάνου-Κύργιου για τη χρηματοδότηση και διοίκηση του πανεπιστημίου και ο επίκουρος καθηγητής Ντίνος Σιάκαρης για την αδύνατη μορφωτική αυτονομία του λυκείου.Την επόμενη μέρα, την Πέμπτη, στις 11 το πρωί, θα ακολουθήσει η ανοιχτή εκδήλωση της Συγκλήτου, όπως είχε προγραμματιστεί από τις αρχές του Νοεμβρίου, με θέμα: «Προτάσεις και συζήτηση για τα προβλήματα του Πανεπιστημίου, στο πλαίσιο του κειμένου διαβούλευσης του υπουργείου Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων για τα θέματα της Ανώτατης Εκπαίδευσης». Η εκδήλωση θα γίνει στην αίθουσα Λόγου και Τέχνης. Η Σύγκλητος πρόκειται να διοργανώσει το επόμενο χρονικό διάστημα και ειδική ημερίδα στην πόλη όπου θα παρουσιαστεί το εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο όλων των τμημάτων του Πανεπιστημίου, καθώς και η προσφορά τους στην τοπική κοινωνία και όχι μόνο.

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Τα «ασφαλτικά» ξαναβάζουν ...στόχο τη Σαγιάδα, μετά από 8 χρόνια

Στο τέλος της θητείας του Ν.Σ ζητείται έγκριση της ΜΠΕ...

Ένα θέμα το οποίο είχε γίνει πεδίο σφοδρών αντιπαραθέσεων, οκτώ χρόνια πριν, επανέρχεται στο προσκήνιο με τη νέα μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, η οποία κατατέθηκε στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Θεσπρωτίας.Πρόκειται για τα ασφαλτικά Σαγιάδας ή αλλιώς τις αποθήκες πετρελαίου-μαζούτ-ασφαλτικών γαλακτωμάτων, επένδυση που έμενε... στον πάγο τα τελευταία οκτώ χρόνια, μετά τις σφοδρές αντιδράσεις φορέων και αυτοδιοίκησης, αλλά επανέρχεται, με ομάδα επενδυτών που επιδιώκει να προχωρήσει το έργο.Έντονη είναι η ανησυχία του Συλλόγου Ιχθυοκαλλιεργητών Θεσπρωτίας, από τη στιγμή που στη Σαγιάδα έχουν δημιουργηθεί και λειτουργούν 20 και πλέον μονάδες ιχθυοκαλλιεργειών και υπάρχει ο φόβος ότι πιθανή δημιουργία τέτοιου είδους εγκαταστάσεων μπορεί να αποτελέσει το «κύκνειο άσμα» για τις εν λόγω επιχειρήσεις.Και η μεγαλύτερη ένσταση και συγχρόνως προβληματισμός των ιχθυοκαλλιεργητών, έχει να κάνει με το χρόνο που κατατίθεται η νέα μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, που τον θεωρούν «ύποπτο», αφού βρισκόμαστε ένα περίπου μήνα πριν τη λήξη της θητείας των σημερινών αιρετών και η προθεσμία για τη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου, που θα πρέπει να γνωμοδοτήσει, δεν είναι και η μεγαλύτερη.Παράλληλα, ανησυχία υπάρχει και άλλους φορείς και σε κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία δεν θέλουν να δεχτούν τα «ασφαλτικά» στη Σαγιάδα, για τις ιδιαιτερότητες που εμφανίζει η περιοχή.Τη δεδομένα στιγμή δεν έχει υπάρξει στην αρμόδια Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Ν.Α Θεσπρωτίας, κατάθεση εγγράφων απόψεων ως προς το συγκεκριμένο έργο και κυρίως τη νέα μελέτη, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες αυτό αναμένεται να συμβεί σύντομα, με πρώτο το Σύλλογο Ιχθυοκαλλιεργητών.

Η σχετική ανακοίνωση του Νομαρχιακού Συμβουλίου

Το Νομαρχιακό Συμβούλιο, με ανακοίνωσή του, η οποία δημοσιεύτηκε στον τοπικό τύπο, προσκαλεί κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη και κάθε φορέα εκπροσώπησης πολιτών να καταθέσει τις απόψεις του ως προς την νέα αυτή Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.Το έργο-δραστηριότητα, περιγράφεται στην ανακοίνωση ως εξής: Εγκαταστάσεις αποθηκευτικών χώρων πετρελαίου-μαζούτ-ασφαλτικών γαλακτωμάτων δυναμικότητας 14000 μ3 καθώς και προβλήτας στη θέση «Μαντήλα» Λωρίδα Σαγιάδας του Δήμου Σαγιάδας. Φορέας εκτέλεσης-χρήστης είναι η εταιρεία «ΑΣΦΑΛΤΙΚΑ ΕΛΛΑΔΑΣ Α.Β.Ε.Ε». Η ημερομηνία έναρξης της διαδικασίας νομιμοποίησης ήταν την 17η Νοεμβρίου, ενώ η λήξη της δημοσιοποίησης τοποθετείται, ένα μήνα μετά, όπως προβλέπεται, την 17η Δεκεμβρίου. Στις σχετικές παραπάνω ημερομηνίες, μπορεί να γίνει και η κατάθεση των εγγράφων απόψεων. Αρμόδια υπηρεσία είναι η Περιφέρεια Ηπείρου-Γενική Διεύθυνση Περιφέρειας-Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωροταξίας-Τμήμα Περ. και Χωροταξικού Σχεδιασμού.Τι σημαίνουν όλα αυτά πρακτικά; Ότι μετά την λήξη της σχετικής προθεσμίας, στις 17 Δεκεμβρίου, το Ν.Σ θα πρέπει να συνεδριάσει για να γνωμοδοτήσει ως προς την μελέτη των περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Και από τη στιγμή η θητεία του λήγει την 31η Δεκεμβρίου, οφείλει να βιαστεί, αν υπάρχει η πρόθεση για αρνητική γνωμοδότηση.Σε περίπτωση μη συνεδρίασης, θεωρείται ότι εκφράζεται θετικά απέναντι στη μελέτη, κατ' επέκταση στο συγκεκριμένο έργο.

Ο κίνδυνος για τις μονάδες ιχθυοκαλλιεργειών
Θα πρέπει να θυμήσουμε, ότι όταν πριν αρκετά χρόνια είχε ανακύψει το θέμα, με την πρόθεση επενδυτών να προχωρήσουν τη δημιουργία ανάλογων εγκαταστάσεων στη Σαγιάδα, φορείς, μεταξύ αυτών και ο Δήμος Κερκυραίων, είχαν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ενάντια σε μια τέτοια εγκατάσταση και το τελευταίο τους δικαίωσε.Για ποιους λόγους όμως υπάρχει αυτός ο προβληματισμός και η αντίδραση στα σχέδια των επενδυτών και ιδιαίτερα από το Σύλλογο Ιχθυοκαλλιεργητών; Αν κανείς δει προσεκτικά το θέμα, μπορεί να βγάλει αρκετά συμπεράσματα.Κατά μήκος της Λωρίδας Σαγιάδας, τα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργηθεί 20 μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας. Οι θέσεις εργασίας που έχουν προκύψει με τη δημιουργία των μονάδων αυτών είναι περισσότερες από 300, ενώ υπάρχουν οι προοπτικές άμεσα ή μακροπρόθεσμα να δημιουργηθούν και νέες. Και αυτό σημαίνει ότι ουκ ολίγες οικογένειες στο Νομό, ζουν κυριολεκτικά από την ενασχόλησή τους επαγγελματικά με τις ιχθυοκαλλιέργειες.Και δικαιολογημένα κατά την άποψή μας, αναρωτιούνται για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η δημιουργία αποθηκών πετρελαίου-μαζούτ κλπ. για τις τοπικές ιχθυοκαλλιέργειες.

Η άλλη πλευρά

Βέβαια σε κάθε ανάλογη περίπτωση, υπάρχει και η άλλη άποψη, η άλλη πλευρά, σύμφωνα με την οποία μπορεί οι εγκαταστάσεις να γίνουν με τέτοιο τρόπο, ώστε να είναι απόλυτα ασφαλείς και να μην υπάρχει κανένα πρόβλημα ως προς τη λειτουργία των ιχθυοκαλλιεργειών και ταυτόχρονα του Περιβάλλοντος της περιοχής.Άποψη που πρέπει να ακουστεί, αλλά δεν γίνεται εύκολα αποδεκτή, με όλες τις ιδιαιτερότητες που περιγράφονται παραπάνω.

Η εκτίμηση του Νομάρχη για αρνητική γνωμοδότηση

Σε επικοινωνία μας με το Νομάρχη Θεσπρωτίας Βασίλη Γιόγιακα, μας μετέφερε απαντώντας σε σχετική ερώτηση που του τέθηκε, ότι πρόκειται να γίνει κανονικά συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου, όπου θα συζητηθεί το θέμα και θα γίνει γνωμοδότηση, είτε θετική είτε αρνητική.Ο ίδιος, όπως μας είπε, εκτιμά ότι το Ν.Σ δεν θα αλλάξει στάση, όπως άλλωστε έχει γίνει και στο παρελθόν (οκτώ χρόνια πριν επί Νομαρχίας Νικολάου Τσώνη), όταν και ομόφωνα γνωμοδότησε αρνητικά απέναντι στο ζήτημα.

