Τετάρτη, 17 Νοεμβρίου 2010

Τελεσίγραφο της Κομισιόν για τις παράνομες χωματερές


Ένα ακόμα τελεσίγραφο, το πέμπτο από το 2008, για να κλείσουν όλες οι παράνομες χωματερές, έστειλε η Κομισιόν προς την ελληνική κυβέρνηση.Η Ευρωπαϊκή επιτροπή ζητεί έως τις 28 Δεκεμβρίου να κλείσουν συνολικά 750 χώροι ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων εκ των οποίων οι 250 χώροι βρίσκονται ακόμα σε λειτουργία. Επίσης, ζητεί από την Ελλάδα κατάλογο ανά περιφέρεια των Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων που λειτουργούν ακόμα.Το προηγούμενο τελεσίγραφο έληξε τον προηγούμενο Ιούλιο, όμως η Ελλάδα δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.Με βάση κοινοτική οδηγία, η Ελλάδα ήταν υποχρεωμένη να κλείσει όλες τις παράνομες χωματερές έως την 1η Ιανουαρίου του 2008 όμως δεν έγινε κατορθωτό και έτσι η χώρα μας κινδυνεύει με πολύ υψηλό πρόστιμο.

206 εκατ ευρώ μέχρι τώρα από την περαίωση


Στα 206 εκατ ευρώ ανέρχονταν τα έσοδα που είχε εισπράξει το δημόσιο μέχρι χθες από την προκαταβολή για την υπαγωγή στη ρύθμιση για την περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων.Αύριο είναι η τελευταία μέρα για την υπαγωγή στην ρύθμιση με βάση την προθεσμία που έχει δώσει το υπουργείο οικονομικών, αλλά ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να αποφασιστεί παράταση της προθεσμίας αυτής προκειμένου να δοθεί περισσότερος χρόνος στους φορολογούμενους για την υπαγωγή τους στην ρύθμιση.Η σχετική απόφαση αναμένεται να ληφθεί αύριο και αφού συνεκτιμηθούν από την ηγεσία του υπουργείου οικονομικών τα δεδομένα σχετικά με τις εισπράξεις και την προσέλευση των φορολογούμενων.

ΒΡΑΔΙΑ ΤΑΝΓΚΟ ΣΤΗΝ ΚΥΡΑ ΦΡΟΣΥΝΗ


Η Ανεξάρτητη Ομάδα Αργεντίνικου Τάνγκο “La Vida es un Tango” διοργανώνει βραδιά Τάνγκο (Μιλόνγκα1) στο Cafe Κυρά Φροσύνη (τηλ. 26510-73984), την Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010 και ώρα 10.30 μ.μ.Σας περιμένουμε δίπλα στη λίμνη με κλασσικά και μοντέρνα τάνγκο, βάλς και μιλόνγκες2.Είσοδος ελεύθερη.

Ιστοσελίδα: http://lavidaesuntango-ioannina.blogspot.com
Email: ioanninatango@gmail.com
1. Με τη λέξη Μιλόνγκα εννοούμε τη διοργάνωση εκείνη όπου χορεύεται μονάχα τάνγκο. Στην Αργεντινή μάλιστα, Μιλόνγκες ονομάζονται τα κλαμπ και οι αίθουσες, όπου χορεύουν τάνγκο. Το Μπουένος Άιρες διαθέτει πάρα πολλές Μιλόνγκες, όπου χορεύουν τάνγκο διάφορες ώρες της ημέρας.
2. λέξη μιλόνγκα δηλώνει επίσης ένα είδος χορού με έμφαση στο ρυθμό.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΦΑΝΑΤΙΚΟ ΣΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΑΠΟ ΠΡΕΒΕΖΑ


Είναι τόσο εμφανής ο φανατισμός και το μένος σου απέναντι στο πρόσωπο του Νομάρχη Πρέβεζας που με τα γραφόμενά σου, όχι μόνον δεν πείθεις κανέναν, αλλά θα έλεγα ότι πετυχαίνεις ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που προσδοκούσες.Η εμπάθειά σου μάλιστα δημιουργεί βάσιμες υποψίες και για την προέλευση αλλά και για την σκοπιμότητα του κειμένου σου.

Η ΕΜΠΑΘΕΙΑ ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΤΗΣ
ΑΝΤΕ ΚΑΙ Σ’ ΑΛΛΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ


Ένας ήρεμος αναγνώστης

Χρηματοδότησαν δύο Τμήματα ΤΕΙ Ηπείρου, χωρίς εισακτέους!

Αντιδρούν οι Πρόεδροι των ΤΕΙ στην άνιση κατανομή κονδυλίων

Παρά τις σημαντικές περικοπές που έχουν γίνει στην Παιδεία, δυο Τμήματα του ΤΕΙ Ηπείρου χρηματοδοτήθηκαν για τη φετινή χρονιά, ενώ δεν είχαν τόσους εισακτέους, όσες θέσεις προσέφεραν. Πρόκειται για το Τουριστικών Επιχειρήσεων στην Ηγουμενίτσα που δεν προτίμησε κανένας και για το Ζωικής Παραγωγής στην Άρτα, το οποίο το προτίμησε ένας!Αυτό δεν εμπόδισε το Υπουργείο Παιδείας να τους δώσει συνολικά 276.000 ευρώ τη φετινή χρονιά, για τη χρηματοδότηση της πρακτικής άσκησης των σπουδαστών τους!
Αναλυτικότερα, το Τμήμα Τουριστικών Επιχειρήσεων ενισχύθηκε με 122.000 ευρώ και το Ζωικής Παραγωγής με 154.000 ευρώ και συγκαταλέγονται σε μια λίστα με 21 τμήματα ΤΕΙ που έχουν χρηματοδοτηθεί με 3,4 εκ. ευρώ, για την πρακτική άσκηση των σπουδαστών τους.Μάλιστα, κάποια ΤΕΙ, που έχουν δεκάδες τμήματα και χιλιάδες φοιτητές χρηματοδοτήθηκαν με λιγότερα χρήματα απ’ ότι και τα δυο Ηπειρωτικά μαζί! Και όλα αυτά τη στιγμή που, ο «Καλλικράτης» σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, που εξήγγειλε η Υπουργός Παιδείας το Σεπτέμβριο, αναφέρει, πως ορισμένα τμήματα ΤΕΙ θα κλείσουν, λόγω έλλειψης σπουδαστών!

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ
Η συγκεκριμένη κίνηση έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις σε όλους τους Προέδρους των ΤΕΙ της χώρας, αφού βλέπουν την κατανομή των χρημάτων από την πλευρά της Κυβέρνησης να είναι άνιση. Ακόμη και στην Ήπειρο, κάποια τμήματα έχουν χρηματοδοτηθεί για την πρακτική άσκηση των σπουδαστών τους, είχαν όμως πολύ μεγαλύτερο αριθμό εισακτέων από τα δυο παραπάνω!Πολλοί πρόεδροι ρωτούν την Υπουργό Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου «με τι κριτήρια έγινε αυτή η κατανομή των χρημάτων και γιατί δεν επεμβαίνει η Υπουργός, για να κάνει διορθωτική ανακατανομή των κονδυλίων;».Μάλιστα, αρκετοί σχολιάζουν τη συγκεκριμένη κίνηση λέγοντας πως «θα έπρεπε να υπάρχει έλεγχος του που πάνε τα χρήματα. Από τη στιγμή που έχουν γίνει τόσες περικοπές στην Παιδεία, κάθε ευρώ πρέπει να πηγαίνει για κάποιον σκοπό, όπως την έρευνα κτλ. Ακόμη, τη στιγμή που κάποια σχολεία δεν έχουν χρήματα, ούτε για θέρμανση, γιατί δεν ενισχύουν τις επιτροπές τους;».

Η ΠΡΑΚΤΙΚΗ

Σημειώνεται, πως η πρακτική άσκηση σπουδαστών ΤΕΙ διαρκεί ένα εξάμηνο. Είναι υποχρεωτική και γίνεται στο τελευταίο εξάμηνο των σπουδών του κάθε φοιτητή, η πλειοψηφία των οποίων την κάνει σε ιδιώτη. Σύμφωνα με το νόμο, ο σπουδαστής αποζημιώνεται κατά 80% επί του ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη, που ισχύει με βάση της Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Αν η πρακτική δεν είναι επιδοτούμενη (τώρα είναι από το ΕΣΠΑ) χρηματοδοτείται κατά 50% από τον επιχειρηματία και κατά 505 από τον ΟΕΑΔ.Τέλος, ελπίδα των Προέδρων που αντιδρούν είναι, ότι τα χρήματα που αναλογούν σε κάθε Τμήμα για την πρακτική των φοιτητών του, ακόμη δεν έχουν εκταμιευθεί…

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Δήλωση Γρηγόρη Τζιοβάρα


Ένα συναρπαστικό ταξίδι που, υπό αντίξοες πολιτικά συνθήκες και ασφυκτικά χρονικά περιθώρια, ξεκινήσαμε λίγοι φίλοι, συνεργάτες και σύντροφοι, οι οποίοι ενστερνιστήκαμε το όραμα του Βαγγέλη Αργύρη για την Ήπειρο, επιβραβεύτηκε από τους πολίτες της Θεσπρωτίας που έδωσαν στο συνδυασμό «Ήπειρος, Τόπος Να Ζεις» την πλειοψηφία τόσο στον πρώτο όσο και στον δεύτερο γύρο των περιφερειακών εκλογών.Στο διάστημα που είχαμε στη διάθεσή μας παλέψαμε σκληρά δίνοντας έναν καθαρό και έντιμο αγώνα, όπως πιστεύουμε ότι αρμόζει σε όσους σέβονται τους θεσμούς, υπηρετούν τις αρχές και τιμούν τις παραδόσεις της δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης.Περάσαμε μέσα από τις Συμπληγάδες της γενικευμένης κρίσης του πολιτικού συστήματος και της, δικαιολογημένης ως ένα βαθμό, απάθειας μεγάλου μέρους των πολιτών και κυρίως των νέων που νοιώθουν απόμακρη την πολιτική με τους όρους που, εν πολλοίς, εξακολουθεί να ασκείται.Αντισταθήκαμε στις Σειρήνες του λαϊκισμού, της πελατειακής λογικής, της ρουσφετολογίας, της πολιτικής εξαπάτησης, όπως και του προσωπικού παραγοντισμού.Συγκρουστήκαμε με πολλών ειδών κατεστημένες νοοτροπίες, προτάσσοντας το συλλογικό έναντι του ατομικού. Απορρίψαμε με απόλυτο τρόπο τις λογικές της πολιτικής συναλλαγής. Πορευθήκαμε όρθιοι και στο φως της μέρας χωρίς εκπτώσεις σε ζητήματα πολιτικού και προσωπικού ήθους, με μοναδικό γνώμονα την αίσθηση υπεροχής των ιδεών που υπηρετούμε.Ευχαριστούμε θερμά τους χιλιάδες Θεσπρωτούς που εκτίμησαν την προσπάθειά μας και τους διαβεβαιώνουμε ότι θα τιμήσουμε την εμπιστοσύνη τους, αγωνιζόμενοι με το ίδιο πάθος και ακόμη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα στο νέο θεσμό του Περιφερειακού Συμβουλίου της Ηπείρου που καθιέρωσε η κυβέρνηση της παράταξης μας.Σε αγαστή συνεργασία με τους τρεις νέους άξιους δημάρχους που εξελέγησαν στο νομό μας και από κοινού με όλες τις δυνάμεις της προόδου και της δημιουργίας θα δώσουμε εκεί όσες μάχες απαιτούνται για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις που θα δίνουν στη Θεσπρωτία μας όσα της αναλογούν στο νέο αναπτυξιακό τοπίο και θα την κάνουν τόπο να ζούμε όλοι με αξιοπρέπεια, ευημερία και ασφάλεια. Το ταξίδι συνεχίζεται…

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΤΖΙΟΒΑΡΑΣ


ΡΑΔΙΟ ΦΙΛΙΑΤΙ

92 χρόνια από την ίδρυση του ΚΚΕ

Στις 17 Νοεμβρίου 1918 πραγματοποιήθηκε το πρώτο συνέδριο του κόμματος

«Το Α’ Ελληνικόν Σοσιαλιστικόν Συνέδριον κατά την εν Πειραιεί συνεδρίασίν του της 10ης Νοεμβρίου ε.ε. παραδεχθέν ότι είναι άμεσος πλέον η ανάγκη της συνενώσεως όλων των σοσιαλιστικών οργανώσεων και ομίλων της χώρας προς μίαν κοινήν κατεύθυνσιν και δράσιν δια την ανάληψιν ενιαίας προσπαθείας χάριν της εξαπλώσεως και επικρατήσεως του σοσιαλισμού εις την χώραν, αποφασίζει την συνένωσιν όλων των οργανώσεων και ομίλων της χώρας εις ένα ενιαίον οργανισμόν υπό το όνομα «Σοσιαλιστικόν Εργατικόν Κόμμα της Ελλάδος» με έδραν τας Αθήνας».Με αυτές τις γραμμές από το «Ιδρυτικόν Ψήφισμα του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος της Ελλάδος» αναγγέλθηκε η ίδρυση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας (ΚΚΕ) πριν από 92 χρόνια, στο πρώτο ιδρυτικό Συνέδριό του (10-17 Νοεμβρίου 1918) που έλαβε χώρα στον Πειραιά στην αίθουσα συνελεύσεων των μηχανικών εμπορικών ατμοπλοίων.Είχαν προηγηθεί σημαντικές κοινωνικές και οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα, με πρώτο σταθμό την εμφάνιση των πρώτων εργοστασίων μετά το 1870, γεγονός που οδήγησε στην εμφάνιση του βιομηχανικού προλεταριάτου.Ταυτόχρονα ιδρύονται τα πρώτα σωματεία και διεξάγονται οι πρώτοι σημαντικοί οργανωμένοι συνδικαλιστικοί αγώνες με σημαντικότερη την απεργία των μεταλλωρύχων του Λαυρίου το 1896 που έλαβε την μορφή εξέγερσης.