Σε δυναμικές κινητοποιήσεις καλεί
ο Σύλλογος Ιχθυοκαλλιεργητών

Ο Σύλλογος Ιχθυοκαλλιεργητών του Νομού, με ανακοίνωσή του, εκφράζει την έκπληξή του, για την εκ νέου, όπως λέει, προσπάθεια εγκατάστασης και λειτουργίας της συγκεκριμένης μονάδας ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ-ΜΑΖΟΥΤ-ΠΙΣΣΑΣ/ΑΣΦΑΛΤΙΚΩΝ, σε μια περιοχή που δραστηριοποιούνται περισσότερες από 20 μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας, με περισσότερους από 300 εργαζομένους.Αυτός ήταν άλλωστε και ο λόγος, όπως συνεχίζει η ανακοίνωση και όπως μετέφερε και ο Πρόεδρος του Συλλόγου της Θεσπρωτίας κ. Χεκίμογλου, για τον οποίο στο παρελθόν κινητοποιήθηκε ένας ολόκληρος Νομός με σκοπό να αποτρέψει μια τέτοια εγκατάσταση, με θετικό στο τέλος αποτέλεσμα.«Δυστυχώς η μη ύπαρξη χωροταξικού σχεδιασμού από την πολιτεία εδώ και δεκαετίες επιτρέπει να επανέρχονται διάφοροι επίδοξοι επενδυτές με δραστηριότητες ενάντια στην περιοχή», τονίζεται σχετικά.Κλείνοντας, καλεί όλους τους ιχθυοκαλλιεργητές, τους κατοίκους της Σαγιάδας και ολόκληρου του Νομού, σε δυναμικές κινητοποιήσεις να αποτρέψουν για άλλη μια φορά την εγκατάσταση μονάδας πίσσας/ασφαλτικών στη Λωρίδα Σαγιάδας.


Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Σαγιάδας
και το Επιμελητήριο

Στην αυριανή συνεδρίαση του, το Δημοτικό Συμβούλιο Σαγιάδας αναμένεται να συζητήσει το ζήτημα που προέκυψε και βάση όλων των πληροφοριών να εκφράσει αντίθετη άποψη απέναντι στη δημιουργία μιας τέτοιας μονάδας που δεν συμφωνεί με τα συμφέροντα της περιοχής και όσων δραστηριοποιούνται σε αυτήν.Παράλληλα, σήμερα συνεδριάζει και το Δ.Σ του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας, όπου σύμφωνα με τον Πρόεδρό του κ. Πάσχο αναμένεται να τεθεί εκτός ημερησίας διάταξης το εν λόγω ζήτημα, όπου και θα εκφραστεί επίσης αντίθετη γνώμη, με την έννοια της υπεράσπισης των συμφερόντων των ιχθυοκαλλιεργητών της περιοχής.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Μέτρα για την κοινωνική προστασία


Δράσεις για την κοινωνική συνοχή και την κοινωνική προστασία βρέθηκαν στο επίκεντρο της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, στο γραφείο του στη Βουλή, με την υπουργό και τον υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Λ. Κατσέλη και Γ. Κουτρουμάνη, καθώς επίσης και τον υφυπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μιχ. Τιμοσίδη και τον πρόεδρο του ΟΑΕΔ Ηλ. Κικίλια.Ειδικότερα, στους τρεις άξονες των δράσεων περιλαμβάνεται η πλήρης ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη για τους άνεργους για το 2011. Εκτιμάται ότι με βάση τα σημερινά δεδομένα, σε αυτό θα εντάσσονται 400.000 άνεργοι.Επιπλέον, στους άξονες των δράσεων περιλαμβάνονται εθνικά ολοκληρωμένα προγράμματα στήριξης εργασίας και κοινωνικής προστασίας, καθώς επίσης και η κατάθεση του νομοσχεδίου για την κοινωνική οικονομία, που θα προβλέπει τη δημιουργία Ταμείου κοινωνικής οικονομίας και δράσεις για την κοινωνική εργασία.

Εξηγήσεις για τα διόδια της Εγνατίας ζητά ο Σταύρος Καλογιάννης

Κατέθεσε ερώτηση για τον υπουργό Υποδομών

Στη βουλή, με ερώτηση του για τον υπουργό Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, έφερε το θέμα των διοδίων στην Εγνατία οδό ο βουλευτής της Ν.Δ Σταύρος Καλογιάννης, επικαλούμενος σύγχυση μεταξύ εταιρείας και υπουργείου και αβεβαιότητα για το πόσοι σταθμοί, που και πότε θα λειτουργήσουν.Ο πρώην υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ δεν παραλείπει να αναφερθεί και στην γέφυρα Περιστερίου που δεν δίνεται στην κυκλοφορία, αν και γνωρίζει το λόγο, αφού και επί θητείας του στο υπουργείο δεν αντιμετωπίστηκε το πρόβλημα κατολίσθησης που υπήρχε από χρόνια.Επί του θέματος των διοδίων, επίσης δεν υπάρχει καμιά αναφορά στην ερώτηση για ... τυχόν ευθύνες και αμέλεια της ηγεσίας του πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ και της τότε διοίκησης της «Εγνατία οδός Α.Ε» για την μη λειτουργία των διοδίων (ή την προώθηση των ηλεκτρονικών) όταν έπρεπε, προκειμένου να μην φτάσει η εταιρεία σε αυτή την οικονομική κατάσταση και στο δανεισμό για ολοκλήρωση του αυτοκινητόδρομου.Εκ του ασφαλούς ο κ. Καλογιάννης θέτει εύλογα ερωτήματα, αναφέροντας στην ερώτηση του:«Για άλλη μία φορά οι αλλεπάλληλες και αντικρουόμενες απόψεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υποδομών και των στελεχών της «Εγνατία οδός ΑΕ» δημιουργούν σύγχυση και αβεβαιότητα για τους σταθμούς διοδίων που πρόκειται να λειτουργήσουν κατά μήκος της Εγνατίας οδού.Υπενθυμίζεται ότι σύγχυση και αβεβαιότητα είχε δημιουργηθεί τον περασμένο Μάιο, όταν η «Εγνατία οδός ΑΕ» και το Υπουργείο ανακοίνωναν ότι θα δινόταν σε κυκλοφορία η γέφυρα Περιστερίου στο Νομό Ιωαννίνων. Παρ' ότι πέρασαν έξι μήνες από τότε, η γέφυρα δεν έχει ακόμα δοθεί σε κυκλοφορία και είναι άγνωστο πότε αυτό θα γίνει.Σε ό,τι αφορά στα διόδια, σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις μελών του Δ.Σ. της «Εγνατία οδός ΑΕ» φαίνεται ότι τρεις θα είναι οι «προσωρινοί» σταθμοί διοδίων που θα λειτουργήσουν μέσα στο επόμενο διάστημα επί της Εγνατίας στην Ήπειρο. Δηλαδή, εκτός από το Δροσοχώρι και την Παναγιά Τρικάλων, διόδια μάλλον θα υπάρχουν και στην Ηγουμενίτσα.Όμως λίγες ημέρες νωρίτερα, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών ανακοίνωσε ότι «εξετάζεται» η χωροθέτηση διοδίων στο Δροσοχώρι Νομού Ιωαννίνων».Καταλήγοντας ο κ. Καλογιάννης ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό:
-Εάν θα λειτουργήσουν τελικά διόδια στην Εγνατία οδό;
-Εάν ναι, από πότε θα λειτουργήσουν, σε ποια σημεία, με ποια κριτήρια ελήφθησαν οι αποφάσεις χωροθέτησης των διοδίων και ποιο θα είναι το αντίτιμο που θα καταβάλουν οι διερχόμενοι;

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Μεγάλες ανατροπές φέρνει το μνημόνιο Νο 3

Περιλαμβάνει σφιχτά χρονοδιαγράμματα για τους μισθούς και τις ΔΕΚΟ, ενώ κατοχυρώνει τις επιχειρησιακές συμβάσεις

Επειτα από σκληρό πρέσινγκ της τρόικας, αλλά και παρέμβαση του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου στο θέμα των εργασιακών σχέσεων, έκλεισε χθες το βράδυ έπειτα από πολύωρες διαπραγματεύσεις η συμφωνία της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους της ΕΕ, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του ΔΝΤ για το μνημόνιο Νο 3. Η εκταμίευση της τρίτης δόσης του δανείου εξασφαλίστηκε, όμως το νέο μνημόνιο δεν είναι ένα κείμενο γενικών στόχων όπως ήταν τα δύο προηγούμενα. Εισέρχεται στην ουσία των μεταρρυθμίσεων, περιλαμβάνει λεπτομέρειες και σφιχτά χρονοδιαγράμματα που εκτιμάται ότι θα επιφέρουν θεαματικές ανατροπές στην οικονομία και θα οδηγήσουν την κυβέρνηση σε συγκρούσεις με συνδικάτα και κατεστημένα συμφέροντα, σε όλους τους κρίσιμους τομείς- όπως είναι οι μισθοί, οι ΔΕΚΟ, οι προσλήψεις, τα νοσοκομεία, η πολιτική για το φάρμακο, η φοροδιαφυγή, κ.ά. Κυβερνητικός παράγοντας με γνώση του τελικού κειμένου της συμφωνίας, το οποίο θα παρουσιαστεί σήμερα, σχολίαζε ότι η ταυτόχρονη υλοποίηση όλων αυτών των αλλαγών «δεν μπορεί να αφεθεί σε κάθε έναν υπουργό, απαιτεί project manager».Πάντως, το άρθρο της κυρίας Λούκας Κατσέλη για τα εργασιακά ζητήματα στο «Βήμα της Κυριακής» αποτέλεσε την αφορμή να εκδηλωθεί εκ νέου ο διχασμός της κυβέρνησης απέναντι στο μνημόνιο. Χθες ο κ. Ευ.Βενιζέλος επισήμανε ότι «πρώτη προτεραιότητα είναι η ομαλή καταβολή των δόσεων και η κάλυψη των δανειακών αναγκών», εκφρά ζοντας την ανησυχία που υπάρχει σε πολλά υπουργικά γραφεία για τις απαιτήσεις του μνημονίου σε συνδυασμό με την εξασφάλιση της επόμενης δόσης του δανείου και με τις εξελίξεις στην Ιρλανδία. Αλλά και η κυρία Αννα Διαμαντοπούλου άφησε αιχμές κατά της υπουργού Εργασίας δηλώνοντας ότι «δεν έχουμε κανένα περιθώριο να χανόμαστε σε σχόλια και άρθρα.Αυτή τη στιγμή είτε είμαστε στην κυβέρνηση είτε στην αντιπολίτευση δεν υπάρχουμε ως άτομα.Πρέπει να λειτουργούμε συλλογικά γιατί έχουμε να σώσουμε τη χώρα».Ορισμένα μέλη της κυβέρνησης αλλά και αρκετοί βουλευτές παρ΄ ότι διαφώνησαν με τη δημοσίευση του άρθρου, που έριχνε λάδι στη φωτιά την ώρα της διαπραγμάτευσης, δεν έκρυβαν ότι συμφωνούν με την κυρία Κατσέλη που δεν δέχεται αδιαμαρτύρητα ό,τι ζητεί η τρόικα. Ο κ. Π. Μπεγλίτης εξέφρασε και δημοσίως αυτό το κλίμα λέγοντας (στον ραδιοφωνικό σταθμό Flash) ότι «πρέπει να διαπραγματευτούμε.Δεν είμαστε σε μια λογική ότι παίρνουμε και αποδεχόμαστε το οτιδήποτε και πιστεύω ότι σωστά όλοι οι υπουργοί κι όχι μόνο η υπουργός Εργασίας, η κυρία Κατσέλη, διαπραγματεύονται το καλύτερο δυνατόν αποτέλεσμα προς όφελος της χώρας». Ωστόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γ.Πεταλωτής προσέφερε χθες μια διφορούμενη κάλυψη στην κυρία Κατσέλη, ενισχύοντας τις «διαρροές» ότι το άρθρο τής υπουργού προκάλεσε εκνευρισμό στο Μέγαρο Μαξίμου. Επειτα από βροχή ερωτήσεων απάντησε: «Ο κ. Παπανδρέου εμπιστεύεται όλους τους υπουργούς της κυβέρνησης», αποφεύγοντας να αναφερθεί ονομαστικά στην υπουργό Εργασίας.

Τι προβλέπει η συμφωνία για τα εργασιακά
Η εμπλοκή που υπήρξε στη διαπραγμάτευση με την τρόικα για τα εργασιακά ζητήματα και ταλαιπώρησε ολόκληρο το Σαββατοκύριακο την κυβέρνηση τακτοποιήθηκε χθες έπειτα από παρέμβαση του Πρωθυπουργού, ο οποίος έδωσε το πράσινο φως στον κ. Γ. Παπακωνσταντίνου να προτείνει στο κλιμάκιο των ελεγκτών μια συμβιβαστική πρόταση, η οποία κινείται μεταξύ των απαιτήσεων της τρόικας και των προτάσεων της κυρίας Λούκας Κατσέλη. Ως εκείνη τη στιγμή στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης υπήρχε το κείμενο του προηγούμενου μνημονίου το οποίο έλεγε ότι οι επιχειρησιακές συμβάσεις υπερισχύουν χωρίς περιορισμούς και η πρόταση του υπουργείου Εργασίας ότι θα επικρατούν υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Η διατύπωση που συμφωνήθηκε και περιελήφθη στο νέο μνημόνιο είναι ότι οι επιχειρησιακές, ομοιοεπαγγελματικές και κλαδικές συμβάσεις θα επικρατούν «χωρίς επαχθείς (αχρείαστους) περιορισμούς» («they should prevail without undue restrictions»). Οι περιορισμοί αυτοί θα προσδιοριστούν με νόμο που πρέπει να ψηφιστεί ως τον επόμενο έλεγχο που θα γίνει τον Ιανουάριο, έπειτα από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους. Από την πλευρά της κυρίας Κατσέλη εκφραζόταν ικανοποίηση για τη συμφωνία αυτή αφενός μεν επειδή διεσώθη ο κατώτατος μισθός που καθορίζεται από τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και αφετέρου δε γιατί αποσαφηνίστηκε ότι η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να νομοθετεί για τα εργασιακά ζητήματα.

tovima

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Οδυσσέας» από το ΚΕΕ Άρτας


Από το Κ.Ε.Ε. Άρτας ανακοινώνεται ότι από τα μέσα Νοεμβρίου (2010), αρχίζουν να λειτουργούν σε όλη την Ελλάδα τμήματα του προγράμματος «Οδυσσέας» για την εκπαίδευση των μεταναστών στην ελληνική γλώσσα, την ελληνική ιστορία και τον ελληνικό πολιτισμό. Η διαδικασία εγγραφών βρίσκεται σε εξέλιξη και δίνεται η δυνατότητα στους ενδιαφερομένους για την παρακολούθηση του προγράμματος. Το πρόγραμμα οργάνωσε και λειτουργεί η Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης (Γ.Γ.Δ.Β.Μ.) του Υπουργείου Παιδείας Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων. Η υλοποίηση του Έργου έχει ανατεθεί στο Ινστιτούτο Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων (Ι.Δ.ΕΚ.Ε.) που υπάγεται στη Γ.Γ.Δ.Β.Μ. Το Έργο εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» του Υπουργείου Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ελληνικό Δημόσιο. Όπως τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση, ο «Οδυσσέας» απευθύνεται σε πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) και σε υπηκόους Τρίτων χωρών ανεξαρτήτως καταγωγής, από την ηλικία των 16 ετών και άνω, που διαμένουν νόμιμα στη χώρα μας. Η ολοκλήρωση του προβλεπόμενου κύκλου σπουδών δίνει στους εκπαιδευόμενους τη δυνατότητα να συμμετέχουν στις Εξετάσεις Πιστοποίησης Ελληνομάθειας της Γ.Γ.Δ.Β.Μ., το οποίο θεωρείται απαραίτητη προϋπόθεση για την απόκτηση από τους Υπηκόους τρίτων χωρών του καθεστώτος του επί μακρόν διαμένοντος, σύμφωνα με την ελληνική Νομοθεσία. Στις εξετάσεις Πιστοποίησης Ελληνομάθειας, η επιτυχία των εκπαιδευομένων οι οποίοι ολοκλήρωσαν το πρόγραμμα «Οδυσσέας» έχει ξεπεράσει το 90%.

M' όποιο Δασκαλόπουλο καθίσεις, τέτοια πράγματα θα πάθεις...


Εγώ δεν είμαι προκατειλημμένη και ρατσίστρια… Αυτός είναι ο Δασκαλόπουλος! Τον βλέπω και παθαίνω ό,τι κι ο Άδωνις έναντι του μέσου ανώνυμου Αλβανού. Γίνομαι αδιόρθωτα υποκειμενική. Πάει ο νους μου στο κακό. Η ευτυχέστερή μου εκδοχή είναι πως πρόκειται για τον Άβερελ Ντάλτον που μεταμφιέστηκε σε ακοινώνητο εταίρο. (Φταίει αυτό το υπερβολικά θεληματικό πηγούνι που τελευταία εμφανίζεται όλο και πιο διατεθειμένο να μουστριστεί από τη σούπα μου). Η χειρότερή μου εκδοχή είναι πως πρόκειται απλώς για τον πρόεδρο του ΣΕΒ, reloaded…Την περασμένη εβδομάδα τον άκουσα να δηλώνει, ωσάν κυβερνητικός εκπρόσωπος κι αυτός, (Ρε παιδιά, σαν πολλοί αναπληρωματικοί κι επιλαχόντες δε μαζευτήκανε γύρω απ’ αυτό το θώκο;) ότι είναι απαραίτητο να απολυθεί κόσμος από τις ΔΕΚΟ. Κι αναρωτήθηκα τι δουλειά έχει ένας βιομήχανος μες στα σκέλια του Κράτους; Δε γουστάρει πια να του αγοράζουν τα προϊόντα του οι δημόσιοι υπάλληλοι; Επιθυμεί ένα τάργκετ γκρουπ που να απαρτίζεται μονάχα από εξαθλιωμένους ημιαπασχολούμενους του ιδιωτικού τομέα; Θέλει να σπρώξει μεταλλαγμένα στον καταναλωτικό κατιμά; Δεν καταλαβαίνω… Ποιος του ζήτησε στην τελική να γνωμοδοτήσει;

Αφελής ερώτηση…

Ετούτη την εβδομάδα ήρθε στο προσκήνιο το θέμα της νέας επικακοκαιροποίησης του Μνημονίου, αυτής που, εκτός από την εξυγίανση των ΔΕΚΟ προβλέπει και νυστέρι στα -όποια- αγαθά του ιδιωτικού τομέα, και πήρα, για μια ακόμα φορά, την απάντησή μου. Βρε,… όλα είναι αλληλένδετα βρεεεεεε! Ο ίδιος παρονομαστής κάνει πάντα μονόζυγο κάτω από την μπάρα του κλάσματος… Στην αναμπουμπούλα ο ίδιος πάντα λύκος χαίρεται. Μπορεί οι «βολεμένοι» του Δημοσίου να κατηγορούνται για υπόθαλψη του χρέους και των ελλειμμάτων, για μάσα κατά παντός υπευθύνου και για διαφθορά, όμως οι «βολεμένοι» του Ιδιωτικού Τομέα κινούνται πάντα σε μία σφαίρα υπεράνω υποψίας. Αυτοί είναι de facto ακριβοδίκαιοι και ανιδιοτελείς. Αποκλείεται να κάνουν κακή χρήση των περίσσιων δυνατοτήτων που θα τους παράσχει η συγκυρία –και οι άνθρωποι της συγκυρίας- για υπόθαλψη του χρέους και των ελλειμμάτων της ελληνικής οικογένειας, για μάσα κατά παντός ανευθύνου και για διαφθορά.Υποτίθεται ότι την κατάργηση της συλλογικής σύμβασης την απαίτησε η τρόικα στον όνομα της ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας. Κι ας μην έχει να κερδίσει τίποτα σε επίπεδο δανείων και τόκων απ’ την εξαθλίωσή μας το IMF και η ΕΚΤ… Υποτίθεται ότι η ελληνική κυβέρνηση έδωσε μάχη, για να μη χαθούν τα κεκτημένα.Εγώ όμως παραμένω αδιόρθωτα καχύποπτη. Βλέπω τον Άβερελ Ντάλτον ιδιαίτερα χαρούμενο, σκυμμένο πάνω από τη σούπα μου και καρικατουριέμαι απ’ την τρομάρα…