Γύρος της λίμνης την Κυριακή


Οι εκδηλώσεις των ποδηλατών αυξάνονται και μαζί με αυτές και τα μηνύματα προς τη νέα δημοτική αρχή. Το περασμένο Σάββατο στα Γιάννενα διοργανώθηκε βρασινή ποδηλατάδα. Τώρα τη σκυτάλη παίρνει ο Όμιλος Φίλων Ποδηλάτου.Τον Γύρο της Λίμνης θα κάνει ο Όμιλος την Κυριακή 21 Νοεμβρίου και απευθύνει πρόσκληση σε όλους τους πολίτες να δώσουν το παρών. Η εκκίνηση θα γίνει στις 10 το πρωί από τη Στρατολογία. Η διαδρομή είναι: Κεντρική πλατεία, Γούναρη, Παύλου Μελά, Μαυρογιάννη, Πέραμα, Αμφιθέα, Λογγάδες και επιστροφή μέσω παραλίμνιου ποδηλατόδρομου στην πλατεία Μαβίλη, περίπου ώρα στις 2 το μεσημέρι. Αν βρέχει η εκδήλωση θα αναβληθεί για την επόμενη Κυριακή. Ο Όμιλος, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη για οποιαδήποτε απώλεια, τραυματισμό ή οποιοδήποτε άλλο πρόβλημα μπορεί να προκύψει στον ποδηλάτη ή στον εξοπλισμό του κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων. Οι ανήλικοι ποδηλάτες συμμετέχουν με γραπτή συγκατάθεση του κηδεμόνα, ενώ ηλικίας κάτω των 13 ετών πρέπει να συνοδεύονται. Πληροφορίες στο τηλ. 6974083835.

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Μήνυμα του γραμματέα N.E. ΠΑΣΟΚ Θεσπρωτίας Σπύρου Πανταζή


ΦΙΛΕΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΙ,
Στις πρόσφατες εκλογές, η θέληση του θεσπρωτικού λαού για αλλαγή σελίδας στην αυτοδιοίκηση, έγινε πραγματικότητα.Θέλω να συγχαρώ τους εκλεγμένους δημάρχους, Μηνά Παππά, Δήμαρχο Φιλιατών, για την εκλογή του από την πρώτη Κυριακή των εκλογών, τον Γιώργο Κάτσινο, Δήμαρχο Ηγουμενίτσας και την Σταυρούλα Μπραϊμη – Μπότση, Δήμαρχο Σουλίου, για τη μεγάλη τους νίκη στις εκλογές της 14ης Νοεμβρίου.Ευχαριστώ όλους τους πολίτες, που με την ψήφο τους έδειξαν εμπιστοσύνη στους υποψήφιους που στήριξε το ΠΑ.ΣΟ.Κ στο Νομό Θεσπρωτίας, τους ανέδειξε νικητές και τους ανέθεσε την υλοποίηση του «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» για το καλό της αυτοδιοίκησης.Συγχαίρω τον Γρηγόρη Τζιοβάρα, υποψήφιο Αντιπεριφερειάρχη και τους συνυποψήφιους του στο Περιφερειακό ψηφοδέλτιο, για τον έντιμο αγώνα τους και την «ΠΡΩΤΙΑ» της Θεσπρωτίας σε όλη την Ήπειρο.Το μήνυμα των εκλογών ήταν σαφές. Προσωπικά το έχω λάβει. Ελπίζω να το έχουν κάνει και οι υπόλοιποι αποδέκτες του, σε οποιαδήποτε θέση και αν βρίσκονται.Έχω την πεποίθηση, πως οι εκλεγμένοι δήμαρχοι, οι δημοτικοί σύμβουλοι και τα τοπικά συμβούλια θα υπηρετήσουν με πάθος τον «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» για το καλό του τόπου.Για να βρεθεί επιτέλους ο πολίτης στο προσκήνιο.Για να γίνει πραγματικότητα το σύνθημα:«ΠΡΩΤΑ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ».

thesprotia-news

Δήλωση Θανάση Οικονόμου για την ιστορική επέτειο του Πολυτεχνείου


Η πραγματική τιμή που μπορούμε να κάνουμε στους αγώνες που έδωσε τότε ο λαός μας για τη δημοκρατία, δεν είναι να μιμηθούμε σαν να μην άλλαξαν οι συνθήκες, ή να αντιμετωπίζουμε την ιστορία σαν έκθεμα σε μουσείο.Πραγματική τιμή και καθήκον μας, είναι να συμπεριφερθούμε με τους όρους μιας ώριμης δημοκρατίας.Που ξέρει να σκέφτεται, να αντιστέκεται και να βαθαίνει.Που ξέρει να θέτει τα πραγματικά ερωτήματα και να δίνει στην πράξη τις ουσιαστικές απαντήσεις.Κάθε προοδευτικός άνθρωπος, κάθε συνειδητοποιημένος πολίτης, έχει να δώσει τις δικές του μάχες για μια καλύτερη ζωή, για μια πιο δίκαιη κοινωνία.Κάθε γενιά έχει να διανύσει τη δική της διαδρομή για να δώσει περιεχόμενο στην ελευθερία και ουσία στα ανθρώπινα και κοινωνικά δικαιώματα.Ο λαός μας τότε έκανε αυτό που έπρεπε. Σήμερα είναι η δική μας σειρά.
ΘΑΝΑΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

Facebook εναντίον... "μπαλκονιού"


Οι εκλογές στην Ελλάδα δεν θα είναι πλέον ίδιες. Για πρώτη φορά το facebook, το twitter και τα άλλα λεγόμενα κοινωνικά δίκτυα, “κέρδισαν στα σημεία” τα παραδοσιακά μέσα διεξαγωγής της προεκλογικής εκστρατείας, την τηλεόραση, τα ραδιόφωνο και τις ανοιχτές πολιτικές συγκεντρώσεις.Το “φαινόμενο Ομπάμα” για πρώτη φορά εμφανίστηκε δυναμικά και σε εκλογική αναμέτρηση στη χώρα μας, προοιωνίζοντας το πώς θα είναι στο μέλλον οι εκλογικές αναμετρήσεις και ο προσωπικός εκλογικός αγώνας κάθε υποψηφίου.Facebook, twitter, flirk και αλλά κοινωνικά δίκτυα φαίνεται πως έδωσαν μια πρόσθετη δυνατότητα σε υποψήφιους περιφερειάρχες και δημάρχους να κερδίσουν, με αποκορύφωμα τον Γιώργο Καμίνη στην Αθήνα. Ο νεοεκλεγείς δήμαρχος της πρωτεύουσας αξιοποίησε σε υψηλό βαθμό το Διαδίκτυο και τα social media και δικτύωσε πολλούς υποστηρικτές, επηρεάζοντας την...κρίσιμη μάζα των νεώτερων -και σκεπτόμενων - ψηφοφόρων και των γυναικών που "γύρισαν την πλάτη" στον Νικήτα Κακλαμάνη.Στη Θεσσαλονίκη ο καβγάς Μπουτάρη- Ανθιμου δημιούργησε... ψηφιακή πόλωση υπέρ του πρώτου. Είναι ενδεικτικό των -χιουμοριστικών- ρεφλέξ ότι ήδη δημιουργήθηκε στο Facebook ομάδα με την ονομασία «Ζητείται μητροπολίτης να ορκίσει τον νέο δήμαρχο», σε μια εμφανή αναφορά στη σύγκρουση μεταξύ του μητροπολίτη και του δημάρχου.

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ: ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΒΑΔΙΖΟΥΜΕ ΞΑΝΑ


Το Πολυτεχνείο αποδεικνύει πως όταν ο αγωνιζόμενος λαός θέλει μπορεί να γίνει ο καθοριστικός παράγοντας στις κοινωνικές και πολίτικές εξελίξεις . Όπως λόγου χάρη στην εξέγερση του πολυτεχνείου που σηματοδότησε το τέλος της χούντας.Η εξέγερση του πολυτεχνείου όσο και αν θέλουν να την βάλουν σε καλούπια, να την μετατρέψουν σε εθνική γιορτή παραμένει μια πολιτική «ανωμαλία» στα σπλάχνα της μεταπολιτευτικής μας δημοκρατίας, στα σπλάχνα του συστήματος που δεν μπορεί ακόμη να το ενσωματώσει. Μια γιορτή των πάσης φύσεως εξεγερμένων ή αυτών που έχουν λόγους να εξεγείρονται.Ίσως γιατί τα τρία βασικά της συνθήματα: ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ έχουν λόγους ύπαρξης. Και πως θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά: Με τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και το ιμπεριαλισμό να μοιράζει το πλανήτη σε φέτες επιρροής των πολυεθνικών. Με την χούντα του ΔΝΤ-ΕΕ-ΕΚΤ να επιβάλει δρακόντειους νόμους που εξασφαλίζουν την άνιση και ταξική ανακατανομή του κοινωνικού πλούτου προς όφελος μιας δράκας καπιταλιστών. Με μια κυβέρνηση που επέβαλε αυστηρή λιτότητα στον Ελληνικό λαό, καταργώντας δικαιώματα που με αγώνες και θυσίες είχαν κατακτηθεί. Ένα «μονόδρομο» που φορτώνει στις πλάτες των εργαζόμενων και του λαού το κόστος της δικής τους κρίσης. Μετατρέποντας την παιδεία σε υποχείριο των πολυεθνικών. Την κοινοβουλευτική δημοκρατία σε ένα αδειανό πουκάμισο που πρέπει πάντα συμφωνεί με τα μεγάλα αφεντικά μας, τους επικυρίαρχους της εθνικής- οικονομικής- κοινωνικής ανεξαρτησίας μας.Ας γίνει το φετινό πολυτεχνείο εφαλτήριο νικηφόρων λαϊκών και εργατικών αγώνων: Ενάντια στην κυβέρνηση, την Τρόικα, το κεφάλαιο και τους υποστηριχτές τους. Ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς, την ΕΕ, το ΝΑΤΟ, τη Frontex. Με ένα αναγκαίο μεταβατικό πρόγραμμα που θα διεκδικεί: Παύση πληρωμών και διαγραφή του ληστρικού χρέους, έξοδο από το ευρώ-ρήξη με την ΕΕ, εθνικοποίηση των Τραπεζών με εργατικό έλεγχο, αναδιανομή του πλούτου σε όφελος των εργαζόμενων, απεμπλοκή από τους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς, άσυλο και στέγη σε όλους τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

ΔΡΑΣΥ- ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ στην Ήπειρο

Στις εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο η Δ.Γεωργακοπούλου


Την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου τίμησε η Γενική Γραμματέας Περιφέρειας Ηπείρου Δήμητρα Γεωργακοπούλου-Μπάστα. Ανήμερα της επετείου,συμμετείχε με τις αρχές του Πανεπιστημίου και της πόλης των Ιωαννίνων στην κατάθεση στεφάνων στο ηρώο Πολυτεχνείου στη Δομπόλη.Μετά την τελετή, σε δηλώσεις της τόνισε: «Με τη σημερινή επέτειο τιμάμε τους αγωνιστές της εξέγερσης του Πολυτεχνείου που με ανιδιοτέλεια έχυσαν το αίμα τους και αγωνίστηκαν για τη δημοκρατία και την ελευθερία.Ο αγώνας τους είναι πάντα επίκαιρος ειδικά στη σημερινή δύσκολη οικονομικά συγκυρία τόσο για την χώρα μας, όσο και για την Ευρώπη ολόκληρη.Πρέπει, ως κοινωνία και ως πολίτες να δούμε τι χρειάζεται να αλλάξουμε.Να αναλάβουμε τις ευθύνες μας ώστε να παραδώσουμε στα παιδιά μας ένα κόσμο με ασφάλεια, με ελπίδα, με προοπτική».