topontiki

Εκδήλωση για τα μανιτάρια στη λίμνη Ζηρού Πρέβεζας


Η εκδήλωση με τίτλο «Τα μανιτάρια στη λίμνη Ζηρού Πρέβεζας», πραγματοποιήθηκε στους χώρους του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης δίπλα στη Λίμνη Ζηρού (πρώην παιδόπολη), την Κυριακή 21 Νοεμβρίου και συνδιοργανώθηκε από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (Κ.Π.Ε) Φιλιππιάδας και τον σύλλογο μανιταρόφιλων Ηπείρου.Η εκδήλωση, ξεκίνησε με μικρή εξόρμηση στο υπέροχο δρυόδασος της περιοχής για συλλογή και αναγνώριση μανιταριών στις 11 το πρωί και συνεχίστηκε στους χώρους του Κ.Π.Ε. με σύντομη παρουσίαση του συλλόγου και του Κ.Π.Ε, ομιλία για τις βασικές γνώσεις για τα μανιτάρια από μέλος του συλλόγου, ομιλία για τη «Σημασία της βιοποικιλότητας στην περιβαλλοντική ισορροπία του συστήματος» από τον πρόεδρο του φορέα διαχείρισης Αμβρακικού και Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλου Αλμπάνη.Στο τέλος της εκδήλωσης μοιράστηκε μανιταρόσουπα.Επίσης παρουσιάστηκε έκθεση με φωτογραφίες μυκήτων αλλά και αποξηραμένα μανιτάρια σε φυσικό μέγεθος. Η έκθεση θα παραμείνει στο ΚΠΕ Φιλιππιάδας μέχρι 23 Δεκεμβρίου 2010 και είναι ανοιχτή στο κοινό κατά τις εργάσιμες μέρες και ώρες.Αξιοσημείωτη ήταν η μεγάλη προσέλευση του κόσμου από τις γύρω περιοχές, ενώ με την παρουσία τους τίμησαν ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Φιλιππιάδας Νίκος Μάστορας ο Πρόεδρος της ΤΕΔΚ Πρέβεζας, Δήμαρχος Ζαλόγγου και εκλεγμένος περιφερειακός σύμβουλος κ. Μικρούλης ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Κατσαμώρης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Βογιατζής Κώστας, Αθανασόπουλος Περικλής, Παπαδιώτης Κώστας, και πολλοί ακόμα.

ΠΡΟΓΕΥΣΗ ΠΡΕΒΕΖΑΝΙΚΗΣ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ ΤΗΣ ΝΑ ΠΡΕΒΕΖΑΣ ΣΤΗΝ PHILOXENIA


Για μία ακόμη φορά η Ν.Α Πρέβεζας συμμετείχε στην τουριστική έκθεση Philoxenia στη Θεσσσσαλονίκη, από 18 Νοεμβρίου έως 21Νοεμβρίου, σε κοινό περίπτερο με τους 4 νομούς της Ηπείρου και την Περιφέρεια Ηπείρου. Το παρών στο περίπτερο της Ν. Α. Πρέβεζας έδωσαν η κα Δ. Γεωργακοπούλου, Γ.Γ της Περιφέρειας, ο νέος Περιφερειάρχης Ηπείρου κος Α. Καχριμάνης, ο Νομάρχης Πρέβεζας κος Βασίλης Ιωάννου, ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης και νέος Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κος Π. Ψωμιάδης, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος σε θέματα Πολιτισμού Τουρισμού ν. Πρέβεζας κος Θ. Βέργος, ο Δ/ντης της Δ/νσης Πολιτισμού Τουρισμού της Ν.Α. Πρέβεζας κος Ν. Ντούσιας, ο κος Π. Χαλκίδης, Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πρέβεζας, μέλη του ΔΣ της Ομοσπονδίας ενοικιαζόμενων δωματίων του νομού καθώς και επιχειρηματίες του τουριστικού κλάδου.Μεγάλη ήταν η προσέλευση του κοινού αλλά και το ενδιαφέρον για το περίπτερο του νομού Πρέβεζας. Οι ενδιαφερόμενοι είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για το Νομό Πρέβεζας, τόσο με έντυπο υλικό, όσο και με την αυτοπρόσωπη επικοινωνία με στελέχη της Νομαρχίας. Δόθηκε η ευκαιρία σε επαγγελματίες του κλάδου να συζητήσουν με ενδιαφερόμενους τουριστικούς πράκτορες και να τεθούν βάσεις για τουριστικές συμφωνίες για την ερχόμενη τουριστική σαιζόν. Το περίπτερο λειτούργησε σαν μία πλατφόρμα ανάδειξης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του Νομού Πρέβεζας ενώ οι επισκέπτες του περιπτέρου πήραν μια πρόγευση από την φιλοξενία που μπορεί να απολαύσει ο επισκέπτης ερχόμενος στο Νομό.

Διεγράφη από την ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας ο βουλευτής Ηρακλείου Λευτέρης Αυγενάκης


Στη διαγραφή του βουλευτή Ηρακλείου Λευτέρη Αυγενάκη από την κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ προχώρησε πριν απο λίγη ώρα, ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνης Σαμαράς.

Στο Προεδρικό Μέγαρο αύριο ο Μίκης Θεοδωράκης


Όπως ανακοινώθηκε από την Προεδρία της Δημοκρατίας, ο Κάρολος Παπούλιας θα δεχθεί αύριο Τετάρτη 24 Νοεμβρίου και ώρα 13.00, τον Μίκη Θεοδωράκη.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:Νέα 48ωρη απεργία αποφάσισε η ΠΝΟ


Τη συνέχιση της απεργίας και για το επόμενο 48ωρο, αποφάσισε η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ) σε έκτακτη συνεδρίασή της.Σήμερα τα πλοία της ακτοπλοΐας παρέμειναν δεμένα στα λιμάνια εξαιτίας της 24ωρης απεργίας της Ομοσπονδίας, παρά την έκκληση της Ενωσης Επιχειρήσεων Ναυτιλίας για 20ήμερη αναστολή της απεργίας.

Έμφαση στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων


Το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδος παραμένει, σε γενικές γραμμές, σε καλό δρόμο. Όλα τα ποσοτικά κριτήρια που είχαν τεθεί για το τέλος Σεπτεμβρίου πληρούνται. Παρά τις προκλήσεις που παραμένουν, σημαντική πρόοδος έχει συντελεστεί, κυρίως όσο αφορά στη δημοσιονομική προσαρμογή, αναφέρεται στην κοινή δήλωση της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, μετά την ολοκλήρωση της αποστολής τους στη χώρα μας, για τη δεύτερη επανεξέταση της πορείας του προγράμματος.Όπως ανέφεραν, σε συνέντευξη Τύπου, οι εκπρόσωποι της τρόικας, όσον αφορά στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, αναμένεται ότι η κατάσταση θα αρχίσει να αναστρέφεται εντός του 2011. Οι πληθωριστικές πιέσεις, από τιμές και μισθολογικό κόστος, αρχίζουν να μετριάζονται θέτοντας τις βάσεις για βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.Αναφορικά με το δημοσιονομικό τομέα, όπως ανέφεραν οι εκπρόσωποι της τρόικας και επισημαίνεται και στο κοινό ανακοινωθέν, η μείωση του ελλείμματος κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες είναι μεγαλύτερη, από τον αρχικά επιδιωκόμενο στόχο. Ταυτόχρονα, η ασθενέστερη από την προβλεπόμενη είσπραξη εσόδων και η πρόσφατη αναθεώρηση των δημοσιονομικών στοιχείων του 2009, σημαίνουν ότι θα χρειαστεί περαιτέρω προσπάθεια προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για ένα έλλειμμα 7,5% του ΑΕΠ το 2011, γεγονός το οποίο επιβεβαιώθηκε από την κυβέρνηση.

Παραίτηση Κακλαμάνη από την Προεδρία της ΚΕΔΚΕ


Την παραίτησή του από την προεδρία της ΚΕΔΚΕ από τον Ιανουάριο του 2011 ανακοίνωσε ο απερχόμενος δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης, πριν από τη λήξη της θητείας του τον ερχόμενο Απρίλη.Ο κ. Κακλαμάνης δήλωσε χαρακτηριστικά: "πολιτικά δεν είναι σωστό ούτε για μένα ούτε για την ΚΕΔΚΕ να παραμείνω σ' αυτή'.

Συνέλευση της Κίνησης Πολιτών Λούρου


Το Δ.Σ. της Κίνησης Πολιτών Λούρου,σας καλεί την Κυριακή 28 Νοεμβρίου και ώρα 11:00 το πρωί, στην αίθουσα του Γυμνασίου Λούρου, σε συνάντηση, για να συζητήσουμε τα φλέγοντα θέματα που αφορούν όλους μας, σε μια προσπάθεια κοινού αγώνα με στόχο την ανάδειξή τους και την επίλυσή τους.

Πανηπειρωτική σύσκεψη του «ΑΥ.ΡΙ.Ο. για την Ήπειρο» στη Φιλιππιάδα


Η παράταξη «ΑΥ.ΡΙ.Ο. για την Ήπειτρο» διοργανώνει πανηπειρωτική σύσκεψη στελεχών και φίλων της παράταξης με στόχους την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος και την πολιτική και οργανωτική συγκρότηση της παράταξης. Η σύσκεψη θα γίνει στο Δημαρχείο Φιλιππιάδας την ερχόμενη Δευτέρα 29 Νοεμβρίου στις 5.30 το απόγευμα.