Μήνυμα Χρ.Κατσούρα για την επέτειο του Πολυτεχνείου


Οι Έλληνες ανέκαθεν προτάσσουν μέσα από την επέτειο του Πολυτεχνείου την ανάγκη για ισότητα και κοινωνική δικαιοσύνη. Το δικαίωμα πρόσβασης στην εργασία που κατοχυρώνει ένα αξιοπρεπές εισόδημα, στη γνώση που ενημερώνει και παράγει, στην παιδεία που δημιουργεί ελεύθερους και ενεργούς πολίτες, στην υγεία που μεριμνά και φροντίζει και στις προνοιακές δομές που στηρίζουν τον πολίτη, αποτελούν τη συνέχεια του συνθήματος «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία» που δονούσε την ατμόσφαιρα εκείνης της εποχής.Σήμερα σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία το μήνυμα του Πολυτεχνείου επίκαιρο όπως πάντα προτάσσει επιπλέον την ανάγκη της συμμετοχής, τη συλλογική δράση και τον επανακαθορισμό της πολιτικής ώστε να αφουγκράζεται, να σχεδιάζει και να υλοποιεί τις ανατροπές που έχει ανάγκη ο τόπος.Η νέα γενιά από τη δική της πλευρά οφείλει να αντιμετωπίσει αυτή τη πρόκληση – πρόσκληση με πρόταση, άποψη και εποικοδομητική συμμετοχή και όχι με ανοχή ή αδιαφορία.Το μήνυμα του Πολυτεχνείου αποτελεί και σήμερα, όπως και τότε, ένα φως στο τούνελ που έχει περιέλθει η χώρα και ως τέτοιο αισιόδοξο μήνυμα πρέπει να λαμβάνεται από τους Έλληνες πολίτες.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΤΣΟΥΡΑΣ

ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ:"Στην πρωτοπορία των κοινωνικών ανατροπών βρίσκεται πάντα η νέα γενιά"


Στο μνημείο του Πολυτεχνείου, απέτισε φόρο τιμής ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στο πλαίσιο του εορτασμού για την 37η επέτειο της εξέγερσης.Σε μήνυμά του, ο κ. Παπούλιας, αναφέρεται στην φετινή επέτειο, η οποία όπως τονίζει, συμπίπτει με μια δύσκολη χρονιά στην οποία κρίνονται και διακυβεύονται πολλά.“ Πρώτα-πρώτα πόσα θα είναι τα πέτρινα χρόνια για την ελληνική κοινωνία που δοκιμάζεται, αλλά επίσης πότε και πώς η πολιτική θα ανακτήσει την κυριαρχία της επί των αγορών, πότε και πώς το πολιτικό σύστημα θα βρει τον τρόπο να ανταποκριθεί στις ανάγκες των καιρών", σημειώνει στο μήνυμά του ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και προσθέτει:"Η εξέγερση του Πολυτεχνείου μας θυμίζει ότι στην πρωτοπορία των κοινωνικών ανατροπών βρίσκεται πάντα η νέα γενιά. Οι ανατροπές γίνονται με συμμετοχή και αγώνα, με αφοσίωση στο συλλογικό, με την πίστη σε κάτι που μπορεί να φαίνεται άπιαστο και με απομάκρυνση από το δρόμο της ιδιώτευσης.Η επέτειος του Πολυτεχνείου μας θυμίζει επίσης ότι το σύνθημα του τότε παραμένει, με κάποιον τρόπο, ζητούμενο σήμερα: Θέλουμε ψωμί για όλους, παιδεία που παράγει κοινωνικό πολιτισμό και ενεργούς πολίτες, ελευθερία που δεν περιορίζεται από την δημοσιονομική αναγκαιότητα.Κοιτάζοντας στο Πολυτεχνείο, βλέπουμε πιο καθαρά τον ορίζοντα και πιο ζωντανή την ελπίδα".Φόρο τιμής απέτισε και ο γραμματέας Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Μιχ. Καρχιμάκης, μαζί με εκπροσώπους της νεολαίας.Ο Πρόεδρος της Ανανεωτικής Δημοκρατικής Αριστεράς, Φ. Κουβέλης, ο οποίος κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο, αναφέρθηκε στα μηνύματα της εξέγερσης και τα συνέδεσε με το σήμερα, λέγοντας ότι "ο αγώνας μας σήμερα είναι να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα της χώρας”.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΣΤΟ ΝΟΜΑΡΧΗ ΠΡΕΒΕΖΑΣ

Βασίλης Ιωάννου: «Σας παραδίδουμε τη Νομαρχία χωρίς εκκρεμότητες και είμαστε δίπλα σας για κάθε βοήθεια»

Επίσκεψη στη Νομαρχία πραγματοποίησε ο νέος Αντιπεριφερειάρχης κος Στράτος Ιωάννου, μαζί με τους νεοεκλεγέντες Περιφερειακούς Συμβούλους κους Β. Κατσαμώρη, Ν. Ανατολιωτάκη, Θ. Μικρούλη, Ι. Ευθυμίου. Η επίσκεψη πέραν του εθιμοτυπικού χαρακτήρα αποτέλεσε αφορμή για μια πρώτη ενημέρωση του Αντιπεριφερειάρχη και των Περ. Συμβούλων για τις εκκρεμότητες που υπάρχουν με τη μετάβαση στο θεσμό της αιρετής Περιφέρειας. Ο Νομάρχης κος Βασίλης Ιωάννου συνεχάρη τον νέο Αντιπεριφερειάρχη και τους περιφερειακούς Συμβούλους για την εκλογή τους και τους δήλωσε ότι θα έχουν κάθε βοήθεια από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση μέχρις ότου αναλάβουν το έργο τους.«Οι εκλογές τέλειωσαν τα προβλήματα μένουν. Αυτή η περίοδος των 40 ημερών είναι περίοδος μετάβασης που θα έχει πολλές δυσκολίες και πολλή δουλειά για όλους. Για να εφαρμοσθεί το σχέδιο Καλλικράτης απαιτούνται δεκάδες προεδρικά διατάγματα και υπουργικές αποφάσεις που αφορούν μεταφορά αρμοδιοτήτων, μετατάξεις προσωπικού, αλλά και το ξεκαθάρισμα ρόλων. Είναι μια ιδιαιτέρως δύσκολη οικονομική συγκυρία και αναμένεται και λόγω της εφαρμογής της νέας διοικητικής δομής να υπάρξουν δυσκολίες προσαρμογής. Κοινός στόχος όλων να μην υπάρχει δυσλειτουργία στη διοίκηση να μην υπάρχει καθυστέρηση στα σχεδιαζόμενα και εκτελούμενα έργα και πρόβλημα στην απορρόφηση κοινοτικών πόρων. Εμείς θα συνεχίσουμε να ασκούμε τα καθήκοντά μας με απόλυτη πληρότητα, ευθύνη, αλλά σε ζητήματα μείζονα που πιθανόν θα προκύψουν θα συζητήσουμε μαζί σας και δεν πρόκειται να πάρουμε αποφάσεις που να προκαταλαμβάνουν τις δικές σας σκέψεις, τα προγράμματα και τους σχεδιασμούς.»Ο Νομάρχης στη συνέχεια ενημέρωσε ότι ο ίδιος και οι συνεργάτες του θα ολοκληρώσουν τη διαχείριση όλων των εκκρεμών υποθέσεων στο ακέραιο, ούτως ώστε όταν αναλάβει η αιρετή περιφέρεια να είναι απαλλαγμένη από οικονομικά βάρη της Νομαρχίας. Στη συνέχεια ακολούθησε ειδικότερη ενημέρωση από το Γενικό Γραμματέα της Νομαρχίας κο Γρ. Γιάγια για τα θέματα της διαχείρισης του προσωπικού της Ν.Α. ενόψει του Καλλικράτη καθώς και από τους Αντινομάρχες και Εντεταλμένους Συμβούλους, τους κους Μ. Ζέρβα, Χρ. Αρβανίτη, Θ. Βέργο, πάνω στα θέματα της αρμοδιότητάς τους.Τέλος, ο Νομάρχης κος Βασίλης Ιωάννου, ενημέρωσε ότι στις προθέσεις του είναι τις αμέσως επόμενες ημέρες, εκπροσωπώντας και την ΕΝΑΕ, να επισκεφθεί τον κ. Αλέκο Καχριμάνη και να συζητήσει μαζί του όλα τα ανοιχτά ζητήματα προκειμένου, όπως είπε ο Νομάρχης, από την αρχή του έτους να μην υπάρξουν δυσλειτουργίες και προβλήματα στην Περιφέρεια Ηπείρου.Τόσο ο κος Στράτος Ιωάννου, όσο και οι νεοεκλεγμένοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι ευχαρίστησαν ιδιαιτέρως το Νομάρχη για την ενημέρωση που τους παρείχε και ζήτησαν κατά το μεσολαβόν διάστημα μέχρι την επίσημη ανάληψη της διοίκησης, να έχουν τη δυνατότητα να ενημερώνονται επισκεπτόμενοι τις Διευθύνσεις της Νομαρχίας για ειδικότερα θέματα. Ο Νομάρχης δήλωσε ότι αυτό είναι απαραίτητο και θα φροντίσει ο ίδιος, με την εμπειρία του, αλλά και με τη βοήθεια του Γεν. Γραμματέα, κάνοντας ό,τι απαιτείται για την πληρέστερη ενημέρωσή τους, ούτως ώστε να αξιοποιηθεί στο έπακρο ο χρόνος που μεσολαβεί μέχρι το τέλος του χρόνου.

Κοίτα Ποιός Μιλάει!


Αυτός που βούλιαξε στα χρέη τον Δήμο Ιωαννιτών,που διόρισε εκατοντάδες "γαλάζια" παιδιά με αδιαφανείς διαδικασίες,έκλεισε τις πόρτες του δημαρχείου σε κάθε προοδευτικό πολίτη και έγραψε στα παλιότερα των υποδημάτων του κάθε νόμο του Ελληνικού κράτους,προειδοποιεί με σημερινή του ανακοίνωση τον Φίλιππα Φίλιο,πως θα είναι απέναντί του,σε κάθε προσπάθεια ρεβασινσμού και απολύσεων!Μήπως θέλετε να ανανεωθούν και οι εκατοντάδες προεκλογικές δίμηνες συμβάσεις,με τις οποίες επιχειρήσατε να εξαγοράσετε την ψήφο των Γιαννιώτών κ. Γκόντα;Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης του ο απερχόμενος δήμαρχος αναφέρει πως η νέα δημοτική αρχή θα βρει έτοιμες μελέτες για αρκετά έργα. Λησμονεί ο κ. Γκόντας να αναφέρει,πως η νέα δημοτική αρχή θα βρει και μια "μαύρη τρύπα" στα ταμεία ύψους 70 εκατομμυρίων ευρώ,που μας άφησαν κληρονομία αυτός και η παρέα του. Αιδώς Αργείοι!!!

ΠΡΕΒΕΖΑ:Oριστική επίλυση του προβλήματος υπερχείλισης της θάλασσας στην Ταράνα


Στην οριστική επίλυση του προβλήματος υπερχείλισης της θάλασσας που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στον δρόμο της Ταράνας με αποτέλεσμα να δημιουργείται μεγάλο πρόβλημα στην διέλευση των κατοίκων της περιοχής. , προχωρά ο Δήμος της Πρέβεζας με την συνεργασία της Περιφέρειας Ηπείρου.Οι τελευταίες βροχοπτώσεις και τα μεγάλα προβλήματα που δημιουργήθηκαν ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το « ποτήρι» της αγανάκτησης των κατοίκων οι οποίοι έσπευσαν να δηλώσουν με κάθε τρόπο την διαμαρτυρία τους, αδυνατώντας ακόμη και να πάρουν τα παιδιά τους από το σχολείο.Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Πρέβεζας Μιλτιάδη Κλάπα οι τεχνικές υπηρεσίες προχώρησαν στην εκπόνηση της μελέτης και η Γενική Γραμματέας Περιφέρειας Ηπείρου Δήμητρα Γεωργακοπούλου-Μπάστα ενέκρινε άμεσα την χρηματοδότηση δίνοντας την υπόσχεση ότι οι εργασίες θα προχωρήσουν το συντομότερο δυνατό.Στο σημείο της υπερχείλισης θα υπάρξει ανύψωση του δρόμου με τεχνικά μέσα ενώ όπως διαβεβαιώνει ο κ.Κλάπας έχει ληφθεί υπόψη ο παράγοντας προστασίας της αλιευτικής παραγωγής.«Ευχαριστούμε θερμά την Γενική Γραμματέα για την άμεση ανταπόκρισή της στο αίτημά μας» τονίζει ο Δήμαρχος Πρέβεζας ευελπιστώντας ότι οι εργασίες θα ολοκληρωθούν γρήγορα κι έτσι δεν θα παρουσιαστούν ξανά τα προβλήματα που τόσο δυσκολεύουν την ζωή των κατοίκων κάθε φορά που βρέχει δυνατά.

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΣΑΝΑΚΗΣ:Η οργάνωση και το προσωπικό βασικό κριτήριο επιτυχίας του νέου δήμου

Αισιόδοξος, παρά τις δυσκολίες, ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Δωδώνης

Αισιόδοξος, παρά τις δυσκολίες του εγχειρήματος και τους μειωμένους πόρους, ότι θα καταφέρει να οργανωθεί και να αποδώσει ο νέος δήμος Δωδώνης, δηλώνει ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Κώστας Κατσανάκης. Προσθέτει όμως ότι αυτή η θητεία των 3,5 ετών θα είναι στην ουσία μεταβατική για να μπουν οι στέρεες βάσεις για την στήριξη του «Καλλικράτη» και της πορείας του νέου δήμου.Παράλληλα με την οργανωτική προσπάθεια βαρύτητα θα δοθεί στην καθημερινότητα και πως ο πολίτης στα 56 χωριά του δήμου θα έχει την εξυπηρέτηση που δικαιούται και προσδοκά από έναν νέο και μεγάλο Οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης.Ο κ. Κατσανάκης εκλέγεται για πρώτη φορά δήμαρχος, προέρχεται όμως από την αυτοδιοίκηση ως στέλεχος της και υπήρξε επί σειρά ετών συνδικαλιστής στο χώρο. Με αυτή την εμπειρία, εκ των έσω, γνωρίζει άριστα αυτό που θα υπηρετήσει και τις δυσκολίες εφαρμογής του «Καλλικράτη» και ταυτόχρονα δεν παραλείπει να δηλώσει ότι πολλά θα εξαρτηθούν από το πώς θα οργανωθεί ο δήμος.

Η εκλογή του οφείλεται σε πολλούς παράγοντες
Στις εκλογές στηρίχθηκε επίσημα από το ΠΑΣΟΚ, πέρασε στον δεύτερο γύρο ως πρώτος αλλά με ποσοστό κάτω του 29,03%, δεδομένου ότι υπήρχαν πέντε συνδυασμοί κι ο ένας μάλιστα από τον ίδιο κομματικό χώρο, όπως δυο ήταν και από το χώρο της Ν.Δ κι ένας από το ΚΚΕ. Η διαφορά του με τον δεύτερο Γιάννη Μπάρκα στην δεύτερη αναμέτρηση ήταν μόλις 2,5 μονάδες (26,53%) και «ρυθμιστές» εκ των πραγμάτων οι τρεις άλλοι συνδυασμοί και οι ψηφοφόροι τους. Το γεγονός ότι με περίπου μια μονάδα διαφορά (50,60% έναντι 49,40% και 104 ψήφοι) κέρδισε τις εκλογές σημαίνει ότι οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, μεταξύ αυτών και στην απόφαση που έλαβαν οι εν ενεργεία δήμαρχοι και φυσικά το κριτήριο των πολιτών. Πάντως θεωρεί ότι με βάση το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου η συνεργασία μεταξύ των παρατάξεων είναι επιβεβλημένη στο δημοτικό συμβούλιο. Για τον ίδιο, επισημαίνει ότι δε επέλεξε την προβολή από τα ΜΜΕ, αλλά κυρίως την επαφή με τους πολίτες.

Η οργάνωση και το προσωπικό
Σύμφωνα με τον κ. Κατσανάκη οι δυο παράμετροι που παίξουν τον καθοριστικό ρόλο στα πρώτα βήματα του νέου δήμου και θα θέσουν τις βάσεις για το μέλλον, θα είναι το πώς θα οργανωθεί, δηλαδή το οργανόγραμμα των υπηρεσιών και λειτουργιών του και φυσικά το στελεχιακό δυναμικό, είτε το υπάρχον και πως θα αξιοποιηθεί καλύτερα και αυτό που θα προστεθεί για να καλυφθούν τα κενά που υπάρχουν.Με δεδομένο ότι ο Οργανισμός του νέου δήμου θα συνταχθεί και εγκριθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2011 κι αφού προηγηθεί η ψήφιση του προϋπολογισμού, θα δοθεί τότε η κατεύθυνση για το προσωπικό που μπορεί να διαθέτει ο δήμος, ώστε να είναι σε θέση να καλύπτει και τη μισθοδοσία. Θεωρεί ότι είναι αναγκαίο, περισσότερο, το εργατοτεχνικό και τεχνικό-επιστημονικό προσωπικό και λογιστές παρά οικονομολόγοι, για να στηθούν στα πόδια τους η Τεχνική και η Οικονομική Υπηρεσία, μέσα από τις οποίες περνά όλη η λειτουργία του δήμου. Επίσης θα απαιτηθούν και άλλες ειδικότητες, ανάλογα με το κάθε ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί, αφού ο δήμος έχει πολλές ανομοιότητες, ορεινότητα, πιο ανεπτυγμένες περιοχές και άλλες που υστερούν ακόμη και σε βασικές υποδομές.Ένα άλλο ζήτημα που θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη, με δεδομένη τη μείωση πόρων, είναι και οι δανειακές υποχρεώσεις των τεσσάρων σημερινών δήμων.

Αποκεντρωμένη διοίκηση και εξυπηρέτηση

Η οργάνωση των υπηρεσιών, κατά τρόπο που να αποδίδουν τα μέγιστα και να αποτελούν τον κινητήριο μοχλό του δήμου, θα χρειαστεί δυο χρόνια εκτιμά ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Δωδώνης. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο δήμος δεν θα παρέχει καλές υπηρεσίες σε όλους τους δημότες.Τα σημερινά δημαρχεία, πλην της έδρας στην Αγία Κυριακή (δήμος Αγίου Δημητρίου σήμερα) δεν θα μείνουν κλειστά. Αντίθετα θα λειτουργούν οι αναγκαίες υπηρεσίες με το ανάλογο προσωπικό, τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) και μάλιστα στα δυο που απέχουν πολύ από την έδρα, σε αυτά των σημερινών δήμων, Λάκκας Σουλίου και Σελλών θα έχουν τη ευθύνη ισάριθμοι αντιδήμαρχοι, από τους τέσσερις που θα διαθέτει ο δήμος, για να επιλαμβάνονται άμεσα όλων των ζητημάτων. Για τον σημερινό δήμο Δωδώνης, επίσης θα παραμείνουν οι βασικές υπηρεσίες για επιτόπου εξυπηρέτηση των δημοτών. Τα συμβούλια των τοπικών κοινοτήτων έχουν εκ του νόμου αρμοδιότητες και προϋπολογισμό και οι προτάσεις ή αιτήματα θα αξιολογούνται πριν από κάθε απόφαση.Η συνεργασία με τους τέσσερις απερχόμενους δημάρχους για πλήρη ενημέρωση του στα θέματα κάθε δήμου, είναι δεδομένη, αλλά και με τους δυο, Χρ. Ντακαλέτση και Γ. Μπούκα και τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Γ. Μπάρκα θα συνεχιστεί και στο νέο δημοτικό συμβούλιο.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Το μεγαλείο του πολιτικού νάνου από την Πρέβεζα!!!


Έχει το θράσος και μιλάει και στην τηλεόραση. Ένας εκ των βασικών υπευθύνων της οπισθοδρόμησης του ΠΑΣΟΚ στο Ν. Πρέβεζας στις πρόσφατες εκλογές.Αναμενόμενη η προκλητική παρέμβαση του. Αναμενόμενο το χτύπημα της παραπληροφόρησης και της «μαύρης προπαγάνδας» από τη μεριά του.Μιλάμε για τον άνθρωπο που η παρουσία του θα μείνει γνωστή στο Ν. Πρέβεζας μόνο για το δήθεν κομματικό «πατριωτισμό» και την υπερφιλοδοξία του μέσω της οποίας επιχειρεί να ρίχνει «λάσπη» και να παραπληροφορεί.Τι έχει να πεί κάποιος για αυτόν:Μόνο ένα. Θέλει να είναι ταυτόχρονα τα πάντα. ΝΟΜΑΡΧΗΣ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ, ΔΗΜΑΡΧΟΣ, ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ, ΥΠΟΥΡΓΟΣ και ότι άλλο υπάρχει. Πώς; Απαξιώνοντας τους πάντες και τα πάντα. Χρησιμοποιώντας φίλους και συνεργάτες, ακυρώνοντας τις όχι απόλυτα δικές του επιλογές, μηδενίζοντας το έργο οποιουδήποτε. Οι τακτικές γνωστές και μη εξαιρετέες….
1. ΚΑΙΜΕ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΚ ΤΩΝ ΕΣΩ
-Αναλαμβάνει εκπρόσωπος τύπου του συνδυασμού του Ηπειρος, Τόπος να ζείς.
-Αμαυρώνει τους νύν νομαρχιακούς του συμβούλους δείχνοντας ότι είναι πολιτικά καμμένοι εξωθώντας τον Αργύρη ουσιαστικά να αλλάξει το ψηφοδέλτιο.
-Υποδεικνύει δικά του πρόσωπα που ευελπιστεί ότι θα εκλεγούν ( πχ. μηχανικούς απο Πρέβεζα και Φανάρι ).
-Υποδεικνύει ως υπεύθυνο εκλογικού αγώνα τον κ. Στίλο ( τέως αντινομάρχη ) για να ελέγχει το παιχνίδι.
-Σπάει το Δ. Ζηρού κατεβάζοντας τον δεξιό τέως συνεργάτη του υποψήφιο Δήμαρχο. Εδώ ο κομματικός πατριωτισμός πάει περίπατο.
-Ούτε γάτα ούτε ζημιά λοιπόν. Θεωρεί ότι κανείς δε μπορεί να τον κατηγορήσει. Αν εκλεγεί ο Αργύρης, όλα καλά. Αν αποτύχει, θα ισχυρισθεί ότι έχασε ο Αργύρης λόγω των τακτικών του.
-Ίδια λογική ακολουθήθηκε και για τον κ. Μπαίλη και τον κ. Λιόλιο .
2. ΒΓΑΙΝΟΥΜΕ ΕΠΙΘΕΣΗ
-Για όποιον χάσει τις εκλογές διαδίδεται ότι φταίνε όλοι. Πρώτιστα ο Β. Αργύρης και Β. Παπαχρήστος.
-Για όποιον κερδίσει διαδίδεται ότι ο συγκεκριμένος έδωσε τον υπέρ πάντων αγώνα.
Στην πολιτική τα φθαρμένα υλικά τα αποβάλεις, τα στέλνεις τουλάχιστον στο σπίτι τους. Όταν τα συντηρείς, τα πληρώνεις ακριβά. Αυτό πληρώνει σήμερα ο Νομός Πρέβεζας. Τη συντήρηση των παλιών διεφθαρμένων υλικών που θέλουν να επιβληθούν ως νέα ευτελίζοντας, καταργώντας την Πολιτική, την Δημοκρατία, την Αξιοκρατία.

ΦΑΝΑΤΙΚΟΣ ΣΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΑΠΟ ΠΡΕΒΕΖΑ

Οι εκλογές τελείωσαν. Ζήτω οι εκλογές!

Γράφει η Αναστασία Δουκάκη

Οι εκλογές και η ακατάσχετη εκλογολογία πέρασαν στο παρελθόν.Παρόν και μέλλον είναι το ξεφύσημα. Ξεφύσημα από ανακούφιση του υποψηφίου που κατόρθωσε να εκλεγεί εν μέσω πλήρους πολιτικής απαξίωσης. Ξεφύσημα από στενοχώρια του υποψηφίου που ο αγώνας του δεν είχε αίσιο τέλος, παρά μόνο αγωνίες και έξοδα.Ο κοινός παρανομαστής και του νικητή και του ηττημένου, είναι ότι το ξεφύσημά τους «θολώνει» το τζάμι και δεν τους επιτρέπει να δουν ξεκάθαρα τις –απλές κατά τα άλλα- κινήσεις της επόμενης μέρας.Ο μεν ηττημένος αν θέλει να έχει πιθανότητες να κερδίσει την επόμενη εκλογική αναμέτρηση πρέπει να δημιουργήσει από νωρίς ένα δικό του «στρατό» υποστηρικτών, ο οποίος θα ξεκινήσει να «πριονίζει» σιγά σιγά την καρέκλα του νέου Δημάρχου και ταυτόχρονα θα προβάλει τον υποψήφιο στην τοπική κοινωνία.Οι δε κερδισμένοι των εκλογών, οι πρώτοι «Καλλικρατικοί» Δήμαρχοι, δεν πρέπει να πέσουν στην παγίδα να αμελήσουν την επικοινωνία τους με τους πολίτες, ιδιαίτερα τώρα που οι Δήμοι έγιναν μεγάλες πολιτείες. Δεν πρέπει να θεωρήσουν την επικοινωνία απλή «πολυτέλεια» της προεκλογικής περιόδου με τη δικαιολογία ότι καταπιάστηκαν κάνοντας έργο. Και τα έργα σας και το χαρακτήρα σας πρέπει να τα επικοινωνήσετε στους πολίτες.Χωρίς αποτελεσματική επικοινωνία, ακόμη και το πιο μεγάλο έργο, ακόμα και ο καλύτερος ηγέτης, είναι απλώς ανύπαρκτα.Ιδιαίτερα για τα επόμενα 3,5 χρόνια, η προεκλογική σας εκστρατεία θα πρέπει να αρχίσει από σήμερα κιόλας.

ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ:Σύσκεψη του συνδυασμού Ήπειρος – Τόπος να ζεις


Την πρώτη μετεκλογική σύσκεψη πραγματοποίησε χθες, Τρίτη 16 Νοεμβρίου, η Ολομέλεια του συνδυασμού «Ήπειρος, Τόπος Να Ζεις» για την Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας. Στη σύσκεψη αποτιμήθηκε το θετικό αποτέλεσμα του νομού Θεσπρωτίας για το συνδυασμό, ο οποίος κατέλαβε την πρώτη θέση στον πρώτο γύρο των περιφερειακών εκλογών και διεύρυνε σημαντικά τη διαφορά στο δεύτερο γύρο.Σε ανακοίνωσή τους τα μέλη του συνδυασμού εκφράζουν τις πιο θερμές ευχαριστίες προς τους Θεσπρωτούς και, παράλληλα, διαβεβαιώνουν όλους τους Θεσπρωτούς, ότι, από τα έδρανα της αντιπολίτευσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Ηπείρου, θα αγωνιστούν για να αποκτήσει η Θεσπρωτία όσα της αναλογούν στο νέο αναπτυξιακό τοπίο.