Ανακοίνωση-Διαμαρτυρία του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του 6ου Γυμνασίου Ιωαννίνων


Ως σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 6ου Γυμνασίου Ιωαννίνων διαμαρτυρόμαστε για την κατάσταση που επικρατεί στο σχολείο μας. Η σύνταξη αυτού του εγγράφου έγινε αποκλειστικά και μόνο με γνώμονα την ανησυχία μας ως γονείς για τις μαθησιακές ανάγκες των παιδιών μας. Ανάγκες που η πολιτεία είναι αρμόδια να επιλύσει, αλλά μέχρι και σήμερα, παρά τις διαβεβαιώσεις των υπευθύνων, δεν έχουν επιλυθεί.Ο σύλλογός μας είχε έγκαιρα επισημάνει το θέμα για τις ελλείψεις που υπάρχουν στο σχολείο μας, με τη λειτουργία τμημάτων ένταξης και παράλληλης στήριξης.Οι γονείς, από την αρχή της σχολικής χρονιάς, έχουν συγκεντρώσει όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά (που το ΥΠΕΠΘ έχει ορίσει) και που αποδεικνύουν και προτείνουν ότι τα παιδιά τους χρειάζονται να ενταχθούν σε τμήματα ένταξης ή παράλληλης στήριξης. Τα παιδιά αυτά χρήζουν – πιστοποιημένα –παράλληλης στήριξης ή να ενταχθούν σε τμήματα ένταξης όπως προβλέπει ο νόμος 3699/2008.Οι αρμόδιοι, μέχρι και σήμερα δεν έχουν τοποθετήσει όλους τους εκπαιδευτικούς με αποτέλεσμα τα τμήματα να υπολειτουργούν. Μάταια εκλιπαρούν οι γονείς για λύση, μάταια και ο σύλλογός μας αναδεικνύει συνεχώς το θέμα….Το αποτέλεσμα το ίδιο: τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες που φοιτούν στα Δημόσια Σχολεία ,μένουν χωρίς ουσιαστική βοήθεια. Τα παιδιά αυτά, που χρήζουν ιδιαίτερης παιδαγωγικής αντιμετώπισης από εξειδικευμένους εκπαιδευτικούς για τις καθημερινές ανάγκες τους, παραμένουν αβοήθητα από την Πολιτεία μέσα στις τάξεις.Οι εκπαιδευτικοί των τάξεων αυτών βρίσκονται σε αδιέξοδο έχοντας να ασχοληθούν από τη μια με το σύνολο των παιδιών της τάξης τους και από την άλλη με το παιδί με τις ειδικές ανάγκες που χρειάζεται ιδιαίτερη και εξατομικευμένη φροντίδα για όλο το χρόνο παραμονής του στο σχολείο. Οι φιλότιμες προσπάθειες τους δεν είναι δυνατό να φέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.Η «αδιαφορία» των αρμοδίων φέρνει τους γονείς σε δύσκολη θέση και τους οδηγεί να καταφεύγουν στην έσχατη λύση να βρουν κάποιον εκπαιδευτικό ή ανειδίκευτο από την«αγορά», που δεν τον έχει προσλάβει η πολιτεία , πληρώνοντάς τον οι ίδιοι για να βοηθήσουν τα παιδιά τους.Καταργείται στην πράξη κάθε έννοια της δημόσιας και δωρεάν παιδείας.Πώς είναι δυνατόν οι γονείς που τα παιδιά τους φοιτούν σε δημόσιο σχολείο να αναγκάζονται να πληρώνουν για υπηρεσίες που θα έπρεπε να τους προσφέρονται. Η κατάσταση αυτή δεν τιμά το εκπαιδευτικό μας σύστημα, και δεν ταιριάζει με την διακήρυξη της υπουργού "πρώτα ο μαθητής".Καλούμε τα ΜΜΕ να αναδείξουν το θέμα. Είναι σημαντικό , μείζον και μας αφορά όλους.Είναι δείκτης πολιτισμού και ανθρωπιάς, το πώς αντιμετωπίζει η Πολιτεία τα άτομα με ειδικές ανάγκες και ιδιαίτερα όταν αυτά είναι παιδιά.Καλούμε τους υπευθύνους, να σκύψουν πάνω στο πρόβλημα , να εφαρμόσουν το νόμο και να δώσουν λύση ΤΩΡΑ. Αύριο θα είναι αργά.Τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες δεν μπορούν άλλο να μένουν αβοήθητα. Ακούστε τα. Ακούστε και εμάς τους γονείς που έχουμε ηθική και ανθρώπινη υποχρέωση να βγάλουμε προς τα έξω τη φωνή τους.Σας καλούμε άμεσα να τοποθετήσετε τους καθηγητές που ανήκουν δικαιωματικά στο σχολείο μας και να λύσετε το πρόβλημα.

Ο Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων
του 6ου Γυμνασίου Ιωαννίνων

Αναγνώστης για τις προσλήψεις στην Συνεταιριστική Τράπεζα


Καλημέρα,
Σχετικά με το άρθρο "ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ:"Ρατσισμός ή φωτογραφική προκήρυξη!!!",θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι αυτό είναι εντελώς παράνομο και μάλιστα διώκεται ποινικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση.Συγκεκριμένα, θα σας αναφέρω ορισμένα σημεία του νομου ενδεικτικά,καθώς είναι πολλές οι οδηγίες τις ευρωπαϊκής ένωσης που το απαγορεύουν. Ένα από αυτά είναι η κοινοτική οδηγία SEC(2010) 1079final , που υπογράφηκε στις Βρυξέλλες 21.9.2010.Aλλες αξιοσημείωτες συνθήκες πάνω σε αυτό το θέμα είναι οι εξής :
-Equal treatment relating to employment, vocational training, promotion and general working conditions (1976)[Ισότητα μεταχείρισης όσον αφορά την πρόσβαση στην απασχόληση, την επαγγελματική κατάρτιση και προώθηση]
-Directives for the implementation of Article 13 of the Amsterdam Treaty(general anti-discrimination clause): [Γενικοί κανόνες ισότητας]
-Directive establishing a general framework for equal treatment in employment and occupation (2000) [Ίση μεταχείριση στην απασχόληση και το επάγγελμα] η οποια οδηγία όπως και όλες είναι διαθέσιμη στο site της Ευρωπαϊκής Ένωσις στα ελληνικά, ώστε να έχουν πρόσβαση όλοι οι πολίτες (http://europa.eu/legislation_summaries/employment_and_social_policy/employment_rights_and_work_organisation/c10823_el.htm)
Η διάκριση μεταξύ φυλων και η μοριοδότηση ενός ανδρικού χαρακτηριστικού έναντι των γυναικών επιτρέπεται σε εξαιρετικά ελάχιστες περίπτωσις, όταν για παράδειγμα πρόκειται για θέματα εθνικής ασφαλειας. Απορώ πως το νομικό τμήμα τις τράπεζας επέτρεψε να ανακοινωθεί αυτό το αρχείο και με ποια λογική συμπεριλαβανε αυτό το προσόν. Μια τράπεζα θα πρέπει να λειτουργεί σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά δεδομένα και όχι με το κατεστημένο και τα λάθος στερεότυπα που ανήκουν χρονια πίσω... Αυτά τα λίγα προς γνώσιν του κόσμου...

A.K,
Μεταπτυχιακός φοιτητής του Ευρωπαϊκού Δικαιου σε ένα πανεπιστήμιο του
εξωτερικού...

Τι έχουν τα έρμα και ψοφάνε;

Του Κώστα Μπατσή

Ούτε 5.000 ευρώ δεν εκτιμάται η αξία των κατοίκων του συνοικισμού Λακκωμάτων του Δημοτικού Διαμερίσματος Πλατανούσας του Δήμου Κατσανοχωρίων Ιωαννίνων.Δεν εξηγείται διαφορετικά η προκλητική αντιμετώπισή τους από τη δημοτική αρχή εδώ και 12 χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων δεν αξιώθηκε να διαθέσει τέσσερις βαρέλες με τσιμέντο, το κόστος των οποίων δεν ξεπερνάει τα 5.000 ευρώ, προκειμένου να επιδιορθωθούν οι βλάβες σε τμήμα του οδοστρώματος, μήκους μόλις 95 μέτρων, που περνάει μέσα από το συνοικισμό τους. Τμήμα το οποίο ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες πλημμυρίζει, γίνεται αδιάβατο και επικίνδυνο για πεζούς και οχήματα.Δεν μπορούμε όμως, για του στραβού το δίκιο, ν΄αποκρύψουμε το γεγονός πως κατάφερε να στείλει κάποτε τρία φορτηγά με χαλίκι, το οποίο βέβαια εξαφάνισαν τα ορμητικά νερά. Σε κάποιους άλλους δρόμους βέβαια όχι μόνο πραγματοποίησε τσιμεντόστρωση και ασφαλτόστρωση, αλλά φρόντισε να κάνει βατά κάποια σοκάκια που καταλήγουν σε… μαντριά, ακόμα και να τσιμεντοστρώσει αυλές! Αυτά όμως σε άλλα δημοτικά διαμερίσματα, ενώ στο Λακκωμάτων ούτε μαύρη πέτρα.Μεγάλη ευθύνη γι΄αυτά τα απαράδεκτα φαινόμενα φέρνουν και οι αντιδήμαρχοι που υποτίθεται πως ενδιαφέρονται για την επίλυση προβλημάτων των συνδημοτών τους, σύμφωνα με τις αρμοδιότητες εκάστου. Το ενδιαφέρον τους όμως για το κοινό συμφέρον αποδεικνύεται πως κατευθύνεται επιλεκτικά προς ορισμένες περιοχές και κατοίκους. Ίσως για το λόγο αυτό αποφεύγουν την απρόσκοπτη επαφή τους με όλους τους δημότες και την καθημερινή παρουσία τους στο δημαρχιακό κατάστημα. Δεν παραλείπουν όμως να εμφανιστούν την ημέρα είσπραξης της αντιμισθίας τους και επί τη ευκαιρία να υπογράψουν και την παραλαβή έργων, τα οποία στην ουσία ποτέ δεν παρέλαβαν σύμφωνα με τα προβλεπόμενα.Άξιος ο μισθός τους. Κι ύστερα αναρωτιέμαστε γιατί ερημώνουν τα χωριά μας ή τι έχουν τα έρμα και ψοφάνε! Μας υποσχέθηκαν όμως πως ο «Καλλικράτης» θα κάνει τα πράγματα καλύτερα. Το ελπίζουμε αν και δεν το πολυπιστεύουμε. Γιατί ο υδροκεφαλισμός που καθιερώνει θα νεκρώσει και θα μαραζώσει ακόμα περισσότερο μαχαλάδες, συνοικίες, μικρά και απομακρυσμένα χωριά. Και αυτό θα γίνει επειδή το βάρος θα πέσει σε πόλεις και κωμοπόλεις με μεγάλους πληθυσμούς, άρα και περισσότερα «κουκιά». Κάτι που το εμπεδώσαμε, σε μικρότερο βαθμό βεβαίως, με τον «Καποδίστρια».Μακάρι να διαψευσθούμε, γιατί δεν διεκδικούμε την ιδιότητα του μάντη κακών προβλέψεων.