Πρεβεζάνικα «μαχαίρια» για την ήττα

ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΞΗ «ΗΠΕΙΡΟΣ, ΤΟΠΟΣ ΝΑ ΖΕΙΣ»

Η επόμενη μέρα βρήκε την παράταξη «Ήπειρος, Τόπος να Ζεις» να προσπαθεί να ερμηνεύσει το εκλογικό αποτέλεσμα και κυρίως τη μεγάλη διαφορά από τον νικητή των εκλογών, τον Αλέκο Καχριμάνη, αλλά και να κατανοήσει πώς είναι δυνατόν το ΠΑΣΟΚ (με τη βοήθεια κι άλλων δυνάμεων) να κερδίζει τις τέσσερις πρωτεύουσες των νομών, αλλά η παράταξη να καταψηφίζεται.Σε επίπεδο οργάνων, η αποτίμηση του αποτελέσματος ξεκίνησε από τη Θεσπρωτία –από τα εύκολα δηλαδή- εκεί που η παράταξη του Βαγγέλη Αργύρη υπερείχε. Τα δύσκολα με την αποτίμηση θα είναι αναμφίβολα στους νομούς Ιωαννίνων και Πρέβεζας. Ήδη στην Πρέβεζα, άρχισαν οι πρώτες γκρίνιες και η απόδοση ευθυνών.Ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας Κώστας Αρβανίτης με δημόσια δήλωσή του μιλά για «κάποιους που επένδυσαν στην ήττα και τώρα θα επιχειρήσουν να εισπράξουν». Επισημαίνει δε τις δύσκολες συνθήκες μέσα στις οποίες δόθηκε ο εκλογικός αγώνας. Από τη μια τα πολιτικά διλήμματα που επικράτησαν μεσούσης της οικονομικής κρίσης και από την άλλη τα τοπικά δεδομένα. «Οι συνθήκες ήταν ακόμη πιο δύσκολες με βάση τα τοπικά δεδομένα που είχαν διαμορφωθεί πριν ακόμη ξεκινήσουμε την προσπάθεια» τονίζει χωρίς να εξηγεί ποια ακριβώς είναι αυτά τα δεδομένα.Στον νομό Πρέβεζας, όπου η διαφορά μεταξύ των δύο παρατάξεων στον β’ γύρο επέμεινε στο 10% (περίπου) όπως και στον α’ γύρο, υπήρχε αρκετή δυσαρέσκεια σε στελέχη του τοπικού ΠΑΣΟΚ από τη στιγμή της συγκρότησης του ψηφοδελτίου. Ο κ. Αργύρης επέλεξε να ανανεώσει πλήρως το ψηφοδέλτιο της Πρέβεζας και να μην αξιοποιήσει υπάρχοντα στελέχη με πορεία στη νομαρχιακή αρχή του Βασίλη Ιωάννου. Ο κ. Ιωάννου ήδη με δηλώσεις του ασκεί σκληρή κριτική σε όσους του καταλογίζουν την ήττα της παράταξης στην Πρέβεζα ενώ εκτιμά ότι έγιναν λάθος επιλογές προσώπων για τη διαμόρφωση των ψηφοδελτίων σε κάθε νομό.Όσον αφορά τον κ. Αρβανίτη, στη δημόσια δήλωσή του, αφού ευχαριστεί όσους ψήφισαν την παράταξη και συγχαίρει τον κ. Καχριμάνη για την εκλογή του, διαβεβαιώνει ότι τόσο ο ίδιος όσο και οι εκλεγμένοι περιφερειακοί σύμβουλοι της Πρέβεζας θα είναι παρόντες σε όλες τις διαδικασίες και τα όργανα «στηρίζοντας ό,τι θετικό προωθείται αλλά πολύ περισσότερο διατυπώνοντας την κριτική και την αντίθεσή μας σε ό,τι δεν συνάδει με το συμφέρον της περιοχής και τις αρχές της αξιοκρατίας και της διαφάνειας».Στη Θεσπρωτία, η μετεκλογική σύσκεψη της ολομέλειας του συνδυασμού «Ήπειρος, τόπος να ζεις» έγινε χτες. Εκεί παράπονα δεν υπήρχαν. Το αντίθετο. Υπήρχε μια ικανοποίηση για τη διεύρυνση της διαφοράς στον β’ γύρο σε σύγκριση με την παράταξη του κ. Καχριμάνη. «Στον β’ γύρο ήταν 1.174 ψηφοδέλτιαπερισσότερα και σε ποσοστό το προβάδισμά μας ανήλθε σε 4,52% (52,26% ή 13.578 ψήφοι για το συνδυασμό «Ήπειρος Τόπος Να Ζεις», έναντι 47,74% ή 12.404 ψήφοι για την «Αξιοβίωτη Ανάπτυξη Ηπείρου»)» τονίζεται. Τα μέλη του συνδυασμού ευχαριστούν όσους πολίτες της Θεσπρωτίας τους στήριξαν, ενώ παράλληλα τους διαβεβαιώνουν ότι από τα έδρανα της αντιπολίτευσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο «θα παραμείνουμε όλοι μας αταλάντευτα παρόντες στον αγώνα για να γίνει πράξη η επωνυμία του συνδυασμού ‘Ήπειρος, Τόπος Να Ζεις’ και να αποκτήσει η Θεσπρωτία μας όσα της αναλογούν στο νέο αναπτυξιακό τοπίο» όπως επισημαίνει στην ανακοίνωση.


ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Στην Ηγουμενίτσα χθες ο Αλέκος Καχριμάνης


Συνεχίζοντας τις μετεκλογικές του περιοδείες ο νεοεκλεγείς Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, επισκέφτηκε χθες την Ηγουμενίτσα, όπου συναντήθηκε με πολίτες της Θεσπρωτίας, τους οποίους και ευχαρίστησε για τη στήριξη της «Αξιοβίωτης Ανάπτυξης» στις εκλογές της Κυριακής, για την Περιφέρεια Ηπείρου.Ο κ. Καχριμάνης συναντήθηκε επίσης με τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Θωμά Πιτούλη, τους συμβούλους που εκλέχτηκαν, καθώς και με τους υπόλοιπους υποψήφιους της παράταξής του, τους οποίους ευχαρίστησε για τη συμβολή τους στη θετική έκβαση της εκλογικής αναμέτρησης. Παράλληλα, συζήτησε μαζί τους οργανωτικά ζητήματα, όπως και τις άμεσες προτεραιότητες που πρέπει να τεθούν προς υλοποίηση με την ανάληψη των καθηκόντων της Διοίκησης της Περιφέρειας.

Άρχισε η οργάνωση του νέου Δήμου από τον Φ. Φίλιο

Συναντήσεις με πολίτες είχε ο νέος Δήμαρχος - Αναμένονται επαφές με φορείς της περιοχής, αλλά και με όλα τα στελέχη της παράταξης «Ενότητα Πολιτών»

Από την επομένη των εκλογών ξεκίνησε η δουλειά για τον Δήμαρχο του νέου διευρυμένου Δήμου Ιωαννιτών Φίλιππα Φίλιο, που αμέσως μετά τις εκλογές… σήκωσε μανίκια και ξεκίνησε τις συναντήσεις και την οργάνωση του νέου αυτοδιοικητικού δήμου.Ήδη υπήρξε η πρώτη επικοινωνία ανάμεσα στον Φ. Φίλιο και τον Δήμαρχο Ιωαννίνων Ν. Γκόντα, κυρίως για τη διάθεση κάποιων στοιχείων από την πλευρά της δημοτικής αρχής για ζητήματα που απασχολούν έργα και δράσεις.Ο κ. Φίλιος βρέθηκε χθες στο εκλογικό κέντρο της παράταξης «Ενότητα Πολιτών – Νέα Γιάννενα» και συναντήθηκε με πολίτες που έσπευσαν να τον συγχαρούν για την εκλογική νίκη, αλλά και να καταθέσουν στη νέα δημοτική αρχή προτάσεις για φλέγοντα ζητήματα.Όπως σημείωσε ο κ. Φίλιος, ήδη προγραμματίζονται εκδηλώσεις που θα υλοποιηθούν στις αρχές του νέου έτους, όπως η απονομή βραβείων στους επιτυχόντες μαθητές αλλά και οι εκδηλώσεις για την 21η Φεβρουαρίου.Κατά πάσα πιθανότητα σήμερα το μεσημέρι ο κ. Φίλιος θα συναντηθεί με την Γενική Γραμματέα Περιφέρειας Ηπείρου Δήμητρα Γεωργακοπούλου – Μπάστα. Την επόμενη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί η γενική συνέλευση των 228 μελών της παράταξης και η πρώτη κατανομή αρμοδιοτήτων, ενώ θα ακολουθήσει και η συνεδρίαση του τοπικού συμβουλίου Ιωαννίνων με στόχο την κατανομή τομέων και συνοικιών σε κάθε σύμβουλο για την έγκαιρη αντιμετώπιση των προβλημάτων.Ο κ. Φίλιος ανακοίνωσε την πρόθεσή του τις επόμενες ημέρες να μεταβεί στην Αθήνα και να πραγματοποιήσει συναντήσεις με τις αρμόδιες υπηρεσίες για το Ρυθμιστικό Σχέδιο, το Προεδρικό Διάταγμα της λίμνης Παμβώτιδας και για οικονομικά ζητήματα που αφορούν στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.Κατά την χθεσινή παρουσία του στο εκλογικό κέντρο της παράταξης ο κ. Φίλιος είχε την δυνατότητα να συνομιλήσει με πολλούς συμπολίτες για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πόλη. Στο επίκεντρο βρέθηκαν τα πλημμυρικά ζητήματα στα Καρδαμίτσια, αλλά και τα αιτήματα των πολιτών για αύξηση των δρομολογίων στα μέσα μαζικής μεταφοράς.Ζητούμενο, όπως σημείωσε ο κ. Φίλιος, είναι η αποκέντρωση των δομών και των υπηρεσιών με στόχο την εξυπηρέτηση όλων των πολιτών. «Όλα αυτά θα αποκεντρωθούν.Θα έχει ο καθένας τον τομέα του, την δουλειά του. Θα υπάρχει ένας πλήρης συγχρονισμός και μια τέτοια διοίκηση που δεν θα δημιουργούνται προβλήματα. Ο πολίτης θα βρίσκει αμέσως επαφή με την πολιτική ηγεσία», κατέληξε ο νέος Δήμαρχος.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ

Συλλήψεις για ναρκωτικά στην Πεδινή Ιωαννίνων


Στις 00.15΄ χθες βράδυ,στην Πεδινή Ιωαννίνων αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων ύστερα από κατάλληλη αξιοποίηση πληροφορίας, συνέλαβαν δύο νεαρούς γιατί κατελήφθησαν να κατέχουν ποσότητα ηρωίνης βάρους (37,1) γραμμαρίων και μικροποσότητα ακατέργαστης κάνναβης.Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημ/κών Ιωαννίνων ενώ τα ναρκωτικά καθώς και χρηματικό ποσό εκατό (100) Ευρώ που βρέθηκε στην κατοχή του ενός κατασχέθηκαν από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων που διενεργεί την προανάκριση.

Τα χρέη κατέβασαν την παράσταση του ΔΗΠΕΘΙ!

ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΕ Η ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΤΗΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ

Σε πρωτοφανές τέλμα έχει περιέλθει το δημοτικό θέατρο Ιωαννίνων. Η προγραμματισμένη για σήμερα πρεμιέρα «Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας» της παιδικής σκηνής αναβλήθηκε εξαιτίας οικονομικών προβλημάτων.Η κατάσταση στο θέατρο είναι απελπιστική. Οι εργαζόμενοι στο ΔΗΠΕΘΙ είναι απλήρωτοι εδώ και τρεις μήνες και σε ανύποπτο χρόνο προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας. Τελικά, μετά από υποσχέσεις του προέδρου του Πνευματικού Κέντρου Νίκου Φάη ανέστειλαν τις κινητοποιήσεις και άρχισαν να δουλεύουν οργανώνοντας την παράσταση. Ενημέρωσαν όλα τα σχολεία της πόλης και ανακοίνωσαν τη σημερινή πρεμιέρα στο Πνευματικό Κέντρο την οποία επρόκειτο να παρακολουθήσουν οι υπεύθυνοι των διευθύνσεων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οι δάσκαλοι, οι καθηγητές, τα μέλη των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων, καθώς και τα μαθητικά συμβούλια από τα σχολεία της Ηπείρου.Τελικά η πρεμιέρα αναβλήθηκε. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο οι μισθοί των υπαλλήλων του θεάτρου που τελικά δεν καταβλήθηκαν και οι οποίοι με τις καθυστερήσεις έφτασαν τα 45.000 ευρώ. Δεν υπάρχουν χρήματα ούτε για σκηνικά, ούτε για τα κοστούμια. Απλήρωτοι είναι και οι δεκαοχτώ ηθοποιοί της παράστασης, όπως και ο σκηνοθέτης. Για να ετοιμαστούν τα σκηνικά χρειάζονται τουλάχιστον δύο εβδομάδες. Με λίγα λόγια στο δημαρχείο γνώριζαν εδώ και τρεις εβδομάδες τουλάχιστον ότι η παράσταση είναι στον αέρα, ειδοποίησαν όμως τους καλεσμένους τους για την αναβολή μία μέρα πριν! Τι να πει κανείς…

Έκτακτο Δ.Σ. την Πέμπτη
Ο καλλιτεχνικός διευθυντής Σπύρος Μισθός αναμένεται να συγκαλέσει έκτακτο διοικητικό συμβούλιο αύριο Πέμπτη στις τρεις το μεσημέρι. Θα ενημερώσει επίσης για τις τεράστιες δυσκολίες τον Μωυσή Ελισάφ, μέλος της παράταξης Φίλιου στο Δ.Σ..Ο προϋπολογισμός της παράστασης δεν ξεπερνά τα 50.000 ευρώ. Κι όμως ο μεγαλύτερος δήμος της βορειοδυτικής Ελλάδας δεν μπορεί να τον χρηματοδοτήσει. Αισιοδοξία δεν υπάρχει από κανέναν και στο θέατρο υπάρχει βάσιμη ανησυχία για ακύρωση της παράστασης την οποία αναμενόταν να παρακολουθήσουν 1800 παιδιά από τα Γιάννενα. Ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει και σχολεία από την υπόλοιπη Ήπειρο μέχρι τη Λευκάδα. Από το εισιτήριο των έξι ευρώ της παράστασης, το θέατρο θα είχε έσοδα που θα έφταναν τις 12.000 ευρώ. Ούτε φυσικά αυτά τα χρήματα μπορεί να υπολογίζει κανείς όσο η παράσταση δεν γίνεται.

Ούτε ασφαλιστική ενημερότητα

Πώς όμως φτάσαμε στο σημερινό αδιέξοδο. Ναι μεν η επιχορήγηση του υπουργείου είναι μειωμένη, αλλά το δημοτικό θέατρο Ιωαννίνων δεν μπορεί να λάβει τη δόση επειδή δεν έχει ασφαλιστική ενημερότητα! Το πρόβλημα δεν είναι μόνο οι μισθοί των τελευταίων μηνών, ούτε οι απλήρωτες ασφαλιστικές εισφορές. Από τις 20 Σεπτεμβρίου γίνονται πρόβες με τους ηθοποιούς και το σκηνοθέτη. Δεν ξέρουν όμως αν θα κάνουν την παράστασή τους, ενώ ανησυχούν για το αν θα πάρουν ποτέ τα χρήματά από την τρίμηνη σύμβαση που έχουν υπογράψει.Το θέατρο χρωστάει επίσης σε παλιότερους συνεργάτες, σε προμηθευτές, σε ηθοποιούς. Κι όμως ο δήμαρχος δήλωνε πριν λίγες μέρες στον «Ηπειρωτικό Αγώνα» ότι ο δήμος έχει πλεονασματικό προϋπολογισμό.

Οι… τεχνικοί λόγοι
Δεν μπορούμε να αντιληφθούμε γιατί η διεύθυνση του θεάτρου δεν ανακοινώνει το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει ο οργανισμός. Η πολιτική ηγεσία του δήμου προφανώς και κρατάει μυστικό το φιάσκο γιατί είναι σοβαρά εκτεθειμένη. Ο διευθυντής όμως γιατί περιμένει να φτάσει η τελευταία στιγμή και να επικαλεστεί «τεχνικούς λόγους» για την αναβολή; Είπαμε, να προστατεύονται οι πολιτικές ηγεσίες, αλλά πρώτα απ’ όλα πρέπει να προστατευθεί το θέατρο.

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Η Μανιάτισσα που κέρδισε το Σούλι

Η κυρία Σταυρούλα Μπραΐμη-Μπότση, η πρώτη γυναίκα δήμαρχος στην Ηπειρο, αποκαλύπτει τα σχέδιά της για τον δήμο

Μητέρα, σύζυγος, έως την 31η Δεκεμβρίου τρέχοντος έτους νομαρχιακή σύμβουλος Θεσπρωτίας, εδώ και 20 χρόνια οδοντίατρος στην Παραμυθιά, γενική αρχηγός και πρώτη... Αμαζόνα και από την Κυριακή το βράδυ η πρώτη δήμαρχος θηλυκού γένους στην Ηπειρο. Και μάλιστα στον νεοσύστατο καλλικρατικό Δήμο Σουλίου, αν και η ίδια κατάγεται από το άλλο «κάστρο της Ρωμιοσύνης», τη Μάνη. Μια Μανιάτισσα στο Σούλι;«Είμαιπιαπολιτογραφημένη Ηπειρώτισσα, αλλά και τα δύο, Μανιάτισσα και Σουλιώτισσα, είναι τίτλοι τιμής για μένα» λέει η κυρία Σταυρούλα Μπραΐμη-Μπότση , που κατόρθωσε να εκλεγεί τη δεύτερη Κυριακή δήμαρχος αποσπώντας ποσοστό 54,42%.Και δεν ήταν η μοναδική εκλογική αναμέτρηση μέσα στο 2010 για τη 46χρονη οδοντίατρο. Στις 22 Αυγούστου η τοπική οργάνωση του ΠαΣοΚ έστησε προκριματικές κάλπες για να αποσαφηνιστεί διά της λαϊκής βουλήσεως πού θα κατέληγε το χρίσμα του υποψηφίου και εκεί η επί οκτώ χρόνια νομαρχιακή σύμβουλος κατήγαγε την πρώτη της νίκη.Και κάπου εκεί «άρχισαν η κούραση και τα δύσκολα». Πρώτο ζήτημα, μεταξύ σοβαρού και αστείου, όχι το φύλο «που λίγο-πολύ το έχουν συνηθίσει στον ανδροκρατούμενο, ειδικά στην ελληνική περιφέρεια,χώρο της δημόσιας ζωής και της πολιτικής σκηνής», αλλά το... μανιάτικο επίθετο. «Το “Μπραΐμη” χτυπά έντονα στο αφτί.Προφανώς ήταν παρατσούκλι που έγινε επίθετο.Βρέθηκανόμωςστη διάρκεια της προεκλογικής περιόδουορισμένοι να ισχυριστούν μήπως ήρθε η ώρα να γκρεμίσουμε τις εκκλησίες και να ανεγείρουμε τζαμιά στην Παραμυθιά».Το δεύτερο ζήτημα ανέκυψε στον καταρτισμό του ψηφοδελτίου, και μάλιστα στο πιο ευαίσθητο τμήμα του, την ποσοστιαία εκπροσώπηση γυναικών υποψηφίων. «Δεν με ενδιέφερε να υπάρχουν γυναίκες υποψήφιες απλώς για “γέμιση”. Δεν πιστεύω σε αυτό, αναγνωρίζω μάλιστα ότι η ποσόστωση είναι βαθιά αντιδημοκρατική. Το πρόβλημα όμως που ανέκυπτε όταν απευθυνόμαστε σε καθ΄ όλα άξιες γυναίκες, με παρουσία και προσωπικότητα,ήταν ότι “έβγαιναν” μπροστά οι σύζυγοί τους και ζητούσαν να είναι αυτοί υποψήφιοι».Κατάσταση που η ίδια η κυρία Μπραΐμη-Μπότση δεν έχει αντιμετωπίσει. «Ο σύζυγός μου, Σταύρος, είναι στήριγμα, βοηθός, συνεργάτης στο οδοντιατρείο που διατηρούμε από κοινού. Υπάρχει αλληλοσεβασμός και αμοιβαία εκτίμηση των επιλογών μας, που μας έχει βοηθήσει καίρια στην κοινή και οικογενειακή μας ζωή». Η... αντιπολίτευση στην οικογένεια προέρχεται από τον 17χρονο γιο Χάρη και όχι από τη 12χρονη Ισμήνη. «Μόνιμη επωδός του ως την Κυριακή το βράδυήταν να μην μπλέξω με τη μιζέρια, την ανοχή στην παρανομία ή τον οχαδερφισμό. Μετά τη νίκη, αντιμετωπίζει το θέμα αρκετά διαφορετικά».Τα κακώς κείμενα που θέλει να αλλάξει, αλλά και τα πολλά, δρομολογημένα έργα και προγράμματα για την Παραμυθιά, τον Αχέροντα και το Σούλι είναι στην πρώτη σελίδα της ατζέντας της. «Να διασφαλιστεί η ποιότητα της καθημερινότητας και στα 32 δημοτικά διαμερίσματα, σε πρώτη φάση με την αναβάθμιση και την ανανέωση των δικτύων ύδρευσης και με την ενίσχυση,αν είναι δυνατό,του προγράμματος “Βοήθεια στο Σπίτι”,που είναι άξονας όχι μόνο ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης,αλλά και κοινωνικής επαφής των ηλικιωμένων».Θεωρεί την περιοχή του Σουλίου «ευλογημένη,ικανή να δεχθεί πλήθος επισκεπτών και να αναπτυχθεί με άξονα ήπιες μορφές τουρισμού». Εξάλλου, η αγωνία της δημάρχου είναι να διατηρηθεί «το μεγάλο,φυσικό κάλλος και το μοναδικό περιβάλλον της περιοχής μας». Με άλλα λόγια, «πράσινη» δήμαρχος σε όλα: ΠαΣοΚ, οικολόγος και... Παναθηναϊκός. «Δεν είμαι φανατική, αλλά το ποδόσφαιρο με ελκύει.Είμαι και γενική αρχηγός στην τοπική ομάδα γυναικών “Αμαζόνες Θεσπρωτίας”που αγωνίζεται στην Γ΄ Κατηγορία».

tovima

Πτώση της κατανάλωσης καυσίμων


Στο 14 - 16 % κυμαίνεται η πτώση στην κατανάλωση καυσίμων σε σχέση με πέρυσι, ενώ για ορισμένες εταιρίες εμπορίας η πτώση σε σταθερές τιμές (δηλαδή σε όγκο καυσίμων) φθάνει και το 20%. Ο Αύγουστος ήταν καλύτερος από τον Ιούλιο, εξέλιξη που οφείλεται όμως στη λήξη της απεργίας των μεταφορέων, ενώ ελαφρά ανοδική είναι η πορεία των πωλήσεων του πετρελαίου θέρμανσης κατά τον πρώτο μήνα διάθεσής του στην αγορά (δηλαδή από τις 15 Οκτωβρίου). Γεγονός που αποδίδεται στο φόβο των καταναλωτών ότι θα γίνει εξίσωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης με το πετρέλαιο κίνησης (οπότε πολλοί έσπευσαν να γεμίσουν τις δεξαμενές) αλλά και στις σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στη Β. Ελλάδα.Τα στοιχεία προκύπτουν από τις δηλώσεις που έκαναν σήμερα οι κ.κ. Π. Τζαννετάκης, γενικός διευθυντής της Μότορ Όιλ και Γ. Θωμαΐδης, γενικός διευθυντής της Coral, της εταιρίας δηλαδή που διαδέχθηκε τη Shell στη χώρα μας.Σύμφωνα με τις επίσημες εκτιμήσεις που έχει ανακοινώσει από το περασμένο καλοκαίρι η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών, πάνω από 500 πρατήρια καυσίμων έχουν βάλει λουκέτο, ενώ άλλα 1000 υπολειτουργούν ή λειτουργούν με διακοπές. Ο κ. Θωμαΐδης εκτίμησε ότι τα μεγαλύτερα προβλήματα αντιμετωπίζουν οι πρατηριούχοι που δουλεύουν κυρίως με επαγγελματίες μεταφορείς, οι οποίοι πληρώνουν τα καύσιμα με πίστωση. Αυτοί αντιμετωπίζουν "φέσια" και λουκέτα ενώ όσοι δουλεύουν με πελάτες που πληρώνουν τοις μετρητοίς ή με κάρτες πιέζονται μόνο από τη γενική πτώση της κατανάλωσης.

Ανακοίνωση Εργατικού Κέντρου Άρτας για το Πολυτεχνείο


Ανακοίνωση – κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση που θα γίνει την Τετάρτη 17 Νοεμβρίου στις 7 μ.μ. στην πλατεία Κιλκίς για την 37η επέτειο του Πολυτεχνείου εξέδωσε το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Άρτας στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρονται τα εξής:«Εργαζόμενες, εργαζόμενοι, νέες και νέοι, άνεργοι, αυτοαπασχολούμενοι, συνταξιούχοι, συνάδελφοι, οικονομικοί μετανάστες, φτωχοί αγρότες. Σας καλούμε να τιμήσετε τη λαϊκή εξέγερση του Νοέμβρη 1973 με δυνάμωμα της οργάνωσης, της συμμαχίας και της πάλης, για να αποκρούσουμε τα νέα αντιλαϊκά μέτρα που φέρνει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η ΕΕ, η Τρόικα και η πλουτοκρατία με τη στήριξη της ΝΔ και του ΛΑΟΣ. Σας καλούμε να τιμήσετε το Νοέμβρη με κεντρικό σύνθημα: «Να πληρώσουν τα βάρη της κρίσης οι ένοχοι, τα μονοπώλια, η πλουτοκρατία και όχι ο εργαζόμενος λαός, τα λαϊκά στρώματα».

Στο 5,2% ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο


Μείωση από 5,7% σε 5,2% σημείωσε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Οκτώβριο σε σχέση με το Σεπτέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία της κοινοτικής στατιστικής υπηρεσίας Eurostat, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.Στην ευρωζώνη, ο πληθωρισμός αυξήθηκε από 1,8% το Σεπτέμβριο σε 1,9% τον Οκτώβριο, ενώ πριν από ένα χρόνο ήταν -0,1%. Στην ΕΕ ο πληθωρισμός αυξήθηκε από 2,2% σε 2,3% ενώ πριν από ένα χρόνο ήταν 0,5%.Τον Οκτώβριο, τα χαμηλότερα ποσοστά πληθωρισμού σημειώθηκαν στην Ιρλανδία (-0,8%), τη Λετονία (0,9%) και τη Σλοβακία (1%) και τα υψηλότερα στη Ρουμανία (7,9%), την Ελλάδα (5,2%) και την Εσθονία (4,5%).