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΑΡΓΥΡΗΣ:Αναλαμβάνω την ευθύνη του εκλογικού αποτελέσματος

"Θα είμαι δυναμικά και δημιουργικά παρόν όπου χρειάζεται για να μπορέσουμε να κάνουμε τις δεσμεύσεις μας πραγματικότητα"

Συνέντευξη στα τοπικά ΜΜΕ,παραχώρησε σήμερα το πρωί,ο επικεφαλής της παράταξης "Ήπειρος Τόπος να Ζεις" κ. Βαγγέλης Αργύρης,ο οποίος έκανε μια πρώτη αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος.Ο κ. Αργύρης μεταξύ άλλων ανέφερε:«10 ημέρες μετά από το 2ο γύρο των Αυτοδιοικητικών εκλογών, πιστεύω ότι μπορούμε με καθαρό μυαλό και μεγαλύτερη ευκρίνεια να αποτιμήσουμε το τι έγινε και ποιες ήταν οι συνθήκες που έφεραν το συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Εμείς, ως συνδυασμός, πραγματοποιήσαμε την Κυριακή μία αναλυτική συζήτηση με όλους όσους συμμετείχαν ενεργά στην προσπάθειά μας ως υποψήφιοι.Έχουμε ήδη προχωρήσει σε μία πρώτη αποτίμηση του αποτελέσματος και έχουμε αποφασίσει τον προγραμματισμό οργάνωσης και δράσης του συνδυασμού για το επόμενο χρονικό διάστημα. Αυτός είναι και ο λόγος που σας κάλεσα σήμερα, προκειμένου να σας παρουσιάσω τις αποφάσεις του συνδυασμού.Θέλω να είμαι ξεκάθαρος από την αρχή.Την ευθύνη του εκλογικού αποτελέσματος την έχει πρωτίστως και πάνω από όλους ο επικεφαλής και εγώ προσωπικά την αναγνωρίζω και την αναλαμβάνω.Κάθε άλλη ερμηνεία ή παράμετρος που συνέβαλε στο αποτέλεσμα των εκλογών, προφανώς αναλύεται και λαμβάνεται υπ΄ όψιν, αλλά πρωτίστως οφείλω να είμαι ξεκάθαρος προς το συνδυασμό και τους συνεργάτες μου και κυρίως προς τους 90.000 πολίτες που μας εμπιστεύτηκαν.Γνωρίζαμε και γνωρίζουμε τις συνθήκες μέσα στις οποίες πραγματοποιήθηκε ο προεκλογικός αγώνας. Γνώριζα το σύνολο των παραμέτρων που συνέθεσαν το αποτέλεσμα.Γνώριζα όλα τα στοιχεία και τα ελλείμματα που έπρεπε να καλυφθούν προκειμένου να μπορέσουμε να πετύχουμε το στόχο μας.Εκ του αποτελέσματος είναι σαφές ότι δεν πετύχαμε. Δεν πετύχαμε το σύνολο των πραγμάτων που έπρεπε να υλοποιήσουμε στο 2-μηνο της προεκλογικής περιόδου.Δεν επιθυμώ να σταθώ περισσότερο στο θέμα αυτό καθώς δεν είναι ώρα για μιζέρια , γκρίνια και εσωστρέφεια που αποτελούν επιλογές υποβάθμισης της ουσίας και επικράτησης της παραπολιτικής.Θέλω μόνο να τονίσω πως για ένα πράγμα δεν μετανιώνω.Για την επιλογή μου να αφοσιωθώ στην Ήπειρο και για τη συλλογική προσπάθεια που ξεκινήσαμε να συνθέσουμε απόψεις, προτάσεις, πολιτικές και κοινωνικές ομάδες με κοινούς στόχους και όραμα για τον τόπο μας.Δεν μετανιώνω για την επιλογή μου και την επιλογή του συνδυασμού να προτάξουμε την πολιτική, την ουσία, τη διαφάνεια, την τεκμηριωμένη πρόταση απέναντι στην παραπολιτική, την πελατειακή λειτουργία των θεσμών και τη λογική του «βλέποντας και κάνοντας» τάζοντας και χαϊδεύοντας «αυτιά».Και δε μετανιώνω και για έναν επιπλέον λόγο. Γιατί το μεγάλο στοίχημα που έχει μπροστά της η νέα Περιφερειακή διοίκηση είναι η αποκατάσταση της σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ θεσμών και πολιτών.Η εκλογική βάση, ιδιαίτερα τη δεύτερη Κυριακή, είναι τόσο χαμηλή (το 46% των πολιτών πήγε στις κάλπες ) δεν επιτρέπει θριαμβολογίες αλλά επιβάλει σκεπτικισμό και σκληρή δουλειά ουσίας.Επιπλέον είναι φανερό πως ο στόχος της συνένωσης των δυνάμεων της πλειοψηφίας των πολιτών που αρνήθηκαν τη στήριξη στη συντηρητική παράταξη, μπορεί να μην υλοποιήθηκε τώρα, αλλά παραμένει ζωντανός και εφικτός».

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ

Έχουμε χρέος απέναντι στους Ηπειρώτες και τις Ηπειρώτισσες που μας τίμησαν με την ψήφο τους και εμπιστεύτηκαν το συνδυασμό μας να λειτουργήσουμε συλλογικά και συγκροτημένα και με γνώμονα τις αρχές, τις αξίες και τις ιδέες μας.Ο συνδυασμός «ΗΠΕΙΡΟΣ-ΤΟΠΟΣ ΝΑ ΖΕΙΣ» δε δημιουργήθηκε για να εξυπηρετήσει προεκλογικές ανάγκες , αλλά για να υπηρετήσει τον τόπο.Όλοι όσοι συμετείχαμε έχουμε κοινό όραμα για την Ήπειρο και έχουμε δεσμευτεί να τιμήσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών τόσο στο νέο θεσμό της εκλεγμένης Περιφερειακής Διοίκησης όσο και στην κοινωνία.Για το λόγο αυτό προγραμματίζονται άμεσες ενέργειες που θα δώσουν «σάρκα και οστά» στο συνδυασμό μας και θα ενισχύσουν την κοινωνική μας παρέμβαση.Τα βήματα που αποφασίσαμε να ακολουθήσουμε συμπυκνώνονται στα εξής σημεία:
* Άμεσα θα δημιουργηθούν οι οργανωτικές δομές υποστήριξης της λειτουργίας του συνδυασμού και οι ομάδες δουλειάς με θεματικό αντικείμενο.
* Στόχος μας η συνεχής αποτύπωση των θεμάτων που απασχολούν την Ήπειρο και η διαρκής επικαιροποίηση του προγράμματός μας.
* Ο πυρήνας των στελεχών του συνδυασμού μας αποτελείται από τους υποψήφιους Περιφερειακούς συμβούλους και στόχος μας είναι να διευρύνουμε τους συμμετέχοντες με άνοιγμα σε όλες τις δημιουργικές και προοδευτικές δυνάμεις της κοινωνίας της Ηπείρου. Αποτελεί στρατηγική μας επιλογή η συνεργασία όλων των δυνάμεων της προόδου, της οικολογίας και της εξέλιξης.
* Σε σύντομο χρονικό διάστημα το site του συνδυασμού θα μετατραπεί άμεσα σε portal διαρκούς παρέμβασης και συνεχούς διαλόγου.
* Δημιουργούμε ομάδα εργασίας και διαλόγου με αντικείμενο το οργανόγραμμα της νέα αιρετής Περιφέρειας, προκειμένου να ανταποκριθούμε με επάρκεια στις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας και να παρέμβουμε δημιουργικά στο νέο Περιφερειακό Συμβούλιο. Το νέο οργανόγραμμα της Περιφέρειας δεν μπορεί να είναι αντικείμενο λαϊκισμού, βολέματος ημετέρων και αναπαραγωγής της γραφειοκρατίας και του πελατειακού μοντέλου διοίκησης.
* Προτείνουμε στην πλειοψηφούσα παράταξη, εντός του Δεκεμβρίου να συγκληθεί άτυπη συνεδρίαση του νέου Περιφερειακού Συμβουλίου προκειμένου να καθοριστεί ο τρόπος λειτουργίας του Περιφερειακού Συμβουλίου και να δοθούν οι βασικές κατευθύνσεις που επιθυμεί η πλειοψηφούσα παράταξη να ακολουθήσει.
* Στα πλαίσια της υπηρέτησης των εξαγγελθέντων αρχών μας για υπηρέτηση της διαφάνειας και της λογοδοσίας, ο συνδυασμός μας θα παρέχει μέσω του ηλεκτρονικού μας διαδικτυακού τόπου πλήρη ενημέρωση των εσόδων και των εξόδων του και σε εξαμηνιαία βάση θα πραγματοποιεί συναντήσεις με όλους τους κοινωνικούς, πολιτικούς και αυτοδιοικητικούς φορείς της Περιφέρειας Ηπείρου.
* Επιπλέον το σύνολο των εκλεγμένων εκπροσώπων της παράταξής μας στο Περιφερειακό Συμβούλιο θα δημοσιοποιεί όλες τις παρεμβάσεις και τις προτάσεις που θα καταθέτει στις συνεδριάσεις και θα προχωρά κάθε χρόνο σε δημόσιο απολογισμό δράσης.Ο συνδυασμός «ΗΠΕΙΡΟΣ-ΤΟΠΟΣ ΝΑ ΖΕΙΣ» δεν αποτελεί προεκλογικό πυροτέχνημα.Είναι ένας ενεργός πολιτικός και αυτοδιοικητικός οργανισμός που έχει διαρκή του στόχο να κάνει την Ήπειρο τόπο που αξίζει να Ζεις». «Έχω τονίσει επανειλημμένα την απόφασή μου να αφοσιωθώ στον τόπο μας.Δεν κάνω καμία έκπτωση και καμία υποχώρηση από την απόφασή μου αυτή. Θα είμαι δυναμικά και δημιουργικά παρόν όπου χρειάζεται για να μπορέσουμε να κάνουμε τις δεσμεύσεις μας πραγματικότητα, να εξασφαλίσουμε την υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχουμε λάβει από το κεντρικό κράτος και να «ενοχλούμε αφόρητα» όσους δεν αναγνωρίζουν τα αιτήματα, τους στόχους και τις επιδιώξεις μας».