Έβαλαν «λουκέτο» στα εκλογικά κέντρα

Μετά τις εκλογές οι επικεφαλής των συνδυασμών προχώρησαν στην απομάκρυνση του εξοπλισμού από τα εκλογικά κέντρα

Με το βλέμμα στην ανάληψη των καθηκόντων των νέων Περιφερειών και Δήμων είναι οι νέες αυτοδιοικητικές αρχές, μετά την ολοκλήρωση και του β’ γύρου των εκλογών την περασμένη Κυριακή.Ήδη τα εκλογικά κέντρα αδειάζουν και κλείνουν το ένα μετά το άλλο, δίνοντας πλέον την εικόνα πως το κλίμα των εκλογών έχει περάσει για το νέο Δήμο Ιωαννιτών και την Περιφέρεια Ηπείρου.Από τους πρώτους που φρόντισαν να απομακρύνουν τον εξοπλισμό και να κλείσουν τα εκλογικά κέντρα ήταν η παράταξη «Ήπειρος. Τόπος να Ζεις» με επικεφαλής τον Β. Αργύρη για την Περιφέρεια Ηπείρου και η παράταξη «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία» με επικεφαλής το Ν. Γκόντα για τον Δήμο Ιωαννιτών.Χθες ξεκίνησαν την διαδικασία απομάκρυνσης του εξοπλισμού και στο εκλογικό κέντρο της παράταξης «Αξιοβίωτη Ανάπτυξη Ηπείρου» με επικεφαλής τον Αλ. Καχριμάνη. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του εκλογικού κέντρου Μπάμπη Καψοκαβάδη, και την επομένη των εκλογών πολλοί πολίτες βρέθηκαν στο εκλογικό κέντρο για να μεταφέρουν τα συγχαρητήρια στον νέο Περιφερειάρχη Ηπείρου.Γεμάτο κόσμο ήταν χθες το εκλογικό κέντρο της παράταξης «Ενότητα Πολιτών – Νέα Γιάννενα», παρουσία και του νέου Δημάρχου Ιωαννίνων Φ. Φίλιου ο οποίος αναμένεται και σήμερα να βρεθεί για κάποιες ώρες το πρωί στο εκλογικό κέντρο ώστε να συνομιλήσει με συμβούλους αλλά και απλούς πολίτες.Τις επόμενες ημέρες αναμένεται και η απομάκρυνση των κατασκευών των παρατάξεων ΔΡΑΣΥ και Αριστερή Παρέμβαση στην Ήπειρο, που στήθηκαν απέναντι από την Νομαρχία στον «Τσοκάνη», καθώς και της Λαϊκής Συσπείρωσης μπροστά από το μέγαρο της Νομαρχίας.

ΑΝΑΞΑΡΤΗΤΟΣ

ΦΟΡΕΑΣ ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΥ:Ανοιχτή συζήτηση για την αντιμετώπιση της λαθροθηρίας


Μια πρώτη συνάντηση γνωριμίας και στη συνέχεια ανοιχτή συζήτηση για την αντιμετώπιση της λαθροθηρίας στο Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Αμβρακικού διοργανώνει ο Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού την Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010 και ώρα 13:00 μ.μ. στο ξενοδοχείο Arta Palace στην Άρτα. Όπως αναγράφεται στην ανακοίνωση – πρόσκληση του προέδρου του Φ.Δ. Υγροτόπων Αμβρακικού Τριαντάφυλλου Αλμπάνη, Καθηγητή Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, η συζήτηση θα έχει σαν θέματα: την παρουσίαση της υφιστάμενης κατάστασης σχετικά με τα κρούσματα λαθροθηρίας που παρατηρούνται στο Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Αμβρακικού, τα προβλήματα και οι αντιξοότητες που εμποδίζουν την εφαρμογή του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου του Εθνικού Πάρκου (ΚΥΑ 11989/08), την εξεύρεση τρόπων αποτελεσματικής αντιμετώπισης της λαθροθηρίας εντός του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Αμβρακικού καθώς και προτάσεις για τη ρύθμιση της θήρας μετά την 20η Μαρτίου 2011, ημερομηνία που λήγει η καθολική απαγόρευση της δραστηριότητας. Στη συζήτηση έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν Υπουργοί, Κυνηγετικές Ομοσπονδίες, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και αρμόδιοι φορείς. Στην πρόσκληση προς τους φορείς ο κ. Αλμπάνης τονίζοντας τη σημασία της συνάντησης αναφέρει: «Λόγω του ότι τα ανωτέρω θέματα είναι μείζονος σημασίας τόσο για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας της ορνιθοπανίδας του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Αμβρακικού όσο και γενικότερα της αειφορικής διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου (συμπεριλαμβανομένης της ορθής θηραματοπονικής διαχείρισης της περιοχής), πιστεύουμε ότι η παρουσία σας στη συνάντηση θα είναι εξαιρετικά χρήσιμη και εποικοδομητική. Προσδοκώντας σε μια αρμονική συνεργασία».

Ανακοίνωση Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Άρτας για το Πολυτεχνείο


Ανακοίνωση εξέδωσε η Νομαρχιακή Επιτροπή ΠΑΣΟΚ Άρτας (Γραφείο Τύπου & Ενημέρωσης) για την 37η επέτειο εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Η ανακοίνωση έχει τίτλο «Πολυτεχνείο 2010: Αγώνας για μια Ελλάδα που όχι μόνο θα ανήκει, αλλά ταυτόχρονα θα αξίζει στους Έλληνες» και το περιεχόμενό της έχει ως εξής: «Η μάχη, ενάντια στον φόβο και την ανασφάλεια, την οπισθοδρόμηση, τη μιζέρια, τη μετριότητα, τον αυταρχισμό, τις αντιλαϊκές πολιτικές, την μικροκομματική αντίληψη, είναι μια μάχη που την οφείλουμε σε αυτούς που αγωνίστηκαν για την δημοκρατία.» Τα λόγια του προέδρου μας Γιώργου Παπανδρέου για την επέτειο του Πολυτεχνείου πριν λίγα χρόνια. Πράγματι, τον Νοέμβρη του 1973, μια χούφτα άοπλων, αλλά θαρραλέων φοιτητών, με την συμπαράσταση του λαού, αντιμετώπισαν με γυμνά χέρια τις κάννες των τανκς, στήνοντας στον τοίχο μια πανικόβλητη δικτατορία, η οποία δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει μερικούς “ταραξίες” (όπως τους ονόμασε). Το ιδεολογικό μήνυμα του Πολυτεχνείου υπήρξε όχι μόνο ηχηρό αλλά και διαχρονικό. Ψωμί στο λαό, δωρεάν παιδεία για όλους, ίσες ευκαιρίες στην εκπαίδευση σε όλους και ελευθερία λόγου, έκφρασης και προσωπικής τοποθέτησης. Η εξέγερση του Πολυτεχνείου σηματοδότησε την οριστική ρήξη με το προδικτατορικό πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό κατεστημένο και την απαρχή μιας πολιτικής αναγέννησης στη χώρα - από το λαογέννητο κίνημα του ΠΑΣΟΚ- που ανέδειξε στο δημόσιο βίο νέες πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις από αγωνιστές, με συνείδηση, αρχές και αξίες. Σήμερα το πολιτικό περιεχόμενο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, προσλαμβάνει νέο περιεχόμενο που συμπυκνώνεται με τις λέξεις «ευνοούμενη πολιτεία, κοινωνική ευημερία, ανθρωποκεντρική ανάπτυξη». Ο αγώνας για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της νέας εποχής, συνδέεται με την μάχη για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης, για την κατάκτηση της ισονομίας και ισοπολιτείας, για την οικοδόμηση της ανοιχτής, δίκαιης κοινωνίας, που δίνει ίσες ευκαιρίες στα μέλη της, που διανέμει δίκαια τον παραγόμενο πλούτο, που σέβεται το διαφορετικό, που απορρίπτει το ρατσισμό και την ξενοφοβία, που δεν αρκείται στο ρόλο του παθητικού θεατή των εξελίξεων, αλλά τις διαμορφώνει. Όπως εκείνη την ιστορική περίοδο μετά την πτώση της χούντας, στην οποία υπήρχε μια έντονη διάχυση ελπίδων, αγωνίας, απαίτησης για έμπρακτη συμμετοχή στους πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες, με επιλογές που θα οδηγούσαν τη χώρα σε μια νέα πορεία, με ριζικές αλλαγές και ουσιώδες δημοκρατικούς κανόνες, έτσι και σήμερα τα οράματα του ελληνικού λαού επενδύθηκαν και πάλι στο ΠΑΣΟΚ για να οδηγήσει την χώρα στον 21ο αιώνα και να θεμελιώσει μια Ελλάδα που όχι μόνο θα ανήκει , αλλά ταυτόχρονα θα αξίζει στους Έλληνες»

Με τρεις νεαρούς αθλητές ο Ν.Ο.Ι. στο κοινόβιο της Εθνικής Ομάδας Κωπηλασίας

Διεξάγεται στο Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο του Σχινιά

Mε την συμμετοχή τριών αθλητών του Ναυτικού Ομίλου Ιωαννίνων διεξάγεται μέχρι την ερχόμενη Κυριακή στο Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο του Σχινιά το προπονητικό κοινόβιο της Εθνικής Ομάδας Κωπηλασίας για κωπηλάτες κάτω των 23 ετών. Συγκεκριμένα, οι Γιαννιώτες αθλητές που λαμβάνουν μέρος στο κοινόβιο είναι ο ολυμπιονίκης Απόστολος Λαμπρίδης, ο Ευριπίδης Σκλιβανίτης, που ολοκλήρωσε μόλις πριν από λίγες εβδομάδες τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις και ο Χρήστος Κουτσιαύτης. Αρχικά είχαν κληθεί από την Εθνική Ομάδα τέσσερις αθλητές του Ν.Ο.Ι., σε σύνολο 11 κωπηλατών που συμμετέχουν στο κοινόβιο, που είναι και οι περισσότεροι σε αριθμό από κάθε άλλο Όμιλο της χώρας μας. Τέταρτος προσκληθείς ήταν ο ολυμπιονίκης της Σιγκαπούρης Μιχάλης Ναστόπουλος, ο οποίος όμως δεν κατέστη δυνατό να λάβει μέρος στο κοινόβιο. Πάντως, η «ισχυρή» εκπροσώπηση του Ναυτικού Ομίλου Ιωαννίνων σε μία ακόμη προπονητική περίοδο της Εθνικής Ομάδας αποδεικνύει ότι το επίπεδο των Γιαννιωτών αθλητών παραμένει πολύ υψηλό και δημιουργεί μεγάλες ελπίδες για την επόμενη αγωνιστική σεζόν.

Ευχαριστήριο Βασίλη Γαρδίκου


Ευχαριστώ ολόψυχα όσους μας τίμησαν με την ψήφο τους και ανέδειξαν την παράταξη μας ¨Δήμος Ζίτσας – Αυτοδιοικητική ενότητα¨ νικήτρια των εκλογών της 14ης Νοέμβρη.Όλοι μαζί ως νέα Δημοτική αρχή και ο Δημήτρης Ρογκότης ως Δήμαρχος έχουμε τη δυνατότητα και την ευθύνη να σταθούμε αρωγοί στα προβλήματα των πολιτών και καινοτόμοι στην ανάπτυξη και προοπτική του νέου Δήμου Ζίτσας.Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους συνδημότες που αναγνώρισαν την προσπάθεια που κατέβαλα στο θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης και με τίμησαν με την ψήφο τους. Η εμπιστοσύνη σας είναι για μένα ευθύνη και μήνυμα για επιπλέον προσπάθεια ώστε να ανταποκριθούμε στις υψηλές προσδοκίες που δικαίως υπάρχουν.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΑΡΔΙΚΟΣ

Δήλωση Δημήτρη Ρογκότη


«Με την ψήφο τους και την πρώτη Κυριακή αλλά πολύ περισσότερο με την ψήφο τους τη δεύτερη Κυριακή των αυτοδιοικητικών εκλογών μας έδωσαν τη δυνατότητα να αναλάβουμε τις τύχες του νέου Δήμου Ζίτσας. Η εμπιστοσύνη των συνδημοτών μας στην παράταξη ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ήταν συγκινητική και μας γεμίζει όλους και ιδιαιτέρως εμένα προσωπικά με τεράστιες ευθύνες.Από την 1η Ιανουαρίου 2011 αναλαμβάνουμε ένα βαρύ φορτίο ως νέα Δημοτική Αρχή. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι με ήθος, αισιοδοξία , διάθεση για προσφορά, συλλογικότητα και σύνθεση μπορούμε να ανταποκριθούμε στις νέες προκλήσεις που ανοίγονται για την τοπική μας κοινωνία.Εγώ και οι συνεργάτες μου , τους οποίους , με την ευκαιρία , θέλω να ευχαριστήσω για την πολύτιμη συμβολή τους καθ ’όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου , δώσαμε έναν έντιμο αλλά και συνάμα δύσκολο αγώνα. Έχουμε λοιπόν την πίστη ότι όλοι μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε. Και ΘΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΜΕ γιατί υπάρχει πνοή αλλαγής , όραμα και σχέδιο για το Δήμο και την ανάπτυξή του.Στην προσπάθειά μας αυτή δεν περισσεύει κανείς. Θέλουμε και επιδιώκουμε την ενεργό συμμετοχή όλων των συνδημοτών μας στις αποφάσεις της Δημοτικής Αρχής , την καλόπιστη κριτική τους αλλά και την ανάληψη πρωτοβουλιών τους σε τοπικά ζητήματα.Προσωπικά δεσμεύομαι ότι οι ευκαιρίες θα είναι ίδιες και ίσες για όλους τους συνδημότες.Σας ευχαριστώ όλους από τα βάθη της καρδιάς μου.»

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΟΓΚΟΤΗΣ

Εκκενώθηκε χθες το Δημαρχείο Ιωαννίνων λόγω φάρσας


Εκκενώθηκε λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι χθες το Δημαρχείο της πόλης των Ιωαννίνων εξαιτίας τηλεφωνήματος για την τοποθέτησης βόμβας, αλλά τελικά επρόκειτο για φάρσα. Το τηλεφώνημα έγινε στο τηλεφωνικό κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών και αμέσως ενημερώθηκαν τα στελέχη της δημοτικής αρχής, αλλά και η Αστυνομία, η οποία έφτασε άμεσα στο σημείο και αστυνομικοί με τη βοήθεια του ειδικά εκπαιδευμένου σκύλου έψαξαν σε όλο το κτίριο δίχως να βρεθεί τίποτε.Για περίπου μία ώρα οι εργαζόμενοι του Δήμου και στελέχη της δημοτικής αρχής, έμειναν έξω από το Δημαρχείο, περιμένοντας τους άνδρες της Αστυνομίας να ολοκληρώσουν την έρευνα. Ένα τέταρτο μετά τη μία το μεσημέρι οι έρευνες ολοκληρώθηκαν και επετράπη η είσοδος στο κτίριο.

«Κυριακή στο Μουσείο» από τους φίλους του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων


Η Εταιρεία Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων και η ΙΒ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων εγκαινιάζοντας σειρά εκδηλώσεων με τίτλο «Κυριακή στο Μουσείο», διοργανώνουν διάλεξη με προσκεκλημένη την Κατερίνη Λιάμπη, Καθηγήτρια Αρχαίας Ελληνικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.Η Κατερίνη Λιάμπη θα δώσει διάλεξη με τίτλο: «Νόμισμα κοινόν τοις πάσι. Οικονομία και νομισματική πολιτική του Μεγάλου Αλεξάνδρου».Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 21 Νοεμβρίου και ώρα 12.00μ.μ. το μεσημέρι, στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:Σύλληψη παράνομου μετανάστη


Εντοπίστηκε και συνελήφθη,στις 20.40 χθες βράδυ, στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, από προσωπικό της Λιμενικής Αρχής, πριν την επιβίβασή του σε Επιβατηγό-Οχηματαγωγό πλοίο με προορισμό την Ιταλία, ένας αλλοδαπός, πρόχειρα κρυμμένος σε φορτηγό, στερούμενος ταξιδιωτικών εγγράφων, με σκοπό την παράνομη έξοδό του από τη χώρα.Προανάκριση κατά την αυτόφωρη διαδικασία, διενεργείται από τη Λιμενική Αρχή Ηγουμενίτσας.

Διεθνές Συνέδριο Οδικής Ασφάλειας στα Ιωάννινα


Το Επιμελητήριο Ιωαννίνων, μέλος του Enterprise Europe Network-Hellas, η Περιφέρεια Ηπείρου και ο Ελληνικός Επιμελητηριακός Σύνδεσμος Μεταφορών διοργανώνουν Διεθνές Συνέδριο Οδικής Ασφάλειας της Οικονομικής Επιτροπής για την Ευρώπη του Ο.Η.Ε. και του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου, στα πλαίσια της Ελληνικής Προεδρίας του ΟΣΕΠ υπό την αιγίδα του Ελληνικού Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις: 18 & 19 Νοεμβρίου 2010, στην Πόλη των Ιωαννίνων.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: Εκδήλωση προς τιμήν του ομότιμου Καθηγητή Ερατοσθένη Καψωμένου


Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων πραγματοποιεί τιμητική εκδήλωση για τον Ομότιμο Καθηγητή Ερατοσθένη Καψωμένο, τη Δευτέρα, 22 Νοεμβρίου και ώρα 18.00 στην αίθουσα «Λόγου & Τέχνης» (Πανεπιστημιούπολη). Η Ομάδα Πρωτοβουλίας Τιμητικού Τόμου Καψωμένου, αποτελούμενη από την Γεωργία Λαδογιάννη, Επίκ. Καθηγήτρια του Τμήματος Φιλολογίας, τον Απόστολο Μπενάτση, Επίκ. Καθηγητή του Τμήματος Φιλολογίας και την Ελπινίκη Νικολουδάκη, Αναπλ. Καθηγήτρια του Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης, σας καλεί να παρευρεθείτε στην παραπάνω εκδήλωση κατά την οποία θα επιδοθεί στον κ. Ερατοσθένη Καψωμένο, ο τιμητικός τόμος με τίτλο «ΕΥΤΥΧΙΣΜΟΣ».
Το πρόγραμμα έχει ως ακολούθως:
• Χαιρετισμοί:
από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Καθηγητή κ. Τριαντάφυλλο Αλμπάνη.
από την Πρόεδρο του Τμήματος Φιλολογίας, Καθηγήτρια κ. Αριάδνη Γκάρτζιου.
από το Διευθυντή του Τομέα ΜΝΕΦ, Αναπλ. Καθηγητή κ. Τάκη Καγιαλή.
• Επίδοση Τιμητικού Τόμου.
• Παρουσίαση του Τιμητικού Τόμου.
•Ομιλία του τιμωμένου Ομότιμου Καθηγητή κ. Ερατοσθένη Γ. Καψωμένου.

 Ο εορτασμός του πολυτεχνείου στα Ιωάννινα


Με κατάθεση στεφάνων σήμερα Τετάρτη 17 Νοεμβρίου και ώρα 11 το πρωί στο Ηρώο Πολυτεχνείου θα γιορταστεί στα Γιάννενα η επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων χαιρετίζει την 37η επέτειο της Φοιτητικής εξέγερσης του Πολυτεχνείου και σημειώνει σε ψήφισμά της: «Το μήνυμα της εξέγερσης παραμένει διαχρονικά επίκαιρο γιατί συμβολίζει τους αγώνες του λαού μας, ιδιαίτερα της Νεολαίας για ελευθερία, ειρήνη, δικαιοσύνη, παιδεία και ανθρώπινη αξιοπρέπεια».Σε μήνυμά της η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Ηπείρου Φιλιώ Νόκα-Ζαράχη σημειώνει: «Ο εορτασμός της εξέγερσης του Πολυτεχνείου δεν είναι απλώς μια γιορτή μνήμης, αλλά ένα μήνυμα ελπίδας, ευθύνης και στάση ζωής που πρέπει να σηματοδοτεί κάθε φορά τον αγώνα για κοινωνικές αλλαγές ακόμα κι αν κυριαρχεί η κρίση και η απαισιοδοξία. Γίνεται επίσης αφορμή να μεταφέρουμε στη νέα γενιά τα μηνύματα εκείνης, επαγρυπνώντας ώστε να μην εμφανιστούν καταστάσεις τόσο δύσκολες όσο εκείνες που έζησε ο λαός μας κατά την 7χρονη δικτατορία.Στεκόμαστε λοιπόν με σεβασμό και τιμή σε όλους εκείνους που αγωνίστηκαν για την εδραίωση της Δημοκρατίας στην πατρίδα μας».

Ανοίγει ξανά η μικρή πισίνα


Η ασφάλεια των χρηστών του κολυμβητηρίου του ΕΑΝΚΙ, αλλά και όλων των αθλητικών εγκαταστάσεων τίθεται σε προτεραιότητα από την διοίκηση του Αθλητικού Κέντρου που μέσα σε κλίμα περικοπών και οικονομικής στενότητας προσπαθεί αφενός να βελτιώσει τις συνθήκες και αφετέρου να προσελκύσει περισσότερα αθλήματα και αθλητές στους χώρους του.Το ευχάριστο είναι πως στις πισίνες του κολυμβητηρίου έχουν τοποθετηθεί τα δύο νέα μηχανήματα ηλεκτρονικού ελέγχου της χλωρίωσης, με χρηματοδότηση από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, μετά το σημαντικό πρόβλημα υπερχλωρίωσης που παρουσιάστηκε την περασμένη Άνοιξη.Μετά από αρκετούς μήνες η μικρή πισίνα αναμένεται να παραδοθεί στους αθλητές και τις ομάδες την ερχόμενη εβδομάδα, εφόσον η αστυνομία προχωρήσει στην αποσφράγισή της. Η μεγάλη πισίνα συνεχίζει να λειτουργεί, αλλά η εισροή χλωρίου γίνεται αυτόματα και οι μετρήσεις παρακολουθούνται αυτές τις ημέρες ώστε να διαπιστωθεί η ορθή λειτουργία του μηχανήματος.Όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής Στέφανος Ζούμπας στόχος είναι η ασφάλεια και η εξυπηρέτηση όλων των αθλουμένων, ενώ αναφέρθηκε και σε μικρότερα έργα που ολοκληρώθηκαν όπως η δημιουργία ενός μικρού κλειστού γυμναστηρίου δίπλα από το κολυμβητήριο και η ανακατασκευή των αποδυτηρίων της μικρής πισίνας και των ΑμεΑ.Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο είναι η ολοκλήρωση μιας μελέτης στατικότητας του κολυμβητηρίου και αντικατάστασης της στέγης, η οποία βρίσκεται στα γραφεία των τεχνικών υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού και είναι θέμα ημερών να εγκριθεί και να χρηματοδοτηθεί.

Περιστολή δαπανών

Με δεδομένο πως τα κονδύλια από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού συνεχώς μειώνονται η διοίκηση του ΕΑΝΚΙ προσπαθεί να εξοικονομήσει πόρους με κάθε τρόπο, χωρίς να υποβαθμίσει τις προσφερόμενες υπηρεσίες.Έτσι τα στελέχη της διοικούσας επιτροπής βρίσκονται σε επικοινωνία με εταιρείες, ώστε να αναζητηθεί ο καλύτερος και συμφερότερος τρόπος θέρμανσης της πισίνας, είτε με την χρήση φωτοβολταϊκών, είτε υγραερίου και άλλων μορφών ενέργειας.Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο κ. Ζούμπας το κολυμβητήριο απαιτεί 1,5 τόνο πετρελαίου ημερησίως, κάτι που ισοδυναμεί με ένα τεράστιο κόστος τόσο για την διοίκηση όσο και για την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.Στο πλαίσιο της εξοικονόμησης πόρων έχει τοποθετηθεί και αυτόματος φωτισμός με την χρήση φωτοκυττάρων στα εξωτερικά γήπεδα ώστε να μπορούν να χρησιμοποιούνται και τις βραδινές ώρες από τις ομάδες, χωρίς να γίνεται κατασπατάληση ενέργειας.

Προσέλκυση νέων
αθλημάτων

Η διοικούσα επιτροπή του ΕΑΝΚΙ με στόχο την προσέλκυση περισσότερων αθλημάτων στις εγκαταστάσεις του αλλά και πόρων μέσω της ενοικίασης κάποιων χώρων, έχει προχωρήσει στον καθαρισμό του χώρου που βρίσκεται δίπλα στην λίμνη και τον έχει παραδώσει σε διάφορες ομάδες, όπως τον Σύλλογο Θαλάσσιου Σκι.Επιπλέον έχουν τελεσφορήσει οι συζητήσεις με αθλητές και φορείς του skate που τα τελευταία χρόνια έχει προσελκύσει πολλούς νέους. Έτσι, στον σκεπαστό χώρο του λεμβαρχείου θα διαμορφωθεί πίστα skate και θα τοποθετηθούν ειδικές ράμπες, εφόσον βέβαια αποκατασταθεί το πρόβλημα που υπάρχει στην στέγη η οποία στάζει.Τέλος, μέχρι το επόμενο καλοκαίρι αναμένεται να έχει λειτουργήσει και το γήπεδο beach volley.Στο μεταξύ παρεμβάσεις γίνονται και εντός του κλειστού γυμναστηρίου ώστε να εξυπηρετούνται οι ομάδες καλαθοσφαίρισης αλλά και να υπάρχει αυτονομία θέρμανσης στις αίθουσες που χρησιμοποιούν οι αθλητές άλλων αθλημάτων όπως το τζούντο και η άρση βαρών.Πέρα από την έλλειψη κονδυλίων ωστόσο σημαντικό πρόβλημα αποτελεί και η έλλειψη προσωπικού, καθώς μόνο δύο άτομα έχουν απομείνει για την προστασία και φροντίδα του κολυμβητηρίου.Σύμφωνα με τον κ. Ζούμπα αναμένεται η πρόσληψη προσωπικού, αφού έχει εγκριθεί η σχετική προκήρυξη, ενώ πρόκειται να ενταχθεί στο δυναμικό του ΕΑΝΚΙ ένας τεχνικός ασφαλείας ώστε ανά πάσα στιγμή να ελέγχει τις εγκαταστάσεις και να λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