ΤΕΕ:Στο ΕΣΠΑ να ενταχθούν οι οδικές υποδομές της Ηπείρου


Να ενταχθούν στο υπό αναθεώρηση ΕΣΠΑ, αφού η οικονομική συγκυρία δεν επιτρέπει να διατεθούν εθνικοί πόροι, οι οδικές υποδομές που αφορούν την Ήπειρο, σε σχέση με την προσπελασιμότητα περιοχών στους μεγάλους αυτοκινητόδρομους Εγνατίας και Ιόνιας οδού, αλλά και άλλοι άξονες που λείπουν, ζητά από την ηγεσία του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων η Διοικούσα Επιτροπή του τμήματος Ηπείρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου. Η επιστολή που υπογράφει ο πρόεδρος της Δ.Ε Γιώργος Ρεκατσίνας στάλθηκε στον υπουργό και τον υφυπουργό, Δημήτρη Ρέππα και Γιάννη Μαγκριώτη και κοινοποιείται σε όλους τους αυτοδιοικητικούς και λοιπούς φορείς του τόπου. Σε αυτή γίνεται ειδική μνεία στην ολοκλήρωση της Ιόνιας οδού, από τα Γιάννινα μέχρι την Κακαβιά, έργο που απαιτεί, μόλις ολοκληρωθεί η μελέτη, τεράστια ποσά για να εκτελεστεί. Το ΤΕΕ επαναλαμβάνει την πάγια άποψη του ότι τα μεγάλα έργα υποδομών και ιδίως τα μεγάλα οδικά έργα πρέπει να συνοδεύονται από συμπληρωματικά οδικά έργα που θα βελτιώνουν τη προσπελασιμότητα, ιδίως σε περιφερειακό επίπεδο. Με βάση αυτό το πλαίσιο το ΤΕΕ προτείνει να προωθηθούν:
* Η επέκταση της Ιόνιας Οδού από τον Κόμβο με την Εγνατία στα Ιωάννινα έως Κακαβιά.
* Η σύνδεση της Πρέβεζας με την Ιόνια οδό,
* Η ουσιαστική βελτίωση του παραλιακού άξονα Πρέβεζας - Ηγουμενίτσας και η επέκτασή του μέχρι τη Σαγιάδα και τα Ελληνοαλβανικά σύνορα,
* Η προσπελασιμότητα ορεινών και μειονεκτικών περιοχών, όπως τα Τζουμέρκα και το Ζαγόρι.
Ταυτόχρονα το ΤΕΕ ζητάει να δοθεί συγκεκριμένο και δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα για τα έργα αυτά που χαρακτηρίζονται υψηλής προτεραιότητας.

ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ:Ρατσισμός ή φωτογραφική προκήρυξη!!!!


Δόθηκε σε δημοσιότητα πριν λίγες μέρες προκήρυξη από τη Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου η οποία προκάλεσε άσχημη εντύπωση σε πολλούς στην πόλη μας.Συγκεκριμένα η τράπεζα ψάχνει να προσλάβει 8 άτομα με διάφορα προσόντα και προϋπηρεσία. Ως εδώ καλά. Για το όγδοο άτομο ,για το οποίο δεν ζητείται προϋπηρεσία, υπάρχουν μοριοδοτούμενα κριτήρια ανάλογα με το βαθμό του πτυχίου, τη γνώση ξένων γλωσσών κτλ. Το παράξενο είναι ότι μοριοδοτείτε η ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΘΗΤΕΙΑ και μάλιστα διαφορετικά αν έχει κάποιος ένα ή δυο χρόνια στρατιωτικής θητείας.Δηλαδή υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός σε βάρος των γυναικών υποψηφίων.Το παράξενο είναι ότι εδώ και αρκετά χρόνια από ότι ξέρω δεν υπάρχει θητεία μεγαλύτερη του χρόνου (εκτός των δοκίμων και των επαγγελματιών οπλιτών).Προς τι λοιπόν η διαφοροποίηση ;Ας μας απαντήσει ο πρόεδρος της τράπεζας για ποιο λόγο επιλέχθηκαν τα κριτήρια αυτά. Θα μπορούσε να πει εξ 'αρχής ότι δεν επιθυμεί γυναίκες υποψηφίους .

ΥΓ.: Έγιναν και πέρυσι κάποιες προσλήψεις από την τράπεζα και ήταν όλοι άνδρες. Οι γυναίκες παίρνουν περισσότερες άδειες(μητρότητα ,ανήλικα παιδιά κτλ.) αφήνει να διαρρεύσει η διοίκηση της τράπεζας. Είμαστε μικρή κοινωνία και όλα μαθαίνονται κ. Πρόεδρε. Ακόμα και πόση θητεία θα έχει ο εκλεκτός σας για την θέση.Η κοινωνία της πόλης περιμένει μια επίσημη τοποθέτηση και επιφυλάσσετε για τη συνέχεια.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

Στα Γιάννενα ο Μιχάλης Τρεμόπουλος


Ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος θα απευθύνει χαιρετισμό στην έναρξη του συνεδρίου της Πανελλήνιας Ένωσης Εκπαιδευτικών για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (ΠΕΕΚΠΕ) με θέμα«Περιβαλλοντική Εκπαίδευση: Το Σταυροδρόμι της Εκπαίδευσης για την Αειφόρο Ανάπτυξη», την ερχόμενη Παρασκευή, 26 Νοεμβρίου, στις 17:30, στο ξενοδοχείο “Du Lac” στα Ιωάννινα.Στο ίδιο συνέδριο ο Μιχάλης Τρεμόπουλος θα είναι ομιλητής την Κυριακή 28 Νοεμβρίου, στις 11:30 σε στρογγυλό τραπέζι με θέμα :"Τοπικές κοινωνίες και Αειφόρο Σχολείο".

«Ξετινάζουν» το τεχνολογικό πάρκο

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΙΔΙΚΩΝ ΕΛΕΓΧΩΝ, ΠΑΡΕΜΒΑΙΝΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Σκληρούς δίσκους και έγγραφα πήρε μαζί της η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων μετά από έφοδο της στο Τεχνολογικό Πάρκο Ηπείρου. Ο έλεγχος εντάσσεται σε ευρύτερη έρευνα για πιθανές επιδοτήσεις-«μαϊμού» σε όλη την Ελλάδα μέσω τεχνολογικών πάρκων. Την ίδια στιγμή στο θέμα παρεμβαίνει και το υπουργείο Παιδείας σε μία ιστορία που αναστατώνει το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Το τελευταίο εμπλέκεται στην ιστορία των ελέγχων, αφού ο διευθύνων σύμβουλος του Πάρκου Δημήτρης Φωτιάδης είναι καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.Μετά το υπουργείο Οικονομίας και την επίσκεψη υπηρεσίας κλιμακίου της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων και στελεχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Τεχνολογικό Πάρκο Ηπείρου, στην όλη υπόθεση παρεμβαίνει και το υπουργείο Παιδείας προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσο γίνεται ορθή διαχείριση των κοινοτικών προγραμμάτων και των επιδοτήσεων.Στα τέλη Οκτωβρίου, η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων «ξετίναξε» το τεχνολογικό πάρκο και «σήκωσε» σκληρούς δίσκους και έγγραφα. Ο συγκεκριμένος έλεγχος εντάσσεται σε ευρύτερη έρευνα για επιδοτήσεις μαϊμού αλλά και για ξέπλυμα χρήματος στο οποίο εκτιμάται ότι συμμετέχει ένα κύκλωμα Ελλήνων και υπαλλήλων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι συμμετέχοντες στο κύκλωμα φέρεται να τύχαιναν μεγάλων επιδοτήσεων για την ανάπτυξη της έρευνας χωρίς όμως να υπάρχει ερευνητικό αποτέλεσμα, μέσω πανεπιστημίων, τεχνολογικών πάρκων και δημόσιων ερευνητικών κέντρων, όπως εξάλλου ανέφερε και σχετικό δημοσίευμα αθηναϊκής εφημερίδας (Real News στις 2 Νοεμβρίου).Στα Γιάννενα, η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων του υπουργείου Οικονομίας έβαλε στο στόχαστρό της το τεχνολογικό πάρκο Ηπείρου και τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλό του και καθηγητή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Δημήτρη Φωτιάδη, ο οποίος ήταν υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με τον συνδυασμό του υποψήφιου περιφερειάρχη Βαγγέλη Αργύρη, ενώ είχε διατελέσει και σύμβουλος του πρώην περιφερειάρχη Δημήτρη Πανοζάχου.Μετά την Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων, το πόρισμα της οποίας αναμένεται με ενδιαφέρον, τη σκυτάλη πήρε το υπουργείο Παιδείας. Στις 3 Νοεμβρίου, ο υφυπουργός Παιδείας Γιάννης Πανάρετος απέστειλε έγγραφο στον πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλο Αλμπάνη στην εισαγωγή του οποίου αναφέρεται: «Σας διαβιβάζουμε συνημμένα καταγγελία που αναφέρεται σε ενδεχόμενες παράνομες ενέργειες και πράξεις καθηγητή του Πανεπιστημίου σας, και παρακαλούμε να τις διερευνήσετε στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σας και να μας ενημερώσετε σχετικά».Η εντολή αυτή είναι δημοσιευμένη στο opengov του υπουργείου Παιδείας (http://ypepth.opengov.gr/panaretos/wp-content/uploads/2010/11/Kataggelia_UOI_15no10.pdf) όχι όμως και το περιεχόμενο της καταγγελίας. Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων έχει προχωρήσει ήδη σε διερεύνηση της καταγγελίας και από μέρα σε μέρα αναμένεται να στείλει την απάντησή της στο υπουργείο Παιδείας. Αρκετές βέβαια από τις επιδοτήσεις κατέφτασαν στο Τεχνολογικό Πάρκο Ηπείρου απευθείας από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας ή από την Ευρωπαϊκή Ένωση, χωρίς να μεσολαβεί η Επιτροπή Ερευνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι το Πανεπιστήμιο δεν γνωρίζει ή ότι δεν όφειλε να γνωρίζει το τι συμβαίνει στο πάρκο, από τη στιγμή μάλιστα που η έρευνα που διεξάγεται είναι σε βάθος χρόνου οκτώ ετών. Κι αυτό επειδή ένας από τους βασικούς μετόχους του τεχνολογικού πάρκου είναι η Εταιρεία Αξιοποίησης και Διαχείρισης Περιουσίας του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων. Σημειωτέον ότι ο τρόπος λειτουργίας του συγκεκριμένου, τουλάχιστον, τεχνολογικού πάρκου έχει απασχολήσει τον τοπικό Τύπο ουκ ολίγες φορές ενώ ο «Ηπειρωτικός Αγώνας» με δημοσιεύματά του τον Νοέμβριο του 2004 αναφερόταν στα σημαντικά ποσά που έλαβε ο κ. Φωτιάδης για την ανάπτυξη ενός κέντρου τηλεματικής ιατρικής στην Ηγουμενίτσα, το οποίο στην ουσία ποτέ δεν στήθηκε. Για την υπόθεση είχε παρέμβει ο εισαγγελέας των Ιωαννίνων, ο οποίος τελικά την έστειλε στο αρχείο.

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Η αποκάλυψη των προβλημάτων της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας

Του Νίκου Κοτζιά

Η αποχή της προηγούμενης Κυριακής αποτελεί για μερικούς έκφραση αδιαφορίας ως προς τις διαδικασίες του κοινοβουλευτισμού. Για τους περισσότερους, όμως, αποτελεί έκφραση θυμού και οργής. Έκφραση της αίσθησης που έχουν οι πολίτες ότι το Πολιτικό Σύστημα δεν δίνει εναλλακτικές λύσεις. Δεν είναι τυχαίο το ότι στο δεύτερο γύρο των εκλογών που στις περισσότερες κρινόμενες περιπτώσεις η επιλογή αφορούσε σε υποψήφιους του δικομματισμού, η αποχή αυξήθηκε μέχρι και στα 65%.Η μεγάλη αποχή –πέραν όσων παραδοσιακά δεν ενδιαφέρονται να ψηφίσουν- αποτελεί δείγμα της άποψης στην πλειοψηφία του εκλογικού σώματος ότι οι υπάρχουσες δομές και μέθοδοι της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας δεν δίνουν ενδιαφέρουσες λύσεις. Ότι οι διαφορές ανάμεσα στους δύο μονομάχους, ίσως ακόμα και ανάμεσα σε άλλα υπάρχοντα κόμματα δεν είναι τέτοιες που να προτρέπουν σε συμμετοχή στις εκλογές.Πριν σχεδόν από ένα χρόνο, έγραφα, ότι η χώρα οδηγείται ανάμεσα στην στενωπό της κατάθλιψης και της εξέγερσης. Πιστεύω ότι για ένα κομμάτι του λαού η περίοδος της κατάθλιψης τελειώνει και ξεκινά η περίοδος της εξέγερσης. Πιθανά της τυφλής εξέγερσης. Αυτό το γεγονός συνδέεται με την απελπισία και εκτίμηση ότι δεν υπάρχουν τρόποι να επηρεάσει κανείς το υπάρχον πολιτικό και κυβερνητικό γίγνεσθαι. Ότι κατά προέκταση δεν έχει νόημα η συμμετοχή στις εκλογές. Η αξιολόγηση ότι οι εκλογές όχι μόνο δεν δίνουν λύσεις, αλλά και ότι δεν εκφράζουν καν προοπτικές λύσεων οδήγησαν στην μεγάλη αποχή, το λευκό και το άκυρο. Η αντιμετώπισή τέτοιων δικαιολογημένων φαινόμενων απαιτεί να αναζητηθούν καινούργιοι δρόμοι έκφρασης των απόψεων της πλειοψηφίας των πολιτών.Πριν αρχίσει να κατακτά η αίσθηση του αδιέξοδου, του «δεν αξίζει τον κόπο» και του «τίποτα δεν γίνεται», την πλειοψηφία των πολιτών, οφείλει το δημοκρατικό κίνημα να αντιταχτεί στον λανθάνοντα αυταρχισμό κύκλων της κυβέρνησης. Διαφορετικά αυτή η αντίληψη θα οδηγήσει απευθείας στον συνδυασμό τυφλής βίας και αδράνειας. Να αποτρέψει το παραπέρα αδυνάτισμα της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας, με μέτρα εμπλουτισμού της δημοκρατίας συνολικά, όπως:
Α)Επιβολή ουσιαστικής εσωκομματικής δημοκρατίας στα κόμματα με προοπτική να ενσωματωθεί αυτή η δεσμευτική πρόβλεψη στο ίδιο το Σύνταγμα. Δεν είναι δυνατό τα κόμματα να οργανώνουν την κατάκτηση της πλειοψηφίας γύρο από ένα πρόγραμμα και ένα σύνολο πολιτικών επιλογών και κατόπιν να μετατρέπονται σε απλούς υπηρέτες των ηγεσιών τους. Προκειμένου αυτό να καταστεί δυνατό, πρέπει να δημιουργηθούν εντός των κομμάτων ισχυρά πολιτικά- ιδεολογικά ρεύματα αντίστασης στον αυταρχισμό και άρθρωσης – οργάνωσης διαφορετικών, εναλλακτικών, πολιτικών. Ακόμα δε, αν χρειαστεί, να δημιουργηθούν νέα κόμματα που να υλοποιούν και να εγγυώνται τα πιο πάνω.
Β) Αλλαγή του εκλογικού νόμου σε μια κατεύθυνση που να συνδέει την αποτελεσματικότητα και σταθερότητα με την αναλογικότητα και την εφαρμογή του δημοκρατισμού. Προκειμένου δε να μην οδηγούν αναλογικοί εκλογικοί νόμοι σε ακυβερνησία, να συμβάλλουν όλοι σε μια πολιτική διαλόγου και σε μια κουλτούρα δημοκρατικής συνεννόησης εφόσον κάτι τέτοιο είναι δυνατό.
Γ) Εφαρμογή εργαλείων άμεσης δημοκρατίας, όπως είναι τα δημοψηφίσματα και πριν από όλα η δυνατότητα των πολιτών να προωθούν, υλοποιούν και εγκρίνουν νομοθετικές πρωτοβουλίες από τα κάτω. Μέχρι δε, να υπάρξουν οι απαραίτητες συνταγματικές αλλαγές, να ενσωματωθούν τέτοια εργαλεία στις προβλέψεις εφαρμογής του Καλλικράτη.

Στα Γιάννενα σήμερα ο γραμματέας της ΥΠΕΕ


Στα Γιάννενα θα βρεθεί σήμερα ο Ειδικός Γραμματέας της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων Γιάννης Καπελέρης.Ο κ. Καπελέρης, που θα μείνει για λίγες μόνο ώρες στην πόλη, θα έρθει το μεσημέρι και θα συναντηθεί με το τοπικό τμήμα της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων και με τον Διευθυντή της κ. Σιαδήμα. Επίσης θα επισκεφθεί το Οικονομικό και το Εμπορικό Επιμελητήριο, ενώ το απόγευμα θ’ αναχωρήσει και πάλι για την Αθήνα.Η ατζέντα των συζητήσεων αναμένεται να περιλαμβάνει στρατηγικές για εντατικοποίηση των ελέγχων και στο Νομό Ιωαννίνων, στο πλαίσιο της εκστρατείας που κάνει το Υπουργείο Οικονομικών, να «πιάσει» όσους φοροδιαφεύγουν. Ακόμη, αναμένεται να συζητηθούν θέματα για τη στελέχωση των υπηρεσιών, αφού ο Νομός είναι ακριτικός και χρειάζεται αρκετά άτομα, που θα συμβάλλουν στην προσπάθεια πάταξης του οικονομικού εγκλήματος.

Συλλήψεις για ναρκωτικά στα Γιάννενα


Στις 14.00΄ χθες το μεσημέρι στα Ιωάννινα αστυνομικοί του Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων συνέλαβαν δύο νεαρούς γιατί κατελήφθησαν να κατέχουν από κοινού μικροποσότητα ηρωίνης και χρηματικό ποσό τετρακοσίων (400) ΕΥΡΩ. Σε έρευνα που διενεργήθηκε στην οικία του ενός βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μικροποσότητα ηρωίνης, εβδομήντα έξι (76) ναρκωτικά χάπια, μία ζυγαριά ακριβείας και χρηματικό ποσό σαράντα (40) ΕΥΡΩ.Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημ/κών Ιωαννίνων από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων που διενεργεί την προανάκριση.

Ο Παλαιοκώστας στις ληστείες της Πρέβεζας και της Άρτας;


Κοινά στοιχεία με την ληστεία που είχε γίνει το πρωί της 25ης Ιουνίου στο υποκατάστημα της Εθνικής τράπεζας στην Πρέβεζα, «βλέπουν» οι αστυνομικοί που ερευνούν την ληστεία που έγινε την Δευτέρα στα ΕΛΤΑ του Διασέλλου Άρτας από δύο ενόπλους οι οποίοι τραυμάτισαν τον διευθυντή. Δεν αποκλείουν, μάλιστα, πίσω από την ληστεία να κρύβεται ο διαβόητος δραπέτης Βασίλης Παλαιοκώστας!Οι δράστες άρπαξαν 18.000 ευρώ και χτύπησαν στο πρόσωπο τον διευθυντή του ταχυδρομείου με τη λαβή του πιστολιού που κρατούσε ο ένας από αυτούς, τραυματίζοντάς τον ελαφρά. Στη συνέχεια, διέφυγαν με κλεμμένο αυτοκίνητο το οποίο εγκατέλειψαν στο Φωτεινό, όπου επιβιβάστηκαν σε άλλο αυτοκίνητο και εξαφανίστηκαν.Και στην ληστεία της Άρτας, ένας υπάλληλος είχε δεχθεί επίθεση από τους δράστες την στιγμή που ανεφοδίαζε με χρήματα το ΑΤΜ του υποκαταστήματος σε κεντρική λεωφόρο της πόλης. Οι ληστές του άρπαξαν το κουτί με τα χρήματα που περιείχε 190.000 ευρώ! Οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι οι δυο ληστείες μπορεί να είναι «δουλειές» του καταζητούμενου κακοποιού, που γνωρίζει άριστα την περιοχή.Μάλιστα, λίγο καιρό πριν από την ληστεία στην Πρέβεζα είχε εντοπιστεί να κινείται με κλεμμένο αυτοκίνητο στην εθνική οδό Πρέβεζας- Ηγουμενίτσας, αλλά διέφυγε μέσα σε ανταλλαγή πυρών με αστυνομικούς.

protothema